ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

St. Michel άφιλτρο

 Η παρακάτω τσιγαροκριτικη είναι απο τον φίλο του blog Πέπε.Αναδημοσιευω:


Τα St. Michel (Σαιν Μισέλ) είναι ένα τυπικά παραδοσιακό βελγικό τσιγάρο. Φαίνεται δε ότι είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό τσιγάρο του Βελγίου, περισσότερο από άλλα της ίδιας κατηγορίας: εκείνο που συνδέεται με όλες τις μνήμες, τους θρύλους, τον παππού του κάθε Βέλγου, τη νοσταλγία του παρελθόντος.

Κάθε χώρα έχει έναν παραδοσιακό τοπικό τύπο χαρμανιών. Συνήθως τσιγάρα μ' αυτό το χαρμάνι βγαίνουν και λαϊκά και πολυτελή, και συνήθως -τουλάχιστον για τα λαϊκά- η βάση είναι τα εγχώρια καπνά, αφού ο καπνός καλλιεργείται σχεδόν παντού στη γη. Στην ίδια λοιπόν κατηγορία με τα Σαιν Μισέλ παραδοσιακά βέλγικα τσιγάρα είναι τα Μπάστος, τα Μπέλγκα κ.ά..

Το Σαιν Μισέλ άφιλτρο είναι κάπως ειδική περίπτωση. Ανήκει στις λαϊκές μάρκες, αλλά έχει χαρμάνι «με καπνά από είκοσι χώρες». Βασικά πρόκειται για σκούρο χαρμάνι, που θυμίζει τα γερμανικά Rothhandle (όσο βέβαια μπορώ να τα θυμηθώ από 15 ή 20 χρόνια). Είναι από τα ελάχιστα τσιγάρα που μπορώ να χαρακτηρίσω δυνατά, από τότε που ισχύουν τα ανώτατα όρια πίσσας και νικοτίνης. Πλούσια και χορταστική γεύση, στρογγυλή, αρκετά μεν πικάντικη αλλά σαφώς χωρίς την ιδιαίτερη αιχμηρότητα των γαλλικών σκούρων τσιγάρων. Για το άρωμά του ο RJ the smoker λέει ότι θυμίζει δέρμα. Εγώ δε φτάνω σε τόσο λεπτές διαπιστώσεις: το μόνο που έχω να πω είναι ότι μυρίζει καπνό και όχι χημεία (θα τα 'χει βέβαια τα πρόσθετά του αλλά όχι πεταμένα μες στη μέση), και μάλιστα καπνό ευχάριστο και ασυνήθιστο, για Έλληνα καπνιστή τουλάχιστον. Όχι όμως τόσο ασυνήθιστο ώστε να τρομάξει ή να ξενίσει τον απροετοίμαστο καπνιστή. Ομαλή, αρκετά αργή καύση, που φτάνει μέχρι και 7 λεπτά, δηλαδή πάρα πολύ για ένα άφιλτρο μήκους Κάμελ ή Άσσου σκέτου.

Τείνω προς το συμπέρασμα ότι όταν τα πολύ βαριά τσιγάρα χρειάστηκε να ελαφρύνουν λόγω της νέας νομοθεσίας, αυτό έγινε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό αλλάζοντας το χαρτί. Στρίβοντας το περιεχόμενο ενός τσιγάρου Σαιν Μισέλ σε χαρτάκι στριφτού, βγήκε ένα πραγματικά πολύ βαρύ τσιγάρο (ανεκτό ωστόσο, όχι βίαιο), ανάλογο της φήμης που είχε παλιά η συγκεκριμένη μάρκα ως η πιο βαριά της χώρας.

Το Σαιν Μισέλ σκέτο είναι πολύ πιο εύγευστο και πιο γλυκόπιοτο από το Μπέλγκα φίλτρο, το μόνο άλλο τσιγάρο της ίδιας κατηγορίας που έχω δοκιμάσει. Γενικά είναι από τα καλύτερα τσιγάρα μη πολυτελείας που έχω καπνίσει: πιο του γούστου μου από κάθε αμέρικαν μπλεντ και βιρτζίνια, πιο αυθεντικό από τα ελληνικά «παραδοσιακά» τσιγάρα έτσι όπως έχουν γίνει σήμερα, με περισσότερη ουσία και λιγότερο σαματατζήδικη γεύση από τα Γκολουάζ και τα Ζιτάν (έτσι όπως έχουν γίνει σήμερα, επίσης). Το συνιστώ οπωσδήποτε σε όποιον καταλαβαίνει, διαβάζοντας, ότι έχει παρόμοια γούστα με τα δικά μου και σε κάθε φιλέρευνο και περιπετειώδη καπνιστή.

Πίσσα 10, νικοτίνη 0,7. Τιμή 6,40 ευρώ το εικοσιπεντάρι πακέτο (αρκετά νορμάλ για Βέλγιο, απαγορευτική βέβαια για μας).

Βλ. και κριτική από τον RJ the smoker: http://www.youtube.com/watch?v=ll-gSPsIMpQ, από το 8:00 λεπτό.

Επειδή πλέον στο Βέλγιο τα πακέτα είναι χάλια, επισυνάπτω μια φωτογραφία παλιότερου πακέτου από τον Zigsam. Επί της ουσίας ο σχεδιασμός είναι απαράλλακτος, απλώς η εικόνα του Αρχαγγέλου έχει συρρικνωθεί για να χωρέσουν όλα τα αντικαπνιστικά. Επισυνάπτω επίσης και τη φωτογραφία ενός τσιγάρου, πάλι από τον Zigsam, από το 1950. Σήμερα είναι ακριβώς το ίδιο, εκτός ότι λείπει η λέξη Βρυξέλλες.

Μερικά ιστορικά:

Το Σαιν Μισέλ, δημιουργία του Felicien Gosset (Φελισιέν Γκοσέ), έχει ιστορία που ανάγεται στο 1885. Εκείνη την εποχή τσιγάρα αγόραζαν μόνο οι εύποροι. Οι καπνιστές τσιγάρου των οικονομικά κατώτερων τάξεων έστριβαν. Ο Γκοσέ ήταν ο πρώτος στο Βέλγιο που συνέλαβε την ιδέα ενός έτοιμου τσιγάρου που να είναι προσιτό σε κάθε βαλάντιο. Συνδυάζοντας την καπνογνωσία του με ένα δαιμόνιο επιχειρηματικό ταλέντο, έφτιαξε ένα τσιγάρο που εξ αρχής ταυτίστηκε με το Βέλγιο (ο αρχάγγελος Μιχαήλ είναι σύμβολο οικείο σ' όλους τους Βρυξελιώτες) και απέκτησε σύντομα πρωτοφανή επιτυχία. Στην αρχή πουλιόταν χύμα. Από τη στιγμή που μπήκε σε πακέτο, η εμφάνισή του έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτη. Οι διαφημίσεις του αποτελούν πολιτισμικό κεφάλαιο για το Βέλγιο.

Η ακμάζουσα καπνοβιομηχανία παρέμεινε επί γενιές στους απογόνους Γκοσέ, οι οποίοι έμειναν πιστοί στην παράδοσή τους χωρίς να κλονιστούν από τις αλλαγές στα καπνιστικά ήθη. Όταν, λ.χ., το ανταγωνιστικό Μπέλγκα έβγαλε εκδοχή με φίλτρο το 1964, η εταιρεία Γκοσέ απάντησε με τσιγάρο φίλτρου άλλου σήματός της, αλλά κράτησε άφιλτρο το Σαιν Μισέλ μέχρι το 1975, ενώ παράλληλα έβγαζε κατόπιν αδείας τα Κάμελ στο Βέλγιο. Γενικά το Σαιν Μισέλ έβγαλε ελάχιστες παραλλαγές, με την αρχική, το μικρό άφιλτρο στο πράσινο πακέτο, να είναι πάντα η ναυαρχίδα.

Το 1982 η εταιρεία αγοράστηκε από την Reynolds, χωρίς να αλλάξουν πολλά στην πολιτική της για το Σαιν Μισέλ. Το 1992 η Reynolds όλη μαζί πέρασε στην Japan Tobacco. Μόνο γύρω στο 2010 βγήκαν τα νέα Σαιν Μισέλ με αμερικάνικο χαρμάνι σε σκληρό κινγκ σάιζ πακέτο, σα να λέμε τα αντίστοιχα Άσσος Ιντερνάσιοναλ / Γκολουάζ Μπλοντ κλπ., ενώ τα δύο παλιά Σαιν Μισέλ, φίλτρο και άφιλτρο στο μικρό μαλακό πράσινο πακέτο, φαίνεται να διατηρήθηκαν πολύ πιο αναλλοίωτα απ' ό,τι τα αντίστοιχα δικά μας (σπασμένα με πολύ Βιρτζίνια που κάνει το ανατολικό ημιανατολκιό). Βέβαια δεν το είχα καπνίσει και πιο παλά για να ξέρω, ούτε φαντάζομαι ότι τα 19,8 mg πίσσας και 1,5 νικοτίνης του 1970 έπεσαν στο μισό χωρίς καμία αλλαγή στο χαρμάνι, αλλά το Σαιν Μισέλ βγάζει ένα άρωμα και μια γεύση αυθεντικότητας και παλιακότητας. 

Σήμερα βέβαια οι πωλήσεις του είναι πεσμένες και θεωρείται κάτι σαν καλτ.


37 σχόλια:

  1. το πακετακι τα σπαει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς γλίτωσε από τους σαμουράι της JT; Αυτοί δεν είχαν αφήσει τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1 - 2 - δοκιμή

    Μερικές φορές τα σχόλιά μου εξαφανίζονται.

    Αν αυτό ανέβει: Όχι δεν υπάρχει στην Ελλάδα το Σεν Μισέλ. Ποτέ δεν υπήρχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    http://www.zigsam.at/l12/JPSBlue-20AU2013.htm
    http://www.zigsam.at/l12/RedFortuneBamboo-20AU2013.htm
    http://www.zigsam.at/l11/WinfieldRed-25AU2013.htm

    αυτο υπαρχει σαν προταση απο την κομισιον και περιμενει εγκριση απο το ευρωπαικο κοινοβουλιο αν περασει με ψηφοφορια θα γινουν ετσι και στην ευρωπη. (νομιζω την προταση την εκαναν αγγλοι και ψιλοαντεδρασαν οι γερμανοι για οικονομικους λογους)

    προσεξτε τι θα ψηφισετε στις ευρωεκλογες, μονο ευρωσκεπτικιστες, δηλαδη ακραδεξια ή ακρααριστερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός. Πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα μάθημα στους φανατικούς της ΕΕ τύπου κάνω ότι θέλω. Το θέμα είναι να το πράξει όλη η ευροζώνη. Για να μη ξεφεύγουμε και πολύ απο το θέμα του παρόντος blog, όντος η ΕΕ το παράκανε με τα τύπου περί απαγόρευσης. Ο καθένας έχει δικαίωμα να καπνίζει ότι θέλει με λογική φορολογία.

      Διαγραφή
  5. Συμφωνω,οι Ευρωκλογες ειναι πολυ κρισιμες και νομιζω πως η αποδοκιμασια για τους Ευρωδικτατορες θα ειναι μεγαλη σε όλη την Ευρωπη. Στηριζω όλα τα ευρωσκεπτικιστικα κομματα της ηπειρου,δεξια η αριστερα. Με αφορμη της εκλογες του Μαη του 2012 στην Ελλαδα,φαινεται πως το πολιτικο σκηνικο αλλαζει παντου και ραγδαια,νεες δυναμεις βγαινουν στο προσκηνιο.Κλεινει εδω το θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα πάρω θέση για τα πολιτικά. Θα πω αυτό που ξέρω λόγω εμπειρίας και επαγγέλλματος. Ό,τι φόρος μπαίνει, δεν βγαίνει. Πολλά μπορεί να αλλάξουν, στην φορολογία ποτέ προς το καλύτερο, ακόμα και αν έρθει να μας κυβερνήσει ο Φιντέλ.

      Διαγραφή
    2. Μα δεν ειναι οικονομικο το θεμα ειναι προτιστος καπνιστικο,δηλαδη ενταξει παιζει ρολο και το οικονομικο ποσο στοιχιζει ενα πακετο αλλα,εδω μιλαμε για την ιδια την υπαρξη του τσιγαρου και του καπνισματος,του οποιου το μελλον στην ευρωπη ειναι αβεβαιο...

      τις προαλλες στην ξανθη εβαλαν προστιμο 500 ευρω σε εναν παππου επειδη καπνιζε σε ενα καφενειο και ας ηταν μονος του μεσα...

      γι αυτο λεμε προσοχη στης ευρωεκλογες ψηφιζουμε ΜΟΝΟ ευρωσκεπτικιστες δηλαδη ακροδεξια/εθνικιστες ή ακροαριστερα

      Διαγραφή
    3. Για να σταματήσουμε να παίρνουμε τσιγάρα και να δείτε για πότε οι καπνοβιομηχανίες οι ίδιες θα τους κόψουν το βήχα.

      Διαγραφή
    4. συγνωμη αλλα που ζεις? οι καπνοβιομηχανιες μπορουν να τα βαλουν με το κρατος ή την κυβερνηση?? χαχαχαα πλακα εχεις

      αν δεν ειχε εσοδα το κρατος απο το φορο καπνου, τωρα το καπνισμα θα ηταν απαγορευμενο. εδω ειναι ευρωπη οχι αμερικη, ο ανθρωπος μπροστα στο κρατος ειναι ενα μηδενικο (δεν ειναι τυχαιο που η ευρωπη λεγεται και "σκοτινη ηπειρως")

      Διαγραφή
    5. Οι καπνοβιομηχανίες εάν ήθελαν θα είχαν προσφύγει στο ΣτΕ χρόνια τώρα. Γιατί δεν γίνεται σε ένα καταναλωτικό είδος η φορολογία να αγγίζει το 90% της λιανικής. Όμως το ΣτΕ θα έβγαζε καμία απόφαση παρόμοια με αυτή της απαγόρευσης του καπνίσματος. Η οποία λέει οτι ναι μεν περιορίζονται ατομικά δικαιώματα ( των καπνιστών ), όμως στο όνομα της υποτιθέμενης δημόσιας υγείας είναι σωστό το μέτρο. Τρέχα γύρευε λοιπόν. Τώρα γιατί ο κλάδος του καπνού είναι ο κλάδος που δέχεται τον μεγαλύτερο πόλεμο είναι ένα άλλο θέμα που ποτέ δεν θα λυθεί

      Διαγραφή
    6. "-Μα δεν ειναι οικονομικο το θεμα ειναι προτιστος καπνιστικο"
      "-γι αυτο λεμε προσοχη στης ευρωεκλογες ψηφιζουμε ΜΟΝΟ ευρωσκεπτικιστες δηλαδη ακροδεξια/εθνικιστες ή ακροαριστερα"

      Φίλε μου, αν το κριτήριο σου για να επιλέγεις κυβερνήσεις είναι το "συμφέρον" σου ως "καπνιστή" και γιαυτό στρέφεσαι στ'άκρα, τότε ίσως σε περιμένουν μεγάλες εκπλήξεις αν νομίζεις πως αυτοί που προτείνεις θα διαφυλάξουν τα συμφέροντά σου ως καπνιστή και τις ελευθερίες σου ως πολίτη γενικότερα
      Και κλείνει εδώ το θέμα όπως λέει και ο Πέτρος.
      NG

      Διαγραφή
    7. φτασαμε εδώ γιατι είχαμε υπερβολικες ελευθεριες σε πολλα ανουσια θεματα, και ελλειψη λογικης σε αλλα.

      Εγω είμαι φανατικα κατά της αστικης δημοκρατιας όπως βεβαια και της θεοκρατιας. Η ελλαδα θα παει μπροστα μονο με μια λαικη "δημοκρατια"
      (πειτε το ολιγαρχια-φασισμο). Χωρες προτυπα θα πρεπει να είναι η ναζιστικη γερμανια, η βορειος κορεα, η κομμουνιστικη κινα. Χωρες που πιο πριν ηταν διαλυμενες και σε παρακμη, και σε λιγες δεκαετιες εγιναν υπερδυνάμεις και ο λαος τους γνωρησε ευημερια,υλικα και πνευματικα αγαθα που ουτε τα φανταζονταν αλλα και ελευθεριες σε βασικα θεματα οι οποιες πιο πριν καταπατουνταν ειτε από τους συντηριτικους αστους ή από τον ρολο της θρησκειας στο κρατος/κοινωνια.
      Π.χ. τοσο στον κομμουνισμο οσο και στον λαικο εθνικισμο, οι "φαντασιακες αξιες" τις οικογενειας και τις θρησκειας είναι σχεδόν απουσες τοσο στο κρατος οσο και στην ατομικη ζωη.

      Χωρες που πανο απ'ολα είναι ο "Νόμος" του κρατους,που φτιαχτηκε από τους πιο ικανους της φυλης για την ιδια την φυλη και η φυσικη ιεραρχια και τιποτα άλλο, ουτε φαντασιακες αξιες, ουτε θεοι ουτε γονεις, ουτε "προεδροι", ουτε αφεντικα στη δουλεια....
      Όπως ακριβως στην αρχαια Σπαρτη, όπως οραματιστικε την ιδανικη πολιτεια ο Πλατωνας.

      Εσεις που υπερασπίζεστε την αστικη δημοκρατια με ολους αυτους τους φαντασιακούς θεσμούς που εχετε ειστε οντος τοσο ελευθεροι οσο νομιζετε?

      Διαγραφή
    8. Τρικυμία εν τω κρανίω

      Διαγραφή
    9. Ανάθεμα με αν έχεις κατανοήσει τον Πλάτωνα (και κυρίως τον Ισοκράτη αν βέβαια τον έχεις ακουστά).
      Είναι απίστευτο πως οι νεοναζί στις μέρες μας θολώνουν τόσο τα νερά προσπαθώντας να χειραγωγήσουν όσο περισσότερους απελπισμένους γίνεται.
      Η Ελλάδα φίλε μου από γεωγραφική άποψη είναι η κάρδια της Ανατολικής Μεσογείου. Ήταν επόμενα φυσικό να γίνει ο χώρος συνάντησης, όλων των Μεσογειακών πολιτισμών, όλων των επιστημων και όλων των θρησκειών, που κάποτε αποτέλεσαν αυτό που ονομάστηκε “Ελληνικός πολιτισμός”. Που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κορύφωση στην οποία έφτασε ο ευρύτερος Μεσογειακός πολιτισμός, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην Βαβυλωνία, στην Ασσυρία και στην Αίγυπτο.
      Αυτό σημαίνει πως ΔΕΝ νομιμοποιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι για τους αρχαίους μας πρόγονους. Πρώτον, διότι ουδεμία καθορισμένη φυλετική σχέση έχουμε με τους αρχαίους μας προγόνους και δεύτερον γιατι πολιτιστικά απέχουμε έτη φωτός απο κείνους.
      Άλλωστε και οι αρχαίοι μας προγονοί, ήταν μια πανσπερμία. Ουδείς θα μπορούσε να αποδείξει την άνευ νοήματος, αλλωστε, φυλετικη καθαρότητα των αρχαίων Ελλήνων, πολύ περισσότερο όταν και σήμερα τούτη η καθαρότητα είναι ένας χονδροειδέστατος μύθος προς κατανάλωση ηλίθιων και “εθνικοφρόνων”.
      Που όσο πιο εθνικόφρονες είναι, τόσο μικρότερη σχέση έχουν με τον Ελληνικό πολιτισμό.
      Αυτά, και πραγματικά δεν επανέρχομαι.
      NG

      Διαγραφή
    10. NG, Δεν επανερχεσαι γιατι σχεδόν οπως ολοι οι αριστεροι-προοδευτικοι φοβαστε τον διαλογο....
      Και τον Ισοκρατη ξερω και τον Σολων τον Αθηναιο δημοκρατη που ηταν και στους 7 σοφους,και τον Λυκουργο τον μεγαλο Σπαρτιατη νομοθετη και παιδαγωγο (και κακο φασιστα).
      Όταν εσυ πηγαινες εγω ερχομουνα....
      Και ο Πλατωνας σχεδόν από ολους τους συγχρονους φιλοσοφους θεωρείται "φασιστας" με εξαιρεση καποιους υπαρξιστες "Χαιντεγκέρ-Νιτσε.."

      Για το αν θα είμαι υπερήφανος για τους αρχαιους Ελληνες ή για τους νεοέλληνες δεν νομιζω ότι θα μου το πεις εσυ αλλωστε πρεπει να εισαι και μικρος ηλικιακα για να δινεις τέτοιες "συμβουλες"

      Οσο για την "εθνικοφροσυνη" μαθε ότι οι Ελληνες ηταν οι πρωτοι και μεγαλυτεροι ρατσιστες-φυλετιστες στην ανθρωπινη ιστορια Ηταν εκεινοι που ειχαν το νευρο και την τολμη να ονομασουν ΒΑΡΒΑΡΟ οτιδήποτε δεν δημιουργηθηκε στο χωμα τους...

      Την φυλετικη συγγενεια νεοελλήνων και αρχαιων την αφηνω στην κριση του κεθ'ενος αλλωστε είναι κατι που δεν μπορει να αποδειχθεί.

      Αυτά και μην ξεχνατε να αμφισβητητε οτιδήποτε εχετε σαν σταθερο και αληθες. Αλλωστε αυτή δεν ηταν η μεγαλυτερη διδαχη του Σωκρατη και πανω σε αυτή την αμφισβητηση δεν δημιουργηθηκε ο δυτικος πολιτισμος ;


      Διαγραφή
    11. Οχι κύριε, δεν επανέρχομαι όχι επειδή φοβάμαι τον διάλογο(?) και ούτε αυτοκαθορίζομαι ως αριστερός, και δεν είμαι ούτε και νεαρός στην ηλικία. Είμαι 47 ετών. Δεν επανέρχομαι επειδή δεν μπορώ τις ανιστόρητες μαλ....ς.
      Δεν μπορώ να τις ακούω, δεν μπορώ να τις λέω και δεν μπορώ να τις διαβάζω.
      Καλή σας μέρα και καλή τύχη
      NG
      Υ.Γ. Κι επιτέλους μάθετε εσείς και οι ομοιοί σας ότι η έννοια "βάρβαρος" την εποχή που ελέχθη το περίφημο "πας μη Ελλην βάρβαρος" είχε τελείως διαφορετική σημασία από αυτην που της αποδώσαμε μεταγενέστερα.
      Ητανε μια εθνογραφική-γεωγραφική ένδειξη, με την οποία, μέχρι τον 4ο π.Χ. αιώνα, χαρακτήριζαν τους αλλοδαπούς.

      Διαγραφή
    12. Ανιστορητες μαλακιες ε? χαχαα μπραβο ωραιο επιπεδο για 47αρης, αντε πηγαινε για υπνο τωρα γιατι εσεις οι προοδευτικοι εχετε αλλεργια σε δυο λεξεις... διαλογος και πατριδα....

      Διαγραφή
    13. Κυριοι εχετε ξεφυγει αρκετα απο το θεμα του blog αν και δεν ειμαι κατι εδω νομιζω πως δεν ειναι ωραιο.

      Διαγραφή
    14. Στον Αριστοτελη κανεις λαθος Πέτρο, ο Αριστοτέλης μιλησε κριτικα για όλα τα πολιτεύματα και από τους περισσοτερους θεωρείται δημοκράτης μαλιστα εγραψε και για τις ασφαλιστικες δικλιδες(ή δικλειδες) της δημοκρατιας.
      Αλλωστε αν ηταν αριστοκρατικος όπως λες, δεν θα καταφερονταν εναντιων των ολιγαρχικων-ολοκληροτικων πολιτευμάτων.

      Αριστοκρατικος ηταν ο Πλατωνας, γι'αυτο αλλωστε των σκοτωσαν οι Αθηναιοι των θεωρησαν φιλολακωνα, αρα απειλη.

      Άλλο ηγέτης, άλλο δικτατορας, ο βασιλιας της Σπαρτης ηταν ηγέτης, όπως και ο Χιτλερ,ο Σταλιν,ο Μαο, ο Ατατουρκ, ο Καστρο.
      Δικτατορες ηταν οι αστοι, Φρανκο,Παπαδοπουλος κτλ.
      Ο ηγέτης βγαινει μεσα από το λαο,και δεν είναι ποτε δεξιος.Ο ηγέτης εκπροσωπεί την φυλη. Για τον ηγετη μπαινεις μπροστα για να φας εσυ την σφαιρα, μπορεις να τον αμφισβητήσεις να τον μισεις, αλλα πρεπει να υπακούσεις και να πειθαρχήσεις σε αυτόν,οπως αυτός πιο πριν πειθαρχησε σε καποιον άλλο ανωτερο στην ιεραρχια. Ηγέτης μπορει να γινει ο καθενας εάν εχει τις κατάλληλες ικανότητες.

      Η ακροβασια από την αρχαια Ελλαδα στο 1821 καλος γινεται. Θα πρεπει καποια στιγμη οι δεξιοι-ακροδεξιοι, να φτυσουν το παραμυθι της "ελληνορθοδοξιας" που τους εμαθαν. Το βυζαντιο ηταν μια θεοκρατικη ανατολιτικη αυτοκρατορια που το μονο ελληνικο που ειχε ηταν η γλωσσα.
      Επισης αυτοκρατορια=πολλοι λαοι-πολλες φυλες.
      Το βυζαντιο και η ορθοδοξια εκανε εγκληματα κατά του ελληνισμού, δεν τον εξαφανισε γιατι δεν γινεται, αλλα ανέκαθεν ηταν η τροχοπεδη στο να μπορεσει η Ελλαδα να φτασει την πολιτισμενη και εξελιγμενη Δυση. Δε λεω ότι η ορθοδοξια είναι πιο ακραια από τον καθολικισμο, αλλα δυστυχως είναι πιο "ανατολιτικη" από αυτόν. Οι βασεις του καθολικισμου είναι ελληνορωμαικες σε αντιθεση με αυτές της ορθοδοξιας που είναι καθαρα ανατολίτικες και πιο "χριστιανικες". Λογικο μιας και ολη η γνωση του αρχαιου κοσμου ηταν στην Ρωμη, και όχι στην Κωνσταντινουπολη που ηταν ένα χωριο...
      Αν είμασταν καθολικοι η τυχη της Ελλαδας θα ηταν πολύ καλυτερη,ουτε τουρκους θα είχαμε ουτε τιποτα.

      Διαγραφή
    15. Για τους ευρωπαιους (οι οποιοι εξηγησαν ανελυσαν αυτά που ειπαν οι Ελληνες και μετα τα μαθαμε και εμεις) οι νεοέλληνες είναι οι ορτοντοξ,οι ανατολιτες... ο τροπος που διασκεδαζουμε,μπουζουκια-τσιφτεντελι-χασαποσερβικο-καρσιλαμας, φωναζει ανατολη, ο τροπος που οδηγούμε σαν νεατερνταλ φωναζει ανατολη,τα σκουπίδια που πεταμε κατω φωναζουν ανατολη,οι ψαλμοδιες στην εκκλησια φωναζουν ανατολη....το μονο κοινο που εχουμε με τους Ελληνες είναι το ονομα....

      Να υπενθυμίσω βεβαια ότι για 1000 χρονια,τα χρονια του βυζαντιου η λεξη Ελλην ειχε σχεδόν απαγορευτεί και ξεχαστεί. Για 1000 χρονια λεγομασταν και μεταξυ μας "ρωμιοι" μετα το 1821 ονομαστηκαμε ξανα Ελληνες.

      Οσο για την Βυζαντινη αυτοκρατορια οι Ελληνες ηταν μειοψηφια, ο ιδιος ο μεγας Κωνσταντινος ηταν Σερβος στην καταγωγή. Ο πληθυσμος της Πολης απλα μιλαγε ελληνικα αυτό δεν σημαινει αυτόματα ότι ηταν Ελληνες.
      Ισα ισα τα 1000 χρονια του βυζαντιου οι Ελληνες μειωθηκαν αριθμητικα, και αναμειχθηκαν με άλλους λαους, Βλαχοι στην θεσσαλια, Αρβανιτες το 1200-1300μ.χ. σε Πελοποννησο(αναλογια περιπου 20-25%σε Πελοποννησο , 8% σε ολη την Ελλαδα) με βαση ερευνα αμερικανικου πανεπιστημιου, Σλαβοι σε ολη την Μακεδονια, και Τουρκοι,Σλαβοι,Πομακοι στην θρακη.

      Το βυζαντιο ηταν ότι χειροτερο για την Ελλαδα,και ότι πιο μαυρο γνωρισε. Η λεξη Ελλην ηταν βρισια και σε φυλακιζαν, αγαλματα και ναοι σπαστηκαν(υπαρχει εικονα στο "αγιο" ορος), οι Ελληνες μη χριστιανοι υπεφεραν,φυλακιζονταν και θανατονονταν, οι λόγιοι στην Κωνσταντινουπολη εφευγαν στην Δυση "για να βρουνε το φως" όπως εγραφαν, οι φιλοσοφικες σχολες εκλεισαν,οι ολυμπιακοι αγωνες καταργηθηκαν, στρατος σοβαρος δεν υπηρχε μιας και ολοι ειχαν παει στα μοναστριρια για γλιτωσουν το στρατο, με αποτέλεσμα δεινες ηττες από οθωμανους και καθολικούς, μεχρι το μασκαρεμα και καρναβαλι απαγορευονταν.... Αντίθετα οι καθολικοι ειχαν αγαλματα στις εκκλησιες τους,μασκαρευονταν,ειχαν στρατο που αντιμετοπισε νικηφορα τους οθωμανους και τελος εκαναν και μια αναγεννηση και έναν διαφωτισμο μελετοντας τους αρχαιους Ελληνες....
      Να μην αναφέρουμε και την μεγαλη σφαγη στον ιπποδρομο της Θεσσαλονικης σε μη χριστιανους Ελληνες,μονο και μονο για την θρησκεια.

      Βεβαια υπηρχαν και οι φωτεινες εξαιρέσεις στο Βυζαντιο,οπως καποιοι καλοι μοναχοι που αντεγραψαν καποια εργα των αρχαιων και ετσι διασωθηκαν μεχρι σημερα...αλλα δυστυχως αυτή είναι η εξαιρεση....

      -Παρακαλω να μην λογοκριθεί από ελληνορθοδοξους ταλιμπαν.

      Διαγραφή
    16. Το blog φιλε μου ασχολειται νομιζω με το καπνισμα και τα τσιγαρα δεν ασχολειται με την ιστορια ουτε με τις αποψεις του καθενος περι αυτης οποτε αν θελετε να τσακωνεστε μεταξυ σας μπειτε σε καποιο αναλογο χωρο ειναι πολυ ασχημο και εκνευριστικο αυτο που κανετε.Ευχαριστω.

      Διαγραφή
    17. Σιγα ρε φιλε κουβεντα κανουμε αν δεν θες μην τα βλέπεις

      Μπορει καποιες αληθειες να ενοχλουν αλλα καποια στιγμη θα πρεπει να μην φοβηθούμε να τις κοιτάξουμε.

      Διαγραφή
    18. Οταν ο άλλος λέει πως πρότυπο μας πρέπει να είναι η ναζιστική Γερμανία ή η Βόρεια Κορέα, το τερματίσαμε νομίζω

      Διαγραφή
    19. Πρώτα απ' όλα, οι ανώνυμοι βάζετε κάποια υπογραφή όπως ο NG για να ξέρουμε σε ποιον απευθυνόμαστε κάθε φορά 9δεν το λέω γιατί έχω κανένα πρόβλημα με την ανωνυμία, απλώς για πρακτικούς λόγους συνεννόησης).

      Δεύτερον, το ενδεχόμενο να μας ενοχλούν τα τρόλια όχι γιατί δεν έχουμε απάντηση αλλά γιατί (α) λένε μαλακίες του είδους που δε χρειάζεται να το αναλύσεις (β) είναι εκτός θέματος σ' ένα μπλογκ με οριοθετημένο θέμα, δεν παίζει, έτσι;

      Τρίτον, εγώ είμαι υπερήφανος για τους αρχαίους Έλληνες όχι επειδή είμαι Έλληνας αλλά επειδή είμαι άνθρωπος. Εξίσου περήφανοι για τους αρχαίους Έλληνες είναι όλοι οι στοιχειωδώς πολιτισμένοι Γερμανοί, Άγγλοι, Αμερικανοί και οποιοιδήποτε άλλοι. Τη μαγκιά των αρχαίων, εγώ σαν άτομο και σαν νεοέλληνας δεν την έχω πάει ούτε ένα βήμα πιο μπροστά.

      Διαγραφή
    20. Πως να την μπας μπροστα ρε φιλε?? χαχα με ελληνορθοδοξια,με ανατολιτικη συμπεριφορα και σκεψη....και με αστικη δημοκρατια?

      Πλακα κανεις μαλλον,

      Την μαγκια των αρχαιων την πηγαν μπροστα οι Ευρωπαίοι, με μια Γαλλικη επανασταση, με ανθρωπινα δικαιώματα,με Διαφωτισμο και Αναγεννηση,με διαχωρισμο κρατους εκκλησιας,με καποιους Γερμανους σοσιαλιστες ιδεολόγους, και ΚΥΡΙΩΣ με καποιες μεγαλες μορφες τις φιλοσοφιας, κορυφογραμμες τις διανοησης από Γερμανια και Γαλλια μερια, (κυριως Γερμανια.)

      Οι νεοέλληνες ουτε διαχωρισμο κρατους-εκκλησιας δεν μπορουν να κανουν ακομη, τον 21αιωνα!!!! τοσο πισω ειμαστε....

      Η μονη λυση είναι ένα λαικο εθνικιστικο καθεστως που θα εχει την εξουσια για 50-100 χρονια, μπας και γινουμε ανθρωποι, δηλαδή από ρωμιοι, Ελληνες.

      Διαγραφή
    21. Πέπε έχεις πιάσει το νόημα.
      NG

      Διαγραφή
  6. Οι καπνοβιομηχανιες δεν εχουν προβλημα.Αλλωστε εξαιτιαςτης αντικαπνιστικης πολιτικης γιαγαντωθηκαν,4 εμειναν σε όλο τον πλανητη και οι περισσοτερες δραστηριοποιουνται και σε αλλους κλαδους.Σε περιπτωση απαγορευσης, θα αλλαξουν τις δραστηριοτητες τους.Νομιζω πως όχι μονο ειναι προετοιμασμενοι,αλλα γνωριζουν ειδη το μελλον.Ειναι πάντως λαθος πως οι επιχειρησεις και ειδικα οι παραγωγικες κανουν κουμαντο. Οποιος τα λεει αυτα,προφανως δεν βλεπει την μεγαλη εικονα. Παιζει να εχουμε πληρη επικρατηση των παρασιτων,εναντι των παραγωγικων φορεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι καπνοβιομηχανίες φίλε πιο πάνω, κόβουν και ράβουν κανονικά. Συμμετέχουν ενεργά στην διαμόρφωση νομοσχεδίων, οι θέσεις τους υποστηρίζονται από τους αντιπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο, ακολουθούν υπουργούς στις αποστολές τους στο εξωτερικό και πολλά πολλά άλλα. Τα κέρδη τους αυξήθηκαν, ενώ είναι αυτές που καθορίζουν το περιθώριο κέρδων των ψιλικατζίδων και των λοιπών μεσαζόντων. Αν ανοίξεις καμιά οικονομική εφημερίδα θα καταλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. OXI οι καπνοβιομηχανιες δεν κανουν κουμαντο και δεν μπορουν να τα βαλουν με το κρατος και την κυβερνηση (μιλαμε για ευρωπη). Στην αμερικη μονο εχουν αυτην την δυνατοτητα επειδη εκει ειναι φιλελευθερη οικονομια, στην ευρωπη οχι. Στην ευρωπη παντα εκανε κουμαντο το κρατος και ο ανθρωπος ηταν απλα ενα στατιστικο νουμερο.

    Δεν εχω καμια σχεση με καμια καπνοβιομηχανια απλα κοιταω το συμφερον μου σαν καπνιστης,και σας διαβεβαιω οτι αν το κρατος δεν ειχε εσοδα απο το φορο καπνου τωρα το καπνισμα θα ειχε απαγορευτει, οση πιεση και να ασκουσαν οι καπνοβιομηχανιες. Απο το αντικαπνιστικο κλιμα στην ευρωπη αρχικα χτυπηθηκαν οι μικρες εγχωριες καπνοβιομηχανιες που εξαφανιστικαν (κερανης,γεωργιαδης,σεκαπ,παπαστρατος) αυτο αρχικα οφελισε τις μεγαλες πολυεθνικες. Ομως σε βαθος χρονου οπως ηταν φυσικο λογο του αντικαπνιστικου παροξυσμου,μειωθηκαν οι καπνιστες, ετσι τα τελευταια χρονια οι μεγαλες πολυεθνικες εχουν και αυτες προβλημα και μειωση εσοδων.

    Αν θελετε να συχεχισετε να ψηφιζετε νδ-πασοκ-συριζα προβλημα σας,επισης να ξερετε οτι οσο η ελλαδα ειναι στο ευρω και στην ευρωπη ΔΕΝ ειναι ανεξαρτητη χωρα.
    Οταν σε λιγα χρονια ερθουν τα πακετα της αυστραλιας και εν τελη η πληρης απαγορευση μην γκρινιαξετε και μην πειτε οτι δεν ξερατε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πως μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί; Με παραγγελία από κάποιο καπνοπωλείο; Μέσω κάποιας σελίδας το ιντερνέτ; Ή μόνο να του φέρει κάποιος από το εξωτερικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάσο, βλέπω ότι αυτή την ερώτηση την έχεις κάνει στις πιο ενδιαφέρουσες μάρκες!

      Λοιπόν, εγώ το Σεν Μισέλ το πήρα σε ταξίδι. Άλλον τρόπο δε γνωρίζω. Σε καπνοπωλείο δεν μπορείς να παραγγείλεις, γιατί οι μάρκες που εισάγονται είναι συγκεκριμένες, αυτές που είναι. Στο ίντερνετ μπορείς. Γκούγκλαρε τη μάρκα που σε ενδιαφέρει + μια ενδεικτική λέξη όπως buy online. Τώρα βέβαια, το ποιες μάρκες θα βρεις σε κάθε eμάγαζο, πόσο αξιόπιστο είναι, τι θα πληρώσεις κλπ. είναι θέματα που δεν τα ξέρω. Αν ρωτήσεις εδώ μέσα «το τάδε ηλεκτρονικό μαγαζί, το έχει δοκιμάσει κανείς να μου πει μια γνώμη;» είναι αρκετά πιθανό κάτι να βρεις.

      Αλλά βέβαια μιλάμε πάντα για ολόκληρες κούτες. Δε νομίζω να στέλνει κανεις μεμονωμένα πακέτα.

      Διαγραφή
  10. Είμαι κοπέλα,21 ετών.Καπνίζω συνήθως 3 τσιγάρα τη μέρα.Καπνίζω stuyvesant μπλε(πίσσα 4 mg,νικοτίνη 0,4mg).Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια οικονομική μάρκα τσιγάρων με περίπου τέτοια περιεκτικότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Leaders...φθηνα και καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή