ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Σαντε





Να επιστρεψουμε στην ελληνικη αγορα και σε ενα απο τα πιο κλασικα σηματα: το Σαντε. Ενα απο τα πιο ιστορικα ελληνικα τσιγαρα,που ακομα κυκλοφορουν, μαζι με τον Ασσο και τα Καρελια. Η ομορφη κοπελα του πακετου νομιζω ειναι η πραγματικη ηρωιδα του βιβλιου Τερεζα του Φρεντυ Γερμανου.
Τσιγαρο που εβγαινε απο την εταιρεια Λ. Κωνσταντινου μεχρι τα τελη της δεκαετιας του 90. Μετα μια ακομα ελληνικη επιχειρηση εβαλε λουκετο και πριν κλεισει οριστικα πουλησε τα δικαιωματα του Σαντε στον ακομα ελληνικο Παπαστρατο.
Πρωτη φορα ειχα την ευκαιρια να το καπνισω στα μεσα της δεκαετιας του 90 και αυτο που μου εκανε εντυπωση ήταν η αλλοπροσαλλες "τιμες" του:0,7 νικοτινη και...18 πισσα. Επισης δεν μου φανηκε ιδιαιτερα βαρυ.
Σημερα κυκλοφορουν στην αγορα 3 Σαντε:Το κλασικο αφιλτρο φτιαγμενο με ανατολικα καπνα,καθολου ασχημα αλλα μαλλον τυπου "ουδετερα" και οχι γευσης. Το Σαντε φιλτρο μαλακο επισης με ανατολικα καπνα με πολυ εντονη γευση, τσιγαρο σπανιο που μου αρεσει. Το Σαντε φιλτρο κασετινα, βγηκε επι Παπαστρατου,μαλλον γυρω στο 2000 ως απαντηση στην Χρυση Κασετινα. Ειναι American Blend, κοστολογειται παραπανω απο 1 ευρω ακριβοτερο απο τα δυο αδερφακια του(3,50 ενω το σκετο και το μαλακο ειναι στα 2,40), ειναι το ακριβοτερο Ελληνικο τσιγαρο και το ακριβοτερο σημα γενικα της Philip Morris.Αξιζει τα λεφτα του, ειδικα μετα τις τελευταιες αλλαγες στο χαρμανι του,ενω αποτελει προταση του Blog και προσωπικη μου επιλογη για καθημερινο καπνισμα εδω και ενα διαστημα.Τσιγαρο πλουσιο αλλα απαλο,με καθαρη γευση χωρις τεχνιτα αρωματα.
Βαθμολογια:
Σαντε αφιλτρο: 5,5 στα 10
Σαντε μαλακο: 6 στα 10
Σαντε φιλτρο: 8+ στα 10

216 σχόλια:

  1. ΦΙΛΕ ΠΕΤΡΟ ΤΟ SANTE HTANE TO ΠΡΩΤΟ ΑΦΙΛΤΡΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΣΤΑ 1983,ΚΑΙ ΗΤΑΝΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΦΙΛΤΡΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΗΤΑΝΕ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΩ ΚΑΠΝΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΦΙΛΤΡΑ,ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΤΗ 2Η ΘΕΣΗ ΤΟ ΑΦΙΛΤΡΟ PALL MALL ΚΑΙ ΜΕΤΑ,ΤΑ ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΣΣΟ ΣΚΕΤΟ KAI ΣΕ ΑΡΚΕΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟ ΠΑΛΙΟ CAMEL ΑΦΙΛΤΡΟ.ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΗΘΟΠΟΙΟ ΥΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ(ΘΑ ΘΥΜΗΘΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ)Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ.ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΤΗΣ ΣΑΠΦΩΣ ΝΟΤΑΡΑ,ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΔΩΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ,ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕ,ΣΤΡΑΒΟΜΟΥΤΣΟΥΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΤΑΝ.ΤΟ SANTE ΦΙΛΤΡΟ ΜΑΛΑΚΟ ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΑΛΙΑ(ΕΠΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ) ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΕΦΑΜΙΛΛΟ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΕΙΔΗ ΤΟΥ ΑΣΣΟ ΜΑΛΑΚΟ ΚΑΙ ΣΕΚΑΠ EXTRA ΠOY KAΠNIZΩ ΣΥΧΝΑ.ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΟΜΩΣ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΕΝΩ.ΤΟ SANTE ΦΙΛΤΡΟ ΚΑΣΕΤΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΣΑ ΓΕΥΣΗ.ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΑΛΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ.ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ "ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΟ" ΤΩΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ AMERICAN BLEND ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ ΟΤΑΝ ΠΡΩΤΟΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ 1998.ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ SANTE ΑΦΙΛΤΡΟ, ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΕΛΑΦΡΥΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΠΩΣ ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΠΑΛΙΟ SANTE ΦΙΛΤΡΟ ΜΑΛΑΚΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΑΛΛΑ,ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ "SANTE" ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΓΕ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΠΤΗ ΤΟΥΦΑ ΚΑΠΝΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nα πω πως το μοντελο που απεικονιζεται,ειναι η ηρωιδα του μυθιστορηματος Τερεζα του Φρεντυ Γερμανου. Επισης ενας αλλος,πολυ αγαπημενος, λογοτεχνικος αλλα και πραγματικος ηρωας που το καπνιζε,ηταν ο Λουης απο τα Βαμμενα Κοκκινα Μαλλια του Κωστα Μουρσελα.Το τελευταιο ειναι ενα εξαιρετικο βιβλιο για να κανω και μια βιβλιοπροταση.
    Το Σαντε Φιλτρο κασετινα,το ξανακαπνισα αυτες τις μέρες και ημουν αρκετα τυχερος αφου βρηκα πακετο φρεσκο.Κατ αρχας η νικοτινη επεσε απο 0,9 σε 0,8 ,πραγμα καθολου κακο μια και ως σημα ειχε δυνατη γευση απο μονο του. Στο χαρμανι εγιναν και εκει αλλαγες οπως σε όλα τα σηματα της Philip Morris,οι οποιες ομως ειναι και αυτες θετικες αφου το τσιγαρο αυτο,απεκτησε μια γευση ναι μεν πλουσια, αλλα και καπως κρεμωδη,σαν το παλιο Rothmans International. Ουτως η αλλως το Σαντε φιλτρο κασετινα μου αρεσε,μετα τις αλλαγες παντως,οφειλω να του αλλαξω βαθμολογια ανεβαζοντας το απο το 6 στο 6,5+. Γευστικα συναγωνιζεται την Χρυση Κασετινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΙΣΤΥΧΩΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΑ ΤΟ ΣΑΝΤΕ ΜΑΛΑΚΟ ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΔΕΣ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΚΑΤΑΡΓΙΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Σαντε μαλακο πριν λιγους μηνες κυκλοφορουσε κανονικα,αφου το αγοραζω οταν το βρησκω.Δεν εχω υποψη μου να καταργηθηκε,ειναι βεβαια σπανιο τσιγαρο χωρις ζητηση και το φερνουν ελαχιστα μαγαζια.Πιθανον να πηγες σε περιπτερο,που οπως τα περισσοτερα σταματησε να το φερνει,λογο ελλειψη ζητησης και ο περιπτερας να θεωρησε πως εχει διακοπει η κυκλοφορια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απορία . Γιατί πλέον το όνομα γράφετε με ανάποδο S ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Politically Correct απο την Philip Morris. Σαντε στα Γαλλικα θα πει υγεια,όταν αρχικα κυκλοφορησε το τσιγαρο αυτο την δεκαετια του 30,διαφημιζοταν ως η μαρκα που λογο των πολυ καλων καπνων της,δεν φερνει τσιγαροβηχα η φαρυγγιτιδα. Τα τελευταια χρονια πάντως γυρισαν το Σ αναποδα.
    Το Σαντε φιλτρο κασετινα να πω πως το καπνιζω σταθερα εδω και καμποσο καιρο. Ωραιο τσιγαρο,αντι να το βαρυεσαι, οσο το καπνιζεις τοσο παραπανω σου αρεσει.Ισως να ανεβασω και αλλο την βαθμολογια του στο μελλον.Να πω πως ειμαι αρκετα γκαντεμης,αφου μολις το γυρισα στο Σαντε,ανεβηκε η τιμη του αυτονομα απο τα αλλα τσιγαρα απο 3,30 σε 3,50. Το πιο ακριβο Ελληνικο τσιγαρο πλεον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΟ ΣΑΝΤΕ ΑΦΙΛΤΡΟ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΤΣΙΓΑΡΑ ΟΤΑΝ ΠΡΩΤΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΩ ,HTAN TΣΙΓΑΡΟ ΜΑΓΚΙΚΟ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩΛΟΤΣΕΠΗ , Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΗΤΑΝ Ο ΕΝΤΟΝΟΣ ΤΣΙΓΑΡΟΒΗΧΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΦΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΟΛΙΣ 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ,(ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΒΑΠΤΙΣΕΙ ΕΤΣΙ "ΦΥΜΑΤΙΚΟ" ).ΤΟ ΣΑΝΤΕ ΦΙΛΤΡΟ ΚΑΣΣΕΤΙΝΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΑ ΧΘΕΣ ΜΕ ΠΑΛΑΙΑ ΤΙΜΗ 3,30 , ΓΕΥΣΗ ΠΟΥ ΙΣΟΡΡΟΠΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΗ , ΕΧΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΑΦΙΛΤΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ 18 ,ΚΑΠΝΙΣΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 12 ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΑ ,ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΥΤΕ ΤΑ 3,50 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΗ ,ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ GOULOISE BLONDES 2.90 OYTE CENT MORE. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ,ΧΡΥΣΗ ΚΑΣΣΕΤΙΝΑ ,ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΤ'ΕΜΕ ΠΟΛΥ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΗΣ . ΝΑ ΠΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΧΑΛΑΣΤΗΚΑ ΠΟΛΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ S , ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ZANTE? AΣ ΑΛΛΑΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΦΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ , AYTH H GOMENA ΘΑ ΒΡΥΚΟΛΑΚΙΑΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mπορει να πετυχες πακετο που ειχε μεινει καιρο, ειναι τσιγαρο που αν θες να το καπνιζεις πρεπει να ξερεις και απο που το προμηθευεσαι,μια και λογο της μετριας προς χαμηλης ζητησης,τα περιπτερα που δεν εχουν μονιμους καπνιστες του,εχουν συνηθως Σαντε ξεχασμενα απο μήνες ως χρονια . Προσωπικα εχω μεινει πολυ ικανοποιημενος και οσο το καπνιζω τοσο μου αρεσει.
    Το Σαντε αφιλτρο ήταν μεχρι τα τελη των 90ς,τσιγαρο must σε μεταλαδες,χιπιδες,ροκαδες,κουλτουριαριδες.Μετα εχασε το κοινο του.Παντως οντως για τα πνευμονια ήταν δηλητηριο αφου ειχε και 18mg πισσα,σε συνδυασμο με χαμηλη νικοτινη που σε εκανε να ρουφας παραπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. AN ΠΕΤΥΧΩ ΜΕ 3,50 ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΤΗΝ ΒΓΑΖΩ ΜΕ ΚΑΜΕΛ ΝΑΤΣΙΟΥΡΑΛ ΦΛΕΙΒΟΡ ,ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΗ ΓΕΥΣΗ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΑΘΕΡΗ , ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΦΤΩ ΣΕ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΟΠΙΟΤΑ , ΚΡΕΜΩΔΗ ΤΣΙΓΑΡΑ ΜΕ ΦΟΒΕΡΗ ΕΠΙΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΕ ΞΕΝΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ . ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι τιμη γραφει και ποια ειναι τα γραμματα που εμφανιζονται πανω στον φορο; Σε ρωταω για να διαπιστωσουμε αν το Σαντε μαλακο κυκλοφορει ακομα.

    Για τα Camel Natural flavor το εχω παρατηρησει και εγω,μια και στενος μου φιλος τα καπνιζει και τον κανω καμια τρακα, αλλες φορες ειναι αδιαφορα και αλλες φορες εχουν μια εντονη,ανατολικων καπνων, γλυκα στην γευση τους. Μαλλον δεν σταθεροποιηθηκε το χαρμανι τους ή αλλαζουν προμηθευτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Eνα χρονο πριν περιπου βγηκε. Εχω αμφιβολιες αν θα καπνιζεται ακομα. Παντως αν καταργηθηκε τελικα το Σαντε μαλακο,το πακετο θα ειναι ακρως συλλεκτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μιας και το έφερε η κουβέντα, πόσο καιρό αντέχει ένα τσιγάρο, χωρίς να χάσει τα βασικά του χαρακτηριστικά -γευση,ποιότητα, ταχύτητα καυσης(!?)- με την προυπόθεση ότι βρίσκεται σε κλειστό πακέτο και σε μέρος σκιερό & δροσερό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απο την στιγμη που φευγει απο το εργοστασιο, οσο περναει ο καιρος, χανει και κατι απο την γευση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χρονια πολλα παιδια,ονομαζωμαι Αρτέμης ειμαι και εγω φαν του σαντε και εχω πολλεσ μνημεσ απο αυτο...η μητερα μου καπνιζε απο αυτο το τσιγαρο, μετα και εγω στην περιοδο του στρατου.
    προσφατα πηρα μια επειχιριση -καφε- το οποιο φερει την ονομασια αυτη, λειτουργει απο το 1979 και εχει για label το πακετο....περιεργο γιατι τωρα καταλαβαινω την σιμασια της ιστοριας του απο εσας..
    εχω να προσθεσω οτι απο την ερευνα που εκανα για την κοπελα του πακετου, ειναι η ζωζω νταλμας -ντιζεζ της εποχης σε κοσμικα κεντρα την οποια ερωτευτικε ο διμιουργος του σαντε.η κοπελα αυτη τοτε επικριθικε διοτη ηταν απο τησ πρωτες γυναικες οπου στιριξαν το τσιγαρο και καπνισαν δημοσιως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σου Αρτέμη. Νομιζω πως η ηρωιδα της φωτογραφιας επικριθηκε βασικα για την αστατη ζωη της. Καλες δουλειες να εχεις,η επιχειρηση σου ειναι αυτη στο κεντρο της Θεσσαλονικης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. δν εχει καταργηθει το sante μαλακο..
    κυκλοφορει ακομα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το πετυχες με τιμη 2,40; Όπου συνανταω πακετα του τα βρησκω με την αρχαια τιμη των 2,10.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παιδια μετα απο τα σχολια που διαβασα πηρα σημερα να δοκιμασω sante φιλτρο.Ενα πραγματικα ιδιαιτερο τσιγαρο με γεματη γευση.Πιστευω οτι δεν εχει τεχνητα αρωματα και οτι πραγματι εχουν πετυχει το χαρμανι.Οσο για την ιστορια του συγκεκριμενου σηματος,εχω την πληροφορια οτι ειναι δημιουργημα της προπολεμικης καπνοβιομηχανιας ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΗ-ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ για οσους την εχετε ακουστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για το Σαντε συμφωνω,εχει γευση καθαρη χωρις αρωματα,για αυτο και το γουσταρω. Το καλυτερο και ακριβοτερο σημα της Παπαστρατος-Φιλιπ Μορις στην Ελλαδα.
    Την καπνοβιομηχανια που λες την γνωριζω,την αναφερει ο ίδιος ο Ευαγγελος Παπαστρατος στο βιβλιο του ως μια καινοτομικη επιχειρηση της εποχης,σε ποιοτητα καπνων και καλαισθητα πακετα, η οποια όμως δεν κατορθωνε ποτε να παρει μεγαλο μεριδιο αγορας. Οτι παρηγαγε τα Σαντε το αγνοουσα.
    Πάντως τα Σαντε τα θυμαμαι ως το μοναδικο σημα της εταιρειας Λ.Κωνσταντινου. Το Σαντε φιλτρο κασετινα ειναι δημιουργημα του ακομα Ελληνικου Παπαστρατου. Τα Σαντε Φ.Κ. τον τελευταιο καιρο,απο όσο γνωριζω εχουν αυξησει καπως τις πωλησεις τους αν και ανεβασαν την τιμη τους,βασικα γιατι η Φιλιπ Μορις πονταρε σε αυτα αναβαθμιζοντας το χαρμανι. Με ξενιζει βεβαια καπως το γεγονος, πως ειναι προιον πολυεθνικης,αλλα τουλαχιστον παραγεται στην Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. pragmatika to sante monadiko tsigaro !!! h kasetna filtro einai ena apolaustiko kai mageytiko kapnistika american blend to kalytero isws ayth th stigmh sthn ellada ! h timh tou antapokrinetai plhrws sthn poiothta tou kai isws to adikei an skeftei kaneis oti o aeras o kopanistos pou legetai davidoff exei 3,40 ...... einai to mono <> tsigaro , to excellence den to bazw gt to therw polyteles ! , pou tha xaramisw ta leta mou na kapnisw meta thn aukshsh. to marazi mou omws einai o sante afiltro ! den roufaei me tpota aderfaki mou ... monadika anatolitika kapna , to kalytero sto eidos tou tsigaro sthn ellada. alla den roufaei . parathrhsa oti to xarti tou exei polles polles trypoules panw isws kai gi ayto . bebaia tha ksanaparw paketo mpas kai ayto pou phra htan polykairismeno kai atonise to aroma tou . gi ayto psaxnw to sante malako bas kai logw tou filtrou borw na parw pio genaies roufiksies . . . exete parathrhsei kt paromoio sto sante afiltro h einai idea mou ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Για το Σαντε αφιλτρο δεν ειμαι πολυ ενθουσιωδης,ελαφρυ πολυ χωρις ιδιαιτερα αρωματα.Με το Σαντε μαλακο πάντως τραβας τρελες τσουρες,εχει με διαφορα την πιο hardcore γευση ανατολικων καπνων στην Ελλαδα.Πάντως ολα αυτα τα τσιγαρα με την μειωμενη καταναλωση,πρεπει να τα φουμαρεις φρεσκα,αφου απαξ και μεινουν στο ραφι για κανενα 6μηνο σου φαινονται μάπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γεια σας..θέλω να ρωτησω κάτι.Ενας θείος μου εχει ένα πακέτο Σαντε αφιλτρο ,άθικτο,αξίας 34 δραχμών.Αν μπορει κάποιος να προσδιορίσει την χρονολογια του πακέτου ας με βοηθήσει...Ευχαριστώ. Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αρχες της δεκαετιας του 80 βαση του σαιτ http://www.zigsam.at/index.html που παρουσιαζει Σαντε με τιμη 34 δραχμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ευχαριστώ Πετρο για την βοηθειά σου...τώρα πιστευω να με αφήσει να καπνισω και ένα τσιγάρο από το πακέτο.χαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μην το κανεις. Ο καπνος δεν κραταει τοσο, αχυρο θα καπνισεις. Η κρατηστε το συλλεκτικο ή πουληστε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και μια διαφήμηση του παλιού καλού sante
    http://photogr.webv.gr/?p=463

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Με τον ερχομο της κρισης,μας χαιρετησε η ποιοτητα. Οι τελευταιες παρτιδες του Σαντε φιλτρο,ειναι κατωτερες,με χονδροκομμενα καπνα ,χωρις πολλα αρωματα ανατολικων και μια ελαφρυα πικρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Και με Κονιακ μια χαρα καθεται. Ειναι μεσα στα 3-4 καλυτερα τσιγαρα. Αν δεν ηταν και τοσο ακριβο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αυτο με την πικρα υπαρχει τωρα τελευταια. Μαλλον η Φιλιπ Μορρις προσπαθωντας να κανει περικοπες,εριξε καπως την ποιοτητα των καπνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Χαιρετώ την παρέα...
    Ψάχνoμαι εδώ και μέρες να καταλήξω σε καινούργια μάρκα αφού σταματάω τα Prince (η καπνιστική μου σατδιοδρομία είχε τους εξής σταθμούς: Marlboro μαλακο, Camel μαλακο-2002!!!, Drum, Prince μαλακό). Οφείλω να πω εδώ οτι μετά την αλλαγή στα Camel δεν έχω βρει αντίστοιχα ευχάριστη γεύση.
    Τόλος πάντων τις τελευταίες ημέρες εχω δοκιμάσει κατά σειρά: Καρέλια χρυσή κασετίνα. Camel natural, Camel blue, Sante φιλτρο κασετίνα. Ξεχώρισα τα δύο τελευταία και σκέφτομαι να δοκιμάσω και τα κανονικά Camel ώστε να καταλήξω κάπου.
    Για το Sante φίλτρο κασετίνα έχω να πω πως το βρήκα σε τιμή 3,10€ ενώ παραπάνω διάβασω για 3,50€. Υπάρχει περίπτωση να έπεσε η τιμή ή προκειται για παλιό πακέτο? Είμαι απο επαρχία και μπορεί να μην έχει και μεγάλη ζήτηση. Επίσης δεν μπορεσα να βρω με τιποτα το Excellence ώστε να πιστοποιήσω όλα τα καλά που γράφτηκαν εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αδερφε πήρες παλιο πακετο. Μου κανει εντυπωση που σου αρεσε,αφου θα πρεπει να ειχε μεινει τουλαχιστο 1,5 με 2 χρονια και φυσικα η γευση και ο καπνος θα ειχαν μπαγιατευσει . Επεμεινε στο Σαντε φιλτρο,ειναι το καλυτερο τσιγαρο απο αυτα που ειναι λογικης τιμης, αρκει να βρεις καποιο περιπτερα που να τα φερνει φρεσκα.
    Το Camel προσωπικα δεν μου αρεσει,αλλα γουστα ειναι αυτα,καλυτερα να το δοκιμασεις και αυτο και μετα να αποφασισεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ο περιπτεράς μου είπε ότι η παραλαβή ήταν απο την Καθαρή Δευτέρα πρίπου. Τον ρώτησα γιατί ψηλοθυμόμουνα ότι είχε γραφτεί εδώ πως πρόκειται για το ακριβότερο ελληνικό τσιγάρο. Και μάλιστα μου είπε οτι επειδή δεν έχουν πιάσει οι ζέστες ακόμη δεν θα έχει πάθει τίποτα. Βέβαια αν μου λές οτι πάει τόσο πίσω η δουλειά... Πάντως δεν μου φάνηκε ‘‘μπαγιάτικο’’. Βέβαια το άρωμα του τώρα που το σκέφτομαι πρέπει να είναι ‘‘κομμένο’’ (σε σχέση με το Camel blue έχει όντως ελαφρύτερο άρωμα;). Πάντως θα επιμείνω αγοράζοντας κι άλλο πακέτο (απο αλλού βέβαια!). Θα συνεχίσω το ψάξιμο για πραγματικά απολαυστική γεύση κι αν δεν την βρώ μέχρι που το κόβω κιόλας. Βαρέθηκα να συμβιβάζομαι με ‘‘υποκατάστατα’’. Αα ρε που είναι το Camelάκι το παλιό!!!

    ΥΓ: Ίσως είναι άσχετο αλλά τώρα θυμήθηκα ότι η τιμή είναι ‘‘χτυπημένη’’ στο πλάι του πακέτου και δεν είναι γραμμένη πάνω στην ταινία. Στην ταινία δεν έχει τιμή.

    Στάθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Παντα στο Σαντε ετσι ειναι χτυπημενη η τιμη. Πάντως επειδη αγοραζω συνεχεια Σαντε απο φρεσκιες κουτες δεν εχω παρατηρησει καποια μειωση τιμης. Αν εχεις το χαρτακι φορου κρατημενο,θα υπολογισω κατα προσεγγιση απο ποτε ειναι,βαση των δυο γραμματων. Το Σαντε που κραταω τωρα μπροστα μου,εχει αυξων κωδικο ΜΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Λοιπόν,
    καταρχάς Πέτρο ευχαριστώ για την απάντηση,
    όντως πήρα και δεύετερο πακέτο (αύξων ΚΛ, ενώ το προηγούμενο ΒΕ!!!). Το δεύτερο πακέτο είχε όντως διαφορά αλλά όχι τεράστια. Το τσιγάρο μου αρέσει πολύ και θα συνεχίσω να το καπνίζω ώστε να δω αν μπορώ να το καθιερώσω. Με φτιάχνει και κάπως η ιδέα οτι είναι "Ελληνικό''. Η γεύση του είναι γεμάτη και νομίζω οτι βγάζοντας τον καπνό σου αφήνει και μια σχετική γλύκα στο στόμα. Χθές βράδυ πρέπει να κάπνισα καμιά 10ρια τσιγάρα συνεχόμενα με ποτό.
    Εντυπωσιάστηκα που δεν με πήραξε στο λαιμό (και προέρχομαι κι απο παρατεταμένο συνάχη με βήχα και "εξαγωγές''). Αντίστοιχη ποσότητα Prince με έφτανε στα όρια μου.
    Επειδί όμως συνεχίζει να μου αρέσει και η γεύση του Camel blue σκαίφτομαι να συνδιάσω τις 2 μάρκες ως εξής: το πρωί και κυρίως στην δουλειά λέω να κάνω αποκλειστικά Camel blue, ενώ απο τον απογευματινό καφέ και μετά να συνεχίζω με Sade. Αυτό διότι το Camel είναι ελαφρύτερο και τελειώνει πολύ γρήγορα ικανοποιώντας την στιγμιαία ανάγκη για νικοτίνη που έρχεται σε στιγμές άγχους, ρουτίνας, πανικού, κλπ κατά την διάρκεια της δουλειάς ενώ το άλλο μπορεί να σε ικανοποιήσει σε στιγμές χαλαρές στο σπιτικό καφέ ή το ποτό. Πως βλέπεις τον συνδυασμό αυτό. Φίλοι μου είπαν οτι δεν ειναι καλό για το λαιμό.

    Costas ευχαριστώ φίλε για την συμβουλή.

    Στάθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Sorry για το λάθος πιο πάνω... οχι και Sade... καλύτερα Σαντε... αντε και Sante!

    Στάθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Το πακετο που πηρες αρχικα,ηταν γυρω στα δυο χρονια στο περιπτερο. Τελος πάντων και εγω δυο μαρκες καπνιζω: Καρελια Εxcellence με τον καφε και Σαντε ολη την υπολοιπη μερα. Οσο αφορα το Σαντε για ενα μυστηριο λογο,οσο και να καπνισεις δεν παιζει να σε ενοχλησει ουτε στον λαιμο,ουτε στα πνευμονια. Το μονο μειον για εμενα προσωπικα, ειναι πως καπνιζω μαλλον καπως παραπανω με το Σαντε, αφου με τραβαει ως τσιγαρο πολυ σε συνδιασμο με αλκοολ. Ετσι αν κανω μια αξιοπρεπη εξοδο,ενα πακετο το καπνιζω χαλαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Mια πολυ καλη κριτικη για τα Σαντε εδω http://diadiktyakos-tekes.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. 3,90 το Σαντε. Προς το παρον δεν αλλαζω μαρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γιατι 3,90; Και αλλη αυξηση; Σημερα εγω το πηρα στα 3,50 πρωτη φορα και μαλλον με αυτο θα καταληξω. Καμμια σχεση με το davidoff την αηδια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΑΣΤΑ ΒΡΑΣΤΑ ,
    "ΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ"
    ΛΟΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Λοιπόν μετά απο σχεδόν ένα μήνα που καπνίζω μόνο Σαντέ σημειώνω τα εξής:
    1. Πολύ καλή γεύση. Ότι πλησιέστερο στα παλιά Camel έχω δοκιμάσει (Πέτρο είχες δίκιο).
    2. Καμία ενόχληση σε λαιμό, πνευμόνια (και το εννοώ καμία).
    3. Με διαφορά πολύ μπροστά γευστικά απο τις μάρκες που πουλάνε πολύ.

    Μια μέρα δεν βρήκα να αγοράσω Σαντε και πήρα Prince-μαλακό λόγω που αυτά κάπνιζα πριν. Εε λοιπόν απόρησα με τον εαυτό μου που κάπνιζα τη συγκεκριμένη μάρκα κοντά 5 χρόνια. Η σύγκριση είναι περιττή. Το πακέτο το έδωσα σε ένα φίλο που τα καπνίζει ακόμα.

    Πλέον το καθιέρωσα και το μόνο αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι αύξησα την κατανάλωση μου κατά μισό πακέτο περίπου.

    Πέτρο η τιμή έχει καιρό που άλλαξε; Γιατί ακόμα τα βρίσκω 3,50 (και 3,10 και 3,30! αν θυμάσε τα παλιότερα σχόλιά μου).

    Στάθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ΕΙΧΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΔΥΝΑΤΟ AMERICAN BLEND.ΣΚΛΗΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟ ΧΑΡΜΑΝΙ ΤΟΥ.TON ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ -ΑΠ΄ ΄Ο,ΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ- ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΠΝΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ.ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ CAMEL.ΔΕ ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟ Η΄ ΑΝΩΤΕΡΟ,ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.ΕΧΟΥΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ & ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΩ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΗΣ ΚΑΣΕΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΟΝΤΟ ΜΕΡΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ.ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΚΛΗΡΟ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΓΛΥΚΟΠΙΟΤΟ , ΕΥΚΟΛΟΤΡΑΒΗΧΤΟ ,ΓΕΜΑΤΟ , ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΜΕΛ ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΜΕΛ ΝΑΤΣΙΟΥΡΑΛ ΤΙΣ ΕΧΕΙ , ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΓΛΥΚΟΠΙΟΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΑΝΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΟ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΡΚΕΤΑ ΙΣΟΡΟΠΗΜΕΝΟ ΧΑΡΜΑΝΙ , ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΧΑΛΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ , ΑΝ Η ΦΙΛΙΠ ΤΟΥ ΕΔΙΝΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΙΟ ΚΟΥΛ ΠΑΚΕΤΟ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΜΠΑΜ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ .ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΠΧ ΝΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΑΡΛΜΠΟΡΟ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΞΩ ΜΙΑ ΝΤΟΥΖΙΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΑΡΛΜΠΟΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ,ΚΑΤ'ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΕΙΧΕ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΤΣΙΓΑΡΟΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Το "παλιο" το Σαντε Φιλτρο που εβγαινε με νικοτινη 0,9,ηταν οντως βαρυ. Το ειχα γραψει και στην αρχικη τσιγαροκριτικη πως ειναι ενα καλο, αλλα πολυ δυνατο,με την σκληρη εννοια τσιγαρο.
    Στα πλαισια των αλλαγων σε ολα τα τσιγαρα της Φιλιπ Μορις,επεσε η νικοτινη και αλλαξε η γευση σε νεα πολυ πιο ηπια. Το νεο Σαντε,η αληθεια ειναι το γουσταρα παρα πολυ. Θεωρω πως η Φιλιπ Μορις δεν εχασε που επενδυσε ποιοτικα σε αυτο το τσιγαρο,αφου ειναι το μοναδικο απο τα ακριβα της,που γνωριζει ανοδο.
    Η σχεση του με το παλιο Camel ειναι μαλλον η πιο ανατολικη γευση για Αmerican Blend σε συγκριση με τα αλλα τσιγαρα του ειδους. Με το Αμερικανικο Camel που κυκλοφορει εδω και δυο χρονια στις ΗΠΑ,επισης θεωρω πως σε γευση εχει πολυ μεγαλη ομοιοτητα.Αν μπορουσα να τα συγκρινω θα ελεγα πως το Σαντε εχει ελαφρως καλυτερα καπνα,αφου το Camel τσιμπαει λιγο στον λαιμο,ομως το αλλο κερδιζει σε δυναμη.
    Το πακετο μου αρεσει ως φαν του καλαισθητου ρετρο,ενω επισης μου φερνει πολλες παιδικες αναμνησεις,αφου στα 80ς ηταν αρκετα δημοφιλες τσιγαρο.
    Αν μπορουσα να βρω καποια αρνητικα ειναι α) Ειναι καπως ελαφρυ για τα γουστα μου β) Καπνιζεις παραπανω και ειναι ιδιαιτερα εθιστικο τσιγαρο. Δεν ξερω τι ριχνουν μεσα,παντως ειναι γενικο συμπερασμα,πως οποιος το γυρισε στο Σαντε,αυξησε την ποσοτητα των τσιγαρων που καπνιζε πριν.
    Παναγιωτη,μια και μετραω την γνωμη σου και σεβομαι την εμπειρια σου, σαν χρονιο καπνιστη που πειραματιζεται, θα ηθελα να γραψεις δυο κουβεντες παραπανω για το νεο Σαντε οταν βγαλεις μια ξεκαθαρη αποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Α, Σταθη το πρωτο 3,90 πακετο,που πηρα ηταν την Δευτερα. Ποτε ακριβως αλλαξε δεν γνωριζω,αφου τις προηγουμενες δυο εβδομαδες ειχα αγορασει μια κουτα για τον φοβο των αυξησεων,ειδικα αν το Σαντε θα εφτανε τα 4.10, και καπνιζα αυτην. Η αληθεια ειναι πως ψαχτηκα,μηπως βρω κουτα η πακετο στα 3,50 αλλα δεν τα καταφερα,συνεπως μαλλον απο την προηγουμενη εβδομαδα αρχισαν να κυκλοφορουν τα ακριβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Δοκιμασα το σαντε φιλτρο κασετινα και δεν μπορω να πω πως μου αρεσε.Σαν γευση δεν λεει και πολλα.Φτωχη γευση που τινει πιο πολυ προς το αγευστο.Δεν λεω ισως να εχει καλα καπνα,αλλα σαν τσιγαρο δεν το ευχαριστιθηκα καθολου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Πιθανόν φίλε,κάπνισες απο παλια παρτιδα,για την οποία ισχύει το αρχικό μου σχόλιο.Έχει βελτιωθεί πολύ τους τελευταίους μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. KΩΔΙΚΟΣ ΜΝ ΓΛΥΚΟΠΙΟΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ , ΚΩΔΙΚΟΣ ΛΚ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΓΕΥΣΤΑ , ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΡ ΕΠΙΣΗΣ ΑΓΕΥΣΤΑ , ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Τα ΛΚ προφανω εχουν μεινει κανενα 6μηνο και εχουν ξεραθει.
    Παντως εδω ειμαστε στο ΝΖ και ολα ειναι οπως παντα. Το ταμειο απο την αλλη ειναι πολυ μειον και δεν ξερω για ποσο ακομα θα εξακολουθω να πληρωνω τα 3,90.
    Χθες βρεθηκα λογο μιας κοινωνικης υποχρεωσης σε επαρχιακη περιοχη και δεν εβλεπα τιποτα αλλο απο εκτος απο GR και Old Navy,με το μεγαλυτερο κομματι να το γυρισει τωρα σε αυτες τις μαρκες.Τους μισους τουλαχιστον ανθρωπους τους γνωριζα ως large τυπους.Απο ότι κουβεντιασα με τον κοσμο,οι ανθρωποι και σε επαρχια εχουν στεγνωσει εντελως, εφτασαν στο σημειο να αντιμετωπιζουν τα αλλωτε μικροεξοδα ως οικονομικη πληγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ , ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΑΜ ΔΕΝ ΕΣΚΑΣΕ ΑΚΟΜΑ .
    ΟΝΤΟΣ 3,90 ΓΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΑΛΛΑ.....ΕΓΩ ΣΚΕΦΤΩΜΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΑΣΣΟ 25ΑΡΙ ΕΙΔΟΜΕΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αν αλλαξω θα γυρισω στην παλια,δηλ Ασσος Μαλακο. 2,70 με την νεα τιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Σήμερα ο περιπτεράς μου ανακοίνωσε οτι η νέα τιμή θα είναι 3,90. Πήρα το τελευταίο των 3,50 και έφυγα προβληματισμένος όχι τόσο για την τιμή αυτή καθ΄αυτή αλλά και για όσα συμβαίνουν ή προκειται να συμβούν με τα οικονομικά μας στο εξής. Τέλος πάντων άλλο θέμα ίσως το αναπτύξουμε κάποια στιγμή.

    'Οσον αφορά στην σχέση με τα παλιά Camel μιλάω πάντα για τα "Ελληνικά'' παλιά Camel, μιας και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τα Αμερικάνικα. Δε ξέρω αν πραγματικά μοιάζουν ή όχι αλλά ξέρω (και φυσικά αυτό είναι υποκειμενικό) οτι απο τότε έχω να απολαύσω τσιγάρο τόσο πολύ. Πάντως και πάλι υποκειμενικά μιλώντας το επόμενο κοντινό σε γεύση τσιγάρο με τα παλιά Camel είναι το σημερινο Natural.

    Πέτρο για τα περι εθισμού συμφωνώ και επαυξάνω. Ποτέ δεν κάπνιζα μεχρι το μεσημέρι πάνω απο 10 τσιγάρα και τελευταία πέρασαν μέρες που έφτασα και το πακέτο. Δε ξέρω αλλά με τραβάει πολύ το άτιμο.

    Γενικά δεν έχω αλλάξει πολλές μάρκες στη ζωή μου και οταν κάτι μου αρέσει συνήθως κολλάω για πολύ καιρό με αυτό (μάλλον με χαρακτηρίζει αυτό τι πράγμα γιατί τώρα που το σκέφτομαι το ίδιο μου συμβαίνει με πολλά άλλα... γυναίκες, ποτό - μια ζωή Four Roses, jean παντελόνια, στέκια). Που θέλω να καταλήξω... ελπιζω να μην "πηράξουν'' και το τσιγαράκι αυτό για κάποιο λόγο!

    Στάθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Πέτρο μήπως έχεις υπόψην κάποιο αντίστοιχο site με κριτικές ποτών (βασικά ουϊσκι ή bourbon;)

    Στάθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αν και μου αρεσουν τα malt και πολλες φορες ψαχνω στο διαδυκτιο για αυτα,κατι Ελληνικο δεν βρηκα. 2-3 διεθνη υπαρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Αξίζει πιστεύω να σας μεταφέρω ένα χιουμοριστικό σχόλιο φίλου μου για την αλλαγή του ονόματος των Sante σε..Zante:
    "Εμ βέβαια,αφού Zante είναι.Κάνεις ένα τσιγάρο και είσαι..ζάντα!" :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. παιδιά μόλις αγόρασα το πρώτο πακέτο Σαντέ Φίλτρο κασετίνα (μετά απο 2 πακέτα Σαντέ πλακέ το στούκα που δε με φάνηκε ιδιαίτερα βαρύ αλλά το σταμάτησα γιατί είμαι επιρρεπής σε τραχειοβρογχήτιδες) με κωδικό ΜΦ. Η τιμή του πακέτου στα 3.5 ευρώ. Ρώτησα για φρέσκια παρτίδα μιας και έμαθα οτι πήγανε στα 3.90 αλλά δεν είχε. Μπορεί να με πει κάποιος βάσει κωδικού (ΜΦ) από πότε κάθεται στο ράφι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Δύσκολα βγαίνει άκρη με τους κωδικούς στο Σαντέ..
    Εγώ κάπνιζα (από το ίδιο περίπτερο) τα ΜΤ με 3.50 ευρώ και όταν έφερε τα πακέτα με τιμή 3.90 ο κωδικός τους ήταν ΜΚ. Τρέχα γύρευε δηλαδή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Πανω απο 2-21/2 μηνες δεν εχουν. Καπνισε τα αφοβα.
    Τον τελευταιο μηνα παντως,περνω μονο ΝΖ. Μου κανει εντυπωση που δεν εφυγε ακομα αυτη η παρτιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Μαλλον Μπασμας Ξανθης και ανατολικα Κατερινης. Η Φιλιπ Μορρις αλλωστε αγοραζει πανω του 50% των Ελληνικων καπνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. ΑΣ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΣΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 90ΛΕΠΤΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ , (ΒΛΕΠΕ ΜΑΡΛΜΠΟΡΟ ΜΟΥΒ)ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΔΕ ΛΕΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Απο καιρο σε καιρο αλλαζω τις βαθμολογιες στις αναρτησεις αφου θεωρω πως ητε εχω αδικησει,ητε εχω υπερτιμησει, ήτε εχει αλλαξει καποιο τσιγαρο. Το Σαντε αρχικα το βαθμολογησε με 6,αφου οταν πρωτογραφτηκε αυτη η κριτικη κυκλοφορουσε ακομα το παλιο Σαντε με 0,9 νικ. ,που ηταν παρομοιο με το Καμελ Νατουραλ. Οταν βγηκε το νεο Σαντε, που ηταν αρκετα βελτιωμενο ανεβασα την βαθμολογια και μετα την ξανανεβασα οταν περασα ενα 6μηνο με αυτο σαν μαρκα.
    Τωρα τελευταια βεβαια καπνισα καποια κακης ποιοτητας Σαντε,χωρις την χαρακτηριστικη απαλη γευση.Πιθανολογω πως εβαλαν παραπανω Burley απο ότι συνηθως. Αν ειναι μονιμη η αλλαγη θα ριξω φυσικα την βαθμολογια.
    Για τα Excellence δεν συμφωνω πως ειναι ανταξια των Sobranie,συμφωνω παντως πως ειναι με διαφορα το καλυτερο τσιγαρο στην Ελληνικη αγορα και ενα απο τα πολυ καλα τσιγαρα διεθνως.
    Εχεις επισημανει κανενα αλλο τσιγαρο,εσωτερικου ή εξωτερικου, που θεωρεις πως αξιζει τον κοπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. ΤΑ (ΝΖ) ΦΙΛΕ ΠΕΤΡΟ ΤΑ ΣΑΝΤΕ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΗΤΑΝ ΤΑ (ΜΝ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Βρήκα εντελώς τυχαία Σαντέ μαλακό χτες. Στα 2 ευρώ. Κωδικός ΠΑ. Έχω πάθει την πλάκα μου με αυτά τα τσιγάρα. Συνήθως καπνίζω Σαντέ φίλτρο αλλά αυτά τα μαλακά μου άρεσαν ακόμη περισσότερο. Ξέρετε με βάση τον κωδικό από πότε είναι; Κυκλοφορούν ακόμη τα μαλακά η έχουν καταργηθεί και βρήκα ότι έχει μείνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Τα Σαντε που πηρες εχουν παραχθει πριν απο περιπου ....3 χρονια. Η τελευταια τιμη του Σαντε μαλακο ηταν 2,30 και η κυκλοφορια του σταματησε τον Απριλιο του 2009.
    Το πιο hardcore ανατολικου τυπου τσιγαρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Μια παρατήρηση για τα τελευταία πακέτα που έχω αγοράσει (παρτίδα ΝΟ): τα μισά σχεδόν τσιγάρα του πακέτου έχουν ξεθωριασμένη στάμπα ενώ στα υπόλοιπα η στάμπα είναι κανονική (και μάλλον με έντονο χρώμα). Υπάρχει περίπτωση επανασυσκευασίας παλιών πακέτων ελέω άυξησης τιμής; Η αλήθεια είναι πως δεν έχω καταλάβει διαφορά απο τσιγάρο σε τσιγάρο αλλά πιστεύω οτι καπνίζοντάς τα εναλλάξ και να υπάρχει διαφορά δύσκολα κάποιος θα την καταλάβει.
    Πέτρο εσύ το έχεις παρατηρήσει (αν τα καπνίζεις ακόμη);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Τα καπνιζω εναλλαξ με Καρελια Excellence,αν και τον τελευταιο καιρο εξακριβωμενα εχει πεσει πολυ η ποιοτητα του Σαντε και ετσι καπνιζω περισσοτερο Καρελια.
    Δεν ξερω αν υπαρχει θεμα επανασυσκευασιας,φυσικα δεν μπορω να το αποκλεισω,ισως ειναι μηχανικο ζητημα. Στα Καμελ π.χ. το μαλακο πακετο εχει εντονα γραμματα,ενω το σκληρο ξεθωριασμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Το δοκιμασα και δεν με αρεσε ιδιαιτερα.. Η εχει πεσει η ποιοτητα η δεν ειναι του γουστου μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Τσίμπησα πακετακι στα 3.90 σήμερα,μετά απο καιρο,εστω και με μια σχετικη φειδώ στην κατανάλωση λεω να το ξανααρχισω..αναμενεται να παει 4.10 η τιμη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Και μια αλλη απορια που εχω,πως υπολογιζετε την ημερομηνια παραγωγης του καθε πακετου απο τον κωδικο που αναγραφεται στο χαρτακι του εφκ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Αγόρασα ένα σαντέ φίλτρο σήμερα μετά από μήνες (τελευταία φορά που το αγόρασα κόστιζε 3,30), το βρήκα με την παλιά τιμή των 3,90. Συνήθιζα να κάνω ντάνχιλ όποτε μου περίσσευαν λεφτά και άσσο κασετίνα στις αφραγκιές, τώρα δεν ξέρω πώς θα πάει με τις αυξήσεις. Λογικά θα καταλήξω στον άσσο, αλλά πλέον στεναχωριέμαι που αφήνω το ντάνχιλ και το σαντέ. Τουλάχιστον το ένα απ' τα δύο θα το 'θελα να βρίσκεται απέναντι στο παραδοσιακό χαρμάνι του άσσου. Θα δείξει. Πάντως είναι δύσκολα τα πράγματα. Φίλος μου, φανατικός μαρλμποράκιας, με πληροφόρησε πως μέσα στον επόμενο ενάμισο χρόνο το μάρλμπορο θα φτάσει 6 ευρώ, αλλά η αύξηση θα είναι γενική κι όχι μεμονωμένη. Του χρόνου ευελπιστώ να 'μαι φοιτητής και μιας κι οι βάσεις στην Αθήνα είναι στα ύψη, δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθώ στην επαρχία. Πώς διάολο θα τα βγάλω πέρα; Για απάντα ρε ΓΑΠ γαμώτο σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Δυστυχώς δεν πρόκειται να τα βγάλει πέρα όποιος μείνει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Αφού έχει τόση πέραση η προπαγάνδα των μέσων μαζικής εξημέρωσης και δεν αντιδράει ο κόσμος, νέα Κίνα θα γίνουμε. Δυστυχώς μόνη λύση είναι όποιος μπορεί να φύγει σε κάποια χώρα της προκοπής :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Πηρα Σαντε φιλτρο μετα απο καιρο. Καπνιζοτανε,αλλα αφηνε μια σκληρη γευση που δεν μου εκατζε και πολυ καλα στον λαιμο. Η παλια ανατολιζουσα γευση ειναι παρελθον και μαλλον βαζουν παραπανω burley απο οτι πρεπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Πρεπει οντως να χει διαφορα με προηγουμενως.Βγαζει σαν μια πιο βαρια πικριλα,δεν ξερω γιατι αλλα μου θυμιζει του καμελ,που δεν γδερνει το λαιμο αλλα δεν τρελαινει κιολας.Σιγουρα παντως ενα αρκετα καλο τσιγαρο,απο τα καλυτερα στην Ελλαδα αν σκεφτει κανεις τι κυκλοφορει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Πηρα Σαντε με κωδικο ΑΜ. Εντελως αδιαφορο,ουτε καλο ουτε κακο,απλα κανει ενα βαριεστημενο καπνισμενο.Δεν ξερω αν το προτιμω απο το Φιλιπ Μορρις κοκκινο της ιδιας εταιρειας που κανει μολις 3 ευρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Πέτρο είναι όντως τόσο καλό πια αυτό το philip morris στο άσπρο πακέτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Προσθεσα ενα βιντεο του RJ the Smoker απο το Youtube,για το Σαντε Φιλτρο.Τον ενθουσιασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Τον ενθουσίασε το SANTE φίλτρο; Το δοκίμασες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Β Εθνική σε αγώνα Ηλιούπολης θα έλεγα εγώ, στημένο ώστε να είναι μεν μάπα αλλά να μην το καταλαβαίνει ένας απλός καπνιστής, να καπνίζεται με λίγα λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Σαντέ φίλτρο κασετίνα είχε ξαναϋπάρξει επί Λ. Κωνσταντίνου, αρκετά παλιά (είχαμε σίγουρα δραχμές). Ήταν άσπρο πακέτο, κιγκσάιζ μέγεθος, όλο μαζί με διαφορετική αισθητική από το κλασικό κόκκινο με την κοπέλα.
    Εκείνο τον καιρό το κλασικό Σαντέ είχε τον ηχηρό υπότιτλο «Σπέσιαλ Υπερπολυτελείας». Το φίλτρο νομίζω ότι έγραφε κάτι ακόμη πιο ουάου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Γενικά το Sante επί Κωνσταντίνου είχε πολύ διαφορετικά πακέτα.
    Μάλλον για να περνά η ιδέα πως πρόκειται για κάτι το διαφορετικό, όχι άδικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Πηρα χθες σαντε αφιλτρο με κωδικο ΑΨ,και νομιζω ειναι αρκετα καλο value for money.Στην ιδια κατηγορια με αφιλτρο αγρινιου,αν και για μενα λιγο καλυτερο.Αλλα γιατι τετοια χαοτικη διαφορα στη τιμη με το φιλτρο κασετινα?(4,10ε η κασ/να 3ε το αφιλτρο.Ας ριχναν και τη τιμη του κανονικου ρε γμτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Η κασετίνα ήταν κάποτε πολυτελείας και έχει άλλο χαρμάνι, παραμένει ψηλά για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους. Το άφιλτρο ναι είναι καλό, καλύτερο από το Αγρινίου. Στα φθηνά τσιγάρα ακόμα και μικρές διαφορές στην τιμή παίζουν ρόλο. Βλέπε Assos άφιλτρος και Καρέλια Αγρινίου, 20 λεπτά διαφορά αλλά καμία σχέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Απαντήσεις
    1. Τα φίλτρο γενικά δεν καπνίζονται, τα άφιλτρα λιγάκι όπως όλα τα φθηνά.

      Διαγραφή
    2. kathiste re paidia ligo sas parakolouthw 3 xronia kai den exw vrei kanenan kalo logo gia kapoio tsigaro pou na to anaferete.simera agorasa ena sante filtro 3 70h timi kai rwtisa kai mou eipe o peripteras oti auth einai h nea timi tou.twra anaforika me to tsigaro lete oti vazoun polla berley emena den mou fanike kati tetio to tsigaro htan kanoniko diladi vari opos to thimomoun to 2009.h gefsh vevaia exei allaxei pros to xeirotero alla parola auta einai kalo kai mporeis na to kapniseis.aurio tha to agoraso pali kai tha to ksanadokimaso kai tha sas pw peripou pws htan isws na epesa se kalh partida

      Διαγραφή
  88. Ριξανε και το Σαντε? Ενδιαφερον.Δεν πιστευα πως η Φιλιπ μορρις ενδιαφεροτανε για τετοια τσιγαρα.Μπορει να παρω κανενα πακετο τους επομενους μηνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. petro den thelo na se parw kai sto lemo mou aurio tha ksanagoraso sante kai pano sthn wra pou tha to kapnizo tha grafo analitikotata thn gefsh,ti poiotita exei,poso vari einai kai fisika tha grapso an kaiei ston lemo,an kserenei kai otan lew kserenei ennow an kserenei thn stomatiki koilotita,kai ton ouranisko genika tha ta grapso ola kai sto telos an einai idaniko tsigaro gia monimo kapnisma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. petro kai mavro rodo kai se olous tous kapnistes pou grafoun sto blog me skopo na vroun thn marka tous otan tha pernete mia marka kai tha thn kapnizete na mhn skefteste tipota ti gefsh exei an se mpouxtizei an kserenei kai kaiei ston lemo alla tipota na lete mono ston eauto sas skase kai fumare.signomi gia to skase aplos epeidei kai egw allazo markes kathimerina kai ksero pws einai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Εγώ έχω απογοητευτεί οικτρά από το SANTE φίλτρο, πιστεύω ότι είναι ο Άσσος International σε άλλο πακέτο και ακριβή τιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. auto einai olo to thema mavro rodo prepei otan na pernoume mia marka na mhn skeftomaste tipota alla na to kapnizoume.

      Διαγραφή
    2. Σπύρο καταλαβαίνω τη εννοείς, αλλά όταν αυτό που δέχεσαι δεν σου αρέσει δεν μπορείς να το αγνοείς. Έχει τύχει πιστεύω σχεδόν σε όλους να μην βρίσκουμε τη μάρκα μας και να πούμε πιάσε ένα ότι να 'ναι, που κατά παράδοση είναι ή Άσσος από τα φθηνά ή marlboro από τα ακριβά. Και τα δύο κάνουν αντικειμενικά ένα ικανοποιητικό κάπνισμα και αν δεν σε ενδιαφέρει δεν εμβαθύνεις σε λεπτομέρειες. Αν όμως σου δώσουν ένα τσιγάρο πικρό με άρωμα κέτσαπ σαν το COOPER, όπως και να το κάνουμε δεν μπορείς να το καπνίσεις ούτε καν αδιάφορα.

      Διαγραφή
    3. to ksero oti me katalavaineis mavro rodo.koitaxe egw afta to liga pragmata pou ksero pano sta tsigara ta grafo.ekei pou thelo na epektatho kai na emvathino einai sta sinesthimata kai tous kindinous oxi karkino kai auta pou sou prokalei to tsigaro.koitaxe vlepo polous kapnistes pou oi opoioi kapnizoun to tsigaraki tous exoun mhnei se mia marka kai to apolamvanoun entaxei ws edw.exw dei omos distixws kai kapnistes koirios neous pou oi opoioi allazoun sinexeia markes me skopo na vroun to teleio tsigaro e autoi oi anthropoi adika asxolountai me auto to spor giati vasanizontai kai kata thn gnomh mou prepei na to kopsoun.exw dei polous tetoius anthropous.px exw enan gnosto o opoios zitaei apo tous goneis tou kathe mera lefta gia tsigara to dokimazei den tou aresei kai meta ksanaziteaei lefta gia allh marka oute afth tou aresei kai pali to idio.oi goneis tou stenoxoriountai kai me pernei thlefono kai mou leei spiro trelathika.tou lew dwse ligo xrono ston eauto sou kai otan perneis mia marka tha thn kapnizeis oli kai den tha skeftesai tipota o organismos sou tha to sinithisei kai meta tha thn apolamvaneis thn marka sou.esena kai ton petro sas sevomai grafete pola pragmata pou voithoun ton kapnisti aplos signomi gia auto na voithiso thelo aplos den xriazete gia merika tsigara na ta kanete toso tragika ta pragmata.eiste kai oi dio authenties sta tsigara kai isws kai oi kaliteroi geusognostes tou kosmou kai tha prepei na voithate ton kapnisti meso tou dialogou na ton voithate na vrei thn marka tou.egw den thelo na thikso kanenan mesa apo thn kalh mou thn kardia grafo.

      Διαγραφή
    4. Ασφαλώς και καταλαβαίνω Σπύρο ότι δεν θέλεις να θίξεις κανέναν, βασικά είμαστε περίπου της ίδιας άποψης.

      Το τέλειο τσιγάρο δεν θα το βρεις ποτέ γιατί απλούστατα οι μάρκες αλλάζουν γεύση πολύ συχνά. Εγώ όταν καπνίζω Marlboro ας πούμε, δεν λέω καπνίζω Marlboro, λέω καπνίζω τσιγάρο, σαν τσιγάρο το κρίνω και ανάλογα το περιγράφω. Το να αναζητάς μία συγκεκριμένη μάρκα είναι απλώς γελοίο, η μάρκα είναι απλώς ένα σχέδιο στο πακέτο.

      Αν ήμουν ο καλύτερος γευσιγνώστης του κόσμου δεν θα έγραφα σε blog στο internet αλλά θα ήμουν στην Αβάνα να πληρώνομαι για να δοκιμάζω πούρα, ένας απλός καπνιστής είμαι που ασχολείται ερασιτεχνικά με τη γευσιγνωσία και έμαθε πέντε πράγματα παραπάνω.

      Δεν κάνουμε τα πράγματα πιο τραγικά από όσο είναι. Όταν ένα τσιγάρο στοιχίζει 4 ευρώ και είναι σκουπίδι, το λες, είναι σκουπίδι και κακολογείς την εταιρεία που το βγάζει, το ίδιο ισχύει και ανάποδα αν έχεις ένα φθηνό τσιγάρο καλείς ποιότητας επαινείς την εταιρεία. Για το Black Devil ας πούμε που έχει 4 ευρώ τι να πω; Ότι είναι μέτριο, δεν είναι, είναι σκουπίδι. Ενώ για τον Assos, πρέπει να παραδεχτώ πως είναι πολύ καλός.

      Διαγραφή
    5. se euxaristo poli mavro rodo apo ta logia sou katalava oti eisai kalos anthropos empistos kai filikos to idio kai o petros sinexiste thn kalh doulia kai na voithate tous kapnistes na sximatizoun mia ksekatharh gnwmh panw sta tsigara.emena me voithisate poli na vrw thn marka mou tis kamiles kai twra pia den me kaine alla ths apolamvano epeidi me kanate na valw thelish ston eauto mou kai na mhnw se mia marka kai pali euxaristo pou mesa apo ton dialogo kataferame na vgaloume mazi kati kalo kai omorfo.gia mena eiste oi kaliteroi giati o theos einai mazi sas kai sas fotizei opos ola ta paidia pou grafoun se auto to blog na ste kala.

      Διαγραφή
    6. xtes piga sthn kentriki plateia epeidh egw meno agrinio kai ekei loipon sixnazei ena paidi 18 xronon kai mou leei spiro exw ena provlima.ti provlima exeis tou lew egw.autos mou leei thelo na vrw to pio magkiko paketo mipws ksereis na mou peis.tou lew egw katse ligo re file min mou ta les auta apotoma tha lipothimiso.giati mou leei autos.egw tou lew prepei na to kopseis epigontos.oxi thelo na kapniso mou leei autos gia magkia.e twra ti tou les autounou mavro rodo ama hsoun sth thesh mou ti tha tou leges

      Διαγραφή
    7. Θα το εξηγούσα πόσο μεγάλη μαγκιά είναι να πληρώνεις για κάτι το οποίο δεν σε ενδιαφέρει.

      Το θεαθήναι έχει καταστρέψει πολλές εποχές μαζί και την δική μας.

      Το καλύτερο, μάλλον είναι να μην απαντήσεις καθόλου...γιατί κάποιος που θεωρεί "πρόβλημα" το τι μάρκα να καπνίσει ή η ζωή του είναι ρόδινη ή δεν αξίζει να συζητήσεις μαζί του.

      Μάγκικο πακέτο πάντως είναι το οποιοδήποτε, θέλει κότσια να χρησιμοποιείς κάτι που από κάτω γράφει ότι σκοτώνει. χαχαχαχαχα

      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά όπως σου ξανά είπα τα βρίσκω υπερβολικά, δεν νομίζω ότι ο Θεός ασχολείται με τα τσιγάρα μου χαχαχαχαχαχα μάλλον έχει σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί.

      Διαγραφή
  92. pira winston 25s malako 3 80 h timi tou entaxei mia veltiosh thn exei alla to kapsimo sto lemo to exei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. oso gia to sante ekana 2 tsigara traka apo ton periptera ths gitonias mou entaxei kalo tsigaro mou fanike vevaia kserenei ton lemo alla den kaiei.ta berley kata thn gnomi mou htan se ikanopoiitiko vathmo an kai pote den hmouna fanatikos opados tou sante pantws mou fanike kalo tsigaro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Το SANTE συχνά αλλάζει χαρμάνι, θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Απαντήσεις
    1. Φιλε αυτα ειναι υποκειμενικα.Εμενα σχεδον κανενα τσιγαρο εκτος απο κατι LM και PALL MALL δεν με ενοχλει.Δες τι ταιριαζει στον δικο σου οργανισμο.

      Διαγραφή
    2. Το BF πάντως γενικά δεν προκαλεί ενοχλήσεις.

      Διαγραφή
  96. Πέτρο πώς του φάνηκε το Rob το SANTE;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καραγουσταρε. 9 στα 10. Δεν ξερω βεβαια αν ειναι λογο ευγενειας,που λεει ποσο του αρεσουν τα Ελληνικα τσιγαρα,παντως η αληθεια ειναι πως ειναι ενα κλικ ανωτερα των αγγλικων.Δες και το βίντεο που εβαλα πανω.

      Διαγραφή
  97. pira camila orange malako kai to apolausa h jti veltionei sinexos ta proionta ths kai to camel vrisketai se kalo dromo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βγαίνει ακόμα το Camel orange (medium); Τι αναλογίες έχει;

      Διαγραφή
  98. Το είδα απλώς με τα αγγλικά δεν τα πάω καλά ιδίως εξ ακοής.

    Αν καταγούσταρε το SANTE πώς είναι τα αγγλικά american blend δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπαρχουν Αγγλικα American Blend.Το 90-95% της αγορας ειναι τσιγαρα Virginia. Ακομα και μαρκες οπως τα Παλλ Μαλλ κυκλοφορουν ως Βιρτζινια. Μονο τα Μαρλμπορο και τα Καμελ,που δεν εχουν σοβαρη επιτυχια, υπαρχουν εκει και αυτα δεν εχουν την πικαντικη γευση που εχουν στην Ελλαδα. Οποτε το Σαντε για εναν Αγγλο ειναι πολυ εξωτικο τσιγαρο.

      Διαγραφή
    2. Έλεος στην Αγγλία που ο καπνός ούτε που φυτρώνει έχουν 90-95% Virginia και εμείς που παράγουμε ανατολικά, τα ανατολικά τσιγάρα είναι το ένα τέταρτο.

      Κάτι Saint George τα έχεις δοκιμάσει Πέτρο; Πρέπει να είναι Virginia και Burley. Φθηνιάρικα. Νομίζω μόνο στην Αγγλία κυκλοφορούν.

      Διαγραφή
  99. Τελευταια εφαγα τρελο κολλημα με το Σαντε το σκετο.Δεν ξερω αν το αλλαξαν αλλα παλιοτερα δε μου ειχε αρεσει.Μου αρεσε περισσοτερο κι απο τα Αγρινιου. Στα 3.10 η τιμη του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Πέτρο δεν ξερω αν εχεις δοκιμάσει πρόσφατα το σαντε φιλτρο και πως σου φάνηκε.Το δοκιμασα στα 3.70 που εχει τώρα.Μου φάνηκε παρόμιο με assos premium red,lm red,philip morris red.Δεν νομίζω οτι αξιζει για 8/10.Δεν μου άρεσε, κριμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Ότι το Σαντέ φίλτρο κασετίνα είναι Αμέρικαν μπλεντ τώρα το διάβασα, δεν το είχα προσέξει.
    Κατά τη γνώμη μου αγγίζει τα όρια της απατεωνιάς να βγάζεις ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν με το όνομα και τη συσκευασία ενός άλλου, χωρίς σαφή ένδειξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Οπότε...προχωράμε σε συλλήψεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Θα κάνω μία παρουσίαση των σημάτων SANTE όταν έβγαιναν από το εργοστάσιο των Αφων Κωνσταντίνου και έκλεισε λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του '90. Επίσης να πω ότι τα τσιγάρα αυτά που βγαίνουν από τον Παπαστράτο πλέον, γράφουν Zante και όχι Sante. Η αλλαγή έγινε διότι στα Γαλλικά η λέξη Sante σημαίνει υγεία και η Ε.Ε. κατάργησε κάθε λέξη ή υποννοούμενο θετικού σχολίου για τα τσιγάρα. Δια τούτο και η κατάργηση των όρων Lights, Mild κλπ.

    SANTE ΣΚΕΤΟ / ΑΦΙΛΤΡΟ: Ίσως το καλύτερο Ελληνικό πλακέ σκέτο τσιγάρο μαζί με το ΑΡΩΜΑ. Τα παλιά χαρμάνια που χρησιμοποιούσε ο Κωνσταντίνου ήταν καθαρόαιμα Ελληνικά υψηλής ποιότητας, από Τσεμπέλια Αγρινίου μέχρι ποικιλίες Ανατολικών καπνών. Σπουδαία γεύση και πακέτο κομψοτέχνημα.

    SANTE ΦΙΛΤΡΟ ΜΑΛΑΚΟ: Ήταν ένα σκούρο μπορντώ πακέτο χωρίς τη γυναίκα, με λευκό φίλτρο και γλυκερή γεύση. Δεν το συμπάθησε ποτέ ιδιαίτερα. Μετά το έβγαλε ο Παπαστράτος με τη γυναίκα και τελικά καταργήθηκε αν δεν κάνω λάθος.

    SANTE ΛΕΥΚΟ ΚΑΣΕΤΙΝΑ / ΣΚΛΗΡΟ: Ένα πολύ σπάνιο SANTE που οι περισσότεροι δεν το ήξεραν, Λευκή κασετίνα ελαφρά πιο μεγάλη σε σχέση με τις άλλες και η τιμή γραφόταν με κατακίτρινα γράμματα που κανένας δεν μπορούσε να διαβάσει πάνω στο λευκό φόντο! Από γεύση, μέτρια πράγματα για την κασετίνα και χάλια για το σκληρό.

    SANTE ΣΚΛΗΡΟ ΦΙΛΤΡΟ: Το πακέτο που αργότερα έβγαλε σε μαλακό με τη γυναίκα ο Παπαστράτος, το έβγαζε ο Κωνσταντίνου σε σκληρό. Σκούρο φίλτρο και προσπάθεια του Κωνσταντίνου να φτιάξει ένα SANTE πιο Ευρωπαϊκό στη γεύση. Αποτυχία. Τελικά το κατάφερε ο Παπαστράτος με το φίλτρο κασετίνα με τη γυναίκα.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαντέ σκληρό φίλτρο; Αυτό ποιο είναι πάλι; Εγώ θυμάμαι ένα μαλακό φίλτρο, κόκκινο, χωρίς γυναίκα, με μπόλικη καλλιγραφία.

      Διαγραφή
    2. Α σόρι, το ανέφερες και δεν το πρόσεξα.

      Πάντως το φίλτρο σε σκληρό πακέτο εξακολουθώ να μην το θυμάμαι. Εκτός αν λες ένα Σπέσιαλ Λάιτς (σκληρό, μισό κόκκινο μισό άσπρο, και στη μέση την κοπέλα).

      Διαγραφή
  104. Πέτρο συγχαρητήρια για το site. Το sante φίλτρο κασετίνα δεν το βρίσκω πουθενά. Μόνο το άφιλτρο. Έχει σταματήσει η παραγωγή του? Η κριτική του Rob είναι φετινή? Το έχεις καπνίσει τελευταία και τι πιστεύεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Πέπε, αφού το γράφω ότι το σκληρό παλιό φίλτρο είναι αυτό με τη γυναίκα, δηλαδή το Σπέσιαλ Λάιτς. Προς τι η απορία; Εεεεεεεεεεεεε;;;; !!!

    Όσο για τον φίλο που ρωτάει για το Sante φίλτρο κασετίνα, κυκλοφορεί κανονικά αλλά δεν το έχουν όλα τα περίπτερα. Είναι από τα καλά τσιγάρα που θεωρώ ότι έχουν λόγο ύπαρξης στην αγορά....σε αντίθεση με το σκέτο που τώρα πια μετά τις γνωστές επεμβάσεις...δεν καπνίζεται!

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί νόμιζα ότι υπήρχε και σκληρό που να μην είναι λάιτς. Τελικά όχι, έτσι;
      Υπάρχουν πακέτα που δεν τα έχω πάρει χαμπάρι. Ούτε το μαλακό Σαντέ Φίλτρο (που εικονίζεται κι εδώ) το ήξερα. Αυτό υπήρχε προ νεκροτάμπελων;

      Διαγραφή
  106. Τα εξηγώ παραπάνω αλλά δεν με προσέχεις!!! Χαχαχαχα!!!
    Λοιπόν:

    1) Σκληρό SANTE βαρύ υπήρχε και ήταν λευκό. Ίδιο με τη λευκή κασετίνα.

    2) Το μαλακό SANTE βγήκε στα τέλη του '60 χωρίς τη γυναίκα. Ήταν μπορντώ και έγραφε απλώς SANTE. Μετά άλλαξε η συσκευασία και μπήκε η γυναίκα αλλά το τσιγάρο έμεινε ίδιο. Η αλλαγή αυτή έγινε επί Παπαστράτου και όχι επί Κωνσταντίνου! Δεν θυμάμαι 100% αν βγήκε με ή χωρίς κηδειόσημο. Νομίζω πρέπει να πρωτοεμφανίστηκε έτσι, στις αρχές του 2000.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ σε προσέχω, αλλά μπερδεύτηκα! Πάμε πάλι;

      1. Άφιλτρο κασετίνα κόκκινο: εντάξει, αυτό ξέρουμε ποιο είναι.

      2. Φίλτρο μαλακό: το πακέτο που αρχικά δεν είχε την κοπέλα και αργότερα την πρόσθεσε, και έγινε αυτό που βλέπουμε στη φτγρ του Πέτρου, σωστά; Το παλιό πακέτο είναι αυτό που εσύ λες μπορντό (εμένα μου φαίνεται μάλλον κόκκινο) και εγώ λέω ότι έχει πολλή καλλιγραφία. http://www.zigsam.at/F_Intro.htm (παλιό), http://www.zigsam.at/F_Intro.htm (καινούργιο).

      3. Φίλτρο, άσπρο σκληρό πακέτο και άσπρη κασετίνα, χωρίς κοπέλα. Που δεν είναι λάιτς, είναι απλώς άλλο τσιγάρο. http://www.tttt.ru/21375.jpg

      Μέχρι εδώ ΟΚ. Εκεί που μπερδεύτηκα είναι στο: «SANTE ΣΚΛΗΡΟ ΦΙΛΤΡΟ: Το πακέτο που αργότερα έβγαλε σε μαλακό με τη γυναίκα ο Παπαστράτος, το έβγαζε ο Κωνσταντίνου σε σκληρό. Σκούρο φίλτρο και προσπάθεια του Κωνσταντίνου να φτιάξει ένα SANTE πιο Ευρωπαϊκό στη γεύση. Αποτυχία. Τελικά το κατάφερε ο Παπαστράτος με το φίλτρο κασετίνα με τη γυναίκα.»
      Πώς το έβγαλε σε μαλακό με γυναίκα ο Παπαστράτος, αφού το μαλακό με γυναίκα του Παπαστράτου είναι το πρώην μπορντό μαλακό χωρίς γυναίκα;
      Το έξτρα λάιτς (σκληρό, μισό άσπρο μισό κόκκινο με κοπέλα) αυτό είναι;
      Συγγνώμη για την επιμονή αλλά αφού δεν καταλαβαίνω ρωτάω, τι άλλο να κάνω;

      Διαγραφή
  107. Αναφέρομαι ΜΟΝΟ στο πακέτο για να μπορέσω να σας δώσω καθαρή εικόνα του πακέτου. Δεν αναφέρομαι στο τσιγάρο.

    Άρα λοιπόν, το σκληρό ΣΠΕΣΙΑΛ ΛΑΪΤΣ με τη γυναίκα ήταν ίδιο με το μαλακό με τη γυναίκα. ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ!!! Όχι σαν τσιγάρο.

    Μην μπερδεύεσαι. Είναι απλό!

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Βασίλη, αν δεν είσαι μέγας συλλέκτης, είσαι μέγας γνώστης των τσιγάρων. Παρ' οτι έζησα τη δεκαετία του '90 και τότε άρχισα να καπνίζω (το 1994 συγκεκριμένα) πρώτη φορά ακούω για λευκό Σαντέ...Το μαλακό πακέτο κινγκ σαϊζ το θυμάμαι, πρέπει να είχα δοκιμάσει κιολας, χωρίς να είμαι βέβαιος. Αλλα το λευκό, φίλε μου μένω με το στόμα ανοιχτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. http://www.tttt.ru/21375.jpg
    Μαλιστα, το Σαντέ κασετίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Λάμπρο, είμαι πολύ πορωμένος με το θέμα των πακέτων και των τσιγάρων! Το πρώτο μου τσιγάρο το άναψα 12 ετών!!!! Όμως δεν τα ξέρω και όλα. Γι' αυτό είμαστε εδώ μια ωραία παρέα. Για να μαθαίνω κι από εσάς. Τα λευκά SANTE τα πρωτοείδα δεκαετία '80 και λίγο αρχές '90.

    ΥΓ: Το πρώτο μου τσιγάρο ήταν Memphis και το επόμενο λόγω αφραγκίας ΔΗΛΟΣ! Μετά πέρασα από ΟΛΕΣ τις μάρκες γιατί δεν άντεχα! Με έτρωγε η περιέργεια!

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Βασίλη σε συγχαίρω και σε θαυμάζω, ειλικρινά. Το μαράζι μου είναι οτι ενω είχα το μικρόβιο της συλλογής, άργησα αρκετά να το καλλιεργήσω. Τώρα, προσπαθώ όσο μπορώ να τα παρακολουθώ και να ψάχνομαι με τα παλιά ελληνικά πακέτα. Μιας και ανέφερες το πρώτο τσιγάρο, θυμάμαι πως ήταν το Ροθμανς κινγκ σαϊζ. Μέτα πειραματιζόμουν δεξιά κι αριστερά, μέχρι που κατέληξα στο Πρινς μαλακό ως το 2001-2 περίπου, που κόλλησα με τα Ντάνχιλ Ιντερνάσιοναλ (και επιμένω ακόμα...). Όπως και να'χει, τέτοια μπλόγκ μας κάνουν να θυμόμαστε και να κουβεντιάζουμε για το μεράκι μας (γιατί νομίω όλοι εδώ μέσα είμαστε κομματάκι απαιτητικοί με αυτό που θα καπνίσουμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Να είσαι καλά Λάμπρο. Όλοι μας μέσα εδώ είμαστε παθιασμένοι με το τσιγάρο και την τέχνη του. Και ευτυχώς υπάρχουν αρκετά μπλογκς που υποστηρίζουν αυτό το πάθος.

    Όσο για τα SANTE που είναι και το θέμα μας εδώ, να αναφέρω ότι το πρώτο SANTE που είδα στη ζωή μου ήταν η σκέτη κασετίνα που ήταν και το πρώτο άφιλτρο που κάπνισα στη ζωή μου. Ωραιότατο τσιγάρο προ αμνημονεύτων ετών με άρωμα και γεύση εξαιρετική. Τότε που οι γωνίες του πακέτου ήταν στρογγυλεμένες...αν θυμάστε οι παρατηρητικοί.

    Αργότερα οι γωνίες έγιναν κανονικές, έκλεισε και ο Κωνσταντίνου, το σήμα βγήκε από τον Παπαστράτο και η κάτω βόλτα ξεκίνησε με την εξαγορά του από τη Philip Morris. Άντε να ξαναβρείς τσιγάρο σαν το παλιό SANTE....

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Λάμπρο, πολύ φοβάμαι πως όποιος ξεκίνησε να συλλέγει μετά την εισαγωγή του νεκροτάμπελου άργησε ανεπανόρθωτα...
    Άλλωστε, εκτός από το πακέτο, και το ίδιο το τσιγάρο ως είδος εκείνη την εποχή ήταν που άρχισε να υποβαθμίζεται ραγδαία. Λίγο οι νομικοί περιορισμοί, λίγο οι λίγες και γιγαντιαίες εταιρείες στη θέση των πολλών και μικρότερων, πάει το πράμα...
    Δεν έχω τη γευσιγνωστική καλλιέργεια του Βασίλη ή άλλων φίλων εδωμέσα, μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω για το εξής: Κάπνιζα επί πάρα πολλά χρόνια αποκλειστικά στριφτό, και δεν ξανάπιασα τα τσιγάρα (περιστασιακά) παρά τον τελευταίο χρόνο. Μέχρι τότε δεν είχα παρακολουθήσει τις συνολικές αλλαγές που έχουν υποστεί τα τσιγάρα- οι τελευταίες μου αναμνήσεις ήταν από την εποχή προ ορίων. Βγάζοντας λοιπόν το -έστω μέτριο- αισθητήριό μου κατευθείαν από το χρονοντούλαπο, έχω να πω ότι ΤΣΙΓΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Ούτε καν Έξελενς και τέτοια. Ενώ παλιά υπήρχαν. Τα μόνα τσιγάρα που έχω μπορέσει να καπνίσω, τα μόνα τσιγάρα που θα είχατε μπορέσει κι εσείς να καπνίσετε αν εντελώς ξαφνικά σας τα σερβίρανε γύρω στο 1990 χωρίς να είστε προετοιμασμένοι, είναι κάποια από ΗΠΑ.

    Βασίλη, επειδή γενικώς μάς έχεις τρελάνει, δε βλέπω την ώρα να αρχίσουμε τη δημοσίευση των φωτογραφιών σου. Δυστυχώς η μέχρι στιγμής τεχνολογία δεν επιτρέπει τη διαιώνιση και αναπαραγωγή ...γεύσεων και αρωμάτων ου παρελθόντος όπως των εικόνων, αλλιώς θα e-καπνίζαμε όλοι τις αναμνήσεις σου μέσω Blogger!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω και διαφωνω με αυτα που γράφεις.Εαν φερεις το σημερινο πλαισιο σε συγκριση με αυτο που υπηρχε 10+ χρονια πιο πριν,όντως δεν υπαρχουν τσιγαρα πια.Ομως ενα σχεση με την περιοδο 2007-2009 όπου πιασαμε καπνιστικο ναδιρ και το 95% των τσιγαρων μου εφερναν φαριγγιτιδα,σημερα τα πραγματα ειναι πολυ βελτιωμενα,αφου οι περισσοτερες μαρκες εχουν αναβαθμισει τα προιοντα τους!Εκεινη την περιοδο ήμουν πολυ κοντα στο να κόψω το κάπνισμα,σε κάποια φαση το γυρισα σε καπνο πίπας και πουρα,αφου ότι τσιγαρο αγοραζα μου εφερνε αηδία.
      Μετα φτιαξανε για ενα διαστημα τα Σαντε Φιλτρο(οι παλιοι αναγνωστες θυμουνται.Δυστυχως μετα απο κατι μηνες ξαναεγιναν αχυρο) βγηκαν τα Εxcellence και σιγα-σιγα όλες οι μαρκες λογο μειωσης της ζητησης και αυξησης των τιμων εγιναν αξιοπρεπεστερες.

      Διαγραφή
  114. Πέτρο, συμφωνω απόλυτα μαζί σου. Υπάρχουν όντως αναβαθμισμένα προϊόντα (πλεον). Προφανώς η απόπειρα των εταιρειών να ρίξουν στην αγορά άχυρα δεν έπιασε πολύ τόπο και μάλλον το ξανασκέφτηκαν. Τσιγάρα σαν το Έξελενς το αποδεικνύουν-Πέπε, το Έξελενς είναι αντικειμενικά εξαιρετικό τσιγάρο. Δεν είναι βγαλμένο από τα παλιά, αλλά στέκεται επάξια ανάμεσα στα κορυφαία σήματα που κυκλοφορούν σήμερα. Προσωπικά, λατρεύω αυτού του είδους τη συζητηση, να μιλάμε δλδ για παλιά τσιγάρα. Έχει μια γοητεία, αλλά νομίζω οτι πρέπει να κοιτάμε και το σήμερα λίγο περισσότερο και να προσπαθούμε να βλέπουμε τι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας, ιδιαίτερα εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που προλάβαμε τη χρυσή εποχή των ελληνικών-και μη- τσιγάρων. Προφανώς δεν μπορούμε να πούμε σε εναν νεο καπνιστή πως το τσιγάρο που καπνίζει είναι άχυρο-το ξέρει αλλά δεν έχει μέτρο σύγκρισης. Μπορούμε όμως να του υποδείξουμε, ανάλογα με το βαλάντιο που διαθέτει, ενα αξιοπρεπές τσιγάρο. Σχετικά με το θέμα της συλλογής Πέπε, δεν διαφωνώ μαζί σου, όπως και δεν συμφωνώ. Νομίζω οτι όλα είναι θέμα αισθητικής. Συζητήσαμε γι'αυτο στο μπλόγκ σου και επιτρέψτε μου να επαναλάβω οτι προσπαθώ να δω πίσω απο το σχεδιο του πακέτου, τι είναι αυτό, τι αντιπροσωπεύει στον τόπο όπου πωλείται κλπ. Δεν είναι το ίδιο το σχέδιο αυτοσκοπός-για κάποιους είναι, για μένα όχι. Προφανώς το νεκροτάμπελο αφαιρεί κάτι από την ομορφιά, ταυτόχρονα όμως είναι δυνατόν να το θεωρήσει κανείς (πια) ως κομμάτι ενός πακέτου, μιας βιομηχανίας και μιας γενικότερης αντίληψης σχετικά με το κάπνισμα. Αυτή τη στιγμή που προσπαθώ να αρχειοθετήσω τη συλλογή παρατηρώ πολύ συχνά μια ηχηρη αντίφαση ανάμεσα στο σχέδιο και στο νεκροτάμπελο και είναι κάτι που με ευχαριστεί, επειδή το ένα σε παραπέμπει σε μια οπτική ψευδαίσθηση απόλαυσης και το άλλο σου υπενθυμίζει το βλαβερό του καπνίσματος. όπως και να'χει, το ζήτημα είναι καθαρά υποκειμενικό. Βασίλη, το πάθος είναι δεδομένο. Πολλές φορές που με ρωτά η γυναίκα μου αν θα το κόψω και πως μπορώ να καπνίζω, παραδέχομαι οτι αδυνατώ να απαντήσω. Το τσιγάρο, τουλάχιστον για μένα, είναι 100% απόλαυση. Μπορεί να το άρχισα για να κάνω το μάγκα αλλά στην πορεία κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα (φταίει σίγουρα το Ντάνχιλ και κυρίως το μπλέ Ιντερνάσιοναλ που έκανα 2 χρόνια στη γαλλία).Τουλάχιστον το τσιγάρο είναι η τελευταία πολυτέλεια που μας έχει απομείνει και μπορούμε εν τινι μέτρω να αντέξουμε οικονομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γουστάρω συζητήσεις!!

      Αυτά που μου λέτε παιδιά για τη βελτίωση σε σχέση με πριν 5 χρόνια δεν τα ήξερα, γιατί δεν τα είχα παρακολουθήσει, και χαίρομαι που τα μαθαίνω (ότι δηλαδή έχει άλλοτε υπάρξει πάτος και τώρα είμαστε πο ψηλά).

      Λάμπρο, ασφαλώς και το Έξελενς είναι καλό τσιγάρο (ή τουλάχιστον είναι τσιγάρο με εκλεκτά καπνά), και ίσως και άλλα, αλλά μου μοιάζει σαν τον αθλητή που μετά από μια ζωή άριστης προπόνησης του λένε «τώρα πήγαινε στον αγώνα αλλά απαγορεύεται να τρέξεις πιο γρήγορα από τόσο!!».

      Για τα πακέτα: Η αισθητική δεν είναι αυτοσκοπός. Συμφωνώ. Σε 50 χρόνια από τώρα, μια συλλογή με πακέτα από διάφορες περιόδους -με νεκροτάμπελα, χωρίς, με αναγραφόμενες αλλά απεριόριστες περιεκτικότητες, με αναγραφόμενες αλλά περιορισμένες περιεκτικότητες, με κάθε είδους ένδειξη για τα κατά καιρούς νομικά και λοιπά ήθη- θα είναι πρόσφορη σε κάθε είδους παρατηρήσεις, συσχετισμούς και συμπεράσματα. Όπως μέσα από τη μουσική, τα περιοδικά, τα παιχνίδια κλπ., έτσι και μέσα από τα τσιγαρόκουτα μπορείς να σπουδάσεις μια κινωνία.

      Αλλά από την άλλη, δεν παύω να βλέπω ορισμένα πακέτα (ας πάρουμε και πάλι το Έξελενς ως χαρακτηριστικό παράδειγμα) στα οποία έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ομορφιά αλλά και για παράλληλη μετάδοση ορισμένων μηνυμάτων, πάνω από τα οποία ήρθε κάποιος κάφρος, σμπρώχνοντας και χωρίς να ρωτήσει, και άφησε τη βάρβαρη πατημασιά του, απλώς επειδή μπορεί. Ε με χαλάει ρε φίλε! Για φαντάσου να βλέπεις κινηματογράφο και σ' όλη τη διάρκεια της ταινίας να υπάρχει ένα τεράστιο μαύρο πλαίσιο που να γράφει π.χ. «Η 7η τέχνη εξυψώνει το πνεύμα», και αυτό να αλλοιώνει τις αναλογίες και να αποδομεί όλη την εικόνα!! Αυτά γίνονται στο «1984». Ή, κάτι πιο ανώδυνο αλλά και πάλι ενοχλητικό: θυμήσου τις κασέτες που μάλλον θα έγραφες παλιά από το ραδιόφωνο, όπου στη μέση του τραγουδιού πετάγεται ένας εκφωνητής και σου χαλάει το τραγούδι!

      Διαγραφή
    2. Χα χα χα!! Α ρε Πέπε τι μου θύμισες...καθόμουν βράδια αξημέρωτα πάνω απο το κασετόφωνο να ηχογραφήσω τραγούδια και έβγαινε ο ρουφιάνος ο εκφωνητής και το χάλαγε...

      Βασικά, συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες για τον αθλητή. Τέθηκαν, καλώς ή κακώς, κάποια όρια και όλοι πρέπει να παίζουν μεσα σ'αυτα. Προσωπικά πιστεύω οτι και οι καπνοβιομηχανίες έβαλαν κάπου το χεράκι τους, ίσως να τις εξυπηρετεί αυτό γιατί θα φτιάχνουν πιο εύκολα τα προϊόντα τους. Ενα τσιγάρο κάποτε ορίζοταν απο τις περιεκτικότητές του και αυτές σχεδόν πάντα ήταν το κριτήριο επιλογής. Σήμερα, οι περιεκτικότητες είναι πάνω κάτω στάνταρ. Ενα βαρύ τσιγάρο είναι στα 10, ενα λαϊτ από 5 μέχρι 7, ενα ούλτρα απο 1 μέχρι 4. Ό,τι κι αν πιάσεις από το ράφι, το ίδιο πράγμα πιάνεις και κατά κανόνα τα λεφτά σου πάνε στον ίδιο κατασκευαστή. Διάβαζα μάλιστα χθές οτι παραιτήθηκε ο ανώτατος λειτουργός της Ε.Ε. επειδή υπήρχαν υπόνοιες για χρηματισμό από τις καπνοβιομηχανίες. Αυτοί ξέρουν τι παιχνίδια παίζονται εκει μέσα και απο τη στιγμή που το τσιγάρο έγινε μονοπώλιο, κλάψτα Χαράλαμπε.

      Πάμε πάλι στα πακέτα. Δεν διαφωνώ οτι το νεκροτάμπελο αφαιρεί από την αισθητική. Και σίγουρα θα με ενοχλούσε αν εβλεπα στον κινηματογράφο ηλίθια μηνύματα. Αλλά το πακέτο εξ ορισμού δεν είναι έργο τέχνης, επομένως ανοίγουμε μια ατέρμονη συζήτηση-χρήσιμη, δε λεω. Για μένα το νεκροτάμπελο είναι καθαρή υποκρισία. Όταν το ίδιο το κράτος (όποιο κι αν ειναι αυτό) δεν φροντίζει για την υγεία των πολιτών του ενθαρρύνοντας βιομηχανίες να μολύνουν τον αερα που αναπνέει ο κοσμάκης, όταν αφήνει μεγαλεμπόρους ναρκωτικών ουσιών να κυκλοφοράνε ελεύθεροι, είναι τραγικά γελοίο να προσποιείσαι οτι νοιάζεσαι απλά βάζοντας μια στάμπα σε ενα πακέτο τσιγάρα. Πες το 1984, πές το ο θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος. Είναι γελοιότητα. Προσωπικά έχω την πεποίθηση οτι οι ίδιες οι καπνοβιομηχανίες πίεσαν για να γίνει κάτι τέτοιο, επειδή πολύ απλά γλιτώσανε τεράστια ποσά απο διαφημίσεις. Νομίζω-το τονίζω οτι νομίζω, δεν το ξέρω σίγουρα-οτι με δυο βήματα τα μεγάλα μονοπώλια τα κατάφεραν. Πρώτον, διέλυσαν τον ανταγωνισμό εξαγοράζοντας τους πάντες. Δεύτερον, μην έχοντας ανταγωνιστές, δεν χρειάζεται διαφήμηση, άρα καταργούμε τις διαφημήσεις και κατ' επέκταση τις ΧΟΡΗΓΙΕΣ (όπως ήταν η φόρμουλα 1). όπως και να'χει, το νεκροτάμπελο είναι ενοχλητικό, το παραδεχόμαστε όλοι. Το ζήτημα είναι πια πόσο ενοχλει εμένα ή εσενα,πόσο σε χαλάει ή με χαλάει κάθε φορά που το βλέπεις. Για την κοινωνική διάσταση που ανέφερες, σίγουρα έχεις δίκιο. Πχ στη Σιγκαπούρη τα νεκροτάμπελα γράφουν οτι το κάπνισμα βλάπτει την οικογένεια. Στη Βραζιλία και τη Χιλή παρουσιαζεται συχνά η σεξουαλική ανικανότητα. Στη βόρεια ευρώπη όσες χώρες χρησιμοποιούν εικόνες δείχνει πεθαμένους. αν τα βάλεις κάτω αυτά και μελετήσεις θα δεις οτι ίσως τα μηνύματα είναι στοχευμένα. Δεν ξέρω αν ο Σιγκαπουριανός νοιάζεται πολυ για την οικογένειά του ή ο χιλιανός για τη στύση του, πάντως ξέρω σίγουρα οτι η εικόνα του νεκρού στις βορειοευρωπαϊκες χωρες είχε ανέκαθεν τρομερή ψυχολογική απήχηση, μπορείς να το δείς κι απο την τέχνη κι απο τη γραμματεία κατά το μεσαίωνα. Αν απογυμνώσεις το νεκροτάμπελο από την προκλητικότητά του και την ακαλαισθησία του, πιστεύω οτι θα καταλαβει κανείς πολλά. Τουλάχιστον αυτό προσπαθώ να κάνω. Αφού δεν μπορώ να το βγάλω, προσπαθώ να το δω ως ενα κόνσεπτ άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνικοπολιτισμική διάσταση του καπνίσματος. Μπορεί να ακούγεται κουλό (ίσως λιγο χαζό), τουλάχιστον είναι μια μέθοδος που με βοηθά να συνεχίζω τη συλλογή μου και να ανανεώνω την αγάπη μου προς το κάπνισμα και τα καπνικά προϊοντα.

      Διαγραφή
    3. Κατ' αρχήν Λάμπρο, θα προσπαθήσω να κλείσω με συντομία μία πτυχή του θέματος στην οποία μάλλον συμφωνούμε αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει τη διατύπωση που θα μας καλύψει εξίσου:
      Το πακέτο δεν είναι έργο τέχνης, αλλά δεν παύουμε να το προτιμούμε ωραίο. Όποιο κι αν είναι του καθενός το «ωραίο». Όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε μικροαντικείμενο της ζωής μας, από το μπρελόκ των κλειδιών μέχρι -τι να πω, οτιδήποτε.
      Άρα η αισθητική του υποβάθμιση ναι μεν δεν είναι το τέλος του κόσμου, ναι μεν έχει κοινωνιολογικό κλπ. ενδιαφέρον, αλλά παραμένει μια μικρή υποβάθμιση.

      Τώρα, για τα «ιδεολογικά», ας πούμε, συμφραζόμενα του νεκροτάμπελου:
      Ασφαλώς και θα συμφωνήσω για την υποκρισία. Δε μου το βγάζεις από το μυαλό ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία οποιανού τρέφεται με μεταλλαγμένα, συντηρητικά και χημικές χρωστικές, πίνει νερό από δίκτυα με αμφίβολες σωληνώσεις, αναπνέει καυσαέριο, περνάει τη μέρα του ανάμεσα σε 5-6 κεραίες (κινητού, ασύρματου κλπ.), φοράει συνθετικά ρούχα, βάφει και μονώνει το σπίτι του με κι εγώ δεν ξέρω τι, και γενικώς τη βγάζει όπως σχεδόν όλοι μας. Ενώ αντίθετα το κάπνισμα βλάπτει πολύ λιγότερο την υγεία του 100χρονου παππού από τα βουνά της Ικαρίας που πίνει πράμνιο οίνο και δεν έχει ρολόι.

      Υπάρχει όμως και κάτι επιπλέον. Ενώ μια νορμάλ προειδοποίηση θα ήταν στη βάση της λογική (ιδίως αν υπήρχαν αντίστοιχες προειδοποιήσεις και σε άλλα προϊόντα όπως το νερό και ο αέρας), αυτή η υπερτονισμένη προειδοποιήση, που με αναγκάζει θέλω δε θέλω να τη δω, μολύνει την ψυχή μου. Είχα γράψει ένα ολόκληρο κείμενο μια φορά (στο άλλο μου μπλογκ) για τον ανεπίτρεπτο φασισμό των ανακοινώσεων ασφαλείας στα πλοία, κάποια φορά που είχα υποφέρει από δαύτες επειδή ακούγονταν σε γιγαντιαία ένταση, σε κάθε σημείο του πλοίου (καμπίνα, τουαλέτα, χώρους με μουσική κλπ.), διακόπτοντας υποχρεωτικά κάθε συζήτηση ή άλλο ήχο, επί άπειρη ώρα (γιατί τις έλεγαν σε 5-6 γλώσσες) και σε κάθε ώρα της μέρας και της νύχτας. Έλεος ρε μάγκες, το κατάλαβα ότι άμα πνιγώ και με φάει η καρέτα καρέτα εσείς νίπτετε τας χείρας σας γιατί με είχατε προειδοποιήσει, ΔΕ θα σας γυρέψω τα ρέστα, φτάνει όμως τώρα. Μη μου το τρίβετε εκ των προτέρων στη μούρη ότι φταίω εγώ. Αν πνιγώ, σε πρώτη φάση θα μου αρκεί ο καημός ότι πνίγηκα. Πείτε ό,τι είστε υποχρεωμένοι να πείτε, αλλά μη μου το κάνετε κλύσμα στον εγκέφαλο, είμαι άνθρωπος με κρίση, λογική, ευθύνη και ανθρώπινα δικαιώματα.

      Έτσι είναι και το νεκροτάμπελο. Προσοχή: το κάπνισμα προκαλεί άγχος για τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

      Επιπλέον δε, έχω σκαλώσει και με το θέμα της αισθητικής γιατί έχω προλάβει και τις παλιότερες προειδοποιήσεις που δεν είχαν αυτό τον αυταρχισμό. Εκτός από άλλα χαρακτηριστικά τους, ήταν και ενταγμένες στο σχεδιασμό του πακέτου. Τώρα, λίγο με το ασπρόμαυρο και τη χοντρή γραμμή γύρω γύρω και λίγο με το τεράστιο μέγεθος (και πάλι καλά που δεν έχουμε και εικόνες από το νεκροτομείο), έρχεται ο άλλος με την ισχύ που του δίνει κάποιος νόμος και αφήνει μια κουράδα στη μέση της αυλής, χωρίς να ρωτάει «χωράει ρε παιδιά να χέσω κι εγώ ή να πάω λίγο πιο άκρη;». Γιατί; Επειδή μπορεί. Τίποτε παραπάνω. Σαν το λεβεντο(μην_τα_πω_όλα_εδώ) που αράζει το τζιπ στο πεζοδρόμιο, ή που κατεβαίνει στην παραλία με τη μουσική του δυνατά, για μόνο το λόγο ότι αν του πω τίποτα θα τις φάω.

      Αυτά τα πράγματα διαφθείρουν τα ήθη. Όπως ακριβώς ο αντικαπνικός πόλεμος στις άλλες διαστάσεις του χωρίζει την κοινωνία σε αποδώ και αποκεί, έτσι κι αυτά τα τσαμπουκαλίκια νομιμοποιούν το δίκαιο του ισχυροτέρου, την επιβολή/υποβολή στο μυαλό μου των σκέψεων που θέλει κάποιος άλλος, κλπ.

      Πρόκειται για πράγματα που με στεναχωρούν βαθιά. Όπως με στεναχωρεί και η ταμπέλα που μου 'χουν κρεμάσει, «Ο Καπνιστής», που μάλιστα την έχουν κρεμάσει συνάνθρωποί μου που δε θα είχαν από μόνοι τους καμιά τέτοια παρόρμηση, απλώς τους έχουν πιπιλίσει τον εγκέφαλο. Φτάνω να νοσταλγώ ως δείγμα μιας χαμένης πολιτιστικής εκλέπτυνσης το παλιό «Ευχαριστούμε που δεν καπνίζετε», που φυσικά όταν πρωτοέγινε της μόδας μου είχε χτυπήσει ως γελοία υποκρισία.

      Διαγραφή
    4. Πέπε, συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα λες. Πράγματι, το νεκροτάμπελο ήρθε και μπήκε με το έτσι θέλω απλά επειδή 5-10 γιάπηδες της ΕΕ μπορούσαν. Δεν με ευχαριστεί ούτε εμένα αυτό. Αποφασίζουν για μένα χωρίς εμένα-όπως λεει ο μέγας αοιδός Βασίλης.Αν αυτό είναι ενα προμήνυμα ενος επερχόμενου 1984 δεν το ξέρω. Κι αν το ξέρω, δεν μπορώ να το αποτρέψω επειδή ό,τι κι αν ψηφίσω, όποιον κι αν ψηφίσω, τα ίδια θα γίνουν πάλι. Έτυχε να έχω μια διπλή ακαδημαϊκή κατάρτιση. Ως ιστορικός της φιλοσοφίας υιοθέτησα μια επικούρεια στάση και πλέον αναζητώ την ατομική μου ευδαιμονία και δεν με ενδιαφέρει τι αποφασίζει ο κάθε γραβατωμένος καταθλιπτικός γιαπης των Βρυξελλών. Να το θέσω αλλιώς και σύμφωνα με το παράδειγμά σου: απολαμβάνω το ταξίδι μου στο πλοίο και (κατάφερα πλέον να) αγνοώ τη σπαστική φωνή από τα μεγάφωνα. Από την άλλη, ως θεολόγος, πιστεύω βαθύτατα-ενδεχομένως και μοιρολατρικά-σε μια άλλη ζωή και για να βαλω εναν σχολαστικό τόνο, θα χαίρομαι τρομερά όταν κάτι τέτοιοι τύποι θα καίγονται στο πυρ το εξώτερον. Ας το πω και αλλιώς, αν θέλετε. Ήδη χαίρομαι γιατι όταν ο γιάπης στις Βρυξελλες πατάει την κουράδα του σκύλου σκέφτεται τα ακριβά του παπούτσια, ενώ όταν την πατάω εγω σκέφτομαι ενα γλυκυτατο σκυλάκι που έκανε τα κακακια του.

      Αυτή είναι μια προσωπική τοποθέτηση και δε νομιμοποιεί την αυθαιρεσία και την αλητεία του καθενός να κάνει ό,τι του κατέβει. Είμαστε σύμφωνοι οτι στα παλιά πακέτα και σε σχετικές ανακοινώσεις σε κοινόχρηστους χώρους υπήρχε μια ευγένεια, που σημερα έχει γίνει αυταρχισμός και δογματισμός. Από τη διακριτική φράση ''το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει''περάσαμε στο δογματικό και καταπιεστικό και υποτακτικό ''το κάπνισμα σκοτώνει'' και προστατέψτε και μην καπνίζετε και τα λοιπά. Προσωπικά, δεν περίμενα τίποτε περισσότερο και καλύτερο από τους 'φωτισμένους' ευρωπαίους.

      Όμως διαφωνώ: δεν διαφθείρουν ήθη. Διαμορφώνουν ήθη. Διαμορφώνουν μια ηθική, η οποία είναι σύμφωνη με την δική τους νοοτροπία. Απο δω οι καλοί καγαθοί, απο κει η πλέμπα. όποιος έχει ζήσει στον ευρωπαϊκό βορά και έχει ενα ελάχιστο αισθητήριο ιστορικής συνείδησης, θα καταλάβει αμέσως τις ρίζες αυτού του σκεπτικού: απο τη μια ο καθολικισμός (και μετά ο προτεσταντισμός), από την άλλη η διχοτόμηση της κοινωνίας που επέβαλε η φεουδαρχία. Οι μη καπνίζοντες σώνεστε, οι καπνίζοντες πεθαίνετε, αλλά εμεις οι καλοί αντικαπνιστές έχουμε την ελέω Θεού εξουσία να σας λέμε να μην καπνίζετε με όποιον τρόπο μας γουστάρει. είναι τακτικές καθαρά δυτικές. Οι προτεστάντες στην Ελβετία μπουκάρανε στα σπίτια και κάνανε έλεγχο για εικόνες-όποιος είχε στη γκιλοτίνα-με τη δικαιολογία οτι θα απωλέσουν τη ψυχή τους τα πλάσματα και ερχόμαστε εμείς οι καλοί και σας σώζουμε. Οι καθολικοί βγάζανε συγχωροχάρτια-μετά πληρωμής- και οι άγγλοι ευγενείς (μη χέσω) φεουδάρχες είχαν το δικαίωμα (άκουσον άκουσον) να ξεπαρθενιάζουν τις νύφες των πληβείων. Και να μαμήσεις, έπρεπε να πάρεις άδεια από το βασιλιά (εξ' ου και το γνωστό F.U.C.K.).Και καθόμαστε και συζητάμε γιατί στεναχωριέσαι εσυ και γιατι χαλιέμαι αισθητικά εγώ. Μα, αυτή είναι η νοοτροπία τους. Μπορείς εσυ να τα βάλεις με μια τέτοια νοοτροπία? Και να το πώ αλλιώς: μπορείς εσύ, που έχτιζες σπίτια με μπαλκόνια για να περνούν οι πεζοί κάτω από τα μπαλκόνια όταν πετούσες τα απορρίματά σου, να τα βάλεις με αυτούς που κατουράνε ακόμα και σήμερα απο τα παράθυρα, που χτίζουν σπίτι χωρίς μπαλκόνια και πετάνε τις κουράδες τους στο δρόμο κι οποιον πάρει ο χάρος? ( η υγειονομική ιστορία της ευρώπης έχει απίστευτο ενδιαφέρον και γέλιο...). Δεν μπορείς. Το τι μπορείς να κάνεις για να αγνοήσεις όλα αυτά που σου επιβάλλουν, είναι άλλο θέμα.

      Διαγραφή
    5. Και επιτρέψτε μου να συμπληρώσω με τούτο (Πέτρο, συγνώμη για την κατάχρηση). Τον 8 πΧ αιώνα εσύ έλληνα έγραφες ποιήματα και κοροϊδευες τους θεούς. Τον 6 πΧ αιώνα εσύ ΄Ελληνα έβγαλες τους θεούς έξω από το κοσμικό παιχνίδι. Τον 15 μΧ αιώνα ο πεφωτισμένος Ευρωπαίος νομιμοποίησε το δογματισμό, το σκοταδισμό, την καταπίεση και τα αίσχη που δίχασαν την Ευρώπη, που την οδήγησαν σε πολέμους, σε ολοκληρωτισμό, σε μισαλοδοξία και σε ενα κάρο άλλα δεινά. Καταδίκασε τον Γαλιλαίο, τον Τζιορντάνο Μπρούνο, τον Σαβοναρόλα, έκαψε κάθε κακόμοιρη 'μαγισσα', οργάνωσε σταυροφορίες για να 'σώσει' τους άγιους τόπους, έσφαξε μερικές χιλιάδες τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο όνομα της ορθής πίστης, σκότωσε Ινδιανους στο όνομα του πολιτισμού. Μπορούμε να αναμετρηθούμε με τέτοιες λογικές, όταν η σκέψη των ιερών τεράτων (ξανά μη χέσω) της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας παραδέχεται τη θεία πρόνοια ως αυθεντία για να αντικρούσει τις επιστημονικές ανακαλύψεις των αστρονόμων, όταν ο Μακιαβέλι νομιμοποιεί τον ηγεμόνα να σφάζει και να σκοτώνει και να δολοπλοκει στο όνομα του δικαίου? Όταν η ίδια η ιεραρχία κρύβει την αλήθεια επειδή διαφωνεί με τη δική της διαστρεβλωμένη άποψη? Απ'αυτούς περιμένουμε να μας σώσουν και να νοιαστουν για τα τσιγάρα μας????? Από τους άνεργους Φον και Βαν και λόρδους και κολοκύθια τουμπανα??? Έλεος.......

      Διαγραφή
  115. Καλησπερα σε ολους.Πρωτα θελω να συγχαρω τον Πετρο για την καταπληκτικη δουλεια του μπλογκ το βρηκα τυχαια πριν απο καμια εβδομαδα και απο τοτε το επισκεπτομαι σχεδον καθε μερα.Θελω να κανω μια ερωτηση εαν γνωριζει κανενας να μου απαντησει.Μενω στο Ηρακλειο Κρητης και καπνιζω εδω και 2 χρονια καπνο στριφτου συνηθως κανω Drum Blonde πριν απο αυτον καπνιζα VanNelle αλλα επειδη χαλασε τρομερα και τον σιχαθηκα αλλαξα.Ενδιαφερομαι να δοκιμασω χυμα καπνο αλλα δεν εχω ιδεα που μπορω να βρω και ποσο κοστιζει εαν ξερει καποιος ας μου απαντησει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Πηρα Σαντε Φιλτρο με κωδικο ΓΞ.Επιτελους μια πετυχημενη παρτιδα που μου εφερε μνημες απο παλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. καλησπερα πετρο! σαντε φιλτρο που βρισκουμε στη θεσσαλονικη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. καλησπερα πετρο! σαντε φιλτρο που βρισκουμε στη θεσσαλονικη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. kalispera se olous,mporeite na mou peite poia sante kykloforoun akoma kai poia einai i timi tous?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Πήρα σήμερα, έτσι για την περιέργεια, ένα σαντέ φίλτρο (κασετίνα κόκκινη, αμέρικαν μπλεντ).
    Σα χαρμάνι δε μου λέει τίποτε. Αλλά είναι και γούστα αυτά. Η γεύση μού μοιάζει σαν μουντζούρα, αλλουνού όμως μπορεί να του άρεσε.
    Στα υπέρ το άνετο φυσιολογικό τράβηγμα.
    Στα κατά η εξωπραγματική τιμή 3.70ε, καθώς και το πακέτο και όλα τα σχετικά με το εικαστικό μέρος: η εμφάνιση του τσιγάρου (πορτοκαλί φίλτρο + το παραδοσιακό λογότυπο Zante με χοντρά μπλε γράμματα) είναι αταίριαστη, η ένδειξη Superior Blend for Real Smokers με μια παιδαριώδη ψευτοκαλλιγραφική γραμματοσειρά πάνω στο πακέτο επίσης, και κυρίως, στο εσωτερικό του καπακιού, γράφει ένα σωρό παπάντζες για το πόσο παραδοσιακό και συνυφασμένο με τις αναμνήσεις μιας γενιάς είναι αυτό το τσιγάρο (το ίδιο μήνυμα όπως στο άφιλτρο -εκεί θα μπορούσε να έχει ένα κάποιο νόημα, επιεικώς πάντα, εδώ όμως κανένα απολύτως).

    Βαρύ τσιγάρο, με 10 και 0,8 που τα νιώθεις περισσότερο απ' ό,τι σε άλλα τσιγάρα με τις ίδιες τιμές.

    Προσωπικά το απορρίπτω παντάπασιν, αλλά τονίζω ότι είναι υποκειμενικό αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Ρε παιδιά, πήρα μετά από 8 μήνες Sante σκέτο και εκεί που έκανε 3,10, τώρα κάνει 3,50!!!!!! Μα είναι τρομακτικό πλέον! Ένα παλιό παραδοσιακό τσιγάρο να κοντέυει τα 4 ευρώ.....

    Τέλος πάντων. Σαν κριτική έχω να γράψω ότι μετά από καιρό συμβίωσης με τα BF, μου φαίνονται εξαιρετικά τα Sante άφιλτρα. Υπέροχα! Με άφθονο Ελληνικό χαρμάνι εντός τους!!!

    Μπορεί να έπεσα και σε παρτίδα καλή. Δεν ξέρω. Άλλωστε δεν τα συγκρίνω με την παλιά τους έκδοση επί Αφων Κωνσταντίνου.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Moυ κανει εντυπωση πάντως που ανεβηκε μόνο το Σαντε ενω η Φιλιπ Μορρις κρατησε τους Ασσους στα 3,10.Πιθανον να το αναβαθμισε ως χαρμανι,δεν ξερω,δεν δοκιμαζω,εχω απεχθεια στα αφιλτρα.
    Παντως αγορασα ενα Σαντε Φιλτρο(3,70.Παρτιαδα ΓΩ), ΟΚ καπνιζεται ευχαριστα χωρις να ειναι και κάτι το ιδιαιτερο. Εχει ψιλοφτιαξει πάντως,αλλα δεν εχει καμια σχεση με το επικο Σαντε του 2010(οι παλιοι αναγνωστες θυμουνται.) Ξερω πως στην Φιλιπ Μορρις κουβεντα με τον καταναλωτη οχι μονο δεν πιανουν αλλα την αποφευγουν,ομως αν με διαβαζει κανενας απο εκει,ας φροντισει να επαναφερει το παλιο καλο χαρμανι στα Σαντε,στην τελικη ειναι και θα ειναι προιον περιορισμενης παραγωγης χωρις προωθηση,δεν θα πεσουν εξω αν επαναφερουν τα καπνα του στα παλια στανταρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. oι ασσοι πηγαν 3.30 και το μαρλμπορο 3.80

    πηρα ενα μαρλμπορο ρεντ και νομιζα οτι εκανα asso premium ή philip morris red. αθλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, 3,30 ο άσσος κασετίνα και επαναλαμβάνω, είναι φανταστικός! Τα βιρτζίνια που είχε πριν λίγο καίρο ελαχιστοποιήθηκαν και το άρωμά του είναι το κάτι άλλο. Χρόνια είχα να πετύχω τέτοιον άσσο. Να μην πλατιάζω, όσοι αγαπάνε τα ανατολικά χαρμάνια να το δοκιμάσουν τώρα που είναι στα χάι του -γιατί μπορεί σε λίγο καιρό να αχυροποιηθεί πάλι-, θα πάθουν πλάκα.

      Διαγραφή
    2. Γεια σου φίλε Ευθύμη! Εννοείς τον Άσσο σκέτο κασετίνα ή τον φίλτρο κασετίνα;

      Πάντως αν κρίνω από το Sante σκέτο, ο Παπαστράτος πρέπει να έχει κάνει καλή στροφή στο Ελληνικό Ανατολικό χαρμάνι...τουλάχιστον στις παραδοσιακές του μάρκες.

      Μόλις τελειώσω το Sante θα πάρω Άσσο φίλτρο κασετίνα.....αν εννοείς αυτό. Πες μου για να ξέρω ποιο θα πάρω. Ευχαριστώ!

      Βασίλης

      Διαγραφή
    3. Έλα Βασίλη,

      εγώ δοκίμασα το φίλτρο κασετίνα και είναι ΕΠΟΣ! Ψάξε να το βρείς σε ενημερωμένα μαγαζιά και θα με θυμηθείς. Οι κωδικοί που δοκίμασα είναι ΓΩ και ΔΒ, αν αυτό λέει κάτι. Α, να μην πω τι σχόλια και γκρίνια ακούω από τους άλλους που κάθονται δίπλα μου. Ούτε πούρο να άναβα μου λένε, χαρακτηριστικό του πολύ έντονου αρώματος

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    5. Βασιλη κατα λαθος διεγραψα την αναρτηση σου. Χιλια συγγνωμη φιλε.
      Λοιπον,πηρα και εγω Ασσο ΔΒ.Οντως εντονο ανατολικο αρωμα,αλλα και καπως ηπιοτερο απο αλλες φορες. Γενικα αυτα το τσιγαρο ειναι Λοττο.

      Διαγραφή
  124. Πέτρο δεν πειράζει για το λάθος.

    Έγραφα ότι θα δοκιμάσω τον Άσσο φίλτρο κασετίνα, τον φίλτρο μαλακό και θα χτυπήσω κι ένα 22 φίλτρο γιατί μετά από τα πολλά BF έχω ανάγκη για Ανατολικό χαρμάνι. Καλό τσιγαράκι το BF αλλά καμία σχέση με τα γνήσια Ελληνικά.

    Για Καρέλια δεν το συζητώ!!! Έχει βάλει Virginia ακόμα και στα Αγρινίου. Κρίμα γιατί ως Καλαματιανός, δεν μπορώ να στηρίξω το εργοστάσιο όσο θα ήθελα. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ VIRGINIA!!!

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερώσω για τον Άσσο φίλτρο κασετίνα. Περιμένω να τελειώσει μια παρτίδα με πολύ καλά Sante σκέτα που πήρα, σειράς ΔΔ.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. παιδια ξερετε κανα περιπτερο που να πουλα Sante στην Αθήνα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Παίζει sante στο περίπτερο απέναντι από το δημαρχείο μπραχαμίου.Ενημερωμένο φούλ το περίπτερο σε όλες τις μάρκες.Καπνίζω καθημερινά karelia excellence και sante φίλτρο κασετίνα.Αποθεωτικά καπνά,υπερπολυτελείας για την εποχή μας.Πάντοτε σπίτι έχω ένα+ένα πακέτο.Μία το ένα μία το άλλο.Δυνατό το site μας Πέτρο σε εποχή τυραννίας.Συνέχισε την καλή δουλειά.

    Ηudson

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Πηρα ενα αφιλτρο Σαντε κωδ ΔΟ.Αν εχω αγορασει την μαρκα αυτη 10 φορες τα τελευταια 15-20 χρονια(απο εποχη που τα εβγαζε ο Κωνσταντινου),αυτη την φορα μου φανηκαν με μεγαλη διαφορα τα καλυτερα. Απιστευτος καπνος πρωτης ποιοτητας,τσιγαρο πολυτελες,αριστο τραβηγμα. Μπραβο στην Φιλιπ Μορις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Ναι, είχα δοκιμάσει τις προάλλες έναν σκέτο άσσο και ήταν πάρα πολύ καλός, όπως το είπες Πέτρο. Βέβαια, δεν τα πάω καλά με τα άφιλτρα γενικώς οπότε δεν πήρα πακέτο.

    Και κάτι που δεν ξέρω αν είναι σχετικό με την πολύ καλή ποιότητα των άσσων και σαντέ τελευταία, και δεν ξέρω αν το έχω ξαναθίξει: Ακούω πολλούς αγρότες που μετά από χρόνια αποφάσισαν να ξανασχοληθούν με τα καπνά και ακόμα περισσότερους που το σκέφτονται σοβαρά. Μάλιστα η παραγωγή έχει ήδη πουληθεί πριν καν παραδοθεί. Όλα αυτά φυσικά είναι αποτέλεσμα των συμφωνιών της κυβέρνησης με τον Παπαστράτο και αν δεν κάνω λάθος και με την ΣΕΚΑΠ. Δεν ξέρω αν θα δούμε μακροπρόθεσμα καλύτερα χαρμάνια στα σήματα, αλλά περισσότερα ελληνικά καπνά σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ισχύει αυτό; Έχω την εντύπωση ότι το σενάριο πάει ως εξής:

      «Είμαι ο Φίλιππας ο Μόρης (ο Καρέλιας, ο Σεκάπης, όποιος). Βγάζω 10 μάρκες τσιγάρα. Το καθένα έχει τη συνταγή του. Για το Σαντέ η συνταγή θέλει τόσο% από την ποικιλία Α, τόσο% από τη Β και τόσο% από τη Γ. Άρα αγοράζω αυτές τις ποικιλίες και κάνω το χαρμάνι μου, όπως και πέρσι και πρόπερσι και κάθε φορά (εκός από τυχόν περιπτώσεις όπου όντως αποφάσισα να ανανεώσω τη συνταγή). Ο αγρότης το ξέρει, και βάζει τις ποικιλίες που ξέρει ότι θα του ζητήσω. Το πολύ πολύ να βάλει και την ποικιλία Δ που μέχρι πέρσι την εισήγα από το εξωτερικό, μπας και του την αγοράσω κι αυτή αντί να την αγοράσω από αλλού. Την ποικιλία Ε, που μπορεί να είναι εκλεκτή και σπάνια και εξαιρετική και και και αλλά δεν περιλαμβάνεται στη συνταγή, δεν τη ζήτησα πέρσι και άρα ο αγρότης δε θα τη βάλει ούτε φέτος. Γιατί να τη βάλει, να του μείνει απούλητη;»

      Κάπως έτσι δεν πάει;

      Παίζει το ενδεχόμενο να ανακαλύψει ο Φίλιππας ότι φέτος υπάρχουν και καπνά από μια ποικιλία που μέχρι τώρα δεν περιλαμβανόταν στη συνταγή και να αποφασίσει να την περιλάβει επειδή είναι καλά καπνά;

      Διαγραφή
    2. Aφου ξερεις πως τα χαρμανια παιζουν. Ολες οι εταιρειες ειδικα οι Ελληνικες αναβαθμισαν τα προιοντα τους. Συνεκρινε τα Καρελια Φιλτρο,Σαντε/Ασσος Σκετο,BF του σημερα με αυτα που κυκλοφορουσαν πριν 3 χρονια.Καμία σχεση.

      Διαγραφή
    3. Μια συγκεκριμένη αναβάθμιση κάποια στιγμή μπορεί να γίνει. Δεν παίζουν όμως κάθε μέρα.

      Ανώνυμε αποκάτω (1:31), εννοείς ότι μπορεί να μπαίνουν καπνά ίδιας ποικιλίας αλλά ανώτερης/κατώτερης ποιότητας;

      Διαγραφή
    4. Λέγεται πως τα ελληνικά καπνά είναι ανώτερα απ τα εισαγώμενα π.χ τα βουλγάρικα που χρησιμοποιούνται σε πολλά σήματα της ελληνικής αγοράς. Αλλά και ίδιας ποιότητας να είναι, γιατί να καπνίζω τα καμπα κουλακ του Βούλγαρου αγρότη και όχι τα μακεδονικά του συντοπίτη μου?? Είναι και -μεταξύ άλλων- κοινωνικοοικονομικό θέμα.

      Διαγραφή
  129. τα καπνα παιζουν οχι τα χαρμανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οχι εννοω οτι ο καπνος ειναι απο τη φυση του ασταθες προιον απο συγκομιδη σε συγκομιδη υπαρχουν μικρες η μεγαλες διαφορες.
      ποιοτηκες αρα και γευστικες.
      στα ανατολικα αυτο ειναι πιο συχνο
      οσο περισσοτερα ανατολικα εχει ενα σημα και οσο λιγοτερα χημικα τοσο πιο συχνες ειναι οι μεταβολες στην γευση.

      ασχετο πεπε το μπλογκ σου το παρακολουθεις?

      Διαγραφή
    2. Ναι, γενικά. Η αλήθεια είναι ότι έχω καιρό να ανεβάσω καινούργια, αλλά δεν το έχω παρατήσει.

      Διαγραφή
    3. ρωταω Πεπε επειδη αφησα μερικα μυνηματα αλλα δεν απαντησες.

      Βασικα οπως ειδα την φωτο του τρυπημενου τσιγαρου σιγουρα ειναι απο εντομο, αλλα ειδα και κατι τρυπες στην κασετινα της χρυσης lights, στο κατω-κατω μερος εκει που σημερα ειναι το νεκροταμπελο, αλλα δεν μπορω να διακρινω αν ειναι τρυπες απο εντομο που εφαγε το χαρτι ή απλα λερωματα, και ελεγα μηπως ξερεις εσυ που το ειδες απο κοντα

      Διαγραφή
    4. Τι να σου πω, δεν ξέρω. Νομίζω πάντως ότι είναι μάλλον λερώματα (είναι εκεί όπου έχει την κόλλα από την ξεκολλημένη ταινία του φόρου). Κι εγώ τη φωτογραφία βλέπω!

      Διαγραφή
  130. Νέο χαρμάνι και νέα τιμή, 3.50 πλέον. Άνοιξα ένα πακέτο και με πήγε πολλά χρόνια πίσω, μύριζε όπως όταν έμπαινα στην καπναποθήκη του παππού μου. Απολαυστικό τσιγάρο, hardcore ανατολικά αρώματα και γεύση, ένα ευχάριστο ταξίδι στο παρελθόν. Αυτή η αλλαγή του ΣΑΝΤΕ και των ΑΣΣΟΣ, σαν επιστροφή στο παρελθόν, ελπίζω και εύχομαι να βρει εμπορική απήχηση. Μακάρι να γίνει ρεύμα και να δούμε κι άλλες επιστροφές, πολύ θα μ' άρεσε να γίνουν ξανά τα καρέλια Αγρινίου, Αγρινίου... Και τώρα που το θυμήθηκα, γιατί θεωρείτε τα καπνά Αγρινίου "μάπα" και "καλά μόνο για λίπασμα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Νέο χαρμάνι και νέα τιμή, 3.50 πλέον. Ανοίγεις το πακέτο και είναι λες και μπαίνεις σε καπναποθήκη, αληθινός καπνός επιτέλους! Hardcore ανατολικό άρωμα και γεύση, μια ευχάριστη επιστροφή στο παρελθόν. Μακάρι αυτό και οι νέοι άσσοι να βρουν εμπορική απήχηση και ο Παπαστρατος αντιγραφείς, πολύ θα θελα ενα καρελια αγρινίου αλλά Αγρινίου ξανά, γεμάτο νόστιμο τσεμπελι και πικάντικο μυρωδάτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφερεσαι στο άφιλτρο ή το φίλτρο;

      Διαγραφή
    2. αναφερεσαι στο σαντε ή στον ασσο?

      το σαντε αφιλτρο βελτιωθηκε, αλλα με το σαντε φιλτρο τι γινεται? ειχαμε καμια αλλαγη, το δοκιμασε κανεις προσφατα?

      Διαγραφή
  132. Η κοπέλα στο πακέτο είναι η Ζωζώ Νταλμάς.

    Θυμάμαι αυτό το τσιγάρο, το άφιλτρο, που το κάπνιζα στον στρατό την δεκαετία του '70. Πολλά χρόνια από τότε. Τώρα δεν καπνίζω πια και τυχαία πέρασα απ' εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Έβαλα τον καπνό του άφιλτρου σε άδειο τσιγάρο(καπνοσυριγγα?). Πολύ ωραίο αποτέλεσμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Η εταιρεία Αφοί Κωνσταντίνου ανέθεσε σε ζωγράφο την φιλοτέχνηση του πορτρέτου ενώ όλη η Αθήνα συζητούσε την εποχή εκείνη την ταυτότητά της. Η έμπνευση του ζωγράφου ήταν η αγαπημένη του, χωρίς ποτέ να αποκαλύψει το μυστικό του. Πολλοί μιλούν για κάποια γνωστή Αθηναία της καλής κοινωνίας που δεν επιτρεπόταν στο ζωγράφο να αποκαλύψει την ταυτότητά της. Κάποιοι θεωρούν ότι ήταν θεατρίνα ενώ μια άλλη εκδοχή λέει ότι πρόκειται για τη Ζωζώ Νταλμάς. Επίσης η εικόνα της γυναίκας στο πακέτο έχει αλλάξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Πετρο μου φαινεται πως πρεπει να αλλαξεις την βαθμολογια του αφιλτρου, χθες που το δοκιμασα εξεπλαγην. Ηταν οτι καλυτερο εχω καπνισει, σιγουρα ειναι στην πρωτη 5αδα με τα αγαπημενα μου σηματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Θα συμφωνησω με τον νοσταλγο φιλε πετρο!πολυ καλο τσιγαρο βραδυκαυστο που προσφερει ενα ευχαριστο καπνισμα
    Για μενα το αφιλτρο αξιζει ενα 7/10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Το 5,5 σιγουρα δεν ισχυει τωρα,αλλα ισχυε πριν 4 χρόνια. Το σκετο Σαντε ειναι στο 7+ αν και προτιμω τον αφιλτρο Ασσο που εχει γινει αριστουργημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Το πακετο του Σαντε αφιλτρο ειναι διαφορετικο μου φαινεται απο το φιλτρο, εχει πανω διπλα στο λογοτυπο τα βραβεια οπως στο παλιο πακετο που το εβγαζε η εταιρεια Λ. Κωνσταντινου. Με εβαλες στην καψα τωρα να δοκιμασω τον Ασσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. μικρες αλλαγες στο σαντε φιλτρο, ψιλοαλλαξε το χρυσο περιβλημα γυρω απο την κοπελα (μικρινε) και η γραματοσειρα εγινε ελαφρως πιο καλιγραφικη.
    Το πακετο εγινε ελαφρως αναγλυφο.
    ΤΙΜΗ 3.70

    σαν γευση απο την τελευταια φορα που το δοκιμασα (πριν 1-1,5 χρονια) το βρηκα ελαφρως καλυτερο. Τουλαχιστον καπνιζεται και δεν πετας το πακετο.
    Η γευση ειναι πολυ ελαφρυα (παραειναι ελαφρυα) και πλουσια,δεν ειναι καθολου σκληρη και χημικη οπως το προηγουμενο,ομως εχεις την αισθηση οτι ειναι light τσιγαρο.

    Δεν καταλαβαινω γιατι δεν κανει ενα πολυτελες αμερικαν μπλεντ η φιλιπ μορις που λειπει απο την αγορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. *η γραμματοσειρα του "superior blend for real smokers"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πάρω Σαντε την άλλη εβδομάδα,αρκει να βρω απο το νεο πακετο. Οι παλιοι αναγνωστες θυμούνται την μαζικη πορωση που μας ειχε πιάσει με αυτο το τσιγαρο πριν λίγα χρόνια(2009 ή 2010; Περνα γρηγορα ο καιρος).Κριμα που το χαλασε η Φιλιπ Μορρις,για ενα διαστημα το κρεμωδες χαρμανι του,ήταν απο τα πιο απολαυστικα τσιγαρα που περασαν απο την Ελληνικη αγορα.

      Διαγραφή
    2. ναι το ειχα προλαβει εκεινο το μυθικο σαντε φιλτρο,που κρατησε πολυ λιγο και τοτε εκανα δοκιμες και δεν το απολαυσα ο χαζος..

      δυστυχως καμια σχεση με εκεινο, το τωρινο

      Διαγραφή
  141. Παίδες να ρωτήσω κάτι αν ξέρει κάποιος, το Sante κυκλοφορεί σε μαλακό πακέτο ή έχει σταματήσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Καλησπέρα παιδιά. Από άποψη προσπαθώ να αγοράζω επί το πλείστον Ελληνικά προιόντα. Έτσι λοιπόν αγόρασα ένα πακέτο Σαντέ σκέτο. Με το που ανοίγεις το πακέτο το αρωμα ειναι μοναδικο. Να έχει άραγε Ελληνικό καπνό εντός???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ναι,αν και για κάποιο διάστημα οι Ελληνικές καπνοβιομηχανίες έφερναν πολύ μπασμά και καμπά-κουλακ απο Βουλγαρία. Νομίζω τα τελευταία δυο χρόνια οι εισαγωγες μειώθηκαν γιατί αυξήθηκε η εσωτερική παραγωγή

      Διαγραφή
    2. Ωραία. Ευχαριστώ!! Πάντως θα ήταν ωραίο κάποιοι να επένδυαν στην Ελληνική παραγωγή καπνού και στο Ελληνικό τσιγάρο. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα αγκάλιαζε μια τέτοια προσπάθεια.

      Διαγραφή
  143. Γεια χαρα σε ολους.Πετρο ξερεις αν εχουμε καμια νεα κυκλοφορια?Επισης θελω να ρωτησω αν ετοιμαζεις καμια νεα παρουσιαση και αν εχεις δει το νεο Marlboro το οποιο ειναι απαραδεκτο στο νεο πακετο που εχει κυκλοφορησει στις περισσοτερες χωρες της ευρωπαικης ενωσης.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Καπνίζω το άφιλτρο και απολάμβανα την γεύση και το γνήσιο, φυσικό άρωμά του.

    Δυστυχώς, εδώ και καμμιά 15αριά ημέρες, αυτό που καπνίζω δεν έχει καμμία διαφορά από τον χαλασμένο πια "Άσσο" σκέτο. Το έχει κανείς παρατηρήσει αυτό;

    Άραγε, χάλασαν και το Sante, ή μήπως βγήκε καμιά παρτίδα κακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απο τοτε που αρχισε να τα φτιαχνει ο παπαστρατος, εγιναν σαν τον ασσο

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Όχι, μονάχα εδώ και κι έναν μήνα περίπου. Ξαφνικά έχασαν εκείνο το χαρακτηρισμό τους άρωμα. Θυμάμαι που τα κάπνιζα και το άρωμά τους μού έμενε στην γεύση για πολλή ώρα, καθώς έμενε και στον χώρο που είχα καπνίσει. Τώρα τίποτε πια.

      Μήπως υπάρχει καμιά ιστοσελίδα, ή έστω ηλεκτρονική διεύθυνση, για να διαμαρτυρηθούμε; Τα ακρίβυναν (έχουν πάει στα € 3,70 το πακέτο) και τα χάλασαν από πάνω!

      Θα το γυρίσω στα Καρέλια άφιλτρο Αγρινίου, να αγοράζω τουλάχιστον ελληνικά τσιγάρα, μιας και η Παπαστράτος, η άλλοτε εθνική μας καπνοβιομηχανία, δεν είναι πια ελληνική (=> Phillips Morris)

      Διαγραφή
  145. Αγορασα σημερα απο καθαρη περιεργεια ενα Σαντε φιλτρο κωδικος ΕΞ δεν το εχω ξανακαπνισει ποτε μεχρι στιγμης εχω καπνισει ενα τσιγαρο και μου φανηκε καλο χωρις κατι το ιδιαιτερο τωρα βεβαια μεχρι να τελειωσω το πακετο μπορει να αλλαξω γνωμη αλλα ειναι σε γενικες γραμμες οκ.Θα ηθελα αν καποιος φιλος το καπνιζει μονιμα η εστω περιστασιακα να μου πει τη γνωμη του ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή