ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Marlboro Menthol


Τα τσιγάρα με μενθόλη, δηλαδή με γεύση μέντα, είναι μία εντελώς ιδιαίτερη κατηγορία που στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής. Αρκετές μάρκες του ελληνικού εμπορίου βγάζουν και τσιγάρο με μενθόλη, αλλά κανένα από αυτά δεν έχω υπόψη μου να έχει ιδιαίτερη κίνηση.

Τα Μάλμπορο μέντα πρέπει να ήρθαν στην Ελλάδα γύρω στα μέσα της δεκαετίας 1990. Κυκλοφορούν σε κανονικό και λάιτ. Το κανονικό, με περιεκτικότητες 10 και 0,7 (και μονοξείδιο 10), κατασκευάζεται εδώ από την Παπαστράτος - Φίλιπ Μόρις.

Στο συγκεκριμένο τσιγάρο, όπως διαπίστωσα πειραματικά, η μενθόλη βρίσκεται και στο χαρμάνι και στο φίλτρο (ή ίσως το φίλτρο έχει ποτίσει από το χαρμάνι). Όπως συνήθως με τα τσιγάρα μέντας, η γεύση της μέντας κυριαρχεί ολοκληρωτικά, καλύπτοντας τη γεύση του καπνού. Για όποιον δεν έχει δοκιμάσει τέτοια τσιγάρα, ενημερώνουμε ότι πρόκειται για μια απροσδόκητη αίσθηση δροσιάς που στην εισπνοή παγώνει όλο το στόμα (ούλα, δόντια, γλώσσα, ουρανίσκο κλπ.) θυμίζοντας οδοντόκρεμα. Η καθαυτό μυρωδιά της μέντας γίνεται αντιληπτή -εξίσου έντονα- στην εκπνοή. 

Νομίζω ότι μόνο ένας συστηματικός καπνιστής τέτοιων τσιγάρων θα μπορούσε να καταλάβει διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικές μάρκες. Έτσι δεν έχω πολλά να προσθέσω για το Μάλμπορο. Είναι ένα σχετικά δυνατό, μετρίως χορταστικό τσιγάρο, και το βρήκα γλυκόπιοτο: χαρακτηριστικά, μπορώ να το καπνίσω και για πρώτο τσιγάρο το πρωί χωρίς το βήχα με τον οποίο συνήθως χαιρετώ την  κάθε καινούργια ημέρα.

Το πακέτο δεν είναι πια σαν αυτό της φωτογραφίας: όπως και στο κλασικό κόκκινο, το λογότυπο Marlboro είναι αδιόρατο -ανάγλυφο αλλά χωρίς μελάνι- στο πάνω μέρος του πακέτου, εν μέρει στην άσπρη γωνία και εν μέρει στο πράσινο περιθώριο. Το τσιγάρο έχει άσπρο φίλτρο, που στο πακέτο αναφέρεται ότι ανήκει στη νέα συγκλονιστική πατέντα Firm Filter (TM).

Δεν ξέρω κανέναν που να καπνίζει μόνιμα τσιγάρα μέντας, αλλά εμένα μου αρέσει να τα παίρνω μια στα τόσα για αλλαγή. Το συγκεκριμένο βρήκα ότι ταιριάζει για 2-3 τσιγάρα την ημέρα, σε κάποιες συγκεκριμένες φάσεις. Αντιλαμβάνεται βέβαια κανείς ότι δεν ταιριάζει με καφέ, ούτε με τα περισσότερα ποτά, μπορεί όμως π.χ. να ταιριάξει μ' ένα κρύο τσάι (που πίνω πολύ), και ίσως, φαντάζομαι, με ορισμένα δροσερά κοκτέιλ. Αλλά αυτά είναι βέβαια υποκειμενικά.

Πάντως πιστεύω πως όποιος τα καπνίζει (αυτά ή οποιαδήποτε Μένθολ) ως αποκλειστική μάρκα ανήκει σε άλλη κατηγορία καπνιστή (όπως άλλο είναι να καπνίζεις στριφτά κι άλλο έτοιμα), με διαφορετικά κριτήρια και γούστα, στα οποία δεν μπορώ να υπεισέλθω.

4, 10 ευρώ / 20 τσιγάρα.

33 σχόλια:

  1. Θα άξιζε να γίνει αναφορά στα τσιγάρα ΑΥΡΑ Ελληνικής κατασκευής - δεν κυκλοφορούν πλέον - τα οποία περιείχαν το κλασσικό ελληνικό χαρμάνι με μια ανεπαίσθητη δόση μέντας που τα διαφοροποιούσε σαφώς από τα υπόλοιπα τσιγάρα!

    Σε ό,τι αφορά στα τσιγάρα μέντας, ίσως η πιο ποιοτική και πιο γνωστή φίρμα είναι τα Salem... δεν ξέρω αν κυκλοφορούν ακόμα στην Ελλάδα, τα οποία - για όποιον κάπνιζε μέντα - μπορούσε σαφώς και να τα ξεχωρίσει τόσο από άποψη ποιότητας, όσο κι από άποψη γεύσης.

    Στην Ελλάδα δεν έχω δοκιμάσει τα Marlboro μέντας, στην Ιαπωνία όμως κάποτε την έκανα την δοκιμή μου και οφείλω να πω πως την γεύση την έχω ακόμη στο στόμα μου καθώς το χαρμάνι ομοίαζε - αν δεν ήταν το ίδιο - με το αυθεντικό και θρυλικό Marlboro lights... εκείνο με το λευκό φίλτρο που βλέπαμε κατά καιρούς στα χέρια αστέρων του Χόλυγουντ!

    Έχεις δίκιο που το σημειώνεις... την εποχή που το δοκίμασα εγώ, το χαρμάνι ήταν ποτισμένο καθώς, τότε δεν είχε αναπτυχθεί η τεχνολογία της κάψουλας στο φίλτρο, ακόμα περισσότερο η σκέψη για τοπότισμα του φίλτρου σχετικά.

    Τα Salem είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στον αφρο-αμερικάνικο πληθυσμό πάντως, σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφεύγεται το συχνό κάπνισμα της μέντας ή του μελιού ή της γλυκόριζας (στα στριφτά) καθώς είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τον οργανισμό!

    Δυστυχώς, οι εποχές του καλού τσιγάρου και γενικότερα του καλού καιποιοτικού καπνίσματος, έχει περάσει ανεπιστρεπτί κυρίως εντός ΕΕ! Είμαι τυχερός που ζω στην Τουρκία και μπορώ και βρίσκω καπνούς και γεύσεις που ούτε καν στον όνειρόμας στην Ελλάδα! Και μιλάω κυρίως για καπνούς χύμα. Θέλει όμως πολύ ψάξιμο και συγγνώμη για το πλάτιασμα στην σκέψη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ta Marlboro μέντα υπάρχουν στανταρ από τα μέσα της δεκαετίας του 90. Κυκλοφορεί επίσης και Μαρλμπορο μεντα σε λαιτ που είναι καλύτερο. Το μόνο τσιγάρο,περίπου, αυτής της κατηγορίας που κάνει κάποιες πωλήσεις είναι το Camel με την κάψουλα,αν και αμφιβάλω αν την πατάνε όσοι το αγοράζουν. Τα Αυρα πουλούσαν αρκετα,ήταν του Κεράνη, της εταιρείας που έβγαζε σχεδον αποκλειστικά πολύ καλά παραδοσιακά τσιγάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν από τα μέσα '90 στην Ελλάδα ή γενικά; Αν εννοείς την Ελλάδα, εκπλήσσομαι.

      Διαγραφή
    2. Nαι βέβαια. Είχα μαγαζί με ψιλικά μέχρι το 99 και θυμάμαι πως τα φέρναμε

      Διαγραφή
    3. Tότε θα το διορθώσω στην ανάρτηση.

      Διαγραφή
  3. Το Marlboro Menthol πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2001 νομίζω. Προσωπικά και στις δυο εκδοχές του(κανονικό κι ελαφρύ), δεν μου άρεσε και με ενοχλούσε στο λαιμό. Καμιά σχέση με τα "ΑΥΡΑ", καθώς και τα "SALEM", που αναφέρθηκαν παραπάνω. Θα θυμίσω και τα "ΜΙΣΤΡΑΛ"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ηθελα να μου προτεινετε καποια παραδοσιακα τσιγαρα φθηνα ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τα παλιά τσιγάρα που αναφέρατε, τα Μιστράλ δεν τα έχω προλάβει. Τα Αύρα τα θυμάμαι, και δε μου άρεσαν. Δε θα έλεγα ότι είχαν ανεπαίσθητη δόση μέντας. Ήταν κανονικά μένθολ, αλλά ο καπνός τους ήταν παραδοσιακό ελληνικό ανατολίτικο χαρμάνι (πιθασνώς με βάση τα τσεμπέλια, που τα συνήθιζε ο Κεράνης) και ο συνδυασμός αυτών των δύο μου είχε φανεί εξαιρετικά αταίριαστος, σαν ούζο με κόκα κόλα ένα πράγμα. Ίσως αν τα δοκίμαζα τώρα να είχα άλλη γνώμη.

    Τα Σάλεμ τα έπαιρνα μια στα τόσα και μου άρεσαν. Αν δεν απατώμαι έρχονταν μόνο σε κατοστάρι. Τα Σάλεμ, όπως και τα Νιούπορτ (που δεν έρχονταν ποτέ στην Ελλάδα) είναι μάρκες που εξ αρχής έβγαζαν μόνο με μέντα, όχι «κανονικά» τσιγάρα.

    Εκείνο τον καιρό υπήρχε και άλλη μία μάρκα μένθολ στην Ελλάδα, που υπάρχει ακόμα, τα Μορ εκατονεικοσάρια με σκούρο καφέ χαρτί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ότι η μενθόλη είναι στο χαρμάνι και όχι (ή όχι μόνο) στο φίλτρο το ανέφερα γιατί σήμερα δεν είναι υποχρεωτικά έτσι. Εκτός από τα Κάμελ με κανονικό χαρμάνι και με κάψουλα μενθόλης στο φίλτρο που αν θες τη σπας και παίρνεις τη γεύση ή αν θες δεν την πειράζεις και καπνίζεις σκέτο καπνό, υπάρχουν επίσης σκέτα φίλτρα στριφτού με μέντα. Φίλτρο μέντας βρίσκεται και σε αξιόλογα τσιγάρα, όπως τα Νατ Σέρμαν (δεν τα έχω δοκιμάσει αλλά ξέρω το επίπεδο της εταιρείας από άλλα τσιγάρα τους)Α η εταιρεία ήθελε να βγάλει κι ένα τσιγάρο με μέντα, για να καλύψει κι αυτή την προτίμηση ορισμένων καπνιστών, αλλά συνάμα και να παραμείνει πιστή στην αρχή της ότι δε χρησιμοποιεί κανένα πρόσθετο στα χαρμάνια της.

    Κατόπιν τούτου υποθέτω ότι και σε πιο κοινές μάρκες θα υπάρχουν τσιγάρα με μέντα στο φίλτρο και όχι στο χαρμάνι.

    Για την ιστορία αναφέρω ότι δεν ξέρω να υπήρχε ποτέ τσιγάρο μέντας άφιλτρο. Σε στριφτό είναι πολύ σπάνιο, αλλά είχα εντοπίσει παλιά μια αγγλική μάρκα, τα Sharrow Menthol, βλ. εδώ τελευταίο, και θα υπάρχουν/υπήρχαν και άλλα, ποτέ όμως στην Ελλάδα.

    Το μόνο τσιγάρο με μέντα που έχει παρουσιάσει ο Πέτρος είναι το αγγλικό St. Morritz.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδια εμεινα στο καρελια φιλτρο δεν το ξαναλλαζω ποτε υπεροχη γευση κλασικο παραδοσιακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κανω μονιμα τσιγαρα μεντας, εκανα Lucky Strike μεντα (με καψουλα) αλλα πλεον στριφτο με φιλτρακι μεντας.
    Εχω δοκιμασει Marlboro μεντα, και εχω κανει αρκετα πακετα, αλλα θα τα παρω 1 στο τοσο πλεον, οπως και καθε τσιγαρο μεντας εργοστασιακο.
    Τα Camel Activate, με μεντα, εχουν εντελως την γευση και την αισθηση οδοντοκρεμας, οσο για ποιοτητα καπνου δε θα μιλησω, γιατι ανοιξα ενα και ηταν απαισιο αυτο που εβλεπα.
    Τα Lucky strike μεντα, μ'αρεσαν, βεβαια μετα αλλαξαν το χαρμανι τους, ή την ποιοτητα καπνου να ειμαι σαφης, και δεν ηταν τοσο ωραια πλεον.
    Τα Marlboro menthol, ναι μεν καλυτερα απο τα camel activate, αλλα δευτερα σε σχεση με τα Click&Roll Lucky strike.
    Τελος, προσφατα κυκλοφορησαν τα Marlboro Fuse beyond. Με την εξης πατεντα. 2πλη μπιλια! Η πρασινη εχει γευση δυοσμο, και η μπλε παγωμενη μεντα (θυμιζει οδοντοκρεμα) Ενδιαφεροντα και με ασκαστη μπιλια , αν και ελαφρια, αλλα και με καθε μπιλια ξεχωριστα σκασμενη, αναλογως με τι ενταση το θες, και τι γευση θες, αλλα ολως παραδοξως και με τις 2 μπιλιες σκασμενες. Εστω για δοκιμη τα προτεινω. Πολυ ομορφο πακετο, με γυαλιστερα μπλε και πρασινα σημεια, ενα 3d σχεδιο πανω, και κυριως χρωμα του πακετου λευκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εχω δοκιμασει τα παλια μαρλμπορο μεντα τα καμελ activate και καπνο με φιλτρο μεντας ολα ειχαν γευση σαν οδοντοκρεμα

      Διαγραφή
  9. Και ξεχασα να αναφερω, οταν ξαναπηρα πακετο Lucky strike μεντα, με το νεο λογοτυπο κλπ κλπ, τον αυγουστο, ηταν καλυτερα απο πριν, τωρα δε ξερω βεβαια πως θα ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω δοκιμάσει το Μάρλμπορο μέντα όπως επίσης και το Σάλεμ και μου έχουν αρέσει πάρα πολύ. Για τρία - τέσσερα τσιγάρα την ημέρα είναι πολύ ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν γνωρίζω αν κυκλοφορεί ακόμα. Εγώ το κάπνιζα περιστασιακά πριν δώδεκα - δεκατρία χρόνια λόγω του ότι με κερνούσε ένας φίλος μου που κάπνιζε συχνά Σάλεμ, παρ' όλο που δεν ήταν η μόνιμη μάρκα του. Όταν είχε μαζί του πακέτο Σάλεμ ποτέ δεν ξεχνούσε να μου προσφέρει τσιγάρο.
    Πάντως θα ήθελα πολύ να μάθω αν υπάρχει το Σάλεμ στα περίπτερα. Ήταν πολύ απολαυστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από το 2022 η Ευρωπαική Ένωση θα απαγορεύσει τα τσιγάρα με μέντα
    http://www.newsbeast.gr/world/arthro/592682/i-ee-tha-apagoreusei-ta-tsigara-me-geusi-meda

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρε πλακα πλακα απορω γιατι τα εβγαλαν τα τσιγαρα με την μεντα ρε φιλε αμα δν κανεις το κανονικο σου τσιγαρακι δν γινεται αγαπη μου παντοτινη ειναι το Καρελια Φιλτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ Καρέλια Φίλτρο καπνίζω, όμως συχνά παίρνω και ένα πακέτο Έξελλενς το οποίο μου αρέσει πολύ.
      Καπνίζω μισό πακέτο την ημέρα και το Καρέλια Φίλτρο είναι και για μένα παντοτινή μου αγάπη. Είμαι φανατικός οπαδός αυτού του συγκεκριμένου τσιγάρου.
      Γενικά, τα τρία αγαπημένα μου τσιγάρα είναι το Καρέλια Φίλτρο, το Έξελλενς και το BF κόκκινο.
      Το Μάρλμπορο Μενθόλ το παίρνω μερικές φορές για να καπνίσω δυο - τρία τσιγάρα από αυτό την ημέρα γιατί μου αρέσει αυτή η γεύση της μέντας. Όχι όμως για μόνιμη μάρκα. Μόνο για μια στο τόσο.

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορω να το αλλαξω το Καρελια φιλτρο πολλοι μου λενε πως το καπνιζεις παρε καρελια πορτοκαλι μαλακο και τους λεω εγω το Καρελια φιλτρο δεν το αλλαζω με τιποτα γιατι ειναι φθηνο 3,30 και ειναι και ποιοτικο.

      Διαγραφή
  14. Παλιά, πριν γίνει υποχρεωτική η αναγραφή των περιεκτικοτήτων, υπήρχε η φήμη ότι τα μένθολ έχουν τόσο βαρύ καπνό που χωρίς τη μέντα δε θα καπνίζονταν. Φυσικά, αργότερα αποδείχτηκε ότι έχουν νορμάλ καπνό σαν όλα τα τσιγάρα. (Ενώ αντίθετα τα κρετέκ, τα ινδονησιακά τσιγάρα με μοσχοκάρφι, έχουν όντως αμύθητες ποσότητες πίσσας και νικοτίνης και -χάρη στο μοσχοκάρφι υποθέτω- καπνίζονται παρά ταύτα άνετα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παντως το Μαρλμπορο με μεντα εχει πολυ μικρη δημοτικοτητα σε σχεση με αλλα σηματα της ιδιας κατηγοριας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απαντήσεις
    1. 3,50. Πήρα ένα πακέτο σήμερα μετά από μήνες..Άντε να δούμε αν βελτιώθηκε επιτέλους

      Διαγραφή
    2. Πηρα πριν απο λιγο ενα πακετο Ασσος φιλτρο πω μεγαλη χαζομαρα εκανα που το πηρα ηταν λες και καπιναγα μπουρουχα θα ξαναγυρισω με χιλια στο καρελια φιλτρο.Κωδικος για την ιστορια ΑΑ.

      Διαγραφή
    3. το ασσος φιλτρο κασετινα δεν ειναι καλο σε αντιθεση με το ασσος μαλακο που εχει φαει τρελη βελτιωση,ειναι ανωτερο και απο καρελια φιλτρο

      Διαγραφή
  17. Η κασετινα Ασσος δν καπνιζεται εγω προτιμαω το καρελακι μου το φιλτρο μαλακο δν το ξαναλλαζω ολη η παρεα μου λεει πως το καπνιζω αλλα δν το αλλαζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το αλλάξεις ποτέ. Είναι τσιγάρο με τεράστια ιστορία, είναι φθηνό και πολύ ποιοτικό, η ποιότητά του είναι πάντοτε υψηλή, και είναι πολύ καλύτερο από τις άλλες μάρκες, ακόμα και από τσιγάρα της ίδιας μάρκας. Πιστεύω το Καρέλια φίλτρο είναι πολύ καλύτερο από τη Χρυσή Κασετίνα και από το πορτοκαλί.

      Διαγραφή
    2. «Τεράστια ιστορία» είναι και δεν είναι επιχείρημα...

      Αφενός, πολλοί (κι εγώ) υποκύπτουμε στην ιδιαίτερη γοητεία που έχουν μερικά τσιγάρα για λόγους άλλους εκτός από τη γεύση τους: ιστορία, αισθητική, στυλ. Γενικά στο κάπνισμα υπάρχει πολύς ρομαντικός φετιχισμός, και δεν είναι κακό αυτό.

      Απ' την άλλη όμως, και ο Άσσος (και μάλιστα κασετίνα) έχει τεράστια ιστορία, και η παραπάνω συμβουλή απευθυνόταν σε κάποιον που ο Άσσος πολύ απλά δεν του αρέσει.

      Μάκη, κάπνιζε ό,τι σου αρέσει (γευστικά ή φετιχιστικά), αλλά αν είναι να παραθέτουμε επιχειρήματα πέρα από τη γεύση, να προσθέσουμε και ότι ο Καρέλιας είναι 100% ελληνική εταιρεία, η μόνη που έχει απομείνει στο χώρο του τσιγάρου (μαζί με τη νεοεμφανισθείσα Wolfway), οικογενειακή, μάχιμη στο διεθνή στίβο και στον ανταγωνισμό με πολυεθνικούς κολοσσούς.

      Διαγραφή
  18. Ναι αλλα το Ασσος κασετινα δεν το χαρακτηριζω ανατολιτικο χαρμανι αλλα αμερικαν μπλεντ και γευστικα μου φανηκε πολυ αδιαφορο σε σχεση με το Καρελιας φιλτρο.Ενταξεια δεν θελω να τσακωθω με κανεναν για το τσιγαρο ανθρωποι ειμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φιλε ανωνυμε δεν το αλλαζω το Καρελια φιλτρο εκει θα μεινω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή