ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

George Karelias and Sons Λευκός


  
Μετα απο 3 χρόνια και το φοβερο Excellence ,εχουμε νεο προιον απο την εταιρεια Καρελια. Δυστυχως η γενικη κατασταση δεν επιτρεπει την παραγωγη νεων Excellence,ουτε καν νεας Χρυσης κασετινας,μια και το παιχνιδι παιζεται πλεον στα στριφτα και τα value for money τσιγαρα. Ανεμενα λοιπον την κυκλοφορια καπνου κατα πασα πιθανοτητα μη αρωματικου και βαρυτερου του κλασσικου. Αν και στο πρωτο επεσα μεσα,ο νεος George Karelias δεν εχει την περιεργη μυρωδια του παλιου,δυστυχως διαψευστηκα στο δευτερο,αφου ο νεος ειναι μια ελαφρυτερη εκδοση του ειδη αρκετα Light παλιου. Με αυτα τα δεδομενα, καπνιστης σαν εμενα που αρεσκεται στα δυνατα τσιγαρα και ασφυκτια στα μιζερα ορια της ΕΕ, του 1 νικοτινη και 10 Πισσα,δεν μπορει να πει και πολλα για αυτο το νεο προιον. Επιγραμματικα και περισσοτερο για να ξεκινησει η κουβεντα:
    Ανοιχτοχρωμος καπνος,χωρις σκουπιδια,καλοκομμενος και μετρια υγρος,οπτικα παρομοιος με τον παλιο Καρελια. Δυστυχως δεν βρηκα τα νεα χαρτακια της εταιρειας και τον εστριψα αρχικα με "Καπνοπαραγωγων" το λεπτο.  Δεν ειχε καμια γευση,αγωνιζομουν να τραβηξω ρουφηξια,αλλα και παλι δεν ενοιωσα την παραμικρη αισθηση καπνου,τελικα καταφερα να φτασω το τσιγαρο ως το τελος. Τον ξαναδοκιμαζω με τα ροζ χαρτακια "Καπνοπαραγωγων",τα αποτελεσματα ίδια.Τελικα πηγα να αγορασω κοκκινα Ριζλα και ελαφρως βελτιωθηκε η κατασταση.
   Θα προτεινα αυτο τον καπνο μονο σε καποιον που καπνιζει ultra light τσιγαρα και θελει να περασει στο στριφτο αλλα δεν εβρησκε ως τωρα κατι τοσο απαλο.Ειναι ο ελαφρυτερος καπνος της αγορας.Επισης αν το νομικο πλαισιο ηταν αναλογο της Αγγλιας και επετρεπε την αγορα χυμα καπνων απο τα καπνοπωλεια,θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει ως καπνος βασης για την κατασκευη χαρμανιου με αλλα δυνατα καπνα.
   Αν και θεωρω την Καρελια την καλυτερη καπνοβιομηχανια της χωρας και καπνιζω και ο ίδιος τα προιοντα της,εδω με απογοητευσε. Ας ελπισουμε στο μελλον να δουμε κατι πιο ενδιαφερον.

    

91 σχόλια:

  1. Κριμα που καταργηθηκαν οι χαρακτηρισμοι Lights. Τωρα ο καπνιστης παιζει λοττο,αν υπηρχαν θα κυκλοφορουσε ως Ultra Light ή Ultima και θα ειχα τα 3.50 ακομα στο παντελονι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στους καπνούς ποτέ δεν έμπαιναν αυτοί οι χαρακτηρισμοί, πάντως τώρα πάει η χρωματικά ή τα λένε blue, gold, mellow και τα σχετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέτρο πέρα από τη γεύση συμφωνώ, εγώ την βρήκα αρκετά πλούσια "για το βάρος του καπνού" ελαφρύς προς μέτριος μου φάνηκε την πρώτη φορά αλλά τελειώνοντας τη σακούλα σχημάτισα και εγώ την άποψη ότι είναι ελαφρύς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Ανεμενα λοιπον την κυκλοφορια καπνου κατα πασα πιθανοτητα μη αρωματικου και βαρυτερου του κλασσικου.»

    Νομίζω ότι είναι ελάχιστα πιθανό εφεξής να βγουν καινούργια βαριά τσιγάρα ή καπνοί. Πέρα από τη νομοθεσία, η μόδα είναι προς το λάιτ. Βέβαια ο ίδιος ο Καρέλιας έβγαλε πριν μερικά χρόνια την άφιλτρη χρυσή κασετίνα, κάτι απρόσμενο με δεδομένη την ως άνω μόδα, αν σκεφτείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν καν ότι υπάρχουν τσιγάρα χωρίς φίλτρο. Και να 'ναι καλά ο άνθρωπος -βέβαια δεν την καπνίζω, μόνο ίσως μια-δυο το χρόνο, αλλά και πάλι τον ευχαριστώ. Αλλά δε νομίζω να 'χει πιάσει τα λεφτά του από αυτήν ώστε να κάνει κι άλλο άνοιγμα προς τα βαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι νέοι καπνοί είναι οι marlboro 20gr κορυφές με έντονο ανατολικό άρωμα ο gold και κλασικό american blned ο κόκκινος, σε μέτριο βάρος.

    Ακολουθεί σε πωλήσεις ο Lucky Strike επίσης στην μέτρια κατηγορία, ενώ ο βαρύς Stuyvesant και ο DRUM NATURAL που έκανε την αρχή απέτυχαν, αν και ο DRUM NATURAL ένα διάστημα είχε μεγάλο κοινό και ακόμα πουλάει.

    Το θέμα πιστεύω πως δεν είναι στο βάρος αλλά στη φυσικότητα και στο χαρμάνι, οι marlboro πέτυχαν γιατί ο μεν κόκκινος είναι κλασικό american blend ο δε gold είναι αυτό που λέμε ημιανατολικός και οι δύο με αρκετά φυσική γεύση, ο gold σαρώνει ο κόκκινος πουλάει λιγότερο.

    ο Lucky Strike που ακολουθεί δεν έχει τόσο μεγάλη καθαρότητα, αλλά είναι πιο φυσικός από τους παλιούς, χαρμάνι ήπιο Virginia και Burley με ένα διακριτικό άρωμα, που δεν μοιάζει και πολύ φυσικό αλλά όχι και τελείως χημικό.

    ο Stuyvesant πολύ βαρύς και τίγκα στα χημικά, το άρωμα τραγική απομίμηση του ανατολικού τσιγάρου.

    Ο Καρέλιας αυτή τη φορά πιστεύω δεν τα υπολόγισε σωστά, κινείται πάντα με τα μέτρα της αγοράς για αυτό και ο πρώτος του καπνός σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία αλλά ο δεύτερος θα ξεχαστεί πιστεύω καθώς θα έπρεπε να είναι στα πρότυπα του marlboro gold. Βέβαια γνωρίζω πως η εταιρεία δεν έχει και μεγάλη εμπειρία στο στριφτό και ίσως για αυτό να ακολουθεί την πεπατημένη αλλά για καιρό όταν ζητούσαμε ένα ημινατολικό χαρμάνι στριφτού γνωρίζαμε ότι αυτό που θέλαμε ήταν όνειρο θερινής νυκτός, τώρα τα πράγματα έχουν ανατραπεί η αγορά θα μπορούσε να δεχθεί ένα ημιανατολικό χαρμάνι.



    Όχι Tony 3,50.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 3,5 ευρώ τα 250γρ... Είναι σχετικά ελαφρύς, από πλευράς υγρασίας είναι μια χαρά, για εμένα είναι καλύτερος από τον κλασικό Καρέλια και δεν με απογοήτευσε η κυκλοφορία του...όλοι οι καπνοί που έχω δοκιμάσει μου φαίνονταν εξαιρετικά βαριοί σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα, αυτός ο καπνός όμως όχι. Κι εγώ δεν βρήκα τα χαρτάκια του Καρέλια, ελπίζω πριν τελειώσει η σακούλα να τα βρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις. Πάντως μου κάνει εντύπωση ελληνικός καπνός και να είναι πιο ακριβώς απο τους ξένους... Απο την Καρέλια περίμενα πιο ανταγωνιστικες τιμές για να στηρίξουν οι έλληνες τα ελληνικά προιόντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυξήθηκαν και οι άλλου φίλε Tony, στην ίδια τιμή βρίσκεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από ποιότητα πάντως είναι πολύ καλός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 3,40 DRUM
    3,40 Marlboro

    O δικός μας πιο ακριβώς... Πάντως, τον αγόρασα σήμερα πολύ καλός ελαφρύς καπνός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το 10 λεπτο δεν λεει τιποτα ειδικα σε καπνο στριφτου που περνεις ενα πακετο και την βγαζεις 3-4 μερες.Ας εκανε και 4 Ευρω τα 20γρ,στο στριφτο για εμενα μετραει μονο το προιον,η τιμη στο + - περιπου ιδια ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αυτό ειναι σωστό αδερφέ, πάντως με 20αρι κανένα 2ημερο βγάζει ένας μεσαίος καπνιστής. Δεν είναι ούτε το 10λεπτο ούτε το 30λεπτο το παραπάνω που πειράζει, απλά το γεγονός πως το ελληνικό προιόν μιας και είναι εγχώριο πρέπει να μπαίνει πιο δυνατά στον ανταγωνισμό με ίσες η και λίγο χαμηλότερες τιμές. και η ελλάδα παράγει πολλά και εξέχοντα καπνά που φεύγουν εξωτερικό και εδώ σε εμάς υπάρχουν πολύ κατώτερα, κάτι που πρέπει να αλλάξει. Καλός καπνός αναμφίβολα, εν τέλει. Αναμένουμε και άλλες εκδοχές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εχω καποιες αποριες. Ο DRUM ΛΕΥΚΟΣ υπεστη καμια αλλαγη;Γιατι η μυρωδια και η γευση του δεν ειναι οπως πριν 3-4 μηνες. Επίσης ο νεος καπνος ΚΑΡΕΛΙΑ βγαζει ακριβως το ιδιο περιεργο αρωμα με τον πρωτο;O DRUM Ο ΛΕΥΚΟΣ ηταν ο μονος καπνος που μπορουσα να καπνισω ευχαριστα απο γευση, γι 'αυτο θα ηθελα την απαντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωριζω. Το αρωμα δεν υπαρχει,το γραφω και παραπανω.
      Tony απο την στιγμη που δεν μπαινουν δασμοι,λογο κοινης αγορας,δεν υπαρχει ιδιαιτερη διαφοροποιηση.Βλεπουμε πως και η Φιλιπ Μορρις,τσιγαρα που κατασκευαζε στην Ελλαδα,εδω και λιγους μηνες προτιμα να τα εισαγει.

      Διαγραφή
    2. Κωστή αυτό μου το έχουν πει πολλοί καπνιστές του DRUM λευκού οπότε πιθανότατα άλλαξαν χαρμάνι, επίσης εδώ και ένα διάστημα σπάνια τον βλέπω ενώ πριν λίγους μήνες είχε αρκετό κοινό.

      Τόνυ αυτό είναι μία τεράστια αλήθεια εμείς καπνίζουμε σκουπίδια και τα καλά καπνά τα παίρνουν οι Αμερικάνοι.

      Διαγραφή
  14. Aν αυτα που γραφτηκαν στο blog του Μαυρου Ροδου εχουν βαση και δεν πεσαμε θυματα τρολιγκ,περιμενουμε δύο πολυ ενδιαφεροντα νεα προιοντα απο την Καρελια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως λες φίλε ανώνυμε μιλάμε για δύο καταπληκτικά σήματα. Τώρα δεν ξέρω που ακριβώς στηρίζεις τους ενδοιασμούς σου αν κατάλαβα καλά το trolling είναι η πλαστοπροσωπία, αν ξέρεις κάτι πες μου στο e-mail του blog.

      Διαγραφή
    2. Εγινε χωρις Log in και τις προηγουμενες μερες τα μπλοκ ειχαν προβλημα με ενα συνηθη τρολιστα

      Διαγραφή
    3. Αν εννοείς το γνωστό ψυχάκια, έχουμε ευτυχώς απαλλαγεί πια.

      Διαγραφή
  15. σε σχέση με το marlboro gold και τον drum white ο καρέλιας είναι ο πιο ελαφρύς απ'ότι διάβασα από τα παραπάνω. Μεταξύ των 2 πρώτων που ανέφερα ποιός είναι πιο ελαφρύς? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ναι αλλά ο drum white ακούω τον τελευταίο καιρό ότι έχει χαλάσει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Σ'ευχαριστώ Αντρέα.
      - Όσο αφορά το αν έχει χαλάσει το διαπίστωσα κι εγώ. Είχα να κάνω κανά 5μηνο drum white και πριν λίγο καιρό που ξανάρχισα υπήρχε διαφορά...μάλλον πρός το χειρότερο. Ελπίζω ο λευκός ''καρέλιας'' να μη με απογοητεύσει αν και δεν τον έχω συναντήσει ακόμα πουθενά.

      Διαγραφή
  17. Πηρα σημερα DRUM WHITE μετα απο πολυ καιρο διοτι ειχε χαλασει, και μπορω να πω πωσ εχει βελτιωθει αρκετα. Φυσικα δεν ειναι οπως ηταν αλλα κανει ενα αρκετα ικανοπιητικο καπνισμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νομίζω ότι ο Καρέλιας σταμάτησε να βγάζει από την προηγούμενη εβδομάδα 25άρι καπνό και το γύρισε στα 20αρια που εμένα δεν μου κρατάει πάνω από μιάμιση μέρα. Κρίμα πάντως γιατί τον είχα αγαπήσει τον καπνό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ασχετο αλλα να κανω μια ερωτηση; υπαρχουν δυο παρεμφερη brand names των ελληνικων σιγαροχαρτων, φιλτρων του παππου κτλ υπαρχει καποιο που ειναι γνησιο και καποιο οχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και τα δύο είναι γνήσια απλώς τα καπνοπαραγωγών μετονομάστηκαν σε "του παππού" και βγαίνουν και τα ελληνικό στριφτό από την Overtop.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πέτρο, Μαυρο Ρόδο και όποιος άλλος πειραματίζεται με τσιγάρα ήθελα κάτι να σας ρωτήσω. Όσο δοκιμάζω διαφορετικά τσιγάρα έχω την αίσθηση ότι κάθε τσιγάρο προκαλεί ένα διαφορετικό σύνδρομο στέρησης το οποίο αισθάνεσαι κυρίως προς το πρωί κατά το ξύπνημα ή γενικώς όταν απέχεις απο το τσιγάρο για αρκετές ώρες. Εννοώ το συναισθηματικό φόντο με το οποίο συνεπάγεται η δυσφορία της στέρησης. Έχω την αίσθηση ότι ακόμη και γενικώς όσο καπνίζεις το ίδιου τσιγάρο, εμφανίζεται μια ιδιαίτερη ελαφρώς παρατηρούμενη και κυρίως κατά την στέρηση, συναισθηματική απόχρωση.
    Π.χ. με το Silkcut ή το Camel Activate και κάποια άλλα τσιγάρα δεν την νιώθω σχεδόν καθόλου και γενικώς την στέρηση αντέχω πολύ εύκολα. Ενώ π.χ. Davidoff και το Καρελια Φιλτρο που μου αρέσουν ως γεύση, μου δημιουργούν όμως μια δυσάρεστη απόχρωση στο αίσθημα (ιδιαίτερη για κάθε τσιγάρο) κατά το ξύπνημα ή στέρηση και γενικώς όσο τα καπνίζω.

    Πάντως αυτό μου φάνηκε όταν άρχισα να πειραματίζομαι με μάρκες, το ότι δηλαδή κάθε χαρμάνη δημιουργεί μια δική του, ελαφρώς παρατηρούμενη ιδιαίτερη συναισθηματική απόχρωση την οποία αισθάνεσαι ιδιαίτερα τις ώρες στέρησης.
    Δεν ξέρω αν αυτό είναι υποκειμενικό και απλώς μου φάνηκε ή και εσείς έχετε παρόμοιες εμπειρίες?

    PS συναισθηματικές διαταραχές δεν έχω ))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωριζω τι ειναι η στερηση.Ακομα και σε μεγαλα ταξιδια που εκανα ή δεκαημερες διακοπες καπνισματος για λογους υγιειας,δεν ενοιωσα τιποτα. Τεινω να πιστεψω πως δεν υφισταται "στερηση",απλα ειναι ενα παραμυθι που λενε καποιοι στον εαυτο τους και στους αλλους γιατι στην πραγματικοτητα δεν θελουν να κοψουν το καπνισματα,καθως και ενας μυθος που βγηκε απο τους φασιστες αντικαπνιστες για να δαιμονοποιησουν τον καπνο.
      Υποβολη ειναι,για τσιγαρο μιλαμε,οχι για ηρωινη.Καπνιζω για το γουστο και την απολαυση του θεματος.

      Διαγραφή
    2. Πέτρο συμφωνώ και επαυξάνω το σύνδρομο στέρησης του τσιγάρου είναι ένας γελοίος μύθος με επιστημονική χροιά ακόμα και αν υπάρχει δεν την καταλαβαίνεις, μπορώ να το κόψω αυτήν ακριβώς τη στιγμή που μιλάμε αλλά δεν θέλω μου αρέσει να καπνίζω. Είναι βλαπτικό για την υγεία το ξέρουμε αλλά αν το δεις σφαιρικά όλα είναι, το μέτρο είναι η λύση. Δείχνουν φωτογραφίες από πνευμόνια καπνιστών που κάπνιζαν 60 και 70 χρόνια 3 πακέτα την ημέρα και το παρουσιάζουν σαν τον πνεύμονα του μέσου καπνιστή. Όπως είπες δεν είναι και ηρωίνη.

      Όμως ο Νικόλας μάλλον το έθεσε κάπως δυσνόητα δεν αναφέρεται στην στέρηση με την έννοια των ναρκωτικών αλλά σε κάποια συναισθήματα που συνοδεύουν το κάπνισμα κάποιου τσιγάρου. Αυτό φίλε Νικόλα μπορεί να είναι απόλυτα τυχαίο, δηλαδή να έτυχε να είσαι χαρούμενος ή λυπημένος εκείνη την περίοδο, ίσως να σχετίζεται με την γεύση και το άρωμα που συνδέονται με αναμνήσεις και υποσυνείδητο αλλά δεν είναι ψυχίατρος και έτσι δεν μπορώ να εμβαθύνω περισσότερο σε αυτή την ερμηνεία ή ακόμα και σε κάποια πρόσθετα πράγμα που δεν νομίζω.

      Γενικά πάντως το έχω παρατηρήσει και εγώ κάποιες φορές, αλλά ποτέ σύνδρομο στέρησης, μου φαίνεται γελοίο να εκδηλώνει κάποιος σύνδρομο στέρησης στο κάπνισμα, μάλλον ή όλη προπαγάνδα ότι ο καπνός είναι εξαρτησιογόνος είναι η αιτία της άποψης αυτής.

      Διαγραφή
    3. Σίγουρα Πέτρο, η λεγόμενη στέρηση έχει περισσότερα ψυχολογική διάσταση παρά χημική όπως λένε συνήθως. Εγώ βασικά ρωτούσα το αν έχεις την αίσθηση ότι διαφορετικά τσιγάρα δημιουργούν μια διαφορετική ελαφρώς παρατηρούμενη ιδιαίτερη συναισθηματική απόχρωση. Την στέρηση ανέφερα, επειδή έχω την αίσθηση ότι κατά την στέρηση (όποια φύση και να έχει και ανεξαρτήτως αν την βιώνει κανείς ή όχι)αυτή η 'απόχρωση'γίνεται ποιο ξεκάθαρη.

      Διαγραφή
    4. Κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς και πάλι τις ίδιες αιτίες μπορώ να βρω εγώ προσωπικά. Δεν νομίζω πως υφίσταται κάτι τέτοιο μάλλον είναι τυχαίο ή εκδηλώνεται σε λίγους.

      Διαγραφή
  22. Κύριοι, μεγάλο θέμα πιάσατε. Όσο τα τσιγάρα -αλλά και τα φάρμακα- πωλούνται έναντι χρημάτων, δεν πρόκειται ποτέ να μάθουμε την αντικειμενική αλήθεια.

    Προσωπικά την εξάρτηση τη ζω έντονα. Μιας και δεν έχω μείνει ούτε μία φορά εδώ και χρόνια άκαπνος για περισσότερο από μερικές ώρες (ταξίδια κλπ.), δεν έχω τσεκάρει αν παίρνει διαστάσεις σωματικών ενοχλήσεων. Άρα δεν ξέρω κατά πόσο είναι ψυχολογική ή πραγματική.

    Μια ερμηνεία που είχα διαβάσει και τη βρίσκω αρκετά πειστική είναι η εξής: η νικοτίνη που προσλαμβάνουμε από κάθε τσιγάρο, λέει, έχει την ιδιότητα να δημιουργεί εκείνη μεν τη στιγμή μια αδιόρατη ευδιαθεσία, μετά δε από μερικές ώρες το αντίθετο, μια ελαφριά ενόχληση. Όταν αρχίσει αυτή η ενόχληση ανάβουμε καινούργιο τσιγάρο και στανιάρουμε. Αν δεν ξανακαπνίσουμε, η δυσφορία κάνει ένα πολύ μεγάλο κύκλο (πάνω από 24ωρο), αλλά τελικά εξαφανίζεται. Έτσι σιγά σιγά πείθουμε τον οργανισμό μας ότι αυτό που του φταίει είναι η έλλειψη νικοτίνης, ενώ στην πραγματικότητα η δυσφορία είναι ίσα ίσα συνέπεια της νικοτίνης.

    Καθώς διάβαζα αυτή τη θεωρία αναγνώριζα σαφώς τον εαυτό μου. Το αδύνατο σημείο της είναι ότι άλλοι γνωστοί μου, που καπνίζουν πολύ πιο χαλαρά, δεν ταιριάζουν με την περιγραφή. Εκεί ίσως παίζει ρόλο η ιδιοσυστασία κάθε οργανισμού. Μπορεί για κάποιους, απλούστατα, αυτό να μην πιάνει.

    Πάντως αν, Πέτρο και Μ. Ρόδο, εσείς οι δύο λέτε ότι δεν είστε εξαρτημένοι, έχω να σχολιάσω: δεν είναι τυχαίο ότι ελάχιστοι καπνιστές ασχολούνται τόσο συστηματικά με τη γευσιγνωσία και γενικά την απόλαυση του καπνού. Ίσως το να έχει κανείς εκείνες τις ιδιαιτερότητες στον οργανισμό του που τον απαλλάσσουν από την εξάρτηση να είναι ένα πλεονέκτημα, σε σύγκριση με τον κλασικό εξαρτημένο για τον οποίο το ξεχαρμάνιασμα δεν αφήνει περιθώριο για περαιτέρω καλλιέργεια της απόλαυσης. Όχι ότι όλοι καπνίζουν σαν καταδικασμένοι βέβαια: όλοι προσπαθούν να βρουν μια απόλαυση, αλλά είναι λίγο πρωτόγονη (πιο πολύ η χαρά του να καπνίζεις παρά του να καπνίζεις κάτι καλό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πέπε, για αυτό που λες ότι η δυσφορία είναι ίσα ίσα συνέπεια της νικοτίνης και όχι η απουσία της και το ότι με επόμενο τσιγάρο απλώς σβήνουμε το προηγούμενο κύκλο ενόχλησης και ξεκινάμε επόμενο, το διάβασα και εγώ και μου φαίνεται πολύ αληθινό. Πάντως, περίεργο ειναι, αλλά με το μόνο που συνειδητοποίησα το πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, κατάφερα πολύ περισσότερα να ελέγχω το τσιγάρο και δεν υπάρχει περίπτωση πλέον όπως παλιά να τρέχω να αγοράζω τσιγάρα αργά το βράδυ όταν μου τελειώνουν. Απαλλάχτηκα άνετα και από το 'πρωινό' και απο το 'πριν το ύπνο' τσιγάρο και γενικώς τα περιόρισα στο μισό απ' αυτά που κάπνιζα παλιά και υπάρχουν και μέρες που δεν καπνίζω καθόλου. Το μόνο που καταλαβαίνεις το ότι η δυσφορία που νιώθεις είναι επίδραση της νικοτίνης και όχι η έλλειψη της σε βοηθάει να την προσπεράσεις ποιό εύκολα.
    Επίσης διάβασα το ότι η δυσφορία απο την επίδραση της νικοτίνης μπορεί να 'παίρνει την μορφή' του αρνητικού συναισθήματος που κυριαρχεί αυτήν την στιγμή στο ψυχισμό. Π.χ. αν έχεις κάποιο φόβο, η νικοτίνη την επιδεινώνει, και αν δεν διακόπτεις το κύκλο ενόχλησης από το τελευταίο τσιγάρο με το επόμενο, τότε ο φόβος αρχίζει και αυξάνεται ακόμη περισσότερα.
    Λένε ότι η επίδραση της νικοτίνης στην κορυφή μπορεί να 'παίρνει την μορφή' ακόμη και της αίσθησης π.χ. να αρχίζεις να κρυώνεις ή να ζεσταίνεσαι.. το τελευταίο πάντως δεν έχω παρατηρήσει. Όμως το ότι κάθε είδους τσιγάρου δημιουργεί μια ιδιαίτερη χρεία στο συναισθηματικό φόντο και ειδικά στην στέρηση, το πρόσεξα ξεκάθαρα και το θεώρησα πως είναι αυτονόητο και το νοιώθουν και άλλοι που αλλάζουν τσιγάρα, αλλά ο Πέτρος λέει πως δεν νοιώθει κάτι τέτοιο αλλά ούτε καν την στέρηση. Μάλλον πολύ διαφορετική είναι τελικά η επίδραση του καπνού σε κάθε οργανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που αναφέρεις ως σωματικό αντίκτυπο π.χ. κρύο και ζέστη είναι αποτέλεσμα των σκληρών ναρκωτικών και μάλλον αποτελεί προπαγάνδα.

      Μάλλον η έλλειψη του τσιγάρου σε κάνει να αισθάνεσαι ανασφαλής και η αύξηση του φόβου είναι απότοκος της ανασφάλειας και όχι άμεσα του τσιγάρου.


      Όσον αφορά την εξάρτηση Πέπε τι νιώθεις δηλαδή αν δεν έχεις τσιγάρα; Σέρνεσαι στο πάτωμα με μανιώδεις σπασμούς, οι κόρες σου εκδηλώνουν διαστολή, γίνεσαι επιθετικός, νιώθεις αφόρητους σωματικούς πόνους και αδυνατείς να αντιληφθείς την περιβάλλουσα πραγματικότητα; :)


      Αν επεκτείνουμε το θέμα μπορούν να μιλήσουν από παθολόγοι μέχρι ψυχίατροι για αυτό ας το κρατήσουμε σε ένα μέσο επίπεδο.


      Κάθε τσιγάρο πολύ πιθανόν να προκαλεί κάποια συναισθηματική χροιά μέσω των ουσιών που περιέχει. Αλλά αυτό το κάνουν λίγο πολύ και τα τρόφιμα.

      Διαγραφή
  24. Νικόλα, προφανώς έχουμε διαβάσει το ίδιο. Συνολικά πρόκειται βέβαια για ένα προπαγανδιστικό βιβλίο, λέει όμως και μερικά που είναι λογίκά.

    Πέτρο, όχι, δεν έχω σπασμούς, ούτε λέω «φίλε έχεις 50 λεπτά να πάρω τυρόπιττα»! Δεν μπορώ να προσδιορίσω τι αισθάνομαι. Σωματικό πάντως δεν είναι. Αισθάνομαι ότι θέλω επιτακτικά να καπνίσω. Και βρίσκω πάντω κάποιο τρόπο να καπνίσω, οπότε το θέμα λήγει εκεί. Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να τσεκάρω τι θα γίνει αν η αποχή τραβήξει περισσότερο.

    Πάντως είμαι σίγουρος ότι ο καθένας πολύ πιο χαλαρά αντέχει να μην καπνίσει αν έτσι αποφάσισε, παρά αν θέλει και δεν μπορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Συγγνώμη, έγραφε το Μαύρο Ρόδο κι εγώ απάντησα στον Πέτρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ποιο είναι αυτό το βιβλίο ρε παιδιά, γιατί κρατάτε τη γνώση μυστική;\
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυκλοφορεί ονλάιν. Το είχα βρει μια φορά σ' ένα χαζοσερφάρισμα, πηγαίνοντας από το ένα στο άλλο. Άμα καταφέρω να το ξαναεντοπίσω θα βάλω λινκ. Αν αφήνει ο οικοδεσπότης, γιατί όπως είπα είναι ξεκάθαρα βιβλίο της αντικαπνιστικής προπαγάνδας.

      Διαγραφή
    2. Kαλυτερα οχι,αν το βαλεις βεβαια δεν θα σε λογοκρινω,αλλα το blog το γραφει καθαρα "γουσταρουμε να καπνιζουμε",δεν με ενδιαφερει καθολου να δωσω βημα σε αυτους τους νεοναζιστες(ή νεοκομμουνιστες),ειδη αρκετο εχουν την σημερον ημερα.Η γνωμη μου ειναι πως οι αντι ειναι μεγαλη απειλη για την ατομικη ελευθερια και το καπνισμα ειναι η κορυφη του παγοβουνου.Η φαση εχει ξεφυγει,αφου σε αλλες χωρες πλεον σου βαζουν χερι περα απο το αν καπνιζεις ακομα και στο ίδιο σου το σπιτι,για το φαγητο,το αλατι,τα αναψυκτικα,το βαρος,αν γυμναζεσαι ή όχι.Όλη αυτη η κατασταση με φρικαρει.
      Μια και ειπαμε για βιβλια,δυο πολυ ενδιαφεροντα επι του θεματος ειναι Το κοριτσάκι και το τσιγάρο του Duteurtre Benoit και Η τυραννία της υγείας του Βρετανου γιατρου M. Fitzpatrick. Όσοι ειστε βιβλιοφιλοι να τα τιμησετε,αξιζουν τον κοπο.
      Προσωπικα ποτε δεν αφιερωσα χρονο και χωρο στο θεμα "δικαιωματα των καπνιστων",γιατι η γνωμη μου ειναι πως και μονο που θετεις σε συζητηση το αυτονοητο,εισαι ειδη χαμενος.

      Διαγραφή
    3. Πέτρο συμφωνώ απόλυτα, βιώνουμε καταστάσεις νεοναζιστικές (ή νεοκομμουνιστικές σαν ιδεολογίες δεν διαφέρουν ιδιαίτερα στον πυρήνα).

      Όλοι πρέπει να είναι κοντοκουρεμένοι, καλογυμνασμένοι, να υπακούν στις επιταγές της μόδας. Αν το δεις εντός του συνόλου φαίνεται ανούσιο, αν όμως κοιτάξεις ως εξωτερικός παρατηρητής βλέπεις ολοκάθαρα το επικρατούν κλίμα.

      Ο άνθρωπος δεν δύναται να επιλέγει εντός της κοινωνικής αυτής μάζας και το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται για μία συνειδητή παροδική κατάσταση αλλά είναι βαθιά ριζομένη στην ιδιοσυγκρασία καθώς οι συμμετέχοντες αγνοούν την συμμετοχή τους. Αν δεν ανήκεις στη μάζα η μάζα σε περιθωριοποιεί διακριτικά το έχω βιώσει και σίγουρα δεν είμαι ο μόνος.

      Διαγραφή
    4. Και η δική μου γνώμη αυτή ακριβώς είναι. Μάλιστα έχω κάνει και το συσχετισμό ανάμεσα στις ευρύτερες κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικές συνθήκες που γέννησαν τώρα τον αντικαπνισμό και τότε την ποτοαπαγόρευση.

      Επ' ευκαιρία, θέλω να σας ευχαριστήσω Πέτρο και Μ. Ρόδο, που μου ξαναθυμίσατε ότι ο λόγος που καπνίζω δεν είναι απλώς επειδή είμαι «άρρωστος». Με το λέγε λέγε της προπαγάνδας κόντευα να το πιστέψω.

      Διαγραφή
    5. Πέπε πολύ θα ήθελα να μάθω τα πορίσματα της έρευνας σου και αν δεν θέλεις να τα δημοσιεύσεις, θα ήθελα να μου απαντήσεις προσωπικά, εννοείται αν θέλεις βέβαια.


      Ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου άρρωστο ως προς τις επιλογές μου παρόλο που πολλές φορές εμμέσως όλοι έχουμε χαρακτηριστεί άρρωστοι. Από το πλέον απλό παράδειγμα να κρίνουμε κάποιον που φοράει κοντομάνικα τον Απρίλη, χωρίς καν να εξετάζουμε ότι μπορεί να είναι από τον Έβρο και οι 20 βαθμοί να του φαίνονται καύσωνας, μέχρι το πιο σύνθετο να κρίνουμε κάποιον δηλαδή για την ιδεολογία και την κοσμοθεωρία του λες και ο ίδιος μας ανάγκασε ποτέ να την ακολουθήσουμε.

      Διαγραφή
    6. Ίσως το 'πα λίγο βαρύγδουπα ότι «έχω κάνει το συσχετισμό». Δεν έχω κάνει καμιά έρευνα. Απλώς έχω παρατηρήσει ότι όπως τώρα έχουμε οικονομική κρίση (με όλα της τα συνακόλουθα) και παράλληλα αυτή την ιστορία με τη στοχοποίηση του καπνού και του καπνιστή, έτσι τότε υπήρχε πάλι το κραχ του '29 (με τα δικά του συνακόλουθα) και παράλληλα ποτοαπαγόρευση. Πρόχειρη σκέψη χωρίς συγκεκριμένα τεκμήρια, αν και μου βάζεις μια ιδέα να το ψάξω περισσότερο...

      Διαγραφή
    7. Βλέπω να βρίσκω τίποτα τόμους στα Καρπαθικά Ημερολόγια. Αν ξεκινήσεις να ψάχνεις για την κρίση του 29 δεν θα τελειώσεις ποτέ.

      Διαγραφή
  27. θα απαντήσω όπως ο Μαρκ Τουαίην, παλιός Αμερικάνος συγγραφέας:"Να κόψω το τσιγάρο;Το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο:Το ΄χω κόψει εκατό φορες!" Πράγματι το έχω κόψει πολλές φορές, η τελευταία πριν έξι χρόνια.Η διακοπή κράτησε δυο ολόκληρα χρόνια.Σωματικά συμπτώματα δεν υπάρχουν.Δεν ξέρω τι συμβαίνει σε άλλους ανθρώπους,δεν έχω κανένα απολύτως σωματικό σύμπτωμα.Το βγάζεις τελείως από το μυαλό σου κι αυτό είναι.Η δυσκολία είναι ελάχιστη,λίγο στην αρχή,ιδίως όταν είσαι σε περιβάλλον ενθαρρυντικό του καπνίσματος.Απλά,αποφεύγεις για κάποιο μικρό σχετικό διάστημα, όσο μπορείς τους καπνιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. παιδιά τα χαρτάκια καρέλια είναι καινουργία να υποθέσω γιατί δεν τα έχω πετύχει πουθενά? έχει χοντρό, ψηλό χαρτάκι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μεσαίο είναι, σαν το Drum.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ta xartakia tou papou kai ta filtrakia dhladh den einai ellhnika einai kinezika ma sto eipan sthn etaireia poy ergazomai kai malista h etaireia exeis faei polles mynhseis!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομιζω πως ισχυει κατι τετοιο.Αναγραφει κανονικα την προελευση τους. Όπως και να εχει ειναι αριστο προιον και αυτο μετραει.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ ακόμα και στην Κίνα να φτιάχνονται (πράγμα που δεν πιστεύω) οι ύλες είναι άριστες. Η κατασκευάστρια εταιρεία Rolling έχει παραγωγή στη Γερμανία και πιθανότατα εκεί να γίνεται η παραγωγή αν όχι στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  31. καινούρια τσιγάρα στην αγορά J.P.S. μαύρο με διαφορετικό χαρμάνι από το κόκκινο και μπλε στν τιμή 2,90.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γνωρίζουμε αν ο καινούργιος καπνός του Καρέλια σταμάτησε ?
    Πήρα μερικές καπνοσακούλες αλλά πλέον δεν τον βρίσκω πουθενά μακάρι να πήραν απόφαση να τον κάνουν λίγο πιο δυνατό.
    Ο καπνός ο άλλος βγαίνει κ αυτός σε 20αρις πλέον όπως και ο DRUM NATURAL Πλέων βγαίνει σε ζελατίνα όπως κ ο golden Virginia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δεν ξερω αν τον σταματησαν,το θεωρω απιθανο,απλα δεν μπορω να καταλαβω τι σκεφτοντουσαν όταν εβγαλαν εναν καπνο σαν αυτο.3,50 πεταμενα ευρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ίσως ακριβώς επειδή είδαν ότι ο καπνός δεν έχει απήχηση να αλλάζουν το χαρμάνι.

    Τον Drum Natural με ότι και να τον τυλίξουν υγρασία δεν πρόκειται να κρατήσει. Έτσι βγαίνει και ο Van Nelle με ζελατίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ws to George Karelias and Sons to mpez me ta xartakia karelia exw na pw pws einai apo ta kalitera tsigara pu exw kapnisei.. mporw na pw k apo drum.. exei to apolito sindiasmo apalis geusis k elafris gia tous light kapsistes.. k agkizei kata poli tin xrisi kasetina.. vevea ligo pio varis na itan tha itan 9/10..
    egw prosopika ton vathmologw sta 8,5/10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. pou ta vrhkes ta xartakia tou karelia? genikws opoios ta xei vrei mporei na pei kai se mena????? :P

      Διαγραφή
  36. Εγω παιδια που παιζω στις κατηγοριες του light καπνου και επαιζα ναμεσα σε drum λευκο , marlboro gold και old holborn λευκο τωρα με το ασπρο καρελια βρηκα τη μαρκα μου...για τη κατηγορια καπνιστων που απευθυνεται ειναι τελειος...δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημητρη θα σου πρωτηνα να δοκιμασεις και τον ντραμ τον γαλαζιο (εαν δεν τον εχεις δοκιμασει ιδι)

      Γιωργος

      Διαγραφή
  37. γεια σε ολυς και απο εμενα.Αρχικα θελω να συγχαρω τον Πετρο για το μεράκι που εχει δειξει στο blog και επειτα ολους εσας που συμβαλλετε στο ξεκαθαρισμα τη ελληνικης σκουπιδοαγορας και προσανατολιζετε νεους καπνιστες οπως του λογου μου.συμφωνω για οσα λετε περι ελληνικων προίοντων απλα να προσθεσω οτι κατι τετοιο ειναι καλο να γινεται για τα ελληνικα προϊοντα που ανταποκρινονται ποιοτικα και τιμολογικα τα αντιστοιχα ευρωπαικα ετσι ωστε να μην δινουμε τροφη στην κουτοπονηρια διαφορων ΕΛΛΗΝΑΡΩΝ και να αλλαξουμε επιτελους αυτην την νοοτροπια της κατοχης (πως να την φερω στον αλλον να το κοροϊδευσω για να κερδισω βραχυπροθεσμα) κατι το οποιο βρισκεις συνηθως σε ελληνικες μικρομεσαιες επιχειρησεις (και ιδιαιτερα στις λαικες με τους χονδροκλεφτορες) αλλα ευτυχως οχι σε επιχειρησεις οπως αυτη του κυριου καρελιαΤωρα,περι τσιγαρου.Εχω καπνισει και του δυο καπνους του καρελια με slim καπνοπαραγωγων και φιλτρο ενεργου ανθρακα και εχω την εντυπωση οτι ο νεος καπνος ειναι καλυτερος γευστικα απο τον παλιο παρα τον light χαρακτηρισμο του.Περα απο την γλυκια γευση, στο τελειωμα μου αφηνει μια αισθηση που με παραπεμπει καπως στα αξεπεραστα excellence.εχει διαπιστωσει κανεισ κατι παρομοιο?Επισης, δοικμαζοντας να στριψω ενα με karelia light και φιλτρο swan extra slim, εμεινα με την εντυπωση οτι το φιλτρο του ενεργου ανθρακα αλλιωνει-παρα την σημειωση στην συσκευασια- την γευση του καπνου.. κατι που με προβληματισε γιατι σαν ποιοτητα το φιλτρο του παππου ειναι πραγματικα εξεχον..εχει κανεις καποια αλλη εμπειρια με τον light karelia ωστε να προτεινει φλιτρο και χαρτακι(μαυρο ροδο μιλα :P)?θα εβαζα κανονικο λογαριασμο αλλα η google και η wordpress μου εχουνε ΠΡΙΞΕΙ ΤΑ @@ να πσοφισουνε και οι 2!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εμένα ο καινούργειος καρέλια μου φάνηκε πιο καλός με χαρτάκι καπνοπαραγωγών και Rizla slim. Τα φίλτρα άνθρακα αλλοιώνουν πολύ τη γεύση ότι και να γράφουν επάνω στη συσκευασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Παρατήρησα ότι ορισμένα φίλτρα, άμα τα βάλεις στο στόμα σου έτσι σκέτα και ρουφήξεις, ο αέρας δεν έχει γεύση αέρα αλλά κάτι άλλο (σαν ξινίλα ένα πράμα). Ποια φίλτρα δεν το έχουν αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αυτό το έχουμε παρατηρήσει όλοι και δυστυχώς όχι με αέρα αλλά με καπνό. Τα περισσότερα το έχουν. Μερικά μια το έχουν μια δεν το έχουν. Μέχρι τώρα τα Gizeh και τα Rizla Slim έχω βρει. Τα άλλα και ειδικά SWAN άνθρακα και OCB μαύρα άστα να πάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. τον δοκίμασα με τα μπλε χαρτάκια rizla. Ενα έχω να πω: καμία μα καμία απολύτως σχέση με τα πράσινα rizla. Τα πράσινα χαρτάκια σε αφηνουν να καταλαβεις ποσο πραγματικά ελαφρύς ειναι αυτός ο καπνός καθώς και το άρωμά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μυρίζει σαν γιαούρτι.. μόνο εγώ το έχω προσέξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ο old holborn ο λευκος ειναι πιο ελαφρης απο τον καρελια??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αρχίζω να μπερδεύομαι. Ο ίδιος μυρίζει και γιαούρτι και μέλι ή δύο διαφορετικοί; Άμα είναι να πάρουμε λίγο από τον ένα και λίγο από τον άλλο να κάνουμε χαρμάνι, που 'λεγε και ο Βαμβακάρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Χθες ξεμεινα απο τσιγαρα μυστηρια ωρα και εκανα τρακα μερικα στριφτα Λευκου Καρελια απο ενα φιλο. Δεν ξερω αν αλλαξε κατι απο τοτε που πρωτοκυκλοφορησε,αλλα μαλλον αδικησα αυτο το προιον. Θα του ξαναδωσω μια ευκαιρια με χαρτακια Καρελια τις επομενες μερες και αν πρεπει θα τροποποιησω την κριτικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλησπέρα κι απο μένα! Θέλω καταρχήν να συγχαρώ το blog για την πολύ έγκυρη και σωστή ενημέρωση του.
    Εδώ και είκοσι μέρες έχω αλλάξει μάρκα στον καπνό που καπνίζω, καθαρά και μόνο λόγω τιμής. Έκανα golden virginia, αλλα δυστυχώς η τιμή του πλέον είναι απαγορευτική!
    Αγόρασα περίπου εξι ή εφτά διαφορετικούς, και κατέληξα στον Καρέλια λευκό. Είναι πολύ αξιοπρεπής καπνός, αρκετά υγρός με ελάχιστα σκουπιδάκια, και το γεγονός οτι είναι αρκετά ελαφρύς δε μ'ενόχλησε καθόλου, μάλλον με χαροποίησε γιατί καπνίζω πολύ (έναν καπνό την ημέρα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εναν καπνο τιν ημερα..πως τα καταφερνεις..αν και εγω μια φορα δοκιμασα 3 τσιγαρα λευκου καρελια..μ φανικε τοσο ελαφρης που δεν ενιωσα καν την γευση του ηταν σαν να τραβαω αερα..

      Διαγραφή
  47. καλα ετσι και αρχισουμε και διαλογο για τις τιμες τοτε κλαφτα...ιδαιτερη δραστηριοποιηση εχει αρχισει γυρω απο την αγορα χυμα καπνου απο την επαρχια σε τιμες γυρω στα 30 ευρω το κιλο.Απο μια τρακα που εκανα απο ενα φιλο μπορω να πω οτι δεν με χαλασε η γευση αλλα το χαρμανι ητανε αρκετα ελαφρυ για να μην ικανοποιησει αρκετους (ποσο μαλλον τον πετρο).Λετε να κανουμε μια κουβεντα για το συγκεκριμενο θεμα?Εγω προσωπικα εχω αρχισει να ψαχνομαι γιατι οι τιμες πλεον μου σπανε τα νευρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουβέντα δεν θα κάνουμε,γιατι η αγορα χυμα καπνου,δεν είναι νομιμη. Αν νομιμοποιηθει και φορολογηθει(όπως υπαρχει ενα ενδεχομενο) με δικαιωμα πωλησης σε καταστηματα παραδοσιακων προιοντων, μεχρι και τσιγαροκριτικες θα ανεβασουμε για το χαρμανι του εκαστοτε καπνοπαραγωγου. Ως τότε όμως στηριζουμε τον νομο και όχι την παραοικονομία.

      Διαγραφή
    2. Το θέμα δεν είναι να στηρίζουμε μόνο το νόμιμο ( σωστά το στηρίζουμε βεβαίως ). Το θέμα είναι τι κάνουμε ώστε η φορολογία να έρθει στα λογικά επίπεδα. Γιατί μέσα στην παρούσα συζήτηση, είναι και το θέμα της φορολογίας που μας αφορά όλους. Με σωστό αγώνα, μπορούμε να το πετύχουμε. Γιατί ότα το νόμιμο καταντάει εκμεταλεύσιμο ( αναφέρομαι στη φορολόγιση φυσικά ), λογικό είναι να στρεφόμαστε στα φθηνά μη νόμιμα. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Και ο καπνός είναι ο κλάδος που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί τον μεγαλύτερο πόλεμο. Αυτό ωφείλεται στα διάφορα συμφέροντα, τα οποία πρέπει να χτυπηθούν στη ρίζα τους.

      Διαγραφή
  48. 4,30 πληρωσα γι'αυτον τον καπνο που ειναι 20 gr.Ελεος θα αναγκαστω να το κοψω με αυτες τις αυξησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογική η αγανάχτηση, δεν ευθύνεται όμως η εταιρία. Η φορολογία έχει να κάνει με το κράτος. Η οποία στον καπνό στριφτού είναι ακόμα πιο υπερβολική απο ότι στον καπνό για άδεια τσιγάρα. 33g καπνού για άδεια τσιγάρα κοστίζουν 5,90€ - 6€. 25g καπνού για στριφτό 5,30€ - 5,40€. Δηλαδή 25g καπνός για άδεια τσιγάρα κοστίζει 4,50€. Επιβάρυνση στα 25g καπνού για στριφτό έναντι του καπνού για άδεια τσιγάρα, έως και 0,80€!!!

      Διαγραφή
  49. Καλησπέρα. Αν και ρώτησα και σε άλλο ποστ για το ποιος καπνος είναι ο πιο ελαφύς που υπάρχει, θα ήθελα να μάθω αν ο Καρέλιας ο λευκός είναι ο πιο ελαφρύς που υπάρχει, πιο ελαφρύς και από τον ντράμ τον άσπρο που κάνω τους τελευταίους μήνες.Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, ο άσπρος Καρέλια δεν είναι πιο ελαφρύς από τον λευκό Drum. Αυτός που κάνεις είναι ο πιο ελαφρύς της αγοράς.

      Κώστας Μ.

      Διαγραφή
    2. Ο Πέτρος ο Μποέμ λέει ότι είναι ο ελαφρύτερος καπνός που υπάρχει στην κριτική του καπνού ντραμ. Από την άλλη υπάρχουν άλλοι που λένε ότι ο Καρέλιας ο ντράμ άσπρος είναι ο ελαφρύτερος της αγοράς. Όπως καταλαβαίνεις δε βγάζω άκρη. Σε ευχαριστώ που απάντησες.

      Διαγραφή
    3. Φιλε κανε και εσυ το πειραμα σου.Προσωπικα πιστευω πως πιο ελαφρυς απο τον ασπρο Καρελια δεν υπαρχει.
      Μια και μιλαμε για το στριφτο GKS εχω την εντυπωση πως εχει περασει στην πρωτη θεση των πωλησεων.

      Διαγραφή
  50. Δοκίμασα το συγκεκριμένο καπνό λόγω τιμής..3,50 ευρώ για 20 γραμμάρια καπνού!Μπροστά στα 5,40 της προηγούμενης επιλογής μου και μετά από την δοκιμή αποφάσισα να τον "υιοθετήσω"!Πριν από μερικές μέρες αγοράζοντας ακόμα έναν καπνό και έχοντας το ακριβές αντίτιμο, ο περιπτεράς μου έδωσε ρέστα!Παραξενεύτηκα , πιστεύοντας πώς ο περιπτεράς έκανε κάποιο λάθος!Τελικά, αποδεικνύεται πώς είχαμε μια εμπορική ντρίπλα αύξησης της τιμής!Και εξηγούμαι: αγόρασα με 3,30 ευρώ 15 γραμμάρια καπνού και μάλιστα στην ίδια ακριβώς συσκευασία (ή τουλάχιστον εγώ δεν πρόσεξα κάποια διαφορά στο μέγεθος ή τα γραφικά). Κάνοντας μια απλή διαίρεση της τιμής δια των γραμμαρίων καταλήγω στα εξής: α)3,30/15= 0,22 (τρέχουσα τιμή) ,β) 3,50/20=0,175 (προηγούμενη τιμή) και γ)5,40/25=0,216 (μέση τιμή 25άρι)!Τα συμπεράσματα δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Αγαπητέ φίλε Γιάννη,

    Για την αύξηση της τιμής την οποία αναφέρεις, υπεύθυνση δεν είναι η Εταιρεία μας, αλλά η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καπνό για στριφτό τσιγάρο, η οποία είναι της τάξεως του 28,9% (από 118.62 ευρώ το κιλό σε 153.00 το κιλό) και η οποία νομοθετήθηκε τον Νοέμβριο του 2012.

    Η Εταιρεία μας αποφάσισε την συγκράτηση της τιμής όλους αυτούς τους μήνες, με τεράστιο κόστος για την ίδια. Κάποια στιγμή όμως έπρεπε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

    Ετσι, και προκειμένου να δώσουμε πρόσθετη ευελιξία στον καταναλωτή, αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε τα δύο variants του καπνού GKS σε :

    α) 15 γραμμάρια με λιανική τιμή 3.30
    και
    β) 20 γραμμάρια με λιανική τιμή 4.30.

    Και στις δυο περιπτώσεις η αύξηση της τιμής είναι μικρότερη από 28,9%, ενώ η ετιρεία μας επιβαρύνεται πλέον και με την αύξηση του ΦΠΑ, αφού πλέον αυξημένος ΦΠΑ εμπεριέχεται στην πλέον αυξημένη λιανική τιμή.

    Ελπίζω η πληροφόρηση αυτή να απάντησε στις όποιες απορίες σου.

    Ανδρέας Γ. Καρέλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά, έχει απόλυτο δίκιο ο κύριος Καρέλιας. Όσοι παρακολουθούν έστω "επιδερμικά" την καπνική φορολογία ξέρουν. Η απορία μου, όπως και άλλων, είναι γιατί η εταιρία δεν αποφάσισε να ρίξει κ άλλο -όχι μόνο 20 λεπτά- την τιμή του excellence, μιας που τα ακριβά σήματα μάλλον ευνοήθηκαν με την νέα φορολογία. Προσωπικά θεωρώ πως αν η τιμή του έπεφτε κάτω απ το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ θα είχε μεγάλη άνοδο στις πωλήσεις. Απ την άλλη βέβαια, η εταιρία γνωρίζει καλύτερα τα κοστολόγιο κάθε σήματος

      Διαγραφή
    2. Kαλα εδω συμφωνω. Το ταλιρο ειναι παρα πολυ ετσι όπως ήρθαν τα πραγματα στην Ελλαδα.

      Διαγραφή
    3. Σωστά όλα αυτά. Κανένας λογικός δε μπορεί να τα βάλει με την εταιρία για τους φόρους. Όμως η εταιρεία τι κάνει για να μειωθεί ο ΕΦΚ?? Γιατί δεν γίνεται προσφυγή στο ΣτΕ?? Εμείς θα είμαστε στο πλευρό των καπνοβιομηχανιών για την μείωση του ΕΦΚ στον καπνό. Όμως πρέπει οι εταιρείες να δώσουν σοβαρό αγώνα πάνω σε αυτό. Τόσα χρόνια η αύξηση του ΕΦΚ, περνούσε απαρατήριτη, πλέον δεν μπορεί να περάσει. Γιατί και το λαθρεμπόριο έχει ανθίσει για τα καλά και αυτό είναι σε βάρος όλων μας και η φορολογία στον καπνό έχει καταντίσει παράλογη. Η ερώτησεις λοιπόν είναι δύο και απλές. Σκοπεύει η εταιρία να αγωνιστεί για την μείωση του ΕΦΚ στα καπνικά??? Και ποιες θα είναι οι προτάσεις της επ'αυτού??

      Διαγραφή
  52. Τώρα για όσους ξέρουν καλά... Ο πιο ελαφρύς καπνός ανάμεσα στον Καρέλια, Drum και old holborn άσπρους ποιος είναι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πιο ελαφρυς καπνος απο τους τρεις καπνους που αναφερεις ειναι ο Καρελια λευκος!!

      Διαγραφή
  53. Αρκετα ελαφρυς καπνος,κανω 5-6 στριφτα την μερα.Με χαρτακια ριζλα γαλαζια καπνιζεται και νιωθεις τον καπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή