ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Καπνός PUEBLO - τώρα και στην Ελλάδα

Αυτή είναι η πρώτη ανάρτηση που κάνω μόνος μου στο μπλογκ του Πέτρου και ελπίζω να αντιμετωπιστεί με επιείκεια: Δεν είμαι καπνογνώστης, είμαι απλώς ένας που του αρέσει να καπνίζει και να γράφει!

Στις 15 Απριλίου 2015 μάθαμε, από σχόλιο εδώ,  ότι ο θρυλικός καπνός Πουέμπλο κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα. Είναι χαρμάνι Βιρτζίνια, καθαρό από κάθε είδους πρόσθετο εκτός από το νερό, παράγεται από τη γερμανική Poschl Tabak, και κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές, την φουλ-φλέιβορ κίτρινη και τη λάιτ γαλάζια.

Ο κίτρινος πρέπει να είναι ο ίδιος που κυκλοφορεί και στην Ισπανία, επομένως δεν υπάρχει τίποτε να προσθέσουμε στην παλιά ανάρτηση που είχε κάνει ο Πέτρος. Προτείνω ωστόσο η συζήτηση να μεταφερθεί εδώ, γιατί εκεί έχουν μαζευτεί τόσο πολλά σχόλια που η σελίδα αργεί να φορτώσει.

Θα αναφερθώ περισσότερο στον γαλάζιο. Τον δοκίμασα μετά από 3-4 πακέτα κίτρινου. Είναι η μοναδική φορά εδώ και πολλά χρόνια που αποφασίζω να επιλέξω λάιτ. Μου άρεσε περισσότερο από τον κίτρινο και προς το παρόν τον έχω καθιερώσει.

Νομίζω ότι ο γαλάζιος είναι μια ιδέα πιο υγρός, παρόλο που και οι δύο έχουν χαμηλή υγρασία (για προφανείς λόγους συντήρησης αφού δεν έχουν πρόσθετα). Αυτό τον κάνει πιο ευκολοκάπνιστο, και του αφαιρεί μια αίσθηση ξηρότητας στον ουρανίσκο που μου άφηνε ο κίτρινος.

Το βάρος είναι αρκετά ικανοποιητικό - μην ξεχνάμε ότι η κλίμακα βαριού-ελαφριού είναι διαφορετική στα στριφτά απ' ό,τι στα έτοιμα, αφού τα στριφτά δεν έχουν ανώτατο όριο. Έτσι ένα λάιτ στριφτό, ή τουλάχιστον το συγκεκριμένο, πρέπει να αντιστοιχεί περίπου σ' ένα φουλ-φλέιβορ έτοιμο τσιγάρο, ή σ' ένα μίντιουμ της παλιάς εποχής: ούτε βαρύ αλλά ούτε και ελαφρύ, μεσαίο.

Έχει όμως πιο έντονη γεύση από το κίτρινο, που πετυχαίνει τον περίεργο συνδυασμό σχετικά βαριού καπνίσματος με εξαιρετικά ελαφριά και διακριτική γεύση. Ο γαλάζιος είναι πιο ισορροπημένος κατά τούτο. Και πάλι διακριτική είναι η γεύση, πιο αισθητή όμως. Δε θα την παρομοιάσω με κάτι, πάντως πολύ ευχάριστη για τα γούστα μου.

Συμπέρασμα: και οι δύο καπνοί έχουν πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα (εξαιρετική ποιότητα καπνού και κατεργασίας + καθαρότητα), αλλά ο γαλάζιος είναι πιο πετυχημένος για μένα.

Και οι δύο έχουν το μειονέκτημα ότι τρίβονται πολύ και το πακέτο έχει αρκετή φύρα στο τέλος. Αυτό δεν αλλάζει ούτε προσθέτοντας υγραντηράκι. Ωστόσο στον γαλάζιο δε νιώθω καν την ανάγκη να βάλω υγραντήρα (είχα βάλει στον κίτρινο, και είδα μια πολύ μικρή αλλαγή στη γεύση και την καύση που δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο).

Πρέπει να πω ότι και τα δύο πακέτα τα βρίσκω πάρα πολύ ωραία, με τον έξοχο συνδυασμό ώχρας και τυρκουάζ, παρόλο που οι αναφορές σε Λατινική Αμερική, για γερμανικό καπνό, είναι λίγο κιτς σαν ιδέα. Και κάτι ακόμη πιο υποκειμενικό: συγκινήθηκα που ξαναβρήκα αυτό τον τύπο συσκευασίας (πακέτο από χαρτί σε ζελατίνα), που είχαν τα παλιά Ντραμ, Κούπερ κ.ά. αλλά είχε χαθεί εδώ και αρκετά χρόνια από την ελληνική αγορά.

Και οι δύο καπνοί, αυτή τη στιγμή, έχουν 25 γραμμάρια και κάνουν 6,10 ευρώ = 2,44 ευρώ τα 10 γρ.

_________________

ΠΡΟΣΘΗΚΗ:

Περιεκτικότητες Πουέμπλο κίτρινου:
φίλτρο 5,2 χιλ. - χαρτάκι τύπου Α: πίσσα 8, νικοτίνη 0,6
φίλτρο 5,2 χιλ. - χαρτάκι τύπου Β: πίσσα 10, νικοτίνη 0,8
φίλτρο 7,2 χιλ. - χαρτάκι τύπου Α: πίσσα 15, νικοτίνη1,1
φίλτρο 7,2 χιλ. - χαρτάκι τύπου Β: πίσσα 18, νικοτίνη 1,5

(Σημείωση: με τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς αυτές οι περιεκτικότητες είναι πλασματικές, γιατί κανένα φίλτρο δεν έχει αυτά τα πάχη. Τα κανονικά -που συνήθως τα λέμε χοντρά- είναι 8 χιλ., τα μεσαία -σλιμ- 6 ή 6,5 χιλ. και τα λεπτά -ούλτρα σλιμ- γύρω στα 5,5 χιλ.. Χαρτάκια τύπου Α είναι αυτά με τους πολλούς πόρους, από τα οποία σχεδόν μόνο το Ρίζλα άσπρο έχει απομείνει. Ουσιαστικά όλοι με τύπου Β στρίβουν. Το νόημα των περιεκτικοτήτων είναι κυρίως να συγκρίνει κανείς καπνούς μεταξύ τους, και όχι να πληροφορείται απόλυτες τιμές πίσσας-νικοτίνης.)

50 σχόλια:

  1. Αν και έχουν δημοσιευτεί άρθα σου στο μπλογκ απ τον Πέτρο, καλή αρχή Πέπε!

    Για τον καπνό δεν ξέρω, δεν τον δοκίμασα. Στην Ισπανία τον δοκίμασα, δεν με ενθουσίασε και επιπλέον έχω αλλεργία στο .. στρίψιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παιδια εχει κυκλοφορισει κανονικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχετικά κανονικά. Δε θα τον βρεις σε όλα τα περίπτερα, αλλά ούτε και πολύ σπάνιος είναι.

      Διαγραφή
  3. Τα γαλάζια χαρτάκια OCB (μεσαιοχοντρά) που είχε προτείνει κάποιος φίλος στην άλλη ανάρτηση, τα δοκίμασα και δε με βόλεψαν καθόλου. Βρήκα ότι η χαρτίλα καλύπτει την ήδη διακριτική γεύση του καπνού, η δε βελτίωση της καύσης ήταν περιττή αφού ο καπνός είναι αρκετά ξερός, οπότε με το OCB απλώς καίγεται υπερβολικά γρήγορα. Μέχρι στιγμής τον στρίβω με τα κλασικά μου Ρίζλα γαλάζια και είμαι ικανοποιημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δοκιμασα τον κλασικο pueblo σε σχεση με το wild guns τον θεωρω κατωτερο.
    ο wild guns εχει πιο γλυκοπιοτη γευση και καλυτερη υγρασια + εχει και καπια burley

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη συγχέουμε: το wild guns είναι χαρμάνι Isleta Pueblo με Βurley του Τενεσί, το λεγόμενο «παλιό αμερικάνικο χαρμάνι». Εδώ Pueblo είναι όνομα ποικιλίας καπνού. Απ' την άλλη, ο καπνός μάρκας Pueblo είναι χαρμάνι Βιρτζίνια, και η λέξη Pueblo είναι εδώ απλώς μια εμπορική πατέντα.

      Οπότε, δεν ξέρω κατά πόσο οι δύο καπνοί είναι συγκρίσιμοι, εκτός ότι και οι δύο είναι χωρίς πρόσθετα. Πάντως είναι γεγονός ότι όλοι οι καπνοί της Wolfway, άρα και το wild guns, είναι μεν χωρίς πρόσθετα αλλά με κανονική υγρασία, κι αυτό είναι υπέρ τους.

      Η λέξη Pueblo από μόνη της σημαίνει: (α) λαός, (β) χωριό, (γ) τύπος κοινότητας -αλλά και μια ομάδα φυλών- Βορειοαμερικανών Ινδιάνων. Από την τελευταία σημασία η λέξη έχει περάσει και σε άλλες εμπορικές πατέντες, π.χ. Pueblo supermarkets (=υπονοείται η έννοια της κοινότητας, όπως στα village cinemas κατά κάποιο τρόπο).

      Διαγραφή
  5. και μονο οτι ο γερμανικος χρησιμοποιει τη λεξη σαν εμπορικη πατεντα, ενω o wild guns εχει την αυθεντικη ποικιλια pueblo μεσα, δειχνει ποιος ειναι καλυτερος ποιοτικα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν υπάρχει αυθεντική και ψεύτικη. Υπάρχει απλώς μια λέξη με πολλές σημασίες (από τις οποίες ομολογώ ότι η ονομασία ποικιλίας καπνού μού ήταν η πιο άγνωστη).

      Τα καπνά για τον γερμανικό Πουέμπλο διάβασα κάπου ότι καλλιεργούνται από Ινδιάνους με παραδοσιακές μεθόδους χωρίς καν λιπάσματα κλπ.. (Δε σχολιάζω αν αυτό είναι αλήθεια, και αν είναι πλήρης ή μισή αλήθεια, το θέμα είναι ότι αυτό μοστράρει η εταιρεία.) Φτιάξαν λοιπόν ένα ντιζάιν/όνομα/λογότυπο που να παραπέμπει σε παραδοσιακους Ινδιάνους. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει τίποτε άλλο πίσω από την ονομασία Πουέμπλο.

      Πιθανόν η ποικιλία Ισλέτα Πουέμπλο να θεωρείται ανώτερη από το Βιρτζίνια. Δεν το ξέρω και δεν το αποκλείω (αν και τα Βιρτζίνια είναι πολλών λογιών και πολλών επιπέδων.) Το Wild Guns, όπως και όλα τα άλλα σήματα της ίδιας εταιρείας, έχουν σίγουρα εξαιρετικής ποιότητας καπνά. Αν βρίσκεις ότι το Wild Guns είναι ποιοτικά ανώτερο από το Pueblo, μπορεί κάλλιστα να είναι έτσι - ούτε εμένα μου φαίνεται απίθανο άλλωστε.

      Αυτό όμως είναι τελείως ανεξάρτητο από τα ονόματα. (Αν, υποθετικά, μάθαινα ότι υπάρχει κάποια ποικιλία καπνού στον κόσμο που να ονομάζεται «Gun» ή «Gunpowder», όπως υπάρχει τσάι μ' αυτό το όνομα, αυτό δε θα έκανε το Wild Guns κατώτερο απ' ό,τι είναι.)

      Διαγραφή
    2. Εντωμεταξύ, κοίτα πλάκα:

      Αναζήτησα πληροφορίες για τον καπνό Ισλέτα Πουέμπλο και, από το 'να στο άλλο (όπως γίνεται συνήθως στο ίντερνετ), άρχισα να ανακαλύπτω ένα σωρό ποικιλίες καπνού που δεν είχα ξανακούσει. Μία από αυτές ονομάζεται Lizard Tail. Αυτό είναι και το όνομα ενός άλλου σήματος της Wolfway, που όμως δεν αναφέρει πουθενά ότι το χαρμάνι της περιέχει την ομώνυμη ποικιλία. Δηλαδή, αυτό ακριβώς που είπα για πλάκα πιο πάνω με το Gunpowder συμβαίνει στ' αλήθεια: η Wolfway υπέπεσε στο ίδιο «ατόπημα» που εντόπισες εσύ στην Poschl.

