ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Η ΒΑΤ μπαινει δυνατα στο παιχνιδι του ανταγωνισμου

 Τελικα μετα το ανωμαλο πλαισιο που διαμορφωθηκε στην Ελλαδα στο χωρο του καπνου και οχι μονο, η πολυεθνικη ΒΑΤ  επελεξε να μην αδιαφορησει για την αγορα μας και οχι μονο να σηκωσει το γαντι που εριξε η Φιλιπ Μορρις,αλλα να κανει ιδιαιτερα δυναμικη αντεπιθεση.
  Ειναι η πρωτη φορα που Premium σηματα των 3,80,ειδη βαρια χαρτια της εταιριας,σαν το 25αρι Stuyvesant και το Prince,επανακυκλοφορουν στην Value τιμη των 3 Ευρω,χωρις ομως να εχουν χασει ιδιαιτερα στην ποιοτητα τους.
Αν και δεν μου αρεσουν πολυ τα εν λογο τσιγαρα, πρεπει να ομολογησω πως αποτελουν αριστο Value for money και ελπιζω να στηριχθουν απο τους καπνιστες,για να υπαρξει μια γενικευμενη μειωση των τιμων. Ειναι κατανοητο πως οι πολυεθνικοι παικτες της παγκοσμιας αγορας, μπορουν να δουλεψουν με χαμηλο ή καθολου κερδος "πριμοδοτοντας" το εκαστοτε τοπικο παραρτημα τους με κερδη αλλων αγορων. Σκοπος φυσικα ο αφανισμος των μικροτερων παικτων.
   Θα εχει ενδιαφερον να δουμε την απαντηση και της JTI(ισως επαναλανσαρισμα φθηνοτερου Camel?), που φαινεται να μενει πισω του πολεμου των Φιλιπ Μορρις-ΒΑΤ,καθως και των δυο εγχωριων παικτων.

12 σχόλια:

  1. ΑΙΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΥΝΟΟΪΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΛΟΛ , ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΠΑΝΤΩΣ ΑΝ Η ΤΖΙ ΤΙ ΑΪ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΚΑΜΕΛ ΝΑΤΣΙΟΥΡΑΛ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΚΑΜΕΛ ΤΟ ΚΟΒΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΛΕΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. JOhnny αυτό δεν το βλέπω να γίνεται καθώς το Κάμελ Νάτουραλ είναι μια πραγματικά ωραία πρόταση για τα ελληνικά δεδομένα που φεύγει από τα συνηθισμένα και σίγουρα ένα ποιοτικό τσιγάρο. Παράλληλα είναι ένα τσιγάρο για μερακλήδες καπνιστές που ''ξέρουν'' οπότε οι τελευταίοι, θα το ελαττώσουν, αλλά θα συνεχίσουν να το παίρνουν. Αν μειώσει την τιμή του Κάμελ θα είναι μια καλή προσαρμογή της jti στα νέα δεδομένα. Επίσης επειδή το Κάμελ είναι ένα ευρέως διαδεδομένο σήμα, η μείωση της τιμής του θα αγγίξει μεγαλύτερο κοινό και η μείωση θα γίνει γνωστή από ''στόμα σε στόμα'' πιο εύκολα σε σχέση με το Νάτουραλ, καθώς πλέον απαγορεύονται οι διαφημίσεις καπνικών προιόντων. Το περσινό Ιανουάριο η jti είχε μειώσει την τιμή του Κάμελ από 3,20 σε 3,00 ευρώ.

    Προσωπικά αναμένω κίνηση από την Καρέλια που μάλλον στο προσεχές διάστημα να κάνει μείωση τιμών, καθώς έχει πιστό και παραδοσιακό κοινό που δεν λλάζει εύκολα τις συνηθειες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Καρελια απο οσο ξερω,μετα την ιστορια με το Leader,δεν ασχοληται αλλο με τετοιες ιστοριες,ουτε εχει το αποθεματικο πολυεθνικων οπως η ΒΑΤ και η Φιλιπ Μορρις που τους περνει να δουλευουν χωρις κερδος ή ακομα και ζημια.
    Μαλλον θα μεινει σταθερη στην ποιοτητα(εχω την αισθηση πως τα ακριβα τσιγαρα της εταιριας μετα τις αυξησεις αναβαθμιστηκαν,σε αντιθεση με τα φθηνα) και τις εξαγωγες. Οτι θα δουμε και νεα σηματα απο την Καρελια(οπως και την ΣΕΚΑΠ),το θεωρω βεβαιο,το απιθανο ειναι ομως να δουμε Χρυση Κασετινα με 3 ευρω.
    Για το Καμελακι,αν κυκλοφορησει στα 3 ευρω με την ιδια γευση,θα ειναι πολυ καλη περιπτωση.
    Η ιστορια παντως με το Prince και Stuyvesant,εχει την εξης μοναδικοτητα: Και αλλες φορες Premium τσιγαρα σαν το Pall Mall και το Winston επαναλανσαριστηκαν,μονο που ειχε απομεινει μονο το ονομα,αφου σαν τσιγαρα αλλαξαν προς το χειροτερο 100%, εδω ομως το χαρμανι εμεινε σχεδον ανεπαφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα και συγχαρητηρια για τη δουλεια. Εχω ανεβασει ενα μπλογκ με τη συλλογη μου απο πακετα (ειναι ακομα ανολοκληρωτη). Εβαλα ενα λινκ για το μπλογκ σου, ελπιζω να μην εχεις αντιρρηση. Η διευθυνση ειναι http://gr-cypacks.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανενα προβλημα, το αντιθετο μου αρεσε το Blog,εγινα και ο πρωτος αναγνωστης του.
    Αν σας ενδιαφερει μπορειται να συμμετεχεται και στις εδω συζητησεις,αφου απο τα πακετα που ειδα συγκεντρωμενα πρεπει να εχετε μια καλη γνωση του καπνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρατηρησα ηδη το φολοου και ευχαριστω γι'αυτο. Καλη γνωση του καπνου δεν εχω, μιας και δυο μονο μαρκες εκανα σε αυτα τα 17 σχεδον χρονια που καπνιζω. Τα Prince αρχικα, τα οποια οταν «ελαφρυναν» τα αφησα και τωρα πια Dunhill, παρα την υψηλη τιμη σε Ελλαδα και εξωτερικο. Ευχαριστω για την προσκληση και θα παρακαλουσα ο πληθυντικος να λειπει, 30αρης ειμαι μονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνομηλικοι. Dunhill καπνιζα και εγω για χρονια,αν και μετα το 2006 το χαλασανε εντελως. Για το Dunhill International Blue,που κυκλοφορει σε καποιες χωρες του εξωτερικου,εχεις αποψη;Αξιζει να το ψαξω;

    Ειδα στην συλλογη σου πακετα σαν τα Nat Sherman, εχεις αποψη για αυτο το σημα; Καπνισες καποιο τσιγαρο του εξωτερικου που σε εντυπωσιασε; Καπνισες καποιο τσιγαρο που εχει ριζικα διαφορετικη γευση σε αλλες αγορες,απο οτι στην δικη μας; Οταν εχεις χρονο,γραψε κατι παραπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Καρέλια λογικά δε θα προχωρήσει σε μείωση τιμών μιας και διαθέτει πολλά low-mid price σήματα,που πουλάνε καλά.

    Η ΒΑΤ σίγουρα θα τραβήξει κόσμο πάνω στα Prince και Stuyvesant αρκεί να διατηρήσει το χαρμάνι στα ίδια επίπεδα και δεν κάνει ότι η PM με το L&M.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρώτα πρώτα συγνώμη για την καθυστέρηση. Πράγματι ο χρόνος είναι ελάχιστος και είμαι σε νεα χώρα, οπότε η προσαρμογή είναι ελαφρώς δύσκολη. Το Dunhill International Blue είναι ό,τι καλύτερο έχω καπνίσει στο εξωτερικό, μαζί με το γαλλικό Gitanes σκέτο και το γερμανικό HB. Τα κάπνιζα μανιωδώς στη Γαλλία, όπου μόνο εκεί τα έβρισκα. Γερμανία και Αυστρία απ'οσο ξέρω δεν κυκλοφορούν. Προσπάθησα με κάποιο τρόπο να τα φέρω στην Ελλάδα όταν επέστρεψα τον Αύγουστο του 09 αλλά δεν άξιζε τον κόπο. Τότε το ελληνικό Dunhill έκανε 3,30 και το γαλλικό 5,50. Να τα ψάξεις και να τα δοκιμάσεις,είναι εκπληκτικά τσιγάρα, κλάσεις ανώτερα από το κλασσικό κόκκινο. Φυσικά, το μπλε 20αρι πακέτο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα δεν έχει καμμία σχέση, αν και τώρα νομίζω πως το σταμάτησαν και βγάζουν μια νεα εκδοχή του, αυτό με τις πτυχώσεις στο πακέτο.
    Σχετικά με τις διαφορές σε σήματα, είχα καπνίσει κατι Camel απο Ηνωμενο Βασιλειο και φυσικα Marlboro απο Γαλλια και ΗΠΑ. Ηταν διαφορετικά, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν ήταν καλύτερα ή χειρότερα, σίγουρα πάντως διαφορετικά. Το Camel, το οποίο κάπνισα σχετικά πρόσφατα ήταν πιο «γλυκό» και ήπιο σε σχέση με το αντίστοιχο ελληνικό. Ένα Winston κόκκινο που κάπνισα από Γερμανία δεν είχε διαφορά με το ελληνικό, το οποίο ξέρω καλά μιας και έκανα πολύ συχνά τράκες από την αδερφή μου που το καπνίζει.
    Για τα Nat Sherman που ανέφερες δεν εχω ιδέα. Τα πήρα ως ανταλλαγή από έναν ψυχοπαθή ρώσο (www.tttt.ru-ριξε μια ματιά, αξίζει τον κόπο). Πρέπει να είναι παλίο πακέτο και απ΄οτι φαίνεται είναι πολυτελείας. Η κασετίνα του είναι από πεπιεσμένο, πολύ σκληρό χαρτί, όπως κάτι κουτιά που βάζουν κοσμήματα. Περισσότερα δυστυχώς δεν γνωρίζω. Πήρα το Nat Sherman μαζί με το ελληνικό Αύρα και ενα κινέζικο, όλα εντελώς άγνωστα σε μενα.
    Εντυπωσιακά τσιγάρα...όπως ξαναέγραψα δεν αλλάζω εύκολα μάρκα και το Dunhill είναι ενα σήμα που υπάρχει παντού. Στη συλλογή μου τα περισσότερα ξένα πακέτα είναι άδεια, ενώ όσα αγόρασα γεμάτα δεν τα άνοιξα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Μια από αυτές είναι τα γαλλικά Gitanes σκέτο και το γερμανικό HB, το οποίο κατά την άποψη μου είναι εξαιρετικό τσιγάρο, ακόμα και η ελληνική του έκδοση. Ωστόσο θα σου αναφέρω την πρώτη μου φορά που κάπνισα κρετέκ τσιγάρο, το σαβ/κο που μας πέρασε. Πρόκειται για το Bintang Buana Raya από την Ινδονησία και μου τα έφερε μια φίλη που πήγε διακοπές. Το εν λόγω σήμα, παρά το ότι ο καπνός μπαίνει κανονικά στη γραμμή παραγωγής, τα τσιγάρα φτιάχνονται στο χέρι. Είναι περιττό να αναφέρω πως μύριζε ολο το δωμάτιο γαρύφαλλο. Το τρομερό με το σήμα αυτό, και γενικά με τα τσιγάρα Ινδονησίας, είναι η περιεκτικότητά τους σε πισσα και νικοτίνη. Το συγκεκριμένο έχει 43 πίσσα και 3,2 νικοτίνη!! Τρομερή εμπειρία πάντως, χωρίς συζήτηση. Αν θέλεις μπορώ να σου στείλω 2-3 τσιγάρα να δοκιμάσεις, όπως και κυπριακά σήματα-σε παρακαλώ μην νομίσεις οτι προσπαθώ να ψαρέψω «πελάτες» για ανταλλαγή. Απλά στείλε μου ενα μεϊλ για τα σχετικά.
    Ελπίζω να βοήθησα κάπως και στο μέλλον υπόσχομαι να κοιτάζω συχνότερα τα σχόλια του blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για το Dunhill International Blue,μου κινησες το ενδιαφερον μια και ειμαι συναισθηματικα συνδεδεμενος με την μαρκα αυτη. Θα το φερω μαλλον μεσω Ισπανιας.Δυστυχως απο τα Dunhill που κυκλοφορουνστην Ελλαδα,μονο το International θυμιζει καπως τον παλιο εαυτο του(αληθεια σε αυτο βρηκες διαφορες απο χωρα σε χωρα;),τα υπολοιπα Fine Cut,King Size e.c. ειναι αστα να πανε.
    Τα Ινδονησιακα τσιγαρα δεν μπορω να τα καπνισω.Εχω την χειρωτερη εμπειρια απο τα Djarum και γενικα δεν μπορω να αντεξω αρωματικα τσιγαρα.
    Προσωπικα δεν ειμαι συλλεκτης,αλλα λατρης του περιεχωμενου. Απο τα κυπριακα εχω καπνισει Rothmans,Senior Service,Dunhill. Θα με ενδιεφερε το 555 State Express αν κυκλοφορει ακομα. Aν κρινεις πως κυκλοφορει κατι που να αξιζει τον κοπο στην Κυπρο,μπορουμε να το κανουμε "τραμπα" με σηματα που κυκλοφορουν στην Ελλαδα.
    Psychonaut1@hotmail.com το mail που μπορεις να με βρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το 555 State Express δεν το εχω δει πουθενά δυστυχώς, ωστόσο έχω δει κουφές μάρκες, όπως τα Ολλανδικά Pink Elephant, Vibes, μια παραλλαγή του Black Devil και κάτι τέτοια. Υπάρχουν και σήματα που δεν τα έχω δει πουθενά, ακόμα και στους διαδικτυακούς συλλέκτες, όπως το CT και κάποια Raquel, τα οποία-κρίνοντας από την τιμή-δεν αξίζουν κατι σπουδαίο.
    Για την εμπειρία με το Djarum συμφωνώ μαζί σου. Είναι δύσκολα τσιγάρα τα αρωματικά, ωστόσο η φάση που το κάπνιζα μου θύμισε τις πρώτες απόπειρές μου στα μαθητικά χρόνια που κλεινόμασταν στις τουαλέτες και καίγαμε τα μπουφάν «φλαϊτ» που φοράγαμε τότε....
    Θα επανέλθω αν βρω κάτι αξιόλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή