ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Orienta


Στις εποχες μεχρι τον Β Παγκοσμιο Πολεμο,πολυτελη τσιγαρα θεωρουνταν μονο τα Turkish Cigarettes δηλαδη τα καπνα που ήταν φτιαγμενα με μυρωδατα ανατολικα καπνα Basma,Ismir,Samsun κ.λ.π. Σιγα-σιγα με την επικρατηση του αμερικανοτραφους μεγαλοφυλου και φθηνοτερου Virginia, τα αρχοντικα αυτα τσιγαρα αρχισαν να χανονται.
Ενα απο αυτα που ειναι ζωντανο ακομα, ειναι το γερμανικο Orienta στο πρασινο παλιομοδιτικο πακετο με την τουρκικη σημαια. Κυκλοφορει μονο στην Γερμανια και οποτε την επισκεπτομαι εγω ή καποιος δικος μου γεμιζω τις βαλιτσες μου με πολλες κουτες.
Τσιγαρο αφιλτρο,γευση μοναδικη που στην Ελλαδα ομοια του δεν υπαρχει,καπνος γεματος και γλυκος. Μονο μειονεκτημα ειναι πως καιγεται κάπως γρηγορα,κατα τα άλλα ειναι ενα τελειο τσιγαρο και το καπνισμα του το θεωρω εμπειρια.

Βαθμολογια: 9,5 στα 10

17 σχόλια:

  1. ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ SAMSUN KAI MALTEPE(ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ),ΑΜΦΟΤΕΡΑ ΜΕ ΦΙΛΤΡΟ ΠΡΙΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΑΛΑΣΣΟΝΤΑΣ ΠΑΚΕΤΑ ASSOS INTERNATIONAL KAI EΛΛΗΝΙΚΑ MARLBORO ΟΝΤΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΟΛΟΤΕΛΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ.ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ,ΜΑΛΛΟΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΟΥ ΑΦΗΣΑΝ.ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.ΟΜΩΣ Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΣΕ ΜΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ειναι Τουρκικο αλλα παραδοσιακο Γερμανικο απο την παλια Η.Β. Χαρμανι 100% ανατολικο,σιγουρα με καπνα Τουρκιας ισως και καποια απο Ελλαδα.Τιμη 5,25,στα Γερμανικα καπνοπωλεια επισης το εχουν μεσα σε υγραντιρα μαζι με τα super Exclusive τσιγαρα.
    Απο τα τσιγαρα της Τουρκιας μου αρεσε περισσοτερο το Ιζμιρ,χωρις να με εντυπωσιαζει κανενα. Απο τα παραδοσιακα ελληνικα ομως στυλ Καρελια-Ασσο ισως να ειναι λιγο καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρόλες τις προσπάθειες που έκανα με γνωστούς στη Γερμανία, κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να μου βρεί την συγκεκριμένη μάρκα. Εχεις κάποια ιδέα για το που μπορώ να ψάξω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την τελευταια χρονια δυο φορες πηγε δικος μου σε Μοναχο και Βερολινο και τις δυο φορες μου εφερε απο μια κουτα χωρις ιδιαιτερα προβληματα. Απο ότι μου ειπε τις αγοραζει απο καπνοπωλεια που ειναι μεσα στα μεγαλα εμπορικα κεντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Πέτρο και συγχαρητήρια για το μπλογκ σου. Είμαι και εγώ οπαδός των ανατολικών καπνών, έτυχε να δοκιμάσω το Orienta και όντως ήταν εξαιρετικό, πραγματικά το καλύτερο τσιγάρο που έχω καπνίσει. Επίσης έχει πέσει στα χέρια μου Camel άφιλτρο γερμανικό, πιο δυνατό από το Orienta, αλλά και αυτό είχε έντονη ανατολική γεύση. Αντίθετα το ελληνικό Camel άφιλτρο μου φάνηκε κάπως ξερό και βαρύ. Δοκίμασα και όλους τους Άσσους (άφιλτρο, φίλτρο, μαλακό), αλλά πάλι δεν είχαν έντονη γεύση ανατολικών καπνών. Τώρα πια που δε μπορεί να βρει κανείς και το Lucky Strike άφιλτρο, ποιο τσιγάρο της ελληνικής αγοράς , με φίλτρο ή άφιλτρο, θα πρότεινες εσύ ,ως γνώστης, που να μοιάζει με αυτά τα χαρμάνια?
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε Γιωργο αφου καπνισες το Orienta,ενα απο τα καλυτερα τσιγαρα που καπνισα, ξερεις τι εστι ανατολικο τσιγαρο.Δεν υπαρχει τιποτα στην Ελλαδα που να το πλησιαζει δυστυχως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πέτρο το Orienta το κατήργησαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. BAT, ο επίσημος δήμιος τσιγάρων. Τι περιμένεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε Πέτρο. Ας ελπίσουμε πως αν ποτέ βάλουνε μυαλό στη ΣΕΚΑΠ (χλωμό το κόβω) θα βγάλουν κανένα σήμα με μπασμάδες και λοιπά ανατολικά καπνά. Μπορεί ο ανατολικός καπνός να μην είναι τόσο δυνατός, αλλά από θέμα γεύσης και αρώματος απλά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τους άλλους.Δυστυχώς, όπως γράφεις, μετά τον πόλεμο τα σάρωσε όλα το Virginia.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα δουμε τι θα γινει με την ΣΕΚΑΠ.Αν δεν ξεκαθαρισει το ιδιοκτησιακο δεν αναμενεται νεο σημα.Αν την παρει ο Παπαδοπουλος,θα ελεγχετε ως εταιρεια απο δυο καπνικες.
    Πιστευω πως ο ανατολικος καπνος δεν θα πεθανει,ειδη μου ειπαν φιλοι πως σε Γιαννενα και Αγρινιο πετυχαν μαγαζια που πουλουσαν ανατολικο καπνο και μπορουσες να κανεις το δικο σου χαρμανι παντρευοντας διαφορα καπνα. Αν γενικευτει η φαση και νομιζω ο νομος τροποποιηθηκε για να το επιτρεπει υπο όρους,θα μπορουμε να κανουμε το δικο μας μειγμα στο τοπικο καπνοπωλειο και αρα θα φουμαρουμε οτι γουσταρουμε.
    Στην Αγγλια παντως επιτρεπεται και τωρα καπνιζω ενα πολυ ενδιαφερον μειγμα της Auld Kendal που μου εστειλαν.Αφιερωμα μεσα στην εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραίος, θα περιμένω να το διαβάσω με ενδιαφέρον. Προς το παρόν, ανάμειξη χαρμανιών από τον αγοραστή μπορεί να γίνει σε καπνούς πίπας. Υπάρχει π.χ. ο γερμανικός Robert McConnell Pure Orient, ο οποίος πωλείται για ανάμειξη. Εντελώς ξανθός καπνός, σίγουρα με Μπασμά μέσα και καπνά Κατερίνης και Σαμψούντας/Σμύρνης. Τον δοκίμασα σκέτο και ήταν καθαρόαιμο ανατολικό, γλυκιά γεύση, χωρίς να στερείται δύναμης, με ελαφρώς γαλάζιο καπνό όταν καίγεται. Στη γερμανόφωνη αγορά , απ’ότι διαβάζω πάντως, τέτοια τσιγάρα ήταν αρκετά δημοφιλή όπως τα αυστριακά Nil (σταμάτησαν πέρυσι νομίζω) και τα ελληνικής καταγωγής αλλά αιγυπτιακά Kyriazi Freres Finas, τα οποία πρέπει να έχουν σταματήσει πριν από αρκετά χρόνια. Υπάρχουν τα Salem No 6, πάνω στο πακέτο γράφουν Yenidze (οι γνώστες καταλαβαίνουν), τα οποία όμως μάλλον Virginia πρέπει να είναι. Έχεις γράψει απ’ότι βλέπω και για Karelia Oriental Plain Ovals, δεν τα πρόλαβα, αλλά αν είχαν την ποιότητα Καρέλια σε συνδυασμό με τα σχέδια της άφιλτρης κασετίνας αυτής της εταιρίας πρέπει να ήταν κάτι το ξεχωριστό. Και πάλι μπράβο και συνέχισε την καλή δουλειά.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό ακούγεται ενδιαφέρον, αλλά πόσο πιθανό είναι; Πρώτον, οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες πωλείται νόμιμα μη συσκευασμένος καπνός δεν ξέρω μεν ποιες είναι αλλά πρέπει να είναι πολύ αυστηρές, γιατί όλοι παράνομα τον δίνουν. Δεύτερον, η εποχή μας καθόλου δεν ευνοεί το εμπόριο εκτός μεγάλων εταιρειών, εδώ καλά καλά χασάπη δε βρίσκεις (μην πω μπακάλη που στην Αθήνα είναι άγνωστη λέξη). Μακάρι να γίνει μια εξαίρεση. Τρίτον, για να φτιάξει κανείς το χαρμάνι του θέλει σεμινάρια. Σιγά μη γίνει τέτοιο πράγμα εν μέσω διωγμού του καπνού. Άσε που γενικότερα οποιαδήποτε αλλαγή της κατάστασης που να είναι ελκυστική για το κοινό των καπνιστών μού φαίνεται χλωμό να γίνει τέτοιον καιρό.

    Βέβαια από αύριο με την αριστερή κυβέρνηση δεν ξέρεις, χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως για τους γνωστούς λόγους χλωμό το βλέπω.


      Πάντως να φτιάξεις ένα χαρμάνι είναι πανεύκολο, μερικές ποικιλίες τις ανακατεύεις σε μία λεκάνη στις αναλογίες που θες και αφήνεις τον καπνό για λίγες ώρες (ψιλοκαγκούρικο μου φαίνεται αυτό αλλά καλού κακού κάνε το) μετά απλώς τον καπνίζεις.

      Διαγραφή
    2. Ναι, από αυτή την άποψη εύκολο είναι. Αν όμως αυτό που βγάλω είναι αηδία; Άλλοι άνθρωποι πληρώνονται από πανίσχυρες εταιρείες γι' αυτή τη δουλειά, και πάλι αηδίες βγάζουν. Λες να βγω εγώ πιο μάγκας από εκείνους;

      Διαγραφή
    3. Αν κρίνω από αυτό που βγάζουν και από το γεγονός ότι πολύ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ, Ναι μπορείς να βγεις πολύ πιο μάγκας.

      Διαγραφή
  13. Η ΣΕΚΑΠ εδώ και 15 χρόνια πέφτει πέφτει και ξανά πέφτει μια ανάσα πήρε με το GR 25 και μετά ξανά κατρακίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή