ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Dunhill Journey of taste-My mixture no 16

 To 2007,με αφορμη την συμπληρωση 100 ετων απο την κυκλοφορια των τσιγαρων Dunhill, η ΒΑΤ αποφασισε να αναβιωσει 3 χαρμανια απο τα χιλιαδες που ετοιμαζε ο Μεγας Alfred Dunhill κατοπιν παραγγελειας,για την ελιτ του Λονδινου. Το επετιακο αυτο τσιγαρο,θα τοποθετουνταν σε καποια αεροδρομια που θεωρουνταν απο την εταιρεια σημαντικα. Τα τρια χαρμανια ηταν τα εξης: 1) Μy Mixture no16, ανατολικο χαρμανι, με καπνα οπως αναγραφεται στο πακετο:Τουρκιας,Ελλαδας,"Μακεδονιας"* 2)  My Mixture no 33  με εξωτικα καπνα Βραζιλιας τυπου Bahia και 3) My Mixture no 85 με καπνα Virginia.
  Ως λατρης των ανατολικων καπνων,αυτο που μου κινησε το ενδιαφερον, ηταν φυσικα το "16", θεωρωντας προκαταβολικα, πως θα ειναι ενα τσιγαρο,αναλογο με το πολυ καλο Γερμανικο Orienta που επισης κυκλοφορει απο την ΒΑΤ ή με το Sobranie Black Russian. Ετσι και αλλιως πιστευα πως δεν υπαρχει δυνατοτητα να το δοκιμασω,αφου ηταν μαλλον μια Limited Edition εκδοχη,βασικα για τα αεροδρομια της Ασιας,που παραδοσιακα καπνιζουν πολυ Dunhill.
    Mε εκπληξη ειδα στο εξαιρετικο(αλλα αρκετα ενθουσιωδη ) blog του Ιταλου φιλου Fumare Con Stile, μια εγκωμιαστικη κριτικη για το "16" και την πληροφορια πως το αγορασε απο Ιταλικο αεροδρομιο προς 4,40 το πακετο! Ψαχνοντας την σελιδα της ΒΑΤ,ειδα πως το εν λογο τσιγαρο υπαρχει και στα Ισπανικα αεροδρομια,πραγμα που με διευκολυνε αφου γνωστος μου,θα επισκεπτονταν αυτη την χωρα . Του ζητησα να μου το φερει,οπως και εκανε,αγοραζοντας το προς 22 ευρω την κουτα των 5 πακετων. Η ειρωνια ειναι πως,πετωντας απο Μαδριτη για Αθηνα και περνωντας την πτηση απο Αθηνα για Θεσσαλονικη,βρηκε την πληρη σειρα Μy Mixture και...... στα Ελληνικα αεροδρομια με κοστος 25 ευρω για μια κουτα των πεντε πακετων(μια λεπτομερια που δεν εμαθα,ειναι αν στα πακετα που κυκλοφορουν για τα Ελληνικα αεροδρομια,ονομαζουν το γειτωνικο κρατιδιο ως "Μακεδονια").
   Το Dunhill My Mixture 16 ως τσιγαρο: Η πρωτη απαγοητευση ηρθε κοιταζοντας τις τιμες πισσας και νικοτινης,μολις 7 και 0,6, οχι μονο στο "16" αλλα και σε όλη την Journey of Taste σειρα. Το γιατι επέλεξαν να την βγάλουν ως  Lιght τσιγαρο,ειναι για μενα μυστήριο. Η δευτερη απαγοητευση ηρθε μυριζοντας το τσιγαρο,αφου αυτο που εξεπεμπε,παρεπεμπε στα παλια πολυ φθηνα Ελληνικα τσιγαρα,τυπου "Εθνος",ενω η επομενη απαγοητευση ηρθε παρατηρωντας τον καπνο,ο οποιος ηταν σκουρος(απο όσα γνωριζω στα ανατολικα καπνα,κριτηριο ποιοτητας ειναι το ξανθο χρωμα) και χοντροκομμενος. Τελος πάντων, ας αναψουμε το τσιγαρο και ας μην προτρεχουμε: Εδω η απογοητευση επιασε κοκκινο. Γευση ελαφρια,μονοδιαστατη, αδιαφορη, μου θυμισε αρκετα τον Ασσο μαλακο που αγοραζα παλαιωτερα απο τα αφορολογητα, προς 8 ευρω την κουτα,ομως προς το κατωτερο και ελαφρυτερο. Το χειρωτερο ειναι,πως ως τσιγαρο ενοχλει φοβερα τον λαιμο και τα πνευμονια,ενω μετα το καπνισμα 2-3 πακετων ειναι ικανο να σε κανει να σταματησεις το σπορ τουλαχιστον για μια εβδομαδα. Αναλογα συμπερασματα εβγαλε και ο δυστυχος,που μου εφερε τα τσιγαρα αυτα και ειχε την ατυχια να αγορασει και για τον εαυτο του, καθως και αλλοι δυο ανθρωποι στους οποιους χαρισα απο ενα πακετο. Το "16" δεν πρεπει να συγκριθει με πολυτελη ανατολικα τσιγαρα που κυκλοφορουν στο εξωτερικο, δεν πρεπει να συγκριθει με τα Τουρκικα φθηνα αλλα πολυ καλα ανατολικα τσιγαρα,υστερει των οχι και πολυ ποιοτικων, φθηνών Ελληνικων ανατολικων τσιγαρων,ισως να ειναι στο ίδιο επιπεδο με τα ομολογουμένως κακα ανατολικα τσιγαρα των τεως Γιουγκοσλαβικων χωρων.  Πιθανον η γευση αυτη,να φαινεται ενδιαφερουσα και εξωτικη,για εναν καπνιστη της αλλοδαπης που δεν ειναι εξοικιωμενος με τις ανατολικες γευσεις, σε εναν Ελληνα καπνιστη πάντως,που  γνωριζει αυτες τις(εστω οχι εξαιρετικες) ανατολικες γευσεις,δεν εχει να δωσει τιποτα.
  Δεν πιστευω πως θα μπω στην διαδικασια, να δοκιμασω τα αλλα δυο χαρμανια της σειράς Journey of taste.
  Ενα σχολιο και για την ΒΑΤ: Ειναι όντως μια επιχειρηση, που την τελευταια δεκαετια εκανε εμπορικα αλματα,φτανοντας στην δευτερη θεση παγκοσμιως μετα την Φιλιπ Μορρις,καταφερνοντας να εξαγορασει παρα πολλες εθνικες και διεθνεις καπνοβιομηχανιες σε όλο τον πλανητη. Στο αντικειμενο που δραστηριοποιηται πάντως,δεν τα πήγε και πολυ καλα. Ενω βρεθηκαν στα χερια της τσιγαρα θρυλοι,σαν τα Dunhill,Rothmans,Cartier, Pall Mall κ.λ.π. ,πλεον εξακολουθουν να υπαρχουν μονο ως ονοματα και τιποτα δεν θυμιζει τα αλλωτε πολυ καλα αυτα τσιγαρα. Για το Dunhill που το καπνισα πολλα χρονια, η λυση ειναι μία: Αντι να κακοποιουν το ονομα του και να πειραματιζονται με νεα προιοντα σαν το Fine Cut,Journey of taste,Top Leaf , να αλλαζουν το πακετο και τις συνταγες καθε δυο χρόνια, σε Ιnternational  και King Size,ας επανελθουν στο παλιο κλασικο χαρμανι. 
   Βαθμολογια: 4 στα 10, επιεικως,λογο του σεβασμου που τρεφω στο ονομα Dunhill απο καλες αναμνησεις,του μακρινου ομως παρελθοντος

 *Περι "Μακεδονιας": Ειναι αληθεια πως περιμενα περισσοτερο σεβασμο απο μια εταιρεια,που θησαυριζει στην Ελλαδα, χωρις να παραγει εδω ουτε ενα τσιγαρο,την ωρα που στην γειτωνικη χωρα δεν δραστηριοποιηται καν. Όπως και να το κανουμε πάντως,οι ανθρωποι δεν ειναι ουτε ιστορικοι,ουτε επιθυμουν να παιξουν ρολο γεωπολιτικο,  τσιγαρα πουλανε και ειμαι βεβαιος πως δεν εχουν καμια προθεση να προσβαλουν εθνικα κανενα πελατη τους. Οσους ενοχλουν τετοια φαινομενα,ας πιεσουν τις εταιρειες,τις ξενες χωρες,αλλα πρωτα απο όλα  τις δικες μας κυβερνησεις που επετρεψαν αυτο το χαλι εδω και δυο δεκαετιες και εξακολουθουν να πετανε αετο.
   Περι Μακεδονικου καπνου: Υπαρχει διεθνως συγχυση και το βλεπω περισσοτερο στους καπνους πιπας.Αλλοι πουλανε ως Μακεδονικα ανατολικα,καπνα τα Κατερινης,Σερρων,Δραμας, αλλοι αυτα των Σκοπιων. Μια και δεν κατορθωσε η πολιτεια να κατοχυρωσει το ονομα για την μιση επικρατεια της, ας το κατοχυρωσει για τα καπνα της.

12 σχόλια:

  1. τι θα γινει με το ιταλικο blog fumare con stile ? εμαθες τιποτα? εχει μηνες να κανει ανανεωση...μηπως μεταφερθηκε καπου αλλου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γνωριζω,ο Ιταλος δεν επικοινωνησε μαζι μου ουτε εδω,ουτε στο Facebook,ουτε απανταει στα σχολια. Ελπιζω πάντως να ειναι καλα και να απεχει ήτε γιατι ολοκληρωσε το εργο του, ήτε λογο φορτου εργασιας.
    Ασχετο: Για καποιο λογο η σελιδα παρουσιαζει προβλημα και αρκετα σχολια δεν εμφανιζονται ή διαγραφηκαν. Δεν ξερω αν ειναι προβλημα του blogger γενικα,ή αν εγινε κατι άλλο,παντως με εχει "χαλασει" αρκετα η κατασταση και με δυσκολευει στο να παρακολουθω την ροη των θεματων ωστε να απανταω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιθανον να ειναι καποιο κρυωμα,σιγουρα επιρεαζει και η μαρκα που καπνιζεις,μαζι με το γεγονος οτι ανεβασες πολυ την καταναλωση τσιγαρων.
    Συμβουλη: Μην καπνιζεις μεχρι να στρωσει ο λαιμος σου,μην καπνιζεις Prince που τσαρουχιαζει και τον πιο ανθεκτικο λαιμο.Προτιμησε τα χαρμανια Virginia που ειναι πιο απαλα.
    Προσωπικα σπανια εχω τετοια συμπτωματα γιατι αρρωσταινω δυσκολα και τις μαρκες που με ενοχλουν τις αποφευγω. Οταν ερθω σε τετοια φαση,καπνιζω maximum 1-2 τσιγαρα την ημερα μονο Dunhill International κασετινα,που για ενα μυστηριο λογο μου στρωνει τον λαιμο.
    Οπως και να εχει κατι σοβαρο δεν ειναι. Περαστικα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια και ειπαμε περι λαιμου κ.λ.π. Ειναι αληθεια πως τα τελευταια χρονια και ο δικος μου λαιμος εχει γινει πιο ευαισθητος.Υποθετω πως ειναι λογο κορεσμου απο το πολυετες καπνισμα,αφου παλιοτερα καπνιζα χαλαρα μεχρι και Μαγκνουμ του Κερανη,ενω τωρα αν καπνισω κατι χαμηλης ποιοτητας με ενοχλει αμεσως.
    Τρια τσιγαρα δεν με ενοχλουν καθολου οσο και να καπνισω: Εχcellence,Dunhill, Sante. Καποια αλλα μου στρωνουν καλα,αρκει να μην το παρακανω, σαν τον Ασσο μαλακο, Λακυ Στραικ,Χρυση Κασετινα αφιλτρο και Αγρινιου,Νταβιντοφ μονο το χρυσο,Σιλκ Κατ κ.λ.π. Όλα τα αλλα περισσοτερο ή λιγοτερο με ενοχλουν και δυσκολα τα ακουμπαω πλεον. Επισης ειναι και τσιγαρα σαν το Καρελια φιλτρο ή το Καρελια Λαιτς που ενω η γευση τους μου αρεσει πολύ,ο λαιμος μου γινεται εντελως χαλια μετα απο 4-5 τσιγαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέτρο ένας φίλος θα πάει ταξίδι Ισπανία και μου είπε οτι θα μου φέρει καμιά κούτα τσιγάρα. Τι συμβουλεύεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Pueblo καπνο και τσιγαρα, Bali Turkish Shag καπνο, Natural American Spirit καπνο και τσιγαρα, Camel καπνο(αυτο δεν το εχω κανει αλλα ειναι αποθυμενο μου),Μοhawk τσιγαρα
    Ας παει δηλαδη σε ενα καπνοπωλειο και ας σου φερει ενα απο ολα αυτα. Οι καπνοι στην ισπανια ειναι τσαμπα πραγμα.
    Ριξε μια ματια και εδω http://www.tobacco-cigarettes.com/index.php/english/inicio.html για προιοντα καπνου και τρεχουσες τιμες στην Ισπανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ πάλι θα πάω το Πάσχα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και σκέφτομαι να αγοράσω από ΄κει τσιγάρα - καπνο. Έχεις καποια πρόταση; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το Λονδινο εχει τεραστια ποσοτητα πολυτελων τσιγαρων,ειναι ομως οι τιμες αρκετα ακριβες,ενω ακομα και τα Βρετανικα τσιγαρα που εχουμε εδω,βλ. Dunhill,Rothmans,Silk Cut,Benson,Golden Virginia εχουν πολυ καλυτερη γευση εκει.
    Απο Λονδινο πρεπει να παρεις:
    α)Τor Turkish- Εξαιρετικο τσιγαρο
    2)Tor Oriental-Εξαιρετικο τσιγαρο
    3)Tor Virginia- Δεν το εχω καπνισει,αλλα εχω διαβασει καλες κριτικες,ενω το ονομα Τορ ειναι εγγυηση ποιοτητας
    4)Sobranie Black Russian,εξαιρετικο τσιγαρο,ανατολικο χαρμανι, δες και το αφιερωμα στο blog
    5)Sobranie Coctail, Πολυ καλο Virginia τσιγαρο
    6) Ziganov Black
    7) Treasurer δεν το εχω καπνισει,αλλα αν το αντεξει η τσεπη σου αγορασε το αφου ειναι και το ακριβοτερο τσιγαρο στον κοσμο
    Απο καπνους μπορεις να βρεις και τον Pueblo και τον Natural American Spirit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντως έχω μεγάλη περιέργεια να δοκιμάσω αυτά τα dunhill. Είναι περίεργο που ενώ ο Ιταλός του fumareconstile δίνει την ανώτερη βαθμολογία εσύ φαίνεσαι απογοητευμένος και το βαθμολογείς με 4. Δυστυχώς όμως είναι δύσκολο να το δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν κανεις μια βολτα στο Ελ. Βενιζελος,θα τα βρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΦΙΛΕ ΠΕΤΡΟ,ΑΦΕΛΗΣ ΕΩΣ ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ:ΜΠΟΡΕΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ,ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ DUTY FREE ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Oχι. Duty Free αλλωστε μεταξυ χωρων της ΕΕ δεν υφιστανται οποτε ότι αγοραζεις απο εκει ειναι με τον φορο κανονικα. Μολις περασεις τον ελεγχο σε πανε σε καταστημα οπου μπορεις να αγορασεις αυτα τα προιοντα καθως και αλκοολ,αρωματακ.λ.π.. Το Μy mixture απο ότι μου ειπαν υπαρχει και σε πτησεις εσωτερικου κανονικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή