ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΚΑΠΝΟΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ WOLFWAY


Χωρίς αναλυτική παρουσίαση, μια τυπική ενημέρωση για το ποια σήματα της εταιρείας κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

1. Oriental: Ανατολικό χαρμάνι, 70% Σάμσουν Κατερίνης, 30% Μπασμάς Ξάνθης.
Body: 1/5, Room note: 3/5

2. Wild Guns: «Παλαιό Αμερικάνικο» χαρμάνι από Isleta Pueblo του Νέου Μεξικού (ΗΠΑ) και Burley του Τενεσί. Έχει γίνει σχετική ανάρτηση εδώ.
Body: 3,5/5, Room note: 2,5/5

3. Black Sea: Ημιανατολικό (ή παραλλαγή Αμερικάνικου) χαρμάνι με Gold Virginia από την Βιρτζίνια, Burley Hampton από το Κεντάκι, Connecticut από το Κονέτικατ,  Σάμσουν Κατερίνης, Μπασμά Ξάνθης και Λατάκια από τη Λατάκεια της Συρίας. Έχει γίνει σχετική ανάρτηση εδώ.
Body: 3/5, Room note: 2,5/5

4. Lizard Tail μαύρο: Αμερικάνικο χαρμάνι με σκούρα Virginia από την Βιρτζίνια, Burley Hampton από το Κεντάκι και Μπασμά Ξάνθης. 
 Body: 2/5, Room note: 2/5



5. Lizard Tail κόκκινο: Αμερικάνικο χαρμάνι με τις ίδιες ποικιλίες όπως το μαύρο, + μέλι ελάτου (ίσως και άλλα συστατικά).
Body: 4,5/5, Room note: 2/5


6. Μύρο:  Χαρμάνι «μόνο για γυναίκες» (sic), με Gold Virginia από την Βιρτζίνια και Isleta Pueblo του Νέου Μεξικού, ζυμωμένο με λικέρ και σιρόπι καραμέλας και ψημένο με απόσταγμα πραγματικής καραμέλας.
Body: 1,5/5, Room note: 3/5



7. Wolfway: Ανατολικό χαρμάνι με Ιζμίρ από τη Σμύρνη και Μπασμά Ξάνθης.
Body: 3,5/5, Room note: 4/5

Όλοι οι καπνοί κυκλοφορούν σε συσκευασίες 100 γρ. = 24 ευρώ (2,4 ευρώ τα 10 γραμμάρια). Τουλάχιστον το Black Sea, το Lizard μαύρο και το Wild Guns κυκλοφορούν επίσης σε συσκευασίες 15 γρ. = 3.80 ευρώ (=περ. 2.54 ευρώ τα 10 γραμμάρια).

Από τα 7 χαρμάνια τα έχω δοκιμάσει όλα εκτός από το Μύρο. Lizard κόκκινο έκανα ένα τσιγάρο δειγματοληπτικά, τα άλλα 5 τα έχω καπνίσει σε ποσότητα.

48 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!
    Που μπορούμε να τους βρούμε;Στην αρχή αν δεν κάνω λάθος μπορούσες μόνο να τους παραγγείλεις απο την εταιρεια. Τώρα υπάρχουν και σε περίπτερα ή καταστήματα πώλησης καπνού; Και τέλος υπάρχει περίπτωση να τους βρούμε εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης;
    Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθήνα εγώ τους παίρνω από το e-strifto, που είναι ηλεκτρονικό κατάστημα αλλά έχει και πραγματικό μαγαζί, στη Σταδίου, βλ. διεύθυνση στο σάιτ τους. Έχει και μερικά άλλα μαγαζιά και περίπτερα, τα λένε νομίζω στο φβ της εταιρείας (από τότε που βρήκα πού μ' εξυπηρετεί καλύτερα δεν τα 'χω ξανακοιτάξει).

      Για άλλα μέρη μάλλον θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τους ίδιους.

      Διαγραφή
    2. υπαρχουν και στην επαρχια σε ολα τα ενημερωμενα καπνοπωλεια

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα.

    Έχω ενημερωθεί πως θα καταργηθούν τα 15άρια, λόγω ευρωπαικής νομοθεσίας (πράγμα που θα γίνει και στους υπόλοιπους καπνούς μετά το φθινόπωρο) και θα βγουν 30άρια με τιμή γύρω στα 8 ευρώ. Θα κυκλοφορήσουν όλοι οι καπνοί τους σε 30άρι.

    Δεν έχω κατέβει κέντρο ακόμα, αλλά υποτίθεται πως θα τους είχαν γύρω στις 20 Μαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.

      Κατέβηκα σήμερα κέντρο. Τα 30άρια αναβάλλονται προς το παρόν και η κυκλοφορία τους μετατίθεται για Σεπτέμβριο ή Δεκέμβριο. Θα παίξει προσφορά από τώρα μέχρι τότε, το 100άρι στα 15 ευρώ. Πήρα τον Wolfway σε αυτή την τιμή.

      Μεγάλη ευκαιρία, όσοι ενδιαφέρεστε δείτε το.

      Διαγραφή
    2. 100άρι με 15€ τέλος. Υπήρχε ένα διάστημα πρίν το κράχ, που έβρισκες όλους τους καπνούς wolfway 100g στα 15€ μαζί με δώρο 10 τσιγαρόχαρτα. Φυσικά οι άνθρωποι κάνουν και τώρα ακόμα κάποιες προσφορές, αλλά πολύ περιοριζμένες

      Διαγραφή
  3. καλησπερα...
    μια ψιλοασχετη απορια...βλεπω σε μια φωτο μια κλασικη μηχανη κοπης καπνου στην ελληνικη αγορα, και ρωταω αν ειναι απλα για το ντεκορ ή τα καπνα κοβοντε στο 0,8 mm που κοβει η συγκεκριμενη

    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φωτογραφία είναι διαφημιστική, την πήρα από το σάιτ ενός καπνοπωλείου και μάλλον θα προέρχεται από το σάιτ της ίδιας της εταιρείας.
      Έχοντας αυτή τη στιγμή μπροστά μου ένα πακέτο Wolfway κι ένα Black Sea, δε νομίζω ότι είναι ίδια κομμένα - όχι πως ξέρω ποιο πλησιάζει περισσότερο τα 0,8 χιλ. βέβαια...

      Διαγραφή
  4. Δοκίμασα κι ένα τσιγάρο Μύρο, έτσι για να μου φύγει η περιέργεια.

    Δε μου άρεσε: είχε διάφορα πολύ έντονα αρώματα, καραμέλας κλπ., που δε μου φάνηκαν να δένουν με το χαρμάνι, ήταν σαν να έχουν κάτσει από πάνω από το κυρίως άρωμα (το οποίο άλλωστε εξαφάνιζαν).

    Καραμέλα βέβαια σημαίνει καμμένη ζάχαρη, όχι καραμελίτσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωστόσο να σχολιάσω θετικά ότι είχε χρόνια, ίσως δεκαετίες, να εμφανιστεί καινούργιο προϊόν (καπνός ή τσιγάρο) με ελληνική ονομασία γραμμένη με ελληνικά γράμματα.

      Στα προϊόντα της ΅Γούφγουεϊ οι ελληνικές ονομασίες υπονοούνται μεν σε αρκετές περιπτώσεις (Black Sea = η Μαύρη Θάλασσα, πατρίδα των Ποντίων προγόνων του ιδρυτή, Wolfway = Λυκοδρόμιο, το προσφυγικό χωριό, τωρινή του πατρίδα), αλλά καιρός ήταν να σπάσει το ταμπού ότι ακόμη και τα ελληνικά πρέπει να περιβάλλονται με ξένο μανδύα (Assos, GR, Karelias κλπ.).

      Διαγραφή
    2. Δοκίμασα και εγώ το μύρο, μπορώ να πω ότι είναι μόνο για γυναίκες. Δεν είναι άσχημο, απλά απευθύνεται σε γυναικείο κοινό και γούστα.

      Διαγραφή
  5. Μ' αυτή την περίεργη κατάσταση που ζούμε τις τελευταίες μέρες, που έχει περιορίσει τη ρευστότητα χρήματος, 100 γραμμάρια καπνού για 15 ευρώ είναι μια ελκυστική λύση. Πήρα λοιπόν ένα κατοστάρι Λίζαρντ κόκκινο.

    Καθόλου ενθουσιασμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να δεις με το οχι τι περιεργη κατασταση θα ζησεις

      Διαγραφή
    2. Κοίτα, όλους μάς καίει αυτό το ζήτημα, αλλά θα πρότεινα να μην το συζητήσουμε και εδώ. Κοντεύουμε (όχι ειδικά εσύ ή εγώ, όλη η κοινωνία) να μη χρησιμοποιούμε άλλες λέξεις όλο το 24ωρο παρά ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΑΤΜ!

      Διαγραφή
    3. Νομίζω ότι πρέπον θα ήταν να διορθώσω το παραπάνω σχόλιό μου για το κόκκινο Λίζαρντ. Μάλλον εκείνη την ημέρα κάτι είχε επηρεάσει τη γεύση μου.

      Είναι καπνός με πολύ ήπϊα χαρακτηριστικά, αλλά όχι γευστικά τζούφιος. Γλυκόπιοτος, με "καθαρή" αίσθηση. Απλώς όχι συναρπαστικός. Και σίγουρα όχι βαρύς, παρά τα 4,5/5 body. Ενδεχομένως θα ήταν ιδανική επιλογή για καπνιστές των 3-4 απολαυστικών τσιγάρων την ημέρα, ώστε τα λεπτά του γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά να μην ισοπεδώνονται. Για όσους καπνίζουν πολύ είναι απλώς ένα γλυκόπιοτο τσιγάρο χωρίς αιχμές. Ποιότητα καπνού οπωσδήποτε υψηλή.

      Διαγραφή
  6. Είπα να δοκιμάσω και εγώ τον Black Sea να δω πως είναι.Δεν μου άφησε και τρομερή εντύπωση αρκετά ελαφρύς ήταν (ή τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε εμένα) και αρωματικός όχι ότι με πείραξε το άρωμα ίσα ίσα μου άρεσε κιόλας ίσως αν έβγαινε και σε άλλη πιο βαριά έκδοση να τον προτιμούσα περισσότερο Πάντως σε γενικές γραμμές μου φάνηκε αρκετά καλός και ποιοτικός.
    Βέβαια έκανα 4 τσιγάρα και μετά το άφησα επειδή μου φάνηκε πολύ ελαφρύς όπως ανέφερα και πιο πάνω.Θα δοκιμάσω ξανά και αύριο και αν αλλάξει κάτι θα διορθώσω το σχόλιό μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τους τα χαρμάνια έχουν εξαιρετικης ποιότητας καπνά. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι αρέσουν σ' όλους. Ιδιαίτερα σ' όσους ζητάνε κάπως βαρύ καπνό. Κι εγώ, που τα γούστα μου στο βάρος είναι μάλλον μεσαία, κουράζομαι με την ελαφρύτητα των περισσότερων χαρμανιών τους. Ακόμα και το Λίζαρντ κόκκινο, με 4,5/5 body, βαρύ δεν το λες. (Ούτε ελαφρύ βέβαια, μην τρελαθούμε κιόλας. Κανονικό.)

      Πάντως εγώ δηλώνω κολλημένος με το Γούγφουεϊ. Κανονικό (ικανοποιητικό) βάρος, 4/5 γράφει, και θεϊκό άρωμα.

      Διαγραφή
    2. Θα διορθώσω τελικά το σχόλιο μου.Δοκίμασα ξανά με διαφορετικό συνδιασμό (φιλτράκι-χαρτάκι) και μου φάνηκε ποιο καλός και καμία σχέση με αυτό που δοκίμασα εχθές.Βέβαια το άρωμα παραμένει και αυτό μου αρέσει αρκετά.Η γεύση του είναι περίεργη (με την καλή έννοια βέβαια) δε μπορώ να την περιγράψω.
      Το βάρος όντως είναι ελαφρύ αλλά είναι και θέμα συνήθειας.Δεν έχω δοκιμάσει κανέναν άλλο καπνό της Wolfway γιατί είναι δυσεύρετοι αλλά σίγουρα στο μέλλον θα δοκιμάσω και άλλους καπνούς της εταιρίας.

      Διαγραφή
    3. Πέπε κι εμένα το Wolfway είναι το αγαπημένο μου. Με εντυπωσιάζουν τα πλούσια αρωματά του, δε χωράνε σε λέξεις. Είναι μακράν ο καλύτερος καπνός που έχω καπνίσει και χωρίς υπερβολές, οποιοιδήποτε άλλοι καπνοί κυκλοφορούν είναι πολύ υποδεέστεροι. Επίσης αίσθηση μου έκανε ότι με τον Wolfway ευχαριστιόμουν κάθε τσιγάρο, κάτι που δε μου έχει ξανασυμβεί με οποιονδήποτε καπνό ή τσιγάρο της αγοράς. Τζούρα και συχώριο σου λέω. Όσον αφορά το Lizard red, δεν ξέρω γιατί σου φαίνεται ελαφρύς, ίσως μπερδεύεις τα αρώματα με το βάρος. κατά τ' άλλα συμφωνώ μαζί σου είναι ένα γλυκόπιοτο τσιγάρο με ήπια χαρακτηριστικά. Ο Βlack sea μου άρεσε περισσότερο από τον Lizard, αλλά έχει ένα θεματάκι με το βάρος. ελπίζω να το διορθώσουν αν μπορούν. το Oriental μου φάνηκε πάρα πολύ ελαφρύ, οπότε θα αποφύγω να σχολιάσω. Το Wild guns ικανοποιητικά καλό, είναι στα όρια του μέτριου βάρους και έχει ωραία αρώματα. Πάντως σαν το Wolfway κανένα (χαχα). Τέλος θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στην εταιρεία για τα ποιοτικά της προϊόντα και το σεβασμό που έδειξε στους πελάτες, όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις. Όταν δοκίμασα τα καπνά των παιδιών ένιωσα ότι τόσα χρόνια όλες οι εταιρείες με κοροϊδεύουν.

      Διαγραφή
    4. εγω παλι διοφωνω,ειμαι καπνιστης ετοιμου τσιγαρου (camel και excellence) και πουρου. Απο τους καπνους της wolfway μονο ο wild guns θεωρω οτι αξιζει.Ολοι οι ολοι ειναι χαλια απο θεμα γευσης,Ο black sea εχει μια απροσδιοριστη και αδιαφορη γευση που ειναι αποτελεσμα των 6 !! ποικιλιων καπνου που εριξαν μεσα. Σιγουρα ποιοτικα καπνα αλλα 6-7 ποικιλιες καπνου σε ενα blend δεν νομιζω οτι μπορουν να συνιπαρξουν.Ακομα μεγαλητερη απογοητευση ο ανατολιτικος wolfway η γευση του ειναι χαλια. Περιμενα πολι περισσοτερα δυστυχως στο θεμα blending η wolfway παιρνει κατω απο τη βαση

      Διαγραφή
  7. Αυτό τον καιρό, που είμαι διακοπές, έχω ένα κατοστάρι Woolfway μαζί μου και κάνω, όπως συνήθως, 3-4 τσιγάρα την ημέρα. Ο καπνός έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά: το "φερμουάρ" έχει χαλάσει, έχει φάει σκηνή και ήλιους, είναι και τριών ή τεσσάρων εβδομάδων πακέτο, κλπ.. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
    -Διατηρεί ακόμη αρκετή υγρασία ώστε να στρίβεται και να καίγεται κανονικά, και δεν έχει γίνει τρίμματα.
    -Το άρωμα μού φαίνεται να είναι εντάξει. Βέβαια αντικειμενικά κάτι τέτοιο είναι λίγο απίθανο, οπότε πιθανώς να έχει αλλοιωθεί λίγο και, λόγω των ελάχιστων διαφορών από μέρα σε μέρα, να μην το πήρα χαμπάρι, αλλά οπωσδήποτε παραμένει αναγνωρίσιμο και απολαυστικό.
    -Η αίσθηση του βάρους έχει αυξηθεί πολύ.
    -Προς το τέλος το τσιγάρο δεν καπνίζεται καλά, κι έτσι κατέληξα να στρίβω μικρότερα τσιγάρα. Αφού είναι και πολύ βαριά πλέον, αυτό τελικά βολεύει πολλαπλώς, άσε που κάνω και οικονομία!
    ........................
    Όποιος επιθυμεί μια σφαιρική ενημέρωση θα πρέπει να λάβει υπόψη του και το σχόλιο του φίλου αποπάνω που δεν του άρεσε καθόλου. Παρά ταύτα σημειώνω ότι διαφωνώ πλήρως με το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. A ρε Πεπε να μην σε ξερω να σου δωσω τον wolfway,πεταξα το μισο πακετο-καπνοσακουλα.
      Πριν με διαολοστειλετε να σας πω οτι τα γουστα μου στο καπνισμα ειναι πολυ εκλεπτισμενα, και αν δε μου αρεσει κατι δεν μπορω να το καπνισω. Το παθος μου ειναι τα πουρα,η παλαιωση τους, η συλλογη τους, οι υγραντηρες κτλ, και λιγοτερο το τσιγαρο. Φυσικα οπως ολοι ξεκινισα και εγω με το τσιγαρο και μετα ανεβηκα επιπεδο( πουρακια,πιπα,πουρα).Ακομα και σημερα μετα απο χρονια για καθημερινο καπνισμα επιλεγω τσιγαρο(ετοιμο). Εχω δοκιμασει οτι τσιγαρο και καπνο κυκλοφορει στην Ελλαδα και εχω και μια συλλογη με 200-250 πακετα. Αδυναμια μου ειναι το καμελ σκληρο και το εξελενς.
      Ο wolfway γευστικα δεν μου αρεσε καθολου εκανα 20-25 τσιγαρα και μετα τον εσπασα (τον ανακατεψα) με βιρτζινια και μπερλευ(2 πακετα wild guns και 30-40γρ. wolfway) το αποτελεσμα ηταν καλουτσικο αλλα οχι κατι το φοβερο σα να καπνιζα ενα πολυ ποιοτικο gr international.
      Oταν εφτασα στα μισα της σακουλας και ξαναεγινε σκετο ανατολικο το χαρμανι τον σκυλοβαρεθηκα και τον πεταξα(κρατωντας φυσικα το πακετο)
      Τον εδωσα και σε εναν καπνιστη πιπας με εμπειρια στους καπνους και ουτε εκεινου του αρεσε.
      Θεωρω οτι η εταιρεια χρησειμοποιει καλα καπνα αλλα εχει προβλημα στο blending.

      Διαγραφή
    2. To Wolfway τον θεωρώ αθλιότητα. Σαν μια κακή παρτίδα Ασσο Φιλτρο. Το χάρισα τον καπνό σε ένα μπατίρι φίλο,που με την σειρά του τον χάρισε και αυτός σε άλλον,που τελικά τον πέταξε. Ο Black Sea είναι καλός,αλλά light. Για μόνιμα καπνίζω τον Οριενταλ Μιστ και τον Ασσο Ανευ,ενω όταν έχω λεφτα για έτοιμο,αγοράζω τα Σενατορ

      Διαγραφή
    3. Eνταξει ο wolfway εχει ποιοτηκα καπνα μεσα, αλλα απο γευση 0 στο πηλικο.
      οπως εγραψα και πιο πανω σε ενα καπνιστη πιπας που τον εδωσα δεν αρεσε ενω κερασα και 2 φιλους που κανουν στριφτο και σε αυτους δεν τους αρεσε.
      Κατι δεν πηγε καλα στο blending ισως αυτες οι δυο ποικιλιες( izmir tutun -μπασμας ξανθης) να μην πανε μαζι. Στον wolfway λειπουν τα καπνα βασης που ειναι τα βιρτζινια και σαν να μην εφτανε αυτο δεν ειναι 1 ποικιλια ανατολικου καπνου αλλα 2 μαζι,πραγμα ακομα πιο ακυρο.
      Ενα καλο χαρμανι που θα μπορουσαν να κανουν ηταν 50% βιρτζινια και 50% ιζμιρ με λιγα μπερλευ και να εβγαινε ενας καπνος με γευση σαν το παλιο καλο καμελ.
      ή 50% βιρτζινια και 50%μπασμας ξανθης και να εβγενε ενας καπνος με γευση παρομια με του senator. Tωρα που ειπα σενατορ τι ωραιο τσιγαρο που εκανε η σεκαπ και η richmond το αρωμα του ειναι φανταστικο οτι καλυτερο εχω μυρισει σε τσιγαρο.
      Το black sea ειναι το καλυτερο παραδειγμα λαθους μπλεντινγκ,δεν θα ελεγα οτι ειναι ελαφρυς αλλα η γευση του ειναι τελειως απροσδιοριστη και ουδετερη καπνιζεις και δεν καταλαβαινεις τιποτα. Πρωτη φορα ειδα 6 ποικιλιες καπνου σε ενα μπλεντ!! ο τυπος που το σκεφτηκε πρεπει να ηταν μεθυσμενος. Αφου ηθελαν να πειραματιστουν με λατακια ας εφτιαχναν εναν καπνο με χαρμανι ιδιο με του gitanes filtre που καταργηθηκε,να γουσταρουμε.
      Τον black sea θα τον παρομοιωζα με ενα φαγητο που εχουν ριξει μεσα τα παντα αχταρμα και οτι βγει.
      Ο οριενταλ μιστ αλλη απογοητευση και αυτη τελικα η καρελια στα αμερικαν μπλεντ δεν το χει. Ο καπνος τους βγηκε τοσο ελαφρυς και ουδετερος που καπνιζεις και δεν καταλαβενεις τιποτα.Για στριφτο τους καλυτερους θεωρω τους marlboro gold και old holborn yellow.

      Διαγραφή
    4. Προφανώς σέβομαι τις σντίθετες γνώμες, αλλά εσύ φίλε (αμέσως από πάνω) έχεις μερικά επιχειρήματα που δε στέκουν:
      - «Λείπουν τα Βιρτζίνια, δεν πάνε 2 ανατολικά μαζί»: Αυτό είναι σαν να λέμε ότι δε νοείται χαρμάνι διαφορετικό απ' ό,τι έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες. Επί γενιές γενεών κανείς δεν εισήγε ξένα καπνά, και εδώ στην Ανατολή καπνίζαν ανατολίτικα επειδή αυτά είναι τα ντόπια. Σημαίνει ότι δεν υπήρχαν σωστά χαρμάνια;
      -«Πρωτη φορα ειδα 6 ποικιλιες καπνου σε ενα μπλεντ!» Ε όχι, αυτό είναι μια παραδοξολογία της ίδιας της εταιρείας Woolfway. Χωρίς να ξέρω από μπλέντινγκ, σαφώς και δεν υποάρχει ανώτατο όριο τριών ή τεσσάρων ποικιλιών ανά χαρμάνι. Σε αρκετές μάρκες διαβάζουμε «καπνά από 10 ή 20 χώρες», κι άλλωστε ένα κλασικό αμέρικαν μπλεντ λ.χ. αποτελείται από ποικιλίες τριών κατηγοριών, όχι τρεις μεμονωμένες ποικιλίες, δηλαδή ένα ή περισσότερα βιρτζίνια, ένα ή περισσότερα ανατολίτικα κι ένα ή περισσότερα μπέρλεϊ.
      Κατά τα άλλα κι εγώ το Black Sea το βρίσκω κάπως αχταρμά, και συμφωνώ ότι θα ήθελα (στα πιο τρελά μου όνειρα) κάτι στο στυλ του Ζιτάν.

      Διαγραφή
  8. Mαλλον δε το διατυπωσα σωστα και μπερδευτηκες. Θεωρητικα μπορεις να βαλεις (να μπλενταρεις) οσες ποικιλιες θες, πρακτικα ομως οχι. Και λεω οχι γιατι υπαρχει και το θεμα της γευσης. 6 ποικιλιες καπνων δεν μπαινουν ουτε σε καπνο πιπας, ποσο μαλλον σε τσιγαρο. Μην μπερδευεις τις χωρες προελευσης των καπνων και τις ποικιλιες καπνου.
    π.χ. το εξελενς ειναι χαρμανι βιρτζινια, απο 3 διαφορετικες ποικιλιες/χωρες.
    το παλιο styvesant ελεγε με καπνα απο τις 5 ηπειρους,αλλα ηταν american blent το χαρμανι. δηλαδη virginia,burley,oriental το ιδιο και το prince.
    o καπνος old holborn blue λεει 25 varieties αλλα ειναι χαρμανι βιρτζινια-μπερλευ.

    Το χαρμανι του black sea δεν μπορουμε να το ονομασουμε γιατι πολυ απλα τετοιο χαρμανι δεν υπαρχει τουλαχιστον σε τσιγαρο.Ειναι μια ιδιομορφια της εταιρειας καθως εχει 6 διαφορετικα ειδη καπνου μεχρι και κονεκτικατ που ειναι μονο για πουρα εβαλαν μεσα. Κονεκτικατ απ οσο ξερω δεν μπαινουν ουτε σε καπνο πιπας ποσο μαλλον τσιγαρου.Και οπως ηταν φυσικο το αποτελεσμα της γευσης του καπνου δεν ηταν τοσο καλο.
    Ελπιζω να βοηθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ σχεδόν σε όλα αλλά και πάλι το μπλέντιγκ δεν νομίζω να μπαίνει σε τόσα αυστηρά καλούπια. Ίσως ένα χαρμάνι από πολλές ποικιλίες καπνού να βγάζει καλό αποτέλεσμα. Συμφωνώ πως είναι δύσκολο, μα όχι απίθανο. Επιπλέον τα γευστικά κριτήρια του καθένος διαφέρουν. Υπάρχουν οργανισμοί που αντέχουν αυτόν τον "αχταρμά" του Μπλακ Σι. Προσωπικά όχι, γιαυτό είμαι της ίδιας άποψης. Το μπλέντιγκ μου φάνηκε τόσο κακό, που μου έφερνε ένα μπούχτισμα σε βαθμό δυσφορίας σαν να έτρωγα ένα γλυκο-αλμυρο-ξινόπικρο γεύμα. Ε, δεν το άντεξε ο οργανισμός μου.
      Από wolfway θεωρώ πως ο καλύτερος καπνός είναι ο Λίζαρντ. Ελαφρύς, μα πολύ ισορροπήμενος και με πολύ ευχάριστη επίγευση

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε, σε βλέπω διαβασμένο, οπότε πάω πάσο. Δεν έχω τις γνώσεις να κάνω ντιμπέιτ.

      Λαμβανω όμως την ευκαιρία να ρωτήσω και κάτι άλλο:

      Σχεδόν πάντα ακούμε για ποικιλίες καπνού που ανήκουν σε κάποιες λίγες βασικές κατηγορίες, π.χ. ανατολικά, βιρτζίνια κλπ.. Στα χαρμάνια των διάφορων Wolfway διαβάζω και για άλλες ποικιλίες που δεν τις έχω ξανακούσει. Αυτές ανήκουν πάλι σε κάποια από τις γνωστές ευρύτερες κατηγορίες ή κάνουν σόλο καριέρα; Π.χ. τα Ισλέτα Πουέμπλο, εντάσσονται κάπου (με την έννοια που ο μπασμάς εντάσσεται στα ανατολίτικα) ή είναι μεμονωμένη περίπτωση;

      Διαγραφή
    3. Δεν εχω τοσο εξιδεικευμενες γνωσεις για να πω με 100% σιγουρια,νομιζω τα ισλετα πουεμπλο ανηκουν στα βιρτζινια. οπως και τα santa catarina της Βραζιλιας.
      Μερικες ποικιλιες ειναι κατηγορια απο μονες τους π.χ. τα κονεκτικατ και τα perique
      Για αλλες παλι οι γνωμες διαφερουν τα λατακια μερικοι καπνιστες πιπας τα θεωρουν ανατολικα καπνα, αλλοι παλι τα θεωρουν ξεχωριστη κατηγορια.

      Διαγραφή
  9. Καλησπερα παιδια, θα θελα και εγω με την σειρα μου να πω οτι μετα απο 2 σακουλες 100γρ. black sea τον βρισκω μετριο, ειναι πολυ ελαφρυς καθοτι φανατικος καπνιστης prince (δυστυχως καμια σχεση με την δεκατια 90) και η γευση του απροσδιοριστη. Εχω δοκιμασει και τα αλλα blend της εταιριας αλλα δεν μπορω να πω οτι κατεληξα σε κατι που θα καπνιζα συνεχεια νομιζω οτι λειπει αυτο που λεμε throathit.... και δεν νομιζω οτι ειναι θεμα βαρους διοτι πολλα τσιγαρα με 10 πισσα 1 νικοτινη εχουν διαφορα στο χτυπημα... τωρα τι ακριβως παιζει δεν ξερω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλησπερα κι απο μενα. Φτάνοντας στο τελος ενος κατοσταρη wolfway blend, είπα να γράψω κι εγω τις εντυπώσεις μου. Η πρωτη εντυπωση που μου αφησε ο καπνος ητανε μέτρια εως κακη, αν εξαιρεσεις το αρωμα του το οποιο ητανε το μονο που τις πρωτες δυο μερες μου αρεσε. Απο τη στιγμη βέβαια που πριν καπνιζα γυρω στα 3 χρονια craven (τον οποιο πλεον απεχθανομαι) και τον ειχα κοψει μολις 1 μηνα οταν πηρα το πακετο, ηθελα να αφησω να δω αν εχει εν τελει κατι αυτο ο καπνος να μου πει. Μετα την πρωτη βδομαδα τον συνηθησα και οχι μονο αυτο, αλλα μου αρεσε αρκετα μπορω να πω, φτανοντας στο σημειο τις επομενες μερες να απολαμβανω καθε τζουρα πραγματικα. Σημαντικο ρόλο σε αυτο επαιξε οτι καθε φορα που γεμιζω τη μικρη καπνοσακουλα, ξεραινα τη ποσοτητα του καπνου που θα εβαζα ελαφρα, είτε με πιστολακι (μια δυο φορες, δε το συνιστω) είτε αφηνοντας το σε αεριζομενο μπολ (τυπου αυτα που μπαινουν σε φουρνους μικροκυματων) απο το προηγουμενο βραδυ. Αυτο συνεβαλε αρκετα ουτως ωστε να αυξηθει καπως το βαρος του καπνου και το λεγομενο throathit αλλα συνναμα να κρατησει τη σωστη υγρασια και το αρωμα του. Θα ξαναεπαιρνα αυτον τον καπνο; Σιγουρα ναι. ηδη σκεφτομαι οτι αυριο μεθαυριο πρεπει να κανω την παραγγελια. Εδω να πω δυο λογια για τις εντυπωσεις μου απο τον καπνο απο αποψη ποιοτητας. Πραγματικα δεν έχω δει ξανα κατι τετοιο σε καπνους του εμποριου. Το οτι μετα απο 3 βδομαδες εχει διατειρησει σε πολυ μεγαλο βαθμο την υγρασια που ειχε οταν τον πρωτο-ανοιξα ειναι κατι που λεει πολλα για το ποσο σωστα εχει γινει η διαδικασια κοπης και παλαιωσης ενος καπνου. Ελαχιστα επισης σκουπιδακια βρηκα και ουτε ενα αυτα που λεμε ξυλα μεσα στον καπνο.

    Γενικοτερα επειδη ασχολουμαι αρκετα με το "σπορ" που μου αρεσει να δοκιμαζω καινουριους καπνους, αλλα και εργοστασιακα τσιγαρα, αν μπορει να επικοινωνησει μαζι μου ο Πεπε ή ο Ευθυμης, για να βοηθησω κι εγω οσο μπορω να μεινει το μπλογκ αυτο ενεργο....το μπλογκ που μας εμαθε να καπνιζουμε σωστα (τουλαχιστον στην δικη μου περιπτωση, και για τους νεους καπνιστες οπως εγω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχω αρχίσει να βλέπω αυτούς τους καπνούς και στην Κρήτη. Στη Νεάπολη, σ' ένα περίπτερο της κεντρικής πλατείας (δεν πρόσεξα αν υπάρχουν κι άλλα ή είναι το μόνο ούτως ή άλλως) είδα Black Sea, Wild Guns και Lizard μαύρο. Δεκαπεντάρια φυσικά. Τα ίδια έχω δει και σ' ένα συνοικιακό ψιλικατζήδικο κάπου στο Ηράκλειο, αλλά δεν έχω μάθει ακόμα τόσο καλά την πόλη ώστε να εξηγήσω πού είναι. Πάντως στο ψιλικατζήδικο του Ηρακλείου η κυρία που το έχει παραπονιόταν ότι μόλις μετά την πρώτη ή δεύτερη παρτίδα που της έστειλαν άρχισαν να δηλώνουν έλλειψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα Πεπε, καλη χρονια!!
      Επειδη ειμαι απο Ηρακλειο και με ενδιαφερουν πολυ αυτοι οι καπνοι, μπορεις να πεις περιπου που ειναι αυτο το ψιλικατζιδικο;;

      Διαγραφή
    2. Θα προσπαθήσω... Από Μασταμπά προς κέντρο, μετά από διάφορα στενάκια βγαίνεις σ' έναν κεντρικό, και συγκεκριμένα σ' ένα σημείο που ο κεντρικός περνάει από μια γέφυρα. Εκεί, ακριβώς πριν τη γέφυρα είναι ένα ψιλικατζήδικο. Δεν ξέρω αν βοήθησα, αλλά αν όχι, γιατί δε ρωτάς στην εταιρεία;
      Πάντως επειδή και στην Αθήνα, τώρα που ήρθα διακοπές, η διακίνηση είναι κάπως προβληματική, νομίζω ότι μόνο με ηλεκτρονική παραγγελία μπορεί κανείς να κάνει δουλειά. Προσωπικά δεν το έχω κάνει πάντως.

      Διαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εχει γινει κατι με την εταιρια ρε παιδια?Ρωτησα και μου ειπαν οτι εχει ενα προβλημα τελωνιακο και δε μπορει να πουλαει σε περιπτερα.Εγω ειχα παρει μια σακουλα black sea και μιαwild guns.Ο black sea μου αρεσε αρκετα και τον κρατησα και απο τοτε παραγγελνω και καπνιζω αριμανιως.Καθαρος καπνος,ευχαριστα κομμενος καλη αναλογια υγρασιας.μετρια γευση και ελαφρυ αρωμα στοιχεια που αναζητω σε καπνους.Ο wild guns μου φανηκε αρκετα βαρυς και αρωματικος οχι και μεγαλη σχεση με τον pueblo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πέπε (απευθύνομαι σε σένα που τους δοκίμασες όλους), ο Λίζαρντ ο κόκκινος είναι ίδιος με τον μαύρο απλά πιο βαρύς? Αν ναι, σκέφτομαι να τον τιμήσω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγραψα μια απάντηση, αλλά μετά ξαναδιάβασα τα παλιότερα σχόλια και την έσβησα.
      Η αλήθεια Ευθύμη είναι ότι δε θυμάμαι καλά. Δες κι εσύ τα παλιά σχόλια, που όταν τα έγραψα δεν ήταν παλιά! :)

      Διαγραφή
    2. Λοιπόν, θα σου πω εγώ τι έγραψες και θα μου πεις αν θυμηθείς κάτι ακόμα!! Για τον Λίζαρντ Μπλακ είχες πει πως είναι σχετικά ελφαρύ, δροσερό και με ευχάριστη επίγευση. Συμφωνώ απόλυτα και σε όλα, γιατί τον δοκίμασα αποκομίζοντας τις ίδιες εντυπώσεις. Για τον ρεντ, στην αρχή είπες πως δεν σου άρεσε, αλλά μετά πως τον αδίκησες και πως είναι καλός, χωρίς όμως να είναι βαρύς και ούτε κάτι το συγκλονιστικό.

      Σε ρωτάω γιατί πέρασα φευγαλέα από το πρατήριο της Θεσσαλονίκης. Δοκίμασα το γαλάζιο ΕΠΟΣ και τον Wolfway, χωρίς όμως να βγάλω κάποιο συμπέρασμα (και που να βγάλεις με 3 τζούρες άλλωστε..) και επειδή είχα διπλοπαρκάρει, αποφάσισα να πάρω στα γρήγορα τον μαύρο Λίζαρντ που μου είχε αφήσει θετικές εντυπώσεις. Αφού τελείωσα τις δουλείες μου, σκέφτηκα πως ίσως καλύτερα να έπαιρνα τον κόκκινο. Πήρα τηλέφωνο στο μαγαζί, το παλικάρι μου είπε πως γίνεται να το επιστρέψω απ την στιγμή που φυσικά δεν ανοίχτηκε και επειδή θα περάσω από την περιοχή αύριο λέω μήπως το αλλάξω! Ιστορίες για αγρίους εε;;

      Αν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον μαύρο στο πιο βαρύ θα το πάρω. Τώρα για τον wolfway (ναι, τα κάνω λίγο αχταρμά) δεν με ενόχλησε η πικρή επίγευση που ίσα - ίσα επειδή την είχε και το 22 μου άρεσε, αλλά το γεγονός πως δεν ένιωσα καθόλου τα αρώματά του. Στο δε ΕΠΟΣ δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα. Αλλά επαναλαμβάνω, μην είμαι άδικος, ίσως ο καπνός που τσίμπησα απ το βαζάκι να μην ήταν αντιπροσωπευτικός των σημάτων

      Διαγραφή
    3. Α, ξέχασα να αναφέρω πως ρώτησα το παλικάρι στο πρατήριο της Wolfway γιατί δεν πουλάνε τους καπνούς σε μικρότερες συσκευασίες. Ουσιαστικά, δεν έκανα ερώτηση αλλά κάτι σαν παρατήρηση. Ο πωλητής (πολύ ευγενικός σημειωτέον) μου είπε πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον γιατί αυτή είναι η μικρότερη δυνατή παραγωγή των σημάτων (στα 100 γρ δηλαδή διαμορφώνεται το τελικό προϊόν) και δεν θα ταν σωστό να το διαιρέσουν και άλλο. Τώρα αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, δεν γνωρίζω..

      Διαγραφή
    4. Ναι βρε, ξέρω τι έγραψα, αφού τώρα τα ξαναδιάβασα! :-)
      Με μια δοκιμή δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Το κόκκινο γράφει 4,5/5 body και αναλόγως δεν είναι βαρύ, αλλά σίγουρα είναι πιο βαρύ από το μαύρο.

      Να σ' το θέσω κι αλλιώς: Το μαύρο βγαίνει και σε μικρό πακέτο. Όποτε σου 'ρθει η διάθεση, δίνεις 3-4 ευρώ, πόσο κάνει, και το παίρνεις. Για το κόκκινο που βγαίνει μόνο στο μεγάλο, η ανταλλαγή είναι μια ευκαιρία που δε θα σου ξανατύχει, αν το αποφασίσεις άλλη φορά θα πρέπει να ξηλωθείς γενναία.

      Κατά τα άλλα, Γούφγουεϊ και να μην άκουσες το άρωμα, μου κάνει εντύπωση. Την επόμενη φορά στρίψε ένα τσιγάρο από το δείγμα και πάρ' το μαζί σου να το καπνίσεις στο αυτοκίνητο με την ησυχία σου. Εγώ την πρώτη φορά που το πήρα έκατσα στη στάση του λεωφορείου, έκανα ένα τσιγάρο, και ακόμα θυμάμαι το θετικό σοκ της πρώτης πρώτης τζούρας: «Μπρε αμάν, τι 'ν' τούτο;».

      Για τα γραμμάρια δεν ξέρω. Δεν το καταλαβαίνω κιόλας (στη δική μου αντίληψη μπορείς να ετοιμάσεις τόνους προϊόντος και αφού περάσει το απαραίτητο διάστημα παλαίωσης και ζύμωσης και δεν ξερω τι, να το μοιράσεις σε όσο μικρές συσκευασίες θες, όπως κάνουν όλες οι υπόλοιπες μάρκες του κόσμου ΚΑΙ η ίδια η WW σε ορισμένες), αλλά αυτοί είναι καπνάδες, εγώ δεν είμαι...

      Διαγραφή
  15. Δοκιμάζω τον Λίζαρντ ρεντ. Πραγματικά τίποτα το ιδιαίτερο. Ένα αμερικάνικο χαρμάνι χωρίς αρώματα, ιδιαιτερότητες και συγκινήσεις. Και όχι μόνο αυτό, ούτε το βάρος του ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό το body 4,5/5 αποτελεί τουλάχιστον υπερβολή.
    Δυο λογάκια για την wolfway: Το γεγονός πως έχει ποιοτικά καπνά δεν λέει από μόνο του κάτι. Το μπλέντιγκ της, το τελικό αποτέλεσμα που λαμβάνω εγώ, είναι σε χαμηλά επίπεδα. Στα ελαφριά χαρμάνια το πράγμα αλλάζει. Εκεί θεωρώ πως γίνεται καλή δουλειά, αλλά απευθύνεται σε άλλο κοινό.
    Μετά από όλα αυτά, έχω αποφασίσει πως το σπορ του στριφτού δεν μου πάει. Με κουράζει το στρίψιμο, με εκνευρίζει η στάχτη που πέφτει κάθε τρεις και λίγο και οι τζούφιες ρουφηξιές που τραβάω στην αρχή. Θα μου πεις, αν δεν ξέρεις να στρίβεις όλα σου φταίνε. Ναι, έτσι είναι, δεν διαφωνώ. Απλά το σπορ δεν είναι για μένα. Απ το να με καπνίζει αντί να το καπνίζω εγώ, θα το δώσω σε φίλο που έχει μεγάλη οικονομική στενότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι καλύτεροι καπνοί της αγοράς μακράν...ποιότητα,γεύση,άρωμα,καθαρός καπνός..ύστερα από κάπνισμα πολλών ετών και μάλιστα καπνού γνωστής πολυεθνικής χωρίς χημικά τα τελευταία έτη η ποιοτική υπεροχή της wolfway μού είναι εμφανής..και πολύ πιο ήπια και φιλικά τα καπνά της για αναπνευστικό σύστημα...εντυπωσιακότατα προϊόντα που υπερέβησαν κατά πολύ τις προσδοκίες μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η εταιρεία Wolfway έκλεισε, και ξανάνοιξε με τη νέα επωνυμία Medusa (Μέδουσα). Τα προϊόντα τους είναι κατά βάση τα ίδια χαρμάνια στριφτού που έβγαιναν και επί Γούφγουεϊ, αναβαθμισμένα, σε μεταλλικές συσκευασίες των 150 γρ. Επίσης, διάφορα χαρμάνια πίπας (δεν ξέρω αν είναι τα ίδια με πριν, δεν παρακολουθώ τους καπνούς πίπας).

    Επιφυλάσσομαι να γράψω μια σχετική ανάρτηση. Μπορεί κανείς επίσης να επισκεφτεί το σάιτ τους, που είναι το ίδιο σάιτ που υπήρχε και επί Γούφγουεϊ, μερικώς (αλλά όχι πλήρως) ανανεωμένο - περιλαμβάνονται και σελίδες που δεν ισχύουν πια.

    Προς το παρόν, ένας λόγος για τον καπνό Γούφγουεϊ: διατηρεί το ίδιο όνομα (μάρκα Γούφγουεϊ από την εταιρεία Μέδουσα). Το χαρμάνι είναι μπασμάς Ξάνθης με Ιζμίρ, όπου δεν είναι σαφές αν είναι Ιζμίρ Τουρκίας ή Κατερίνης (σε διαφορετικά σημεία γράφουν και τα δύο), και είναι τριών μηνών παλαιωμένος. Υπάρχει, λέει, προοπτική να συνεχίσουν να κρατάνε ένα μέρος του στοκ για παλαίωση μέχρι να φτάσουν να έχουν και ενός χρόνου παλαιωμένο, ενώ παράλληλα θα πουλιέται και το μη παλαιωμένο.

    Η γεύση και το άρωμα είναι αισθητά ευγενέστερο από του παλιού Γούφγουεϊ. Αντικειμενικά θετικό. Το εκπληκτικό εκείνο άρωμα του μπασμά είναι λιγότερο κραυγαλέο, ή βασικά λιγότερο αισθητό (αν και, και πάλι, πιο αισθητό παρά σε οτιδήποτε άλλο έχω καπνίσει). Υποκειμενικά αρνητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αρχικα να πω οτι το blog εχει αλλαξει κατα πολυ την επιλογη μου στα καπνα,οτι καλυτερο εχω δει και διαβασει περι καπνικων ολα εδω!Συνεχιστε ετσι,να συνεχισωω οτι αφου καπνιζα καπνο Pueblo καφε,δοκιμασα και παρηγγειλα τον Wolfway που σχολιαζετε εδω..Ενα εχω να πω,τρομερηηη γευσηη που παραμενει ιδια σε καθε τσιγαρο!!!Στην αρχη δεν μου φανηκε τοσο βαρυς οσο θα ηθελα,αλλα οσο τραβας ρουφηξια μου δινει την αισθηση οτι βαραινει και γινεται ακομη πιο νοστιμο!!!Υποψιν δεν ειμαι κανας γνωστης του αντικειμενου,απλως το χω μερακι να δοκιμαζω διαφορες γευσεις καπνου..Θα συνεχισω ξεκαθαρα μονο απτο ιστολογιο τους να παραγγελνω μια και μενω ΚΑστορια..Για ν αμην γινομαι κουραστικος,αναρωτιεμαι με τι χαρτακι_φιλτρακι θα το συνδυαζατε αυτο το τσιγαρο;Εγω ειμαι με ριζλα ασημι_ριζλα σλιμ και μου αρεσει..Παραυτα απτο καπνοπωλειο μου προτειναν εαν οχι τα δικα τους τα ρολλινγ,τουλ σε κατι ακατατεργαστο τυπου Raw Κλασσικο..Αυτα και ελπιζω να μην κουρασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή