ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Nat Sherman Cigarettellos

 Aπο τον φιλο του blog Πέπε,ελαβα την παρακατω τσιγαροκριτικη για τα Nat Sherman Cigarettellos.Την δημοσιευω αυτουσια:


Nat Sherman Cigaretellos

Ο Νατ Σέρμαν, και οι απόγονοί του που κρατάνε σήμερα την εταιρεία, ασχολούνται με την κατασκευή των καλύτερων τσιγάρων στον κόσμο. Φυσικά «το» καλύτερο στον κόσμο είναι πολύ σχετική έννοια· τον ίδιο τίτλο άλλωστε διεκδικούν επαξίως κι άλλες εταιρείες. Πάντως προσωπικά μπορώ να καταθέσω ότι οι απόγονοι του Νατ Σέρμαν έχουν βγάλει τα καλύτερα τσιγάρα που έχω καπνίσει.

Όπως συμβαίνει συχνά με τα είδη υπερπολυτελείας, δεν ακολουθούν τα καθιερωμένα στάνταρ κατηγοριοποίησης. Έτσι το Nat Sherman Cigaretello δεν είναι ούτε κλασικό άφιλτρο, ούτε κιγκσάιζ, ούτε κατοστάρι· είναι ένα τσιγάρο με δικό του μέγεθος, που η εταιρεία ονομάζει queen size: χωρίς φίλτρο, μήκος 101 χιλιοστά, πάχος μια ιδέα μικρότερο από το κλασικό αλλά όχι σλιμ.

Η ονομασία cigaretello, δηλαδή κάτι που είναι μεταξύ cigarette (τσιγάρου) και cigarillo (πουρακίου), είναι πολύ εύστοχη. Τυπικά είναι βέβαια τσιγάρο· όμως η διαδικασία του καπνίσματός του παραπέμπει αρκετά σε πουράκι. Είναι ένα μακράς διάρκειας κάπνισμα, που μπορεί να φτάσει από μίνιμουμ 11-12 λεπτά αν καπνίζεις μανιωδώς, κατά μέσον όρο γύρω στα 15 με νορμάλ ρυθμούς, μέχρι και 20 λεπτά πιο χαλαρά, με την ποιότητα της γεύσης να εξελίσσεται καθ’ οδόν. Και η ίδια η γεύση παραπέμπει σε πούρο· πιθανόν να περιέχει (και;) καπνά πούρου, αλλά δεν είμαι σε θέση να το βεβαιώσω. Το πακέτο δεν αναφέρει κάτι σχετικά. Και βέβαια η παραπομπή σε πουράκι ενισχύεται και από την εμφάνιση, με το σκούρο καφέ τσιγαρόχαρτο, όπου η μάρκα είναι τυπωμένη με αχνά ασημένια γράμματα που δε φαίνονται αν δεν τα ψάξεις.

Είναι αναμφισβήτητα βαρύ, αλλά ούτε κατά διάνοιαν στούκας. Ολοστρόγγυλη, μεστή γεύση, ελαφρώς γλυκειά, που σέβεται πιστεύω ακόμη και τα λαιμά των πιο λάιτ καπνιστών (το δοκίμασε και φίλος που δεν καπνίζει ολωσδιόλου και δεν είχε πρόβλημα). Καταπληκτικό άρωμα που γεμίζει το χώρο δημιουργώντας ατμόσφαιρα ήρεμης πολυτέλειας. Θεωρώ ότι η ιδανική στιγμή να καπνιστεί είναι μετά από ένα καλό δείπνο, αφού έχουμε σηκωθεί από το τραπέζι και έχουμε μεταφερθεί στο σαλόνι για τον καφέ ή το κονιάκ. Δείπνο και όχι γεύμα, γιατί μόνο το βράδυ η ροή του χρόνου ευνοεί τέτοιες απολαύσεις. Του αξίζει οπωσδήποτε να καπνιστεί σε καθαρό τασάκι. Τώρα θα μου πεις, τι αμπελοφιλοσοφίες είναι αυτές; Κι όμως, αυτό το τσιγάρο σού επιβάλλει τον σεβασμό.

Είναι λίγο λυπηρή η στιγμή που πρέπει να το σβήσεις. Στραπατσάροντας τη γόπα και την τελευταία κάφτρα κάνεις μια βάρβαρη κίνηση, και θ’ ακούσεις τη γόπα να παραπονείται με άσχημους καπνούς και με αντίσταση στο ζούπηγμα. Είναι πολύ προτιμότερο να έχεις μια «σβήστρα» μες στο τασάκι (ένα στενό δαχτυλίδι όπου χώνεις το τσιγάρο και σβήνει ήρεμα από έλειψη αέρα). Αλλιώς, μπορείς απλώς να το αφήσεις και θα σβήσει μόνο του.

Το σκούρο καφέ χαρτί είναι γλυκό, μάλλον με γλυκόρριζα σαν τα πορτοκαλιά Ρίζλα. Εφόσον είναι συνηθισμένος κανείς στα άφιλτρα και δεν τα σαλιώνει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, αυτή η γλυκάδα (πιθανώς όχι ευχάριστη σε όλους) μπορεί να περάσει εντελώς απαρατήρητη. Υποψιάζομαι ότι την επέλεξαν όχι για να γλύφεσαι και να γλυκαίνεσαι, σαν να χρειαζόταν κι ένα ζαχαρωτό μαζί με το τσιγάρο, αλλά γιατί έχει κάποιου είδους συμβολή στη συνολική γεύση του καπνού που εισπνέεις.

Ο καπνός είναι πυκνός, τόσο που το τσιγάρο είναι σκληρό σχεδόν σαν ένα μολύβι. Η «smokability» (καπνισιμότητα) φτάνει σε επίπεδα που πραγματικά τα θεωρώ αδιανόητα.  Τραβάς πολύ, η κάφτρα δεν παραμεγαλώνει· τραβάς λίγο, δε σβήνει· δεν τραβάς καθόλου, παραμένει αναμμένο χωρίς να σώνεται και να το καπνίζει ο αέρας. Τίποτε δε διαταράσσει την ομαλή καύση. Μόνο μια φορά μέσα στο πακέτο έτυχα και σε μια μικροανωμαλία −έπεσα σε «πέτρα» και η κάφτρα άρχισε να πετάει κάτι εξαμβλώματα−, αλλά δεν το κάνω θέμα. Μισό λεπτό από τα 15-20 που κάπνισα ήταν προβληματικό. Στη γη είμαστε, όχι στον παράδεισο.

Αν κάποιος μετά από τόση ώρα καπνίσματος βαρεθεί και δε θέλει να το τελειώσει, ας το πετάξει. Κρίμα μεν, αλλά ένα τέτοιο κάπνισμα σημαίνει ότι θες να προσφέρεις στον εαυτό σου (ή να σου προσφέρει κάποιος) μερικές στιγμές τόσο αριστοκρατικής πολυτέλειας που και η σπατάλη είναι θεμιτή.

Δεν καπνίζεις εύκολα δεύτερο και σίγουρα όχι τρίτο μέσα στην ίδια βραδιά. Αυτό είναι λίγο πρόβλημα, γιατί αν τα τσιγάρα μείνουν πολλές μέρες στο ανοιχτό πακέτο φοβάμαι ότι θα χαλάσουν. Θα πρότεινα να περιμένει κανείς να ανοίξει το πακέτο τη μέρα που θα βρεθεί σ’ ένα τέτοιο δείπνο, να κεράσει όλη την παρέα από ένα ή δύο τσιγάρα, και όσα περισσέψουν να τα καπνίσει μέσα στις επόμενες μέρες, ανά ένα ή ανά δύο όποια στιγμή φαίνεται πιο κατάλληλη (απογευματινός καφές, βραδινό ποτό).

Πακέτο κασετίνα, μ’ ένα ντιζάιν που για να πω την αμαρτία μου δε βρίσκω να συμφωνεί και πολύ με την όλη πολυτέλεια του πράγματος. Μου θυμίζει −και ίσως είναι− λιθογραφία από την εποχή που η μονοχρωμία, η διχρωμία, η τριχρωμία και η τετραχρωμία είχαν σημαντική διαφορά στο κόστος. Τα τσιγάρα κάθονται πλαγιαστά, αντίθετα από την κλασική διάταξη της κασετίνας και όλων γενικά των πακέτων. Δεν υπάρχει νεκροτάμπελο, μόνο μια διακριτική προειδοποίηση υγείας, όμορφη και πολιτισμένη (αναπάντεχο από την κοιτίδα της ανελευθερίας, τις ΗΠΑ!). Επίσης δεν αναγράφονται περιεκτικότητες σε πίσσα κλπ., πράγμα που αντίθετα από το νεκροτάμπελο δε θα μ’ ενοχλούσε να υπάρχει. Το πακέτο έχει 20 τσιγάρα και η κούτα 5 πακέτα. Δε γνωρίζω την τιμή, αλλά όποια κι αν είναι συμφέρει.

Στη φωτογραφία βάζω κι ένα ελληνικό άφιλτρο πακέτο σαν μέτρο μεγέθους. Το μήκος του ελληνικού άφιλτρου είναι όσο το μήκος ενός στριφτού τσιγάρου.

36 σχόλια:

  1. Φίλε Περικλή πραγματικά πολύ ωραία, καλογραμμένη και κυρίως μερακλίδικη η κριτική σου ... Να υποθέσω ότι σε αυτά τα τσιγάρα βάζεις χέρι μόνο αν έχεις γνωστός στις ΗΠΑ, έτσι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάντως έτσι τα απέκτησα (γι` αυτό και δεν άμαθα την τιμή τους!)

    Θα υπάρχουν και σε κανένα eμάγαζο φαντάζομαι.

    Σ` ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ομορφη και περιγραφικη κριτικη!Αν και δεν καπνιζω cigarillos, αυτα θα τα δοκιμαζα, αν κυκλοφορουσαν εδω, μονο και μονο λογω της παρουσιασης που εκανες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΛΛΑ ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΝΑΛΥΣΗ,ΣΧΕΔΟΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ!ΜΠΡΑΒΟ,ΠΕΤΡΑΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. katalavaino oti isos den einai to katalalilo meros gia na kano autin tin erotisi,alla den ksero pou na tin kano! Opote,tha ithela na mou proteineis kapoio kalo paketo tsigaron apo tin tourkia,kathos kapoioi filoi pigan diakopoes ekei kai th ithela na tous kano kapoia paraggelia kathos latreuo na dokimazo kainourgia tsigara,euxaristo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω να παω Τουρκία απο το 2007. Προσωπικα λατρεψα το Samsun 216(δες και το αφιερωμα Δεκεμβριος 2009). Καπνισα επισης και τα Tekel που ειναι αρκετα καλα τσιγαρα. Δεν ειμαι μεγαλος γνωστης των τουρκικων τσιγαρων,αλλα η γνωμη μου ειναι να δοκιμασεις αφοβα τις παραδοσιακες τους μαρκες. Απο τα ξενα τσιγαρα εκει,αν θυμαμαι καλα καπνιζαν πολυ Parliament και Winston Premier.

      Διαγραφή
  6. Πετράν γράψε κάτι αν γίνεται για τον καπνο Φιλιπ Μόρις κόκκινο και μπλέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον δοκίμασα αλλα δεν θα του κανω αφιερωμα,αν και καθαρος απο σκουπιδια,μη αρωματικος και στην αριστη υγρασια,δεν μου εκανε καμια εντυπωση στην γευση που και συν τις αλλοις τον βρηκα και ελαφρυ.Θα τον θεωρουσα καλο καπνο ως βαση για να κανεις δικα σου χαρμανια ήτε με χωραφισιο ήτε με δυνατοτερους καπνούς.

      Διαγραφή
    2. Πέτρο, αφού τον δοκίμασες η γνώμη μου είναι να γράψεις κάτι. Η γνώμη σου για καπνά που δε σε ενθουσίασαν είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και χρήσιμη όσο και για κείνα που σου άρεσαν. Άλλωστε οι συγκεκριμένοι δύο καπνοί είναι το γεγονός αυτών των εβδομάδων: ερωτήσεις και σχόλια στα μπλογκ, ανακοινώσεις και διαφημίσεις στα περίπτερα...

      Διαγραφή
    3. Δεν εχω να γραψω και πολλά παραπάνω,5 τσιγαρα εκανα και την εστειλα την σακουλα. Μαλλον χρησιμοποιουν καπνα μόνο Virginia,στο blending κατι παει στραβα,απουσιαζουν τα καπνα γευσης.Καλες πρωτες υλες,πολυ βαρετο αποτελεσμα.
      Ωραια ιδεα θα ηταν να κυκλοφορουσε η Φιλιπ Μορρις καπνο Ασσο το γνησιο χαρμάνι.

      Διαγραφή
    4. Ωραία ιδέα όντως. Δεν υπάρχει ούτε ένα ανατολικό στριφτό (κάτι μου λέει ότι το έχω ξαναγράψει καμιά 50ριά φορές αυτό το σχόλιο!).
      Πιστεύω ότι αν έβγαινε θα το καθιέρωνα.

      Διαγραφή
    5. Τέτοιος καπνός μόνο υπό το όνομα "ζιτάν" θα μπορούσε να κυκλοφορήσει.


      Τον "ζητάν" αλλά δεν τον βγάζουμε.

      Διαγραφή
  7. Ξέρει κανείς τον λόγο γιατί δεν εισάγονται στην Ελλάδα τα τσιγάρα Nat Sharman? Δεν το θέλει ο παραγωγός ή έμποροι? Δεν πιστεύω να μην υπάρχει αρκετή ζήτηση. Βέβαια αυτή η κατηγορία τσιγάρων έχει απο μόνη της κάπως περιορισμένη ζήτηση, αλλά δεν πιστεύω να μην πιάσει μεγάλο κοινό στην κατηγορία του, άλλωστε π.χ. excellence νομίζω έχει αρκετά μεγάλη ζήτηση. Δεν πιστεύω το Nat Sharman να μην πιάσει αρκετό κοινό ώστε να συμφέρει η εισαγωγή του. Τι φταίει λοιπόν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα Nat Sherman αν δεν κάνω λάθος κυκλοφορούν μόνο στην Αμερική, δεν φτιάχνονται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην ΕΕ δεν εισαγεται κανενα αμερικανικο τσιγαρο.Νομιζω παντως πως η Nat Sherman στελνει τα προιοντα της σε Ρωσσια και Ντουμπαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν θα γίνει έκπληξη αν κάποτε θα μάθουμε ότι οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα τσιγάρα όρισαν ίδιες oi καπνοβιομηχανίες για να αποκλείσουν τους ανταγωνιστές απο την ευρωπαϊκή αγορά.
    Και εγώ άκουσα ότι Nat Sherman εισάγονται σε Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. άσχετο, αλλά μήπως μπορείς να κάνεις και ένα άρθρο με χαρτάκια (κυρίως) και φιλτράκια για τα στριφτά; μιας και θα έχεις κάποια "εμπειρία"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα Νατ Σέρμαν (και, υποθέτω, όλα τα αμερικάνικα τσιγάρα) μεταξύ άλλων δεν αναγράφουν περιεκτικότητες. Είμαι βέβαιος ότι υπερβαίνουν κατά πολύ τις εδώ επιτρεπόμενες. Το λέω όχι μόνο βάσει της γεύσης, αλλά και της ποσότητας: ένας τρόπος να έχει το τσιγάρο λιγότερη πίσσα είναι να έχει λιγότερο καπνό, και αυτό γίνεται κατά κόρον εδώ. Τα συγκεκριμένα Νατ Σέρμαν που παρουσίασα είναι κατοστάρια άφιλτρα με πάρα πολύ πυκνό (επομένως πολύ) καπνό μέσα. Πιστεύω ότι αν φτιάξεις ένα τέτοιο τσιγάρο (τόσο μεγάλο, τόσο πυκνό, και άφιλτρο) ακόμα και με το χαρμάνι ενός δικού μας τσιγάρου από αυτά που πιάνουν 0,1 και 1, και πάλι θα ξεπεράσει τα όρια.

    Οπότε η μόνη πιθανότητα να εισαγόταν αυτό το σήμα στην Ελλάδα θα ήταν αν κυριολεκτικά εισαγόταν μόνο το σήμα (το τυπωμένο όνομα), κι όχι το τσιγάρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. παιδιά, βέβαια το θέμα είναι πολυ υποκειμενικό και όμως. Ποιος είναι κατα την γνώμη σας αυτήν την στιγμή ο καλύτερος καπνός στην ελληνική αγορά (με εξαίρεση τους ελαφρότερους)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ψάξου για χύμα καλύτερο. Μην περιμένεις να βρεις τίποτα αξιόλογο από τους εργοστασιακούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στην Θεσσαλονίκη που μπορώ να αγοράσω χύμα ξέρει κανείς? εσύ Μαύρο Ρόδο απο την Αθήνα είσαι αν θυμάμαι καλά. Πέτρο μήπως ξέρεις εσύ ?

    Για το Nat Sharman θυμήθηκα ότι παλιά όταν έψαχνα το Nat Sharman κάποιος μου είπε αν θυμάμαι καλά ότι υπάρχει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα και εδώ στην Θεσσαλονίκη αλλά, μόνο πούρα. Οπότε όποιος ενδιαφέρεται για τα πούρα νομίζω μπορεί να βρει και ενδεχομένως και τα πουράκια που απ'οτι καταλαβαίνω δεν έχουν αυστηρούς περιορισμού στις προδιαγραφές. Αν το βρει κανείς να μας το πει και εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως αυτά είναι τσιγάρα.

      Νικόλα δεν ξέρω αν με τα χύμα θα βρεις το ό,τι καλύτερο. Καπνίζω χύμα εδώ και μερικούς μήνες. Ένας από τους παραγωγούς έβγαζε καπνό που πραγματικά μου άρεσε πολύ, αλλά πάντα θα πρέπει να κάνεις κάποιους συμβιβασμούς. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι ποτέ δεν είναι κομμένα για στριφτό, οπότε ταλαιπωρείσαι λίγο στο στρίψιμο. Καλά, ίσως φταίει και η συνήθεια του εργοστασιακού καπνού (κι αν από ντομάτα σουπερμάρκετ γυρίσει κανείς σε ντομάτα από περιβόλι θα έχει ακανόνιστο σχήμα και χτυπήματα, θα είναι καλύτερη αλλά λιγότερο "στρόγγυλη" να το πω έτσι...)
      Μετά του εν λόγω του σώθηκε η σοδειά και άρχισα να ψάχνομαι από δω κι από κει, και δεν έχω βρει πραγματικά καλό καπνό. Αν θες να συνδυάσεις τη χαρά του φυσικού προϊόντος με πολύ χαμηλές τιμές αλλά με κάποιο τίμημα στο πόσο θα το ευχαριστηθείς, ψάξε. (Εγώ είμαι Αθήνα, δεν μπορώ να σου προτείνω κάποιον)

      Διαγραφή
  16. Να πω την αλήθεια Πέπε, απογοητεύτηκα πολύ απ τα τσιγάρα. Βαρέθηκα να καπνίζω έτσι απο συνήθεια και έψαξα κάτι ποιό απολαυστικό για να αλλάξω την λογική του καπνίσματος απο την συνήθεια προς την απόλαυση μεταξύ άλλων και για να καπνίζω λιγότερα. Δοκίμασα σχεδόν τα πάντα ότι υπάρχει στην ελληνική αγορά αλλά δεν βρήκα κάποιο πραγματικά απολαυστικό τσιγάρο. Δοκίμασα μερικά καπνά αλλά σ αυτά το μόνο καλό είναι η μυρωδιά που βγαίνει όταν ανοίγεις την σακούλα)) ενώ μόλις ανάβεις το τσιγάρο ..αέρας καπνιστός και τα περισσότερα είναι και ελαφρά καπνά. Το μόνο που καπνίζω και απολαμβάνω είναι διάφορα πουράκια που δοκιμάζω κατά καιρούς, εκείνα με φίλτρο που μπορείς να τα καπνίζεις όπως το τσιγάρο εισπνέοντας βαθιά, αλλά αυτά σου βγαίνουν πανάκριβα, ειδικά αν είναι καλής ποιότητας. Οπότε είπα μήπως στο χύμα καπνά θα μπορέσω να βρω μιά φυσική γεύση και άρωμα. Να πω την αλήθεια ποτέ δεν είχα δοκιμάσει φυσικά καπνά χύμα απλώς είχα την ιδέα ότι θα πρέπει να είναι αρκετά βαριά και να έχουν μια έντονη γεύση και άρωμα σαν αυτά που έχουν τα πούρα ή κάνω λάθος? Τα υπόλοιπα όπως πχ το ότι δεν είναι καλά καμμένα δεν νομίζω να με ενοχλεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα... Εφόσον το ξέρουμε ότι καλά καπνά υπάρχουν, έστω κι αν δεν τα βρίσκουμε σε ΚΑΝΕΝΑ τσιγάρο έτοιμο ή στριφτό, και ξέρουμε ότι πολλά από αυτά βγαίνουν στην Ελλάδα, είναι λογικό ότι στην αγορά του χύμα μπορεί να βρει κανείς αυτό που δε βρίσκεται αλλού.
      Αλλά θα παίξεις πολλά ζάρια! Δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων ποιος παραγωγός έχει καλά καπνά, δεν είναι ούτως ή άλλως τόσο εύκολο να βρεις παραγωγούς ή προμηθευτές όσο το να διαλέξεις μάρκα από το περίπτερο, και επιπλέον όποιος βγάζει τα καλύτερα καπνά δεν είναι κατ' ανάγκην κι εκείνος που ξέρει να τους κάνει την καλύτερη κατεργασία ώστε αυτό που θα καπνίσεις να είναι αντάξιο της 1ης ύλης. Ένας άτεχνος ή προχειρατζής μπορεί να χαραμίσει την καλύτερη 1η ύλη. Για παράδειγμα ορισμένα καπνά έχουν νόημα μόνο μέσα σε χαρμάνι, αλλά το σωστό χαρμάνι είναι επιστήμη, δεν είναι παίξε γέλασε. Να, αυτές τις μέρες πήρα κάτι τέτοια (μπασμά Ξάνθης ολόσκετο) και πραγματικά δεν ξέρω τι να τον κάνω, φαίνεται να είναι καλός αλλά μου είναι άχρηστος! Και είναι λογικό, δεν απαιτούμε από τον αγρότη να είναι και μάστερ μπλέντερ.

      Εν πάση περιπτώσει και την καλύτερη φέτα είναι βέβαιον ότι δεν τη βγάζει η ΕΒΓΑ αλλά κάποιος τσομπάνος που μπορεί να μην τον βρούμε και ποτέ, αλλά αξίζει να τον ψάξουμε.

      Διαγραφή
    2. Το χύμα έχει πραγματικά καταντήσει μπαρμπούτι τώρα που έγινε της μόδας, ο κάθε άσχετος πετάγεται και πολλές φορές εκμεταλλεύεται με εξωφρενικές τιμές που ναι μεν είναι φθηνότερες από τα εργοστασιακά αλλά ο νέος αγοραστής που δεν γνωρίζει τις τιμές του χύμα καπνού δεν θα καταλάβει ότι πληρώνει το προϊόν σε υπερδιπλάσια τιμή. Γενικά μπασμά πάνω από 40-50 € το κιλό μην πάρεις.

      Διαγραφή
  17. O καλος καπνος υπαρχει,το θεμα εινσι καπνιζεται ακατεργαστος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ακριβώς: το θέμα είναι, καλός για ποιον; Εδώ κοιτάμε να είναι καλός για τον καπνιστή, όχι για τον εκτιμητή καπνών ή για μια εταιρεία που αφού τον πάρει και τον κόψει έτσι και τον ράψει αλλιώς και τον κάνει και τον ράνει θα βγάλει ένα πολύ καλό τσιγάρο.
      Κάποιοι καπνίζονται πάντως. Ίσως να μην είναι εντελώς ανεπεξέργαστοι.

      Διαγραφή
  18. kukloforei rush kasetina se afiltro?? an nai pws tn zhtaw??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΚΑΛΗΣΠΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΟΡΡΥ ΠΟΥ ΒΑΖΩ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ....ΛΟΙΠΟΝ...ΜΟΥ ΕΠΕΣΕ ΕΝΑΣ ΧΩΡΑΦΙΣΙΟΣ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΡΙΑ...ΚΑΠΝΟΣ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΧΥΡΟΥ...ΚΑΤΑΚΙΤΡΙΝΟΣ....ΛΕΩ ...ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΙΔΑ ...ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟΣ ΟΣΟ ΜΙΑ ΤΡΙΧΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΥΡΩΔΙΑ..ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΠΑ...ΣΤΡΙΒΩ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑ ΨΙΛΑΔΑΚΙ...ΡΟΥΦΑΩ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑ...Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΙΔΕΑ ΟΤΙ ΚΑΠΝΙΖΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΑΣΜΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΠΝΙΣΕΙ ΠΟΤΕ....ΟΟΟΟΟΟΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ...1ΚΙΛΟ 20ΕΥΡΟΥΛΑΚΙΑ!!!!ΔΩΣΑΜΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ...Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΠΕΡΑΤΗ...ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΗ...ΠΑΡΟΤΙ ΛΙΙΙΙΙΓΟ ΜΟΝΟΤΟΝΗ..ΔΕΝ ΣΕ ΚΟΥΡΑΖΕΙ...ΑΥΤΑ...ΤΑ ΛΕΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω τις πρώτες λέξεις και λέω «ε όχι ρε παιδιά και χωραφίσιο εισαγωγής!». Αλλά άμα είναι έτσι όπως τα λες φίλε Τζώνυ, τότε άξιο το εικοσάρικο που πήρε ο Αλβανός και κρίμα στους 5-6 τουλάχιστον Έλληνες παραγωγούς (όσους έχω πετύχει και δοκιμάσει) που δεν μπορούν να τον συναγωνιστούν.
      Αν και βέβαια στα χωραφίσια δύσκολα παίζει συναγωνισμός, το θέμα είναι κυρίως να βρεις άκρη, όχι και να την αξιολογήσεις. Αλλά αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και απαιτήσεις. Αν λοιπόν ο ξένος παραγωγός τις ικανοποιεί καλύτερα, τότε κρίμα αλλά αυτός κερδίζει.
      Σημείωση: το ψιλοκομμένος σαν τρίχα μάλλον για προτέρημα μού ακούγεται.

      Διαγραφή
  20. και οχι ανεπεξεργαστος οχι δεν καπνιζετε...υπαρχει μια διαδικασια...ο πατερας μου παλια δουλευε σε καπνεργοστασιο....εδω καρδιτσα...τον ειδε τον συγκεκριμενο που αναφερω και ειπε οτι εχει επεξεργαστει...αλλωστε φαινοταν και με το ματι..τεσπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. paidia kalispera.. kat' arxin pl wraio to blog sugxarhthria!! tha ithela n kanw mia kapws akurh isws erwthsh..mhpws 3erete pote katargithikan t tsigara aroma???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To 2005 με το κλεισιμο της καπνοβιομηχανιας Κερανης.

      Διαγραφή
  22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Επειδή παιδιά δεν ξέρω καθόλου από πουράκια - cigarillos και θέλω να δοκιμάσω θα ήθελα να σας κάνω μερικές ''χαζές'' ερωτήσεις:
    1)τα πουράκια χρειάζονται κόφτη όπως τα πούρα;
    2)κανονικά δεν κατεβάζουμε τον καπνό, σωστά;
    3)τα πουράκια του περιπτέρου π.χ. moods(βγαίνουν με φίλτρο και άφιλτρα;;), cafe creme είναι δεκάδες; πόσο κοστίζουν;
    Ευχαριστώ και ζητώ πάλι συγγνώμη για τον καταιγισμό των χαζών και άσχετων με την ανάρτηση ερωτήσεών μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και ακόμη τα cafe creme είναι μόνο άφιλτρα ή υπάρχουν κ με φίλτρο; Γενικά σε ποιες εκδόσεις βγαίνουν;;
      Συγγνώμη αν σας κουράζω!

      Διαγραφή