ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΠΝΟΣ GEORGE KARELIAS & SONS DARK BLUE



[Δεν πιστεύω να άργησα, ε;]

Ο μπλε καπνός Καρέλια, της σειράς George Karelias & Sons (στην οποία ανήκουν ακόμη οι δύο παλιοί καπνοί, πορτοκαλί και «άσπρος», οι χρυσές κασετίνες και το Έξελενς) είναι το πιο πρόσφατο προϊόν της εταιρείας. Κυκλοφόρησε στην αγορά τον Απρίλιο του 2016, και σύντομα σημείωσε αρκετά μεγάλη επιτυχία, μεγαλύτερη λ.χ. από το Οριένταλ.

Σχετικά βαρύς αλλά εξαιρετικά γλυκόπιοτος καπνός Βιρτζίνια, χωρίς καθόλου αρώματα. Δεν ξέρω αν το χαρμάνι είναι απαλλαγμένο από αρωματικά πρόσθετα, άλλωστε η εταιρεία δεν ισχυρίζεται τίποτε τέτοιο, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένας καπνός με άρωμα καπνού.

Το χαρμάνι είναι από καπνά καλής ποιότητας, πολύ απαλό, με όχι έντονη αλλά χαρακτηριστική γεύση/άρωμα, θα έλεγα: με προσωπικότητα. Δεν αφήνει πικρίλα στο στόμα, και -εμένα τουλάχιστον- δε μου άφησε ούτε βήχα, πόνο στο στήθος/λαιμό κλπ.. 

Η συσκευασία, μονόχρωμη, αυστηρή, κομψή αλλά και κάπως μουντή, μιλάει εύγλωττα για ένα προϊόν αυστηρό και χωρίς παρδαλά κορδελάκια: όχι φτηνές υπερβολές στη γεύση και στο άρωμα, μεστό στην ουσία του.

Στο κόψιμο και την υγρασία είναι όπως και οι υπόλοιποι καπνοί Καρέλια: ψιλοκομμένος, ελάχιστα έως καθόλου σκουπιδάκια, αρκετά υγρός.

Προσωπικά τον έχω βρει πάρα πολύ καλό - τον έχω καθιερώσει εδώ και μήνες, χωρίς καν να είμαι φαν των Βιρτζίνια, και όποτε έκανα αλλαγή με ένα πακέτο άλλου καπνού επέστρεψα στον Καρέλια μπλε χωρίς αμφιταλαντεύσεις.

Για τα γούστα μου, ταιριάζει πολύ καλά με μεσαιολεπτά χαρτάκια όπως τα Ρίζλα γαλάζια ή τα Ρίζλα Νατούρα.
_______________

Υ.Γ. Δε συμμερίζομαι τη φήμη ότι αποτελεί τη στριφτή εκδοχή του Έξελενς, για μία σειρά λόγων:
-Δεν ονομάζεται Έξελενς.
-Η συσκευασία δεν παραπέμπει στο Έξελενς αλλά σαφέστατα στους άλλους δύο καπνούς της σειράς και στην άφιλτρη χρυσή κασετίνα (απλώς είναι μπλε, αλλά τελείως άλλο μπλε από του Έξελενς).
-Η τιμή ομοίως.
-Στο Έξελενς τόσο τα γραπτά μηνύματα στο πακέτο όσο και το ντιζάιν υποβάλλουν (πιεστικά θα έλεγα) την ιδέα του εξαιρετικά πολυτελούς, σπάνιας φινέτσας προϊόντος. Εδώ τίποτε από όλα αυτά.
_______________

Τιμή: 4,50 ευρώ τα 20 γραμμάρια (= 2.25 τα 10 γρ.)


45 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για την παρουσίαση!
    Ωραία συσκευασία, αλλα μου θυμίζει αρκετά αυτήν εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα! Δεν έχεις άδικο!
      Όλη η σειρά G. Karelias & sons έχει παλιομοδίτικη εμφάνιση, σκοπίμως υποθέτω. Πολύ χαρακτηριστική η λεπτομέρεια με τα μετάλλια, όπως και σ' αυτήν που παραπέμπεις, Γιακουμή, και σε άλλες που είναι (επίσης) όντως παλιές, λ.χ. του Σαντέ που πρόσφατα μας αφήκε χρόνους.

      [Άσχετο σχόλιο: Να κι ένας που ξέρει να βάζει λινκ στα σχόλια!]

      Διαγραφή
  2. Στο Διαφημιστικό του έγραφε νομίζω tropical tobaccos ή κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Το είδα σ' ένα περίπτερο, σε διαφήμιση, αλλά ούτε η εταιρεία το αναφέρει πουθενά στο σάιτ ούτε το γκούγκλ δίνει τίποτε σχετικό...
      Tropical mixture νομίζω;;;

      Διαγραφή
    2. Ναι,ναι Tropical Mixture. Πιθανόν να βάζουν βραζιλιάνικα Santa Catarina που ρίχνουν και στα Εξελενς.

      Διαγραφή
  3. ΟΝΤΩΣ, Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΟΝΤΩΣ, ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΟ EXCELLENCE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά πολύ καλός καπνός , ίσως με την πιο ωραία μυρωδιά απ΄όλους τους καπνούς του εμπορίου. Λίγο βραδύκαυστος είναι μόνο , ίσως επειδή έχει αρκετή υγρασία ως καπνός. Ελπίζω να διατηρήσει αυτή την ποιότητα και να μην κάνει "εκπτώσεις" στην ποιότητα με την πάροδο του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. απο γερμανία τι τσιγάρα να παραγγείλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "το αποτέλεσμα είναι ένας καπνός με άρωμα καπνού".Ωραιο το αστειο παιδια αλλα ας σοβαρευτειτε λιγο
    Αρωμα "καπνου" υπαρχει μονο στα πουρα, αντε και στα πουρακια, πουθενα αλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καπνίζω πούρα, αλλά ακόμη κι αν κάπνιζα δε θα ήταν σοβαρό να κάνω μια σύγκριση που μόνο οι καπνιστές πούρων θα καταλάβαιναν. Μιλώντας για στριφτά, συγκρίνουμε με άλλα στριφτά και με τσιγάρα. Αν, με αυτό το (αυτονόητο) δεδομένο, η φράση δεν είναι αρκετά σαφής, μπορώ να την αλλάξω.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σε όλους.
      Καταλαβαίνω πολύ καλά τι εννοεί ο Πέπε λέγοντας "το αποτέλεσμα είναι ένας καπνός με άρωμα καπνού". Δεν χρειάζεται αλλαγή ούτε επεξηγήσεις. Όποιος έχει δοκιμάσει κάμποσα πράγματα καταλαβαίνει (φέρνω παράδειγμα τον Akropolis που υπάρχει σε review στο blog). Τα πούρα δεν έχουν πάντα άρωμα καπνού. Δεν αναφέρομαι μόνο στα αρωματικά cigarillos κλπ, αλλά και στα καλά (ή κανονικά) πούρα. Ο καπνός του πούρου είναι πολύ διαφορετικός από του τσιγάρου σε κάθε επίπεδο, καλλιέργεια, φύλλα, ωρίμανση, παλαίωση, επεξεργασία κλπ. Φαντάζομαι οτι ο Πέπε εννοεί εκείνη την παλιακιά γεύση του καπνού, σαν αυτή που είχα στο χωριό μου όταν ακόμα καλλιεργούσαν βιρτζίνιες ή τις καπνοσακούλες που έφερνε σπίτι ο πατέρας μου.

      Διαγραφή
    3. Επειδη εχω ασχοληθει με το θεμα τσιγαρο,καπνοσυριγγα,χειροποιητο πουρο και το εχω ψαξει, φυσικος καπνος υπαρχει μονο στο χειροποιητο πουρο.Ολοι οι αλλοι εχουν επεξεργασια και χημικα,και το πουρο εχει επεξεργασια βεβαια, αλλα αυτη ειναι φυσικη και λεγεται fermetation.

      O καπνος για τσιγαρο/πιπα/ναργιλε ακομα και adittive free να ειναι ψεκαζεται με προπυλενικη γλυκολη,για να εχει ενα συγκεκριμενο επιπεδο υγρασιας για να μπορει να καπνιστει,αλλιως θα ηταν ξερος και δεν θα καπνιζονταν.Για αυτο τα πουρα και μερικα πουρακια μπαινουν σε υγραντηρα,ενω δεν χρειαζεται για τσιγαρα,καπνο πιπας κ.α.

      100% φυσικος καπνος ειναι μονο στο χειροποιητο πουρο.

      Διαγραφή
  7. Με διαφορά ο πιο καλός καπνός που έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην Ελλάδα. Ενα αληθινό πολυτελές προιόν,σωστό βάρος,χωρίς αρώματα,με την φυσική γλύκα του καλού Βιρτζίνια. Θα διαφωνησω με τον Πέπε, ο καπνός ΕΙΝΑΙ η στριφτή εκδοχή του Εξελενς,μπορεί να το καταλάβει κανείς άνετα αν αγοράσει ένα πακέτο και μια καπνοσακούλα και το καπνίσει το ένα μετά το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αναρωτιέμαι τι θα κάνουμε αν βγει κανένας νόμος που να επιβάλλει να τυπώνονται "προειδοποιήσεις" επάνω στο χαρτί του κάθε τσιγάρου ξεχωριστά. Ας πει κάποιος τη γνώμη του σχετικά με αυτό το θέμα γιατί η αντικαπνιστική τρομοκρατία δεν σταματάει πουθενά και διαδίδονται διάφορες φήμες στο Διαδίκτυο.
    Αυτές οι αντικαπνιστικές "προειδοποιήσεις" έχουν εξελιχθεί σε μια νέα μορφή βίας. Θα έπρεπε λοιπόν οι καπνιστές να αμυνθούν με τον κατάλληλο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια πολύ καλή άμυνα κατά της βίας είναι να την αγνοήσεις.

      Διαγραφή
    2. Αγνοώντας κάτι, αυτό γιγαντώνεται. Το θέμα είναι τα αντικαπνιστικά να μένουν στα αντικαπνιστικά. Ο κλάδος τον καπνικών τα τελευταία χρόνια δέχεται επίθεση χειρώτερη απο το να ήταν ακροδεξιά. Αυτό φυσικά ωφείλεται στο οτι η πλευρά των καπνιστών, όσο και του καπνού δεν έχει αμυνθεί κατάλληλα. Επίσης οι εικόνες στα πακέτα είναι απαράδεκτες και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

      Διαγραφή
    3. Aυτες οι απαραδεκτες εικονες μας προσβαλουν ως καπνιστες.Καθε φορα που θα θελω να αναψω ενα τσιγαρο θα πρεπει να βλεπω πεθαμενους και σαπια πνευμονια.Μονο και μονο που βλεπεις αυτες τις εικονες θα αρωστησεις.Μας κανουν ψυχολογικο πολεμο.

      Διαγραφή
    4. Δε διαφωνώ με κανένα από τα δύο παραπάνω σχόλια (ο ίδιος ανώνυμος είσαι ή είστε δύο διαφορετικοί;). Θα μπορούσα και να υπερθεματίσω πάνω στο «επίθεση χειρότερη απο το να ήταν ακροδεξιά», λέγοντας ότι πέρα από τα οικονομικά συμφέροντα, που δεν τα ξέρω, σίγουρα υπάρχει και μια σκοπιμότητα πίσω από την υποκινούμενη στοχοποίηση του μισού πληθυσμού από τον άλλο μισό, έτσι για να χάνουμε την μπάλα. Λες και δεν μπορούσε να προστατευτεί η υγεία και του καπνιστή (με ειδοποιήσεις) και του άκαπνου (με τα κατάλληλα μέτρα) χωρίς όλη αυτή την υστερία.

      Απλώς δε σκάω κιόλας.

      Διαγραφή
    5. την καλτερη δουλεια την καναν οι Αμερικανοι , οταν ανεφερε η FDA οτι θα βαλει γραφικες εικονες φαγανε μηνυσολα και δεν τα εβαλαν ποτε!.
      αλλα εδω... λα Γρεσια..

      Διαγραφή
    6. H Aγγλια Ιρλανδια και Γαλλια το προχωρησαν ενα βημα παραπερα και υοθετησαν το λεγομενο plain packaging,που σημαινει πως εχουν εξαλειφθει τα λογοτυπα των εταιριων απο τα πακετα τσιγαρων.

      Διαγραφή
    7. Το γεγονος φιλε που αναφερεις μεχρι στιγμης εφαρμοζεται μονο στη Βρεταννια,οι αλλες δυο χωρες το σχεδιαζουν προς το παρον.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμε λέμε το ίδιο πράγμα νομίζω με διαφορετικά λόγια.

    "Ας πει κάποιος τη γνώμη του σχετικά με αυτό το θέμα γιατί η αντικαπνιστική τρομοκρατία δεν σταματάει πουθενά και διαδίδονται διάφορες φήμες στο Διαδίκτυο."

    Το διδαδίκτυο δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Υπάρχει η οδηγία 2014/40 της ΕΕ που ξεκαθαρίζει τα πράγματα (http://ec.europa.eu/health/tobacco/docs/dir_201440_el.pdf).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κανένας καπνός πέραν του ολντ χολμπορν μπλε....κουραστικος....καθώς κ του μπλε αν κ λάιτ πουεμπλο....της αγοράς δεν μπορεί να προσφέρει γεεεεεεματο κάπνισμα....κ αυτο διότι είναι μούσκεμα στην γλυκερίνη......δοκιμασα τον συγκεκριμένο κ μαφησε ανικανοποίητο....καθαρη γεύση καπνού?????ότι θέλουμε λέμε.....αν δεν καπνισετε Bali shag ...American spirit...akropolis...yuma....pueblo.....δε......😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ισως και να είναι έτσι τα πράγματα....δυστυχώς... Το ότι σε άφησε ανικανοποίητο όμως ή το γεγονός ότι έχει γλυκερίνη δεν σημαίνει ότι δεν έχει και άρωμα καπνού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μύρισε την καπνοσακούλα....ειναι αυτή η μυρωδιά καπνού?????

      Διαγραφή
    2. Όχι, δεν είναι. Σ' αυτό έχεις δίκιο johnny. Όταν καπνίζεις όμως, αυτό που μυρίζεις (κατά τη γνώμη μου) δε θυμίζει πορτοκάλια, καρύδες και ό,τι άλλο εκτός καπνού συναντάμε σε πολλά στριφτά, συμπεριλαμβανομένων και άλλων καπνών του Καρέλια.
      (Το πολιτισμένο σκέλος της συζήτησης δεν έχει λόγο να μη συνεχιστεί.)

      Διαγραφή
    3. Τις προάλλες πάντως, κάποιος κάπνιζε τέτοιον καπνό δίπλα μου και η μυρωδιά ήταν πολύ ευχάριστη. Θα ήθελα να τον δοκιμάσω.

      Διαγραφή
  12. Τελευταία έχω αρχίσει να βρίσκω ξυλεία στον Καρέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαιρεται !Ποια ειναι τα πιο ιδανικα χαρτακια&φιλτρακια για ελαφρυ καπνο.?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ριζλα γαλάζια ( σβήνουν συνέχεια ), φιλτράκια του παππού 5,5mm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα τον χαρακτηρίζατε ελαφρύ, μέτριο, ή βαρύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτω από τον τίτλο της ανάρτησης έχει ένα ολόκληρο κείμενο, δεν ξέρω αν το προσέξατε.

      Διαγραφή
  16. Ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός για την μέγιστη απόλαυση του συγκεκριμένου κσπνου (φιλαράκια-χαρτακια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τον συνδιαζω με Ολντ χολμπορν φιλτρακια και χαρτάκια του παππού μαυρα

      Διαγραφή
    2. Εγώ με φίλτρα παππού κόκκινα (λεπτό, 5,5 χλστ, άνθρακα) και χαρτάκια Ρίζλα Νατούρα και είμαι ευχαριστημένος. Αλλά μη φανταστείς ότι έχω κάνει και πολλά πειράματα: με το που πρωτοδοκίμασα τον καπνό είδα ότι τα χαρτάκια και τα φίλτρα που ήδη έπαιρνα για την προηγούμενη μάρκα με κάλυπταν, και δεν το 'ψαξα παραπάνω.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα,

    Φαίνεται πως η Karelia, κατάλαβε οτι ο στριφτός καπνός είναι το μέλλον και είπε να πειραματιστεί με διάφορα χαρμάνια.
    Δυνατό χαρμάνι βιρτζίνια, εμπλουτισμένο κατά τη γνώμη μου με ακριβά ευρωπαικά, πολύ πιθανόν και λίγα βραζιλιάνικα ή άλλα υψηλής νικοτίνης, δεμένα και με αρκετά ποιοτικά Ελληνικά, καθώς ο καρέλιας αγοράζει αρκετά Ελληνικά βιρτζίνια και ανατολικά.

    Προσωπική μου άποψη είναι πως σε καμία περίπτωση δεν είναι η στριφτή εκδοχή του excellence.

    Σαν συσκευασία είναι ίσως ό,τι πιο καλαίσθητο υπάρχει στην αγορά.

    Στα θετικά του χαρμανιού είναι το aftertaste που αφήνει σχεδόν κάθε ρουφιξιά,
    η καλή και γεμάτη γεύση, και όπως είπε και ένας φίλος '' ο καπνός μυρίζει σαν καπνός''.

    Όσο για τα κοτσάνια που ανέφερε ένας φίλος,συμφωνώ απόλυτα, όμως σαν υπάλληλος καπνικής εταιρείας, μπορώ να σου εγγυηθώ πως είναι σχεδόν απίθανο να απομακρυνθούν στο 100% τα υπολείμματα κοτσανιών απο ένα χαρμάνι ακόμα και με τα πιο ακριβά μηχανήματα του κόσμου.

    Βαθμολογία :

    Κάπνισμα : 9 / 10
    Συσκευασία : 9,5 / 10




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. kapniza marloboro kokkino paketo 10xronia...meta piga se diaforous kapnous mexri pou dokimasa ton karellia mple,,,kolisa kai den ton allazo me tipota glikopiotos oraio aroma,,,an ton dokimasete me xontra xartakia kai kapaki kapnisete excellence einai poli omoios,,,asxeto omos auto gia emena san kapnos o kaliteros..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ωραίος καπνός. Τον αγόρασα σήμερα με πράσινα Ριζλα και φίλτρα old holborn. Δεν φαίνεται να έχει τεχνητά αρώματα. Μόνο ένα ξυλάκι σε ολόκληρη τη σακουλίτσα. 9/10 από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω να είναι χωρίς τεχνητά αρώματα, κι αυτό φαίνεται όταν τον μυρίσεις σβηστό μες στο πακέτο (ξανασχολιάστηκε και πιο παλιά). Μάλλον όμως έχει σωστά αρώματα, και σωστά δεμένα με το χαρμάνι.

      Διαγραφή
    2. Ναι είναι σωστά δεμένοι όλοι οι καπνοί του Καρέλια. Ανάθεμα την ώρα που αγόραζα αμερικάνικα τσιγάρα παλιά. Ούτε ζωγραφιστά δεν θέλω να τα βλέπω. Έγινα καρελάκιας φανατικός.

      Διαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή