ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Tor Turkish

  Tα Tor ειναι χειροποιητα Βελγικα τσιγαρα,τα οποια βρησκονται μαλλον μονο στην Αγγλικη αγορα σε τρεις παραλλαγες: Turkish,Oriental and Virginia. Εδω θα μιλησουμε για το Tor Turkish, τσιγαρο για το οποιο ειχα μεγαλες προσδοκιες οι οποιες μαλλον δεν δικαιωθηκαν.
   Πολλες πληροφοριες δεν μπορεσα να βρω για αυτο το τσιγαρο,ουτε καν την εταιρια παραγωγης, το πακετο παντως δεν εφραφε τιποτα αλλο,περα απο Tor Turkish,πισσα και νικοτινη + τα ηλιθια μυνηματα και τις φωτογραφιες που επιβαλει η αντικαπνιστικη τρομοκρατια. Στο διαδυκτιο κατορθωσα να βρω και μεταφερω με επιφυλαξη,πως το συγκεκρημενο τσιγαρο ειναι μειγμα τουρκικων καπνων απο την Σαμσουντα και την Σμυρνη.
   Οι εντυπωσεις αντιφατικες: τσιγαρο που δεν σε καιει,ουτε σε ενοχλει,οπως πρεπει να ειναι ενα πολυτελες σημα,απο την αλλη ομως γευση μονοτονη,χωρις αρωματα και την γλυκα που οφειλει να εχει ενα τσιγαρο φτιαγμενο με μυρωδατα ανατολικα καπνα.Μια μικρη αισθηση ανοτολικων,μου εδεινε μονο την ωρα που φησουσα τον καπνο. Θα τολμησω την ιεροσυλια,να θεωρησω αντιπροσωπευκοτικοτερο δειγμα του καλου τουρκικου-ανατολικου καπνου,το λαικο τουρκικο Samsun(δες κριτικη) και αντιπροσωπευτικοτατο το Γερμανικο Orienta(δες κριτικη),παρα το πολυτελες Τor,που δεν πιανει μια ,ουτε καν μπρος στο συμβατικο μαζικης παραγωγης αμερικανικο Camel Turkish Royal.
 Για να μην παρεξηγηθω,δεν μιλαμε καθολου για ενα κακο τσιγαρο,αλλα σιγουρα δεν μιλαμε και για κατι εξαιρετικο.Θα σκεφτω αν θα δοκιμασω και τις αλλες δυο εκδοχες.
   Βαθμολογια 7 στα 10

37 σχόλια:

  1. ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ? ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΜΙΑ 500ΑΡΙΑ (ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ)ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ "ΣΤΡΙΒΟΥΝ" (ΕΧΟΥΝ ΔΛΔ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΣΕΤΙΝΑ ΧΡΑΠΑ ΧΡΟΥΠΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙΣ ΜΕΣΑ ΤΣΙΓΑΡΟΧΑΡΤΟ ΜΕ ΦΙΛΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΚΑΙ ΣΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ?) ΤΣΙΓΑΡΑ? ΠΟΙΟ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πηγα στο και εργοστασιο αλλα υποθετω κατι τετοιο. Αν πας σε καπνομαγαζο εχουν τετοια μηχανηματα + κενα τσιγαρα,για να δοκιμαζουν οι ενδιαφερομενοι αγοραστες τις ποικιλιες. Εχω και εγω δηλαδη ενα φθηνο χειροκινητο στο σπιτι,με το οποιο καπνιζα χωραφισιο καπνο.
    Δεν βλεπω κανενα πλεονεκτημα.
    Παντως το Tor ειναι το μονο τσιγαρο που εχω δει,που δεν εγραφε ονομα μαρκας στο τελος του χαρτιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού είναι βελγικά, δε θα υπάρχουν και στο Βέλγιο; Πρόκειται να το επισκεφθώ σε λίγο καιρό και προγραμματίζω τα ψώνια μου. Όσο κι αν η κριτική σου Πέτρο δεν είναι πολύ ενθουσιώδης, σκέφτομαι να τα δοκιμάσω.
    Γνωρίζεις, ή άλλος κανείς, τη διαφορά από τα Τορ Οριένταλ; Τα Βιρτζίνια δε μ' ενδιαφέρουν...

    Θα ψάξω επίσης για τα Τσιγγάνωφ. Καμιά άλλη πρόταση στο ίδιο μήκος κύματος; Ξέρουμε μήπως αν κυκλοφορούν εκεί τα Ντιμιτρίνο Μπότσάφτερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tor Turkish:
      Με την ευκαιρία που ο Πέτρος διόρθωσε αυτή την εκνευριστική κατάσταση με τα «πρόσφατα» (μπράβο!), επισημαίνω ξανά την παραπάνω ερώτησή μου. Όποιος θέλει ας ρίξει παρακαλώ μια ματιά και στην ανάρτηση Ziganoff (Σεπτ. 2010) για μια παρόμοια ερώτηση. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  4. Τελικά δεν τα εντόπισα στις Βρυξέλες. Ούτε τα Τορ ούτε τα Τσιγγάνωφ. Πήγα σε 4-5 κοινά ψιλικτατζήδικα, σ' ένα που είναι πιο μεγάλο από τα κοινά, και σ' ένα καπνοπωλείο που έχει και τσιγάρα αλλά κυρίως πούρα. Ο τελευταίος ήταν ο μόνος που τουλάχιστον τα Τσιγγάνωφ τα είχε ακουστά, χωρίς να είναι βέβαιος αν υπάρχουν ακόμη στη χώρα.

    Πάντως έχω να δηλώσω ότι τα τσιγάρα είναι πανάκριβα στο Βέλγιο, ενώ τα στριφτά πολύ πιο συφερτικά απ' ότι σ' εμάς. Τα Γκολουάζ κάνουν: πακέτο 20 τσιγάρων (τα άφιλτρα) 5.40, καπνός 5.20 το πακέτο των 50 γραμμαρίων. Πήρα ένα πακέτο τσιγάρα έτσι για το γαμώτο και κάμποσα πακέτα καπνό. Θα σας πω τη γνώμη μου μόλις μου περάσει το κρύωμα που άρπαξα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κριμα ρε Πεπε!Το ιδιο επαθα κ εγω στο Λονδινο!Οχι Sobranie και Tor, αλλα ουτε Dunhill Top Leaf δεν βρηκα.Ουτε στο αεροδρομιο δεν ειχαν Dunhill!
    Τουλαχιστον δεν θα φυγεις απραγος οπως εγω!
    Περαστικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαγκες το θεμα θελει ψαξιμο.Στην Ελλαδα μονο παιζει το βρισκω τα παντα και ευκολα,αλλα ακομα και εδω αν γυρνας τα ψιλικατζιδικα και ζητας ενα Davidoff Magnum ή ενα Excellence κατα 90% θα σε κοιτουν σαν εξωγηινο.

      Διαγραφή
    2. Πράγματι, ούτε στο αεροδρόμιο.

      Ο χρόνος δεν επέτρεπε περισσότερο ψάξιμο, και δεν ήμουν εκεί με ντόπια παρέα που θα μπορούσαν να ξέρουν τα καλά μαγαζιά. Αλλά ευτυχώς είχα σχέδιο Β (τα αγαπημένα μου Γκολουάζ) κι έτσι πράγματι δεν έφυγα άπρακτος.

      Πήρα κι ένα πακέτο Μπέλγκα. Τα Σεν Μισέλ (στο πακέτο που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 120 χρόνια!!) τα είδα κάπου, αλλά είχα άλλες προτεραιότητες. Όταν οι άλλες προτεραιότητες ναυάγησαν δεν τα ξαναβρήκα πουθενά κι έτσι δεν τα πήρα. Πάντως υπάρχουν.

      Να συμπληρώσω ότι τα πακέτα καλύπτονται στην εμπρός όψη κατά 50% από νεκροτάμπελο σε 3 γλώσσες (γαλλικά, φλαμανδικά και -για κάποιο λόγο- γερμανικά), και στην πίσω κατά τα 3/4 από σπλάτερ εικόνες ατόμων στο νοσοκομείο με φρικτές παθήσεις. Στους καπνούς δεν υπάρχουν οι εικόνες.

      Διαγραφή
    3. Απο ότι διαβαζω οι νεοκομμουνιστες της ΕΕ,ψηφισαν πως τα πακετα τσιγαρων θα εχουν 75% προειδοποιηση μπροστα και σπλατερ εικονα πισω.Συντομα και στην αποικία μας.

      Διαγραφή
    4. Αυτό είναι το τελευταίο..εδώ κάποιοι υπεύθυνοι - ανεύθυνοι οικονομολόγοι και γιατροί που είναι σε θέσεις του δημοσίου και φυσικά κάποιοι πολιτικοί επιμένουν να πιέζουν την κυβέρνηση να βάλει νέο καπέλο 2 ευρώ σε κάθε πακέτο για τον ΕΟΠΥΥ. Τότε να δεις τι θα γίνει με τα λαθραία και τα τσιγάρα απ τα Βαλκάνια.

      Πρόσφατα μάλιστα διάβασα μια έρευνα για τις δαπάνες και έσοδα του κράτους στον τομέα της υγείας. Το κράτος λοιπόν, για κάθε ευρώ που πληρώνει για τις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, λαμβάνει άλλα 3 ευρώ απ τους φόρους που βάζει στα καπνικά προϊόντα! Αυτά, για να μην μας περνάνε για χαζούς

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Στην Ελλαδα το συστημα υγειας δεν σε καλυπτει για τιποτα. Το διαπιστωσα προσφατα την μονη φορα που το χρειαστηκα.
      Επειδη διαβαζω αυτες τις μερες το φοβερο Αtlas Shurgged της Αυν Ραντ,ο κόσμος που περιγραφει το βιβλιο,αρχισε να μοιαζει πολυ με τον κοσμο που ζουμε.
      Θα προτεινα σε όλους όσους διαβαζουν επισης,Το κοριτσάκι και το τσιγάρο του Benoit Duteurtre,ισως το διαυγεστερο βιβλιο με θεμα τις καπνοαπαγορευσεις.

      Διαγραφή
  6. Α, πάνω στην ίδια οδηγία που αναφέρεται ο Πέτρος, γίνεται λόγος για την απαγόρευση τεχνητών αρωμάτων στα καπνά και την "δυνατότητα απαγόρευσης" όλων των τύπων ανατολικού καπνού!!

    Πηγή ΤΑ ΝΕΑ

    http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4776259

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω απόλυτα την είδηση. Αναφέρει ότι η οδηγία «δίνει τη δυνατότητα να απαγορευτούν τα συστατικά στα τσιγάρα με παραδοσιακό χαρμάνι, για την παραγωγή των οποίων είναι απαραίτητη η χρήση των ανατολικών καπνών που παράγει η Ελλάδα».

      Να απαγορευτούν τα συστατικά; Ποια συστατικά;
      __________________
      Ως προς τα υπερτροφικά νεκροτάμπελα:

      Αφενός, χαίρομαι που πρόλαβα να μαζέψω όσα πακέτα μάζεψα τον καιρό που η συλλογή πακέτων ήταν ασχολία για τους φίλους των ωραίων αντικειμένων. Πλέον αυτό δεν παίζει με την καμία.
      Αφετέρου, σήμερα είναι ο κατάλληλος καιρός να ασχοληθούν με συλλογές οι ιστορικοί του πολιτισμού και οι ανθρωπολόγοι. Όταν κάποτε, σε είκοσι ή πενήντα ή εκατό χρόνια, οι κοινωνίες μας ξαναανακαλύψουν τον πολιτισμό, σημερινά ντοκουμέντα όπως αυτά τα φρικηλά πακέτα θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
  7. παντος αυτο με τα συστατικα των παραδοσιακών ελληνικών τσιγάρων ειναι περιεργο...

    ουτε εγω το καταλαβα.

    παντος λετε γι'άυτο να αλλαξε ο παραδοσιακος ασσος και το καρελια φιλτρο,τωρα βγαινει καπιο νοημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξαναβρήκα την είδηση, και νομίζω ότι εδώ η διατύπωση είναι σαφέστερη:

    «"Τα προϊόντα καπνού πρέπει να μυρίζουν σαν προϊόντα καπνού", τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία Τόνιο Μπορζ, παρουσιάζοντας την αναθεωρημένη κοινοτική οδηγία για προϊόντα καπνού, η οποία [...] απαγορεύει την χρήση των τσιγάρων, του καπνού για στριφτά τσιγάρα και των μην καπνιζόμενων προϊόντων καπνού που έχουν χαρακτηριστικά αρώματα ή γεύσεις».

    Εγώ καταλαβαίνω ότι θα απαγορευτούν τα τσιγάρα μέντας και ο ταμπάκος βερίκοκου. Για τα ελληνικά δεδομένα κρίμα μεν, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Δεν είμαι βέβαιος αν θα συμπεριληφθούν στην απαγόρευση και τα κλασικά γευστικο-αρωματικά τύπου κακάο, μέλι, χημικά κλπ.. Αν γίνει κι αυτό, η μόνη αναγκαστική λύση για τις εταιρείες θα είναι να βάλουν καλύτερο καπνό και σοφότερα χαρμανιασμένο.

    Πηγή: News 247, http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/agora/telos_sta_arwmatika_tsigara.2058825.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μοναδικο ολοκληρωμενο αρθρο με την ανακοινωση της ΕΕ βρισκεται εδω http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=489763

      Δεν αναφερει τιποτα για τα ανατολικα βεβαιως.Το αρθρο των "Νεων" ειναι ελλιπες κ η δημοσιογραφος αυθαιρετα γραφει για "παραδοσιακα" κ "ελληνικα" τσιγαρα, μαλλον για δημιουργια εντυπωσεων, οπως συνηθως κανουν οι ασχετοι δημοσιογραφισκοι που δεν κανουν τον κοπο να ψαξουν κ να παρουσιασουν μια εμπεριστατωμενη ερευνα.

      1)Για την απαγορευση τεχνητων αρωματων κ γευσεων και συστατικων που προκαλουν εθισμο, συμφωνω κ εγω οτι ειναι θετικο για μας.Οι εταιριες θα αναγκαστουν να βαλουν καλυτερο καπνο κ να κανουν πιο ποιοτικα τσιγαρα, αλλιως οι πωλησεις τους θα μειωθουν.Φανταστειτε τα συγχρονα τσιγαρα με το χαλια καπνο που εχουν, να μην εχουν ολα αυτα τα χημικα που τα κανει υποφερτα.Δεν θα τα καπνισει κανεις!

      2)Οι φρικτες φωτο που θα εχουν τα πακετα, κανενα αποτελεσμα δεν θα εχουν.Ολοι θα αγορασουμε μια ταμπακιερα κ θα πεταμε το "φρικτο" πακετο.Μια μικρη ομαδα υποψηφιων καπνιστων μονο θα φοβηθει.
      Οταν πρωτοβγηκαν πριν χρονια αυτες οι φωτο που δειχνουν οντως φρικιαστικες παραμορφωσεις δοντιων, γλωσσας, πληγες κ σαπισμενα χειλη κ στοματα εψαξα σε ιατρικα βιβλια κ με τη βοηθεια φιλου γιατρου βρηκαμε οτι ανηκουν σε μεμονωμενες περιπτωσεις ασθενων της Αφρικης, οι οποιοι ειχαν κ ενα σωρο αλλες ασθενειες,AIDS, υποσιτισμος, ευαλωτο ανοσοποιητικο, ελλειψη βασικων συνθηκων υγιεινης κλπ που μαστιζουν δυστυχως πολλες Αφρικανικες ομαδες πληθυσμου.Αυτο που θελω να πω ειναι οτι δεν αφορουσαν στο μεσο καπνιστη.

      Φυσικα δεν απενεχοποιω το καπνισμα, αλλα σημερα γνωριζουμε οτι συμβαλλουν πολλοι παραγοντες συνδυαστικα με το καπνισμα στην κακη υγεια.Ενω η Παγκοσμια Οργανωση Υγειας δινει σαν νο1 παραγοντα κινδυνου τα κορεσμενα λιπη, δεν ειδαμε να απαγορευονται οι τροφες που τα περιεχουν ουτε να μπαινει κανενας φορος στη ζαχαρη που θεωρειται επικινδυνη.Ουτε στα απορρυπαντικα με αρωμα κ στις κολωνιες που δημιουργουν αναπνευστικα προβληματα στο μισο του πληθυσμου.

      Σε καποια σχολια ειδα οτι στην Αυστραλια, με αυτες τις φωτο κ την απαγορευση καπνισματος σε ολους τους χωρους εργασιας, οι καπνιστες μειωθηκαν αρκετα.Ειναι αληθεια, αλλα κανεις δεν αναφερει τη συνεχεια της ερευνας που εδειξε οτι το καπνισμα αυξηθηκε μεσα στα σπιτια!Αποτελεσμα, περισσοτεροι θανατοι απο παθητικο καπνισμα κ δημιουργια νεας γεννιας καπνιστων, αφου τα παιδια της οικογενειας μιμουνται τους γονεις που καπνιζουν στο σπιτι 2 πακετα σε 2 ωρες, αφου δεν μπορουν να καπνισουν ολη μερα στη δουλεια!Κι ολα αυτα σε κλειστο χωρο.

      Τελος παντων ολα αυτα τα εχουμε ξαναπει, αλλα καλο ειναι να τα ξαναθυμιζουμε καθε φορα που η ΕΕ βγαζει νεα ανακοινωση με σκοπο να ξαναβαλει επιπλεον φορους.Το μονο θετικο της ανακοινωσης ειναι η απαγορευση καποιων επιβλαβων συστατικων, η οποια ισως συντελεσει στην παραγωγη ποιοτικοτερων αλλα και αναποφευκτα ακριβοτερων τσιγαρων.

      Το μονο για το οποιο ειμαστε σιγουροι, ακομη μια φορα, ειναι οτι ο πλανητης κυβερναται απο ανικανους, ασχετους, αδιαφορους για το κοινο καλο "επιστημονες", "πολιτικους", "στελεχη", "ηγετες"...Οπως λενε οι ιστορικοι οτι τον 4ο-5ο πΧ αιωνα υπηρχε μια παγκοσμια ανθηση πνευματος (βλ. φιλοσοφοι, πολιτικοι, Ολυμπιακοι αγωνες, Ιπποκρατης, Περικλης, Αριστοτελης στην Ελλαδα, Κομφουκιος στην Κινα, Βουδας, Περσικος πολιτισμος..κλπ) ετσι στο μελλον θα λενε οτι τον 21ο αι. υπηρξε μια παγκοσμια παρακμη, λες και τα πιο ανικανα μυαλα ολου του κοσμου συγκεντρωθηκαν να συγκυβερνησουν.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη, συμφωνώ με όλα αυτά και το έχω ξαναπεί. Η ουσία είναι ότι ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ την υγεία όποιου έχει ήδη καταπονημένο οργανισμό από χίλιες δυο άλλες αιτίες. Κάποιος μάλιστα κάπου σ' αυτό το μπλογκ είχε αναφέρει και μια συγκεκριμένη μελέτη που το τεκμηριώνει επιστημονικά αυτό.

      Για προσέξτε όμως λίγο τη λεπτομέρεια για τη μη αναγραφή των περιεκτικοτήτων! Εδώ γίνεται νομοθετικός αγώνας για το δικαίωμα του καταναλωτή να ξέρει τις περιεκτικότητες και τα συστατικά σε οτιδήποτε αγοράζει και τρώει ή πίνει, π.χ. τα λιπαρά, τις χρωστικές, τους διογκωτές, τη ζάχαρη, τα διάφορα Ε, κλπ. Και ειδικά στο τσιγάρο προωθείται διά νόμου η απόκρυψη των αντίστοιχων πληροφοριών!

      Δε χρειάζονται λόγια για να εξηγήσει κανείς πόσο αθέμιτο είναι αυτό. Στον πόλεμο επιτρέπονται όλα. Υπό ομαλές και αγαστές συνθήκες επιτρέπονται μόνο τα νόμιμα και τα θεμιτά. Είναι σαφές ότι εδώ γίνεται πόλεμος κατά του καπνού και όχι οτιδήποτε άλλο, ούτε προστασία ούτε μπούρδες.

      Διαγραφή
    3. Υ.Γ. Στο Βέλγιο που ήμουν αυτές τις μέρες ισχύουν οι ίδιες απαγορεύσεις όπως εδώ, με τη διαφορά ότι εκεί επιλέον τηρούνται κιόλας. Δεν μπορείς να καπνίσεις σε κανένα κλειστό χώρο (εκτός υποθέτω από το σπίτι σου). Ήταν απάνθρωπο. Δεν μπόρεσα να καπνίσω ούτε ένα τσιγάρο χωρίς να τουρτουρίζω. Τα καφενεία έχουν τραπεζάκια έξω αλλά χωρίς σόμπες, και τα ξενοδοχεία δεν έχουν μπαλκόνια (γενικώς το μπαλκόνι δεν είναι κάτι αυτονόητο, είναι πατέντα του Νότου).

      Δε λέω ότι εμείς εδώ που έχουμε καταλύσει τα πάντα και καπνίζουμε παντού μες στη μάπα του άκαπνου είμαστε ωραίοι και υποδειγματικοί. Αλλά ας υπήρχε ρε διάολε μια κατανομή: χώροι για καπνιστές και χώροι για άκαπνους!

      Διαγραφή
    4. Όσον αφορά τα ανατολικά καπνά, να παρατηρήσω πως στην Βουλγαρία έχει ήδη ψηφιστεί ο νόμος περί απαγόρευσης τους. Τώρα πόσο θα εφαρμοστεί, άλλο θέμα.. Επιπλέον, δεν ξέρω κατά πόσο παραπλανητικό είναι το άρθρο στα ΝΕΑ πάντως να έδωσε συνέντευξη ο καπνοκαλλιεργητής χωρίς να έχει ακούσει κάτι σχετικό, το θεωρώ λίγο περίεργο.

      Φυσικά και το κάπνισμα βλάπτει. Και δεν είναι μόνο θέμα οργανισμού, απλά άλλους τους βλάπτει περισσότερο και άλλους λιγότερο. Και πάντα φυσικά παίζει ρόλο ο γενικότερος τρόπος ζωής.

      Πέπε, και γω που πήγα Λονδίνο το έζησα αυτό που λές. Εντάξει, είναι όντως υπερβολικό αλλά δεν με χάλασε κιόλας. Ας καπνίζουμε και λίγο λιγότερο, τι να κάνουμε..

      Και γω είμαι υπέρ της αναγραφής των συστατικών, να ξέρουμε τι καπνίζουμε ρε αδερφέ! Και για να το προχωρήσω και άλλο, θεωρώ πως είναι άδικο να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι όλα τα τσιγάρα με ένα κλισέ τύπου "Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία" Ε, όπως και να το κάνουμε άλλο είναι να καπνίζεις BF και άλλο Black Devil. Για αυτό θεωρώ πως η φορολογία στα τσιγάρα, που είναι το 85% της τιμής τους, δεν πρέπει να ενιαία, αλλά διαβαθμισμένη

      Διαγραφή
  9. Kαι μόνο που το συζηταμε ειναι μια ηττα.Δεν νομιμοποιω το κρατος(ποσο μαλλον ενα κρατος μη δημοκρατικο και εθνικο σαν το ουρανοκατεβατο της ΕΕ) να αλλοιωνει εμπορικα trade marks ούτε να με αντιμετωπιζει σαν πολιτη δευτερη κατηγοριας.Ειναι δικια μου η ζωη, ζω οπως πιστευω. Και μονο που ο καθε ευρωκανιβαλος νομιζει πως εχει το δικαιωμα να μου επιβαλει να αντικριζω σκηνες φρικης καθε μερα,μιλαμε περι βιασμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδη η αναφορα του Ευθυμη στην απαγορευση ανατολικων ποκιλιων καπνου με προβληματισε, σκεπτομενος "μα γιατι να απαγορευτει το ανατολικο, αφου εχει λιγοτερη νικοτινη κι ειναι πιο ελαφρυ απο Virginia κ Burley?" κ επειδη δεν ειχα ακουσει τιποτα για τη Βουλγαρια, εψαξα γρηγορα στο Ιντερνετ κ βρηκα 2 αρθρα εδω

      http://bnr.bg/sites/en/Lifestyle/BulgariaAndWorld/Pages/2009banonorientaltobaccouseincigarettes.aspx

      http://www.tobaccoreporter.com/2012/11/questions-over-eu-commissions-oriental-production-intentions-will-not-go-away/

      Οποιος ξερει αγγλικα ας τα διαβασει.
      Εγω θα πω τι λενε περιληπτικα βαζοντας κ δικα μου σχολια.Ετσι για να δειτε ποσο "πουλημενοι" ειναι οι Ευρωπαιοι χαρτογιακαδες!

      Με την προφαση λοιπον οτι ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας αποφασισε οτι τα προσθετα αρωματα μας βλαπτουν, ειπε η ΕΕ να τα απαγορευσει στις χωρες-μελη της (λες κ ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας ενδιαφερεται μονο για μας κ οχι για τους Αμερικανους!!).Ενας χαρτογιακας σκεφτηκε οτι κ τα Oriental καπνα, που ειναι αρωματικα κ αυτα, θα επρεπε να απαγορευτουν κ ειπαν να το εφαρμοσουν αρχικα στη Βουλγαρια.Οι Βουλγαροι εκαναν ενσταση, διευκρινιζοντας οτι το καπνο τους ειναι απο τη φυση του μυρωδατο κ δεν εχει σχεση με τα τεχνητα αρωματα, θελοντας να προστατευσουν τους παραγωγους τους.Ετσι η ΕΕ δεν εφαρμοσε ακομη το νομο κ ολοι ειναι σε αναμονη.Αν η παρεξηγηση οφειλοταν στο λαθος ενος χαρτογιακα επιτροπου, δε θα υπηρχε προβλημα.

      Ελα ομως που στο αλλο αρθρο μαθαινουμε κατι αλλο!
      1)Τα συστατικα που θα απαγορευτουν ειναι αυτα που κατα κυριο λογο χρησιμοποιουνται στα american blend, τα οποια εχουν ΚΑΙ ανατολικες ποκιλιες.
      2)Αφου τα ανατολικα μυριζουν πιο ωραια, αρεσουν κ περισσοτερο κ ως εκ τουτου ειναι πιο εθιστικα.Γιαυτο ας τα συμπεριλαβουμε κι αυτα στις ουσιες που προκαλουν εξαρτηση!
      3)Τα ανατολικα επειδη εχουν μικρο φυλλο, δεν γινεται να επεξεργαστουν ευκολα απο τα μηχανηματα των βιομηχανιων, αλλα με το χερι, οποτε κοστιζουν περισσοτερο.Και αρκετα λεφτα εχουν κερδισει τοσα χρονια οι Μουσουλμανοι της Βουλγαριας(κ οι Πομακοι, συμπληρωνω εγω) που τα καλλιεργουν.
      "Γιατι λοιπον να μη τα απαγορευσουμε κ να πουλαμε μονο πλατυφυλλα Virginia κ Burley που μας κοστιζουν λιγοτερο?Ετσι θα φαινεται οτι νοιαζομαστε για την υγεια των καταναλωτων κ θα κερδιζουμε περισσοτερο εμεις κι οχι οι νοτιες Ευρωπαικες χωρες που τις θελουμε μια ζωη χρεωμενες σ εμας" σκεφτηκαν οι Βορειοευρωπαιοι εταιροι μας.ΚΑΙ οι πολιτικοι ευχαριστημενοι ΚΑΙ οι πολυεθνικες!

      Και το αρθρο που στον προλογο λεει οτι ο Παγκοσμιος Οργανισμος Εμποριου δεχεται πιεσεις απο καποια λομπι ωστε να κατευθυνθει στην απαγορευση καλλιεργειας oriental ποκιλιων και στην αθωωση των Virginia που εχουν απαλοτερο αρωμα (δηλ. λιγοτερο εθιστικα?!!) λιγο πιο κατω αναφερει οτι αυτα τα λομπι δεν ειναι αλλοι βεβαια παρα οι χωρες-μεγαλοπαραγωγοι πλατυφυλλων Virginia δηλ. Κινα, Βραζιλια, Ινδια κ ΗΠΑ.

      Με λιγα λογια τα περι υγειας ξεχαστε τα!Εμπορικα κολπα κολοσσων ειναι ολα, τα οποια παιρνουν διεθνεις διαστασεις, αφου εμπλεκονται πολιτικοι, επιστημονες κ επιχειρηματιες με διεθνη συμφεροντα.

      Διαγραφή
    2. ...και επειδη οι φτωχες χωρες του Νοτου που καλλιεργουν ανατολικα, δεν θα μπορεσουν να κερδισουν τον πολεμο που αρχισαν οι Βορειοι εταιροι, καπνιστε οτι "ανατολικο" βρισκετε.Ειναι απο τα τελευταια.Οι πολιτικοι μας δε θα κανουν τιποτα γιατι ηδη "πουληθηκαν" στους Ευρωπαιους επιτροπους που με τη σειρα τους "πουληθηκαν" στα "διεθνη συμφεροντα".Και σε λιγο θα δουμε "ιατρικες ερευνες" που θα δειχνουν ποσο κακο προκαλουν στην υγεια μας τα ανατολικα τσιγαρα, τα λαθραια κ οτιδηποτε ειναι εκτος ελεγχου ΕΕ.Και δεν λεω να ενδιαφερθουν για εμας τους καπνιστες, αλλα για τις χιλιαδες κοσμου (παραγωγους, εμπορους, διακινητες, περιπτεραδες) στην Ελλαδα, Τουρκια, Βουλγαρια, Σκοπια, Ιταλια, Αλβανια, Ρουμανια που ζουν απο την υπαρξη ανατολικου καπνου ασχετως αν ειναι ποιοτικος ή οχι.Θα μου πειτε κ τι με νοιαζει για σενα που σ αρεσουν τα american blend κ τα ανατολικα?Εμεις Virginia σκετο γουσταρουμε.Ναι, αλλα μετα θα ερθει κ η δικη σας σειρα.Ετσι γινεται παντα.

      Και να μου το θυμηθειτε.Εμεις που θα τολμησουμε να καλλιεργησουμε λιγους σπορους ανατολικου ή οτιδηποτε αλλου καπνου στον κηπο ή στη βεραντα μας, θα εχουμε την ιδια ποινικη διωξη με τους χασισοκαλλιεργητες!

      Διαγραφή
  10. η λυση ειναι μια ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ.

    οσο πιο γρηγορα γινεται.

    ολα τα αλλα ειναι να χαμε να λεγαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σταθείτε ρε παιδιά. Αυτό παραείναι Όργουελ. Αν απαγορευτεί η καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών, αυτό σημαίνει την εξαφάνισή τους από τον πλανήτη για πάντα, ΑΚΟΜΗ κι αν μετά από χρόνια ξαναεπιτραπεί! (Εκτός αν μερικοί προνοητικοί ή συναισθηματικοί τύποι φυλάξουν σπόρο για ίσως κάποτε...)

    Και κάπου χάνω το νόημα. Ποιοι κολοσσοί θέλουν την εξαφάνιση των ανατολικών, αφού τα ανατολικά είναι βασικό συστατικό στα Αμέρικαν Μπλεντ που κυριαρχούν στην αγορά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο λεμε Πεπε!Το Αμέρικαν Μπλεντ κ τα ανατολικα θα εξαφανιστουν.Το πρωτο επειδη τους κοστιζει, αφου αναγκαζονται να αγορασουν απο αλλους κ το δευτερο επειδη δεν τους ενδιαφερει ο μικρος αριθμος καταναλωτων.Δεν καταλαβες οτι τα golden boys των πολυεθνικων που δεν εχουν βαλει τσιγαρο στο στομα τους ποτε βλεπουν μονο αριθμους, targets κ bonus?Κι αν βρουν ασυμφορη την πωληση τσιγαρων, θα εξαγορασουν εταιρια σοκολατας κ θα πουλανε κρουασαν.

      Διαγραφή
    2. Μηπως το ιδιο δεν εγινε με παλιες ποικιλιες πατατας, ντοματας, κρασιου κλπ?Νομιζω κατι ευαισθητοι τυποι εμειναν κ προσπαθουν να σωσουν παλιες ελληνικες καλλιεργειες χαριζοντας σπορους μεσω Ιντερνετ.Βλ. www.peliti.gr Χαριζουν σπορους απο παλιες ποικιλιες αγροτικων προιοντων που τεινουν να εξαφανιστουν με μονη προυποθεση να δωρισεις κ εσυ οταν βγαλεις τα δικα σου φυτα.Ειδες το κρατος παρον σ αυτη την προσπαθεια?Αυτο θα κανω κ εγω.Εχω σπορους απο μπασμα, Κατερινης, Ελασσονας, τουρκικα Izmir, Samsun, μπασμα κ ενα σωρο άλλα.Θα τα δωριζω σ οποιον θελει.Αλλα δεν μπορουμε να γινουμε ολοι αγροτες ξαφνικα.Λιγοι θα ειναι οι τυχεροι.Ελπιζω να μη φτασουμε εκει συντομα, αλλα ολα δειχνουν το αντιθετο.Ειχαμε τα ιδια τσιγαρα πριν 2 χρονια?Οσο πανε χειροτερευουν.Ποιο σημα βελτιωθηκε?

      Σε ολα τα προιοντα το ιδιο συμβαινει.Υπαρχουν οι ντοματες, οι πατατες που υπηρχαν?Σε καποια χωρια ετρωγαν πριν λιγα χρονια νοστιμα κρεατα ενω εμεις McDonalds κ Goodys.Νοστιμα μεν τεχνητα δε.Τωρα ουτε στα χωρια τρως νοστιμα.Τα προβατα τρεφονται με φυραματα που εχουν μεσα μαρμαρο(δεν κανω πλακα, το ειδα σε σακουλα φυραματος στα αναγραφομενα συστατικα οταν την ανοιξε συγγενης μου κτηνοτροφος) κ οχι με χορταρι, οι πατατες ειναι προτηγανισμενες κ στην πιο απομακρη ταβερνα ορεινου χωριου.

      Οπως το ειπες.Οργουελ 1984.

      Διαγραφή
    3. Συγγνώμη, ίσως είμαι λίγο χαζός. Κολοσσοί σαν τον κύριο Φ. Μόρις θα πούνε «τέρμα το Μάλμπορο»; Για ποιο συμφέρον;

      Όσο για τα τρόφιμα, άσε, λένε και ακόμη χειρότερα από αυτά που γράφεις... Ας μην πιάσουμε αυτή την κουβέντα. Ας μείνουμε στα καπνά: μακάρι να μείνει για πάντα η Τουρκία έξω από την ΕΕ, τουλάχιστον να μείνουν εκεί παρακαταθήκη για το μέλλον οι ανατολικές ποικιλίες!

      Διαγραφή
    4. Απ οτι καταλαβα κ εγω, το αρθρο υπαινισσεται οτι ολα τα american blend κ τα δικα μας ελληνικα φυσικα και θα εξακολουθουν να υπαρχουν, αλλα δεν θα περιεχουν καθολου ανατολικο καπνο στο χαρμανι τους.Για παραδειγμα, το σημερινο Camel εχει τουρκικο καπνο μεσα?Εχει την ιδια γευση που ειχε παλια?Ή το Marlboro που τωρα εχει καποια ψηγματα ελληνικου μυρωδατου καπνου εχει καμια σχεση με το Marlboro των 4 ευρω?Ε λοιπον μετα απο λιγα χρονια (ολα γινονται σταδιακα κ οχι αποτομα) δεν θα εχουν ουτε αυτα τα μικρα ψηγματα ανατολικου καπνου.Και οι Ασσοι ειναι οι ιδιοι?Ή το Καρελια κασσετινα.Οσο πανε μειωνουν την ποσοτητα ανατολικων στο χαρμανι τους.Αυτο γινεται σταδιακα ωστε να μη γινεται ευκολα αντιληπτο απο το μεσο καπνιστη.Μεχρι που θα καταληξουν ολα τα σηματα να ειναι σκετα Virginia ή οτι αλλο παραγουν οι ΗΠΑ κ η Κινα.Δε λεμε σημερα οτι τα τσιγαρα δεν ειναι ιδια μ αυτα που κυκλοφορουσαν πριν 10 χρονια?Ετσι θα λεμε το 2015, οτι δεν ειναι ομοια μ αυτα που καπνιζαμε το 2012.Το κακο ειναι οτι η μαζα δεν το αντιλαμβανεται.Εχω φιλο που καπνιζει συνεχομενα Camel απο το 1980 κ μου λεει μια χαρα ειναι, δεν αλλαξε το τσιγαρο, απλα εγινε λιγο πιο ελαφρυ, εσυ εισαι παραξενος.Ε τι να του πεις τωρα!!?

      Διαγραφή
    5. ...Και ενα πιο προσφατο παραδειγμα.Οσοι ανακαλυψαμε το 22 μετα απο παροτρυνση του Ευθυμη (αν δεν κανω λαθος) ειπαμε αυτο το αρωμα μας θυμισε κατι απο τα παλια.Οπως ειπες εσυ Πεπε για το Gauloise.Ε αυτο το αρωμα θα μας λειψει!Κατι αλλο θα παρει τη θεση του.Οπως ειναι οι καραμελες με αρωμα λεμονι ή τα πατατακια με αρωμα πιτσας.Εδω βγηκε ηλεκτρονικο τσιγαρο με αρωμα Marlboro!Δεν το δοκιμασα αλλα ισως να εχει περισσοτερο αρωμα απο το πραγματικο τσιγαρο.Φυσικα αυτες οι ουσιες υποτιθεται θα απαγορευτουν, αλλα ισως να βγουν αλλες κ να καπνιζουμε γρασιδι με αρωμα "καπνου".Τι να πω κ εγω, μ αυτους που μπλεξαμε ποτέ δεν ξερεις!

      Διαγραφή
    6. Ο κυριος Φιλιπ Μορρις στην πραγματικοτητα αν υπήρχε θα πηδησουσε απο την χαρα του.Εξηγουμαι: όλες αυτες οι καπνοαπαγορευσεις οδηγησαν σε μια απιστευτη συρρικνωση των παικτων της αγορας,αλλα και αποτρεπτικα στην εισοδο νεων εταιρειων.Σε περιπτωση που απαγορευτει και η προωθηση,η διαφοροποιηση στο πακετο και στην ουσια και στο χαρμανι,μιλαμε για μια παγιωση στα μεριδια αγορας,χωρις πιθανοτητα σοβαρης μεταβολης.Στην τελικη αυτες οι εταιρειες,οι 3 που εμειναν ως πολυεθνικες και δεν ασχολουνται μονο με τον καπνο,δεν εχουν κανενα λόγο να ειναι στεναχορημενες απο την κατασταση.Πιστευω πως ειδη ειναι προετοιμασμενες και για την μέρα που θα απαγορευτει ο καπνός.

      Διαγραφή
    7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    8. Ακριβως οπως το ειπες!"θα απαγορευτει ο καπνός" κ οι εταιρειες αυτες δεν θα στενοχωρηθουν καθολου οσο κ αν ακουγεται οξυμωρο.Θα εστιασουν στα αλλα προιοντα τους απο τα οποια θα κερδιζουν περισσοτερα.

      Διαγραφή
    9. Δυστυχώς υπάρχουν και άλλα άσχημα νέα. Πέρασα σήμερα απ τον ψιλικατζή στην γειτονιά μου και είδα πως το ράφι του ήταν σχεδόν άδειο! Τον ρώτησα τι γίνεται και μου είπε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εφοδιασμού τσιγάρων απ τους πρατηριούχους. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, πάντως το θέμα προέκυψε ύστερα από μια περίεργη συμφωνία μεταξύ πασίγνωστης πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας και επίσης γνωστής εταιρίας ανεφοδιασμού που αναγκάζει πολλούς παίχτες της αγοράς καπνού να βγουν απ το παιχνίδι. Τις επόμενες μέρες θα μάθω και μάθουμε περισσότερα..

      Τέλος, έφτασαν οι νέες αυξήσεις και στα τσιγάρα. Το 25άρι cooper πήγε ήδη 4,00 ευρώ. Ήμαρτον!

      Διαγραφή
  12. οταν ελεγα εγω να μποικοταρουμε την φιλιπ μορις ελας κατι ηξερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξαναπήγα ένα σύντομο ταξίδι στο Βέλγιο. Αυτή τη φορά δεν μπήκα καν στον κόπο να αναζητήσω τις εκλεκτές εκείνες μάρκες (Τορ, Τσιγγάνωφ κλπ) που την προηγούμενη φορά δεν είχα καν μπορέσει να μάθω για σίγουρα αν υπάρχουν στη χώρα ή όχι. Δοκίμασα όμως το Σαιν Μισέλ, παραδοσιακό βέλγικο τσιγάρο ίδιας συνομιταξίας με το Μπέλγκα (βλ. σχετική ανάρτηση Δεκ. 2012). Κατά τα άλλα, αντί για νέες αναζητήσεις ασχολήθηκα με τις παλιές αγάπες από τη Γαλλία (που βρίσκονται και στο Βέλγιο), Γκολουάζ και Ζιτάν.

    Επιφυλάσσομαι για λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή