ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

George Karelias and Sons Soft

    
Νεα αρκετα ενδιαφερουσα κυκλοφορια τα George Karelias σε συσκευασια μαλακου πακετου. Εξωτερικα ενα καλαισθητο πακετο,παρομοιο σχεδιο με αυτο της αφιλτρης Χρυσης Κασετινας και του καπνου,δυστυχως χωρις τα κρεμ-καφε χρωματα στα πλάγια.
   Διαβασα πολλα σχόλια για το προιον αυτο,αλλοι λενε πως ειναι αντιγραφη της κασετινας,αλλοι πως μοιαζει με τον  καπνο στριφτου και παραπονιουνται πως τους μυριζει καρύδα ή μελι. Προσωπικα η μυτη μου δεν επιασε κανενα ενοχλητικο αρωμα.Ως τσιγαρο ειναι εξαιρετικα ευκολοκαπνιστο,μπορει να το καπνισει ο καθε καπνιστης όποια και αν ειναι τα γουστα του χωρις να δυσανασχετησει,καλο τραβηγμα,σωστη καυση,μετριο βαρος και King Size μεγεθος αντι για το κοντό των κασετινων,εμφανως καλα καπνα Virginia μαλλον με μικροποσοτητες Burley ή ανατολικων,ανταγωνιστικη τιμη στα 3,50 Ευρω. Ως μειονεκτημα πάντως θεωρω την ελλειψη χαρακτηρα.Δεν υπαρχει καποια  γευση-σημα κατατεθεν,ειναι ενα τσιγαρο χωρις εντονη προσωπικοτητα,αλλα σε τελικη αναλυση και τα Marlboro το πιο επιτυχημενο σημα διεθνως κατι τετοιο είναι.Δεν εχω καμια αμφιβολία πως και τα G.Karelias θα σημειωσουν εμπορικη επιτυχια.
  Ως αποτιμηση,εχουμε ενα δικαιο προιον με καλη σχεση ποιοτητας τιμης.Μου αρεσε αρκετα. 7-7.5 στα 10.
 Kυκλοφορει και σε Light εκδοχη,σε μπλε πακετακι.Δεν εχω αποψη για αυτη.

193 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Καρελια το καινουριο.Ή Καρελια το μαλακο.Κιαν σε ρωτησουν "ποιο μαλακο?" λες "το καινουριο".


      Μετα απο 3 μερες κ 6 πακετα που καπνισα μπορω να πω οτι δε θα το κρατησω για μονιμη μαρκα ουτε κ περιστασιακη.Νομιζω την καλυτερη τοποθετηση την εκανε ο Πεπε "η τιμη του λεει την αληθεια".Ενα σκαλοπατι κατω απο τη Χρυση Κασσετινα.Οτι υποδεικνυει η τιμη του.

      Μου φανηκε τοσο χορταστικο οσο το CAMEL BLACK κ το PRINCE.Χωρις την πικρη επιγευση του πρωτου κ φθηνοτερο απο το δευτερο.Οπως ξαναειπα, απο αυτους θα "κλεψει" πελατες.Δεν απειλει το Malboro (που εχει πιο ηπια γευση) ουτε τη Χρυση Κασσετινα (που ειναι καλυτερη).

      Μου ξηραινει κ το λαιμο λιγο, αλλα αυτο μπορει να μη συμβαινει σε ολους.Παντως ειναι "τιμιο" για την τιμη του, συγκριτικα βεβαια με οτι κυκλοφορει.Αυτο ηταν σποντα για το PRINCE, που πηγε 3,90ε χωρις καμια βελτιωση.

      Διαγραφή
    2. Εν σχεση με την Χρυση Κασετινα,το νεο Καρελια μου αρεσει περισσοτερο.Υπαρχει ενα αρωμα στην Χρυση που με απωθει,εδω δεν υπαρχει.Το μεγεθος επισης ειναι ενα ακομα συν.Σε δυο φιλους που κερασα τσιγαρακι πάντως,ο ενας καπνιστης Μαρλμπορο και ο αλλος μαυρου Καμελ και οι δυο ψηθηκαν να αγορασουν πακετο,αφου σε πρωτη εντυπωση τους αρεσε περισσοτερο απο την μαρκα τους.Νομιζω πως θα περπατησει αρκετα στην αγορα.
      Πάντως τα αγαπημενα μου τσιγαρα απο την εταιρεια εξακολουθουν να ειναι το Excellence για πρωινο καφε και το ταπεινο Καρελια Φιλτρο για την βαρια του γευση,που ειναι ότι πρεπει για all day καπνισμα.

      Διαγραφή
    3. πετρο...υπαρχει περιπτωση στο μελλον να δουμε κριτικη σου για τα τσιγαρα r1?

      Διαγραφή
    4. Δυσκολα γιατι τοσο ελαφρια τσιγαρα δεν καπνιζω.Φυσικα το εχω δοκιμασει κάποιες φορες στην τρακα.Με εντυπωσιασαν δυο πραγματα:πριν το αναψεις μυριζει σαν καπνος ολλανδικου τυπου(π.χ.Ντραμ) και β) η σχετικα πλουσια γευση για τις αναλογιες του(μολις 2/0,2).Από όσο θυμαμαι ειναι τσιγαρο χωρις προσθετα.
      Πάντως το τσιγαρο ειναι γευση.Δεν μπορω να καταλαβω γιατι να πληρωσει κάποιος για να αγορασει κάτι αγευστο.

      Διαγραφή
    5. θα συμφωνησω μαζι σου...καθως και ο ιδιος δεν ειμαι λατρης των light σηματων...ο θειος μου τα καπνιζει παρα πολλα χρονια...κατι τελευταιο..ειναι απο γερμανια?

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Η εταιρια μοιρασε σε ολα τα περιπτερα απο 1 κουτα που περιεχει 5 πακετα πορτοκαλι(βαρυ) κ 5 πακετα μπλε(ελαφρυ) για να δουνε πως θα παει.Θα το βρεις παντου.

      Διαγραφή
  3. Νομίζω ότι συμφωνώ με όλα όσα γράφτηκαν. Από το «αρκετά καλό τσιγάρο αλλά χωρίς στυλ» μέχρι το σχόλιο για τα καφέ γύρω-γύρω της κασετίνας, καθώς και για την ξηρότητα στο λαιμό.

    Όσο για το πώς τα ζητάμε, νομίζω ότι όλη η σειρά είναι κάπως προβληματική ως προς αυτό το σημείο. George Karelias & sons δεν είναι όνομα να ζητάς τσιγάρα, ιδίως αν πρέπει να προσθέσεις "μαλακό", "κασετίνα", "φίλτρο", "άφιλτρο", "λάιτ" κλπ. Βέβαια έχει τη σκοπιμότητά του: τονίζει ότι πρόκειται για υψηλών προδιαγραφών προϊόντα, δεν είναι «καρελάκι».

    Στην περίπτωση της «Χρυσής κασετίνας» δόθηκε μια λύση (άραγε η ίδια η εταιρεία το λάνσαρε ανεπίσημα ή το βγάλαν οι καταναλωτές;). Το καινούργιο, εγώ το ζήτησα δείχνοντας. Δε θα μπορούμε για πάντα να λέμε "καινούργιο" όμως!! Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα καταλήξει να λέγεται. Καρέλια Βιρτζίνια ίσως; Ή Καρέλια καφετί - και για το ελαφρύ "γαλάζιο"; (Για το βαρύ δεν είναι καν εύκολο να πεις τι χρώμα είναι...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι λέω, αφού μας έχουν ταράξει στα Virginia εκεί στην Καρέλια να βγάλουν και ένα χωρίς πρόσθετα. American blend δεν το βλέπω να κυκλοφορεί. Μάλλον είναι ικανοποιημένοι από το American Legend που δεν το καπνίζει κανείς ούτε τσάμπα, και το Karelia Special, απομεινάρι μίας άλλης εποχής, που για να το βρεις κάνεις τάμα στον Άγιο Φανούριο.

      Κώστας Μ.

      Διαγραφή
  4. Kαρέλια μαλακό πορτοκαλί έτσι κι αλλιώς δεν παίζει άλλο σήμα της εταιρίας με τέτοιο χρώμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το ειδα σημερα στο περιπτερο, πηρα ενα πακετο το γαλάζιο.Αρκετα θετικη εντυπωση για light τσιγαρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Πάντως τα αγαπημενα μου τσιγαρα απο την εταιρεια εξακολουθουν να ειναι το Excellence για πρωινο καφε και το ταπεινο Καρελια Φιλτρο για την βαρια του γευση,που ειναι ότι πρεπει για all day καπνισμα"

    Συμφωνώ απόλυτα με τον Πέτρο. Και εγώ τα τελευταία αυτά τα δύο τσιγάρα αγοράζω. Το Excellence είναι αρκετά απολαυστικό και πολύ χορταστικό. Ενώ το Καρέλια Φίλτρο είναι αρκετά αρωματικό και γευστικό. τουλάχιστον οι τελευταίες παρτίδες είναι πάρα πολύ καλές, πάντως εξαφανίστηκε εκείνη η έντονη δυσάρεστη μυρωδιά που παρουσιάστηκε σ αυτό το τσιγάρο πριν 3 -4 μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οχι και το καρελια φιλτρο βαρυ , αρκετα ελαφρυ θα ελεγα.
      Εκτος και αν με εχει επηρεασει ο καπνος marlboro με τα μαυρα χαρτακια

      Διαγραφή
  7. Ωραιο τσιγαρακι σε σχεση με την τιμη του παντα.Συμφωνω και γω πως του λιπει στυλ-χαρακτιριστικη γευση.Επειδη καπνιζω μονιμα την χρυση κασσετινα μπορω να πω πως το συγκεκριμενο τσιγαρο ειναι ενα κλικ κατω απο αυτην.Παντως ειναι ενα δικαιο τσιγαρο για την τιμη του και πολυ ανωτερο σε σχεση με κατι ξενοφερτα χορταρια.Πολυ ωραιο το πακετο.Τα σπαει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρέπει να τα βγάλουν και σε σκληρό γιατί δεν τα μπορώ τα μαλακά πακέτα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΜΟΝΟΤΟΝΟ ΛΟΓΩ ΣΚΕΤΝ VIRGINIA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε γενικες γραμμες συμφωνω με την παρουσιαση. Αυτη η εταιρεια βγαζει καλα,αλλα πολυ μονοδιαστατα τσιγαρα."Virginia Blend","Superior Virginia","Luxury Virginia""Virginia Plain ovals", σαν να τρως φασολακια με διαφορετικο μαγειρεμα καθε μερα. Πειραματιστητε λιγο ρε παιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Mετά την τραγική αύξηση στον craven που καπνίζω χρόνια,είπα να δοκιμάσω κι εγώ το καινούριο σήμα της καρέλια (πριν 4 χρόνια κάπνιζα χρυσή κασετίνα για μεγάλο διάστημα)

    Ωραίο τσιγάρο ευκολόπιοτο,καμία ενόχληση στο λαιμό,καλή διάρκεια (αν και μου κακοφαίνεται σε σχέση με τα στριφτά πάντα).Θα συμφωνήσω ότι δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτήρα αλλά έτσι όπως τα έχουν κάνει και ποιο έχει?!?Τουλάχιστον είναι ελληνικό προιόν και σε νορμάλ τιμή με τα δεδομένα της αγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παιδιά το τσιγάρο τα σπάει!!!!

    Πολυ πλουσια γεύση, μη χημική, και κατα διαστήματα κρεμώδη.

    θυμίζει πολυ καλες σπάνιες παρτιδες χρυσης κασετίνας.

    Το προτίνω ανεπιφύλακτα για δοκιμη.

    βαθμολογία σε συναρτηση ποιότητας-τιμής 8.5/10 απο εμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι αλλα βλεπεις οτι και εσυ λες οτι το προτεινεις για δοκιμη και οχι για μονιμο καπνισμα.Και εγω το ιδιο θα ελεγα.Δεν εχει αυτο το κλικ παραπανω παρα το καλο value for money του.

      Διαγραφή
  13. Συμφωνώ φίλε μου αρκετά καλό τσιγάρο και σε καλή τιμή , όμως η χρυσή κασετίνα πιστεύω είναι πολύ ανώτερη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δοκιμασα και εγω το τσιγαρο (το πορτοκαλι).Μου αφησε θετικη εντυπωση αλλα δεν με πολυενθουσιασε αλλα και παλι δεν ειμουν ποτε φαν της χρυσης κασετινας εχω καπνισει αρκετες φορες και δεν με ενθουσιασε μαλλον δεν ειναι του γουστου μου.Παντως το τσιγαρο μου φανηκε καλο σε σχεση με την τιμη του και χορταστικο κατα τη γνωμη μου ειναι αρκετα καλο τσιγαρο για την τιμη του.Δοκιμαστε το δεν θα χασετε τιποτα καλο τσιγαρο ειναι για την τιμη του δεν θα μετανιωσεται τα λεφτα που δωσατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρεπει να απολυθει ο γραφιστας. Αν και του δωθηκε ως θεματολογια το ομορφοτερο πακετο της αγορας,της αφιλτρης Χρυσης,δεν το ανεδειξε καθολου. Συμφωνω,το κρεμ-καφε απουσιαζει στα πλαγια και ειναι εντελως κιτς το γυφτικο χρυσο πανω χαρτακι αντι για το κλασσικο ασημι. Το περιεχομενο αρκετα καλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εκανα την σύγκρηση μαλακου και κασετίνας, το μαλακό μου άρεσε περισσότερο.

    εχουν διαφορετική γεύση,η κασετίνα παντως δεν μου άρεσε καθόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω και εγω υπερ του μαλακου. Η Χρυση ειναι Τζοκερ,εχω πετυχει πακετα απιστευτα και πακετα που εβγαζαν μια ενοχλητικη μυρωδια.Καλο τσιγαρο το μαλακο,χωρις ομως να προσφερει καπνιστικη εξταση.Κερασα τσιγαρο σε καμια 10αρια καπνιστες,σε όλους αρεσε.Πιστευω εμπορικα θα παει καλα.

      Διαγραφή
    2. η κασετίνα που πηρα ειχε κωδικο ΓΦ και τιμη 3.70

      δυσκολευτηκα να τελειώσω το πακέτο.
      για μυρωδια δεν ξέρω αλλα στην γεύση ειχε προβλημα
      παρα πολυ σκληρη γεύση και καθολου πλούσια

      Διαγραφή
  17. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στο επίσημο site του Καρέλια δεν το έχουν βάλει στις οικογένειες το σημάτων. Μια τόσο σοβαρή εταιρία δεν ανανέωσε το site? Απίστευτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εχουν βαλει εδω και καιρο. Απο εκει ειναι και η φωτο.

      Διαγραφή
    2. Το έχουν βάλει και το ονομάζουν George Karelias & Sons Soft και Blue Soft... Είναι 84χιλ. χαρμάνι Virginia και προορίζεται μόνο για την εγχώρια αγορά. Το Blue Soft δεν το έχω δοκιμάσει. Έχει κανείς άποψη;

      Διαγραφή
    3. Δοκίμασα το blue soft πολυ καλο τσιγαρο για αυτους που προτιμουν τα πιο ελευρια ικανοποιητικη γευση αλλα οχι ο πλουσιος χαρακτηρας της χρυσης.Μου θυμισε κατι απο μαλμπορο λαϊτ δεδομενου της περιεκτικοτητας του (7/0.7/7)

      Διαγραφή
  18. Είναι καθαρά χαρμάνι Virginia σύμφωνα με την εταιρεία. Το μόνο προϊόν της σειράς George Karelias & Sons το οποίο περιέχει και άλλα καπνά πλην των Virginia είναι ο καπνός του Καρέλια ο κλασσικός (όχι ο λευκός) που περιέχει πέραν των Virginia και Burley και Dark Fire Burley. Εμένα μου αρέσει και θα το υιοθετήσω. Όσο για το πως το ζητάμε; Μια πρόταση: Καρέλια χρυσό μαλακό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επιμένω πως δεν υπάρχει στο site. Εδω και 2 ημέρες που ανακάλυψα το συγκεκριμένο τσιγάρο , μπήκα στο site και δεν υπάρχει. Ισως να μην δουλεύουν τα link. Δοκιμάστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΙΝΤΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΞΕΚΟΛΑ..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προς εταιρια Καρελια. Φτιάξτε το link( Συνδεσμο) στο site . Δεν δουλευει. Αρα δεν υπαρχει παρουσια του νεου πακέτου στο site σας.

    Εν το μεταξυ είχα κόψει το τσιγάρο για 12 μερες και επειδή είμαι φανατικός του Καρελια , " έπεσα " παλι στο τσιγάρο. Αυτη τη στιγμή κάνω το πρώτο τσιγάρο μετά από τοσες ημέρες. Το νέο καρέλια. Εκπληκτικό παιδιά. Τωρα εαν είναι τόσο γαμάτο επειδή ο οργανισμός μου είχε τόση έλλειψη απο νικοτίνη , τι να πω. Ισως να μην είμαι αντικειμενικός. Παντως είναι τέλειο.

    9/10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απορω πως δεν το βλεπεις!Πατα "οι οικογενειες των σηματων μας",απο τα λογοτυπα επιλεγεις το δευτερο "GEORGE KARELIAS AND SONS" κατω απο το Excellence, και δεξια θα δεις "George Karelias and Sons Soft".Αν δεν το βρεις καιτωρα, ε...τι να πω!!!

      Διαγραφή
  22. Ναι σήμερα το είδα γιατι ανοιγει το σημα. Πριν δεν άνοιγε τι να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. είδατε τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τα τσιγάρα; Το 75% της επιφάνειας του πακέτου θα καλύπτεται από αποκρουστικές φωτογραφίες που συνδέονται με το κάπνισμα, καταργούνται τα στοιχεία για πίσσα κτλ. και θα αναφέρεται μόνο ότι 70 ουσίες του καπνού προκαλούν καρκίνο ενώ θα απαγορευτούν και αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται τώρα.Μόνο το 25% του πακέτου θα μείνει για τη μάρκα...
    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=489763

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να πω την αληθεια ειναι αρκετα εκνευριστικο το που εχουν φτασει οι κυβερνησεις για να σε κανουν να σιχαθεις το καπνισμα...Αυτο κατα τη γνωμη μου θα αυξησει την πωληση των παρανομων τσιγαρων γιατι ανεβαζουν τιμες κατεβαζουν μισθους θα βαλουν χειροτερα νεκροταμπελα και ο κοσμος επειδη δεν μπορει ή δεν θελε να το κοψει καπνιζει λαθραια τσιγαρα

      Διαγραφή
  24. ευτυχως που υπάρχει το ιντερνετ και η Αμερική...εκει οι αντικαπνιστες τρωνε ξυλο βλεπετε οι καουμποιδες δεν ειναι φλωρακια ευρωπαιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και εκ πεποιθήσεως θεριακλής, δεν έχω αντίρρηση -επί της αρχής- με μια προσπάθεια να προστατευτεί η υγεία μας μέσω της ενημέρωσης για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού.
      Αντίρρηση έχω: πρώτον, με τον απολύτως αθέμιτο παρεμβατισμό που τρώμε. Οκέι μεγάλε, με ενημέρωσες. Όταν πεθάνω μέσα σε φριχτούς πόνους δε θα έχεις το κρίμα μου στο λαιμό σου. Μου επιτρέπεις τώρα να κάνω τις επιλογές μου;
      Δεύτερον, με την πλήρη αναποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων. Έχω πάρα πολλές επαφές με παιδιά ηλικίας Λυκείου, και το ποσοστό των καπνιστών είναι τεράστιο. Ίσως πάνω από 50% των παιδιών που ξέρω. Και μιλάμε για παιδιά που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν πολλά φράγκα. Οι τρομολαγνικές προειδοποιήσεις δεν τους λένε τίποτα, οι αστρονομικές τιμές δεν τους λένε τίποτα, ε ποιον προστατέψατε τελικά; Μήπως κάτι δεν πάει καλά μ' αυτή τη μέθοδο;

      Διαγραφή
  25. Εδώ μιλάμε για την απόλαυση του καπνίσματος αλλά μιας και το θέμα των αντικαπνιστικών μέτρων έχει φτάσει στο άλλο άκρο το οποίο ξεκινάει από την Δημοκρατική Αυστραλία μήπως πρέπει να συζητηθεί σε κάπιο σημείο του blog; Μερικά από τα μέτρα αυτά είναι. Plain packaging, απαγόρευση καπνίσματος στις παραλίες, σε κεντρικούς δρόμους, σε στάσεις λεωφορείων κτλ και τιμή στα 17 Ευρώ το πακέτο. Μήπως σε λίγο καιρό θα έχουμε και το φαινόμενο ¨Τον σκότωσε για ένα τσιγάρο!¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εντελώς τυχαία ανακάλυψα τη συγκεκριμένη μάρκα, κάνοντας έρευνα στην ιστοσελίδα του Καρέλια. Βλέπετε οι διαφημίσεις απαγορεύτηκαν. Ούτε καν για απλή ενημέρωση δεν βγαίνουν. Πόσο μάλλον με σλόγκαν υπέρ του τσιγάρου!!!

    Λοιπόν, το πακέτο είναι πολύ όμορφο βασισμένο στη μακέτα της άφιλτρης Χρυσής Κασετίνας. Είτε σε γαλάζιο, είτε σε πορτοκαλί είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο. Εκτιμώ επίσης το γεγονός ότι βγήκε μετά από πολλά χρόνια νέο Ελληνικό τσιγάρο σε μαλακό πακέτο!!! Είχαμε να δούμε μαλακό Ελληνικό από την εποχή του Κεράνη!!!!!

    Σχετικά με το τσιγάρο, δεν βρήκα κάτι ιδιαίτερο στη γεύση. Πήρα το μπλε και ήταν ίδιο με την smooth Χρυσή Κασετίνα. Δύσκολο τράβηγμα και γεύση πνιγμέη στο Βιρτζίνια. Η τιμή είναι καλή αλλά δεν νομίζω να κρατήσει πολύ στα 3,50. Έρχονται μεγάάάάλες αυξήσεις.

    Προσωπικά θα ήθελα ένα εντελώς νέο τσιγάρο σε ποικιλίες καπνών από την εταιρία Καρέλια. Το να βγάζεις συνεχώς τσιγάρα που έχουν τα ίδια χαρμάνια, δεν οδηγεί και σε μεγάλη επιτυχία. Καλό είναι το τσιγάρο συνολικά αλλά είναι αντιγραφή ενός πετυχημένου σήματος, όπως είναι η Χρυσή Κασετίνα. Φοβάμαι ότι η επιτυχία δεν θα έρθει για το συγκεκριμένο σήμα. Εκτός από την λίγομ καλύτερη τιμή, δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούργιο γευστικά. Όσοι έφυγαν από τη Χρυσή Κασετίνα που έριξε την ποιότητά της, δεν θα πάνε στο μαλακό. Θα πάνε σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτό το κενό λοιπόν, ΔΕΝ το καλύπτει ο Καρέλιας με το συγκεκριμένο σήμα.

    Και είναι η πρώτη φορά που το εργοστάσιο θα αρχίσει να έχει ζημιές λόγω αυξήσεων τιμών των φθηνών σημάτων. Στο εργοστάσιο λένε ότι θα συνεχίσουν την παραγωγή των παλιών φθηνών σημάτων όπως LEADER, REX κλπ, ακόμα και αν πάνε 4 ευρώ σε τιμή. Αλλά με αρκετά μεγάλο κόστος από το εργοστάσιο.

    Καλό θα ήταν λοιπόν όποιο καινούργιο σήμα κυκλοφορεί να είναι πραγματικά καινούργιο και όχι μία παραλλαγή ενός παλιού. Εγώ πάντως, ως Καλαματιανός θα συνεχίσω να στηρίζω τα τσιγάρα του Καρέλια διότι μπορεί να μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους αλλά τουλάχιστον είναι σωστά ποιοτικά και κυρίως Ελληνικά.

    Μακάρι να μην επιβεβαιωθεί τίποτα από όσα γράφω αλλά νομίζω ότι οι πληροφορίες μου είναι έγκυρες.

    ΥΓ: Φίλοι Πέτρο, Πέπε, Λάμπρο και οι υπόλοιποι, συγγνώμη για τη μακρά απουσία μου αλλά τα εργασιακά μου δεν μου παρέχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια για να γράφω συχνά. Σας παρακολουθώ όμως, πάντα.
    Να είστε όλοι καλά και με το καλό να έρθει ο νέος χρόνος.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ-ΤΕΛΕΙΟ ΤΣΙΓΑΡΟ!!!ΘΑ ΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. To πορτοκαλι(βαρυ) κατι λεει σαν τσιγαρο.Το μπλε για πεταμα.Μπορούσε βεβαια να ριξει λιγο την τιμή του στο 3,20Ε ας πουμε.Το Καρελια Special που το καπνιζω συνεχως τον τελευταιο καιρο εκτος οτι παιζει ακομα στα 2,90Ε,αν και american blend συνεχιζω να το θεωρω ανωτερο του soft.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/kapnobiomhchania-karelia-a.e.-mia-lamprh-ellhnikh-epicheirhsh-pou-antisteke#.UOWXf6wiEa8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. παιδια εμενα μου θυμιζει το παλιο camel !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ούτε εγώ γνώριζα την ύπαρξη του. Από το site εδώ το είδα και είπα να το δοκιμάσω.

    Το μπλε πακέτο είναι οτι πρέπει για καθημερινό κάπνισμα. Ως τώρα για ελαφρύ με τον καφέ έκανα ένα GR γκρι, και σε ειδικες περιπτωσεις τα καρέλια φίλτρο. Το μπλε πακέτο το βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον και θα το καθιερώσω για καθημερινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πολύ ωραίο τσιγάρο! Είναι αρχή ακόμη και το χαρμάνι είναι καλό...Ας ελπίσουμε ότι δεν θα το χαλάσουν με τον καιρό, όπως έγινε με τη Χρυσή κασετίνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χαιρετώ τη παρέα παίδες ! Σαν καπνιστής του καπνού Καρέλια και περιστασιακά του Καρέλια Φίλτρου ομολογώ πως δοκίμασα το συγκεκριμένο τσιγάρο και δε μ' ενθουσίασε, ούτε μου φάνηκε η γεύση του σαν κι αυτή του καπνού.. Αρνητικό σχόλιο ότι μου φάνηκε και κάπως βαρύ κι επίσης η τιμή του δε με συμφέρει καθόλου :)
    Χαιρετίσματα απ' τη Θεσσαλονίκη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το καπνιζω πλεον για σταθερο τσιγαρο και μπορω να πω, ειναι πολυ καλο.
    Αν και κατα των αρωματικων τσιγαρων, εχει μια πολυ διακριτικη γλυκια γευση που μου αρεσει.
    Για καθημερινο καπνισμα ειναι οτι πρεπει.
    Γενικα ημουν κατα των στριφτων απο μια αρχη, απλα πραγματικα με τα ιδια λεφτα εβγαζες σχεδον τα διπλασια τσιγαρα.
    Σχετικα με το βαρυ απλα ολοι εχουν καλομαθει με τα rizla γαλαζια.
    Οχι γιατι τους αρεσει αυτος ο συνδιασμος χαρτιου με καπνο , απλα γιατι ριζλα γαλαζιο ηταν σε πακετο με 60 χαρτακια με τα ιδια λεφτα, 10 δηλ παραπανω.
    Κυριως αξιζει, γιατι η εταιρεια Καρελια εφτιαξε αυτο το τσιγαρο οχι απ του κεφαλιου της αλλα με σχολια που ακουσε απο πολλους (και απο εδω), σε μια εποχη που ο κοσμος παραταει το στριφτο και ψαχνει καλα τσιγαρα σε μια ικανοποιητικη τιμη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΚΑΡΕΛΙΑΣ εφτιαξε αυτο το τσιγαρο γιατι απλα δεν ξερει να φτιαχνει κατι αλλο.Ενα ακομα βιρτζινια λοιπον απο τον ΚΑΡΕΛΙΑ ουτε καλυτερο ουτε χειροτερο απο τα αλλα τσιγαρα που βγαζει. Τωρα αν περιμενατε να βγει αυτο το τσιγαρο για να το καπνισετε τοτε πραγματικα απορω..

      Διαγραφή
    2. Συμφωνω. O καρέλιας δεν ξερει να φτιάχνει αμερικαν μπλεντ και τα ανατολιτικα του ειναι και πάντα ήταν μέτρια.

      Με τα βιρτζινια κατι κάνει ή μαλλον κατι έκανε, τα τελευταια χρονια η ποιότητα της χρυσης ειναι πτωτική.
      Του λήπουν τα κεφάλαια για να προμηθευτει καλα ανατολικά και για να προσλάβει καλούς εμπειρους χαρμανιτζίδες,οχι οτι ο παπαστράτος είναι καλύτερος, καλα για την σεκαπ δεν μιλαω καθόλου.

      Γενικα θεωρω οτι τα ελληνικα τσιγαρα δεν συγκρίνονται με τα ξενα τα ξενα παντα ήταν καλυτερα,ακομα και σημερα.(με μοναδικη εξερεση τον παλιο ανατολιτικο ασσο φιλτρο)

      πχ. στα αμερικαν μπλεντ davidoff,camel,winstοn υπερτερουν χαλαρα των αντιστοιχων ελληνικων-ακομα και του ελληνικου μαρλμπορο που τα τελευταια χρονια οσο παει και χειροτερευει.

      στα βιρτζινια, rothmans,silk cut ακομα και το σημερινο dunhill κερδιζουν χαλαρα την χρυση,η οποια ουτε καν φυσιολογικο τραβηγμα δεν εχει...

      στα ανατολιτικα αν υπηρχαν εδω τα tor και black russian θα μιλαγαμε τωρα για καρελια και ασσο??

      στα πολυτελη μεταξυ magnum και excellence το magnum κερδιζει χαλαρα. Το ecxellence ουτε καν σταθερη γευση δεν έχει!!! (πολυτελειας σου λέει μετα ο καρέλιας...)
      Απορω με την χαμηλή βαθμολογία του magnum. To τσιγαρο αυτο είναι επικό,μονο βάρος και δυναμη του λοίπουν λογο των ορίων της Ε.Ε.
      Το χαρμανι του magnum το εχει σχεδιάσει ο ιδιος ο davidoff για οσους ξερουν τι συμένει αύτο το όνομα.

      Γενικα Πέτρο δεν θεωρώ καθολου αντικειμενικα τα σχόλια σου και τις βαθμολογίες σου, θάβεις τα ξένα και υμνείς τα ελληνικα τσιγάρα οχι ομως επειδη το αξίζουν.

      Διαγραφή
    3. Ρε παιδιά, μήπως κρίνετε λίγο άνισα;

      1. «Ο ΚΑΡΕΛΙΑΣ εφτιαξε αυτο το τσιγαρο γιατι απλα δεν ξερει να φτιαχνει κατι αλλο»

      Υπερβολή. Ότι έχει αράξει στα Βιρτζίνια εδώ και κάποια χρόνια είναι γεγονός. Αλλά ο Καρέλιας ξέρει να κάνει και καναδυό άλλα πράγματα. Ξέρει να επιβιώνει μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για τις τοπικές καπνοβιομηχανίες. Αν δεν ξέρει ο Καρέλιας από τσιγάρα, ποιος ξέρει, ο Κεράνης; Οι Κωνσταντίνου; Ο Ματσάγγος; Ο Φούκας; Ο Γιαννουκάκης; Ή μήπως η ΣΕΙΤΑ, η Ρόθμανς οφ Παλ-Μαλ, η Austria Tabak?

      2. «Του λήπουν τα κεφάλαια για να προμηθευτει καλα ανατολικά και για να προσλάβει καλούς εμπειρους χαρμανιτζίδες»

      Ε, ακριβώς!

      3. «στα ανατολιτικα αν υπηρχαν εδω τα tor και black russian θα μιλαγαμε τωρα για καρελια και ασσο??»

      Μα δεν είναι το ίδιο. Συγκρίνεις τσιγάρα πολυτελείας με τσιγάρα λαϊκά.

      4. «Το χαρμανι του magnum το εχει σχεδιάσει ο ιδιος ο davidoff για οσους ξερουν τι συμένει αύτο το όνομα»

      Το σημερινό χαρμάνι;

      Αλλά και το σημερινό να είναι, απάντησες μόνος σου ότι ο Καρέλιας δεν έχει τα κεφάλαια να προσλάβει τον Ζίνο Ντάβιντοφ να του φτιάχνει τα χαρμάνια. Ο Καρέλιας και όλοι οι έλληνες ομόλογοί του (αυτοί οι λίγοι) είναι Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, και έτσι πρέπει να τους κρίνεις.

      Φυσικά αν κάποιο ξένο τσιγάρο σού αρέσει περισσότερο από ένα ελληνικό δε σου λέω μην το αγοράσεις.

      Διαγραφή
    4. Φιλε Πέπε η ζωη είναι άδικη και σκληρη,παντα ετσι ήταν και θα είναι. Δεν με ενδιαφέρει ποιος ειναι ο δαβιδ και ποιος ο γολιαθ με ενδιαφέρει αυτο που καπνίζω.

      Τα ξένα τσιγάρα παντα ήταν καλύτερα, γι'αυτο μολις ήρθαν εδω θρυλικες μάρκες του εξωτερικού camel,marlboro,rothmans,pall mall.... εκαναν πάταγο και εξαφάνισαν πολλες ελληνικες μάρκες αλλα και καπνοβιομηχανίες ολοκληρες. Πονάει η αληθεια το ξέρω, αλλα ετσι ειναι πεπε, τι να κανουμε.

      Οι ξένοι(αναφερομαι πάντα στον δυτικό κόσμο) υπερτερούν και σε πολυτελη,και σε υπερπολυτελη και στα "λαικα" τσιγάρα. Πολυ απλα επειδη ειναι καλυτεροι επιχειρηματίες, αλλα και καλυτεροι χαρμανιτζήδες.

      Συγκρινεις τον καρέλια και τον παπαστράτο με ξενους χαρμανιτζηδες οπως davidoff,dunhill,rothman??? που εκτος απο τσιγάρα έκαναν και πουρα και καπνούς πιπας?

      Οσο για την επιχειρηματικοτητα του ελληνα ειναι ανύπαρκτη,φαντασου μια χωρα που εχει τις ακριβότερες και ποιοτηκοτερες ποικιλιες καπνού για τσιγαρα,ομως έχει μονο φθηνοτσιγαρα χαμηλής ποιότητας. Είναι σα να λεμε οτι η κουβα ΔΕΝ παραγει πουρα ή παραγει μονο πουρα χαμηλης ποιοτητας. Φαντασου ξεφτιλα δηλαδη....


      Διαγραφή
    5. Οσο για την επιβιωση του καρελια και του γεωργιάδη αυτο δεν συμαινει οτι ειναι καλες εταιριες ή οτι έχουν καλα τσιγάρα.

      Επιβιωνουν επειδη εξαγουν τσιγαρα ΣΕ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ οπου εκει οι ανθρωποι ειναι συνηθισμενοι στα σκουπιδοτσιγαρα. Αλλιως θα ειχαν την τυχη του κερανη,ματσαγγου,κωνσταντινου,σεκαπ....

      Οσο για την σεκαπ ειναι ανοιχτη ακομα επειδη ειναι κρατικη, αν ηταν ιδιωτικη τωρα θα ειχε βαλει λουκετο απο χρονια με τετοια σκουπιδοτσιγαρα που βγαζει.

      Διαγραφή
    6. O παπαστράτος γιατι νομίζεις έγινε "philip morris ellas"

      Ξυπνησε ενα πρωι και την ειδε αμερικάνος? οχι φυσικα.Η απαντηση ειναι απλη,έγινε για λόγους ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.
      Αν δεν ειχε γινει, τωρα θα ειχε την τυχη του κεράνη.

      Διοτι σου λέει αν μια ωραία πρωια μας πει η philip morris international οτι συνεργασια τέλος για το μαρλμπορο,εμεις τι θα κάνουμε θα επιβιωσουμε με asso premium,old navy,sante?
      Οποτε τι κάνουμε? γινομαστε "philip morris ellas" και σωζόμαστε.
      Ειδες λοιπον πεπε οτι ξένοι κέρδισαν ξακαθαρα.
      Και κερδισαν γιατι πολυ απλα τα ξενα τσιγαρα ηταν καλυτερα και πουλαγαν περισσοτερο.

      Διαγραφή
    7. Ας πάμε λιγο και στο περίφημο "ΚΑΜΕΛ ΤΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ".
      Γιατι κάποιοι μπορει να πουν οτι ο καρελιας είχε αμερικαν μπλεντ.
      Για την ακριβεια δεν ήταν "του καρελια" (τι εκπληξη!)
      Παρασκευάζονταν απο τον καρέλια κατοπιν άδειας της reynolds.
      ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΧΑΡΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΠΝΑ ΗΤΑΝ ΤΗΣ REYNOLDS.
      ΚΑΙ Ο ΚΑΡΕΛΙΑΣ ΑΠΛΑ ΤΟ ΕΦΤΙΑΧΝΕ.

      Αν το χαρμανι και τα καπνα ήταν του καρέλια,δεν ξερω αλλα κατι μου λεει οτι τωρα δεν θα το θυμοταν κανεις το παλιο κάμελ....μαλλον θα ηταν χειροτερο και απο αυτο της jti.

      To ιδιο ισχυει για ολες τις ξενες μαρκες που γινονταν εδω π.χ. rothmans.


      *δεν εχω κατι με τις ελληνικες εταιριες ή τα ελληνικα τσιγάρα.Απλα εχω μάθει να λεω τα πραγματα με το ονομα τους,και οχι να στουρθοκαμηλιζω επειδη η πραγματικοτητα ειναι πολυ σκληρη για να την αντέξω.
      Κατι που δυστυχως κανουν κατα κορον οι νεοελληνες,σε πολλα πραγματα π.χ. μνημονιο.

      Διαγραφή
  35. Αγαπητέ φίλε Ανώνυμε,

    Καταρχήν σου εύχομαι καλή χρονιά με κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.
    Δεύτερον, σημείωσε ότι θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους να μην κρυβόσουν πίσω από ανωνυμία, αλλά να συνεισέφερες στην συζήτηση επώνυμα, όπως επώνυμα θα σου απαντήσω και εγώ. Και το κάνω αυτό, όχι μόνον λόγω των πολλών και μεγάλων ανακριβειών που αναφέρεις αλλά και του γεγονότος ότι δεν είσαι πληροφορημένος για βασικά πράγματα για το τσιγάρο, τα καπνά και όλα τα σχετικά.

    Ειδκώτερα:

    Λες ότι η εταιρεία μας δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να «...προμηθευτεί καλά ελληνικά καπνά και για να προσλάβει έμπειρους χαρματζήδες». Προφανώς δεν έχεις δει τον ισολογισμό της εταιρείας, διότι αν τον είχες δεί, θα είχες διαπιστώσει πόσο ανακριβές είναι αυτό που λες. Μία απλή αναλογία θα σου πω. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας φτάνουν και περισσεύουν για να αγοραστούν, μέσα σε μία ώρα, οι ετήσιες ανάγκες μας για καπνά για τα επόμενα 5 και βάλε χρόνια, και χωρίς να καταφύγει κανείς σε δανεισμούς κ.ο.κ.

    Όσο για το αν η εταιρεία έχει τους κατάλληλους τεχνικούς καπνού για αυτήν την δουλειά, και εδώ θα σε προκαλούσα να μην κρίνεις χωρίς να γνωρίζεις πρόσωπα και πράγματα. Κάνε μία επίσκεψη στην εταιρεία (είμαστε ανοικτοί σε όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται), γνώρισε από κοντά τα συγκεκριμένα στελέχη που ασχολούνται με τον τομέα προμηθειών και χαρμανοποίησης, συζήτησε 5 λεπτά μαζί τους και μετά βγάλε όποιο συμπέρασμα θέλεις.

    Όσο για το αν οι ξένες εταιρείες εξαφάνισαν ελληνικές, και εδώ μάλλον κάποιο λάθος κάνεις, αφού η ιστορία είναι κάπως διαφορετική. Το γιατί έκλεισαν αυτοί που έκλεισαν είναι γνωστό τοις πάσι. Άλλοι έκλεισαν από κακοδιαχείριση δική τους, και άλλοι απλά επέλεξαν να πουλήσουν, όχι για να επιβιώσουν (δεν επιβιώνεις μετά την πώληση, απλά παίρνεις τα χρήματα και φεύγεις από τον χώρο). Και πάντως σημείωσε ότι κανείς δεν πληρώνει ζεστά χρήματα για να εξαγοράσει κάποιον που δεν έχει αξία, μέλλον και προοπτική.

    (συνεχ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. (συνεχ)

    Όσο για την δική μας εταιρεία, ούτε πρόβλημα επιβίωσης είχε ποτέ, ούτε θέλησε μέχρι στιγμής να εξαγοραστεί. Πιστεύουμε ότι έχουμε και παρόν και μέλλον και επειδή εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις μας, τα σήματά μας, τους ανθρώπους μας, τις τεράστιες επενδύσεις μας, αλλά και την εμπειρία μας, κρίνουμε ότι έχουμε την δυνατότητα να συνεχίσουμε να ανταγωνιζόμαστε επιτυχώς με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, σε 70 και πλέον χώρες. Και κυρίως δεν εξαγοραστήκαμε μέχρι στιγμής, διότι πολύ απλά ευχαριστιόμαστε αυτό που κάνουμε κάθε μέρα, αγαπάμε τον κλάδο μας.

    Αναφέρεις ότι η εταιρεία “…εξάγει σε τριτοκοσμικές χώρες της Αφρικής και Μέσης Ανατολής, όπου εκεί οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι σε σκουπιδοτσίγαρα”. Και εδώ δείχνεις ότι έχεις πλήρη άγνοια. Καταρχήν η εταιρεία δεν εξάγει μόνον σε χώρες της Αφρικής κλπ. Εξάγει σε Βρεττανία, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Μάλτα, Δανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ιαπωνία, Τουρκία, Κίνα, όπου στις χώρες αυτές κάθε χρόνο αποσπά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο. Ξέρεις πολλά προϊόντα από την χώρα μας που μπορείς να βρείς και να αγοράσεις στα αεροπλάνα της British Airways? Το γιατί η συγκεκριμένη αεοροπορική εταιρεία αποφάσισε να βάλει στον κατάλογό της με 5 σήματα τσιγάρων όλα και όλα, ένα ελληνικό (Karelia Slims) κάτι λέει. Eξάγει επίσης σε όλες τις Βαλκανικές χώρες εκτός από μία, εξάγει επίσης σε Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέϊτ, Κατάρ, Ισραήλ, Αίγυπτο, Χονγκ-Κονγκ, Μαλαισία, Ταϋλάνδη, Μαλδίβες, κλπ. Και βεβαίως εξάγει και σε πάρα πολλές χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Αλήθεια σε όλες τις τελευταίες, ποιοί πουλάνε επίσης τσιγάρα ξέρεις?

    Και σε όλες τις παραπάνω χώρες η εξαγωγική μας παρουσία είναι αποκλειστικά και μόνον με τα δικά μας ιδιόκτητα σήματα.

    Αναφέρεις ότι η εταιρεία δεν γνωρίζει από American Blend. Αλήθεια, το πιο δυναμικά αυξανόμενο σήμα της γαλλικής αγοράς, βάσει του κλαδικού περιοδικού των λιανοπωλητών της χώρας, τι είναι? Επειδή μάλλον δεν θα είσαι ενήμερος, αναφέρομαι στο σήμα Omé της εταιρείας μας. Για να μην αναφέρω το σήμα Wellington το οποίο προορίζεται μόνον για εξαγωγές και λογικό είναι να μην το γνωρίζεις. Χωρίς βέβαια να παραλείψω την τεράστια εμπορική επιτυχία διεθνώς του σήματος American Legend.

    Σχετικά δε με το γιατί η εταιρεία δεν παράγει τσιγάρα από ελληνικά ακριβά καπνά, το σχόλιό σου αυτό και μόνον με υποχρεώνει να σου εξηγήσω κάποια πράγματα. Τα ακριβά ελληνικά καπνά που αναφέρεις, είναι, κατ΄αναλογία, κάτι σαν το πιπέρι ή την ρίγανη στο φαγητό. Μπορείς να έχεις θαυμάσιας ποιότητος πιπέρι ή θαυμάσιας ποιότητος ρίγανη, αλλά δεν μπορείς να φας ένα πιάτο από σκέτο πιπέρι ή από ρίγανη σκέτη. Τα καπνά που αναφέρεις, δεν μπορούν από μόνα τους να φτιάξουν τσιγάρο, αν ποτέ κάπνιζες ένα τέτοιο, δεν θα άντεχες πάνω από μία ρουφιξιά. Λειτουργούν σαν συμπλήρωμα και ανάλογα με την ποιότητά τους, δίνουν έναν κάποιο χαρακτήρα στο σύνολον, το οποίο όμως αποτελείται και από άλλα καπνά. Σε πληροφορώ ότι σε κάθε τσιγάρο υπάρχουν περίπου 29 διαφορετικά είδη καπνού, εσύ αναφέρεσαι στο 3-5%.

    Σχετικά με την σύγκριση με άλλα προϊόντα του ανταγωνισμού, μπορώ να αναφέρω πάρα πολλά, αλλά δυστυχώς η ιδιότητά μου και το γεγονός ότι γράφω επώνυμα με αναγκάζουν να συμπεριφερθώ με διακριτικότητα για ευνόητους λόγους.

    Στο μόνον που θα συμφωνήσω μαζί σου είναι ότι η πραγματικότητα είναι σκληρή. Σε αυτήν την σκληρή πραγματικότητα είναι που δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, ο σκληρός ανταγωνισμός είναι κάτι που μας αρέσει, μέσα σε αυτόν γινόμαστε καλύτεροι και καταφέρνουμε να διακριθούμε.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    Ανδρέας Γ. Καρέλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά συμφωνώ σχεδόν σε όλα όσα με τον κ. Καρέλια. Ωστόσο, θα διαφωνήσω με το American Legend που δεν είναι, ούτε πλησιάζει καν το παλιό camel της εταιρίας. Επίσης, τα υπόλοιπα american blend της εταιρίας που προορίζονται μόνο για εξαγωγή και τα οποία σημειώνουν καλές πωλήσεις, δεν τα ξέρουμε και δεν έχουμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε. Θεωρώ πως η εταιρία όντως έχει ένα θέμα στα american blend στην ελληνική αγορά.

      Για τα υπόλοιπα,
      1)Όντως δεν νομίζω ο Παπαστράτος να έκλεισε επειδή δεν πηγαίνε καλά. Συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι σύνηθες φαινόμενο και δεν μπορούμε να ξέρουμε τους λόγους των συφωνιών

      2)Η εταιρία Καρέλιας έχει όντως μεγάλα διαθέσιμα κεφάλαια και υψηλή κερδοφορία σύμφωνα με αυτά που διαβάζω στις οικονομικές εφημερίδες

      Διαγραφή
    2. ..εννοείται δεν έκλεισε ο Παπαστράτος, για εξαγορά ήθελα να γράψω!

      Πάντως, πολύ ενδιαφέροντα τα όσα είπε ο κύριος Καρέλιας

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα σε όλους και Καλή Χρονιά και από εδώ.

      Με αφορμή τα ενδιαφέροντα που ανέφερε παραπάνω ο κ. Ανδρέας Καρέλιας, θα ήθελα να τον ρωτήσω, αν και για λόγους ανταγωνισμού γνωρίζω ότι δεν μπορεί να απαντήσει ξεκάθαρα, εάν υπάρχει (γενικά και αόριστα) πλάνο για κάποιο καινούριο American Blend από την εταιρεία, δεδομένου του γεγονότος ότι όντως, το ανατολικό χαρμάνι είναι δύσκολο μιας και δεν είναι καπνός γεμίσματος αλλά γεύσεως. Πραγματικά λείπει από την αγορά ένα καλό American Blend του Καρέλια, ας φέρει τέλος πάντων και το Wellington εδώ έστω. Ενδιαφέρον επίσης θα ήταν όπως λέει φίλος παραπάνω, να δούμε κατά πόσον θα μειωθεί (;) η τιμή της μπλε κασετίνας Excellence.

      Κώστας Μ. (από συνήθεια)

      Διαγραφή
  37. Δυστυχως απουσιαζα αυτη την εβδομαδα και το μπλοκ ξαναεγινε ανω-κατω. Ενταξει,ο συγκεκριμενος ανωνυμος ειναι ο γνωστος που δημιουργει προβληματα κατα καιρους και εδω και στον μπλοκ του Μαυρου Ρόδου.Τι να κανουμε,τοσος κόσμος εγραψε εδω μεσα,για στατιστικους λογους θα τυχαινε και ενας παραφρονας Ας αποφανθει η ψυχιατρικη για την περιπτωση του. Τελος ξανα στα ανωνυμα σχολια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο δε φταίει η ανωνυμία. Τόσοι και τόσοι γράφουν ευγενικά και πολιτισμένα παραμένοντας ανώνυμοι. Άλλωστε και όσοι δεν είμαστε εντελώς ανώνυμοι είμαστε είτε ψευδώνυμοι (π.χ. εγώ, εν μέρει ακόμη κι εσύ) είτε μ' ένα όνομα που κανείς δεν ελέγχει αν είναι γνήσιο ή φανταστικό. Προσωπικά είμαι υπέρ αυτού του καθεστώτος. Όπως λες κι εσύ, στατιστικά κάποιος μπορεί να τύχει να είναι και κάφρος.

      (Καλά, προσωπικά δε βρίσκω τον ανώνυμο φίλο και τόσο κάφρο. Μια γνώμη λέει. Αλλά δες τον παλάβρα που μας θυμάται κάθε τόσο στου Μ. Ρόδου και ξεχύνει οχετούς βλακείας και χυδαιότητας: όλοι ξέρουμε ποιος είναι, και αυτό δεν τον εμποδίζει. Ούτε εμποδίζει το Μ. Ρόδο να σβήνει τα μηνύματά του.)

      Διαγραφή
    2. Το ξερω φίλε μου. Απλα θελω να μπλοκαρω εναν χρηστη.Ενω οποιαδηποτε ποστ του με id μπορω απλα να τα χαρακτηρισω ως ανεπιθυμητο και να μην δημοσιευεται,δεν μπορω να κανω το ιδιο σε ανωνυμα σχολια.
      Φυσικα δεν ζηταω,ουτε δινω ταυτοτητα.Δεν εχω κανενα παραπονο απο τους χιλιαδες ανθρωπους που εγραψαν εδω μεσα,ήταν όλοι τους κυριοι.Ούτε καν ηλιθια αντικαπνιστικα σχολεια δεν πετυχα.Αν δεν υπηρχε το ζητημα του ανοητου,δεν θα περνουσα σε αυτο το προσωρινο μετρο.Η οσο μεγαλυτερη συμμετοχη ειναι χαρα μου,απλα δεν μπορω να παρακολουθω το μπλοκ όσο τακτικα θα ήθελα και μερικες μερες δεν το παρακολουθω και καθολου,οποτε εντελως χυμα δεν γινεται να το αφησω.

      Διαγραφή
  38. Μια και παρακολουθει το blog ο κ. Καρελιας θα ήθελα να τον ρωτησω αν υπαρχει περιπτωση να γινει κάποια μειωση στην τιμη του Excellence,όπως εγινε και με την Χρυση Κασετινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, οι αυξομειώσεις στις τιμές των τσιγάρων δεν είναι τόσο θέμα της εταιρίας όσο της εκάστοτε φορολογικής πολιτικής των τσιγάρων. Αυτό που είπε ο Κώστας ωστόσο είναι κατ εμέ το σημαντικό: Ένα καλό american blend επιπέδου camel εποχής Καρέλια!

      Διαγραφή
    2. Πάντως εγώ και για ανατολικό θα ήθελα να ρωτήσω. Είτε τσιγάρο είτε στριφτό.

      Διαγραφή
    3. Λοιπόν, απ' ό,τι βλέπω ο κ. Καρέλιας είχε εκ των προτέρων απαντήσει γι' αυτό το ζήτημα με τα ανατολικά, σε σχόλιο στην ανάρτηση για το στριφτό Καρέλια (ανάρτ. Σεπτ. 2009, σχόλιο 8 Απρ. 2010, τελευταία παράγραφος).

      Διαγραφή
  39. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αγαπητοί φίλοι,

    Για το George Karelias and Sons Excellence έχει ήδη δρομολογηθεί μία μικρή αναπροσαρμογή της λιανικής τιμής στα 5.00 ευρώ. Πριν από λίγες μέρες φορολογήθηκαν οι πρώτες ποσότητες με την νέα τιμή, θα εμφανιστούν στη αγορά με την εξάντληση των αποθεμάτων.

    Ανδρέας Γ. Καρέλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλο νέο,αν και θα περιμενα μια πιο γενναια μειωση.Στα φθηνα βλεπω περασαν ήδη οι αυξησεις,αφου τα Αγρινιου που αγορασα ήταν στα + 20 λεπτα.

      Διαγραφή
  41. Όντως καλό νέο. Και παρότι η προσαρμογή είναι ελάχιστη, αλλά τουλάχιστον δείχνει την καλή προσπάθεια της εταιρίας. Περιμένουμε βέβαια από τον κ. Καρέλια να καταφέρει να φέρει την τιμή αυτού του πολύ καλού τσιγάρου στο επίπεδο προσιτό για αρκετούς καπνιστές και τότε πιστεύω το τσιγάρο αυτό θα κάνει μπαμ στην αγορά. Νομίζω είναι εφικτό για την εταιρία να κατεβάσει την τιμή έστω μέχρι 4.50.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγω είμαι αυτης της γνωμης.Το τσιγαρο αυτο θα μπορουσε να είναι πολυ πιο μαζικο.Είδη είναι τοποθετημενο σε πολύ περισσοτερα σημεία πωλησης,απο ότι πριν 3 χρονια που κυκλοφορησε.Το γνωριζουν αρκετοι καπνιστες,τους αρεσει,αλλα ελαχιστοι μπορουν να το πληρωσουν σε μονιμη βαση,ετσι οι όσοι το αγοραζουν, μεταξυ αυτων και εγω,το κανουν περιστασιακα.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ και εγώ σε αυτό. Έχω καπνίσει αρκετά τσιγάρα καρελια.ΘΘέλω να δοκιμάσω το εξελενς αλλά η τιμή του δεν μου το επιτρέπει.

      Διαγραφή
  42. Σημειωτέος: οι παρτίδες του Camel Natural που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή (δυστυχώς δεν θυμάμαι τον αριθμό της παρτίδας) είναι από τις καλύτερες που θυμάμαι ή μάλλον η καλύτερη. Εσύ Πέτρο που θυμάμαι ότι κάποτε το κάπνιζες συχνά, αν θέλεις, πάρε το ξανά δεν θα απογοητευτείς σε διαβεβαιώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι το κάπνισα την περασμενη εβδομαδα.Πολυ καλο το Camel Natural.Το μόνο αρνητικο ειναι πως είναι κάπως ακριβο.

      Διαγραφή
  43. Αν κ καθυστερημενα θα ηθελα να εκφρασω την αποψη μου σχετικα με τη φιλικη "διαμαχη" μεταξυ του "Ανωνυμου" κ του κ.Α.Καρελια πιο πανω.

    Καταρχας συγχαρητηρια στο φιλο Ανωνυμο που "ταραξε" λιγο τα νερα του blog λεγοντας πραγματα που αρκετοι απο εμας τα σκεφτομασταν, αλλα δεν τα λεγαμε λογω εφησυχασμου.Δεν "χαιδεψε" τα αυτια κανενος, ουτε των blogger, ουτε των αναγνωστων, ουτε των καπνοβιομηχανων κ εκανε τον κ.Α.Καρελια να παρει θεση.

    Επισης συγχαρητηρια στον κ.Α.Καρελια που απαντησε αμεσως-κατι που ποτε δεν εκανε αλλη εταιρια-και μαλιστα γραφει ο ιδιος προσωπικα κ οχι καποιος εκπροσωπος-στελεχος της εταιριας του.

    Πετρο εσυ ειδικα δεν επρεπε να αντιδρασεις αρνητικα, αφου ο Ανωνυμος ειπε τη γνωμη του, δεν προσβαλλε κανεναν, δεν φανηκε να ειναι ο περιεργος που χυδαιολογει στο blog του Μ.Ροδου κ εξαλλου γιαυτο εφτιαξες το blog φανταζομαι.Για να λες τη γνωμη σου, να κριτικαρεις ελευθερα ο ιδιος αλλα κ ολοι εμεις που δεν μπορουμε να εχουμε προσβαση στις εταιριες κ στο Κρατος οι οποιοι δεν μας δινουν καμια σημασια.

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ: Συμφωνω στα περισσοτερα, όχι σε όλα, αλλα δεν θα επεκταθω μιας κ αλλοι φιλοι ηδη με καλυψαν.Θα πω μονο ότι συμφωνω απολυτα για τα premium ξενα τσιγαρα εναντι των ελληνικων.Αν τα premium ξενα εξακολουθουσαν να είναι τοσο καλα οσο παλια δεν θα εμπαινα καν στον κοπο να δοκιμασω ελληνικα, που ηταν ότι χειροτερο κυκλοφορουσε.

    ΓΙΑ ΤΟΝ κ.Α.ΚΑΡΕΛΙΑ: Κατανοω απολυτα τη στρατηγικη της εταιριας σας ως προς τα Virginia σηματα σας που εξαγονται, αφου αποφερουν κερδη.Ολοι εμεις οι οπαδοι του american blend που γκρινιαζουμε, το ιδιο θα καναμε αν ειμασταν καπνοβιομηχανοι.Ο φιλος Ανωνυμος όμως εχει δικιο κ δεν του απαντατε στα «καιρια σημεια».Στις χωρες που εξαγετε, τα σηματα σας είναι ειτε φθηνα ειτε μεσαιας κατηγοριας κ δεν ανταγωνιζονται τα πολυεθνικα premium που είναι ακριβοτερα.Οπως ο ιδιος εχετε πει το 80% της παραγωγης σας εξαγεται κ τα ιδια σηματα εδώ δεν θα περπατουσαν τοσο πολύ, επειδη τα καπνιστικα γουστα εδώ διαφερουν.Κατα τη γνωμη μου, τα ελληνικα γουστα είναι πιο απαιτητικα όπως κ στην Αμερικη, στην αγορα της οποιας θα κερδιζατε ένα αξιοπρεπες μεριδιο αν όπως ισχυριζεστε εχετε τοσο ποιοτικα προιοντα.

    (συν.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αλλιως, γιατι δεν τα φερνετε κ εδώ, όπως επισης κ τα Ome, Wellington?Γιατι τα εγχωρια σηματα σας εχουν τοσο μικρο μεριδιο αγορας στην Ελλαδα ?Και μη μου πειτε ότι δεν εχουν αναγνωρισιμοτητα!Το American Legend γιατι δεν το προτιμαμε εδώ?Μηπως επειδη απλα δεν είναι καλο?Φθηνο είναι, αλλα οσοι προτιμουν φθηνοτσιγαρα ουτε αυτό καπνιζουν ουτε το Καρελια Special, αλλα προτιμουν άλλες μαρκες.Μηπως στις χωρες που αναφερετε οντως το target group σας καπνιζει φθηνοτσιγαρα κ γιαυτο το American Legend εχει εμπορικη επιτυχια?

    Το παλιο Camel, γιατι δεν το φτιαχνετε με άλλο ονομα για την εγχωρια αγορα, αφου η επιτυχια θα ηταν σιγουρη?Θα μου πειτε βεβαια ότι ολοι γνωριζουμε πως τα καπνα αλλαξαν παγκοσμιως, αλλοι σποροι κ υβριδια υπαρχουν σημερα, αλλοι τροποι παραγωγης κ επεξεργασιας κ αλλα τα ορια πισσας κ νικοτινης που επιτρεπονται από την ΕΕ. Αλλα θα σας θυμισω ότι όλα τα premium lights της δεκαετιας ’80 ειχαν λιγοτερη πισσα κ νικοτινη από τα σημερινα ορια κ ηταν μια χαρα ως προς το αρωμα, τη γευση κ το βαρος συγκρινομενα με τα σημερινα.Οποιος θελει μπορει να το κανει, αλλα ολοι προτιμανε τον πιο ευκολο τροπο κερδοφοριας.

    Αφου οντως η εταιρια εμφανιζει αρκετα κερδη, γιατι δεν προμηθευεστε ακριβα «ανατολικα» καπνα?Επειδη αποτελουν μονο το 3-5% όπως γραφετε?Μα αυτή η μικρη ποσοτητα κανει τη διαφορα στο καλο american blend, στο οποιο παρεπιπτοντως γνωριζετε ότι η αναλογια είναι 10-13% κ όχι λιγοτερο που βαζουν ολοι για να ριξουν το κοστος.Εννοειται πως δεν περιμενουμε να βγαλετε τσιγαρο με 100% μπασμα!

    (συν.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Τα γραφω όλα αυτά όχι επειδη δεν αναγνωριζω τη σημαντικη πορεια της εταιριας σας κ την πολυτιμη παρουσια σας στο χωρο, αλλα επειδη εχω μια πικριαΚαλα κανετε κ ακολουθειτε αυτην την πολιτικη στις εξαγωγες, αλλα μην κανετε το ιδιο στην εγχωρια αγορα.Δεν μπορω να βρω ένα τσιγαρο της προκοπης να καπνισω!Και το γραφω σε εσας επειδη:
    1) ειστε ο μονος που αφουγκραζεται τον κοσμο, αφου μπαινετε στον κοπο να διαβαζετε κ να γραφετε σε τετοια blog
    2) εχω καποιες απαιτησεις σαν καπνιστης που δινει το 1/3 του μισθου του στα τσιγαρα κ σαν καταναλωτης των προιοντων σας εδώ κ δεκαετιες.Ο πατερας μου καπνιζε επι δεκαετιες το Καρελια Φιλτρο, ο θειος μου το Rex από τοτε που πρωτοκυκλοφορησε (σημερα είναι 79 ετων κ ψαχνει τι να καπνισει) κ εγω το Camel από το 1980 κ σημερα τη Χρυση Κασσετινα (περιστασιακα πλεον) όπως κ αλλα σηματα σας κατά καιρους.Σαν οικογενεια εχουμε δωσει μια περιουσια στη δικη σας οικογενεια, επιλογη μας ηταν βεβαια, δεν το μετανιωνουμε, αλλα απαιτουμε καλυτερα προιοντα από τα «πολυεθνικα σκουπιδια» που κυκλοφορουν.Στο εξωτερικο τα πατε αρκετα καλα σαν ελληνικη εταιρια μαχομενη κολοσσους, αλλα στην χωρα μας τουλαχιστον θα μπορουσατε να μην ακολουθειτε τις πολυεθνικες πρακτικες κ να βγαζατε ποιοτικοτερα προιοντα.
    Και μη μου πειτε για το Excellence.Και 3,70 ε να εκανε, η πλειοψηφια των Ελληνων καπνιστων δεν θα το τιμουσε.Γνωριζετε ποσες επιστροφες εχουν κανει οι περιπτεραδες κ όχι γιατι είναι ακριβο, αλλα επειδη το χαρμανι του φτιαχτηκε για τα ευρωπαικα γουστα κ όχι για τα ελληνικα.Γιαυτο φυσικα κ πλασσαριστηκε στην Αγγλια κ όχι εδώ.

    Τελος, λιγο μετραει η γνωμη μου κ του Ανωνυμου κ ολων οσων γραφουμε εδώ.Οι αριθμοι μιλανε από μονοι τους.Τα προιοντα της ΡΜΙ εναι νο1 σε πωλησεις,Αν θελατε να κερδισετε λιγοτερα βραχυπροθεσμα, αλλα περισσοτερα μακροποθεσμα μεσα στην εγχωρια αγορα βγαλτε ένα καλο American blend ή εστω μια αξιοπρεπη Χρυση Κασσετινα με καλα «ανατολικα» σε μεγαλυτερο ποσοστο.Εμεις θα βοηθουσαμε κ ολοι θα ειμασταν ευχαριστημενοι.Αν παλι ειστε επαναπαυμενος στο μεριδιο που εχετε στην ελληνικη αγορα κ θεωρειτε ότι τα τσιγαρα σας είναι μια χαρα, λυπαμαι αλλα θα εξακολουθουμε να καπνιζουμε Marlboro.

    Ειχα σκοπο να στειλω email στην ΚΑΡΕΛΙΑ, αλλα προτιμω να τα γραψω εδώ, επειδη γνωριζω ότι πολλοι σκεφτονται τα ιδια κ θα ηθελαν να δουν τις οποιες απαντησεις, αλλα κ επειδη γνωριζω την ευαισθησια του κ.Α.Καρελια, ο οποιος δεν εχει προβλημα να απαντα δημοσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ο Ανωνυμος είναι ο γνωστος.Ενα σχόλιο το λογοκρινα γιατι ήταν εξαιρετικα προσβλητικο και αν κάτι δεν ανεχομαι,ούτε στην προσωπικη μου ζωη,είναι η αγενεια. Θέλω όσοι συμμετεχουν εδω να μιλουν ομόρφα και πολιτισμενα. Κλεινει αυτο.
    Απο εκει και πέρα η καθε εταιρια σε καθε κλάδο που δεν λειτουργει μονοπωλιακα,κρινεται απο τους καταναλωτες και προχωρα ή όχι αναλογα με την στηριξη τους.Η συγκεκριμενη εταιρια απο την εποχη που αρχισα να καπνιζω στην δεκαετια του 90 εως σημερα,εκανε αλματα,που δεν τα φανταζοταν κανεις μεσα σε ενα δυσχερες για τον κλαδο και για το Εθνος περιβαλλον.Τοτε θυμαμαι η δραση της ήταν βασικα στο εσωτερικο με δυο προιοντα που φανταζαν ειδη ξεπερασμενα(Καρελια Λάητς,Καρελια Κασετινα)+ την παραγωγη κατοπιν αδειας ενος ξενου.Σημερα,20 χρονια μετα, ειναι μια επιχειρηση που εβγαλε πολλα προιοντα που περασαν όχι ως κομητες, αλλα εμειναν και με παρουσια σε όλο τον πλανητη.Δεν είναι τυχαιο που είναι η μοναδικη Ελληνικη που επιβιωσε και κατα πάσα πιθανοτητα η 5η διεθνης καπνοβιομηχανια μετα τις 4 πολυεθνικες.Φαντασου πως ο κλαδος αυτος εχει γινει τοσο ολιγοπωλιακος,που ακομα και Αμερικανικοι κολοσσοι σαν την Φιλιπ Μορρις ΗΠΑ(χωριστηκε πλεον απο την Φ.Μ. Ιντερνασιοναλ)ή την Ρευνολτς μεταβληθηκαν σε τοπικες επιχειρησεις.
    Τώρα όσο αφορα την ποιοτητα των προιοντων το θέμα ειναι υποκειμενικο,σε αλλους αρεσουν σε άλλους οχι.Κατ εμε η Καρελια περα απο τα νεα που εβγαλε,αναβαθμισε και τα παλια,όπως την παραδοσιακη Κασετινα(που καπνιζω και ο ίδιος) και το Blue.Σεβαστο το παραπονο σου και εγω προτιμω τα Ανατολικα Τσιγαρα ή και τα American Blend,αλλα από ότι φαινεται δυσκολα θα επιζησουν σε ευρωπαικο επιπεδο βαση των αποφασεων που ειναι ετοιμη να παρει η ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αγαπητέ κ. Δημήτρη, σας ευχαριστώ πολύ για την πολύ δημιουργική συνεισφορά σας στην κουβέντα μας. Επιτρέψτε μου να απαντήσω στα σχόλιά σας.

    Λέτε ότι τα ελληνικά σήματα ήταν ότι χειρότερο κυκλοφορούσε. Θα διαφωνήσω. Δεν ήταν χειρότερα. Απλά ήταν διαφορετικά. Την εποχή εκείνη, για την οποία αναφέρεστε, θα θυμίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση μας ανάγκαζε, για ψηφοθηρικούς λόγους, να αγοράζουμε τεράστιες ποσότητες ελληνικών καπνών χωρίς την θέλησή μας, και μάλιστα με ποσοστώσεις, οπότε θέλαμε, δεν θέλαμε, έπρεπε αυτά να τα χρησιμοποιήσουμε. Η εισαγωγή καπνών ήταν πολύ δύσκολο πράγμα, έως αδύνατο. Οπότε ήταν αδύνατο την εποχή εκείνη να φτιαχτεί καλό Virginia τσιγάρο, ή καλό American blend από ελληνική εταιρεία. Όλα βέβαια άλλαξαν όταν γίναμε μέλος της ΕΕ, η οποία σταμάτησε τις ανοησίες του είδους, και απελευθέρωσε την αγορά.

    Όσο αφορά τα Virginia που εξάγονται τα οποία, όπως λέτε, «φέρουν κέρδη» θα μου επιτρέψετε να διαφοροποιηθώ. Δεν είναι ότι τα Virginia φέρουν κέρδη επειδή είναι Virginia. Κατ΄ αρχήν, ένα American blend είναι φθηνότερο σαν χαρμάνι από ένα Virginia, και αυτό γιατί συνήθως τα καπνά burley είναι φθηνότερα των Virginia. Όπως γνωρίζετε, ένα τσιγάρο American blend περιέχει σημαντικό ποσοστό από καπνά burley. Άρα ένα τσιγάρο Virginia, συγκρινόμενο με ένα τσιγάρο American blend στην ίδια τιμή πώλησης, είναι αρκετά λιγότερα κερδοφόρο.

    Αναφέρετε ότι στις χώρες που εξάγουμε, τα σήματα μας είναι είτε φθηνά είτε μεσαίας κατηγορίας και δεν ανταγωνίζονται τα ξένα που είναι premium και ακριβότερα. Αυτό είναι τελείως εκτός πραγματικότητος. Όταν ξεκινήσαμε τις εξαγωγές μας στις αρχές του 1990, ξεκινήσαμε να πουλάμε ακριβά σήματα, με αυτά καθιερωθήκαμε. Ακόμα και σε χώρες με χαμηλό βιωτικό επίπεδο, τα δικά μας σήματα ήταν πανάκριβα, διότι ήταν υψηλής ποιότητος, και για αυτό αργήσαμε πολύ να καθιερωθούμε. Σήμερα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η παρουσία μας είναι κυρίως με premium σήματα. Ο ανταγωνισμός είναι από σήματα πολυεθνικών που είναι αρκετά φθηνότερα από τα δικά μας.

    Στις υπόλοιπες, εκτός ΕΕ χώρες, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα προϊόντα τα δικά μας υπόκεινται σε υψηλότατους εισαγωγικούς δασμούς, αφού παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα και όχι στο έδαφος των χωρών αυτών, όπως των πολυεθνικών, οι οποίες έχουν εργοστάσια εκεί. Αυτό συμβαίνει κατά κόρον στην Ανατολική Ευρώπη, και στα Βαλκάνια. (εκτός Βουλγαρίας και Ρουμανίας που είναι πλέον μέλη της ΕΕ). Για παράδειγμα στην Ουκρανία, στην Σερβία, στην Κροατία, στην Αίγυπτο κλπ, τα σήματα μας υπόκεινται σε εξουθενωτικούς εισαγωγικούς δασμούς ενώ σε κάποιες χώρες έχουν και υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης από τα ντόπια παραγόμενα. Ο δασμός αυξάνει και τον ΦΠΑ, ο οποίος επιβάλλεται και επί του δασμού. Έτσι τα προϊόντα μας κυκλοφορούν στις χώρες αυτές σε ακριβότερες λιανικές τιμές από ότι των πολυεθνικών, και σε περιπτώσεις που είναι παραπλήσιες οι λιανικές τιμές, αυτό επιτυγχάνεται με τεράστια θυσία κερδοφορίας από την μεριά μας.

    (συνεχ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείψω να τονίσω ότι στην δική μας περίπτωση έχουμε να πληρώσουμε και το έσοδο ενός τοπικού εισαγωγέα – διανομέα, αφού δεν υπάρχει δική μας οργάνωση εκεί, το οποίο είναι υψηλότατο, ειδικά όταν μπαίνουμε σε μία νέα αγορά και οι αρχικές ποσότητες πώλησης είναι, εκ των πραγμάτων, αρχικά χαμηλές, ενώ οι ανάγκες για σωστή διανομή εξίσου απαιτητικές.

    Τα σήματα της εταιρείας μας που εξάγονται είναι αυτά που πωλούνται και στην Ελλάδα, και με τις ίδιες ακριβώς χαρακτηριστικά (χαρμάνι, κλπ) άρα ούτε αυτό που λέτε, περί διαφορετικών γούστων, δεν ισχύει. Απλά τις διεθνείς μας πωλήσεις συμπληρώνουν και δύο άλλες οικογένειες, οι οποίες για στρατηγικούς λόγους δεν πωλούνται στην Ελλάδα.

    Όσο αφορά την αμερικανική αγορά, η εταιρεία μας αποφάσισε να φύγει από εκεί, διότι υποχρεωθήκαμε από τον νόμο εκεί να υπογράψουμε το Μaster Settlement Agreement (MSA), με το οποίο θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε σειρά από αντικαπνιστικά επιχειρήματα, τα οποία ούτε θέλαμε να αποδεχθούμε, ούτε πιστεύαμε, επίσης υπήρχε ο κίνδυνος, αυτά να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας σε άλλες αγορές. Έτσι, ενώ είχαμε μία μικρή αλλά συνεχώς ανοδική παρουσία με την οικογένεια George Karelias and Sons, αποφασίσαμε να σταματήσουμε την παρουσία μας στην συγκεκριμένη αγορά, παρά να υποκύψουμε σε πιέσεις σαν αυτές που ανέφερα.

    Η οικογένεια Omé κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

    Το σήμα American Legend έχει μία ανοδική πορεία στην Ελλάδα. Το δυστύχημα ήταν ότι κυκλοφόρησε σε εποχή που είχε απαγορευτεί η διαφήμιση, άρα πάρα πολύς κόσμος ακόμα δεν το ξέρει. Το αν εσάς δεν σαν καλύπτει, είναι κάτι που σέβομαι, αλλά αυτό είναι κάτι υποκειμενικό. Το ότι είναι οικονομικό σήμα είναι διότι η εταιρεία μας, και εδώ αποφάσισε να θυσιάσει κερδοφορία προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα σήμα σε προσιτή τιμή. Ενδεχομένως αυτό να επηρεάζει κάποιους ψυχολογικά ότι το σήμα υπολείπεται ποιοτικά, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

    Σχετικά με τα American Blend, η αναλογία των ανατολικών δεν ξεπερνά το 3-7%. Σπάνια ξεπερνά τα ποσοστά αυτά. Επίσης υπάρχουν καλά ανατολικά καπνά και όχι τόσο καλά ανατολικά καπνά. Μην συγχέουμε τα πράγματα. Επίσης από που βγάλατε το συμπέρασμα ότι δεν προμηθευόμαστε καλής ποιότητος ανατολικά καπνά? Αν αμφιβάλλετε, μία επίσκεψη στο εργοστάσιο θα σας πείσει.

    Δυστυχώς ενώ θα μπορούσα να πω πολλά για τα σήματα του ανταγωνισμού, δεσμεύομαι από την θέση μου, τόσο λόγω δεοντολογίας όσο και για άλλους ευνόητους λόγους. Αυτό καμιά φορά φαίνεται σαν αδυναμία να απαντήσω, αλλά θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω να τηρώ τις αρχές μου.

    Αυτό όμως που μπορώ να πω για το Camel (12 χρόνια μετά την απόφασή μας για λήξη της συνεργασίας) , είναι ότι την εποχή που η παραγωγή του γινόταν σε εμάς, και βάσει της τότε συμφωνίας, η επιλογή των ανατολικών καπνών ήταν της εταιρείας μας. Το υπόλοιπο χαρμάνι το παίρναμε από την Reynolds. Δεν θα είχε και νόημα άλλωστε τα ανατολικά καπνά να φύγουν από την Ελλάδα, να πάνε στα εργοστάσια της Reynolds στο εξωτερικό, και να ξανάρθουν στην Ελλάδα.

    Προσωπικά δεν γνωρίζω για επιστροφές στο Excellence από περιπτεράδες. Το Excellence το 2012, παρά την περιορισμένη διανομή του (στρατηγική μας επιλογή) είχε μία πολύ καλή πορεία, διπλασίασε τις πωλήσεις του. Αλλά είναι τσιγάρο για λίγους, ποτέ δεν θα γίνει μαζικής κατανάλωσης.

    (συνεχ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θελω να σταθω λίγο εδω. Είπατε πως ενα American Blend περιλαμβανει 3 με 7% ανατολικων καπνων. Ηθελα να ρωτησω για ενα αλλο σημα της εταιριας σας,το οποιο συνηθως καπνιζω και ο ίδιος λογο καλης σχεσης ποιοτητας-τιμης,το Καρελια Φιλτρο.Εχουμε κανει αρκετες συζητησεις με τους φίλους του blog,για το τι είναι πλεον αυτο το τσιγαρο.Ανατολικο;Ημιανατολικο;Βιρτζινια με κάποια μικροποσοτητα ανατολικων;Όχι ότι εχει μεγαλη σημασια η ταμπελα,απλα για να μας φυγει η περιεργεια θα ειχε ενδιαφερον να μαθουμε τις αναλογιες στο περιπου,αν το θεμα δεν σκονταφτει στο επιχειρηματικο απορρητο.

      Διαγραφή
  49. Όσο αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, σέβομαι την άποψή σας, αλλά και πάλι διαφωνώ. Σαν εταιρεία, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την σχέση ποιότητος / τιμής για το καθένα από αυτά, αφού πιστεύουμε ότι με βάση αυτή την σχέση υπερτερούμε έναντι των ανταγωνιστών μας.

    Θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω, ότι η εμπορική επιτυχία αρκετών σημάτων πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οφείλεται και στο γεγονός, ότι ενώ αυτές ξεκίνησαν να επεκτείνουν την παρουσία τους εκτός των χωρών τους, κυρίως μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο (για τις αμερικανικές) ή είχαν ήδη από πριν ξεκινήσει λόγω αποικιοκρατίας (ευρωπαϊκές), η Καρέλια ξεκίνησε τα πρώτα δειλά της βήματα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δηλαδή 50 χρόνια μετά. Αυτά τα 50 χρόνια είναι πάρα πολύς χρόνος, τον οποίον εμείς δεν είχαμε. Μην ξεχνάτε ότι οι εταιρείες αυτές είχαν σαν βάση την δική τους τοπική αγορά η οποία, όμως, ήταν τεράστια (ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, κ.ο.κ.) από την οποία είχαν τεράστια κερδοφορία και μπορούσαν πολύ εύκολα να επενδύσουν μέρος αυτής προκειμένου κάθε χρόνο να μπαίνουν και σε πρόσθετες χώρες. Σε πολλές από αυτές είχαν να αντιμετωπίσουν δυσκίνητα κρατικά μονοπώλια (π.χ. Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία, ολόκληρη ανατολική Ευρώπη, τα οποία στην συνέχεια απορρόφησαν με εξαγορές) άρα πολύ γρήγορα και εύκολα κέρδισαν μερίδια σε επίσης πολύ μεγάλες αγορές.

    Παράλληλα, τότε επιτρεπόταν η διαφήμιση χωρίς περιορισμούς.

    Κανένα καταναλωτικό προϊόν δεν είναι Νο 1 στον κόσμο όταν προέρχεται από μικρή σε πληθυσμό χώρα. Αυτό είναι νόμος της αγοράς.

    Την εποχή εκείνη η εταιρεία μας είχε σαν βάση την μικρή αγορά της Ελλάδος, οι τότε κυβερνήσεις δεν μας επέτρεπαν να χρησιμοποιούμε καπνά διεθνή, και έτσι οι εξαγωγές για εμάς, ήταν ουσιαστικά απαγορευμένες.

    Μέσα σε λιγότερο από 22 χρόνια καταφέραμε πάρα πολλά. Σήμερα η Καρέλια έχει περίπου το 0.32% της παγκόσμιας κατανάλωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, δηλαδή ένας στους 312 καπνιστές στον κόσμο προτιμά τα προϊόντα μας. Φτάσαμε ως εδώ με σωστή στρατηγική, ποιοτικά σήματα, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες, με αμέτρητες νομοθετικές παρεμβάσεις, εξάγοντας αποκλειστικά από την Ελλάδα, χωρίς τοπική παραγωγή στις χώρες του εξωτερικού, η οποία θα μας έδινε πρόσθετη ανταγωνιστικότητα (βλ. δασμούς) και με την διαφήμιση απαγορευμένη στις πιο πολλές από αυτές.

    Και βεβαίως, πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμη πολλά να προσφέρουμε. Επενδύουμε συνεχώς στην εταιρεία μας και στους ανθρώπους μας, κυκλοφορούμε συνεχώς νέα σήματα, μπήκαμε με επιτυχία στην κατηγορία του στριφτού τσιγάρου, προσπαθούμε συνεχώς να ικανοποιούμε όλο και περισσότερους καταναλωτές, και να στηρίζουμε τον κλάδο μας και τους συνεργάτες μας.

    Ευχαριστώ

    Ανδρέας Γ. Καρέλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστω για την αμεση απαντηση κ το χρονο που διαθεσατε.

      Λυσατε αρκετες αποριες μου κ μαλιστα για θεματα που αγνοουσα (πχ. για την ποσοστωση που σας επεβαλλαν οι ελληνικες κυβερνησεις προ εισοδου στην ΕΕ)Εμμεσα παραδεχεστε οτι εισασταν αναγκασμενοι να χρησιμοποιειτε χαμηλης ποιοτητας ελληνικα καπνα.Γιαυτο εγραψα οτι τοτε "τα εςλληνικα ηταν ότι χειροτερο κυκλοφορουσε" εννοωντας ολες τις εταιριες, οχι μονο τη δικη σας.

      Για την αξιοθαυμαστη ανοδικη πορεια σας στην παγκοσμια αγορα ημουν απο τους πρωτους που υπερθεματισα.Γιαυτο εγραψα "Στο εξωτερικο τα πατε αρκετα καλα σαν ελληνικη εταιρια μαχομενη κολοσσους".Πραγματικα ευχομαι να τα πατε ακομη καλυτερα.

      Για "Τα προιοντα της ΡΜΙ εναι νο1 σε πωλησεις" εννοουσα την τοπικη αγορα.Ειμαι σιγουρος οτι η Χρυση Κασσετινα θα μπορουσε να παρει τη θεση του Marlboro, αν βελτιωνοταν, κ προσωπικα θα ευχαριστιομουν αν την εβλεπα στο νο1 των πωλησεων.Οταν το Marlboro επεσε στα 3,50ε κ εγινε απαραδεκτο, ηταν ευκαιρια να "το χτυπησετε".Πολλοι στραφηκαν σ αυτη, παρολο που κοστιζε 4ε κ μεσω οικονομικης κρισης η τιμη της ηταν αποτρεπτικη, τουλαχιστον ψυχολογικα.Αντι αυτου ριξατε τιμη κ ποιοτητα κ τους χασατε.

      Δεν ειμαι σε θεση να κανω υποδειξεις στους εμπειρους blenders κ στο τμημα marketing της εταιριας σας, αλλα, αφου η παραγωγη american blend κοστιζει λιγοτερο, και δεν ειστε διατεθιμενοι να ξαναβγαλετε το παλιο Camel, πιστευω πως αν η Χρυση Κασσετινα αποκτουσε λιγη γευση με αρκετα καλα burley (που λετε οτι ειναι φθηνα) κ περισσοτερα σε αναλογια 10% καλα ανατολικα (που λετε οτι τα διαθετετε) θα εκανε θραυση.Κι αν η ΡΜΙ ακολουθουσε με ανοδο της ποιοτητας του Marlboro, εσεις θα ειχατε κερδισει ηδη ενα μεγαλο πιστο κοινο.

      Δεν πειραζει που δεν μπορειτε να μιλησετε για ανταγωνιστικα προιοντα, ολοι γνωριζουμε τα "χημικα σκουπιδια" που κυκλοφορουν.

      Για την αναλογια 3-7% ανατολικων στο American Blend, φανταζομαι αναφερεστε στα σημερινα τσιγαρα, τα οποια μας αφηνουν ανικανοποιητους.Τα παλια "καλα" ειχαν 10-13% ανατολικων, παλαιωμενα burley κ virginia ανω των 3 ετων κ οχι 1 χρονου οπως σημερα.Οι πληροφοριες μου βασιζονται σε κειμενα των τμηματων Γεωπονιας κ Καπνου των Πανεπιστημιων Kentucky,Tennessee κ Georgia των ΗΠΑ καθως κ οδηγιες Αμερικανων blender απο το 1930 εως κ σημερα,τις οποιες συνελεξα κατα καιρους απο το Internet.Αν κανουν ολοι λαθος, τοτε λαθος κανω κ εγω, αφου το blending ειναι χομπι μου κ οχι επαγγελμα μου.

      Τελος, δεν περιμενω να απαντησετε παλι -ηδη αφιερωσατε αρκετο απο τον χρονο σας κ καλύψατε αρκετα θεματα- αλλα περιμενω μια καλη κινηση απο την εταιρια σας, οχι την κυκλοφορια ενος ακομη σηματος, αλλα τη βελτιωση της Χρυσης Κασσετινας, κατι που πιστευω μπορειτε να το κανετε.




      Διαγραφή
    2. Διάβασα με προσοχή τόσο το σχόλιο του κυρίου Καρέλια αλλά και τις εύστοχες παρατηρήσεις του φίλου Δημήτρη. Καλά, η δυναμική της εταιρίας είναι δεδομένη, έχουμε αναφέρει πολλά κατά καιρούς. Ωστόσο συνεχίζω να έχω κάποιες απορίες..

      Γιατί απ τη στιγμή που η εταιρία έχει την πρόσβαση σε καλά καπνά για την παρασκευή ενός πολυτελούς american blend, έχει την τεχνογνωσία, γιατί λοιπόν δεν βγάζει στην αγορά σήμα εφάμιλλο του παλιού camel? Όπως σωστά είπε ο Δημήτρης ακόμα και αυτό το marlboro που τώρα έχει τα χάλια του, έχει σεβαστό μερίδιο αγοράς, γιατί να μην το χτυπήσει ο Καρέλιας με κάτι ανάλογο απ τη στιγμή μάλιστα που όπως είπε ο ίδιος τα american blend αφήνουν υψηλότερη κερδοφορία απ τα virginia? Ε ναι, το παραδέχομαι έχω φάει ένα κόλλημα με το παλιό camel και ίσως κουράζω..

      Στο site της εταιρίας δεν υπάρχει το REX παραδοσιακό, το 20άρι. Το δοκίμασα 1-2 φορές και το βρήκα καλό τσιγαράκι. Μήπως πάει για κατάργηση?

      Διαγραφή
  50. Δύο ερωτήσεις στον κ. Καρέλια:
    1) Σε τι οφείλεται η μη σταθερότητα στο άρωμα και στην γεύση της Καρέλια Φίλτρο. Το παίρνω συχνά και παρατηρώ συχνές αλλαγές. Π.χ. αυτό που πήρα σήμερα (παρτίδα ΓΥ δεν έχει σχεδόν καθόλου απο το ωραίο άρωμα που συνήθως έχει αυτό το τσιγάρο.
    2) Για το Excellence...Πολύ καλό τσιγάρο αλλά μερικοί που το καπνίζουν αισθάνονται ότι είναι υπερφορτωμένο με τα πρόσθετα... Έχω την αίσθηση, χωρίς να είμαι ειδικός, ότι ένα τσιγάρο αυτής της κατηγορίας θα έπρεπε να είναι όσο είναι δυνατόν "νάτουραλ". Αυτό που θα σας παρακαλούσα και νομίζω αυτό θα ενδιέφερε όλους, να μας δώσετε όσο δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για αυτό το τσιγάρο και για την παραγωγή του πέρα απ' αυτά που αναφέρατε κάποτε σε άλλη σελίδα αυτού του blog, για να ικανοποιήσετε μερικώς την περιέργεια μας.
    Και το ίδιο για το Καρέλια Φίλτρο που είχαμε εδώ παλιά κάποιες συζητήσεις χωρίς να καταφέραμε να βγάλουμε άκρη για το τι είναι τελικά αυτό το τσιγάρο (αναλογίες ανατολικών και άλλων καπνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με τον Νικόλα, καθώς και με το σχόλιο του Πέτρου στις 13 Ιανουαρίου: θα θέλαμε να ξέρουμε, στο μέτρο του επιτρεπτού, τι χαρμάνια καπνίζουμε (και στη Χρυσή, τις άσπορες κασετίνες κλπ.). Φυσικά δε ζητάμε τη συνταγή. Υποθέτω όμως ότι οι αναλογίες των βασικών συστατικών, όπως αναγράφονται π.χ. στα τυποποιημένα τρόφιμα ή όπως αναγράφονται οι ποικιλίες στα κρασιά, δεν αποτελούν μυστικό.
      Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία με τους πελάτες. Είναι ασφαλώς η μοναδική φορά που συναντώ κάτι τέτοιο, όχι μόνο στο χώρο του καπνού αλλά γενικότερα.

      Υ.Γ. Το ότι καταλαμβάνετε τόσο μεγάλο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά είναι ειλικρινά πολύ ευχάριστη είδηση για τους πολίτες μιας ταπεινωμένης χώρας.

      Διαγραφή
  51. Αγαπητέ κ. Δημήτρη, ευχαριστώ για την απάντησή σας.

    Πολλές φορές, μία μείωση τιμής οδηγεί αρκετούς καταναλωτές «ψυχολογικά» να πιστεύουν ότι αυτό συνοδεύεται από χειροτέρευση ποιότητος.

    Η συγκεκριμένη μείωση λιανικής τιμής στο George Karelias and Sons (Χρυσή Κασετίνα) κατέστη δυνατή διότι μειώθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα σήματα με 4.00 ευρώ λιανική τιμή, οπότε η εταιρεία μας αποφάσισε να επιστρέψει στους καταναλωτές το ποσόν της αυξημένης πλέον κερδοφορίας. Σε λιανική τιμή 3.70, σήμερα, η χρυσή κασετίνα φέρει τα ίδια έσοδα στην εταιρεία με την λιανική τιμή 4.00 του παρελθόντος.

    Το έχω ξαναγράψει εδώ άλλωστε, ότι τα χαρμάνια δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, τουλάχιστον στην δική μας εταιρεία.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών δεν επιλέγει μάρκα με βάση τα όσα αναφέρετε εσείς, ούτε το κέρδος ή απώλεια μεριδίων είναι τόσο εύκολο πράγμα. Αν ένα καλό χαρμάνι (το οποίο, εν τέλει, είναι πράγμα τελείως υποκειμενικό) σήμαινε αυτόματα και επιτυχία, τότε σίγουρα τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά στην παγκόσμια αγορά τσιγάρου. Δεκάδες άλλοι λόγοι επηρεάζουν τις συνήθειες και προτιμήσεις των καπνιστών, άλλες φορές είναι εμφανείς, σε πολλές περιπτώσεις όμως αποτελούν πραγματικό μυστήριο.

    Δεν σας έχει παραξενέψει το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια σπάνια λανσάρονται νέα σήματα (με τελείως νέα ονόματα) αλλά όλες οι νέες κυκλοφορίες είναι επεκτάσεις ήδη γνωστών σημάτων?

    Η κυκλοφορία οποιουδήποτε νέου καπνικού προϊόντος, στην Ελλάδα, σημαίνει δαπάνες αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και πολλές φορές εκατομμυρίων, με πιθανότητες επιτυχίας πολύ μικρές. Αυτό ίσχυε πάντοτε, αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα, διότι έχει απαγορευτεί η διαφήμιση. Θα μπορούσα να μιλάω μέρες ολόκληρες για το θέμα αυτό, αλλά θα δεν είναι της παρούσας.

    Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν κυκλοφορούμε νέα προϊόντα. Το αντίθετο. Αυτό όμως γίνεται μετά από πολύ προσεκτική μελέτη της αγοράς, όπου καταγράφονται οι τάσεις, όπως και τα όποια κενά της κάθε αγοράς. Για να πετύχεις μερίδιο 0,2% σε ένα νέο σήμα, ώστε να έχεις μία σχετική καλή διανομή απαιτούνται περίπου 6.000 μόνιμοι, καθημερινοί, καπνιστές.

    Για να καταλάβετε καλύτερα, θα αναφέρω το παρακάτω ως παράδειγμα:

    Όταν το 2004 η εταιρεία μας κυκλοφόρησε το σήμα Leader, και από 10% μερίδιο αγοράς πήγαμε στο 18%, οι ανταγωνιστές μας κατάφεραν να πείσουν το Υπ. Οικονομικών να επιβάλει ελάχιστο ειδικό φόρο κατανάλωσης, με σκοπό να αναγκάσει τα οικονομικά σήματα να αυξήσουν λιανικές τιμές, έτσι ώστε τα σήματά τα δικά τους να ξανακερδίσουν την χαμένη της ανταγωνιστικότητα, χωρίς οι ίδιοι να θυσιάσουν κερδοφορία. Ο ελάχιστος ειδικός φόρος επιβάλει ότι όλα τα σήματα, ανεξαρτήτου τιμής, θα πληρώνουν τουλάχιστον ένα ποσόν Χ ως ειδικό φόρο.

    Με την εφαρμογή του ελαχίστου φόρου, τα οικονομικά σήματα αναγκάζονται σε αύξηση της λιανικής τους τιμές (προκειμένου να καλύψουν τον ελάχιστο φόρο), ενώ ο τρόπος που αυτό υιοθετήθηκε στην Ελλάδα ήταν τέτοιος που ο ελάχιστος φόρος, σαν απόλυτο ποσόν, κάθε χρόνο αυξανόταν. Άρα και η λιανική τιμή των οικονομικών σημάτων αυξανόταν συνεχώς, όπως επίσης από κάποια στιγμή και πέρα, ο ελάχιστος φόρος ακούμπησε και τα μέσης τιμής σήματα, αναγκάζοντάς τα και αυτά σε αύξηση τιμής.

    Όταν οι ευεργετικές, για αυτούς, συνέπειες της εφαρμογής του αρχικά υιοθετημένου ελαχίστου φόρου σταμάτησαν, συγκεκριμένη εταιρεία κατάφερε και έπεισε το Υπ. Οικονομικών να αυξήσει περαιτέρω τον ελάχιστο φόρο, ξανά, όχι μόνον σαν ποσό, αλλά και σαν ποσοστό, με αποτέλεσμα τα ποσόν να αυξάνει ακόμη περισσότερο. Άρα κάθε 15 μήνες περίπου, είχαμε μία ωμή παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στον ανταγωνισμό, και με τον τρόπο αυτό σημαντικά μερίδια αγοράς μετακινήθηκαν υπέρ των πολυεθνικών εταιρειών.

    Και όλα αυτά, προκειμένου να προστατευτεί η πρωτοκαθεδρία κάποιων σημάτων σαν κόρη οφθαλμού.

    (συνεχ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Το αντι-επιχείρημα ότι όλα αυτά έγιναν προκειμένου να προστατευτούν τα έσοδα του Δημοσίου είναι τουλάχιστον αστείο. Όχι μόνον τα έσοδα δεν αυξήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, αντιθέτως γιγαντώθηκε και το λαθρεμπόριο τσιγάρων, αφού πλέον μεγάλες μερίδες καταναλωτών αδυνατούσαν να αγοράσουν τσιγάρα με βάση την οικονομική τους κατάσταση. Αποτέλεσμα, τα έσοδα μειώθηκαν, το λαθρεμπόριο από 3% της αγοράς έφτασε το 16% περίπου, ενώ με τα νέα μέτρα, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν τους επόμενους μήνες, δεν θα μου προκαλέσει εντύπωση αν φτάσει στο 30%+.

    Κάτι αντίστοιχο έγινε και με το στριφτό. Όταν το στριφτό άρχισε να έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς, πάλι συγκεκριμένη εταιρεία επιχειρηματολόγησε για δραματική αύξηση της φορολογίας του στριφτού, ώστε αυτό να γίνει πανάκριβο και να μην απειλεί πλέον τα έτοιμα τσιγάρα. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία κυκλοφόρησε προϊόντα στην κατηγορία του στριφτού, είναι κάτι στο οποίο αναγκάστηκε από τις εξελίξεις, και δεν έγινε με την θέλησή της. Αλλιώς δεν εξηγείται η έντονη επιχειρηματολογία υπέρ της αύξησης της φορολογίας του στριφτού στις συσκέψεις στο Υπ. Οικονομικών στις οποίες ήμασταν όλοι παρόντες, και ξέρουμε τι ειπώθηκε, όπως και τι υπομνήματα δόθηκαν στους αρμοδίους.

    Η αναμόρφωση της Κοινοτικής οδηγίας 37/2001 για τα προϊόντα καπνού θα επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερους περιορισμούς στον ανταγωνισμό. Οι περιορισμοί αυτοί επίσης θα συμβάλουν ώστε όχι μόνον να μην απειληθεί η πρωτοκαθεδρία συγκεκριμένων σημάτων αλλά να ενισχυθεί περισσότερο. Αν καταργηθούν τα τσιγάρα slims, αν τελικά οι προειδοποιήσεις καλύψουν το 75% του πακέτου και υπάρξει το περίφημο standardization, αν το μικρότερο επιτρεπτό περιεχόμενο στα στριφτά γίνει 40 γραμ. (καταλαβαίνετε που θα πάει τότε η λιανική τους τιμή), τότε η οποιαδήποτε καινοτομία συνθλίβεται, η κυκλοφορία νέων προϊόντων που έχουν κάτι να πουν, κάτι να προσφέρουν, γίνεται απαγορευτική.

    Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι σημαντικότατα μερίδια καταναλωτών «οδηγούνται» σε συγκεκριμένες καταναλωτικές συμπεριφορές μετά από παρεμβάσεις νομοθετικές, και όχι με βάση τους κανόνες της αγοράς. Δυστυχώς !!!

    Τώρα όσο αφορά συγκεκριμένες απόψεις για κάθε προϊόν μας ξεχωριστά, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν να απαντώ σε κάθε σχόλιο που λένε μερικοί για το ένα και το άλλο, και τα οποία μάλιστα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Αγαπητέ Νικόλα, οι φίλοι σας που δοκίμασαν το Excellence έχουν πολύ λανθασμένη αντίληψη. Γιά άλλη μία φορά θα τονίσω ότι τα χαρμάνια μας δεν αλλάζουν κάθε μέρα, ούτε κάθε εβδομάδα, ούτε κάθε μήνα. Αντιθέτως, ο τρόπος που καπνίζει ο κάθε καπνιστής αλλάζει κάθε ώρα της ημέρας (π.χ. φαγητό, κούραση, κλιματικές αλλαγές, χώρος καπνίσματος, κ.ο.κ.).

    Επίσης θα παρακαλέσω θερμά να μην μου ζητάτε να αποκαλύψω τις συνταγές των χαρμανιών μας, ούτε σε γενικόλογη μορφή. Το χαρμάνι της κάθε εταιρείας είναι κάτι που, με όλο τον σεβασμό, δεν ανακοινώνεται. Για το Καρέλια Φίλτρο, νομίζω έχω γράψει κάτι στην ενότητα για το Excellence, κάτι περισσότερο δεν μπορώ να πω δημόσια. Ζητώ την ευγενική κατανόησή σας.

    Επίσης δεν σκοπεύουμε να καταργήσουμε το κλασικό Rex.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία, ελπίζω να μην κούρασα.

    Ανδρέας Γ. Καρέλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ. Καρέλια, ενώ κατανοώ ότι φυσικά δεν μπορείτε να απαντάτε σε όλα τα σχόλια, και ήδη αισθανόμουν ότι σας έχουμε φορτώσει, τελικά να που σε όλα απαντήσατε!

      Λέτε λοιπόν:

      «Το χαρμάνι της κάθε εταιρείας είναι κάτι που, με όλο τον σεβασμό, δεν ανακοινώνεται.»

      Μα αυτό είναι προφανές. Κοίταξα όμως την ανάρτηση για το Excellence (Δεκέμβρης 2009 -προσοχή, υπάρχει κι άλλη), και εκεί λέτε σ' ένα σχόλιο ότι το Έξελενς έχει γύρω στους 25 καπνούς μέσα, όπου περιλαμβάνεται κι ένα ποσοστό ανατολικών το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό των χαρμανιών Βιρτζίνια. Αυτό λοιπόν είναι μια πληροφορία καθόλου αυτονόητη για όλους μας, και λύνει απορίες χωρίς να αποκαλύπτει μυστικά.
      Κάτι τέτοιο εννοούσα. Το χαρμάνι κάθε τσιγάρου ανήκει σε μια αντικειμενική κατηγορία, η οποία όμως σχεδόν ποτέ δεν αναγράφεται στο πακέτο (αναγράφεται στα δικά σας Βιρτζίνια, σε άλλα όμως όχι), ενώ και όταν αναγράφεται δεν υπάρχει συνήθως κάποια εξήγηση. Ο καταναλωτής δικαιούται να γνωρίζει αν η κάθε μάρκα ανήκει στα βιρτζίνια, τα αμερικάνικα, τα ανατολικά κ.ο.κ., όπως και το τι περίπου σημαίνει αυτό. Η διαφορά από Βιρτζίνια σε Βιρτζίνια ή από ανατολικό σε ανατολικό, δηλαδή η ιδιαίτερη συνταγή του κάθε τσιγάρου, είναι αυτονόητο ότι δεν αποκαλύπτεται. Πρέπει όμως να αναγνωρίσει κανείς ότι ο καπνιστής βρίσκεται σε μεγάλο σκοτάδι σε σχέση με τον καταναλωτή άλλων προϊόντων, που μπορεί να ξέρει όχι μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες για να διαλέξει (π.χ. προϊόντα από γάλα πρόβειο ή αγελαδινό, λάδι παρθένο ή έξτρα παρθένο, οίνος ξηρός ή ημίγλυκος, Νεμέας ή Δράμας, κ.ο.κ.), αλλά ακόμη και αν το προϊόν απλώς παρασκευάζεται στην Ελλάδα ή αποτελείται και από ελληνικές πρώτες ύλες, εν όλω ή εν μέρει, και άλλα σημαντικά στοιχεία που βοηθούν τον ίδιο ενώ δεν απειλούν την παραγωγό εταιρεία.

      Ευχαριστώ για την υπομονή και τις αναλυτικότατες μέχρι τώρα απαντήσεις σας.

      Διαγραφή
    2. Eδω πέρα συμφωνω απολυτα με τον Πεπε.Ο καπνος ειναι ενα αγροτικο προιον και θα επρεπε υποχρεωτικα να ανακοινωνονται τα πιθανον εξτρα συστατικα περα του καπνου και του νερου,οπως νομιζω γινεται μόνο στην Γαλλια,καθως και η χωρα προελευσης των καπνων,που υπαρχει μεσα σε ενα χαρμανι.Τα ποσοστα που χρησιμοποιουνται ανα ποικιλια καπνου,ειναι λογικο να μενουν μυστικα,ως κομματι της συνταγης.Αντι αυτου βλέπουμε πως οι καφροι ευρωγραφειοκρατες,σχεδιαζουν να απαγορευσουν ακομα και την αναγραφη πισσας και νικοτινης στα πακετα,τα οποια αντι να φιλοξενουν καποια όντως χρησιμη πληροφορια στον καταναλωτη,θα μεταβληθουν σε σπλατερ περιτυλιγμα κανιβαλιστικης αισθητικης.Απιστευτα πραγματα.

      Διαγραφή
  53. Αγαπητέ κ. Καρέλια,

    Δεν έχω κάτι να προσθέσω επί της ουσίας στη συζήτηση, αλλά θα ήθελα να εκφράσω τον ειλικρινή θαυμασμό μου βλέποντας έναν πραγματικό γνώστη (και φυσικά, μεγάλο στέλεχος) της καπνοβιομηχανίας να αλληλεπιδρά έτσι με το κοινό. Έστω και με το ειδικό κοινό που συχνάζει σε αυτό το blog, παράγοντας που δεν μειώνει καθόλου την σημασία της κίνησής σας.

    Διατηρώ τα προιόντα σας σε μεγάλη εκτίμηση, αν και δυστυχώς οι προτιμήσεις μου εδώ και χρόνια έχουν μετατοπιστεί προς καπνούς τύπου "μπλε" (Van Nelle, Drum blue, κτλ) και δεν έχω την προσωπική τιμή να στηρίζω μια ελληνική καπνοβιομηχανία όπως την δική σας. Ελπίζω να υπάρξει και κάποιος ελληνικός καπνός στριφτού στο μέλλον ο οποίος να ανταποκρίνεται σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, αν και προφανώς δεν πρέπει να είναι μεγάλο (ενώ οι καπνοί σας χτυπουν στα "ίσια" περιπτώσεις Old Holborn Yellow που έχουν και μεγαλύτερο μερίδιο στη χώρα), αλλά όσο ζει κανείς, ελπίζει :) .

    Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας συγχαρώ για την πολιτική που ακολουθείτε στους εργαζομένους σας, καθώς διάβασα και για τις παροχές τους αλλά και για την "εύλογη διαμαρτυρία σας" σε πλειάδα websites. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εταιρεία σας, από καρδιάς, καθώς είναι προφανές ότι παίζετε με άνισους όρους λόγω της "αντικαπνιστικής μανίας" που έχει κυριεύσει τον δυτικό κόσμο.

    Συνεχίστε την καλή δουλειά!

    Φιλικά,

    Γιάννης Ματζαβράκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Το θέμα της φορολογίας είναι πραγματικά πολύπλοκο. Άκουσα πως η τιμή του κάθε σήματος προσαρμόζεται μετά από συμφωνία στα ποστοσά κέρδους των εταιριών, των μπροστάρηδων και των λιανοπωλητών. Αυτό το δέχομαι. Θεωρώ όμως πως με τα νέα μέτρα (αύξηση του πάγιου φόρου, μείωση αναλογικού) θα μπορούσε το excellence να πέσει κάτω απ το ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ μιας που τα premium σήματα ευνοήθηκαν αρκετά. Ίσως πάλι να πέφτω έξω.

    Τέλος, έχω διαβάσει πως η χώρα μας θα πρέπει έτσι και αλλιώς να αναπροσαρμόσει και πάλι την φορολογία των καπνικών προϊόντων σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. Οπότε μήπως αυτές οι αυξήσεις που συζητάμε ήταν έτσι και αλλιώς απαραίτητες και υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η Ε.Ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι. Τόσο η καπνοβιομηχανία όσο και το δίκτυο διανομής (χονδροπωλητές, λιανοπωλητές) μοιράζονται την αποφορολγημένη αξία (λιανική τιμή μείον ειδικός φόρος και μείον ΦΠΑ) κατά τρόπο που θα επιλέξει η κάθε καπνοβιομηχανία για κάθε ένα από τα προϊόντα της.

      Το τρέχον φορολογικό καθεστώς στα τσιγάρα, όπως ψηφίστηκε τελευταία, όχι μόνον δεν ήταν απαραίτητο λόγω ΕΕ, αντιθέτως μάλιστα παραβιάζει κατάφορα κοινοτική οδηγία η οποία επιβάλει την ύπαρξη ενός μεικτού συστήματος ειδικού φόρου, δηλαδή την ύπαρξη παγίου και αναλογικού στοιχείου. Με τον ελάχιστο τόσο ψηλά, το 61% περίπου τη αγοράς δεν έχει μεικτό σύστημα φορολόγησης, αφού ο ελάχιστος φόρος είναι στην ουσία πάγιος φόρος.

      Ανδρέας Γ. Καρέλιας

      Διαγραφή
  55. Νομίζω πως έχει αναγνωριστεί πλέον στην αγορά, η ποιότητα που χαρακτηρίζει τα προιόντα Καρελια, από το Καρέλια Φίλτρο μέχρι το Excellence. Και φυσικά ήταν αναμενόμενο αφού η εταιρεία έχει κάνει πολλά θετικά βήματα. Ενα διεθνώς αναγνωρίσιμο ελληνικό όνομα,που όχι μόνο στηρίζει τον τόπο με εξαγωγές, αλλά διαφημίζει και την Ελλάδα , σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Ένα πολύ μεγάλο μπράβο απο εμένα λοιπόν.

    Τώρα το μαλακό πακέτο έμμελε να συμπληρώσει την σειρά George Karelias and Sons. Ένα πολύ καλο χαρμάνι, ευχάριστο άρωμα και δυνατή γεύση. Και φυσικά σε μαλακό πακέτο για τους λάτρεις των μαλακών άπως εγω άλλωστε !

    Βαθμολογία 8,5/10

    Και κατι αλλο..
    https://www.youtube.com/watch?v=X0w5nMK0KIs :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Μια μόνο παρατηρηση θελω να κανω.Τελικα εσεις καταλαβατε γιατι ο καρελιας δεν φτιαχνει ενα αμερικαν μπλεντ γιατι εγω οχι.Γιατι δεν το σηκωνει η αγορα,υπαρχει κριση,δεν υπαρχει διαφημιση.. Εγω δεν πειθομαι,δεν ξερω εσεις.Εδω υπαρχουν τοσες αποψεις που ζητανε ενα καλο ελληνικο αμερικαν μπλεντ και σιγουρα θα το στηριζανε πολλοι. Τελος παντων,δε θα κρινω εγω την στρατηγικη της καθε εταιρειας και δε με ενδιαφερει.Σαν καταναλωτης προσωπικα κοιταζω το προιον που μου προσφερεται να αγορασω και μονο αυτο.Τα προιοντα του καρελια προσωπικα δε μου αρεσουν και δε μου ταιριαζουν.Προσωπικη αποψη εκφραζω πως αν ο καρελιας δεν ηταν ελληνικη εταιρεια και δεν ειχαμε κριση στην ελλαδα δεν θα μας απασχολουσε τοσο πολυ η εταιρεια και τα προιοντα του οπως αλλωστε συνεβαινε στο παρελθον.Παντως δε μπορω να καταλαβω τη σταση και τον ενθουσιασμο μερικων φιλων που κανουν λες και ο καρελιας τους χαριζει τα προιοντα του και δεν δινουν τα ωραια τους λεφτα για να τα αγορασουν (θεωρω πως επηρεαζονται ,και δεν πρεπει, σε υπερβολικο βαθμο απο το γεγονος οτι ειναι η μονη αμιγως ελληνικη εταιρεια που εχει απομεινει στον χωρο αυτο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο πρωτο κομματι του σχόλιου σου,δεν διαφωνω. Και για εμενα η εμμονη στο Βιρτζινια ειναι ακατανοητη,όταν τουλαχιστον οι Ελληνες καπνιζουν κατα 90% American Blend.
      Tα λοιπα σεβαστά.

      Διαγραφή
  57. O Kαρελιας βγαζει αμερικαν μπλεντ τα leader και american legend τα οποια οπως μας ειπε τα θεωρει ποιοτηκα τσιγαρα!...

    τα λογια νομιζω ειναι περιττα...ο ανθρωπος μας κοροιδευει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παίδες καλημέρα και καλή χρονιά.

      Διάβασα με πολύ προσοχή τα σχόλια των αναγνωστών και τις απαντήσεις του κ. Καρέλια. Είναι πολύ ευχάριστο να συμμετέχει στην όλη συζήτηση ενας άνθρωπος που γνωρίζει από πολύ κοντά την κατάσταση, την αγορά και το ίδιο το τσιγάρο. Επιτρέψτε μου όμως να κάνω μερικές παρατηρήσεις, οι οποίες στηρίζονται, εν μέρει, και σε παλαιότερα σχόλια άλλων αναρτήσεων. Να καθόμαστε να συγκρίνουμε το Κάμελ που έβγαζε ο Καρέλιας με τα τωρινά του προϊόντα και να αναπολούμε εποχές και σήματα που δεν υπάρχουν πια, νομίζω δεν είναι γόνιμο. Άλλες απαιτήσεις και συνθήκες επικρατούσαν τότε, άλλες σήμερα. Οι περισσότεροι από εμάς φαντάζομαι είμαστε απογοητευμένοι από την έλλειψη ενός ποιοτικού τσιγάρου (σε σύγκριση με εκείνα που καπνίζαμε κατά το παρελθόν), ωστόσο η κακή κατά πλειοψηφία ποιότητα δεν συνεπάγεται τη μη παραγωγή ποιοτικών τσιγάρων. Νομίζω οτι ο κ. Καρέλιας έδωσε μια περιγραφική εικόνα των σημερινών συνθηκών της αγοράς, του ανταγωνισμού και άλλων παραγόντων, οι οποίοι εν πολλοίς συμβάλλουν πρός μια υποτίμηση της ποιότητας, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την ανάγκη βιωσιμότητας μιας εταιρείας που δεν ευτύχησε να αναπτυχθεί ραγδαία, όπως άλλες του εξωτερικού. Το γεγονός, πάντως, είναι οτι η κατάσταση σήμερα είναι τέτοια και τα καπνικά προϊόντα είναι αυτά. Θεμιτό, δεκτό και εύλογο να αναπολούμε το παρελθόν και να αναζητάμε καλύτερα προϊόντα, ωστόσο είναι καλό να μένουμε και λίγο στο σήμερα και να μην βλέπουμε τα πράγματα συγκριτικά με κάτι άλλο. Και επιτρέψτε μου να συμφωνήσω με τον κ. Καρέλια στο οτι η γεύση είναι αποτέλεσμα αρκετών συνισταμένων της καθημερινότητας. Άρα, αν τύχει και δοκιμάσουμε 1-2 τσιγάρα από κάποιο σήμα και δεν μας αρέσει, δεν σημαίνει απαραίτητα οτι το σήμα είναι άχρηστο. Σε έτερη δοκιμή πιθανώς να ενθουσιαστούμε (κάτι που συμβαίνει συχνά). Αν θεωρούμε το Α ή το Β σήμα κακό ή 'παρακατιανό' δεν του αφαιρεί τα όποια ποιοτικά στοιχεία περιέχει. Οι απόψεις είναι υποκειμενικές, βέβαια, και σε εναν γόνιμο διάλογο κάθε άποψη και δεκτή είναι και σεβαστή. Ωστόσο θεωρώ χρήσιμο να τηρούνται κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες: π.χ., δεν μου αρέσουν καθόλου οι μελιτζάνες, αλλά δεν θα πω οτι με κοροϊδεύει ενας μάγειρας αν μου πει οτι χαίρεται να τις μαγειρεύει.

      Δεν θα ήθελα να γράψω περισσότερα, παρά να καταθέσω με τη σειρά μου μια γνώμη, ως αναγνώστης του ιστολογίου. Προσωπικά, παρά το οτι δεν είμαι καταναλωτής των προϊόντων Καρέλια, διατηρώ πολύ θετική γνώμη για τα προϊόντα και την ίδια την εταιρεία, η οποία σημειωτέον μου φέρθηκε με απρόσμενο επαγγελματισμό σε παλαιότερη παράκληση-αίτησή μου πρός αυτή. Πέρα από αυτό, όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και δεν έχει κανένα νόημα-νομίζω- να προσπαθήσουμε να πείσουμε κάποιον οτι ο Καρέλιας (ή όποιος άλλος) βγάζει ή δεν βγάζει καλά τσιγάρα. Αν δεν αρέσει σε κάποιον το American Legend ή αν διαφωνεί με τα καπνά που χρησιμοποιούνται είναι σίγουρα θέμα πρός συζήτηση, αλλά δεν πρέπει να γίνει επουδενί παράγοντας κρίσης και κριτικής. Ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία, εξ απόψεως αγοριαστικών προτιμήσεων (αν και τούτο σηκώνει πολλή κουβέντα...) και έκαστος εξ ημών είναι σε θέση να αποδεχτεί ή να απορρίψει ενα σήμα. Δεν ξέρω πόσο τίμιος ή πόσο συνεπής και αφοσιωμένος είναι ο κ. Καρέλιας στη δουλειά του. Ειλικρινά εύχομαι να το διαπιστώσω ιδίοις όμμασι σε μια πιθανή επίσκεψη. Το γεγονός, πάντως, οτι υπάρχει μια ελληνική εταιρία που διανύει επιτυχημένη πορεία είναι από μόνο του γεγονός αισιόδοξο και ενθαρρυντικό για μια 'ταπεινωμένη χώρα', κατά το σχόλιο ενος φίλου αναγνώστη.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Λάμπρο και λοιποί φίλοι,

      Καλή σας ημέρα και από μένα.

      Δεν μπορώ να πω ούτε ότι συμφωνώ πλήρως με τις απόψεις που ακούστηκαν, ούτε ότι διαφωνώ πλήρως. Προσωπικά για μένα, η προσμονή μου είναι, επειδή ούτως ή άλλως τα virginia δεν με ενθουσιάζουν, να στραφεί η καπνοβιομηχανία Karelia και προς την παραγωγή ενός ΑΛΛΟΥ (για να μην πω ποιοτικού και παρεξηγηθώ) American Blend. Προσωπικά επίσης, δεν ήμουν ποτέ μεγάλος θαυμαστής των προϊόντων της εταιρείας, αφενός επειδή μου φαίνονται εξαιρετικά γευστικά μονότονα - δηλαδή πάνω κάτω το ίδιο πράγμα με άλλο περιτύλιγμα (χρυσή, χρυσή lights, χρυσή άφιλτρη, καπνός, μαλακό καινούριο), τα δε υπόλοιπα τα θεωρώ αδιάφορα, συγκεκριμένα, το Karelia Blue ανεκτό, το Special τόσο δυσεύρετο που καλύτερα να αποσυρθεί και το American Legend εάν όλα τα τσιγάρα είχαν καταργηθεί από την αγορά και έμενε αυτό, θα έκοβα το κάπνισμα μονομιάς.

      Δεν μπορώ παρόλα αυτά να μην αναγνωρίσω 2 πράγματα: 1) Η ποιότητα ορισμένων προϊόντων είναι αρκετά καλή, πάντα εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά - μεταξύ Χρυσής και Marlboro ας πούμε, θεωρητικά επειδή το τελευταίο έχει γίνει γκαζόν θα επέλεγα τη Χρυσή, αλλά και αυτό με πολύ βαριά καρδιά και 2) Είναι μία ελληνική εταιρεία η οποία δίνει εργασία σε αρκετούς συνέλληνες και τρέφει αυτούς και τις οικογένειές τους, πράγμα αξιοθαύμαστο και αξιοσέβαστο σε μία τέτοια άσχημη εποχή.

      Η ουσία είναι, ότι τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας σε άλλους αρέσουν και σε άλλους όχι, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα. Εντελώς υποκειμενικό το κριτήριο για όσα γράφω εδώ, όπως πάντα άλλωστε. Δεν ακούω Πρωτοψάλτη ας πούμε, αλλά τη σέβομαι σαν ερμηνεύτρια. Έτερον εκάτερον. Έτσι, δεν αγοράζω συχνά από τον Καρέλια, αλλά σέβομαι την υπόσταση μιας ελληνικής εταιρείας που τρέφει πολλούς συμπολίτες μου.

      Θα μείνω με την ελπίδα ενός άλλου American Blend, και εδώ είμαστε και τα ξανασυζητάμε.

      Κώστας Μ.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ με τον Κώστα

      Για την εταιρία Καρέλια και τα άλματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μπορούμε να πούμε πολλά. Αυτό όμως που (προσωπικά τουλάχιστον) με απασχολεί και θέλω να σχολιάσω στο συγκεκριμένο μπλογκ είναι τα προϊόντα της.

      Για τα βιρτζίνια της εταιρίας ο Κώστας με καλύπτει απόλυτα. Ναι, είναι καλά, δεν με ενδιαφέρουν όμως. Σίγουρα, δεν είναι σωστό να βάζουμε ταμπέλες στα σήματα (βιρτζίνια = μονοτονία, ανατολικά = άρωμα) και δέχομαι αυτό που είπε ο κύριος Καρέλιας πως υπάρχουν πολλών ειδών χαρμάνια σε ένα τσιγάρο, είτε αυτό είναι βιρτζίνια είτε american blend. Ωστόσο, δεν έχω πετύχει βιρτζίνια όχι μόνο του Καρέλια, αλλά γενικά που να μου αρέσει.

      Για τον φίλο ανώνυμο θα πω πως δεν γίνεται ο ίδιος ο Καρέλιας να πει πως το American Legend ή το Leader είναι σκάρτα και πολύ χειρότερα απ το παλιό camel, να βγάλει δηλαδή μάπα τα ίδια του τα προϊόντα! Ωστόσο, σίγουρα οι διαφορές μεταξύ του παλιού camel (βάζω το παλιό camel μόνο ως σημείο αναφοράς) και των σημερινών american blend της εταιρίας είναι χαοτικές και αυτό δεν είναι καθόλου υποκειμενικό όσο εγωιστικό και αν φαίνεται αυτό. Φταίει το γεγονός πως άλλαξαν οι εποχές και τα χαρμάνια? Το δέχομαι εν μέρει. Φταίνε οι περιορισμοί της Ε.Ε? Ίσως ναι. Απ την άλλη όμως ο ίδιος ο Καρέλιας εφόσον δηλώνει εμμέσως πως διαθέτει τόσο την τεχνογνωσία όσο και την πρόσβαση σε Α ύλες για να κάνει καλά χαρμάνια, δεν κατανοώ το κόλλημα με τα βιρτζίνια. Πόσο μάλλον όταν ίδιος δηλώνει πως τα βιρτζίνια αφήνουν μικρότερο περιθώριο κέρδους απ τα αμερικάνικα χαρμάνια.

      Για να είμαστε όμως ρεαλιστές, ο ίδιος ο Καρέλιας γνωρίζει καλύτερα την αγορά και τις απαιτήσεις της και δεν γίνεται να του δίνουμε εμείς οι 5-10 "παραγγελίες" για τα σήματα που θα κυκλοφορήσει. Αν δηλαδή το 99% των καπνιστών βολεύονται με τα υπάρχοντα χαρμάνια, δεν μπορούμε να ζητάμε εμείς να χρηματοδοτήσει η εταιρία την κυκλοφορία ενός άλλου σήματος μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τα δικά μας γούστα. Πόσο μάλλον απ τη στιγμή που η εταιρία δραστηριοποιείται στην παγκόσμια αγορά όπου οι απαιτήσεις της διαφέρουν πολύ απ τις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς

      Διαγραφή
  58. Να τοποθετηθω και εγω καπως πιο γενικα. Το 80% των καπνοαγορων μου ειναι τσιγαρα της Καρελια. Νομιζω πως βγαζει τα πιο προσεγμενα προιοντα,σε όλες τις κατηγοριες και μετα ακολουθει η JTI η οποια επισης αναβαθμιστηκε πολυ.Η ΒΑΤ ας πουμε ενω εχει στην κατοχη της σηματα που καποτε ήταν τα καλυτερα τσιγαρα της αγορας(Dunhill,Rothmans αλλα ακομα και KENT,Lucky Strike),δεν τα υπστηριζει καθολου.Η δε Φιλιπ Μορρις/Παπαστρατος ενω επισης εβγαζε καλα προιοντα(ειδικα το Σαντε πριν 2-3 χρονια ήταν ότι καλυτερο κυκλοφορουσε),πλεον βγαζει τσιγαρα που δεν καπνιζονται,με την εξαιρεση του Ασσου κασετινα και κάπως το Μουρατι απο τα ξενα. Απο την Ιμπεριαλ κραταμε μονο το Νταβιντοφ.
    Τωρα το θεμα της γευσης είναι υποκειμενικο,ο κουμπαρος μου ας πουμε που ειναι ναυτικος,αν και συνηθως κινηται μεταξυ ΗΠΑ-Καναδα και του αρεσει να δοκιμαζει τσιγαρα,μου λεει πως σαν την Χρυση Κασετινα,δεν του αρεσει τιποτα περισσοτερο, με εξαιρεση ίσως το ...αμερικανικο Winston.
    Παντως να ξερετε πως επειδη εχω κανει πολλες τραμπες με αρκετες εθνικοτητες(τωρα τελευταια με ενα Γερμανο και οι επομενες παρουσιασεις θα αφορουν Γερμανικα τσιγαρα),το Ελληνικο τσιγαρο μετραει.Όσες ανταλλαγες και αν εκανα,όλοι εμειναν ενθουσιασμενοι και πάντα μου ζητουσαν να τους στειλω και οτιδηποτε αλλο Ελληνικο ή αν δεν υπαρχει κατι αλλο αξιολογο να τους ξαναστειλω τα ίδια(συνηθως στελνω Χρυση Φιλτρο-Αφιλτρο,Εξελενς,Αγρινίου,Ασσο Φιλτρο-Αφιλτρο,Σαντε Φιλτρο-Αφιλτρο).Ίσως καμια φορα να παιζει ρόλο και η υποβολη και το ξενο να φαινεται εξωτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Λιγα τελευταια λογια για το θεμα american blend κ ΚΑΡΕΛΙΑ.

    Καταρχας αφου ευχαριστησω ακομη μια φορα τον κ.Α.Καρελια για τις διαφωτιστικες επεξηγησεις του για το πώς λειτουργει η αγορα κ κατανοωντας τις αντιρρησεις του αλλα κ τις επιφυλαξεις του για αυτό που του ζηταμε εδώ κ καιρο (μια νεα ποιοτικη κυκλοφορια American blend), παρολο που μου είναι αρκετα συμπαθης δεν μπορω να μην επισημανω τα εξης:

    1)Το ότι ο τροπος που καπνιζει ο κάθε καπνιστης αλλαζει κάθε ωρα της ημερας κ το πώς επιλεγει μια μαρκα ίσχυε φανταζομαι κ τοτε που το Camel, Marlboro καπνιζοταν από τη συντριπτικη πλειοψηφια των Ελληνων.Αν εγραφε εδώ εκπροσωπος της ΡΜΙ ειμαι σιγουρος ότι θα ελεγε τα ιδια, θα υπερασπιζοταν τα προιοντα του κ θα μας διαβεβαιωνε ότι το Marlboro ΔΕΝ εχει αλλαξει καθολου κ εχει την ιδια σταθερη ποιοτητα εδώ κ χρονια.

    2)Όπως εχετε ξαναπει τα σηματα σας εχουν τα ιδια χαρμανια κ δεν αλλαζουν ειτε κυκλοφορουν εδώ, ειτε στο εξωτερικο, ειτε στα duty free.Τοτε προφανως δεν εχουν το ιδιο top flavouring, δεν βαζετε δηλ. τα ιδια προσθετα στο τελος, λιγο πριν γινει ετοιμο το τσιγαρο.Ολοι δοκιμασαμε τσιγαρα από duty free κ ξερουμε ότι ΔΕΝ ειναι τα ιδια με τα υπολοιπα.

    3)Λετε ότι το καλο χαρμανι δεν σημαινει αυτοματα κ επιτυχια συμφωνα με τους κανονες του marketing.Συμφωνω, αλλα όταν σε λιγο καιρο θα εφαρμοστει το standardization κ όλα τα πακετα θα είναι ιδια με την αναγραφη της μαρκας σε μια γωνια του πακετου, το μοναδικο κριτηριο επιλογης μας θα είναι το «καλο χαρμανι» στα ιδιας τιμης πακετα.

    4)Το ότι οι εποχες κ τα τσιγαρα αλλαξαν το δεχομαι, αλλα αυτό συνεβη επειδη οι βιομηχανιες δεν δεχονται να κερδιζουν λιγοτερα κ χρησιμοποιουν φθηνοτερα καπνα.Καλα καπνα υπαρχουν, αλλα κοστιζουν.Ποιος θα καπνιζε με 7ευρω το πακετο?Πολλοι θα καπνιζαν αλλα λιγοτερο, το κανουν ηδη με το Excellence!Ηδη το κανουν κ στην Αυστραλια κ στις ΗΠΑ κ στην Ευρωπη, θα το κανουν κ εδώ!Εξαλλου ότι «το καλο κοστιζει» ίσχυε παντα.Για του λογου το αληθες κοιταξτε την επιγραφη σε ένα παλιο Camel όταν δεν υπηρχε οικονομικη κριση, στο blog του Πεπε : Ω συλλέκτα Κάμελ, μην αναζητείς δωράκια και κουπόνια: το κόστος των καπνών που έχει το χαρμάνι Κάμελ δε μας αφήνει περιθώρια για τέτοια πράγματα. http://syllogi-apo-paketa-tsigaron.blogspot.gr/search/label/Camel

    5)Το παλιο Camel αφησε ένα μεγαλο κενο, το οποιο αναπληρωθηκε εν μερει για λιγα χρονια από το Marlboro, το οποιο αφηνει τωρα ένα μεγαλο κοινο που ψαχνεται με φθηνα τσιγαρα κ με στριφτο.Τωρα που ακριβαινει κ το στριφτο κ τα «φθηνα» η πλειοψηφια ΔΕΝ καλυπτεται από τα υπαρχοντα american blend.Δεν ζητησα ουτε εγω ουτε οι αλλοι φιλοι εδώ ένα american blend συμφωνα με τα γουστα ενός «ειδικου κοινου».Δεν θεωρω τον εαυτο μου «ειδικο», αλλα έναν τυπικο καταναλωτη που καπνιζε 20 χρονια Camel κ 10 χρονια Marlboro, ότι καπνιζε δηλ. κ η πλειοψηφια των Ελληνων.

    6)Αφου μονο η ΚΑΡΕΛΙΑ μας «ακουει» εδώ κ κατανοω ότι η κυκλοφορια ενός νεου σηματος κοστιζει σαν επενδυση, αλλα μονο μια επεκταση ηδη υπαρχοντος σηματος είναι εφικτη συμφωνα με τα λογια του κ.Α.Καρελια κ αφου σαν αποδειξη ηδη κυκλοφορησε το νέο GEORGE KARELIAS & SONS Soft κ για να μην καταληξουμε ολοι στα λαθραια κανω μια υστατη προσπαθεια κ προτεινω το εξης για την ελληνικη αγορα μονο:

    Ένα σκληρο πακετο με προσοψη ιδια με την αφιλτρη Χρυση Κασσετινα (ή εστω με τη Χρυση φιλτρο-όχι την ιδια με το μαλακο όμως) με ένα χαρμανι λιγοτερων Virginia, με περισσοτερα καλα burley κ ανατολικα ένα κλασσικο καλο american blend δηλαδη.Επιμενω ότι αυτό ζηταει η πλειοψηφια.Αλλα επειδη δεν περιμενω μια βιομηχανια να βασιστει στις δικες μου εκτιμησεις, προτεινω να το ανεβασει ο Πετρος σε ψηφοφορια εδώ όπως κ στο Μαυρο Ροδο κ οπουδηποτε αλλου κι ας κρινει η ΚΑΡΕΛΙΑ τα αποτελεσματα.Εξαλλου κ με την κυκλοφορια του Excellence στην Ελλαδα κατι αναλογο δεν εγινε?Διαφορετικα, ας σταματησουμε να «ενοχλουμε» τον κ.Α.Καρελια, ο οποιος ηταν αρκετα σαφης κ να μην περιμενουμε τιποτα περισσοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κ. Δημήτρη είναι εμφανές ότι δεν σας έχω πείσει παρά την προσπάθειά μου και αυτό γιατί καταλαβαίνω ότι σας έχουν δημιουργηθεί κάποιες λανθασμένες απόψεις οι οποίες δεν αλλάζουν εύκολα. Θα προσπαθήσω όμως ακόμη μια φορά.

      1) Σαφώς ότι ισχύει σήμερα ίσχυε και για το παρελθόν. Το τι θα έγραφε ένας εκπρόσωπος της PMI είναι καθαρά θέμα δικό του. Εάν υποστηρίζω κάποιο δικό μας προϊόν είναι γιατί πιστεύω αυτά που λέω και όχι διότι απλά είναι δικό μας προϊόν. Εάν δεν συμφωνούσα με αυτά που έγραφα, πολύ απλά δεν θα τα έγραφα.

      2) Όταν λέω ότι τα χαρμάνια δεν αλλάζουν με την ευκολία που αρκετοί το παρουσιάζουν εδώ, εννοώ το συνολικό χαρμάνι, το οποίο βέβαια περιλαμβάνει και τα top flavours. Στο blog αυτό υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως οι καπνοβιομηχανίες δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να αλλάζουν κάθε μέρα τα χαρμάνια. Ορισμένοι μιλάνε για κωδικούς των ταινιών του Υπουργείου και πως με έναν κωδικό το τσιγάρο είναι έτσι και πως με έναν άλλο κωδικό το τσιγάρο είναι αλλιώς. Κύριοι λυπάμαι, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τις ταινίες του Υπουργείου τις παίρνουμε από τα κατά τόπους τελωνεία, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να τις χρησιμοποιούμε κατά σειρά, ούτε οι αριθμοί λένε τίποτα. Η Εταιρεία μας χρησιμοποιεί κάθε μέρα 400.000 και βάλε ταινίες ελληνικής αγοράς, κάθε μία με διαφορετικό κωδικό. Άρα το πιθανότερο είναι ότι σε μία παραγωγή μίας μάρκας της ίδιας ημέρας, να χρησιμοποιούνται και 2-3 κωδικών ταινίες (αναφέρομαι στα γράμματα των κωδικών)

      Αλλά το σημαντικότερο είναι η εξής ερώτηση: Για πιο λόγο μία εταιρεία να αλλάξει κάθε τόσο και λιγάκι το χαρμάνι? Τι έχει να κερδίσει? Ξέρετε τι τεράστιο κόστος είναι για μία αυτοματοποιημένη εταιρεία τόσο συχνές αλλαγές? Όταν κάθε συγκρότημα τσιγαροποιήσεως / πακεταρίσματος παράγει 9.000 – 16.000 τσιγάρα το λεπτό (η κάθε εταιρία έχει πολλά τέτοια συγκροτήματα), ξέρετε τι κόστος είναι να σταματάς, για να χρησιμοποιήσεις άλλο χαρμάνι? Ξέρετε ότι κάθε αλλαγή χαρμανιού, μόνο σε κάθε ένα από αυτά τα συγκροτήματα σημαίνει 30 και πλέον λεπτά χαμένος χρόνος? Χωρίς να λάβει κανείς υπόψιν του τον χαμένο χρόνο και υψηλότατο κόστος στον τομέα χαρμανοποιήσεως. Κάθε αλλαγή, όσο απλή και να είναι σημαίνει το λιγότερο 375.000 χαμένα τσιγάρα (18.750 πακέττα), επίσης σημαίνει μισή ώρα τουλάχιστον χαμένη από εργατικό κόστος κ.ο.κ. Έχετε υπόψιν σας τι τεράστια κόστος είναι να παράγεις κάθε μέρα την κάθε μάρκα με διαφορετική συνταγή? Τι τεράστιες καθυστερήσεις, loss of productivity, τι τεράστια αύξηση στο κόστος εσωτερικών logistics σημαίνει κάθε αλλαγή στην συνταγή? Τι τεράστια πληθώρα διαφορετικών καπνών (με απίστευτο κόστος παραγγελιοληψίας, ελέγχων, παρακολούθησης, αποθήκευσης) θα έπρεπε να είχαμε στις αποθήκες μας, για να κάνουμε κάθε τόσο και λιγάκι αλλαγές? Έχετε αναλογιστεί τί τεράστιο κόστος είναι η λήψη απόφασης, υλοποίησης, παρακολούθησης και ελέγχου, καταγραφής και λογιστικοποίησης όλων αυτών των αλλαγών που πιστεύετε ότι υπάρχουν? Και τι τεράστιες φύρες προκαλούν όλες αυτές οι αλλαγές που φαντάζεστε?

      Σε ότι μας αφορά, εννοείται ότι και τα τσιγάρα duty free είναι ακριβώς ίδια με αυτά που κυκλοφορούν στις φορολογημένες αγορές, τι θα κερδίζαμε με το να τα κάνουμε διαφορετικά? Θα είχαμε όλα τα παραπάνω κόστη και παράλληλα θα ενοχλούσαμε και τους πιστούς καπνιστές μας. Τώρα γιατί εσείς τα βρίσκετε διαφορετικά είναι κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω. Ενδεχομένως για τις άλλες εταιρείες όπου τα duty free φτιάχνονται πολλές φορές σε διαφορετικά εργοστάσια από ότι τα τσιγάρα των εσωτερικών αγορών (και αυτό για τους παραπάνω λόγους οικονομίας κλίμακος, π.χ. σε ένα συγκεκριμένο εργοστάσιο φτιάχνονται όλα τα τσιγάρα duty free για όλες τις χώρες της Ευρώπης) να ισχύει κάποια διαφοροποίηση, αλλά σε εμάς όπου όλα τα τσιγάρα μας, που πωλούνται διεθνώς, παράγονται σε ένα και μοναδικό εργοστάσιο στην Καλαμάτα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

      (συνεχ)

      Διαγραφή
    3. (συνεχ)

      3) Εν πολλοίς συμφωνώ.

      4) Διαφωνώ. Οι καπνοβιομηχανίες πολλές φορές δέχονται να κερδίζουν λιγότερα και η καλύτερη απόδειξη αυτού είναι η πολιτική τιμών σε σχέση με την συνεχή αύξηση των ειδικών φόρων. Μπροστά σε αυτό, η αύξηση του κόστους από χρήση ποιοτικότερων καπνών είναι αστεία. Πάντως από πλευράς κόστους, η διαφορά κόστους μεταξύ ενός αντικειμενικά ποιοτικού χαρμανιού και ενός αντικειμενικά μέτριου χαρμανιού είναι υποπολλαπλάσια της διαφοράς κόστους που προξενεί η συχνή αλλαγή.

      Πάντως όποιος πραγματικά ενδιαφέρετε να μάθει κάποιες αλήθειες για τα τσιγάρα, ας μας κάνει μία επίσκεψη. Αφού δει πως γίνεται η παραγωγή, θα συζητήσουμε για δημιουργία χαρμανιών, θα κάτσουμε να φτιάξουμε μαζί ένα νέο χαρμάνι από την αρχή, δοκιμάζοντας πολλές ποικιλίες, θα είναι μία πραγματικά ενδιαφέρουσα μέρα.

      Ανδρέας Γ. Καρέλιας

      Διαγραφή
    4. Μια και τεθηκε το θεμα της αλλαγης γευσης ενος τσιγαρου αναλογα με τις παρτιδες,προσωπικα ως καπνιστης που καπνιζει σχεδον τα παντα ανα τακτα χρονικα διαστηματα την επιβεβαιωνω. Πιθανον να μην αλλαζει το χαρμανι(τοσο Χ ποικιλια,τόσο Ψ +τοσο προσθετα) αλλα η ίδια η πρωτη υλη. Όπως και να το κάνουμε ο καπνος ειναι αγροτικό προιον,όσο και να πονταρει κανεις στην ομοιομορφια του ,πάντα θα υπαρχει και ο ασταθμητος παραγοντας.
      Όσο αφορα τα δικα σας προιοντα,η αληθεια είναι πως τα βρισκω αρκετα ομοιογενη,ας πουμε το Excellence μου φαινεται πάντα το ίδιο παρα τα διαφορετικα σχολια που γραφηκαν εδω πέρα,τα Καρελια Φιλτρο-Καρελια Λάιτς θεωρω πως αλλαξαν χαρμανι προς το καλυτερο πριν ένα-εναμιση χρονο και μετα σταθεροποιηθηκαν. Τα δυο τελευταια παλαιοτερα μου εφερναν φαρυγγιτιδα με δυο ρουφηξιες,τωρα τα καπνιζω πολύ ευχάριστα.Το μονο προιον που μου φαινεται ασταθες είναι η Χρυση Κασετινα,υπάρχουν πακετα που τα απολαμβανω και αλλα που μου φαινονται αδιαφορα.
      Για τα Duty Free,γενικα στα προιοντα που υπαρχουν εκει,υφισταται διαφοροποιηση.Οι περισσοτερες καπνοβιομηχανιες αλλωστε δημοσιευουν διαφορετικες συνταγες για τα τσιγαρα,που πωλουνται στην εκει αγορα.Για την δικια σας εταιρεια,ομολογω πως έχω αγορασει 4-5 φορες Χρυση Κασετινα απο τα συνορα με τα Σκόπια και ποτε δεν εμεινα ικανοποιημενος, επισης αγορασα Καρελια Σλιμ για συγγενικο μου προσωπο και ακουσα εξισου αρνητικα σχολια + μια φορα καπνο Καρελια για φίλο και απο ότι μου ειπε ήταν ίδιος με αυτον που πωληται στην Ελλαδα.Πιθανον τα τσιγαρα στα Duty Free να μενουν πολυ καιρο στα ραφια(μου ειχε κανει εντυπωση που το 2006,ειχα αγορασει κουτα Χρυση Κασετινα με το παλιο design και χωρις τις μεγαλες προειδοποιησεις υγειας της ΕΕ) και να επιρεαζεται η γευση τους.
      Όσο αφορα την προσκληση στο εργοστάσιο,θα ήταν κάτι παραπάνω απο ενδιαφερουσα.Λόγο αποστασης(Θεσσαλονικη) θα μου ήταν πολύ δυσκολο να την δεχτω αυτη την στιγμη.Αν όμως τα βήματα με φερουν κοντά στην περιοχη για κάποιο λόγο,θα φροντισω να κλεισω ενα ραντεβου γιατι θα με ενδιεφερε πάρα πολυ να δω όλη την διαδικασια και πόσο μάλλον να πειραματιστω με καπνους. Αν υπαρχει κάποιος φιλος του μπλόκ που κατοικει στην ευρητερη περιοχη της Πελοπονησου ή τελος πάντων έχει την δυνατοτητα να κάνει μια βόλτα μέχρι την Καλαμάτα,καλο θα ήταν να κάνει την επισκεψη και φυσικα να ενημερωσει και εμας για τις εντυπωσεις του.

      Διαγραφή
  60. αυτα τα τσιγαρα ειναι τα ιδια με τον καπνο στριφτου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Μας λύθηκαν πάλι μερικές απορίες. Αυτό με τις ετικέτες με κάλυψε απόλυτα...

    Παιδιά, να ρωτήσω κάτι; Λέει ο Δημήτρης στο 4: «Καλά καπνά υπάρχουν, απλώς κοστίζουν». Αν κοστίζουν τόσο ώστε να είναι ασύμφορο για οποιαδήποτε εταιρεία να τα αγοράσει, γιατί υπάρχουν; Μήπως τελικά δεν υπάρχουν;
    Στα τσιγάρα δεν υπάρχουν μικροί παραγωγοί όπως στο κρασί. Για να πάρει μια εταιρεία τη σοδειά μου, πρέπει να είναι ίδια με τη σοδειά του αλλουνού, ώστε να χρησιμοποιηθεί στη δεδομένη συνταγή ενός χαρμανιού για δεδομένο τσιγάρο.
    Η Sobranie of London έπαψε κάποτε να βγάζει τα Balkan Sobranie με καπνό Γιενιτζέ, γιατί τους έπεφτε ασύμφορο. Με τα λίγα που καταλαβαίνω, θεωρώ προφανές ότι οι αγρότες θα έπαψαν να καλλιεργούν αυτό τον καπνό που έμενε απούλητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπε εχω την εντυπωση πως το χωριο Γενισέα της Ξανθης καταστραφηκε απο φωτια κάπου στην δεκαετια του 30.Πάντως το Sobranie Black Russian έχει ακομα ανατολικα καπνα μέσα του.Ομολογω πάντως πως το καλυτερο ανατολικο τσιγαρο που καπνισα,ήταν το Orienta της BAT,που δυστυχως σταματησε πριν καμια διετια.
      Ο Balkan Sobranie ως καπνος πιπας σταματησε επι Gallagher.Τωρα τελευταια βεβαια εχει αν αναβιωσει ως The New Balkan Sobranie απο αλλη εταιρεια.

      Διαγραφή
    2. Ένα παράδειγμα ήταν. Πες ότι δεν είχε καεί. Αν οι εταιρείες κρίνουν -δικαίως ή όχι, αδιάφορο- ότι κάποια ποικιλία είναι ασύμφορη και σταματήσουν να την αγοράζουν (και να βγάζουν τα σήματα που τη χρησιμοποιούσαν), λογικά και οι αγρότες θα σταματήσουν να την καλλιεργούν. Τι να την κάνουν, να την καμαρώνουν; Άλλο πελάτη δεν έχουν, δεν είναι από τα προϊόντα που μπορείς να τα πουλήσεις κατευθείαν στη λιανική (στη λαϊκή π.χ.) σε ιδιώτες που θα πάρουν 1-2 κιλά ο καθένας.

      Θέλω να πω: Δεν υπάρχουν κατ' ανάγκην όλες οι ποικιλίες καπνού που υπήρχαν άλλοτε, αλλά μόνο όσες βρίσκονται σε τσιγάρα που να κατασκευάζονται σήμερα.

      Τουλάχιστον έτσι υποθέτω. Δεν είμαι μέσα στο χώρο, εικασίες κάνω, και τις κάνω πιο πολύ για να με διορθώσει κάποιος.

      (Πάντως υπάρχει κι αυτό, τουλάχιστον υπήρχε μέχρι το 2002: http://www.zigsam.at/l3/SalemNo6-19DE2002.htm )

      Διαγραφή
  62. Επίσης στους καπνους πίπας,οι ανατολικοι καθως και οι English με Latakia/ανατολικα/Βιρτζινια είναι εκατονταδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, τώρα με κάλυψες. Δεν το είχα δει όταν έγραφα την αποπάνω απάντησή μου.

      Διαγραφή
  63. Αγαπητε Κυριε Ανδρεα Καρελια,


    Ειμαι φανατικός καπνιστής της Χρυσης Κασετινας. Θα ηθελα να ρωτησω αν μεσα στο Virginia Blend περιλαμβανονται και αλλα καπνα.

    Φιλικοί χαιρετισμοι,
    Χριστοφής Αναστάσιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. εχει απαντησει. Virginia,burley,oriental

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ευχαριστω τον κ.Α.Καρελια κ παλι.Η ευγενικη προσκληση του ειναι ακρως ενδιαφερουσα και, αν κ μας χωριζει μεγαλη αποσταση, οταν μου το επιτρεψουν οι υποχρεωσεις μου σιγουρα θα επισκεφτω το εργοστασιο.

    Για το θεμα πρωτης υλης συμφωνω με τον Πετρο.

    Για το αν υπαρχουν "καλα καπνα", Πεπε, το θεμα προσφορας κ ζητησης των, το ποσο μειωνεται σταδιακα η παραγωγη τους-στις ΗΠΑ τουλαχιστον- κ αυξανεται η παραγωγη της Κινας, οπως κ για τις τιμες και αλλα ενδιαφεροντα παραθετω την εκθεση-οδηγο του πανεπιστημιου Β.Καρολινας.Επειδη αποτελειται απο πολλες σελιδες, αρχιστε με τις σελ. 5-13 κ οποιος ενδιαφερεται κ εχει κουραγιο ας συνεχισει.

    http://ipm.ncsu.edu/Production_Guides/Flue-cured/flue_cured.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Ερώτιση στον κ. καρέλια

    Θυμήθηκα το συμπαθητικό σας τσιγάρο Origin συσκευασίας των 10 τσιγάρων που κυκλοφορούσε πριν 10 χρόνια και ήθελα νσ σας ρωτήσω που σίγουρα θα το ξέρετε. Μπορείτε παρακαλώ να μας αναφέρετε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους τότε απαγόρευσαν την συσκευασία των 10 τσιγάρων (την δικαιολογία την ξέρουμε).
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nikolas πολύ καλή ερώτηση. Προσωπικά αγνοώ τη δικαιολογία που ευθύνεται για την παύση κυκλοφορίας των 10αριών πακέτων, όταν σε ολόκληρη την ΕΕ κυκλοφορούν κανονικότατα, ίσως με εξαίρεση κάποιες λίγες χώρες. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τι παίχτηκε, αν και έχω την αίσθηση οτι ο κ. Καρέλιας δεν θα απαντήσει. Εξήγησε παραπάνω τους λόγους. Κι ενα σχόλιο για το Origin: θυμάμαι πολύ καλά οτι είχε μεγάλη επιτυχία ως μια λύση οικονομική και ποιοτική (τουλάχιστον σε φοιτητοκοσμο) τη στιγμή μάλιστα που βαριά σήματα είχαν λανσάρει εκδοχές τους σε 10αρι πακέτο. Είναι πολύ κρίμα που απαγορεύτηκε η συσκευασία των 10 (μιας και υπήρξε συμφέρουσα για μια κατηγορία καπνιστών) και ακόμα πιο κρίμα που σταμάτησε το Origin. Για τα λεφτά του ήταν πολύ αξιόλογο τσιγάρο με ευρεία αποδοχή. Ενδεχομένως να μην ''επιανε'' ενα 20αρι ή απλά να σχεδιαστηκε αποκλειστικά ως 10αρι. Όπως και να'χει, προσωπικά το περιλαμβάνω ανάμεσα στα πολλά αδικοχαμένα ελληνικά σήματα.

      Διαγραφή
  67. Το Origin σταμάτησε να κυκλοφορεί στην Ελλάδα όταν το Υπ. Υγείας, επί ημερών Δ. Αβραμόπουλου πέρασε νόμο που απαγόρευε την κυκλοφορία πακέττων τσιγάρων με περιεχόμενο κάτω από 20 τσιγάρα. Ήταν ελληνική απόφαση και δεν προερχόταν από κοινοτική οδηγία τότε. Για τους λόγους μην με ρωτάτε, ούτε εγώ κατάλαβα, όπως δεν καταλαβαίνω πολλές από τις νομοθετικές παρεμβάσεις στο τσιγάρο, οι οποίες είναι για το θεαθείναι και όχι για την ουσία.

    Η απαγόρευση του Origin ήταν για εμένα μία από τις μεγάλες απογοητεύσεις της επαγγελματικής μου καριέρας, αφού για την συσκευασία του σε κυτίο double bundle, είχαμε επενδύσει σημαντικά ποσά, και πιστεύω πως το κουτί είχε βγεί ιδιαίτερα κομψό. Περιέργως, σε συκευασία 20 τσιγ. έδειχνε πολύ άκομψο και για αυτό δεν το κυκλοφορήσαμε.

    Ανδρέας Γ. Καρέλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Συμφωνώ μαζί σου Λαμπρέ, είναι πολύ κρίμα που απαγορεύθηκε αυτό τσιγάρο και ειδικά για μένα ήταν μεγάλη απογοήτευση, γιατί αυτό το τσιγάρο ήταν ιδανικό για τις τότε καπνιστικές μου συνήθειες και γούστα (ποσότητα, τιμή, βαρύτητα, γεύση) και ωραία συσκευασία βέβαια. Όπως και να ναι, αν θα είχε επανέρθει αυτό το τσιγάρο στην αγορά με την ίδια συσκευασία των 10 θα το έκανα και πάλι το καθημερινό μου τσιγάρο, παρότι που πλέον προτιμώ τα βαριά.

    ΥΓ. και συγνώμη στον κ. Καρέλια για το πεζό αρχικό "κ" του επωνύμου, έτσι βγήκε και μόλις το πρόσεξα. Ευχαριστώ για την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω την εντυπωση οτι σε κασσετινα των 20 τσιγαρων θα εδειχνε πολυ ομορφο.Αν κ προφανως η δοκιμη θα εγινε.Οι νεοι μαλλον προτιμουν σκληρα πακετα λογω ευκολιας.

      Αν θυμαμαι καλα η επισημη δικαιολογια ηταν η αποτροπη των νεων απο το καπνισμα, που με μικρο χαρτζιλικι θα αγοραζαν ευκολοτερα ενα μικρο πακετο.Λες κ δεν μπορουσαν να βρουν 1 ευρω παραπανω να παρουν κανονικο πακετο!Ε, οποιος περναει απο μια υπουργικη θεση να μην κανει κατι να δικαιολογησει τη θεση του?Ποιος ασχολειται τωρα με εθνικα συστηματα υγειας?!!Ας τα κανει ο επομενος!

      Διαγραφή
    2. Nikolas & Dimitris K. συμφωνώ μαζί σας για το Origin. Συμπαρίσταμαι και στον κ. Καρέλια γιατί όντως πρέπει να υπήρξε πολύ μεγάλο πακέτο η διακοπή ενός επιτυχημένου τσιγάρου-οι αντιρρήσεις του Efthimis σεβαστές. Για τα νομοθετήματα που αναφέρατε και τους υπουργούς, στην Ελλάδα έχουμε δει ό,τι κουλό και ό,τι άσχετο, δεν ήταν κάτι πρωτότυπο. Αλλά, επί του τσιγάρου συγκεκριμένα, θεωρώ οτι οι μεγάλοι παίχτες της αγοράς, οι πολυεθνικές, έχουν βάλει για τα καλά το χεράκι τους σε πολλά. Θυμάμαι οταν ήρθα στην Κύπρο οι κάλαθοι για τα σκουπίδα μέσα στο δρόμο (αυτοί με το κολονάκι) ήταν προσφορά της ΒΑΤ, είχαν μάλιστα και τασάκι!!! Ποιός μου εγγυάται οτι για αυτήν τη ''δωρεά'' δεν πήραν κάτι σε αντάλλαγμα? Υπήρχε κάποτε μια εταιρία στην Κύπρο, Γαλάνης και Χαράμης ή Χαράνης (κατι τέτοιο) που έφτιαχνε όλα τα τσιγάρα της Παλλ Μαλλ (τα οποία βεβαίως βεβαίως περιήλθαν στην εν λόγω εταιρεία). Συνειρμούς κάνω και ενδεχομένως να αερολογώ-αλλά το άτιμο το μυαλό πάει μόνο του σ'αυτα....

      Διαγραφή
  69. Ρε παίδες, συγγνώμη κιόλας, το origin αν θυμάμαι καλά κόστιζε όσο ΑΚΡΙΒΩΣ το marlboro εκείνης της περιόδου (αναλογικά μιλάω πάντα, τιμή ανά τσιγάρο), δεν ήταν καθόλου φθηνό! Αν πάλι δεν θυμάμαι καλά, διορθώστε με. Η απαγόρευση απ το υπουργείο, δεν νομίζω να ήταν κάτι το σουπερ συγκλονιστικό, διότι αν το τσιγάρο είχε όντως την ποιότητα που έπρεπε απλά θα κυκλοφορούσε σε συσκευασία των 20 στην ίδια τιμή (αναλογικά πάντα). Άλλωστε ο λόγος ήταν προφανής: η προστασία των καταναλωτών που δεν μπορούν να κατανοήσουν πως 10 τσιγάρα με 1,5 ευρώ = 20 τσιγάρα με 3 ευρώ (παράδειγμα). Λογικό το βρίσκω. Πάντως το τσιγάρο το δοκίμασα και δεν με ξετρέλανε.

    Για την πιο πάνω κουβέντα, συμφωνώ με τα γραφόμενα του Δημήτρη. Όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Οι εταιρίες είναι αυτές που καθορίζουν κατά μεγάλο ποσοστό την παραγωγή ποικιλιών καπνού, όχι οι ίδιοι οι παραγωγοί. Όσο ο κόσμος βολεύεται με τα next και τα leader (απλά παραδείγματα), δεν έχει λόγο η εταιρία να πληρώσει τριπλά και τετραπλά χρήματα για να αγοράσει καλύτερες ποικιλίες.

    Αναμένω τις κινήσεις των εταιριών με την νέα φορολογία που πλήττει τα φθηνοσήματα. Θα κρατήσουν την τιμή χαμηλά περιορίζοντας το περιθώριο κέρδους ή θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν το marlboro, όπως και να το κάνουμε το σημείο αναφοράς όλων των american blend, με καλύτερα σήματα ή αναβαθμίζοντας ποιοτικά τα ήδη υπάρχοντα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. 1,40 τα 10 τσιγαρα ηταν η πρωτη τιμη του Origin,ακριβως η μιση Premium με 20 τσιγαρα. Δεν μου ειχε κανει εντυπωση,ήταν και ελαφρυ(8 πίσσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Δεν ήταν φθηνότερο του marlboro ανά τσιγάρο αλλά τελικά γινόταν φθηνότερο για κάποιον που κάπνιζε μισό ή ακόμη λιγότερο πακέτο την ημέρα, γιατί απλούστατο ήξερες ότι το πακέτο αυτό έχεις μέχρι την επόμενη μέρα (είναι τελείως ψυχολογικό αλλά λειτουργεί) Εγώ π.χ. δεν ξεπερνούσα τα 10 τσιγάρα ημερησίως όταν κάπνιζα το Origin σχεδόν από την στιγμή που βγήκε μέχρι που καταργήθηκε και περιστασιακά και το Camel των 10 που ήταν και ακριβότερο. Ενώ μόλις απαγόρευσαν την συσκευασία των 10 σε λίγο ξεπέρασα τα 10 τσιγάρα την ημέρα επειδή απλούστατο όταν έχεις τα 20 μέσα στο πακέτο ποιο εύκολο ξεπερνάς το συνηθισμένο όριο και καταλήγεις σε ένα πακέτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Φυσικά και λειτουργεί το ψυχολογικό! Για το γεγονός ότι όλοι οι καπνοί από 50 γραμμάρια έχουν γίνει 25 ή 20, ποιος άλλος λόγος υπάρχει παρά ότι οι μικρές συσκευασίες πουλάνε περισσότερο; Και όμως, αναλογικά οι μικρές, όταν συνυπήρχαν με τις μεγάλες, ήταν ακριβότερες.
    Όποιος έχει ένα ευρώ στην τσέπη ψάχνει να αγοράσει αυτό που κάνει μέχρι ένα ευρώ, όχι αυτό που μακροπρόθεσμα θα του έρθει οικονομικότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Ψυχολογικά στη δουλειά, ψυχολογικά στα αισθηματικά, ε ψυχολογικά και με τα τσιγάρα?? Όπως το πάρει βέβαια κανείς, τι να πω! Και όταν έχεις 5 τσιγάρα στο πακέτο και έχεις πάνω σου μόλις 2 ευρώ, θα κοιτάξεις να την βγάλεις με αυτά τα 5. Με την συσκευασία των 10 όμως, δίνεις 1,50 ευρώ οπότε έχεις να καπνίσεις 15. Χίλιες δυο περιπτώσεις υπάρχουν.

    Όπως και να χει το τσιγάρο αυτό ήταν στην ουσία premium σήμα που κατ εμέ δεν έλεγε πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. ρε πετρο δεν μπορω να αλλαξω το μαλμπουρο μαλακο με τιποτα..γιατι αυτος ο εθισμος ρε φιλε.οποιο αλλο τσιγγαρο παιρνω μετα το πεμπτο τσιγγαρο το πεταω.αν μπορεις να βοηθησεις γιατι το πρωι που ξυπναω εχω διαφορα θεματα καταλαβαινεις.πηρα κ το καρελια μαλακο το καινουριο τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν σε καλυπτει το Μαρλμπορο,γιατι να αλλαξεις μάρκα;

      Διαγραφή
    2. Είχα χρόνια να το ακούσω αυτό. Παλιά όμως ήταν εδραιωμένη πεποίθηση: το Μάλμπορο δεν κόβεται. Μέχρι και τραγούδι υπήρχε: μόνο εσένα και το Μάλμπορο να αλλάξω δεν μπορώ (Καρβέλας). Δε θυμάμαι αν το έλεγαν και για το σκληρό και για το μαλακό, πάντως σίγουρα για το καθένα χώρια (δηλ. το μαλακό στάνταρ δεν κόβεται, ούτε καν γυρίζοντας σε σκληρό, όσο για το σκληρό δε θυμάμαι).
      Αλήθεια; Αυθυποβολή; Το γεγονός είναι ότι από την εποχή που θυμάμαι μέχρι τώρα οι καπνιστές Μάλμπορο έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Δε νομίζω να πέθαναν όλοι ή να το έκοψαν. Σίγουρα αρκετοί άλλαξαν μάρκα.

      Διαγραφή
    3. Ενας ακομα αστικος μυθος ειναι πεπε. Το ιδιο λενε και για το καμελ.

      Ακομα συναντω καπνιστες του παλιου καμελ που λενε "οταν αλλαξε το καμελ επαθα χοντρη ζημια δεν μπορεσα να βρω αλλο τσιγαρο που να μου αρεσει".
      Το ιδιο λενε και για το μαρλμπορο.

      Βεβαια η αληθεια ειναι οτι καποιες μαρκες εχουν πιο χαρακτηριστικη γευση απο αλλες...π.χ. πιο ευκολα αλλαζεις next,leader,r1 παρα μαρλμπορο,καμελ,ασσο,καρελια

      Διαγραφή
  75. Αυθυποβολή είναι. Πρόσφατα έβαλα καπνιστή Marlboro κόκκινου να στοιχιματίζει ότι καπνίζει κόκκινο κι όταν άνοιξε τα μάτια του και είδε ότι ήταν το gold με κοίταξε με απορία και μου είπε: "ρε λες να ´ναι της ιδέας μας;". Μπα όχι.... Του απαντώ. "Ιδέα σου είναι......."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλα αμα δεν μπορει να ξεχωρισει το gold απο το red μαρλμπορο ειναι ασχετος

      Διαγραφή
    2. Μπορεί. Είναι πάντως 56 ετών και καπνίζει 25 χρόνια Marlboro...

      Διαγραφή
  76. Εχτες Kυριακη στο περιπτερο του Κτελ Θεσσαλονικης μια κοπελα απο την Marlboro έδινε δώρο 1 αναπτήρα με κάθε πακέτο. Δεν τους πολυ ένοιαζε αν θα πάρεις marlboro αλλά ποια τσιγάρα καπνίζεις. το σημειωναν κιόλας .... Γιατι άραγε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κάνουν και άλλες εταιρίες φίλε. Μην τα βλέπουμε όλα με καχυποψία. Οι εταιρίες προσπαθούν να αφουγκραστούν την αγορά, λογικό.

      Διαγραφή
    2. Ερευνα αγορας κανουν, τιποτα το μεμπτο.Καλυτερα ομως να ρωτουσαν οχι τι καπνιζουμε, αλλα γιατι ΔΕΝ καπνιζουμε Marlboro πια.Aντε μηπως κ το καταλαβουν επιτελους κ το ξαναφτιαξουν οπως ηταν πριν!

      Διαγραφή
  77. ρε παιδια με ενα τσιγγαρο και γω δεν το καταλαβαινω αλλα μολις κανω 5 τρεχω να ξαναπαρω μαλμπουρο.και δεν ειναι εγκεφαλικο υπαρχουν πακετα οπως το καρελια που μου αρεσουν πιο πολυ.απλα ρωταω γιατι αυτος ο εθισμος με το μαλμπουρο κοκκινο μαλακο.απο Πυργο ειμαι και οσα ατομα ξερω κανεις δεν μπορει να το αλλαξει.διαβαζα οτι εχει καπιοα ουσια που δεν εχουν αλλα τσιγγαρα και ειναι πολυ ανθηγειηνη..δεν ξερω πολλα γι αυτο ρωταω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτα ειναι ιστοριες για αρκουδες.Τι υπαρχει μεσα στο μαρλμπορο,ανα χωρα,γιατι παντου η συνταγη δεν ειναι ιδια,θα το βρεις δημοσιευμενο στην σελιδα της Φιλιπ Μορρις.Δεν νομιζω πως εχει κατι ιδιαιτερο αυτο το τσιγαρο,η γευση του δεν ειναι χαρακτηριστικη,ουτε σταθερη.Μαλλον περι υποβολης προκειται

      Διαγραφή
  78. πετρο αν υπαρχει κανα τσιγγαρο που ταιριαζει στην γευση με το μαλμπουρο θα ηθελα να μου πεις.ας ειναι κ πιο ελαφρυ η γευση με ενδιαφερει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Καλησπερα παιδια, πολυ καλο μπλογκ.
    Σημερα πηρα το εν λογω τσιγαρο και μου αφησε πολυ καλες εντυπωσεις.
    Ποσα τσιγαρα εχει ομως μεσα; Ακομα 3,5 ευρω ειναι το πακετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Επισης πρωτη φορα βλεπω σε εργοστασιακο τσιγαρο να βγαινει καπνος κατω απο το φιλτρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Καλό άρωμα, χορταστικό, αλλά με το πρώτο τσιγάρο μου προκάλεσε πονόλαιμο και σφίξιμο κάτι που δεν αντιμετώπισα με κάποιο άλλο τσιγάρο τελευταία. Στο δεύτερο και τρίτο τα ίδια. Ενδεχομένως αυτό το τσιγάρο απλώς δεν μου ταιριάζει. Πάντως μου έκανε εντύπωση γιατί συνέχεια αλλάζω τσιγάρα και δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο τελευταία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Για το πονόλαιμο άκυρο. Μάλλον ήταν η πρώτη αντίδραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Σήμερα αγόρασα τα Excellence με την καινούρια τιμή των 5 ευρω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Ισχυει οτι ο καπνος καρελια δεν ανεβαινει επειδη ειναι ελληνικος ,ή ειναι ραδιο αρβιλα γιατι το ακουσα και απο αλλου

    _Mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ιστορίες για αγρίους. Ο καπνός καρέλια δεν ανέβηκε γιατί κάποιες εταιρίες, μεταξύ αυτών και ο Καρέλιας, έριξαν νερό στο κρασί τους σε κάποια σήματά τους (όχι σε όλα φυσικά), πριμοδοτόντας τους περιπτεράδες και τους πρατηριούχους με ένα αυξανόμενο περιθώριο κέρδους ώστε να συγκρατηθεί η τιμή στα προ της νέας φορολογίας επίπεδα.

      Ούτε ο καπνός καρέλια είναι ελληνικός, αν και η εταιρία είναι φυσικά ελληνικότατη, ούτε φυσικά υπάρχει διαχωρισμός στην φορολογία εγχώριων και εισαγώμενων καπνών

      Διαγραφή
  85. Νομίζω ότι θα πρέπει να αγοράσουμε όλοι ταμπακιέρες για να βάζουμε τα τσιγάρα μας μέσα, διότι υπάρχει η πιθανότητα να βάλουν στα πακέτα τρομακτικές εικόνες, όπως στην Αυστραλία.
    Ας είμαστε προετοιμασμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Φιλε Πετρο, και οσοι θελουν να βοηθησουν, σε λιγο καιρο θα παω στην Τσεχια. Εχετε καποια τσιγαρα να προτεινετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Εγώ που έψαχνα για τσέχικα καλά ήταν τα PETRA. Υπήρχε και άλλη μία τσέχικη αλλά δεν τη θυμάμαι. Τώρα από άλλες μάρκες δε είδα κάποιες διαφορετικές από αυτές της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχω παει Τσεχια,παντως νομιζω τα δυο Sobranie θα τα βρεις.Ριξε μια ματια και εδω:
      http://www.zigsam.at/F_CzechRepublic.htm

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ πετρο. Πιστευω πως θα κοστίζουν γύρω στο ταληρο

      Διαγραφή
    3. Πριν κανενα χρονο,ενας που μας ειχε γραψει απο Τσεχια ειπε 4,5.Λογικα καπου εκει θα ειναι.Ενδιαφεροντα φαινονται και τα Sparta λογου Ελληνικου ονοματος και μόνο.

      Διαγραφή
    4. Φιλοι μου Ελληνο-τσεχοι, που ταξιδευουν καθε χρονο εκει, μου ειπαν οτι τα ντοπια τους δεν ειναι τιποτα το ιδιαιτερο κ παντα παιρνουν 2-3 κουτες ελληνικα Marlboro μαζι τους.Τα πιο δημοφιλη τωρα ειναι τα Petra, ενω πολλοι προτιμουν τα Star.Αν βρεις Star αφιλτρα, παρτα οπωσδηποτε.Ηταν το πιο καλτ τσεχικο, κατι σαν το Σαντε αφιλτρο το δικο μας.

      Διαγραφή
    5. Συγγνωμη, Start λεγονται (οχι Star)

      Διαγραφή
  88. Ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας. Το ταξιδι μου θα ειναι γεματο στις νεες καπνοεμπειριες. Πετρο, αμα παρω κανενα Start, θα σου δωσω για review

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Βλέπω οτι ζητήται απο τις εταιρείες μείωση τιμών. Καλό είναι να μειωθούν οι τιμές, όμως για να γίνει αυτό και να περάσει στον καταναλωτή αισθητά, πρέπει να μειωθεί πρώτα η φορολογία. Μη ξεχνάμε οτι στην Ελλάδα η φορολογία στον καπνό είναι μεγαλύτερη απο τη φορολογία των τσιγάρων. Κάτι που πρέπει να επαναξεταστεί απο το κράτος. Τόσο το συγκεκριμένο, όσο και η υπερβολική φορολογία στα τσιγάρα και τον καπνό. Μόνο με μια μείωση της φορολογίας θα μειωθούν δραστικά και οι τιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι μεγαλύτερη η φορολογία στον καπνό. Τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνει συγκρίση μιας που μιλάμε για διαφορετικούς φόρους. Ο φόρος στα τσιγάρα είναι διπλός: Πάγιος και αναλογικός. Στους καπνούς δεν ισχύει αυτό. Όπως και να χει, η φορολογία είναι υψηλή και οι εταιρίες στην προσπάθειά τους να κρατήσουν την κερδοφορία τους, ξεζουμίσουν τους περιπτεράδες και τους άλλους μεσάζοντες. Πάντως για τους καπνούς ίσως γίνειθ μια μικρή διόρθωση στην φορολογία. Έτσι ακούγεται.

      Διαγραφή
  90. Η φορολογια στην Ελλαδα στους καπνους ειναι υπερβολικα υψηλη , υψηλοτερη απο καθε χωρα μελος της ΕΕ , κατι που ερχεται σε αντιθεση με τους μισυους σημερα ... Πολλοι απο μας αναγκαζομαστε να αγοραζουμε ειτε απο το ιντερνετ ( ειτε μεσω μη εμπιστων duty free shops , ειτε μεσω γερμανικων sites οπου συμπεριλαμβανομενου κι των μεταφορικων βγαινει πολυ φθηνοτερος ) ειτε στον βιολογικο . Πρεπει να υπαρξει μια ισχυρη μειωση του φορου , δεν ξερω βεβαια αν με τους νεους φορους που μπηκαν στα καπνα το κρατος εισπρατει τελικως λιγοτερα η περισσοτερα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε, είναι ακριβώς έτσι αλλά ας προσέξουμε μια λεπτομέρεια:

      Ο χωραφίσιος καπνός δεν είναι υποχρεωτικά βιολογικός. Εδώ για νόμιμα προϊόντα του εμπορίου, π.χ. λαχανικά, αβγά, κρασί, ψωμί, ΠΟΤΕ δεν εμπιστευόμαστε ότι είναι βιολογικά αν δεν έχουν ένα σωρό σφραγίδες και πιστοποιήσεις, και πάλι πολλοί είναι σκεπτικιστές. Πόσο μάλλον για ένα χύμα προϊόν χωρίς καμιά επίσημη υπόσταση.
      Ας μην ξεχνάμε ότι σε μερικές από τις πιο ξεχασμένες από το Θεό ραχούλες, τα κατσίκια τρέφονται με μπαμπακόπιττα και στα περιβόλια ρίχνουν λιπάσματα και φάρμακα (για να μπορέσουν να επιζήσουν).
      Το σημειώνω αυτό για να μη συμβάλλουμε στην εδραίωση λανθασμένων εντυπώσεων... Μπορεί ο χύμα καπνός να είναι πιο καθαρός. Μπορεί να είναι και βιολογικός, δε λέω, δεν είναι όμως σίγουρο.

      Διαγραφή
    2. Πολυ καλα και σωστα τα λες πεπε, σαν καπνοπαραγωγός και εγω να πω στον κόσμο πως ο χωραφίσιος καπνός δεν ειναι ΠΑΝΤΑ βιολογικός και να μην ειναι ποτε σίγουροι.Εκτός και αν τον έχουνε καλλιεργήσει η ίδιοι.

      Διαγραφή
  91. Συγχαρητήρια για το blog. Να ρωτήσω εσάς που καταλαβαινετε καλύτερα τις γεύσεις. Κάπνιζα από το 2006 Prince highland και ούτε για τρακα δεν επαιρνα άλλο τσιγάρο. Καταργήθηκε όμως και τελείωσαν και τα αποθέματα στην περιοχή μου. Έχω δοκιμάσει πολλά τσιγαρα τις τελευταίες 2 βδομάδες αλλά τίποτα. Έχω δοκιμάσει αυτό το καρελια το καινούριο, μαλμπορο μαλακο-γκολντ, muratti, νταβιντοφ γκολν,χρυσή κασετίνα. Είναι λέτε ψυχολογικό που δεν μου κάνει κανένα?μήπως πρέπει να δοκιμάζω τσιγαρα μόνο της bat?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Πολύ καλό, για το είδος του, και γλυκόπιοτο τσιγάρο. Κατάλληλο για τον κάθε λαιμό και καπνιστή. Εγώ που καπνίζω "απολαυστικά"(1-2 το πρωί με τον καφέ κι 1-2 το βράδυ για χαλάρωση), το τίμησα όλο το καλοκαίρι, ως πρωινό τσιγάρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Πολύ καλό, για το είδος του, και γλυκόπιοτο τσιγάρο. Κατάλληλο για τον κάθε λαιμό και καπνιστή. Εγώ που καπνίζω "απολαυστικά"(1-2 το πρωί με τον καφέ κι 1-2 το βράδυ για χαλάρωση), το τίμησα όλο το καλοκαίρι, ως πρωινό τσιγάρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Καλησπέρα και απο μένα ...Απίσατευτο το Blog...Εύγε και συνέχισε έτσι...

    Ρε παιδία μήπως ξέρεις κανείς να μου πει που στο δαίμονα, μένω Μενίδι, κυκλοφορούν αυτά τα American Legend? Μου είπαν ότι κάνουν 3, 20 και είναι καλά..Αλλά όποιο περιπτερά ρώτησα, ούτε καν τα ξέρει...Πάντως μου είπαν φίλοι από Κρήτη που τα κάπνισαν ότι είναι καλά....Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. karelia.gr Αν απευθυνθεις στην εταιρεια παραγωγης,θα σου υποδειξει σημειο διαθεσης κοντα στο σπιτι σου.

      Διαγραφή
  95. Παιδία καλησπέρα...Για καλέ μου Πέτρο σταματησες ότι ποιο όμορφο έχω δει σε μπλογκ, όσον αφορα κριτικές προίοντων...
    Καπου διάβασα τα εξης: ''Τα προσωπικά γούστα δεν έχουν καμία σχέση με τη βαθμολογία. Αυτό που εξετάζουμε είναι γεύση-άρωμα-πρόσθετα-χημικά-ποιότητα-τιμή. ''
    Αν κάποιος γνωρίζει και έχει το χρόνο μήπως να πεί, τι είναι τα πρόσθετα και τι τα χημικά? Π.χ η μάλμπορο έχει προσθετα και χημικά? Αλλα βασικά τι ενννουμε όταν λεμε πρόσθετα και χημικα...Σας ευχαριστώ και ελπίζω να μην έγινα κουραστικός
    Νοτης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Το καρελια μαλακο μπλε ειναι πολυ γεματο για light τσιγαρο. Το ιδιο με το μαλακο πορτοκαλι αλλα ελαχιστα πιο ελαφρυ. Πολυ καλη επιλογη για κατηγορια light.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Καμια σχεση το soft με τη χρυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Αυτά τα τσιγάρα το δοκίμασα όταν είχαν πρωτοβγεί, πριν καναδυό(?) χρόνια και δεν μου είχαν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση τότε, αλλά δώ και δυο μήνες, τα έχω μόνιμη μάρκα.
    Δεν ξέρω τι άλλαξε, ίσως να τα είχα αδικήσει τότε, αλλά μετά από μια μακρά περίοδο δοκιμών τον τελευταίο χρόνο, δείχνω να κατασταλάζω εδώ.
    Ενα εξαιρετικά έυγεστο και γλυκόπιοτο τσιγάρο, κλασσική "Καρέλια γεύση" μέχρι ενός σημείου, αλλά εμπλουτισμένη. Και με ωραίο καλαίσθητο πακέτο (κρίμα να μην κυκλοφορεί και σε σκληρό πακέτο) συν τοις άλλοις. Το μόνο κακό είναι ότι τελευταία το πήγαν στα 3.60 ευρώ, αλλά νομίζω πως αξίζει τα λεφτά του...
    N.G.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Ὅλα τὰ τσιγάρα τοῦ Καρέλια εἶναι ἕνα κι ἕνα φίλε Ν.

    Ἀλέξανδρος 1984

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Φιλε Αλεξανδρε μιας και σου αρεσουν τα Καρελια τι γνωμη εχεις για το Blue?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Ἔλα φίλος, τὰ blue τὰ ἔκανα ὅταν ἤμουν φαντάρος στὸν Ἕβρο, καλὸ ἦταν, μου ἄρεσε, στὴν συνέχεια βέβαια τὸ γύρισα στὴν χρυσὴ που ἔκανα τὰ τελευταία 3 χρόνια, ἀλλὰ κατέληξα στὰ Ἀγρινίου και στὸ Φίλτρο. Νὰ σοὺ θυμήσω κάτι που τὸ εἴχα γράψει καὶ σὲ ἄλλη ἀνάρτησι γιὰ τὸ φίλτρο μου φαίνεται. Ἔχω μιὰ πολὺ καλὴ μου φίλη γαλλίδα, καὶ ὅταν μὲ φιλοξενοῦσε στὸ σπίτι της στὸ Παρίσι-σπουδαζα μέχρι πέρσυ- εἶχε πάντα σὲ μιὰ κασελίτσα Καρέλι Φίλτρο, καὶ μοὺ ἔλεγε ὅτι ἀπ'ὅλα τὰ τσιγάρα ποὺ εἶχε δοκιμάσει στὴν ζωὴ της, εἶχε γυρίσει ὅλον τὸν κόσμο, τὸ καρελάκι ἦταν τὸ πιὸ ὡραῖο ποὺ εἶχε κάνει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Το εβγαλε και σε σκληρο το ειδα σημερα ωραιο πακετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Δοκίμασα εγώ τελικά. Το ίδιο προιόν ακριβώς, νομίζω καταργήθηκε το μαλακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Δεν καταργήθηκε το μαλακό πακέτο. Κυκλοφορεί κανονικά παράλληλα με το νέο σκληρό.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Πως το ζητάω; υπάρχει το μαλακό σε ευρεία κυκλοφορία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζητάς: Καρέλια πορτοκαλί σκληρό/μαλακό και Καρέλια μπλε μαλακό/σκληρο

      Διαγραφή
  106. ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΤΟ ΖΗΤΑΩ,ΤΟ ΖΗΤΑΩ ΚΑΡΕΛΙΑ ΓΑΛΑΖΙΟ ΜΑΛΑΚΟ/ΣΚΛΗΡΟ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΣΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟ KARELIA LIGHTS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. George Karelias and Sons /σκληρό πακέτο - πορτοκαλί(10 - 0,8). Σχεδόν το ίδιο, γευστικά(ίσως λίγο πιο "ξηρό", όπως είναι συνήθως η διαφορά των εκδόσεων σκληρού & μαλακού πακέτου,σε όλες τις μάρκες τσιγάρων), τσιγάρο με το μαλακό πακέτο, που κυκλοφόρησε το 2012 και, θεωρώ, πως είναι από τα καλύτερα, στην κατηγορία τους, του ΚΑΡΕΛΙΑ. Τιμή(Μάρτιος 2016): 3,60 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Μερικές γραμμές ...


    Από χρόνια βλέπω τσιγάρα Καρέλια στη βουλγαρική αγορά. Εδώ, μαζί με την Eva (πρώην μάρκα Bulgartabac-BT - που τώρα παράγεται από την BAT Ρουμανία μετά την BAT που αποκτάται από την BT) και το Merilyn (τσιγάρο που παράγεται από το πρώην υποκατάστημα Plovdiv της Bulgartabac - τώρα Kings Tobacco International - https://www.tobaccoasia.com/features Η καρέλια Slims και Ome Slims είναι τα πιο προτιμώμενα τσιγάρα slims.

    Πρόσφατα ανακάλυψα ότι υπάρχει ένας άλλος τύπος Ome-Ome 100's. Λίγο δύσκολο να βρω, χθες αγόρασα 1 πακέτο Ome Blue. Δεν είναι κακό Americanblend τσιγάρο για 5,20 lv / 2,66 ευρώ.
    Δοκίμασα τα αδύνατα καρέλια. Ένα από τα προϊόντα των καλύτερων πωλητών - γνωστό εδώ ως Karelia πολύχρωμο / шарена Карелия λόγω του σχεδιασμού της συσκευασίας. Πολύ ελαφρύ τσιγάρο για κυρίες.

    Δοκίμασα επίσης την GKS Superior Virginia (5,60 lv / 2,86 ευρώ / πακέτο) και την GKS Refined Virginia / Smoother-taste. Κατά τη γνώμη μου, η πλήρης γεύση είναι καλύτερη από την ελαφριά έκδοση. Τέλος πάντων η GKS Excellence είναι ίσως το καλύτερο τσιγάρο εδώ - 3,83 ευρώ. Σε σύγκριση με το πιο ακριβό τσιγάρο στη βουλγαρική αγορά - Sobranie Black Russian - 10 lv / 5,11 ευρώ, νομίζω ότι η GKS-Excellence είναι καλύτερη.

    Μετά την επιδείνωση μιας από τις εγχώριες σημαίες, η Victory (από την Bulgartabac - που τώρα παράγεται από τη BAT Ρουμανία) ήταν παλιό τσιγάρο Virginia, νομίζω ότι το Pueblo είναι μια πολύ καλή παραλλαγή παρά το γεγονός ότι ακόμη και η ελαφριά έκδοση Blue είναι μια ισχυρή τσιγάρο για τους περισσότερους ανθρώπους.

    Ως μεγάλος ανεμιστήρας του καπνού σε τροχιά κατά τη γνώμη μου το Pueblo blue είναι το καλύτερο για ανεμιστήρες Virginia-blend χωρίς πρόσθετα. 9.50 lv / 4.86 ευρώ για 30 γραμ.
    Για το πρόσθετο Americanblend χωρίς καουτσούκ - επιλέγω την Flandria Sauvage. Κοντά στην τιμή του Pueblo.
    Δεν είμαι μεγάλος ανεμιστήρας των αρωματισμένων καπνών και αγοράζω αρωματισμένα καπνά σε σπάνιες περιπτώσεις.

    Χαιρετίσματα,
    Γεώργιος


    A few lines...


    From years I see Karelia cigarettes at the bulgarian market. Here along with Eva (former Bulgartabac-BT brand - now produced by BAT Romania after BAT acquired BT) and Merilyn (cigarette produced by the former Plovdiv branch of Bulgartabac - now Kings Tobacco International - https://www.tobaccoasia.com/features/like-phoenix-from-the-ashes-bulgaria%E2%80%99s-burgeoning-tobacco-in/) Karelia Slims and Ome Slims are the most preferred slims cigarettes.

    Recently I found that there is another type of Ome - Ome 100's. A little hard to find, yesterday I bought 1 pack Ome Blue. Not bad Americanblend cigarette for 5.20 lv/2.66 euro.
    I tried Karelia slims. One of the best seller products - known here as Karelia πολύχρωμο/шарена Карелия because of the pack design. Very light cigarette for ladies.

    I also tried GKS Superior Virginia (5.60 lv/2,86 euro/pack) and GKS Refined Virginia/Smoother-taste. In my opinion the full flavour is better than the light version. Anyway GKS Excellence is perhaps the best cigarette here - 3,83 euro. In comparison with the most expensive cigarette on the bulgarian market - Sobranie Black Russian - 10 lv/5.11 euro, I think the GKS-Excellence is better.

    After the deterioration of one of the domestic flagmans Victory (by Bulgartabac - now produced by BAT Romania) - used to be quality Virginia-blend cigarette I think that Pueblo is a quite good variant despite the fact that even the light Blue version is a strong cigarette for most of the people.

    As big fan of the rolling tobacco in my opinion Pueblo blue is the best for Virginia-blend additive free fans. 9.50 lv/4.86 euro for 30 g.
    For Americanblend additive free rolling tobacco - I choose Flandria Sauvage. Close to the price of Pueblo.
    I am not a big fan of the flavored tobaccos and I buy flavored tobaccos on rare occasions.

    Greetings,
    George

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Καλησπέρα. Είμαι από Καλαμάτα και το μόνο τσιγάρο που βλέπω είναι αυτό το Καρελια πορτοκαλί σκληρό. Εγώ αυτό καπνίζω μανιωδώς και μπορώ να πω τα καλύτερα λόγια. Είναι ένα πάρα πολύ καλό τσιγάρο σε καλή τιμή για τα σημερινά δεδομένα αρκετά απολαυστικό και εύκολοκαπνιστο. Στους πιτσιρικάδες κάνει θραύση αυτό το τσιγάρο και ίσως από αυτούς μένει το σήμα αυτό "ζωντανό" και έχει καλά κέρδη η επιχείρηση του κ. Καρελια. Το απίστευτο άρωμα του και μεστή και γεμάτη γεύση του κρατάει εμένα και τους υπόλοιπους που καπνίζουν αυτό το τσιγάρο τακτικά και δεν το αλλάζουμε με τίποτα. Εύχομαι να βγάλει καινούργιο σήμα ο κ. Καρελιας αλκα αυτή την φορά με αμερικανικό χαρμάνι ή να ξαναβγάλει στην κυκλοφορία το Καρελια σπέσιαλ. Αυτά... Ευχαριστώ πολύ για τον χώρο στο μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Πολύ καλό τσιγάρο, αρωματικό κ πλούσια γεύση.... Σταθερή αξία Καρέλια! Το μαλακό πακέτο καταργήθηκε κυκλοφορεί μόνο το σκληρό. Η Light έκδοση του συγκεκριμένου σήματος δεν μου πολυαρεσε.. Καλύτερα η full flavor έκδοση είναι πιο αρωματική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή