ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Lucky Strike Click & Roll



 Η αρχη εγινε πριν λιγα χρονια με το Camel Crush,το πρωτο τσιγαρο με ειδικη καψουλα που μπορουσε να μετατραπει απο κανονικο σε μεντα,ετσι ωστε να ο καπνιστης να επιλεγει την γευση του. Ενδιαφερουσα ιδεα για τα Αμερικανικα στανταρ,αφου το 28 % της αγορας,ανοικει σε τσιγαρα μεντας,ενω 3 στου 4 μαυρους καπνιστες προτιμουν αυτο τον τυπο τσιγαρου. Την ιδεα την ακολουθησαν και αλλες μαρκες διεθνως,οπως Marlboro,Camel(JTI),Dunhill,Lucky Strike.Δεν περιμενα ποτε πως ενα τετοιο τσιγαρο θα εμπαινε στην Ελληνικη αγορα,αφου τα τσιγαρα μεντας δεν ειναι παραπανω απο το 0,1% του συνολου.Και ομως η BAT,που παιζει τα ρεστα της στην Ελλαδα με πολλα νεα προιοντα,εφερε και το Click and Roll απο την Πολωνια,ευτυχως οχι σαν Light τσιγαρο που κυκλοφορησε στις περισσοτερες Ευρωπαικες χωρες,αλλα σαν Full Flavor.
   H αληθεια ειναι πως αυτα τα high tech προιοντα με τα αναλογου αισθητικης πακετα,δεν με ψηνουν καθολου,ομως η περιεργεια υπερισχυει και εκανα το πειραμα. Με δυο κουβεντες: Aσπρο φιλτρο,ανεκτη προς συμπαθητικη γευση που θυμιζει καπως Muratti οχι στα καλυτερα του,απιστευτα γρηγορη καυση και αν πατησεις την καψουλα προστιθεται μια ηπια γευση μεντας. Αυτο ειναι ολο. Το δοκιμασα,δεν κλαιω τα λεφτα μου,δεν θα ξαναπληρωσω για να το καπνισω.
   Βαθμολογια 5 στα 10.

39 σχόλια:

  1. Συμφωνώ σχεδόν σε όλα, νομίζω πως είναι αρκετά έντονο στη μέντα, πριν χρόνια που κάπνιζα Αύρα δεν ήταν τόσο δυνατό, θα μου πεις το Αύρα ήταν και ανατολικό, πάντως και χωρίς την κάψουλα μιας ψηλή την βγάζει μόνο αν το προσέξεις όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέτρο νομίζω επίσης ότι το 70% των Αμερικάνων ναυτικών, ψαράδων των σχετικών με τη θάλασσα τέλος πάντων καπνίζει τσιγάρα μέντας. Επίσης πολλές γυναίκες και φυσικά σχεδόν όλοι οι μαύροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και επιτέλους είδα ένα Lucky Strike Click and Roll πεταμένο στο δρόμο, δεν το είχα καπνίσει ο ίδιος και παρά το γεγονός ότι κυκλοφορεί μία εβδομάδα ακόμα σπανίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν καπνιζω Light,αλλα τα καλα ειναι συγκεκρημενα Davidoff Gold,Silk Cut μωβ,Muratti, Χρυση Κασετινα Light,BF μπλε,Dunhill μπλε. Oλο και καποιο θα σου κατσει καλυτερα, απο αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. To Excellence τα σπαει,αλλα κανει και 5,20.Αξιζει σιγουρα να το δοκιμασεις. Τα πουρακια και τα πουρα δεν μου αρεσουν,οποτε δεν εχω γνωσεις.Παλαιωτερα ειχα καπνισει La Paz Wilde Aromas,πουρακια ειναι 100% καπνος και φυσικα αρωματικα,που μου ειχαν αρεσει αρκετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα La Paz ναι είναι φθηνά πουράκια, χωρίς χημικά αρκετά δυνατά, μάλιστα στην miniaturas εκδοχή δεν έχουν καν εξωτερικό φύλλο παρά φύλλο δεσίματος, όπως τα τσιγάρα δηλαδή. Είναι χαμηλής ποιότητας με καπνά Ινδονησίας αλλά και αρκετά φθηνά, τα προτείνω. Όλα τα άλλα πουράκια του περίπτερου είναι κάτι βλακείες τίγκα στα χημικά (εννοώ αυτά με το άρωμα βανίλιας, καραμέλας και τα σχετικά). Γενικά αν θέλεις γνήσια πούρα (τα οποία να τονίσω ότι δεν έχουν πρόσθετα όπως τα τσιγάρα) πρέπει να κινηθείς σε πιο ακριβές επιλογές όπως Davidoff, Romeo y Julieta και Ratyagas, αυτά είναι και τα καλά καθώς τα κουβανέζικα πουράκια έχουν ότι περίσσεψε από τα πούρα. Και τα La Paz αναφέρουν ότι δεν έχουν πρόσθετα για να διαχωριστούν από τα υπόλοιπα φθηνά. Δοκίμασε και τα Zino είναι πουράκια miniaturas της Davidoff 5 ευρώ τα 10, καλά αλλά πολύ μικρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα Zino οπως και τα Dunhill cigarillos τα δοκιμασα,ηταν αισχρα.Το La Paz εχει ψιλοτσιμπημενη τιμη,σε καμια περιπτωση δεν ειναι κατωτερος καπνος,απλα ειναι μηχανης και οχι χειροποιητα,παντως ειναι με καθαρο καπνο. Γενικα το πουρο πιστεω ειναι μια βλαχοαπατη,εχω καπνισει και πολυ ακριβα και δεν μου εδωσαν καμια απολαυση. Ολη η μαγεια του καπνου ειναι να κανεις το δικο σου χαρμανι,τωρα να στρψεις απλα ενα φυλλο δεν μου λεει κατι. Ψηφιζω τσιγαρο και πίπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για τα Zino δεν έχω προσωπική άποψη, από τρίτους έχω ακούσει καλά λόγια. Τα La Paz είναι κακής ποιότητας τα καπνά γέμισης Ινδονησίας είναι από τα χειρότερα και την τιμή τους δεν την θεωρώ τσιμπημένη. Ο καθαρός καπνός για ένα πούρο εννοείται δεν χρειάζεται καν να αναφέρεται. Τα πουράκια είναι σχεδόν όλα μηχανής ακόμα και τα κουβανέζικα. Τα πούρα La Paz δεν τα έχω δοκιμάσει παρά κάτι ξεχασμένα puritos τουλάχιστον τριετίας. Με τα Davidoff πουράκια υπάρχει σύγχυση κυκλοφορούν πολλές μουφιές γενικά στα πούρα, τα ακριβά πουράκια την Davidoff είναι πολύ καλά. Τα πούρα Davidoff αποσπούν τις καλύτερες κριτικές πάντως, και μάλιστα κυκλοφορεί και μία εκδοχή όπως τα πούρα των ιθαγενών την Ινδονησίας, τα Davidoff έχουν καπνά Αγίου Δομηνίκου καλής ποιότητας δηλαδή, τα Dunhill επίσης έχουν καλά καπνά μιας και φτιάχνονται από καπνά Νικαράγουας αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει το Robusto κοστίζει νομίζω 10 ευρώ, ίσως λιγότερο. Θα σου πρότεινα να μην ξεκινήσεις με Jose L. Piedra καθώς είναι φθηνά και δεν θα αποκομίσεις και την αρίστη των εντυπώσεων, θα σου πρότεινα το Romeo y Julieta Romeo 3 το οποίο είναι ένα ελαφρύ πούρο με ήπια γεύση και άρωμα σε λογική τιμή 6 ευρώ, δεν είναι κάτι το φοβερό είναι ένα πούρο μέτριο φαντάσου κάτι σαν το marlboro, αλλά καλό για μία αρχή. Προσωπικά άρχισα με Cohiba Siglo I αλλά δεν θα σου το συνέστηνα καθώς όπως και εγώ δεν θα το εκτιμήσεις με την πρώτη φορά. Σχετικά με αυτό που ανέφερες Πέτρο για τα χαρμάνι διαφωνώ τα πούρα φυσικά και διαμορφώνονται πάνω σε χαρμάνια, ίσως αναφέρεσαι στον ισπανικό τύπου που απλώς γυρίζουν ολόκληρο το φύλλο, αλλά τα πούρα έχουν καπνό σε λωρίδες πλέον και φτιάχνονται από επιδέξιους γνώστες. Οι βασικές ποικιλίες είναι οι ligero, seco και volado, που διαχωρίζονται από το ύψος του φυτού, ενώ για το εξωτερικό φύλλο, Κονέκτικατ, Κολοράντο, Σουμάτρας, Μαντούρο και Οσκούρο. Το πούρο είναι επιστήμη, αλλά το κάπνισμα είναι υποκειμενικό.

    Το περίπτερο είναι στην Δάφνη στο πάρκο απέναντι από το Δημαρχείο (οδός Κανάρη) έχει δύο περίπτερα ένα απέναντι από το ταχυδρομείο και ένα στο βάθος του πεζόδρομου, αυτό στο βάθος του πεζόδρομου έχει Καρέλια Excellence.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή επιλογή και τα montecristo, ναι αυτό εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάποιος πληροφόρησε ότι ήρθε στην Ελλάδα και το Camel Crush.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το δοκιμασα συμπτωματικά.Πήγα να ζητήσω Camel Activate για να το δοκιμάσω και μιας και το περίπτερο δεν το είχε μου πρότεινε το click & roll.Xωρίς τη μέντα αρκετά καλό χωρίς να φτάνει το κόκκινο original αδερφάκι του σε πληρότητα γεύσης.Το κόκκινο σκληρό το θεωρώ ιδιαίτερο αλλά καλό τσιγάρο.Η γεύση του click & roll όμοια αλλά κατά τι κατώτερη του red.Όσo για το click με το σπάσιμο της κάψουλας καπνίζεις μόνο μέντα.Καπνό δεν καταλαβαίνω.Το roll,η επαναφορά ρε παιδιά πως γίνεται:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Επαναφορα δεν γινεται. Το Roll ειναι μετα το σπασιμο για να παει η μεντα παντου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το Roll είναι στην ουσία απλώς για διαφημιστικούς λόγους ακούγεται πιο πιασάρικο το Click and Roll, η μενθόλη διαχέεται μία χαρά, αρκεί απλώς να σπάσεις την κάψουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. H iousia mesa stin kapsoula einai kata kapoio tropo vlaveri?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όχι απλή μενθόλη είναι, την τρως πολύ συχνά και δεν το ξέρεις, αν χρησιμοποιείς στο φαγητό τη μέντα, αν μασάς τσίχλες ή παστίλιες, παίρνεις μενθόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μετά το 2ο πακέτο μου προκάλεσε πρωϊνό βήχα..

    Πολύ ωραία η γέυση του, όντως, κανονική τιμή
    + το ότι με την κάψουλα δεν αφήνει μυρωδιά στα ρούχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εμένα για να πω την αλήθεια η γεύση του δεν με αρέσει και από ποιότητα είναι πολύ μέτριο. Απλώς με τη μενθόλη κρύβουν τις ατέλειες μιας και δεν έχουμε μάθει στην Ελλάδα να διακρίνουμε τα καλά και τα άσχημα τσιγάρα μενθόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το δοκιμασα εχθες, το πηρε να το δοκιμασει ενας φιλος μου. Χωρις να σκασω την μεντα μου φανηκε ενα καλουτσικο τσιγαρο, μολις ομως την εσκασα, αν και μου αρεσει η μεντα, μου χαλασε η γευση και δε νομιζω να το ξαναδοκιμασω.
    Χωρις την μεντα 6/10
    Με μεντα 3/10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εγώ πάλι το βρίσκω πολύ μέτριο τσιγάρο γενικά, άγευστο και βρασμένο τυπικό σε αυτήν την τιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να ρωτήσω για τις λέξεις βρασμένο / άβραστο. Τις ξαναθυμήθηκα πρώτη φορά μετά την εφηβεία μου, όπου γενικά λέγαμε "άβραστο" ό,τι μύριζε Ανατολή (από Άσσο και Σαντέ μέχρι σκούρα γαλλικά, Rothhandle κλπ.) και "βρασμένο" κάθε "κανονικό" τσιγάρο. Έχει κάποια βάση αυτό, ή είναι ό,τι να 'ναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Βρασμένα είναι τα τσιγάρο που βγάζουν υγρή αίσθηση σαν τα Lights Virginia (αν θυμάσαι κάτι παλιά Virginia με πορώδες φίλτρο που δεν καπνίζονταν, Rothmans κόκκινο κ.τ.λ.) και άβραστα αυτά που βγάζουν ψημένη σαν τα ανατολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις κλπ, καλό θα είναι κάποια πράγματα να ξεκαθαριστούν.

    Δεν υπάρχουν βρασμένα ή άβραστα καπνά ή τσιγάρα. Αυτός είναι ένας μύθος ο οποίος έχει κυκλοφορήσει μόνον στην Ελλάδα, άγνωστο από που.

    Ολα τα καπνά, όλων των ποικιλιών, χωρίς καμμία εξαίρεση, πρίν κοπούν προκειμένου ο κομμένος καπνός να τσιγαροποιηθεί, υγραίνονται με νερό και ατμό και θερμότητα σε ειδικές εγκαταστάσεις.

    Η ύγρασνη συτή είναι απαραίτητη διότι ξερός καπνός δεν θα μπορούσε ούτε να χαρμανοποιηθεί ούτε να κοπεί, θα γινόταν σκόνη.

    Συνήθως τα burley καπνά, τα οποία χρησιμοποιούνται στα american blend, περνούν μία ακόμη διαδικασία, αυτή του casing, όπου ψεκάζονται με ουσίες όπως κακάο ή κάτι παρόμοιο και στην συνέχεια ακολουθούν την διασικασία του toasting, όπου περνούν μέσα από πολύ μεγάλες θερμοκρασίες προκειμένου οι παραπάνω ουσίες να εισχορήσουν μέσα στους πόρους των burley καπνών. Η διαδιακσία αυτή για τα burley είναι απαραίτητη, διότι τα burley έχουν έντονη την αίσθηση της αμμονίας και δεν θα μπορούσαν να καπνιστούν αλλιώς.

    Στην συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία του χαρμανιάσματος, όπου τα διάφορα καπνά "έρχονται" μαζί και αναμειγνύονται με συγκεριμένες αναλογίες, ανάλογα με την συνταγή του κάθε χαρμανιού.

    Μετά την χαρμανοποίηση ακολουθεί η κοπή.

    Επειδή όμως υγρός καπνός δεν μπορεί να γίνει τσιγάρο, πρέπει να αφαιρεθεί η παραπανήσια υγρασία του κομμένου πλέον καπνού. Αυτό γίνεται στο στάδιο της ξύρανσης, και η αφαίρεση της παραπανήσιας υγρασίας γίνεται με συνδιασμό θερμότητος και αέρα.

    Στην συνέχεια ακολουθεί η πρόσθεση αρωματικών ουσιών, αν η συνταγή του τσιγάρου το απαιτεί, το λεγόμενο top flavour, ή top dressing, και μετά ο κομμένος καπνός αποθηκεύεται προκειμένου να οδηγηθεί στην συνέχεια στην τσιγαροποίηση και το πακετάρισμα.

    Στα τσιγάρα με ανατολικό καπνό, ή δεν υπάρχουν καθόλου burley, ή υπάρχουν σε μικρές ποσότητες. Επίσης τα ανατολικά ή δεν δέχονται καθόλου top flavour, ή δέχονται σε πολύ μικρές αναλογίες πιό ασθενή top flavours.

    Αυτό είναι όλο.....

    Ευχαριστώ

    Ανδρέας Γ. Καρέλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Eυχαριστω για την συμμετοχη κ. Καρελια,ησασταν πολυ κατατοπιστικος με πληροφοριες που ο μεσος καπνιστης ειναι δυσκολο να εχει προσβαση.
    Μια ερωτηση περι του Καρελια Φιλτρο που καπνιζω και ο ίδιος τον τελευταιο καιρο:εμπειρικά διακρινω αναμειξη ανατολικων με βιρτζινια,ισχυει ή ειναι η ιδεα μου?
    Aληθεια,να περιμενουμε συντομα καποιο νεο προιον απο την εταιρεια σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Καρέλια, σχετικά με το μύθο περί βρασμένων και άβραστων καπνών ξεκίνησε στην Αγγλία από την διαδικασία που αναφέρεται, κάποιοι όμως μη σχετικοί που είχαν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις (αποθηκάριοι, μεταφορείς κ.τ.λ.) θεώρησαν ότι πρόκειται για κανονικό βράσιμο. Επειδή, όπως άλλωστε γνωρίζεται, τα Virginia καπνά είναι τα πλέον διαδεδομένα στην Αγγλία επικράτησε ο μύθος ότι τα Virginia βράζονται.

    Μία άλλη εκδοχή που έχω ακούσει είναι ότι πρόκειται για μία λέξη της αργκό των Άγγλων εργατών στην εκεί καπνοβιομηχανία, οι οποίοι ονόμαζαν αυτούς τους χώρους boiling rooms που μεταφράζεται ως δωμάτια βρασμού.

    Δεν ξέρω αν κάποια από τις δύο εκδοχές ευσταθεί.


    Εμείς πάντως αναφερόμασταν στην αίσθηση της γεύσης και όχι στον μύθο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Παιδια τωρα τελευταια βλέπω πεταμενα στο δρόμο πακέτα μαρκας GOLD MOUNT τι τσιγάρα είναι πάλι αυτά περι τίνος πρόκειται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Παρανομα τσιγαρα ειναι,τα πουλανε οι αλλοδαποι για 1 Ευρω το πακετο.Ελπιζω η αστυνομια να κανει την δουλεια της,γιατι δεν ειναι πιστοποιημενα προιοντα και δεν ξερουμε τις προδιαγραφες με τις οποιες κατασκευαζονται,αρα ειναι πολυ πιο επιβλαβη για τον οργανισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Στην Αθήνα τα GOLD MOUNT κυκλοφορούν πραγματικά πολύ αγγίζοντας τα ποσοστά του marlboro. Από ότι έψαξα πρόκειται για ένα Αραβικό τσιγάρο φίλτρου με καπνά Virginia. Δεν το έχω δοκιμάσει. Αν τα τσιγάρα είναι μεν λαθραία αλλά γνήσια άντε πες οικονομικό είναι το θέμα δεν ασχολούνται και πολύ, όχι ότι έχουμε αυτή την πολυτέλεια με τα οικονομικά της χώρας. Αν όμως δεν είναι και γνήσια τότε τίθεται θέμα δημόσιας υγείας και πρέπει να κινηθεί άμεσα η αστυνομία. Το λαθρεμπόριο τσιγάρων πάντως σε όλες τις μεγάλες πόλεις θησαυρίζει ειδικά των τελευταίο χρόνο. Εκεί που έβλεπες που και που να εμφανίζονται τίποτα λαθραία από την Ανατολική Ευρώπη τώρα υπάρχει μέχρι και ποικιλία σε μάρκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Εκτός απ'τα gold mount εγώ είχα δει κάτι πεταμενα chesterfield χρώματος πορτοκαλί με κάτι αραβικά γράμματα... Γενικώς όμως θεωρώ βλακεία να καπνίζει κάποιος τέτοια τσιγάρα. Είχα συναντήσει έναν τυπά που κάπνιζε λαθραία και μου είπε γελώντας <> Θελώ να πω αφου ξέρεις οτι είναι σκατοποιότητα, κοψ' το το ρημάδι...

    Υ.Γ. Η αποκορύφωση: Άστεγος περιφέρεται σε δρόμο, και ξαφνικά σκύβει, πέρνει μια γόπα απο κάτω, την ανάβει, πέρνει 2 τζούρες και την πετάει.... Καταραμένη φτώχεια σε όλο της το μεγαλείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μιλάμε για ένα μαύρο σκληρό πακέτο, σχετικά μίνιμαλ (με κάτι ελάχιστα γράμματα και σχέδια άσπρα) και χωρίς νεκροτάμπελο; Τα είδα κι εγώ.

    Πέπε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Όχι αυτό το Davidoffηδές που λες το έχω πετύχει και εγώ πάντως RGD το λένε νομίζω ή κάπως έτσι.

    Το Gold Mount είναι άσπρο με ένα χρυσό βουνό για σήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πέτρο, ποιό ελαφρύ εργοστασιακό τσιγάρο θεωρείς καλύτερο απ όλες τις απόψεις και ποίον καλύτερο καπνό στριφτού?? Υ.Γ δεν καπνίζω πάνω απο 2 πακέτα το μήνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή