ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Καπνός Άσσος Άνευ


Ο νέος καπνός στριφτού της εταιρείας Παπαστράτος - Φίλιπ Μόρις, σύμφωνος με τη μόδα των πρόσφατων ετών για πιο φυσικά καπνά. Κυκλοφόρησε ταυτόχρονα και σε έτοιμο τσιγάρο.

Το πρώτο που βλέπουμε στη συσκευασία είναι ότι το ντιζάιν του άσπρου Άσσου, παρόμοιο με της κασετίνας, εδώ έχει χρωματιστεί σε τόνους του μπεζ, όπως είθισται για όλα τα παρόμοια προϊόντα χωρίς ή με λιγότερα πρόσθετα. Το πλαστικό του πακέτου είναι τραχύ απ' έξω, κι έχει αυτές τις γραμμίτσες σαν ραφές γύρω γύρω, δημιουργώντας γενικά μια αίσθηση φυσικού ακατέργαστου προϊόντος. Βέβαια οι γραμμές είναι απλώς τυπωμένες, και η μέσα επιφάνεια είναι γυαλιστερή.

Το δεύτερο που βλέπουμε είναι ότι δε γράφει «Χωρίς πρόσθετα» αλλά «Χωρίς τεχνητά πρόσθετα», και μ' έναν αστερίσκο. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος επίσημα κατοχυρωμένος τρόπος να οριοθετηθεί η διάκριση φυσικού και τεχνητού πρόσθετου: αν βάζουν κακάο ή μέλι θεωρείται φυσικό πρόσθετο; Πάντως είναι διαφορετική περίπτωση από άλλους καπνούς όπως ο Πουέμπλο, όπου δηλώνεται ευθέως ότι δε χρησιμοποοιείται κανένα πρόσθετο οποιουδήποτε είδους παρά μόνο νερό. Από την άλλη, ο αστερίσκος δεν κρύβει καμιά παγίδα: παραπέμπει απλώς σ' ένα κειμενάκι, που προφανώς είναι υποχρεωτικό να μπει, που μας προειδοποιεί ότι ο καπνός χωρίς πρόσθετα δεν είναι λιγότερο βλαβερός.

Σε άλλο σημείο της συσκευασίας διαβάζουμε ότι το χαρμάνι περιλαμβάνει και επιλεγμένα ελληνικά καπνά.

Το ίδιο το χαρμάνι είναι πολύχρωμο, με σκουροκάστανα, καστανοκόκκινα και ξανθά καπνά. Πρόκειται για χαρμάνι αμερικάνικου τύπου, με σχετικά ήπια γεύση (όχι υπερβολικά: δεν είναι άτονο), μεσαίου βάρους που προσωπικά το βρίσκω ικανοποιητικό. Αν το συγκρίνουμε με τον καπνό Άσσο τον άσπρο, ο Άνευ είναι ίσως μια ιδέα βαρύτερος και με αρκετά καθαρότερη αίσθηση καπνού, αν και δεν πείθομαι ότι είναι 100% καπνός και νερό. Φυσιολογική υγρασία, κόψιμο κάπως φαρδύτερο από άλλους καπνούς (από τους Καρέλια λ.χ.), χωρίς σκουπιδάκια.

Παρόλο που στη συσκευασία διακρίνεται πολύ έντονα η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, το αποτέλεσμα είναι καλό. Ένας ευχάριστος καπνός που θα τον ξαναέπαιρνα. Τα αμερικάνικα χαρμάνια δεν είναι η πρώτη μου επιλογή, αλλά ούτε και τα αποφεύγω. Για τους δηλωμένους θιασώτες του είδους είναι πολύ καλή επιλογή.

Τιμή: 3,40 ευρώ τα 15 γραμμάρια = περ. 2,26ε/10γρ.

Οφείλω να σχολιάσω ότι ο τίτλος «ASSOS» (λατινικά γράμματα) «ΑΝΕΥ» (ελληνικά γράμματα) είναι ένας κιτς τραγέλαφος.

31 σχόλια:

  1. Καλο θα εινσι να γινει και παρουσιαση του ετοιμου τσιγαρου εγω το ετοιμο βρηκα. Καλο αλλα οχι κατι το φοβερο. Το καμελ νατουραλ καφε ειναι καλυτερο. Στο ετοιμο γραφει πανω μονο καπνος και νερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις σήμερα το βρήκα στην Θεσσαλονίκη. Ναι, σκοπεύω να κάνω αν δεν με προλάβει άλλος φυσικά. χεχεχε

      Διαγραφή
    2. Κάνε, κάνε Ευθύμη. Εγώ στρί.

      Διαγραφή
    3. Μιάς που τώρα είδα τα ψιλά γράμματα, το "ANEY" μπορεί να είναι γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες, όπως το "ASSOS" και όχι με ελληνικούς. Γράφεται το ίδιο. Δεν διαφωνώ βέβαια πως δεν είναι ωραίο, ειδικά σήμα με τέτοια ιστορία να μην γράφεται στα ελληνικά

      Διαγραφή
    4. Μα πες μου τώρα, ειλικρινά, όταν βλέπεις ASSOS ANEY δεν παρασύρεσαι να καταλάβεις Assos aney; Αλλά «ανέϊ» δε σημαίνει τίποτε, εκτός πια κι αν θεωρήσουμε ότι δεν είναι ούτε αγγλικά ούτε μεταγραφή σε διεθνές αλφάβητο αλλά γκρίνγκλις, οπότε ναι, διαβάζεται «άνευ».
      Ώς τα τώρα δεν είδα φίρμα προϊόντος να γράφεται στα γκρίνγκλις.

      Διαγραφή
    5. Μα αυτό είναι το κόλπο. Γράφεται ANEY και όχι aney. Αρα δεν είναι greeklish. Θα ήταν αν το έγραφε σε αγγλικά και ΠΕΖΑ. Αλλά γραμμένο με κεφαλαία είναι ένα Ελληνικότατο "Ανευ" για εμας τους Ελληνες το οποίο ταυτόχρονα δεν μπερδεύει και τους ξένους αφού μπορεί να διαβαστεί ως συμπληρωματικό όνομα

      Διαγραφή
  2. Για το έτοιμο τσιγάρο θα γινει αφιέρωμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα σκοπό να κάνω εγώ. Αλλά με τα τελευταία δεν έχω διάθεση. Θα κάνω όμως σε λίγες μέρες, εκτός αν κάποιος φίλος με προλάβει

      Διαγραφή
  3. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά είναι στα υπόψιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά στην παρούσα φάση τον έχω ψιλοκαθιερώσει. Οι καλύτεροι καπνοί του τρέχοντος εμπορίου που έχω υπόψη μου είναι, για μένα, ο Άνευ, ο Οριένταλ Μιστ και οι δύο Πουέμπλο. Απο αυτούς στο Πουέμπλο με κουράζει η ξηρότητα και το εύθρυπτο, ο Οριένταλ Μιστ μού πέφτει κουραστικά ελαφρύς, οπότε διά της εις άτοπον απαγωγής καταλήγω στον Άνευ. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχω ξετρελαθεί κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα δε βαριεσαι καθε φορα να στριβεις??

      Διαγραφή
    2. Πάρα πολύ, αλλά τι να κάνω; Αυτή είναι η μοίρα μας, όσων καπνίζουμε στριφτά. :-)

      Διαγραφή
    3. Εγω παντως το ετοιμο το θεωρω καλυτερο γευστικα. Αφου εισαι τοσο φανατικος του στριφτου παρε μια μηχανη στριψηματος απο ενα καπνοπωλειο

      Διαγραφή
    4. Το 'χουμε ξανασυζητήσει: οι μανιώδεις στρίφται δεν ικανοποιούνται από το έτοιμο, και αντιστρόφως.
      Όσο για τα μηχανάκια, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί υπάρχουν, εκτός από τα τελευταία χρόνια που πολλοί στράφηκαν στο στριφτό απλώς για οικονομικούς λόγους. Το χειροποίητο, που ποτέ δεν μπορώ να κάνω δυο τσιγάρα ολόιδια αλλά πάντα καταλαβαίνεις ότι τα 'κανα εγώ, έχει τη γοητεία του.

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. παίδες έχει βγει πόρισμα για το ποιος καπνός είναι ελαφρύτερος;
    κάνω drum yellow που δεν έχει σκουπίδια και πρόσθετα αλλά θα δοκίμαζα και κάτι άλλο.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόλις επέστρεψα στην Ελλάδα, κι ως φανατικός καπνιστής στριφτού, ο εν λόγω καπνός καθώς και ο Oriental Mist ήταν οι πρώτοι καπνοί που θέλησα να δοκιμάσω. Ο Άσσος άνευ είναι μία αηδία και μισή. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε αυτό. Ο δε Oriental Mist, παρόλο που καταφέρνει να θυμίσει κάτι από τις γεύσεις και τα αρώματα που οι παλαιότεροι από εμάς έχουμε γνωρίσει κι έχουμε γευτεί, με κάνει κι αναρωτιέμαι ποιός ο λόγος των 4,50 ευρώ για εισπνοή αρωματισμένου αέρα??? Ποιό το νόημα???

    Ο Pueblo - μια κι έπιασα τις νέες κυκλοφορίες - αν και δεν τον δοκίμασα, παντού είναι ίδιος... φαντάζομαι κι εδώ στην Ελλάδα παραμένει το ίδιο αξιοπρεπής. Πλήν όμως,οφείλω να πω πως η κοροϊδία των ελλήνων καπνιστών δεν έχει όρια!

    Πανάκριβοι ανασκευασμένοι "καπνοί" (χαρτί δηλαδή) που πλασάρονται ως καπνοί και αρώματα και γεύσεις που δήθεν προσφέρουν καπνιστική απόλαυση!? Τί να πω?

    Στην Τουρκία πάντως - μιλώντας για ελληνικούς καπνούς - αγοράζουμε τον καρέλια για 3 ευρώ τα 25 γραμμάρια αν και δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια αγορά καθώς, ο χύμα τούρκικος καπνός και σε όποια παραλλαγή του είναι κλάσης ανώτερος, πιο ποιοτικός, πιο γευστικός και κυρίως, πιο οικονομικός!

    3 ευρώ τα 25 γραμμάρια... για να υπολογίσουμε ακριβώς την κοροϊδία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη ξεχνας οτι η τιμη του τσιγαρου σε καθε χωρα παει αναλογα με τη φορολογια της, μιας και το 85% της τιμης, ειναι ο φορος.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο! Παρ' όλα αυτά δεν μπορώ να μην εξοργίζομαι με το γεγονός ότι μας δουλεύουν και μας προσφέρουν προϊόντα τα οποία δεν αξίζουν την τιμή τους!

      Διαγραφή
    3. Οφείλω όμως να συμπληρώσω το εξής... δοκίμασα τον GR τον κόκκινο. Σύμφωνα με την δική μου άποψη και σύμφωνα με τα δικά μου γούστα, μαζί με τον Marlboro τον κόκκινο, είναι ό,τι καλλίτερο κυκλοφορεί στην αγορά του στριφτού (μου μένει μόνο να δοκιμάσω τους Woolfway). Όσοι δεν τον έχουν δοκιμάσει, ας κάνουν μία δοκιμή.

      Διαγραφή
  8. παιδια θα ηθελα την γνωμη σας, κανω malboro gold και asso filtro. ο συγκεκριμενος καπνος ειναι καλος? καπνιζω 6-7 τσιγαρα τη μερα. ειναι πολύ βαρυς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι βαριούτσικος, όχι πολύ. Από γεύση, αξιοπρεπης αλλά όχι ξεχωριστός. (Άλλος μπορεί να σου πει τελείως διαφορετική γνώμη βέβαια.)

      Διαγραφή
  9. Εγώ τον άνευ τον κάνω 4 μήνες τώρα έχω μείνει ευχαριστημένος παρα πολύ από αυτόν τον καπνό και ομολογώ ότι μάλλον δεν θα αλλάξω παρά μόνο αν δεν έχει το περίπτερο και αναγκαστω να πάρω GR που τον είδα για να τον δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσα τσιγάρα βγάζει ο συγκεκριμένος καπνός 15γρ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάλογα πώς τα στρίβει ο καθένας. Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές βάζουμε πάνω από μισό, κάτω από ένα γραμμάριο καπνό σ' ένα τσιγάρο. Πάντως αυτός ο καπνός βγάζει όσα βγάζουν και οι περισσότεροι (όχι σαν τον Πουέμπλο π.χ., που λόγω ξηρότητας βγάζει λίγο περισσότερα τσιγάρα).

      Διαγραφή
  11. Είναι πιο βαρύς από τον Holborn kitrino kai ton gold??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μολις δοκιμασα τον ασσος ανευ και ειναι μια απογοητευση μοιαζει με καρελια αρκετα οσο για τα προσθετα αν ειναι το ιδιο βλαβερος με πριν γιατι τα εβγαλαν για να πουν οτι κατι αλλαξε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σας επιλέγουμε και σας προτιμούμε και εσείς μας βάζετε 20 γραμμάτια τριμα μέσα .. έλεος ρε παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σας επιλέγουμε και σας προτιμούμε και εσείς μας βάζετε 20 γραμμάτια τριμα μέσα .. έλεος ρε παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιατί τα πακέτα δεν γράφουν πια πουθενά, τι περιέχει κάθε τσιγάρο;;; Παλιά έγραφαν 1% νικοτίνη, 10 γρ πίσσα κλπ. Πόσο νόμιμο είναι να μην αναγράφεται η σύσταση;; Μόνο αηδιαστικές φωτογραφίες και προειδοποιήσεις για την υγεία μας βρίσκεις πλέον στα πακέτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή