ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ: Άσσος - Σαντέ

Η εταιρία Παπαστράτος - Φίλιπ Μόρις αποφάσισε να καταργήσει δύο από τις πιο ιστορικές μάρκες ελληνικών τσιγάρων: τον εμβληματικό άσπρο Άσσο κασετίνα, ναυαρχίδα, παραδοσιακά, του Παπαστράτου (φίλτρο και άφιλτρο - ο Άσσος φίλτρο μαλακός παραμένει), και το Ζαντέ (κασετίνα άφιλτρο και -δεν ξέρω αλλά υποθέτω- και φίλτρο), που όλοι βέβαια το γνωρίσαμε ως Σαντέ, που του εμπιστεύτηκαν οι Αφοί Κωνσταντίνου με το κλείσιμο της εταιρίας τους.



Θλίψη στον κόσμο των τσιγαρολάγνων και πακετολάγνων. Εκτός από τους συμβολικούς συνειρμούς που ξυπνάνε τα δύο συγκεκριμένα τσιγάρα, επιπλέον έχουμε κι ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη εξαφάνιση τριών στοιχείων που οριακά επιβιώνουν ακόμη από το καπνιστικό σύμπαν μιας παλιότερης εποχής: του πακέτου - κασετίνας (μένουν πια μόνο μερικά σήματα του Καρέλια: Καρέλια φίλτρο και άφιλτρο [Αγρινίου], Χρυσή κασετίνα φίλτρο, άφιλτρο και λάιτ, και τα Έξελενς), του άφιλτρου τσιγάρου (μένουν μόνο τα δύο προαναφερθέντα σήματα του Καρέλια και τα Κάμελ), και του τσιγάρου με ανατολίτικο χαρμάνι (και πάλι μόνο ο Καρέλιας το ψιλοκρατάει κάπως, ευτυχώς υπάρχει και μια προσπάθεια αναβίωσης από την Wolfway στον χώρο του στριφτού).

Παραθέτω απόσπασμα από ένα άρθρο της Άθενς Βόις σχετικά με την κατάργηση του Σαντέ (το πλήρες άρθρο εδώ). 

Κι εγώ θλίβομαι. Το αμερόληπτο σχόλιο που θα προσπαθήσω να κάνω είναι ότι κάθε ηλικία του ανθρώπου, από την παιδική μέχρι το βαθύ γήρας, συνοδεύεται μοιραία από το ξερίζωμα διάφορων νοσταλγιών: άνθρωποι πεθαίνουν, σπίτια γκρεμίζονται, το δέντρο της αυλής του παππού μας κόβεται, το σιντί καταργεί το δίσκο και το μπ3 το σιντί, το ευρώ τη δραχμή και το μονοτονικό το πολυτονικό... Άλλοτε δικαίως κι άλλοτε αδίκως, πάντα αυτοί οι αποχωρισμοί κάποιους τους πονάνε.

Το τέλος του Santé
Ένας αποχαιρετισμός στην πιο cult μάρκα ελληνικών τσιγάρων
Του Γιώργου Παυριανού

Αυτές τις μέρες θυμήθηκα φίλους και γνωστούς που κάπνιζαν μανιωδώς Sante. Το θρυλικό τσιγάρο με το υπέροχο πακέτο και το βαρύ χαρμάνι (0,7mg νικοτίνη, 18 mg πίσσα) που η εταιρεία Philip Morris κατάργησε λόγω χαμηλών πωλήσεων. Το τσιγάρο που ξεγέλασε τους καπνιστές με το υπέροχο πακέτο και το όνομά του (sante σημαίνει υγεία), δεν υπάρχει πια.

Όταν ο Χαρίλαος Κωνσταντίνου μαζί με τα αδέλφια του κατοχύρωναν, το 1931, το βιομηχανικό σήμα ενός νέου τσιγάρου, του Sante, ίσως ούτε οι ίδιοι φαντάζονταν ότι το κόκκινο πακέτο με την ξανθιά γυναίκα και τα χρυσά γράμματα θα ήταν το καλύτερο μάρκετινγκ της εποχής. Το πρώτο πακέτο είχε επάνω τη μορφή μιας γυναίκας που καπνίζει. Αριστερά έγραφε «Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αρ. 2373» και δεξιά «Πιστοποιητικόν Χημείου Εθνικού Πανεπιστημίου ότι περιέχει ελάσσονα νικοτίνην αρ.2373». Είναι προφανές ότι προσπαθούσε να αναδείξει το όνομά του, ότι είναι υγιεινό, αλλά πια το ξέρουμε, δεν υπάρχει υγιεινό τ σιγάρο.

Η εταιρεία ανέθεσε σε ένα ζωγράφο να στολίσει το πακέτο με το πρόσωπο μιας όμορφης γυναίκας που καπνίζει. Για χρόνια όλη η Αθήνα συζητούσε για την ταυτότητά της. Άλλοι έλεγαν ότι είναι η αγαπημένη του ζωγράφου, άλλοι ότι είναι γνωστή Αθηναία της εποχής, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι ήταν η Ζωζώ Νταλμάς, διάσημη ηθοποιός και χορεύτρια. 

[...Ακολουθούν πληροφορίες για τη Ζωζώ Νταλμάς.]

Θυμάμαι τη φίλη μου Ρηνιώ Παπανικόλα. Όχι μόνο κάπνιζε μανιωδώς Sante, αλλά τα στέγνωνε κιόλας για να είναι ο καπνός ξερός. Έκαιγε η σόμπα μέσα στο σπίτι και γύρω ήταν ανοιγμένα δεκάδες κόκκινα πακέτα για να στεγνώνουν. Η υπέροχη βραχνάδα της φωνής της, που ακουγόταν μαγική από το ραδιόφωνο, είχε γίνει από χιλιάδες Sante. Αυτό το ρημαδοτσίγαρο την έφαγε όμως στο τέλος.

«Συμβαίνει με τις αυταπάτες ό,τι και με τις πατρίδες: ο καθένας έχει τη δικιά του. Κι εμείς που καπνίζουμε έχουμε την αυταπάτη μας και αυτοί που δεν καπνίζουν δεν πάνε πίσω. Αν και κατά βάθος εμείς, “της απωλείας”, ξέρουμε καλά τι είδους φωτογένεια προσδίδουμε στα σωθικά μας...» γράφει η Ζυράννα Ζατέλη σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την ψυχολογία του καπνιστή.

Η Ζυράννα καπνίζει Sante εδώ και πολλά χρόνια. Tην πήρα τηλέφωνο. «Ναι, το ξέρω ότι δεν βγαίνουν πια» μου είπε. «Με σταμάτησε ένας νεαρός ανήμερα των Θεοφανίων έξω από το σπίτι μου και με ρώτησε τι θα κάνω τώρα χωρίς Sante». «Τι θα κάνεις;» «Κοίταξε να δεις... Εγώ από καιρό, για λόγους οικονομίας, καπνίζω στριφτά... Έχω φυλάξει όμως μερικά πακέτα και τα βάζω μέσα».

Το Sante έζησε 85 χρόνια, πήρε βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις, συγγραφείς έγραψαν κείμενα αφιερωμένα σε αυτό, «σινεμά και καφέ και τσιγάρα Σαντέ κι η φωνή σου βραχνή απ’ το βήχα», λέει η Αλέκα Κανελλίδου στο τραγούδι «Αλλιώτικος νόμος» σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου και μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, έγινε ταμπακιέρα, μαξιλάρι, αφίσα, έπαιξε σε ταινίες και φωτογραφίσεις, ήρθε όμως η ώρα να εγκαταλείψει το μάταιο τούτο κόσμο. A votre sante!

Σημείωση του ιστολόγου: δίπλα στο τραγούδι που παραθέτει ο παραπάνω αρθρογράφος -και σε άλλα- να προσθέσω και τη συλλογή νεοελληνικών διηγημάτων «Sante». Όποιος ξέρει αντίστοιχα έργα εμπνευσμένα από τον Άσσο, ας τα αναφέρει στα σχόλια.

164 σχόλια:

  1. Υπαρχουν πακετα ακομα μονο απο στοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο άρθρο Πέπε. Μπράβο. Να σχολιάσω μόνο την τελευταία φράση: Όχι, αδίκως καταργούνται διότι πέρα απ την βαριά ιστορία που κουβαλούν -που στο τέλος τέλος κάποιος θα πει "ε και; εδώ άλλα και άλλα είναι παρελθόν, στα τσιγάρα θα κολλήσουμε;"- και ποιοτικά ήταν και πιστό κοινό είχαν. Κοινό που κατά βάση τα φούμαρε επειδή του άρεσαν πραγματικά, όχι γιατί είναι πιο "πιασάρικα" ή οικονομικά όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των σημάτων της αγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιοτηκα τσιγαρα μπορει να ηταν η να ειναι γιατι προς το παρων βρισκονται ακομα,με πιστο κοινο οπως λες αλλα μικρο τουλαχιστον στις μερες μας αφου αρκετοι απο αυτους που τα καπνιζαν που ηταν κυριως μεγαλης ηλικιας ανθρωποι,ειτε αλλαξαν μαρκα ειτε εκοψαν το καπνισμα λογω ηλικιας,προβληματων υγειας κτλ.Η Φιλιπ Μορις ειναι μια πολυεθνικη εταιρεια που λειτουργει καθαρα με κριτηριο το κερδος και η κινηση της ειναι λογικη αφου ολοι εμεις που παρακολουθουμε αυτο το blog και γενικως ασχολουμαστε λιγο παραπανω με το καπνισμα,γνωριζουμε πως οι πωλησεις των συγκεκριμενων σηματων ηταν ανυπαρκτες,η προωθηση και οι διαφημησεις σταματησαν για να τα γνωρισουν και οι νεοτεροι και ετσι φτασαμε εδω.Κριμα.Αυτα συμβαινουν οταν οι μικρες ανεξαρτητες εταιρειες περνουν στα χερια πολυεθνικων και ολοι εμεις που στεναχοριομαστε,ποιος απο εμας καπνιζε μονιμα Ασσο κασετινα η Σαντε σκετο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην γράφεις ότι να ναι ρε φίλε. Ο Άσσος μαλακό ήταν μέσα στα δέκα πρώτα σε πωλήσεις τσιγάρα,νομίζω στην θέση 7 και τα άλλα υπήρχαν παντού και μάλιστα φρέσκα. Δεν ήταν σπάνιες μάρκες, είχαν κοινό και μάλιστα τα τελευταία χρόνια ανοδική τάση.
      Πιθανολογώ πως επειδή έλυξε το 15 η συμβαση της Φιλιπ Μορρις με το Ελληνικό κράτος για την απορρόφηση του 50% των ανατολικών καπνών, πως η εταιρία δεν έχει διάθεση να την ανανεώσει, μια και τα τσιγάρα αυτά,αν και κοστολογημένα στην μεσαία κατηγορία, κατασκευάζονταν επι το πλείστον με εγχώρια καπνά,που τυγχάνουν και τα ακριβότερα,άρα είχαν και πολύ μικρό περιθώριο κέρδους.

      Διαγραφή
  4. Δεν διαφωνω,μπορει να ειναι και ετσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ....άσσος BLUE καλό τσιγαράκι η εναλλακτική μου μετά το σταμάτημα τής άσσος κασετίνας...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια διόρθωση.
    Ο Άσσος φίλτρο μαλακο δεν καταργειται.
    Επιπλεον. οι εταιρείες λειτουργούν με βαση το κερδος τους κ οχι με βαση τι ειναι ιστορικο, με τι ειναι συναισθηματικα δεμενοι καποιοι λιγοι καπνιστες κλπ κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η κασετίνα του Άσσου είναι τσιγάρο που έχει κοινό. Τελευταία μάλιστα πολλοί νέοι άρχισαν να το δοκιμάζουν μαζί με την άλλη ιστορική κασετίνα, του Καρέλια. Το βασικό είναι πως η εταιρία το παράτησε. Έχει κανείς την εντύπωση πως αν η Φίλιπ Μόρις το προωθούσε όπως τα L&M, δεν θα ήταν πολύ πιο εμπορικό; Απλά δεν ήθελε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η κασετινα του Ασσου μπορει να καπνιζοταν απο πιο πολυ κοσμο παλιοτερα η αληθεια ομως ειναι οτι ποτε δεν ειχε τοσο μεγαλο κοινο,ενω το μαλακο ας πουμε ηταν must για ενα φεγγαρι,το Καρελια φιλτρο το καπνιζαν περισσοτεροι τουλαχιστον ετσι θυμαμαι εγω τα τελευταια τριαντα χρονια και ακομα και σημερα εχει ανοδικες τασεις αφου το καπνιζουν πολλοι 20αρηδες+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διερωτώμαι πόσοι καπνίζουν την κάθε απίθανη παραλλαγή Μάλμπορο, μάρκες με ονόματα τριών και τεσσάρων λέξεων που θες εγκυκλοπαίδεια για να καταλάβεις τι διαφέρει η μία από την άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το Σαντε δεν το συμπαθησα ποτε σαν τσιγαρο,οχι βεβαια πως χαιρομαι που καταργηται αλλα ενταξει ενω με τον Ασσο ε οπως και να το κανουμε ειναι Ο Ασσος το πιο γνωστο ελληνικο τσιγαρο με σημαντικη εξαγωγικη δραστηριοτητα τις δεκαετιες του 50 και του 60,το τσιγαρο συμβολο της πατριδας μας,τι να πρωτοθυμηθω γι αυτο εγω γουσταρα πολυ το σκετο ακομα και μεχρι σημερα που ειχε γινει light.Κριμα,θα παω αυριο να παρω δυο τρια πακετα δυστυχως τα τελευταια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είμαι 26 χρονών και τα μισά μου χρόνια δηλαδή απ'τα 13 που άρχισα το τσιγάρο κάπνιζα μόνιμα Zante φίλτρο κασετίνα,τώρα ξαφνικά στεναχωριέμαι-με έχει πιάσει μια τρελή μούρλια-θα κάνω ένα διάλειμμά και βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα περιμενα ισως και μια παρεμβαση του Πετρου για την αποφαση της pmi. Ειναι ενα γεγονος που σημαδευει για παντα τα μεγαθηρια της καπνιστικης ιστοριας της Ελλαδας. Παντως αναμενομενο για μενα καθως πιστευω οτι το αργησαν κιολας. Η αληθεια ειναι, οπως γραφτηκε και πιο πανω, οι εταιριες κοιτουν μονο το κερδος οποτε και ενδιαφερονται για συναισθηματισμους. Ομως πιστευω απολυτα οτι εαν ηθελαν μπορουσαν να τα στηριξουν. Τους λογους περι του αντιθετου μονο αυτοι τους ξερουν. Πως λοιπον στηριζουν τα αθλια LM, τις αγνωστες παραλλαγες του marlboro και τις λοιπες παραλλαγες του assos; Μπορουσαν απλως δεν ηθελαν. Την τελευταια διετια τα καπνιζα πολυ συχνα και τα δυο σηματα και επειδη δεν την ξαναπατω, οπως με τον Κερανη, εχω εφοδιαστει με μερικα πακετα απο δαυτα προς αναμνησιν.Πολλα αλαξαν στην πατριδα μας και αλλαζουν συνεχως. Ηρθε και η ωρα των ιστορικων αυτων τσιγαρων. Πολλοι θα πουν αυτο ειναι το λιγοτερο. Ισως ναι. Αυτο που δεν ξερω ειναι τι θα απομεινει τελικως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς διορθωση των ανωτερω:"...οποτε και δεν ενδιαφερονται για συναισθηματισμους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ πάντως έχω μια απορία.

    Γράφτηκε πιο πάνω (Sakis Flash, αλλά και άλλοι πιο πριν): οι εταιριες κοιτουν μονο το κερδος οποτε και [δεν (υποθέτω)]ενδιαφερονται για συναισθηματισμους.

    Ο συναισθηματισμός του πελάτη δεν έχει αντίκτυπο στο κέρδος της εταιρίας; Μόνο εγώ κάνω αυτή τη δύσκολη σκέψη; Του Φίλιππα του Μόρρη, του διέφυγε;

    Μου φαίνεται ειλικρινά περίεργο (δεν υπονοώ τίποτε) και απορώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς όχι Πέπε. Συναισθηματισμός και κέρδος δεν πάνε πάντα μαζί. Θα ναι σίγουρα πολλοί αυτοί που "συμπαθούσαν" τον Άσσο γιατί το κάπνιζε κάποιος συγγενής τους, αλλά δεν το προτίμησαν ποτέ. Οι ίδιοι θα ναι που με το άκουσμα πως καταργήθηκε θα δυσανασχέτησαν προσωρινά για να το ξεχάσουν λίγο αργότερα, όπως π.χ κάνουμε οι περισσότεροι όταν βλέπουμε στις ειδήσεις παιδιά που πεινάνε.

      Διαγραφή
  15. Δεν έπρεπε να πουληθούν οι μικρές ελληνικές εταιρείες σε πολυεθνικές.
    Κρίμα...
    Θα μπορούσα να γράψω δυο σελίδες για τα μελαγχολικά συναισθήματα που μου δημιουργεί αυτή η δυσάρεστη είδηση όμως θα αρκεστώ σε αυτό το μικρό σχόλιο.
    Ένα ένα τα μικρά καθημερινά πράγματα που αγαπήσαμε χάνονται από τη ζωή μας.
    Ένα μεγάλο αντίο στον Άσσο και το Σαντέ. Θύματα του "εκσυγχρονισμού" και της "εξέλιξης".
    Θα τα θυμόμαστε με νοσταλγία.
    Λυπάμαι πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγω παντως τωρα καπνιζω Ασσο σκετο,το τελευταιο πακετο που αγοραζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δυστηχως θα συμφωνησω με τον Efthimi, ετσι λειτουργουν οι εταιρειες και ποσο μαλλον οταν ειναι απροσωπες και παγκοσμιου εμβελειας οπως ειναι η pmi. Αν δεν πουλα το προιον το καταργουν αμεσα χωρις ιδιαιτερη σκεψη. Δεν θα τους ενοχλουσε ακομη και με το marlboro να μεινουν εαν τα υπολοιπα δεν περπατουν. Αυτη ειναι η ψυχρη αληθεια.Παιζουν με το δυνατο παικτη(marlboro) και δεν ενδιαφερονται ουτε την 85χρονη ιστορια, ουτε τους ελαχιστους μονιμους ή περιστασιακους καπνιστες των σηματων αυτων. Ειδικα τωρα που οι καιροι ειναι χαλεποι εχουν και τη δικαιολογια. Οπως ευστοχα ανεφερε ο Efthimis δεν συγκινουμαστε για αλλα πιο σοβαρα θεματα θα νοιαστουμε για το σαντε ή τον ασσο; Για παραδειγμα λιγοι γνωριζουν την εφημεριδα ΕΣΤΙΑ, την αρχαιοτερα εν ενεργεια εφημεριδα εν Ελλαδι, 122 ετων. Θα στεναχωρηθει κανεις αν κλεισει; Οχι λεω εγω. Διαφορετικα θα επρεπε βεβαιως να ειναι τα πραγματα. Να μενουν αναλοιωτα στο χρονο, ολα αυτα τα συστατικα που συνοδευσαν την ιστορια αυτου του τοπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δυστηχως θα συμφωνησω με τον Efthimi, ετσι λειτουργουν οι εταιρειες και ποσο μαλλον οταν ειναι απροσωπες και παγκοσμιου εμβελειας οπως ειναι η pmi. Αν δεν πουλα το προιον το καταργουν αμεσα χωρις ιδιαιτερη σκεψη. Δεν θα τους ενοχλουσε ακομη και με το marlboro να μεινουν εαν τα υπολοιπα δεν περπατουν. Αυτη ειναι η ψυχρη αληθεια.Παιζουν με το δυνατο παικτη(marlboro) και δεν ενδιαφερονται ουτε την 85χρονη ιστορια, ουτε τους ελαχιστους μονιμους ή περιστασιακους καπνιστες των σηματων αυτων. Ειδικα τωρα που οι καιροι ειναι χαλεποι εχουν και τη δικαιολογια. Οπως ευστοχα ανεφερε ο Efthimis δεν συγκινουμαστε για αλλα πιο σοβαρα θεματα θα νοιαστουμε για το σαντε ή τον ασσο; Για παραδειγμα λιγοι γνωριζουν την εφημεριδα ΕΣΤΙΑ, την αρχαιοτερα εν ενεργεια εφημεριδα εν Ελλαδι, 122 ετων. Θα στεναχωρηθει κανεις αν κλεισει; Οχι λεω εγω. Διαφορετικα θα επρεπε βεβαιως να ειναι τα πραγματα. Να μενουν αναλοιωτα στο χρονο, ολα αυτα τα συστατικα που συνοδευσαν την ιστορια αυτου του τοπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μη στεναχωριεσται ρε παιδια οσοι καπνιζατε Ασσο κασετινα,θα μεινει τουλαχιστον το μαλακο ενταξει δεν ειναι ιδιο με το αλλο αλλα εχει καποια σχεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είναι θέμα στρατηγικής. Δηλαδή τα Οld Navy και τα Classic δεν πουλούσαν; Απλά επέλεξαν να καταργήσουν για να στηρίξουν τα ΛΜ και Φιλιπ Μορρις αντίστοιχα. Έτσι και οι Ασσοι με το Σαντε που καταργήθηκαν, είχαν πωλήσεις αρκετές και μάλιστα χωρίς διαφήμιση, αλλά είχαν και χαρμάνι ακριβό και πολύπλοκο, όχι προκατ απο καπνικες, γιατί αν δεν καταλάβατε Μαρλμπορο,Ασσος Ρεντ και ΛΜ είναι ακριβώς το ίδιο προιον με ποιοτηκή διαβάθμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παίδες εντάξει υπάρχει στεναχώρια αλλά το να καθόμαστε και κλεγομαστε δεν θα γίνει τίποτα είναι Απαράδεκτοι εκεί στην Φίλιπ Μόρρις και τους αξίζει μια γερή "σφαλιαρα". Εγώ προσωπικά δεν θα ξαναγορασω κανένα σήμα της παρά μόνο άμα βρίσκω κανα άσσος μαλακό τίποτα άλλο.Σαν μια παράκληση σε όλους θα ήθελα να σας πω καπνιστές ότι σας γουσταρεις αλλά στηρίξουμε Ελληνικά τσιγάρα και Ελληνικές καπνοβιομηχανιες όσες έχουν μένει δηλαδη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το Καμελ μαύρο καταργήθηκε όπως είδα σήμερα.Πάω στο περίπτερο ζητάω "ένα Καμελ μαύρο" και μου δίνει ένα καμελ φίλτρο το μπεζ πακέτο.Πάνω στο πακέτο έγραφε πως το καμελ μαύρο άλλαξε έγινε καμελ φίλτρο αλλά το χαρμάνι παραμένει το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ;;;
      Δηλαδή δύο τινά: ή το κάμελ μαύρο, κρατώντας το ίδιο χαρμάνι, έγινε κάμελ φίλτρο, οπότε ουσιαστικά το χαρμάνι του κάμελ φίλτρου είναι που καταργήθηκε (και του μαύρου άλλαξε πακέτο), οπότε μας δουλεύουν, ή το μαύρο και το μπλε είχαν το ίδιο χαρμάνι σε δύο διαφορετικές συσκευασίες, οπότε μας δούλευαν πριν!

      (Άλλωστε έχω την αίσθηση ότι σε πολλές μάρκες οι διάφορες πρόσφατες παραλλαγές είναι δούλεμα. Αν δεν έχεις ούτε ελαφρύτερο / βαρύτερο χαρμάνι, ούτε προσθήκη / αφαίρεση πρόσθετων ή μέντας κλπ., ούτε τόσο διαφορετικό χαρμάνι ώστε να του δώσεις άλλο όνομα παρά εξακολουθείς να το λες Κάμελ ή Μάλμπορο κ.ο.κ., μήπως τελικά έχεις το ίδιο προϊόν; Αν πάλι είναι στ' αλήθεια διαφορετικό, μήπως δεν έχεις λόγο να το λες Κάμελ / Μάλμπορο;)

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνεται μεταξύ του Καμελ φίλτρο και του Καμελ μαύρο αλλά μάλλον μας κοροϊδέψουν ψηλο γαζι...Έχεις δίκιο για τις παραλλαγές όντως είναι μουφα.Το χαρμάνι του Καμελ φίλτρο με το χαρμάνι του Καμελ μαύρο είναι ακριβώς το ιδιο το μόνο που άλλαζε είναι ότι το Καμελ φίλτρο έχει περιεκτικότητες 10-0,8-10
      Και το Καμελ μαύρο 10-0,9-10

      Διαγραφή
  24. Αίσχος..Σε μια παρακμαζουσα σε όλα τα επίπεδα εποχή, καταργούνται πλέον και ιστορικά σήματα, σύμβολα μιας εποχής σβήνουν ή αφήνονται στο έλεος τους.Κριμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πήρα ένα winston κόκκινο μύριζε παστουρμάς δλδ έλεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κακό είναι αυτό; Μακάρι να μύριζε πάντα παστουρμά, δεν θα το άλλαζα ποτέ!

      Διαγραφή
    2. είπε κανείς για παστουρμά;
      Πόσο έχει το winston το κόκκινο;
      Για τους φίλους του παστουρμά να θυμίσω ότι και το cooper κατά διαστήματα βγάζει την εν λόγω μυρωδιά.

      Διαγραφή
    3. η μυρουδια παστουρμα ειναι η μυρουδια των τουρκικων ανατολικων.Το αμερικανικο καμελ ετσι μυριζει. Το δικο μας βεβαια δεν εχει τουρκικα μεσα η jti εχει φτιαξει τεχνιτα αυτη τη μυρουδια.

      Διαγραφή
    4. Το αμερικανικο Camel βγαζει μια γλυκια εντονη μυρωδια αλλα εμενα δεν μου εμοιαζε για παστουρμας και γενικα δεν μου φανηκε ουτε καν παρομοιο με αυτο που εχουμε εδω.Πιο πολυ με το Dunhill International μου εμοιαζε με αρκετα πιο πολυπλοκη γευση και αρωμα φυσικα,καλο το αμερικανικο Camel αλλα το αμερικανικο Marlboro μου αρεσε περισσοτερο α και το Benson&Hedges Deluxe που ηταν κορυφη!

      Διαγραφή
  26. Οχι να μυρίζει και παστουρμά τσιγάρο καπνιζω δεν τρώω κρέας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, δεν λέει κάτι αυτό φίλε. Σχεδόν ΟΛΑ τα τσιγάρα της αγοράς, περιέχουν ένα σκασμό τεχνητά ή φυσικά αρώματα, από σοκολάτα και κακάο μέχρι μέλι και γαρύφαλλο. Δεν καταλαβαίνω γιατί να θεωρείς λογικό το τσιγάρο σου να έχει αρώματα σοκολάτας αλλά να εντυπωσιάζεσαι αρνητικά όταν περιέχει πιο παράξενα αρώματα που δεν τα γουστάρουν όλοι. Συμπέρασμα: Είτε σοκολάτα, είτε παστουρμά έχει, το ίδιο αποτέλεσμα κάνει. Απλά το ένα σου αρέσει και το άλλο όχι (επίσης λογικό)

      Αυτό που λέει ο ανώνυμος φίλος πιο πάνω είναι θαρρώ σωστό. Έχει δυνατά και παράξενα αρώματα το αμερικάνικο κάμελ, ίσως να θυμίζει παστουρμά ίσως όχι, νομίζω πάντως πως ευθύνονται τα καπνά του και όχι τόσο τα πρόσθετα (μπορεί και να πέφτω έξω). Το ελληνικό, για 2-3 χρόνια ήταν πολύ καλό αν και εμφανώς ποτισμένο με αρώματα. Τελευταία όμως δεν μου αρέσει καθόλου.

      Διαγραφή
  27. Γνωρίζω έναν κύριο στην γειτονιά μου, που κάπνιζε Άσσο άφιλτρο, από τα μέσα τις δεκαετίας του 50. Μανιώδης καπνιστης των 80 τσιγάρων την ημέρα, είναι απορίας άξιας πως είναι ακόμα απόλυτα υγιής. Τον είδα σήμερα,ήθελα να δω πως την πήρε την κατάργηση και μου είπε φρικαρισμένος πως έπαθε κατάθλιψη. Στην αρχή πήρε Άσσο φίλτρο και έκοβε το τελευταίο, τώρα πειραματίζεται με Καρέλια Αγρινιου, που του έκατσαν κάπως καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση;; Καταργήθηκε σίγουρα ο άφιλτρος άσσος και το σαντέ. Δεν καταργήθηκε όμως ο άσσος φίλτρο κασετίνα και ο μαλακός άσσος. Έτσι είναι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ασσος φιλτρο κασετινα καταργηθηκε ο Ασσος μαλακος οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα;; Ρωτάω γιατί βλέπω ακόμα κασετίνες φίλτρο. Θα μου πεις, ίσως είναι στοκ..

      Διαγραφή
    2. Πέρασα τις σχετικές διορθώσεις στην ανάρτηση.

      Διαγραφή
  30. Θέλω να κάνω μια μικρή παρουσίαση του Καρέλια φίλτρο...
    Το Καρέλια φίλτρο δημιουργήθηκε το 1957 από την εταιρία Καρελιας.Το σήμα αυτό το έχει αγκαλιάσει ή εγχώρια αγορά αφού έχει σημαντικές πωλησεις από πολλούς νέους 16-25 αλλά και από μεγαλύτερους και ηλικιωμενους.Το σήμα αυτό χαρακτηρίζεται ως το "μαστορικο" αφού το σήμα αυτό το έπαιρναν οι οικοδόμοι αλλά σήμερα μας έχει φάει ή ξενομανία και αγοράζουν ξένα σήματα...Το πακέτο ή κλασική κασετίνα χρησιμοποιούνταν σαν γωνιαστρα ή έγραφαν πάνω τις διαστάσεις κάποιου τοίχου. Αυτά περί του σήματος αυτού και της οικοδομής τα ξέρω από τον παππού μου που ήταν και είναι οικοδόμος και μάλιστα μερακλής καπνιστής το σήμα αυτό το κάπνιζε για παρά παρά πολλά χρόνια αγόραζε κούτες ολόκληρες τότε που το πακέτο έκανε 1-1,50€.Τώρα το γύρισε σε Καρέλια μπλου αλλά δν ξέρω το γιατί.Ένα έχω να πω για αυτό το σήμα είναι πολύ μερακλιδικο.Αχχ πόσες μνήμες μου ξυπνάει αυτό το σήμα το Καρέλια φίλτρο το αγαπημένο μου τσιγάρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Παίδες, ο λόγος που σταμάτησαν τα Ασσος και Σαντε, δεν ήταν λόγο χαμηλών πωλήσεων, ήταν από τις μεσαίες επορικά μάρκες, αλλά γιατί η Φίλιπ Μόρρις δεν ανανέωσε την μόνιμη ως τώρα σύμβαση της με την Ελλ κυβερνηση,για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των Ελληνικών καπνών. Η νεα χρονιά για τους καπνοπαραγωγούς θα είναι δύσκολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι μού βγάζει περισσότερο νόημα. Πάντως, επειδή συζητάγαμε για τη σχέση κέρδους-συναισθήματος, έχω να καταθέσω το εξής:

      Από τα Χριστούγεννα μέχρι τώρα έχω αγοράσει τρία σιντί που είναι πρόσφατες ελληνικές κυκλοφορίες. (Πολύ λιγότερα απ' ό,τι πριν μερικά χρόνια.) Κι ένα τέταρτο που ακόμα δεν το έχω πετύχει, εξίσου πρόσφατο, δεν είναι καν σιντί, είναι βινύλιο. Οι μουσικοί που τα έβγαλαν είναι επίμονοι ρομαντικοί. Το κοινό σαν εμένα που τα αγόρασε είναι είτε επίσης ρομαντικό, είτε απλώς παλιομοδίτες που δεν έχουν μάθει να βολεύονται με άλλους τρόπους διακίνησης της μουσικής.

      Οι εταιρείες όμως που τα έβγαλαν, προφανώς δεν είναι ρομαντικές. Είναι επιχειρήσεις όπως κάθε επιχείρηση. Ξέρουν πολύ καλύτερα από μένα ή από τους μουσικούς ότι το σιντί έχει πεθάνει, παρεκτός για τους γραφικούς. Θέλουν το κέρδος τους, και το κέρδος τους δεν το βγάζουν από τα σιντί. Γιατί λοιπόν τα έβγαλαν; Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη απάντηση παρά ότι θέλουν να διατηρήσουν τη συμπάθεια της γραφικής μερίδας του κοινού, γιατί αυτή η συμπάθεια μπορεί να μεταφραστεί σε κέρδος από τις άλλες, τις κύριες κερδοφόρες κινήσεις τους. Άρα η χασούρα από τις κυκλοφορίες τέτοιων παρωχημένων προϊόντων δεν είναι χασούρα, είναι επένδυση.

      Κανένας πελάτης με στοιχειώδη ρεαλισμό δεν περιμένει από τις εταιρείες να λειτουργούν συναισθηματικά. Αν όμως βρουν ένα τρόπο να ανταποκριθούν στον δικό του συναισθηματισμό, θα τις στηρίξει. Καμιά έξυπνη εταιρεία δεν μπορεί να το παραβλέψει αυτό.

      Εκτός αν ο Καρέλιας, που για δεδομένα 2016 μοιάζει να λειτουργεί τελείως ρομαντικά (οικογενειακή επιχείρηση, μπόνους στους εργαζόμενους, σήματα με έμφαση στην ποιότητα κ.α.), δεν είναι καλός επιχειρηματίας. Τα πράγματα όμως δείχνουν ότι είναι καλός επιχειρηματίας, άρα αποκλείουμε το ενδεχόμενο να είναι ρομαντικός. Απλώς σέβεται, ή τέλος πάντων ικανοποιεί, τον ρομαντισμό του πελάτη. Κι αυτό τον κρατάει μάχιμο σε εποχές δύσκολες.

      Διαγραφή
    2. χμμμ...ναι, σίγουρα έχει λογική βάση αυτό. Καλά λέει ο φίλος πιο πάνω, η σύμβαση της Φίλιπ Μόρις έχει λήξει. Αλλά δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο θα χει αντίκτυπο στον καπνοπαραγωγό. Έχω γνωστούς που καλλιεργούν καπνά εδώ στην Βόρεια Ελλάδα. Τα καπνά δεν τα πουλάνε στις βιομηχανίες αλλά σε καπνικές οι οποίες αφού επεξεργαστούν τον καπνό, τον πουλάνε στις βιομηχανίες. Οι καπνικές λοιπόν δίνουν προσφορές στους καπνοπαραγωγούς και αυτοί επιλέγουν που θα τα δώσουν. Συνήθως κάθε χωριό επιλέγει κάποιον συγκεκριμένο. Οι καπνικές -που ξέρω εγώ- είναι τρεις. Ο Μιχαηλίδης, η ΣΕΚΕ (της ΣΕΚΑΠ) και μια εταιρία με αρμένικο όνομα της οποίας η επωνυμία μου διαφεύγει. Η ΣΕΚΕ δίνει στην ΣΕΚΑΠ, οι υπόλοιπες δίνουν σε όλους τους άλλους. Απ όσο ξέρω, ο Μιχαηλίδης πουλάει πάνω απ το 70% των καπνών στο εξωτερικό. Τι θέλω να πω; Δεν σημαίνει πως δεν θα πουλάνε οι καπνοπαραγωγοί, ούτε πως η μη ανανέωση της σύμβασης δίνει ελαφρυντικό στην Φίλιπ Μόρις για την κατάργηση του Άσσου και του Σαντέ.

      Διαγραφή
  32. Ο Καρελιας δεν είναι καθόλου ρομαντικός, αν ακούσει κανείς να αναλύει τα επιχειρηματικά του σχέδια θα δει πως είναι απόλυτα ισορροπημένος. Τα μπόνους στους εργαζομένους και η στροφή στην παραδοση εσωτερικά, γιατί στις εξαγωγες δεν προβάλει την Ελληνικότητα, είναι το πνεύμα της εποχής και μεταφράστηκε και σε χρήμα, αφού ο Ελληνας καταναλωτής τον στήριξε, μια και βλέπει πως και αυτός στηρίζει τους συνπατριωτες του και την χώρα του, άρα εμέσος το χρήμα γυρνά και στον καταναλωτη. Πριν λίγα χρόνια η Καρελια είχε μόλις 8% στην εσωτερική αγορά και σήμερα έχει 15% και 20% στο στριφτό.
    Για την Φιλιπ Μόρρις και σε εμένα ο περιπτεράς μου έδωσε την ίδια εξήγηση, όχι της χαμηλές πωλήσεις, άλλωστε κυκλοφορούν στην αγορά εκατοντάδες μάρκες που κάνουν πολύ λιγότερες, συμπεριλαμβανόμενων και καμια 20αρια παραλλαγες του Μαρλμπορο, αλλά την απόφαση του πολυεθνικού κολοσσού να μην αγοράζει πλέον Ελληνικά καπνά, όπου χωρίας αυτά δεν γίνεται Ασσος και Σαντε. Μην ξεχνάμε πως και ο στριφτός Ασσος πλέον... εισάγεται. Πάντως ραδιο αρβύλα φήμες λένε πως το Σαντε παίζει να επανασχεδιαστει και να ξανακυκλοφορήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κανεις λαθος φιλε σε αυτο που λες πως ο Καρελιας δεν προβαλει την Ελληνικοτητα στις εξαγωγηκες του δραστηριοτητες,τα σηματα που εξαγει και καποια των duty free,γραφουν σε περιοπτη θεση made in Greece ενω της εσωτερικης αγορας οχι πλην του Excellence

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. "προβάλει την Ελληνικότητα" τι είναι; Δεν υπάρχει νόημα σε αυτήν την φράση. Αν πάντως κατάλαβα καλά, ψάχνουμε αν ο Καρέλιας προβάλει μέσω των σημάτων του την προέλευση της εταιρίας ή των καπνών του. Ναι, η εταιρία είναι ελληνική, δεν χρειάζεται να "ντύνει" τα πακέτα του με ελληνικές σημαίες. Οι ξένοι που τα καπνίζουν γνωρίζουν την προέλευση τους. Όσον αφορά τα καπνά που δουλεύει, προφανώς και δεν είναι όλα ελληνικά. Ίσως η παραδοσιακή κασετίνα να έχει μόνο ελληνικά καπνά, τα υπόλοιπα φτιάχνονται με ξένα κατα κόρον καπνά.

    Μια χαρά επιχείρηση είναι. Κερδοφόρως είναι, καλό εργασιακό περιβάλλον, όλα καλά. Αυτό που έχουμε πει αρκετοί εδώ μέσα σαν παράπονο είναι η εμμονή του με τα βιρτζίνια. Αλλά επιχείρηση είναι, δεν μπορεί να θυσιάζει το κέρδος στον βωμό του ρομαντισμού. Και ποιου αλήθεια ρομαντισμού; Είναι τα ελληνικά καπνά .. ρομαντικά;; Για μας ίσως ναι, για τους υπολοίπους; Βλέπει πως πάει καλά με τα βιρτζίνια και με καπνά του Αγρινίου, ε δεν θα τα αλλάξει χωρίς λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τα καπνά Βιρτζίνια τα χρησιμοποιεί γιατί απλά πουλάνε πιο πολύ από όλα.Ο Καρελιας είναι άκρως ελληνική εταιρία και πολύ σημαντική για την Ελλάδα αλλά πιο πολύ για εδώ την Καλαμάτα.Άμα κλείσει θα απολυθουν πολλοί άνθρωποι και θα καταργήσει και ή Καλαμάτα βιομηχανικά.Πάντως εμείς εδώ στην Καλαμάτα είμαστε πολύ χαρούμενοι που υπάρχει ο Καρελιας γτ και φρέσκα πακέτα έχουμε διότι εδώ το 70% της Καλαμάτας καπνιζει Καρέλια. Τώρα για τα καπνά όπως είπα παραπάνω τα χρησιμοποιεί γιατί πουλάνε αρκετα αλλά είναι και πολύ καλύτερα γευστικά σε σχέση με το αμέρικαν Μπλεντ.Πάντως εγώ ένα θα ήθελα να ξαναεβγαζε το Ρεκόρ φίλτρο!!
    Γεώργιος Παπαδόπουλος από την ιστορικην Καλαμάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Είχα ακούσει μια ομιλία του σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ και είπε πολύ σωστά, πως οι περισσότεροι Ελληνες εξαγωγείς κάνουν το λάθος και αντί να κάνουν διεθνή προιόντα,δίνουν αρχαιοπρεπή ονόματα, πράγμα που είναι λάθος γιατί για τον ξένο η Ελληνικότητα σημαίνει ότι για εμάς η Ισπανικότητα ή η Πορτογαλικότητα, δηλαδή τίποτα. Στην εσωτερική αγορά όμως τα πράγματα είναι εντελώς αλλιώς.
    Οσο αφορα τα Ελληνικά καπνά, τα τσιγάρα που προορίζονται για την Ελλάδα, έχουν μπολικα. Καρελια Φίλτρο,Αγρινίου,Ρεξ παραδοσιακο.Καρελια Σπέσιαλ και ο οιενταλ μιστ, έχουν την βάση τους στον Ελληνικό καπνό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Όντως έχεις δίκιο τα τσιγάρα τα παραδοσιακά σηματα του Καρέλια έχουν ως βάση τον ελληνικό καπνό αλλά και πολύ ποιοτικό παράλληλα ελληνικό καπνό πάντα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Τα πιο ποιοτηκα ελληνικα καπνα στο μεγαλυτερο ποσοστο τους, πανε εξω κυριως στις ΗΠΑ,την αμεσως επομενη ποιοτητα την κρατανε εδω και τη χρησιμοποιουσε η Philip Morris και ο Καρελιας.Για τις ΗΠΑ που λεω αναφερομαι παντα στα καπνα ανατολικου τυπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή κάθε εταιρία αγοράζει τα δικά της καπνά από παραγωγούς δικούς τους.Ο Καρελιας από όσο γνωρίζω έχει από τα πιο καλά ανατολικά και ελληνικά πάντα.Στην Αμερική δεν ξέρω τι κάνουν...

      Διαγραφή
  39. Και κάτι που δεν καταλάβαν οι περισσότεροι, όταν λέμε πως η Φιλιπ Μορις αγόραζε πάνω από το 50% των Ελληνικών καπνών,αυτά δεν σημαίνει πως πήγαιναν στην Παπαστράτος, αλλά σε όλο τον πλανήτη, τα πιο πολλά εξαγωγή γινόντουσαν.
    Για την ΣΕΚΕ που ξέρω,παλιά είχε κομμάτι της ΣΕΚΑΠ, τώρα όχι, το πούλησε στον Σαββίδη, με τον όρο να αγοράζει για αυτή για 3 χρόνια. Φέτος το συμβόλαιο λήγει, μένει να δούμε τι θα κάνει. Οι άλλοι πελάτες της ήταν η JT και η Φιλιπ Μόρρις επίσης, στην τελευταία δίνει τον ογκο των καπνων του και ο Μιχαηλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Πήρα ένα πακέτο Άσσος φίλτρο κασετίνα σήμερα πολύ ωραίο κρίμα που καταργηθηκε. Ευτυχώς το περίπτερο της γειτονιάς μου έχει μπολικα πακέτα ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Παιδες αποχωρω απο το μπλογκ σταματω το καπνισμα λογο ενος προβληματος υγειας εχε γεια.Ευχαριστω ολους σας για την βοηθεια και την φιλοξενεια σας στο μπλογκ.keep smoking παιδες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή δύναμη φίλε. Μακάρι να το κρατήσεις κομμένο και αφού λύσεις τα προβλήματα υγείας σου.

      Διαγραφή
  42. Ο Άσσος Μαλακό δεν καταργήθηκε εεεε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταργήθηκε φίλε μου. Πριν, περίπου, ένα μήνα που τον έψαξα κανένα περίπτερο δεν είχε.

      Διαγραφή
    2. Μόλις προχτές τον κάπνιζε ένας που συνάντησα (και του πήρα και τράκα).

      Διαγραφή
    3. Ο μαλακος Ασσος δεν εχει καταργηθει τουλαχιστον ακομα, αν τηλεφωνησεις στην εταιρεια θα σου το επιβεβαιωσει.

      Διαγραφή
    4. Τότε εγώ στάθηκα άτυχος, μιας και σε 3-4 περίπτερα που ρώτησα δεν είχε.

      Διαγραφή
  43. Μάλιστα, θα ρωτήσω σε μερικά περίπτερα μπάς και τον έχουν, δεν χάνω και τίποτα. Btw πήρα το Ρέξ, το παλιό, και μου άρεσε αρκετά. Μου φάνηκε βέβαια λίγο ελαφρύ, αλλά το άρωμά του τέλειο. Η εκπνοή από τη μύτη όλα τα λεφτά. Τιμή : 3.30

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 20αρι Ρεξ, το ασπρόφιλτρο δεν λες;; Μου κάνει εντύπωση γιατί δεν είναι ελαφρύ τσιγάρο. Απ τα πλέον γεμάτα της αγοράς

      Διαγραφή
    2. Ναι αυτό λέω. Σε σχέση με το camel black ή το καρέλια φίλτρο ή το καρέλια αγριίου που κάπνιζα είναι πιο ελαφρύ.

      Διαγραφή
  44. Το Καρελια Φιλτρο θα το προτεινατε για μονιμο καπινισμα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς, αν και βέβαια παίζει και ο παράγοντας γούστο. Ανεπιφύλακτα θα το πρότεινα για ένα πακέτο. Το δεύτερο και η συνέχεια είναι στην κρίση σου. Πάντως για κακούς λαιμούς κλπ παρενέργειες δεν έχω ακούσει/συναντήσει.

      Διαγραφή
  45. Παρενεργειες και ομως εχει φιλε Πεπε.Κσποιες φορες που το καπνιζω με ζαλιζει αρκετα και δεν ξερω που παταω.Θελει κανα 5 λεπτο μεχρι να περασει εντελος.Και γω θα προτεινα στον φιλο γιατι ειναι πολυ καλο τσιγαρο.Και η τιμη του πολυ καλη 3,30€ αρκετα φθηνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Να ρωτησω ξερει κανεις για τα πουρακια l&m να μου πει κατι παραπανω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αν θες κάτι διαφορετικό απο το τσιγάρο και λίγο πιο οικονομικό, είναι μια καλή επιλογή. Φυσικά τα πουράκια ΔΕΝ είναι τσιγάρα και καπνίζοντε διαφορετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Το κόστος κατασκευής τσιγάρων κασετινας είναι μεγαλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος που τα κατάργησαν. Επίσης το μερίδιο του Σαντε στην αγορά ήταν κάτω από 1%. Έχω ξενερώσει πολύ με τη Philip Morris που πήρε κρατική επιδότηση για να φτιάξει το καινούριο της εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και καταργεί ιστορικά προϊόντα της εταιρείας. Δεν έκανε τίποτα για να το προωθήσει. Ωστόσο το θετικό είναι ότι έβγαλε Άσσο καπνό στριφτου ενώ έχει αυξήσει κατά πολύ τις εξαγωγές της βασιζόμενη στα ξένα διεθνή σήματα. Η πώληση της εταιρίας πριν από μια δεκαπενταετια ήταν αναπόφευκτο να οδηγήσει στον αφελληνισμο της. Η συμφωνία για την απορρόφηση ελληνικών καπνων από τη Philip Morris ανανεώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Το κόστος κατασκευής τσιγάρων κασετινας είναι μεγαλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος που τα κατάργησαν. Επίσης το μερίδιο του Σαντε στην αγορά ήταν κάτω από 1%. Έχω ξενερώσει πολύ με τη Philip Morris που πήρε κρατική επιδότηση για να φτιάξει το καινούριο της εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και καταργεί ιστορικά προϊόντα της εταιρείας. Δεν έκανε τίποτα για να το προωθήσει. Ωστόσο το θετικό είναι ότι έβγαλε Άσσο καπνό στριφτου ενώ έχει αυξήσει κατά πολύ τις εξαγωγές της βασιζόμενη στα ξένα διεθνή σήματα. Η πώληση της εταιρίας πριν από μια δεκαπενταετια ήταν αναπόφευκτο να οδηγήσει στον αφελληνισμο της. Η συμφωνία για την απορρόφηση ελληνικών καπνων από τη Philip Morris ανανεώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω -χωρίς να ξέρω σίγουρα- πως είναι αυτός ο λόγος που καταργήθηκε ο Άσσος. θα μπορούσε να τσιμπήσει ένα δεκάλεπτο ακόμα, αν ήταν αυτός ο λόγος. Καταρχάς, δεν ξέρω ακόμα ποιοι Άσσοι καταργήθηκαν! Τον άφιλτρο δεν τον βρίσκω όντως, το φίλτρο τον βρίσκω ακόμα, ο μαλακός επίσης κυκλοφορεί κανονικά. Για το Σαντέ νομίζω πως ήταν θέμα χρόνου να καταργηθεί. Η εταιρία το παράτησε εδώ και πολλά χρόνια στην μοίρα του. Για τα καπνά, δεν ξέρω αν η συμφωνία αυτή έχει κάποιο νόημα απ την στιγμή που έτσι και αλλιώς τα ελληνικά καπνά αγοράζονται αμέσως απ τις καπνικές. Το θέμα για τους παραγωγούς είναι η τιμή που τα πουλάνε, η οποία είναι τόσο μικρή που σε συνδυασμό με την κατάργηση των επιδοτήσεων καθιστά την καλλιέργεια του φυτού ασύμφορη.

      Διαγραφή
    2. Ο Άσσος φίλτρο κασετίνα, που πούλαγε πολύ, θα έχει μείνει σε μεγάλα αποθέματα. Ο μαλακός δεν καταργήθηκε.

      Διαγραφή
  50. Μπορει να μου προτεινετε μερικα light τσιγαρα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Εχω ενα προβληματακι με τα στριφτα. Στις τελευταιες τζοθρες με καιει το τσιγαρο στα χιλια. Κια με φιλτρακια σουαν κοκκινα και με ολντ χολμπορν. Μπορω να κανω κατι για αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Μηπως δεν το στριβεις καλα και το φιλτρο κολυμπαει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Κοίτα οτι δεν στρίβω καλά δεν στρίβω αλλά τις περισσότερες φορες το φιλτράκι εφαρμόζει καλά. Το θέμα είναι οτι μου βγαίνουν πολύ ανοιχτά μπροστά (μπουριά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νταξει το μπροστα δν ειναι τιποτα.Το θεμα ειναι πισω στο φιλτρακι πρεπει το χαρτακι και το φιλτρακι να εφαρμοζουν καλα μεταξυ τους για να μην κολυμπαει το φιλτρακι.Υ.Γ ουτε και γω στριβω καλα,αλλα δεν πειραζει καποτε θα μαθουμε να στριβουμε πολυ καλα...

      Διαγραφή
    2. Ρωτηστε τον Πεπε αυτος πρεπει να ξερει!

      Διαγραφή
  54. Πηγα στο περιπτερο το απογευμα και οπως παω να παρω τσιγαρα ητανε διπλα μου μια πλασιε.Ειχανε βαλει ολα τα τσιγαρα της ΣΕΚΑΠ πιο φθηνα.Πηρα ενα πακετο BF μπλε με τιμη 3,50 απο 4,00€ που ειχε κανονικα εδιναν δωρο και εναν αναπτηρα.Καλουτσικο τσιγαρακι το BF ωεβαια δεν θα το επαιρνα για μονιμο καπινισμα.Πηρα και εναν καπνο GR μπλε με 3,00€ ειναι καλος ή μαπα το καρπουζι;;Τωρα τι εγινε και τα βαλανε τοσο φθηνα ενας Θεος ξερει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κόκκινο BF είναι (ή ήταν να πω καλύτερα) η μάρκα μου. Αλλά τελευταία το κατακρεούργησαν. Καμμία σχέση με το BF του προηγούμενου καλοκαιριού. Αν όμως η μείωση της τιμής είναι μόνιμη, είναι ένα θετικό όπως και να το δεις.

      Διαγραφή
    2. Τα τσιγάρα τον άλλο μήνα θα ανέβουν από 0,5 εως 1 Ευρώ. Η ΣΕΚΑΠ,που έχει ανακάμψει στην αγορά, επέλεξε να κάνει την κίνηση ματ και να απορροφήσει όλη την αυξηση, στην ουσία κρατόντας τις ίδιες τιμές,μέσο αυτού του τρόπου.

      Διαγραφή
  55. Προωθητικες ενεργειες ειναι τις κανουν ολες οι εταιρειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Έχει δοκιμάσει κανείς τον Philip Morris navy cut? ή το one cut , λένε τίποτα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Δηλαδη ελεος με τις αυξησεις τιμων!!Ολα τον αλλο μηνα γινονται.Αυξηση τιμων και μεγαλα νεκροταμπελα με φρικιαστικες εικονες χαλια ολα χαλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Κάτι άσχετο. Ξέρουμε τελικά σε τι τσιγάρα κατέληξε ο Πέτρος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Παντως ενα εχω να πω το τσιγαρο αμα εισαι πιεσμενος ή εχεις στεναχωριες σε χαλαρωνει παρα πολυ.Απολαυστε τα τσιγαρα σας και χαλαρωστε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Τι θα λεγατε διαχειριστες να γινει ενα ποστ που να μιλαμε γενικα για τα τσιγαρα και να μν τα μπερδευουμε σε διαφορα ποστ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να γίνει κι αυτό. Το είχε κάνει άλλωστε παλιότερα και ο Πέτρος.

      Όμως έχω παρατηρήσει ότι όποτε ένα σχόλιο δεν έχει άμεση σχέση με την ανάρτηση όπου βρίσκεται (αφορά άλλες μάρκες ή είναι γενικά περί τσιγάρου και καπνίσματος), συνήθως είναι στην πιο πρόσφατη ανάρτηση, την πρώτη που βρίσκει κανείς. Όποιος δεν ψάχνει να βρει αν υπάρχει ανάρτηση γι' αυτό που θέλει να σχολιάσει, δε θα ψάξει ούτε αν υπάρχει ανάρτηση με ελεύθερο θέμα.

      Έτσι λειτουργούσε το μπλογκ από παλιά. Δεν είναι εύκολο ν' αλλάξει, αφού ήδη υπάρχουν παλιά σχόλια σε κάθε είδους άσχετη ανάρτηση, αλλά δεν το θεωρώ και πρόβλημα.

      Διαγραφή
  61. Πεπε μπορεις να μου πεις τι χαρμανι ειναι το GR μπλε το 20αρι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Οκεϊ ευχαριστω.Δν υπηρχε καποιο GR που ειχε ανατολιτικο χαρμανι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το GR classic εννοείς. Υπάρχει ακόμα, αλλά είναι πολύ σπάνιο οπότε δύσκολα το πετυχαίνεις, πόσο μάλλον φρέσκο. Δεν είναι αμιγώς ανατολικό, αλλά ημι-ανατολικό (βιρτζίνια - ανατολικά)

      Διαγραφή
    2. Ωραια ευχαριστω!!

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι τόσο σπάνιο παιδιά. Υπάρχει στα περισσότερα μεγάλα σημεία πώλησης και σχεδόν πάντα φρεσκο, δεν είναι πεθαμένο σήμα. Η ΣΕΚΑΠ παλιά που έδινε πληροφορίες για τα τσιγάρα της, το ονόμαζαι ως "μοντερνο ανατολικο χαρμάνι", ότι και αν αυτό σημαίνει. Πάντως μετα την κατάργηση των Κιρετσιλερ,Εξτρα και Ξάνθη είναι το μόνο παραδοσιακο σήμα που εξακολουθει να παράγει. Θα ήθελα πολύ όταν μπορέσετε,να κάνετε ένα αφιέρωμα σε αυτό και το Ρεξ το παλιό. Ποιος ξέρει για πόσο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν αυτά τα μερακλίδικα τσιγάρα,δυστυχως είμαστε στην εποχή του φλατ.

      Διαγραφή
    4. Ναι εχει δικιο φιλε δεν ξερουμε για ποσο θα εχουμε τα παραδοσιακα ανατολιτικα τσιγαρα.Και τωρα που υπαρχουν δν τα εκτιμαμε δυστηχως παμε στα ξενα και νεροβραστα τσιγαρα.Παντως αμα καταργηθουν ολα τα παραδοσιακα χαρμανια δν ξερω τι θα κανω δεν μπορω χωρις ανατολιτικο χαρμανι.Χωρις Καρελια φιλτρο χωρις Ασσος μαλακο χωρις το Ρεξ 20's χωρις τα Καρελια αγρινιου...

      Διαγραφή
  63. Θα γινει παρουσιαση του νεου καπνου Καρελια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Πηρα σημερα ενα Καρελια Αγρινιου.Πωπω πολυ ωραιο τσιγαρο αληθινο ανατολιτικο χαρμανι.Ενα τσιγαρο γλυκισμα πολυ απαλο και ευκολοκαπνιστο.Εγω δεν καπνιζω αφιλτρα μονιμα περιστασιακα παιρνω ενα Αγρινιου 1-2,φορες το χρονο.Θα το προτεινα για δοκιμη αλλα και για μονιμο καπνισμα για καποιον που καπνιζει μονιμα αφιλτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καρελια αγρινιου ΔΕΝ είναι αληθινο ανατολιτικο χαρμανι.Εχει ουδετερη γευση και μαλλον πρεπει να εχει και καπνα βειρτζινια

      Διαγραφή
    2. Ναι ειναι ψευτικο ανατολιτικο χαρμανι...Το χαρμανι του ειναι καθαρο ανατολιτικο χωρις βιρτζινια.

      Διαγραφή
    3. Ειναι ημιανατολικο δηλαδη εχει και βιρτζινια και ανατολικα και οντως ειναι αρκετα ουδετερο σε σχεση με τον αφιλτρο Ασσο ας πουμε(καταργηθηκε)

      Διαγραφή
    4. Κανένα τσιγάρο, τουλάχιστον στο ελληνικό εμπόριο, δεν είναι καθαρό ανατολικό. Τα τελευταία που υπήρξαν ήταν τα 22 και το Κιρέτσιλερ.

      Διαγραφή
    5. Χμ, δεν είμαι τόσο σίγουρος Πέπε για το Καρέλια Αγρινίου. Ίσως αυτό να είναι το μοναδικό αμιγώς ανατολικό σήμα. Κάποιος φίλος του μπλογκ που δουλεύει όπως είπε στον Καρέλια έγραψε πως δεν υπάρχει περίπτωση να έχει βιρτζίνια, ενώ αν θυμάμαι καλά κάτι παρόμοιο είχε γράψει και ο Ανδρεάς Καρέλιας. Γευστικά άλλωστε τα καπνά Αγρινίου είναι ουδέτερα. Τέλος, η εντύπωση που έχουμε πως τα ανατολικά καπνά είναι όλα μυρωδάτα είναι επίσης εσφαλμένη διότι υπάρχουν ποικιλίες και ποικιλίες

      Διαγραφή
    6. Και γω δουλευω στο εργοστασιο του Καρελια.Το Καρελια Αγρινιου ειναι oriental blend(ανατολιτικο χαρμανι) καθαρο χωρις προσμηξεις με καπνα βιρτζινια.
      ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

      Διαγραφή
    7. Ε τότε παιδιά το παίρνω πίσω. Έγραψα την εντύπωσή μου, αλλά αφού εδώ έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες από χέρι, πάω πάσο.

      Διαγραφή
    8. Το Καρελια Φιλτρο ειναι ανατολικό;

      Διαγραφή
    9. Το Καρελια φιλτρο ειναι oriental blend (ανατολιτικο) αλλα οχι καθαρο.Υπαρχει μια ποσοτητα γυρω στο 20% καπνα βιρτζινια και 80% ανατολιτικα καπνα.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

      Διαγραφή
    10. Τότε Πέπε κακώς το πήρες πίσω!

      Υ.Γ Τι μου θύμισες το 22, με στενοχώρησες πασχαλιάτικα!

      Διαγραφή
    11. Όχι, Ευθύμη, ο Γιώργος ο Καλαματιανός λέει 80-20 το Καρέλια φίλτρο, και καθαρό το Αγρινίου.

      Πάντως για το σχόλιό σου, παραπάνω, ότι τα καπνά Αγρινίου είναι ουδέτερα, έχω μια επιφύλαξη: νομίζω ότι εκ παραδόσεως «Αγρινίου» λέγαν τα τσεμπέλια, αφού είναι η πιο τυπική ποικιλία του Αγρινίου. Τα τσεμπέλια όμως έχουν καταργηθεί. Το Καρέλια Αγρινίου αποκλείεται να περιέχει τσεμπέλια - εξίσου όπως και κάθε νόμιμη μάρκα. Άρα η ονομασία Αγρινίου (για τη μάρκα) ή δεν έχει πλέον νόημα και διατηρείται για ιστορικούς λόγους, ή μπορεί να σημαίνει ότι περιλαμβάνει καπνά οτιδήποτε ποικιλίας που απλώς καλλιεργούνται στο Αγρίνιο. Πάντως αναφορά σε συγκεκριμένη ποικιλία δε νομίζω να δηλώνει.

      Διαγραφή
    12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    13. Ξεχασα το ονομα.
      ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

      Διαγραφή
    14. Πήρα την πρωτοβουλία να σβήσω ένα μήνυμα του Γ. Παπαδόλουλου, που περιελάμβανε μια πλροφορία που ο ίδιος χαρακτηρίζει εμπιστευτική. Με 600-700 επισκέψεις ημερησίως και σχεδόν 2 εκατομμύρια συνολικά, το μπλογκ δεν είναι και ο ασφαλέστερος χώρος για μυστικά!

      Στο μη απόρρητο μέρος του, το μήνυμα έλεγε:

      Πεπε σωστα τα λες το Αγρινιου εχει μεινει για ιστορικους λογους σαν ονομα στο πακετο.Δεν γινεται να αλλαξει το ονομα ετσι απλα διοτι ετσι οπως ειπα και πιο πανω ειναι ετσι για λογους ιστορικους.Το σημα αυτο παλια ηταν με τσεμπελια Αγρινιου κατα 70% και κατα 30% με μπασμα ξανθης.

      Διαγραφή
  65. Eχω δοκιμασει ολα τα american blend της αγορας.Camel filters και winston red μακραν τα καλυτερα. Πολυ καλο και το αφιλτρο καμελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Μηπως πετυχε καποιος τα νεα πακετα με τις εικονες που θα κυκλοφορουσαν απο σημερα?Μηπως ειναι ψεμα η ιστορια?Εγω παντως δεν ειδα βεβαια αν εχουν βγει τα νεα πακετα θα αντικαταστησουν τα υπαρχοντα σταδιακα πιστευω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως πάνε, στο τέλος θα τυπώσουν προειδοποιήσεις και στο κάθε τσιγάρο ξεχωριστά!

      Διαγραφή
    2. Όποιος γουστάρει να πάει κόντρα στα συστήματα, αγοράζει μια ταμπακιέρα και βάζει τα τσιγάρα η τον καπνό μέσα. Λύσεις υπάρχουν

      Διαγραφή
  67. Το καλο ειναι οτι αυτες οι εικονες θα μεινουν μεχρι τις 20 Μαίου του 2017 πανω στα πακετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως τα δεχτηκαμε!Απο αυριο ξεκινα η παραγωγη των νεων πακετων τα οποια θα φτασουν στα σημεια λιανικης σε δυο περιπου εβδομαδες μπορει και γρηγοροτερα.Μεχρι τις 20 Μαιου του 2017 που γραφφει ο φιλος πιο πανω που μπερδευτηκε,λιγει η προθεσμια αντικαταστασης των παλιων πακετων σταδιακα με τα καινουρια.

      Διαγραφή
    2. Διάβασα βέβαια ότι οι καπνοβιομηχανίες, εν όψει αυτής της απόφασης, είχαν παραγγείλει περισσότερα απ' ό,τι συνήθως πακέτα του ισχύοντος τύπου, όσο ακόμα επιτρέπονταν, ώστε το παλιόστοκ να αργήσει να εξαντληθεί.
      Όχι ότι αλλάζει τίποτε, τι σήμερα τι αύριο.
      Έχω να πω ότι δε διάβασα τίποτε για πακέτα καπνών, μόνο τσιγάρων. Λέτε τα στριφτά να τους ξέφυγαν;; Θυμάμαι ότι και στις προειδοποιήσεις, οι καπνοί πάντα αργούσαν πολύ να ακολουθήσουν τις αποφάσεις που ίσχυαν για τα τσιγάρα (και ακόμη τώρα δεν έχουν ούτε υποχρεωτική αναγραφή περιεκτικότητας σε πίσσα-νικοτίνη ούτε ανώτατο όριο). Δεν ξέρω γιατί αυτό.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνα επισης με το ενημερωτικο εντυπο της Φιλιπ Μορις που εχω μπροστα μου (το εχουν βαλει σε διαφορα περιπτερα)θα αφαιρεθει η αναγραφη της περιεκτικοτητας σε πισα και νικοτινη.

      Διαγραφή
    4. Από την μια θέτουν ανώτατα όρια πίσσας και νικοτίνης και από την άλλη καταργούν την αναγραφή της περιεκτικότητας; Μιλάμε για την απόλυτη ηλιθιότητα.
      Και πως θα ξέρουμε τι περιεκτικότητα έχουν τα τσιγάρα; Πώς θα ξεχωρίζουμε αυτό που έχει περισσότερη νικοτίνη και πίσσα από αυτό που έχει λιγότερη;

      Διαγραφή
    5. Δεν ξερω φιλε,ελπιζω παντως αφου δεν θα ειναι πλεον η αναγραφη πισας και νικοτινης υποχρεωτικη να αυξηθουν τα ορια

      Διαγραφή
    6. Όπως παλιότερα είχαν απαγορευτεί λέξεις όπως Light για να μην έχει ο καπνιστής την εντύπωση ότι καπνίζει κάτι πιο υγιεινό, έτσι και τώρα η ίδια λογική υποθέτω πως υπάρχει: να το βάλεις καλά στο μυαλό σου ότι η λίγη με την πολλή πίσσα είναι εξίσου καταστρεπτικές, οπότε τι σε νοιάζει κιόλας.

      Όσο για τη δυνατότητα να επιλέγεις μάρκες βάσει των αναγραφόμενων περιεκτικοτήτων (ή απλώς να ενημερώνεσαι για την κάθε μάρκα), σιγά που ο καπνιστής έγινε και καταναλωτής με δικαιώματα, πώς την είδαμε;

      Πάντως το να συνδυάζεται ανώτατο όριο με μη αναγραφή περιεκτικοτήτων όντως είναι ηλίθιο. Όλο το παραπάνω δεν είναι ηλίθιο, έχει μια λογική, άσχετα αν με εξοργίζει.

      Όπως και να 'χει, οι καπνιστές στριφτού δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να διαβάζουν περιεκτικότητες, αλλά στην πράξη είναι λίγο - πολύ γνωστό πόσο βαρύς είναι ο κάθε καπνός. Λίγο με πληροφορίες από στόμα σε στόμα, λίγο με τα χρώματα των πακέτων, μπορείς να έχεις μια κάποια ιδέα περί βάρους πριν δοκιμάσεις. Και τα τσιγάρα, παλιότερα δεν έγραφαν τιμές, αν και βέβαια έγραφαν λαϊτς κλπ..

      Διαγραφή
    7. Η λέξη light σε τσιγάρο, δεν ενοεί υγιεινό, ενοεί λιγότερη πίσσα - νικοτίνη - μονοξύδιο άνθρακα. Όπως και να την έχουν δει κάποια συμφέροντα, υπάρχουν τσιγάρα με 1mg πίσσα αντί για 10mg. Ο καπνιστής είναι ο μεγαλύτερος φορολογούμενος και ο πιο αδικημένος σε δικαιώματα

      Διαγραφή
    8. Η λέξη light σε τσιγάρο, δεν ενοεί υγιεινό, ενοεί λιγότερη πίσσα - νικοτίνη - μονοξύδιο άνθρακα.

      Παραπάνω, όπου έγραφα πώς αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό των διάφορων νομοθετικών περιορισμών, έγραψα: «είχαν απαγορευτεί λέξεις όπως Light για να μην έχει ο καπνιστής την εντύπωση ότι καπνίζει κάτι πιο υγιεινό». Δε σχολίασα αν ο καπνιστής έχει ορθώς ή εσφαλμένα αυτή την εντύπωση, ούτε καν αν την έχει στ' αλήθεια ή φαντάστηκαν κάποιοι ότι την έχει.

      Πέρα από το τι ισχύει αντικειμενικά, ιατρικά ας πούμε, υπάρχει και η δύναμη των λέξεων. Ελαφρύ τσιγάρο, σου λέει ο άλλος, ελαφρύ το κακό. Α, έτσι είσαι; (λέει η νομοθεσία), απαγορεύονται λοιπόν οι λέξεις τύπου "λάιτ".

      Διαγραφή
    9. Ειδα κατι LM σημερα με τα νεα πακετα με τις εικονες

      Διαγραφή
  68. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Λοιπον θα κανω μια κριτικη για τον νεο καπνο του Καρελια και αν θελετε την ποσταρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. George Karelias and Sons Dark Blue
    Hand Rolling Tobaccο

    Λοιπόν πάμε απο την αρχή.Ο νέος καπνός του Καρέλια είναι πολύ ποιοτικός και γευστικός.Τα καπνά του είναι καστανόξανθα βιρτζίνια και ελαφρώς αρωματικά με μια πλούσια και κρεμώδη γεύση.Ο καπνός αυτός στην ουσία είναι ίδιο με το Excellence αλλα σε μορφή καπνού.Πάμε στην συσκευασία:πολύ όμορφη σκούρα μπλέ συσκευασία με όμορφα σχεδια ίδια με τους προηγούμενους δύο καπνούς του Καρέλια.Αξίζει για δοκιμή και για μόνιμο κάπνισμα παρά την τσουχτερή τιμή των 4,50€.

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ακριβή η τιμή. 2,25 ευρώ τα 10 γραμμάρια. Πόσο κάνουν οι άλλοι καπνοί (στα 10 γρ. πάντα);

      Διαγραφή
    2. Πεπε εγω με ωαση την τσεπη μου εκρινα την τιμη αυτη.Και οι υπολοιποι καπνοι κοστιζουν περιπου τα ιδια λεφτα 2,25 τα 10γρ.Για πολλους αυτη η τιμη αυτους τους καιρους ειναι αρκετα υψηλη και ειδικα για τους ανεργους που προτιμουν να καπνισουν οσο φθηνοτερα μπορουν.Η τιμη των 4,50€ για καποιους που εχουν την οικονομικη ανεση ειναι χαμηλη και μπορουν να το καθιερωσουν.
      Ευχαριστω Πεπε για την κατανοηση σου.
      ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

      Διαγραφή
    3. Για την τσουχτερή τιμή δεν φταίει η εταιρεία αλλά το κράτος. Εάν η φορολογία ήταν 30% λιγότερη δεν θα κόστιζε 4,50€ αλλά 3,20 - 3,30€ το πολύ.

      Διαγραφή
    4. Ο καπνος αυτος δεν εχει καμια σχεση με το Excellence .Είναι αρωματικος καπνος.Το Excellence είναι καθαρο βιρτζινια

      Διαγραφή
    5. Ο καπνός στριφτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γέμισμα άδειων τσιγάρων; Ή μήπως δεν είναι κατάλληλος για αυτήν την χρήση;

      Διαγραφή
  71. Ρε παιδια αφιερωμα για τον νεο καπνο του Καρελια θα γινει;;Εχει κανει ο φιλος πιο πανω αφιερωμα ποσταρετετο να μιλησουμε σε αλλο ποστ για τον καπνο αυτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ρε παιδες ο Πετρος που ειναι που χαθηκε;;;Ξερει κανεις σας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Θα γίνει αφιέρωμα στον καπνό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνιστώ σ' όλους τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές, πριν κάνουν μια ερώτηση, να διαβάζουν λίγο τουλάχιστον το ίδιο θέμα -δε λέω ολόκληρο το μπλογκ βέβαια-, για να δουν μήπως η ίδια ερώτηση έχει ξανατεθεί και απαντηθεί λίγα μηνύματα παραπάνω.

      Διαγραφή
  74. Προβληματίζομαι για την κυκλοφορία αυτού του καινούργιου καπνού Καρελια. Ειναι η ιδέα μου ή ειναι πανομοιότυπος με τον Oriental? Δε βρήκα σημαντική διαφορά σε νοτες άρωμα και οψη του καπνού με τον Oriental. Ακόμα και στην τιμή ειναι ίδιοι.Τι παίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Γιατι σε αυτα τα εικονογραφημενα πακετα δεν αναγραφεται πισα και νικοτινη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Πηγα να ρωτησω αμα υπαρχει το Ασσος export στο περιπτερο της γειτονιας μου και μου ειπε η περιπτερου οτι το Ασσος export καταργηθηκε και εγινε Ασσος Ανευ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Η Παπαστρατος ξεκίνησε καπμπάνια για να τονίσει την Ελληνικότητα του Άσσου και έχει ετοιμάσει στάντ όπου τονίζει πως με κάθε πακετο της μάρκας που αγοράζεις δίνεις 5 λέπτα σε Έλληνες καπνοπαραγωγούς. Το νέο σαιτ της εταιρείας http://www.papastratosmazi.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Άσσο η εταιρία τον γράφει εκεί που δεν πιάνει η μελάνι. Δεν καταργείς τον παραδοσιακό άσσο και μετά κάνεις καμπάνια για να στηρίξεις άλλον Άσσο! Αυτό που θέλει είναι να τονίσει πως η εταιρία είναι ελληνική (αυτό ελέγχεται..) και πως χρησιμοποιεί ελληνικά καπνά (αυτό αληθεύει) και στηρίζει τον Έλληνα παραγωγό.

      Ενδιαφέρουσα πάντως κίνηση.

      Υ.Γ Δεν νομίζω να είναι αυτό το νεο σαιτ της εταιρίας. Μακάρι να το κρατήσουν και να το εξελίξουν αλλά δεν νομίζω

      Διαγραφή
    2. Καλά, είναι φοβερής σαφήνειας το μήνυμα στο σάιτ:

      «Από τις 12 Σεπτεμβρίου και ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ, η Παπαστράτος θα συνεισφέρει ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ για ένα σημαντικό σκοπό· τη στήριξη καπνοκαλλιεργητικών περιοχών της Βορείου Ελλάδας υλοποιώντας δράσεις και έργα που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση των περιοχών αυτών.

      Το ποσό συγκεντρώνεται ΒΑΣΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ που αφορά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΗΜΑ της Παπαστράτος.

      Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα σημεία λιανικής πώλησης προϊόντων καπνού.»

      Δηλαδή, αν θέλω να μάθω πόσα λεφτά θα δώσουν, για πόσο καιρό θα τα μαζεύουν, για ποιο σήμα πρόκειται κλπ., θα πρέπει να ρωτήσω στο περίπτερο!!

      Διαγραφή
  78. Αυτό πράγματι δεν είναι το σάιτ της εταιρείας, αλλά της συγκεκριμένης καμπάνιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Δεν είναι πως είναι το μόνο σαιτ της εταιρείας,αλλά το νεο της Παπαστρατος που αφορα την καμπάνια. Σήμερα μας ήρθαν και κάτι νεα χαρτιά με το μότο, Στηριξε τα Ελληνικά Καπνά,Μάθε Πως- Παπαστρατος.
    Για αυτό που γράφει ο φίλος πάνω, όλοι οι Άσσοι στην ουσία καταργήθηκαν. Αυτός που κυκλοφορεί σχεδιάστηκε από την αρχή και είναι πιο κοντά στην παράδοση,ΔΕΝ είναι ο παλιός Ιντερνάσιοναλ,εξου και η νεα ρετρό αισθητική στα πακετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Συμφωνω απολυτως με τον Ευθυμη. Αυτοι εκει στην Παπαστρατος νοιαζονται μονο για marlboro kai LM, τιποτε αλλο. Τωρα τους επιασε η πονοψυχια τους για τον ΑΣΣΟ. Καταργουν τα ιερα τους συμβολα (ασσος και σαντε κασετινα) και τωρα τους επιασε ο πονος για τα νεα γιαλατζι ασσος τα οποια μαλιστα φερουν το παλιο σημα του Παπαστρατος τη στιγμη-ελεος-που οι κατηργημενες κασετινες ειχαν λατινικα γραμμενο το σημα. Απλα ειναι ασχετοι οι ανθρωποι. Ο Καρελιας ειναι πολυ πιο μαγκας σε αυτα τα θεματα και ας μη μου αρεσει το κολημα του με τα βιρτζινια. Αυτη ειναι ομως η αληθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Αγόρασα τα Καρέλια με το καινούργιο απαράδεκτο πακέτο και τα χειρότερα τσιγαρά του δεν καπνίζοντας με τίποτα αυτοί στον Καρέλια πρέπει να μην καπνίζουν τα τσιγάρα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή κι άλλες φορές έχει σχολιαστεί ότι κάποια μάρκα άλλαξε χαρμάνι (γεύση, ποιότητα - τέλος πάντων άλλαξε) μαζί με κάποια αλλαγή στο ντιζάιν του πακέτου, θέλω να πω τι σκέφτομαι:

      Νομίζω ότι κατ' αρχήν αλλαγή στο χαρμάνι και αλλαγή στο πακέτο είναι δύο ανεξάρτητα πράγματα. Κατά περίπτωση μια εταιρεία μπορεί να τα περάσει όλα, περιτύλιγμα και περιεχόμενο, από ένα συνολικό επανασχεδιασμό, αλλά υποθέτω ότι δεν μπορεί αυτό να είναι ο κανόνας, μάλλον συμπτωματικά θα συμβαίνει κάποιες φορές.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου η αλλαγή του πακέτου δεν εξαρτιόταν από τις επιλογές της εταιρείας και αφορούσε όλες τις μάρκες γενικώς στο ελληνικό εμπόριο, θα μου φαινόταν πολύ κακή επιλογή να χειροτερέψουν ταυτόχρονα και το χαρμάνι.

      Επομένως, μήπως έτυχε, Israelis, να πέσεις σε κακιά παρτίδα και συνέπεσε αυτό με το πρώτο πακέτο της καινούργιας σειράς που πέτυχες, χωρίς το ένα να συνδέεται με το άλλο;

      (Βέβαια κάνω απλώς σκέψεις σαν καταναλωτής, δηλαδή σαν τρίτος, άσχετος. Δεν ξέρω από πρώτο χέρι, ούτε καν από δεύτερο ή τρίτο, τι συζητιέται στα παρασκήνια μιας καπνοβιομηχανίας.)

      Διαγραφή
  82. Η Παπαστρατος σταματάει την παραγωγή τσιγαρων. Θα φτιάχνει μόνο θερμενόμενα και τα λοιπά θα τα εισάγει http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/epixeiriseis/papastratos-meta-apo-86-xronia-stamataei-thn-paragwgh-tsigarwn-sthn-ellada.4589766.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ημερομηνία της είδησης δεν είναι Πρωταπριλιά, αλλά στο σάιτ του Ππστρ δε βλέπω τίποτε σχετικό.

      Διαγραφή