ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ;

Κάθε τόσο ρίχνω μια ματιά στα στατιστικά του μπλογκ. Οι επισκέψεις ημερησίως είναι κατά μέσο όρο γύρω στις 800, μηνιαίως γύρω στις 25.000.

Μπορώ να δω ποιες είναι οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις την τελευταία ημέρα, την τελευταία εβδομάδα, τον τελευταίο μήνα, και διαχρονικά. Συνήθως τα στατιστικά της ημέρας είναι συγκυριακά. Στου μήνα και κυρίως στης εβδομάδας πάντοτε προηγούνται οι πρόσφατες, που διαχρονικά μπορεί να μην έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Στα διαχρονικά, αντίθετα, οι πρόσφατες υποβαθμίζονται αφού δεν είχαν ακόμη την ευκαιρία να διαβαστούν από τόσους αναγνώστες όσους έχουν οι παλιές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι διαχρονικά οι αναρτήσεις για καπνούς φαίνονται να τραβάνε περισσότερο ενδιαφέρον από εκείνες για τσιγάρα.

Τις περισσότερες επισκέψεις τον τελευταίο μήνα, αλλά και διαχρονικά, έχει η ανάρτηση «Τα 10 καλύτερα τσιγάρα στην Ελλάδα», που δεν παρουσιάζει τα 10 καλύτερα τσιγάρα αλλά ρωτάει τη γνώμη των αναγνωστών. (Είναι επίσης πρώτη και την τελευταία εβδομάδα, και τρίτη σήμερα.)

Από κει και πέρα:

Μέσα στα υπόλοιπα 9 του τοπ 10 του τελευταίου μήνα έχουμε τέσσερις αναρτήσεις για καπνούς (Oriental Mist, Wolfway ο ομώνυμος, Έπος και Άσσος Άνευ - 4 στα 4 ελληνικά), τέσσερις για τσιγάρα (Marlboro Menthol που είναι πρόσφατο, Καρέλια φίλτρο, Davidoff και Άσσος Άνευ - δύο στα τέσσερα ελληνικά), και μία γενικού ενδιαφέροντος (Νέες κυκλοφορίες - το πρόσφατο).

Στα αντίστοιχα από την έναρξη λειτουργίας του μπλογκ έχουμε εφτά αναρτήσεις για καπνούς (Old Holborn, Craven, Golden Virginia, Pueblo, Marlboro, Άσσος, Drum - μόνο ένα στα 7 ελληνικό) και δύο για τσιγάρα (Davidoff και, απρόσμενα, George Karelias & Sons μαλακό - ένα στα δύο ελληνικό).

43 σχόλια:

  1. Πέπε τί θα έλεγες να "διοργανώσεις" μια συνάντηση καπνιστών, να αναταλλάξουμε απόψεις από κοντά; όπως κάνουν συνήθως τα φορουμ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλο αυτο αλλα υπαρχει προβλημα ο ενας μπορει να μενει Καλαματα και ο αλλος Θεσσαλονικη ειναι μεγαλη αποσταση παντως ειναι παρα πολυ καλη ιδεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να τη διοργανώσω εγώ δεν το βλέπω, δεν έχω τέτοια οργανωτικά ταλέντα. Αλλά επιπλέον, χειμωνιάτικα δε μου φαίνεται και καλή ιδέα:

    Προφανώς θα μαζευτούμε σε κανένα καφέ ή μπαρ. Αν ήταν καλοκαίρι, καθόμασταν έξω. Μέσα απαγορεύεται το τσιγάρο. Βέβαια σ' όσα μαγαζιά κάνουν τα στραβά μάτια επωφελούμαι και καπνίζω κι εγώ (κακώς φυσικά), αλλά άλλο αυτό κι άλλο εισβολή μιας παρέας που ήρθε ΓΙΑ ΝΑ καπνίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε παιδια δεν θα ηταν ωραιο να γινει ενα αφιερωμα στο Rex σκληρο του Καρελια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θελω αν γινεται να μου πει καποιος την τρεχουσα τιμη του ρεξ σκληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 3.30.Καλουτσικο τσιγαρακι μοιαζει αρκετα με το Καρελια φιλτρο αλλα ειναι πιο γλυκοπιοτο και πιο γευστικο,εμενα μου φερνει καπως στο Muratti αλλα σαφως κατωτερο γευστικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δοκιμασα προχτες leader σιελ και δεν τραβαγε καθολου και ηταν λες και καπνιζα αερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είχα γράψει πως ήθελα να κάνω ένα άρθρο για το παραδοσιακό Ρεξ, γιατί όντως αξίζει. Το δοκίμασα 2-3 φορές και μου άρεσε αρκετά. Το πρόβλημα είναι πως τα πακέτα που βρήκα ήταν αρχαία και πως δεν γνωρίζω κανένα μαζαγί στην Θεσσαλονίκη που να φέρνει γκαραντι φρέσκα. Το Μαύρο Ρόδο (καλά να ναι όπου κ να ναι) είχε κάνει αφιέρωμα στο μπλογκ του και είχε πει πως το πέτυχε φρέσκο στην Καλαμάτα και ήταν σουπερ. Αν μάθω λοιπόν πως υπάρχει μαγαζί στην πόλη που το φέρνει τακτικά για κάποιον πελάτη του θα το δοκιμάσω. Να πιάσω έναν ψιλικατζή και να του πω να φέρει μια κούτα για μένα για να πάρω 1-2 πακέτα και τα άλλα να μείνουν στο ράφι του, δεν το επιχειρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά σήματα του Καρέλια πάνε για κατάργηση. Από Καλαμάτα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί όλα τα σπάνια παλιά special, rex, american legend και βλέπω κυρίως το αγρινίου.

      Διαγραφή
  9. Οκ ευχαριστω efthimi αμα μου αφηνες ενα email θα μπορουσα να σου στειλω μια κριτικη και φοτογραφιες και αμα ηθελες την δημοσιευες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδια σας καλω στο νεο μου μπλογκ.Ελπιζω να ερθετε ολοι μπορει οι αναρτησεις που θα κανω να μην σας αρεσουν αλλα θα προσπαθησω για το καλυτερο.Οριστε το λινκ:http://tsigaragiaolous.blogspot.gr/2015/11/blog-post.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα ηθελα να μου προτεινετε καπιοα τσιγαρα με ανατολιτικο χαρμανι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσιγάρα με κυριολεκτικά ανατολίτικο χαρμάνι δεν υπάρχουν. Μόνο μερικά στριφτά της Wolfway.
      Τσιγάρα με σημαντικό ποσοστό ανατολίτικου καπνού και (αυτό που σ' ενδιαφέρει) αρώματος στο χαρμάνι τους είναι οι δύο άσπρες κασετίνες Άσσος (φίλτρο και άφιλτρο), τα αντίστοιχα Καρέλια (φίλτρο και Αγρινίου άφιλτρο), τα αντίστοιχα μαλακά (Άσσος και Καρέλια φίλτρο), νομίζω το Ρεξ, και Σαντέ μόνο το άφιλτρο. Μπορεί και μερικά άλλα.
      Ο καπνός Καρέλια Οριένταλ, παρά το όνομά του, δε θα έλεγα ότι βγάζει ανατολίτικο άρωμα.

      Διαγραφή
    2. Βαλε και τα κλασσικά παλιά GR(στο άσπρο πακέτο) + τα Ασσος Ανευ

      Διαγραφή
    3. Διαφωνώ για τον Άνευ που είναι καθαρά αμερικάνικο χαρμάνι

      Συμφωνώ για GR classic, το οποίο είναι ημιανατολικό (ευρωπαϊκό) χαρμάνι. Όντως, αμιγώς ανατολικά τσιγάρα δεν υπάρχουν πια. Ούτε καν οι κασετίνες του Άσσου και του Καρέλια είναι ανατολικά. Πάει και το καλό μου το 22..

      Διαγραφή
    4. Ο Ανευ ειδικά ο καπνός, έχει εντονη γεύση ανατολικού καπνου. Σε καμια περίπτωση δεν είναι τυπικό αμερικάνικο τσιγάρο,ούτε καν ο ασπρος Ασσος καπνος δεν είναι.
      Για να μην μπερδεύεστε American Blend = ανατολικά καπνα μέχρι 13%
      European or German Blend = ανατολικα παραπάνω από 13,συνήθως μεχρι 20%
      Oriental Blend= ανατολικός καπνός τουλάχιστον 50%.

      Διαγραφή
    5. Φίλε δεν είναι απόλυτες οι αναλογίες. Ο Παπαστράτος ας πούμε, έχει 2-3 σήματα στα οποία βάζει περισσότερα ανατολικά απ ότι στα άλλα αμέρικαν μπλεντ. Το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι.

      Το ευρωπαϊκό χαρμάνι είναι βιρτζίνια - ανατολικά. Το αμερικαν μπλεντ ειναι το γνωστό βιρτζίνια - μπέρλυ - ανατολικά. Και φυσικά, ανατολικά είναι τα σκέτα ανατολικά. Έτσι γίνεται η κατηγοριοποίηση, όχι με το τι ποσοστό ανατολικών καπνών έχει κάποιο σήμα, που στην τελική δεν είναι κάθολου αντικειμενικό κριτήριο μιας που πολύ συχνά από παρτίδα σε παρτίδα αλλάζει το χαρμάνι.

      Από κει και πέρα, τον Άσσο Άνευ τον καπνό δεν τον δοκίμασα. Το τσιγάρο όμως που το δοκίμασα, είναι σίγουρα αμέρικαν μπλεντ. Προσωπικά δεν μου φάνηκε αρωματικό αλλά ο.κ αυτό είναι κάπως υποκειμενικό.

      Διαγραφή
    6. Σ' αυτά που γράφετε για τα είδη χαρμανιών, να προσθέσω και μια πληροφορία που είχε γράψει κάποτε ο Καρέλιας εδωμέσα:
      Μια μικρή δόση ανατολίτικων μπορεί να μπαίνει σε όλα τα χαρμάνια, ακόμα και στα Βιρτζίνια. Σε νούμερα είναι αμελητέο ποσοστό, αλλά βάζει μια πινελιά στο άρωμα.
      Νομίζω ότι μ' αυτό γίνεται ακόμη σαφέστερο ότι τα όρια μεταξύ των ειδών χαρμανιών είναι ρευστά.
      Πάντως σκέτα ανατολίτικα ήταν τα 22άρια και το Κιρέτσιλερ, και αφού αυτά καταργήθηκαν, τέρμα. Πριν από πολλά χρόνια σκέτα ανατολίτικα πρέπει να ήταν και τα άσπρα Καρέλια και Άσσοι, τα Σαντέ κ.ά., αλλά όχι πλέον.
      Είναι όμως το Wolfway, με πολύ έντονο και ωραίο άρωμα μπασμά, και το Oriental (ή Wt) της Wolfway με άρωμα σκέτου αέρα.
      Από κει και πέρα υπάρχουν διάφορα αμερικάνικα χαρμάνια όπου το ανατολίτικο ακούγεται πιο έντονα, και υπάρχουν και τα ημιανατολικά.

      Διαγραφή
    7. To Ευρωπαικό η Γερμανικο χαρμάνι παίδες,έχει την ανάμειξη των 3ων ποικηλιών,απλά μεγαλύτερη ποσότητα ανατολικών από ότι το Αμερικάνικο. Συνήθως την μείξη Ανατολικών με Βιρτζινια,χωρίς μπέρλευ την συναντάς στα ανατολικά χαρμάνια. Αυτά τα γράφω από μνήμης,προ 7 ετών δούλευα σε καπνική και φτιάχναμε χαρμάνια που τα στέλναμε έτοιμα σε καπνοβιομηχανίες. Σήμερα δεν ξέρω τι άκριβως γίνεται,αλλά διεθνώς οι χαρακτηρισμοί είναι αυτοί.
      100% ανατολικός καπνός δεν κάνει απολαυστικό τσιγάρο και μην μπερδεύεστε με τα παλιά λαικά Ελληνικά τσιγάρα,αυτά ήταν κατα 90% με τσεμπέλια και ένα δεκα τις 100 ανατολικά,για την γεύση. Σημείωση πως τα τσεμπέλια δεν θεωρούνται ανατολικά καπνά διεθνώς, αλλά μια ποικιλία ενδιάμεση,μόνο για την εγχώρια αγορα. Αυτά και ελπίζω να βοήθησα.

      Διαγραφή
    8. Αυτό με τα τσεμπέλια δεν το γνώριζα. Στο μυαλό μου για ανατολίτικα τα είχα. Όχι πως έχει και μεγάλη σημασία πια, αφού πλέον τα τσεμπέλια δεν μπαίνουν σε κανένα τσιγάρο ή στριφτό και επισήμως δεν υπάρχουν.
      Πάντως η αλήθεια είναι ότι όταν παραπάνω έγραφα για παλιά ελληνικά τσιγάρα φουλ ανατολίτικα, αυτό ακριβώς είχα υπόψη μου, δηλαδή χαρμάνια με βάση το τσεμπέλι.

      Διαγραφή
    9. Τα τσεμπελια παλια τα χρησιμοποιουσαν σαν καπνο βασης αυτα αργοτερα αντικατασταθηκαν απο τα βιρτζινια και στην ουσια δεν αλλαξαν τοσο τα παραδοσιακα μας τσιγαρα ισα ισα που εγειναν καλυτερα απο παλια αφου με τα τσεμπελια πικριζαν πολυ.Το μονο κακο ειναι τα ορια πισας και νικοτινης που επεσαν.

      Διαγραφή
    10. συμφωνώ. Τα τσεμπέλια άλλωστε ήταν και πάμφηνα.

      Διαγραφή
    11. Και γω δεν ήξερα αυτό με το ευρωπαϊκό χαρμάνι, πως εχει και μπέρλυ μέσα. Για το ανατολικό χαρμάνι ήξερα πως οι ευρωπαίοι εννοούν την μίξη ανατολικά - βιρτζίνια, ενώ εμείς έχουμε στο μυαλό μάς τα σκέτα ανατολικά. Από την στιγμή που ο φίλος montilianni δούλευε σε καπνική δεν έχω λόγο να διαφωνήσω. Ωστόσο, συνυπογράφω αυτό που είπε ο Πέπε για το 22, που το είχα και μόνιμη μάρκα. Βιρτζίνια δεν είχε. Εκτός πια αν ξεγελάστηκα τόσο (πράγμα όχι απίθανο). Το ίδιο ισχύει και για τον προ 5ετίας Άσσο κασετίνα.

      Διαγραφή
  12. Νομιζω πως τα περισσοτερα ανατολικου τυπου καπνα τα εχουν οι Ασσοι φιλτρο,αφιλτρο και μετα Καρελια φιλτρο και Αγρινιου,στους Ασσους εγω τα αντιλαμβανομαι περισσοτερο ενω τα Καρελια ειναι πιο ουδετερα επισης ενω μου αρεσει το αρωμα και η γευση των ανατολικων προτιμω τα Καρελια.Καπνο Wolfway δεν εχω αγορασει ποτε εχω καπνισει ομως απο αλλον μερικα τσιγαρα και μου αρεσε αρκετα αν υπηρχε το ιδιο χαρμανι σε ετοιμο τσιγαρο θα ηταν ολα τα λεφτα.Το Κιρετσιλερ δεν το ειχα δοκιμασει ποτε αλλα καπνιζα συχνα το μαλακο 22 και το 22 Special τετοια τσιγαρα δυστυχως δεν θα τα ξαναδουμε ποτε,η ποιοτητα βεβαιως δεν ηταν και η καλυτερη αλλα η απολαυση των ανατολικων ηταν το κατι αλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τωρα που λεμε για τον Ασσος εβλεπα εχτες μια ελληνικη παλια κωμωδια με την βουγιουκλακη και καπνιζε Ασσος κασετινα μιλαμε για ταινια του 1959 μου εκανε εντυπωση ποσο παρομοια ηταν με την σημερινη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ειδα.Παρατηρησα πως εμοιζε καπως με την πρωτη κασετινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η κασετινα ισως να πρωτοβγηκε στα μεσα του 1950 αφου η ταινια αυτη ηταν του 1959

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΡΟΣ Makis Dimakis---> Φίλε Μάκη στο μπλογκ σου δε μπορουμε να σχολιάσουμε ως ανωνυμοι. Δεν έχουμε όλοι google account. Αν θέλεις άλλαξε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το marlboro filter plus υπάρχει στην Ελλάδα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ενα αφιέρωμα στο παραδοσιακό Ρεξ νομίζω απουσιάζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παίδες έκανα Καμελ φίλτρο τις προαλλες πω πω πολύ χαλιά το έχουν κάνει.Έδωσα σε κάτι φίλους να κάνουν και με ρώτησαν πως τα καπνισω αφήστε χαλί μαύρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Παιδιά ποιόν θεωρείται τον καλύτερο καπνό στριφτού στην Ελλάδα? Ψάχνω έναν μέτριο προς βαρύ καπνό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολο...
      Ο Καρέλια Οριένταλ είναι εξαιρετικός μεν, αλλά ελαφρύς.
      Οι δύο Πουέμπλο είναι επίσης εξαιρετικοί, και σαφώς βαρύτεροι, αλλά πρώτον βρίσκονται δύσκολα, δεύτερον το ότι είναι κατάξεροι δεν αρέσει σε όλους.
      Ο Άσσος Άνευ είναι καθαρός καπνός, μεσαιοβαριούτσικος, αλλά καθόλου σπουδαίος.
      Διάφοροι της Wolfway είναι από πρωτοκλασάτα καπνά αλλά απελπιστικά δυσεύρετοι (ο πελάτης καλείται να αναθεωρήσει όλη την αυτονόητη πρακτική να πηγαίνει στο περίπτερο για τσιγάρα) και, οι περισσότεροι, ελαφριοί.
      Από τους παλιούς καπνούς με παραδοσιακό χαρμάνι στριφτού, αυτές τις μέρες καπνίζω Βαν Νέλλε. Ικανοποιητικό βάρος και όχι κακός όλος μαζί, αρκεί να μην έχεις πρόβλημα με τα αρώματά του...

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντησή σου Πέπε. Θα δοκιμάσω oriental mist αλλά θα τον στρίψω με τζιβάνα (ή άφιλτρο) και θα τον αφήσω και καμιά δεκαριά μέρες μπάς και βαρύνει.

      Διαγραφή
  21. ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕ,ΚΑΘΩΣ ΑΙ ΤΑ ΒΡΕΑΚ,ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΥΣΗ.ΑΠΟ ΤΖΟΥΡΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΝΑ ΤΡΑΒΑΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Η΄ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΡΑ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΣΑΡΟΥΧΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όχι χειρότερα απο τσιγάρο. Μπορεί τα πουράκια να τα ακούς πιο έντονα, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι πιο βλαβερά απο τα τσιγάρα.

      Διαγραφή
  22. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΒΑΘΙΑ ΕΙΣΠΝΟΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΖΟΥΡΕΣ, Ο ΛΑΙΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΛΙΑ.ΤΑ ΠΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΑΚΙΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΒΛΑΒΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΖΟΥΡΕΣ ΩΔΕΝ ΕΙΣΠΝΕΟΝΤΑΙ.ΑΝ ΤΑ ΚΑΠΝΙΣΕΙΣ ΣΑΝ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ Η ΖΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την άλλη όμως στα πουράκια δεν εισπνέεις την πίσσα που εισπνέεις από τα τσιγάρα γιατί δεν έχουν χαρτάκι. Πάντως ότι και να λέμε από θέμα υγείας όλα το ίδιο είναι. Ας τα καπνίζουμε με μέτρο και για τη απόλαυση.

      Διαγραφή