      Διαγραφή
  6. Μπορείς Πέπε να βοηθήσεις λίγο; Ο pueblo ο γαλάζιος, σε ποιόν καπνό (απο αυτους που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά) είναι πιο κοντά γευστικά και σε βάρος; ΚΑταλαβαίνω ότ ιείναι κάτι διαφορετικό αλλά μια προσέγγιση αν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε θα σε γελάσω. Δεν έχω εικόνα για όλους τους καπνούς. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι Βιρτζίνια, άρα ίδια κατηγορία με τους δύο του Καρέλια (που όμως έχουν πολλά αρώματα, ενώ ο Πουέμπλο δεν έχει καθόλου) και με τους Γκόλντεν Βιρτζίνια (που τον πράσινο δεν τον θυμάμαι ξεκάθαρα και τον κίτρινο δεν τον ξέρω καν), και ίσως και με άλλους.
      Αλλά αφού είναι additive free, πιο πιθανό είναι να μοιάζει με άλλους additive free ακόμα κι αν έχουν χαρμάνι άλλου τύπου.

      Για να είμαι ειλικρινής δε νομίζω ότι θυμίζει κανέναν άλλο καπνό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η γεύση είναι πολύ ελαφριά, ο ίδιος ο καπνός δεν είναι ελαφρύς, είναι μεσαίου βάρους. (Στον δε κίτρινο ακόμα πιο διακριτική γεύση, με πιο βαρύ καπνό - μια αντίθεση που προσωπικά δε με καλύπτει, ενώ του γαλάζιου η αντίθεση είναι ακριβώς εκεί που πρέπει.)

      Διαγραφή
  7. παιδια ξερετε αν υπαρχουν σε καποιο περιπτερο παλαιο φαληρο-νεα σμυρνη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα μαγκες, πηρα σημερα τον γαλαζιο και μετα απο 7-8 τσιγαρα παρατηρησα οτι με καιει καπως στον λαιμο.Αν και καλος καπνος , δημιουργει αυτο το προβλημα. Θα φτιαξει η κατασταση? Τι μου προτεινετε να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ε; Εγώ το είχα με τον κίτρινο, και ήταν ένας από τους λόγους που προτίμησα τον γαλάζιο. Στον γαλάζιο δεν το έχω παρατηρήσει. Ίσως είναι καθαρά θέμα σύγκρισης (επειδή στον κίτρινο ήταν πιο έντονο, στον γαλάζιο να μην το παρατηρώ καν).
      Μπορεί να φταίει η ξηρότητα. Δοκίμασε ένα υγραντηράκι. Μετά από μερικές βδομάδες στον Πουέμπλο γαλάζιο, η ξηρότητά του μ' έχει κουράσει και ανακαλώ αυτό που είχα γράψει, ότι «στον γαλάζιο δε νιώθω καν την ανάγκη να βάλω υγραντήρα». Έβαλα σήμερα, ακόμα δεν έχει δουλέψει για να ξέρω τι αποτέλεσμα φέρνει, αλλά ίσως βοηθήσει και σ' αυτό το ζήτημα.

      Διαγραφή
  9. Προσέθεσα στην ανάρτηση τις περιεκτικότητες του Πουέμπλο κίτρινου. Τις βρήκα από μια καπνοκριτική σε άλλο μπλογκ. Στα σχόλια γίνεται αναλυτική συζήτηση για τους υγραντήρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ προσωπικά τον καπνό δεν τον έχω βρει πουθενά ούτε τον κίτρινο ούτε τον μπλέ.Τον έχω δοκιμάσει πάντως τον γερμανικό από εναν φίλο μου που τον είχε φέρει και με ενθουσιάσε Κίτρινος πάλι ήταν απλά κατάξανθος μάλλον διαφορετικός από αυτόν που κυκλοφορεί εδώ.Τέλος πάντων θέλω να ρωτήσω τους υπόλοιπους καπνιστές εδώ στο Blog αν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη (ή τέλος πάντων από οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας) βρίσκεται εύκολα ή είναι δυσεύρετος.Γιατί εδώ που μένω (Ηράκλειο Κρήτης) όπου έχω ρωτήσει δεν τον έχουν καν ακουστά ενώ για παράδειγμα τον Καρέλια τον βρήκα πανεύκολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν υπαρχει πουθενα αυτος ο καπνος ρε παιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγω τον βρηκα σε καπνοπωλειο. Ενα ή δυο υγραντηρακια πρεπει να βαλουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμια 10αρια ετσι ξερος που ειναι :P

      Διαγραφή
    2. Tον βρηκα ευκολα τον pueblo virginia σε ενα μεγαλο κεντρικο ενημερομενο περιπτερο,βασικα πιο ευκολα βρησκεις τον pueblo παρα τους καπνους wolfway που ειναι ελληνικης εταιρειας...

      Εβαλα 2 υγραντηρακια και μετα απο 1 μερα ο καπνος μεταμορφωθηκε προς το καλυτερο γευστικα μειαζει πολυ στον old holborn κιτρινο.

      Διαγραφή
  13. Δοκίμασα λοιπόν επιτέλους και εγώ τον Pueblo αλλά προτίμησα τον μπλε γιατί κίτρινο είχα δοκιμάσει ξανά (αν και δε νομίζω να ήταν ο ίδιος).Η πρώτη μου εντύπωση ήταν η υγρασία σκεφτόμουν ότι είναι θεόξερος λες και κάποιος τον άνοιξε και τον άφησε να ξεραθεί τελείως και μου τον έδωσε μετά εμένα.Ωραίος μου φάνηκε πάντως αν και βαρύς αλλά το βάρος δεν το είχα συνηθίσει γιατί κάπνιζα εδώ και λίγες μέρες τον Black Sea και λογικό ήταν να μου φανεί βαρύς ο καπνός.
    Πάντως έχω να πω ότι δεν τρελάθηκα κιόλας από τον Pueblo αλλά δε σημαίνει ότι δεν ήταν και καλός καπνός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ξερει κανεις τι παιζει με αυτον τον καπνο? δε μπορω να τον βρω σε κανενα περιπτερο στη πατρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ειπα να δοκιμάσω και εγώ Pueblo τον γαλάζιο..
    Αυτό ήταν!!
    Βρήκα επιτέλους εναν ωραίο καπνό.Και δε νομίζω να αλλάξω εύκολα μάρκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πολυ δυνατος ο γαλαζιος !! με ριζλα ασημι ειναι ωραιος με καλη γευση και καλο τσιμπημα στο λαιμο ! το μονο που περιμενω ειναι τα τριμματα στο τελος ;p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ξερει κανεις που μπορουμε συγκεριμενα να τον βρουμε τον κιτρινο πουεμπλο . ειτε πατρα ειτε αθηνα ? τον ειχα αγορασει απο ιταλια και εχω κολλησει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρουσι κεντρο σταθμος ηλεκτρικου τα 2 στα 4 περιπτερα τον φερνουν. Χαλανδρι επισης στο kiosk λιγο πιο πανω απο την εκκλησια ακριβως απεναντι απο τα εβερεστ.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω ! εν τελει τον ανακαλυψα χανια!

      Διαγραφή
  18. Μπυραδικο πλατεία Εξαρχείων, υπάρχει επίσης. .Σαν καπνός είναι υπεροχος, ρον κάπνιζα οσο εμένα Γερμανία. ..Θα δείτε σίγουρα διάφορα, ειδικά στην αρχή στην φωνή σας
    .εγω μίλαγα σαν νταλικερης..Αλλα άπαξ και τον συνηθίσεις, δεν τον αλλάζεις..Οταν γύρισα Ελλαδα ότι καπνό κ να έκανα μου μύριζε κολονια και ειχα πονοκεφάλους. .Γενικά, εχει πλούσια κ γνήσια γευση..αλλη φαση ειναι να πιεις τον καφε σου με εκατο κιλα ζαχαρη, γαλα, σιροπια..κ αλλη φαση να τον πιεις σκετο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. για οποιον ειναι χανια υπαρχει απεναντι απο το μαυρο προβατο ( το μεζεδοπωλειο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. χθες τον πηρα και εγω απο Λαρισα.Εντονος πονολαιμος και τσιγαροβηχας αν και ειναι αρκετα ωραιος καπνος (οχι και τελειος ομως καθως τον βαριεσαι γρηγορα).Ξεραινεται ευκολα προς το τελος και αφηνει πολλα τριμματα...Σιγουρα θα προτιμουσα καποιον πιο υγρο καπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πεπε θελω αν μπορεις να πεις τη γνωμη σου για τον Oriental Mist.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το μήνυμα δεν το είχα προσέξει. Φίλε, αν περιμένεις ακόμα απάντηση, δες http://cigaretteloversreviews.blogspot.gr/2015/05/oriental-mist.html και συγγνώμη για την καθυστέρηση.

      Διαγραφή
  22. Αν βαριέσαι τον pueblo...καμια ελπίς για σε 😊 πέραν της πλακος...λαρισα που ακριβώς?πλατεία ταχυδρομιου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ποιος κάνει τη διανομή μπορούμε να μάθουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ναααα χαρώ εγώ ανταποκριση😊 τεσπα μετά απο μειλ προς την εταιρεία πληροφορηθήκαμε τα σχετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καθως διαβαζα την κριτικη και τα σχολια για τον συγκεκριμενο καπνο ειπα να ψαξω να τον βρω να τον δοκιμασω! Στο πρωτο μαγαζι που μπηκα και ρωτησα, χωρις να το περιμενω φυσικα, τον βρηκα! Αγορασα τον γαλαζιο! Πληροφοριακα τον αγορασα απο ηρακλειο,πανω στην 62 μαρτυρων! Οταν τον ανοιξα ,το πρωτο που ηθελα να δω ηταν η υγρασια σου...τοσο ξερο καπνο δεν εχω ξαναπιασει στα χερια μου! Παρολα αυτα , καπνικα μου αρεσε αρκετα, με το λεπτο χαρτακι του παππου ειναι αρκετα καλος,χωρις να αλλοιωνεται η γευση του τσιγαρου! Ωραιος καπνος και πολυ ωραια η συσκευασια του! Για μενα πια ειναι μονιμος καπνος και αξιζει να δοκιμαστει! Πιστευω οτι αμα αναγνωριστει λιγακι στο κοινο η κυκλοφορια αυτου του καπνου ,θα κανει παταγο καθως δεν εχει καθολου αρωματικες και χημικες ουσιες που εμενα προσωπικα τωρα πια μου προκαλουν αηδια και πονοκεφαλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τρίκαλα ή Καρδιτσα που θα τον βρω; Ξέρει κανένας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μόνο Λάρισα φίλε....καπνοπωλειο...λογω των καπιταλ.....δεν επαρκεί η ποσοτης για υπόλοιπη ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ξερει κανεις αν μπορω να τον βρω ξανθη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τον απέκτησα και εγώ με την σειρά μου εν λόγω καπνό (τον γαλάζιο) , μέχρι στιγμής έχω καπνίσει 4-5 στριφτά με μεγάλο φίλτρο 22cm και χαρτάκια 18γρ. του παππού. Δεν ξέρω πως να το περιγράψω ,θα έλεγα ότι είναι απλά καπνός , ούτε μέλια ούτε σοκολάτες ούτε οινόπνευμα ούτε τίποτα , απλά καπνός με μια ήπια και φυσιολογική γεύση χωρίς υπερβολές. Με λίγα λόγια ο καπνός φαίνεται να είναι εξαιρετικός. Μόλις αποκτήσω εμπειρία λίγων ημερών θα καταλάβω περισσότερα και θα τα μεταφέρω .

    -Να επισημάνω ότι εγώ βρήκα τον κίτρινο σε συσκευασία 25γρ με τιμή 6.10 και τον γαλάζιο σε συσκευασία 30γρ. με 7.40 ... Δεν ξέρω το λόγο, πάντως ο γαλάζιος είναι πιο πρόσφατος γιατί έχει και ενσωματωμένα τα νέα ταμπελάκια.
    -Και τέλος μια ερώτηση : Ο κίτρινος είναι υπερβολικά πιο βαρύς απ΄τον γαλάζιο? Γιατί αμα είναι με 25-30 τσιγάρα καθημερινά θα μου είναι απαγορευτικά τα ποσοστά αυτά νικοτίνης ,με τα γνωστά αποτελέσματα(πονοκεφάλους κλπ...) .

    Ευχαριστώ και να έχουμε υγεία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει αποφασιστεί ότι όλοι οι καπνοί θα πωλούνται εφεξής μόνο σε συσκευασίες των 30 γρ.. Είναι η ίδια απόφαση που εισάγει και τις αντικαπνιστικές εικόνες. Οι περισσότεροι καπνοί βρίσκονται ακόμη στα παλιά πακέτα, τα οποία όμως δεν παράγονται πια, απλώς έχουν μείνει στοκ. Μόλις εξαντληθούν, θ' αρχίσουν τα τριαντάρια με εικόνες.
      Άρα βρήκες τον ένα καπνό σε παλιό πακέτο και τον άλλο σε καινούργιο.
      Η τιμή είναι ελαφρώς τσιμπημένη: με την παλιά έβγαινε 2,44 ευρώ τα 10 γρ., με την καινούργια 2,46. Ντάξει, μια αμελητέα στρογγυλοποίηση.

      Η διαφορά στο βάρος δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά βέβαια συγκεκριμένα νούμερα πίσσας-νικοτίνης δεν ξέρω. Όπως έγραψα και στην ανάρτηση, βρίσκω τον ελαφρύ πιο εύγευστο και, εξάλλου, όχι πολύ ελαφρύ (τα γούστα μου είναι προς το σχετικά βαρύ, κι αυτός μου άρεσε).

      Αλλά λογικά, άμα καπνίζεις Χ τσιγάρα ενός Α βάρους, άμα γυρίσεις σε πιο βαριά θα καπνίζεις λιγότερα, έτσι δεν είναι; (Εφόσον μιλάμε για τσιγάρα που σε ικανοποιούν - όταν ο καπνιστής μένει ανικανοποίητος συνήθως καπνίζει περισσότερα, κι ας μην του αρέσουν.)

      Τι είναι το φίλτρο 22 εκατοστών;

      Διαγραφή
  30. Μάλιστα , ευχαριστώ Πέπε . Μάλλον θα παραμείνω στον γαλάζιο , ο οποίος είναι ακριβώς στα γούστα μου σε θέμα βάρους.

    Οσον αφορά τα φιλτράκια ας αναφέρω τα εξής :-Τυχαία στο πρατήριο της γουλφγουέι (wolfway) στο Σύνταγμα μόλις πήρα μια συσκευασία 100γρ. έπος μπλε μου έδειξε τα φιλτράκια το παλικάρι και είδα μια κούτα με φιλτράκια discovery με περιγραφή long filter και αποφασίσα να πάρω αυτά. Tα εν λόγω φιλτράκια λοιπόν είναι ιδιαίτερα μεγάλα σε μήκος ,καλύπτουν σχεδόν το 1/3 του στριφτού. Με την πρώτη δοκιμή τα λάτρεψα γιατί καπνίζω το στριφτό ακριβώς μέχρι το σημείο που μου αρέσει χωρίς τις τελευταίες "καυτές" ή "ψιλές" τζούρες του τσιγάρου. Βέβαια σχεδόν κανένα περίπτερο δεν έχει τόσο μεγάλα φιλτράκια σε μήκος με αποτέλεσμα όταν δεν βρίσκω να τοποθετώ στο στριφτό 2 μικρά φιλτράκια στη σειρά.... γιατί πλέον μόνο έτσι μου αρέσει το στριφτό.

    Τα εν λόγω φιλτράκια τα βρήκα και στο e-shop του estrifto : http://www.estrifto.gr/p.Filtrakia-Discovery-Extra-Slim-Long-Makry-filtro-150tmch.1080202.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Οσον αφορά το ερώτημα σου εκ παραδρομής ξέχασα να αναφέρω ότι δεν είναι 22cm.... 22mm εννοούσα :) .....mea culpa

    υγ. Μου κάνει επίσης εντύπωση ότι σε όσους έχουν δώσει να δοκιμάσουν μου λένε ότι είναι εξαιρετικά φίλτρα και θα τα καθιερώσουν αλλά επειδή δεν βρίσκουν καταλήγουν παλί σε λύσεις τύπου old holborn-swan κλπ. Α επίσης και ο "παππούς" λάνσαρε κάτι φιλτράκια 18mm αλλά προτιμάω φανατικά τα 22mm .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. One of the decent brands still available in my country - Bulgaria. Quality virginia blend. Along with Flandria's Sauvage is my top additive free brand.

    ΑπάντησηΔιαγραφή