ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Belga

 Το παρακάτω απο τον Πεπε για το κλασσικο Βελγικο τσιγάρο Belga:

Τα Belga είναι παραδοσιακά βελγικά τσιγάρα. Το πακέτο γράφει «Τα Belga σας: μια παραδοσιακή βελγική συνταγή για πλούσια και φυσική γεύση». Κατασκευάζονται (τι έκπληξη!) από την ΒΑΤ.
Είναι στο μέγεθος που είχαν τα παλιά Ζιτάν φίλτρο, ή, για όποιον τα θυμάται, τα Άσσος Club 25: μήκος όσο ένα δικό μας άφιλτρο, πάχος κατά τι μεγαλύτερο από του στάνταρ τσιγάρου, κοντό φιλτράκι.
Δεν ξέρω κατά πόσον η συνταγή της ΒΑΤ είναι όντως η αυθεντική βέλγικη, πάντως είναι βέβαιον ότι έχουν χαρακτηριστική γεύση που δεν έχω ξανασυναντήσει. Το χαρμάνι, όπως βλέπω από την άκρη του σβηστού τσιγάρου, περιλαμβάνει ξανθά και καστανά καπνά. Η γεύση, πράγματι πλούσια, είναι ωστόσο πιο ήπια και στρογγυλή από άλλων παραδοσιακών τσιγάρων από διάφορες χώρες (εκτός από ελληνικά, ξέρω τα γαλλικά -Γκολουάζ, Ζιτάν- και τα γερμανικά -Rothhandle κλπ.-, και όλα τους είναι πιο έντονα). Δεν είναι εύκολο να την περιγράψω. Ίσως θυμίζει απόμακρα κάτι σαν αρωματικά βότανα μέσα σε αλμυρές τροφές. Είναι παχιά και κρεμώδης. Προσωπικά δε μ' ενθουσίασε. Πιστεύω ωστόσο ότι πρέπει να είναι αρκετά καλής ποιότητας καπνά και αρκετά καθαρά.
Με εκνευρίσαν (όπως πάντα) οι τρύπες στο φίλτρο. Μερικές φορές, άμα δε βαριόμουν, έκοβα το κολλώδες μέρος από ένα τσιγαρόχαρτο στριφτού και τις έφραζα μ' αυτό. Τότε το τσιγάρο γίνεται πολύ βαρύ. Κόβοντας εντελώς το φίλτρο γίνεται απλησίαστο.
Οι τελευταίες αρκετές ρουφηξιές (τουλάχιστον 1 εκ. από το φίλτρο) δεν είναι καλές: το τσιγάρο βράζει και η γεύση γίνεται αηδία.
Πιστεύω ότι για να έχει κανείς πιο ολοκληρωμένη άποψη πρέπει να δοκιμάσει κι άλλα τσιγάρα του ίδιου τύπου, πράγμα που δεν έκανα. Είδα κάπου τα Σεν Μισέλ, άφιλτρα που (νομίζω) είναι επίσης παραδοσιακά βέλγικα, αλλά την πρώτη φορά δεν τα πήρα, γιατί έψαχνα διάφορα άλλα που μ' ενδιέφεραν περισσότερο, και μετά δεν τα ξαναβρήκα πουθενά. Έτσι δεν έχω μέτρο σύγκρισης.
Περιεκτικότητες: 10 και 0,8. Τιμή 6ε το πακέτο των 25 (γενικώς τα τσιγάρα είναι πολύ ακριβά, ενώ οι καπνοί μισή τιμή από τους δικούς μας).

20 σχόλια:

  1. Περιδιαβάζοντας στο διαδίκτυο, ανακαλύπτω ότι το Βελγικό τσιγάρο έχει μια ιστορία αρκετά συγκρίσιμη με του ελληνικού. Μάρκες όπως τα Belga, τα St Michel και τα Bastos, με παραδοσιακές τοπικές συνταγές χαρμανιού, έχουν γράψει ιστορία συντροφεύοντας τη ζωή και την εθνική ιστορία προηγούμενων γενεών, και σήμερα έχουν ξεπατωθεί από τους γνωστούς πολυεθνικούς κολοσσούς (BAT, JTI).

    Οι γαλλομαθείς ας διαβάσουν αυτό το γλυκόπικρο κειμενάκι:

    http://archives.lesoir.be/c-8217-etait-le-temps-ou-la-belgique-faisait-un-tabac_t-20100521-00X5NW.html

    Συγκριτικά, εμείς κάπως κρατάμε. Χάσαμε τον Κεράνη, μας πήρανε τον Παπαστράτο, αλλά έχουμε έναν δυναμικό Καρέλια, μια ΣΕΚΑΠ που κάπως την παλεύει ακόμα, και τον απόηχο του ίσκιου του Γεωργιάδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΣΕΚΑΠ παει σε Τουρκους,απιστευτα πραγματα.
      Για εμενα η μεγαλυτερη απωλεια ήταν αυτη του Κερανη,εβγαζε δεκαδες παραδοσιακα τσιγαρα. Αν ήταν ακομα εν ενεργεια,τωρα που τα γουστα μου ειναι πιο ανατολικα,θα μου εδινε φοβερες επιλογες για πειραματισμους.
      Και η Παπαστρατος επισης ηταν πολυ δυναμικη εταιρεια με συνεχη παραγωγη νεων προιοντων.Απο τοτε που εξαγοραστηκε,βγαζει μονο κατι Next,Chesterfield,LM και λοιπες μπουρδες,δεν λειτουργει εθνικα δηλαδη,αλλα ως υποκαταστημα πολυεθνικης.Βεβαια δινει δουλεια και σε 1000 ατομα,πραγμα πολυ σημαντικο και ακομα και σημερα αποροφα το μεγαλυτερο κομματι των Ελληνικων καπνων.

      Διαγραφή
    2. Το μέγα δράμα είναι ο Γεωργιάδης. Ανασκαλεύοντας τα παλιά μου πακέτα, έχω εκπλαγεί από το πλήθος των σημάτων που παρήγε είτε ως δικά του είτε κατόπιν αδείας από ξένες εταιρείες. Μιλάμε για δυναμικά σήματα, π.χ. τα Ρόθμανς. Ήταν μια εταιρεία με έντονη παρουσία στο χώρο του τσιγάρου. Απολύτως καμία σχέση με σήμερα, που παράγει μία και μόνη μάρκα, κι αυτή γραφική, σε 3-4 παραλλαγές.

      Και πάλι μπράβο του. Άλλοι θα τα είχαν παρατήσει πολύ πριν συρρικνωθούν τόσο πολύ.

      Στις απώλειες ξέχασα να αναφέρω τους Αφούς Κωνσταντίνου.

      Διαγραφή
    3. Για την ΣΕΚΑΠ, δεν μου φαίνεται κακή περίπτωση αυτό που είπε ο Πέτρος. Δεν πρόκειται ακριβώς για πώληση, με τα λίγα που διάβασα στο ΒΗΜΑ, αλλά για ένα είδους συνεργασίας. Άλλωστε, η εταιρία με τα τωρινά δεδομένα πάει για φούντο, ε ας αλλάξει κάτι μπας και δούμε χαϊρι..

      Για τον Γεωργιάδη συμφωνώ με το Πέπε. Οι άλλοι έχουν πυρηνικό οπλοστάσιο και αυτός πολεμάει με σφεντόνες. Έχει το μοναδικό σήμα που θυμίζει κάτι απ τα παλιά χρόνια. Αξίζει, όσοι την παλεύουμε με το 22, να τον στηρίζουμε που και που.

      Να πω και για τον Καρέλια. Προσωπικά έπαθα πλάκα με την αναγνωρισιμότητα των σημάτων του διεθνώς. Έχει καταφέρει να μπει σε μεγάλες αγορές και μπράβο του. Επιπλέον, παρουσιάζει υψηλή κερδοφορία. Για να τα πετύχει αυτά όμως, θυσίασε εν μέρει την παράδοση..Δεν τον κατακρίνω.

      Διαγραφή
    4. Εγω παλι τον Καρελια τον κατακρινω.Ενω η κυκλοφορια του George Karelias & Sons Soft ηταν καλη κινηση στην τιμη των 3,50ε (αν κ ειναι εντελως χημικο τσιγαρο κατα τη γνωμη μου) χαλασε την Χρυση Κασσετινα αφαιρωντας το ανατολικα που ειχε στο χαρμανι της.Τωρα πια το μονο που καταλαβαινω ειναι η ιδια χημικη γευση-αρωμα που εχει κ ο καπνος του.

      Διαγραφή
    5. Τον κατακρινω σαν καταναλωτης βεβαια.Σαν επιχειρηματιας κ εγω το ιδιο θα εκανα.Αφου παει καλα διεθνως, γιατι να δωσει σημασια στη μικρη ελληνικη αγορα που δεν εκτιμα την ποιοτητα?!!

      Διαγραφή
    6. Για την ΣΕΚΑΠ εχω να πω πως εφτασε εκει που εφτασε με κρατικη ευθυνη.Για των θεμα των Τουρκων,αγοραζουν το πλειοψηφικο πακετο,προφανως για εθνικους λογους(για τους ιδιους που τα τουρκοσιριαλ παιζονται δωρεαν στα Ελληνικα καναλια,για τους ίδιους που εχουν κανει μια χαψια τις επιχειρησεις της Θρακης).1000 φορες να βαλει λουκετο,παρα να περασει στα χερια Τουρκων.

      Διαγραφή
    7. Λουκετο...???
      Αυτο να το πεις σε αυτους που δουλευουν ακομα εκει και στις οικογενειες τους, και δεν εχω καμια σχεση προσωπικα με την Θρακη.

      Διαγραφή
    8. Eίναι η γνωμη μου και λογαριασμο δεν θα δωσω σε κανεναν. Τι θα πω και που θα το πω, ειναι θεμα δικο μου.

      Διαγραφή
  2. ΙΔΟΥ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ:
    http://www.reocities.com/SouthBeach/strand/5568/Texts/european_nic.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παναγιωτη εισαι ωραιος.Την αποθηκευσα την σελιδα ειναι θησαυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν, έκατσα και τη ρούφηξα τη λίστα. (Με το καλό ν' αρχίσω και τους τηλεφωνικούς καταλόγους!)

    Είναι ακριβώς της εποχής που μάζευα πακέτα, αλλά έλα που δε θυμάμαι πότε ακριβώς ήταν!

    Πάντως, δεδομένου ότι ο Zigsam δίνει περιεκτικότητες και χρονολογίες για τα πακέτα του, είναι πριν το 1999 (σύγκρινα τα γαλλικά Γκολουάζ και Ζιτάν της λίστας με αυτά του Zigsam). Επίσης, είναι μετά την κυκλοφορία της Χρυσής Κασετίνας, που ο Βασίλης την τοποθετεί στο 1996 (σχόλιο εδώ στην ανάρτηση "Καρέλια φίλτρο", Αύγ. 2009) αλλά το Μ. Ρόδο στο 1993 (στο μπλογκ του στην οικεία ανάρτηση, Ιαν. 2012). Στη λίστα περιλαμβάνονται σήματα όπως Σέρτικα, Ξάνθη και άλλα καταργημένα, πράγμα που θα μας έδινε ένα terminus ante quem αν ήξερα τη χρονιά που καταργήθηκαν. Πάντως γενικά είμαστε κάπου στα μέσα της δεκαετίας '90.

    Παναγιώτη, αν ξέρεις ακριβώς τη χρονιά πες μας να μην κάνω άλλο τον Σέρλοκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περι Χρυσης Κασετινας νομιζω είχε γραψει σε κάποια αλλη αναρτηση ο Ανδρεας Καρελιας πως πρωτοκυκλοφορησε απο το 93 εως το 95 για της αγορες Αγγλιας και ΗΠΑ ως ανατολικο χαρμανι(Superior Oriental).Μετα αλλαξαν το χαρμανι σε Superior Virginia και λανσαριστηκε και στην Ελλαδα.Αρα η λιστα πρεπει να ειναι απο το 96 ή το 97.
      Πολυ ενδιαφερον για τους νεους καπνιστες ειναι να δουν τις τοτε αναλογιες,αλλά και το ότι τα πολλα παραδοσιακα τσιγαρα της εποχης αν και εχουν την ίδια ή και περισσοτερη πισσα με τα ξενα ή τα Ελληνικα ξενου τυπου,η νικοτινη τους κυμενεται απο 0,6 εως 0,8.
      Τα Καρελια Σερτικα δεν τα θυμαμαι,αν εχει αναμνησεις ο Βασιλης ας τις γραψει.

      Διαγραφή
    2. Ήταν μάλλον γνωστά ως Σέρτικα Λαμίας (απλώς τα έβγαζε ο Καρέλιας). Άφιλτρο στούκι με πολύ όμορφο πακέτο, κατακόκκινο, αρχικά κασετίνα και στη συνέχεια μαλακό μικρούλι σαν του Κάμελ άφιλτρου.

      Ήταν επιβίωμα μιας εποχής που πολλά τσιγάρα ονομάζονταν με μια απλή περιγραφή. Σέρτικα σημαίνει βαριά, και στο βιβλίο του ΕΛΙΑ που ξαναξεσκόνισα αυτές τις μέρες βρήκα πολλές παλιές μάρκες που ονομάζονταν «Σέρτικα τάδε περιοχής», «Γλυκοσέρτικα δείνα περιοχής», ή απλώς «[όνομα εταιρείας] + Σέρτικα», κάπως όπως λέγαμε μέχρι πρότινος «Κάμελ Λάιτς».

      Ο Βασίλης τα έχει ήδη πει (βλ. ανάρτηση Καρέλια Φίλτρο).

      Διαγραφή
  5. μαγκες ξερει κανενας που αγοραζουν χαρτακια φορου τσιγαρων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσφατα ακουσα και εγω κατι τετοιο. Μηπως εχει καποιος πληροφοριες;

      Διαγραφή
    2. ξερεις ποσο αγοραζουν τους φορους εχω μαζεψει μερικους

      Διαγραφή
    3. Μιλάμε για συλλογή όπως π.χ τα γραμματόσημα ή κάτι άλλο πιο ... πονηρό??

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα,
    εντυπωσιακή η δουλειά που κάνετε πάνω σε ένα θέμα γενικά ταμπού.
    Το Φεβρουάριο εγκαινιάζουμε στη γκαλερί Τεχνοχώρος μια έκθεση με θέμα το κάπνισμα και θα θέλαμε να καλέσουμε εσάς και τους αναγνώστες σας. Παρακαλώ αν μπορείτε να στείλετε κάποιο e-mail επικοινωνίας στο info@technohoros.org.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή