ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Καταρα στον λαδεμπορα.

 Το παρακατω σχολιο ειναι πολιτικο* και όχι τσιγαροκριτικη,αυτο γινεται για πρωτη φορα,το πιθανοτερο και τελευταια.Ειναι σιγουρο πως θα ξενισει τους περισσοτερους χρηστες του blog, αλλα ο γραφων ως ενας απλος Ελληνας, κουβαλαει τα χουγια του τοπου του και αν δεν πει φωναχτα εστω και συγκεχυμετα τις σκεψεις του, δεν θα εκτονωθει.
   Αφορμη οι παρανοικες αυξησεις στα τσιγαρα απο την Πεμπτη 18/2. Το πακετο των 3,20 Ευρω θα φτασει τα 3,80! Επισης τον ΦΠΑ πλεον θα τον πληρωνουν οι συμπαθεις ταξεις,των περιπτεραδων-ψιλικατσιδων,ενας κλαδος δηλαδη που απασχολει τουλαχιστον 80000 οικογενειες στην Ελλαδα,σχεδον ραχοκοκαλια της μικροαστικης ταξης που κραταει αυτη την χωρα και οδευει μαλλον προς διαλυση. 
   Φυσικα τα παπαγαλακια,πριν λιγο καιρο διερρεαν πως το πακετο των 3,20 θα φτασει τα..... 5,30 Ευρω,γιατι υποτιθεται πως το υπουργειο που ήθελε να κανει αυξηση στα 3,60 τελικα ...... κατα λαθος εδωσε στην Βουλη να ψηφισει νομο,που ανεβασε το κοστος του πακετου σε αυτες τις τρελες τιμες. Τελικα ,μας κανανε την χαρη να φτασουν το πακετο χονδρικα γυρω στα 4 ευρω.
   Ο μεγιστος "παπας",στον ταλαιπωρο ιθαγενη καταναλωτη, ειναι πως στην "Ευρωπη"* τα τσιγαρα ειναι ακριβα,εννοωντας φυσικα ως "Ευρωπη" την Αγγλια και την Γαλλια,λες και ο φουκαρας ιθαγενης ειναι εξισομενος μισθολογικα με τους Αγγλογαλλους. Σε χωρες παρομοιας σταθμης με την δικη μας,σαν την Ισπανια δηλαδη ή την Πορτογαλια,ενας καπνος Golden Virginia 25 gr κοστιζει μολις 2,45 Ε! Για τα λεφτα που περνουμε,εχουμε απο τα ακριβοτερα τσιγαρα στον κοσμο.
   Κρινω πως ηρθε η ωρα να χαιρετησω το αγαπημενο μου Σαντε, μια και  το κοστος του θα υπερβει τα 4 Ευρω και δεν ειμαι διατεθειμενος να στηριξω μια πολιτικη κρατικης αισχροκερδιας. Καπνιστε φτηνα τσιγαρα ή καπνιστε λιγοτερα,σε καμοια περιπτωση ομως, μην κανετε να αποδωσουν μετρα,που μας θεωρουν τουλαχιστο καφρους.  ¨Οπως φαινεται η φορομπηχτικη λογικη αυτη, γενικευεται στην γαλλογερμανικη αποικια που καποτε ονομαζοταν Ελλας, δειξτε λοιπον ως καταναλωτες, πως τετοιες ανοησιες οχι μονο δεν δημιουργουν κερδη για το κρατος και την αγορα,αλλα εχουν τα ακρως αντιθετα αποτελεσματα.

  *1: Εννοω πολιτικη,ΟΧΙ κομματικη. Δεν ψηφιζω παντα το ιδιο κομμα,αν και παντα πηγαινω να ψηφισω,ουτε πιστεψα ποτε σε κανενα, ακομα και η πολιτικη μου τοποθετηση ειναι ρευστη.
 *2: Ο φουκαρας ο Ελληνας εχει φαει τοση προπαγανδα τις τελευταιες δεκαετιες,πως ειναι απολιτιστος,αχρηστος,η χειρωτερη ρατσα στην γη που πρεπει να γινει μια μερα ανθρωπος κ.λ.π. Που το μοναδικο επιχειρημα που χρειαζεται για να το πεισουν πως κατι ειναι αναγκαιο,δεν ειναι αλλο απο "το Χ το κανουν στην Ευρωπη". Οπου ξεκιναει η "Ευρωπη"...τελειωνει η λογικη. Υποθετω πως κατι παρομοιο πρεπει να γινεται και στον υπολοιπο δυτικο κοσμο,για την εσωτερικη πολιτικοοικονομικη επιβολη του παραλογισμου.

71 σχόλια:

  1. ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙΣ,ΦΙΛΕ,ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΑ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΟΥΣΙΩΔΗ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ta ''ftina'' tsigara twn 2,20 eyro poso tha pane ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οποιος ντρεπεται για τον λαο του,ντρεπεται για τον εαυτο του. Το θεμα της εθνικης ή οχι περηφανειας,δεν ειναι τιποτα άλλο απο υπαρξιακο ζητημα. Ο καθενας γενικευει το Εγω του στον λαο του και αναλογα με το τι αισθανεται για το Εγω του, κρινει και το εθνος του. Ενας αλλος παραγοντας ειναι η μη συναναστροφη με αλλους λαους.
    Οι ΓαλλοΓερμανοι και πιο πολυ οι τελευταιοι,ασφαλως νοιαζονται για μια χωρα,με σχετικα υψηλη αγοραστικη δυνατοτητα,που ειναι χειροποδαρα δεμενη στις οικονομιες τους. Γεμιζουν τον τοπο με τα προιοντα και τις επιχειρησεις τους,ροκανιζουν εις υγειαν των κοροιδων το 16% του προυπολογισμου που πηγαινει για "αμυντικες" δαπανες. Η χωρα πρεπει τουλαχιστον να απειλησει πως θα φυγει απο το Ευρω τους, αν οχι να το πραξει κι ολας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.youtube.com/watch?v=RpuoJjA2qbA&feature=player_embedded

    Ενα βιντεο απο το Ευρωπαικο κοινοβουλιο που αξιζει να δειτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο καπνος των 25 γραμμαριων θα κοστιζει 3,80,ακριβοτερα δηλ απο το 90% των χωρων της ΕΕ.Τα φτηνα τσιγαρα των 2,40Ε θα πανε στα 2,90 ή στα 3 Ευρω αναλογα με την καπνοβιομηχανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κώστα είτε το θέλεις είτε όχι είσαι μέρος ενός πολιτισμού με τεράστια ιστορία. Τα σχόλια σου ειναι αντιεθνικα. Και να ξέρεις ότι η αγάπη για την πατρίδα και το εθνος είναι από τα σημαντικότερα πράγματα σε αντιθεση με το να δίνεις σημασία μόνο στο προσωπικό σου ωφελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα και τι εγινε που δεν ειναι ελληνικα; Το τελευταιο πραγμα που θα κοιταξω ειναι αυτο. Δηλαδη θες να πεις οτι ο νεοελληνας που του κανουν τοσα ειναι αχαριστος; Δηλαδη να μας κανουν οτΙδηποτε θελουν και να λεμε ευχαριστω; Αυτο ερχεται σε αντιθεση με την δραση που λες και συμφωνω μαζι της. Δραση: να κανουμε τα παντα για να βγουμε απο την Ε.Ε και να διωξουμε το αναθεματισμενο ευρω. Υστερα να ενισχυσουμε την χωρα μας και να την καθαρισουμε απο παρασιτα που μας τρωνε χρημα και χωρο. Αυτα ομως εσυ θα τα θεωρεις αχαριστια και οχι δραση. (φιλικα παντα χωρις να εχω προβλημα μαζι σου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ειμαι καπνιστης,τυχαια βρεθηκα εδω.Μου αρεσω το κειμενο σας,ασπαζομαι και εγω τις ιδιες κρισεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όσο θα είμαστε δεμένοι στην Ευρώπη και ουραγοί των ταγών του κεφαλαίου, τόσο θα παρασυρόμαστε στην καταστροφή. Σίγουρα,η άυξηση των τιμών των τσιγάρων είναι μια κατάφωρη αδικία για το πενιχρό βαλάντιο του Έλληνα, αλλά νομίζω πως λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο. Είναι μια εκμετάλλευση των καπνιστών και μια ρατσιστική μανία εναντίον τους από όλους τους δήθεν...υγιαίνοντες...αλλά πραγματικά βαριά αρρώστους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΩΣΤΑΚΙ ΣΟΡΡΥ ΚΙΟΛΑΣ ΑΛΛΑ ΜΟΙΑΖΕΙΣ ΜΕ ΟΥΖΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ ,ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΕΤΡΟΣ.
    (ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ,ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕ ΦΙΛΕ , ΚΑΠΙΣ? ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΒΡΑΪΚΑ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΕΝΝΟΕΙΣ , ΤΙ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΣΕ ΛΕΝΕ ΕΡΜΗ? 12ΘΕΪΣΤΗΣ ΕΙΣΑΙ?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σεβόμαστε απλά όλες τις παραδόσεις που μας συγκρότησαν ως έθνος. Τις αρχαίες ελληινκές, τις εβραϊκές, τις βυζαντινές και τις νεοελληνικές. Είμαστε περήφανοι για ό,τι μπορούμε να ονομάσουμε εαυτούς Έλληνες. Είμαστε ΈΛληνες ό,τι κι αν γίνεται. Είμαστε ένας λαός με την πιο πολυποίκιλη παράδοση στην Ευρώπη. Δεν είμαστε όμως αταβιστές, αλλά δημιουργικοί ανανεωτές της παράδοσης, που, πιστέψτε με, έχουμε πολλά να δώσουμε.
    Αγαπάμε την πατρίδα μας, όπως κι αν είναι, και χαιρόμαστε ό,τι κι να μας δίνει. Τώρα, οι πολιτικοί μας σίγουρα θέλουν καθαίρεση, αλλά νομίζω ότι κι εμείς δεν αντιδρούμε ως λαός, δεν κάνουμε τίποτε. Χρειάζεται αντίσταση, αλλά με χαρακτήρα ανανέωσης. Νέα κοινωνία χρειαζόμαστε, νέους θεσμούς. Προσέξτε πολύ, οι ΈΛληνες χρειαζόμαστε έναν νέο θρίαμβο, κα΄τι νέο για να αναπτερωθεί το ηθικό μας. όχι μαλθακή παιδεία, όχι εκθηλυσμένη νοοτροπία. Ανδρική πυγμή και διεκδίκηση. Νομίζω η ελληνική νεολαία έχει τη δύναμη για την αλλαγή. Να τα απορρίψει όλα και να δημιουργήσει κάτι νέο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω ότι ξέφυγε λίγο το θέμα.Εδώ είναι blog που αναφέρετε για τσιγάρα.Μιλήστε λοιπόν για αυτά και πείτε ότι ξέρετε για τις καινούργιες τιμές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όπως αναφέρεται ο ΕΦΚ στα καπνά αυξάνεται από 57,5% που είναι σήμερα, σε 70% .

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση όσο ακριβότερο είναι το προϊόν τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση οπότε αυτό σημαίνει πως αναλογικά τα ακριβά τσιγάρα επιβαρύνονται περισσότερο.

    Πως αλλάζουν πρακτικά οι τιμές:

    Πακέτο 20 τσιγάρων που κοστίζει σήμερα 2 ευρώ με την αύξηση θα κοστίζει 2,19 ευρώ, ενώ από που κόστιζε 3,20 ευρώ με την αύξηση θα ανέλθει στα 3,61 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλε απο την Κρητη,αυτη ήταν η αρχικη σκεψη. Αν κανεις μια βολτα στο δικτυο θα δεις πως οι τελικες τιμες που ισχυουν στα τσιγαρα που παραγωνται απο ΣΗΜΕΡΑ,ειναι: τα τσιγαρα των 2ευρω(Leader,Next) θα φτασουν τα 2,50Ε, τα τσιγαρα των 2,40(Ασσος) τα 2,90 ή τα 3,00 αναλογα με την βουληση της εταιρειας, τα τσιγαρα των 3,20(Μαρλμπορο,Χρυση Κασετινα) θα φτασουν τα 3,80. 3,80 θα φτασει και ο καπνος των 3,20. Για τα τσιγαρα των 3,50(Dunhill,Sante) δεν κατορθωσα να βρω την τιμη τους,αλλα υπολογιζω πως θα πιασει τα 4,20.
    Επισης το ΦΠΑ πλεον το πληρωνουν οι περιπτεραδες με αποτελεσμα το κερδος τους απο την πωληση ενος πακετου τσιγαρα να περιοριζεται στο μισο,πραγαμα καταστροφικο για εναν κλαδο που το 52% του τζιρου του ειναι απο τσιγαρα.Υπολογιζεται πως μεχρι το τελος της χρονιας το 50% των περιπτερων-ψιλικων θα εχουν βαλει λουκετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σκέτη καταστροφή, Πέτρο. Οικονομική αιμορραγία. Να στραφούμε τότε όλοι στα φθηνά ελληνικά τσιγάρα, τα οποί είναι αρκετά ποιοτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ετσι. Θα προσπαθησω να καπνισω Καρελια φιλτρο, αν δεν τα καταφερω θα το ριξω στον Ασσο μαλακο που το καπνιζα και παλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. \Νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι το Ασσος μαλακό. Ένα καλό τσιγάρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πριν λιγο παω να παρω τσιγαρα. "Ενα Σαντε Φιλτρο,αν δεν ανεβηκε η τιμη του",λεω στο περιπτερα. Ο ανθρωπος εντελως φρικαρισμενος μου λεει,πως μαλλον θα παει 4,20 και ο ιδιο σκοπευει να μην ξαναφερει στο μαγαζι του Ασσο,Σαντε,Μαρλμπορο κ.λ.π., αφου λογο των νεων μετρων περι του ΦΠΑ στους περιπτεραδες,ολους οι καπνοβιομηχανιες αποδεχθηκαν να αναλαβουν αυτες τα βαρη,με την εξαιρεση της Φιλιπ Μορις.Ετσι σκεφτονται και αυτοι να της κανουν εμπαρκο,αν δεν αλλαξει κατι στην επαναδιαπραγματευση με την πολυεθνικη,ετσι ωστε να μην βρησκουν οι καπνιστες τα προιοντα της. Ο ιδιος μου ειπε πως απο Ασσο κασετινα,το γυρισε στο GR για λογους κοινωνικης διαμαρτηριας. Δεν γνωριζω αν ιστορια ισχυει ετσι οπως μου την ειπαν,μπορει να θελει να την επιβεβαιωσει ή να την διαψευσει καποιος που γνωριζει το θεμα απο πρωτο χερι.
    Αν ισχυει κατι τετοιο παντως θα αισθανομαι πολυ ασχημα που στηριζω την Φιλιπ Μορρις ως καταναλωτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτά που λέτε περί ΦΠΑ στους περιπτεράδες δεν ισχύουν. Τον συνολικό ΦΠΑ στα τσιγάρα τον πληρώνουν όπως και τον Ειδικό φόρο κατανάλωσης, χρόνια τώρα, οι καπνοβιομηχανιες από την ώρα που τα τσιγάρα εξέρχονται των αποθηκών τους, και αυτό προκειμένου το Δημόσιο να μην έχει να κυνηγήσει χιλιάδες εμπόρους και λιανοπωλητές, αλλά να εισπράτει τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ με κόστος χαμηλό και πανεύκολα από τον μικρό αριθμό των καπνοβιομηχανιών.

    Το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται ο συγκεκριμένος λιανοπωλητής είναι διαφορετικό, αλλά λόγω της θέσεώς μου και της ιδιότητος μου δεν μπορώ να σχολιάσω, μιάς και αφορά ανταγωνιστική καπνοβιομηχανία.

    Γενικά πάντως η φορολογία στα τσιγάρα είναι ένα τρομακτικά πολύπλοκο πράγμα, το οποίο για να εξηγηθεί θα χρειαστούν σελίδες και σελίδες αυτού του blog. Είναι δε τόσο πολύπλοκο, που ακόμα και στο Υπουργείο έκαναν λάθος ώς προς τον υπολογισμό των επιπτώσεων στις λιανικές τιμές που θα είχε η αρχικά εξαγγελθείσα αυξημένη φορολογία. Ετσι όταν κατανόησαν το λάθος, θεσμοθέτησαν μικρότερη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επί της Πλέον Ζητουμένης Τιμής (στο 63% και όχι στο 70% όπως είχαν εξαγγείλει αρχικά), αλλά και αλλαγές στα επί μέρους στοιχεία του.

    Φιλικά - Ανδρέας Γ. Καρέλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. κ. Καρελια, οι τιμες σε Εxcellence,Καρελια Φιλτρο,Καρελια μπλε και Καρελια Αγρινιου που θα φτασουν;
    Ισως πάντως οι νεες εξελιξεις να μην πληξουν τοσο την εγχωρια καπνοβιομηχανια,αφου αν μεταφερθει το αγοραστικό ενδιαφερον στα φθηνα τσιγαρα(και στο στριφτο), σιγουρα τα Ελληνικα σηματα ειναι ποιοτικότερα των ξενων,αρα και εν δυναμει πιο ανταγωνιστικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πάντως ελπίζω η τιμή του excellence να μείνει, στα όρια του δυνατού βέβαια, σε λογικές τιμές. Δεν νομίζω πως θα μου είναι εύκολο να αλλάξω τσιγάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Επανερχομαι στο θεμα της Φιλιπ Μορρις. Απο ότι με ενημερωσε σημερα περιπτερας, οι Αμερικανικοι θελουν να μειωσουν το κερδος των περιπτεραδων απο σχεδον 7,5% που επερναν ως σημερα,σε 4 και κατι. Ολα αυτα φυσικα με επιφυλαξη αφου το ζητημα δεν το γνωριζω απο πρωτο χερι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το πιο εκνευριστικό είναι ότι κάποιοι που θέλουν να ονομάζονται δημοσιογράφοι ρίχνοντας λάσπη έκανα λόγο για αυξήσεις τιμών παραπάνω από το φυσιολογικό για να κερδίσουν οι καπνοβιομηχανίες και οι περιπτερούχοι. Να σας θυμίσω την επίθεση που δεχόταν ο πρόεδρος των καπνοπωλών Αττικής, όταν πολύ απλά έλεγε ο άνθρωπος ότι με βάση τις αυξήσεις στην φορολογία η τιμή πρέπει να αυξηθεί από 3,20€ σε 5,40€ για να παραμείνουν τα ποσοστά τους ίδια. Τότε οι παντογνώστες οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης του έλεγαν του ανθρώπου ότι αυτά που λέει είναι ψέματα και έχει δίκιο το υπουργείο οικονομικών που μιλούσε για 20 λεπτά αύξηση. Τελικά το ποιος είχε δίκιο αποδείχτηκε λίγε μέρες αργότερα με την παραδοχή του λάθους από το ίδιο το υπουργείο οικονομικών και την αναπροσαρμογή των φόρων δήθεν επιεικέστερα (πρέπει δηλαδή να τους πούμε και ευχαριστώ που αντί για 5,40 θα πληρώνουμε 4 ) για εμάς τους καπνιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Και κάτι άλλο, μην ασπαζόσαστε αυτά που λένε οι οικονομολόγοι της τηλεόρασης για καταστροφή της χώρας λόγω εξόδου από ευρώ. Ήταν οι ίδιοι που πανηγύριζαν την είσοδο της χώρας στο ευρώ. Το πόσο κορόιδα μας έπιασαν οι ευρωπαίοι είναι εμφανέστατο. Δώσαμε 340,75 χρηματικές μονάδες του δικού μας νομίσματος για να πάρουμε μία. Για κοιτάξτε παρακαλώ έτσι από απορία τη ισοτιμία έκλεισε η Γερμανία Κύπρος κτλ. Με αυτή την ισοτιμία ήταν δεδομένο ότι σε λίγο καιρό θα στερεύαμε από ευρώ και θα οδηγούμαστε στο δανεισμό με υψηλά επιτόκια από τις ισχυρές χώρες της ζώνης του ευρώ. Επίσης η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας έπεσε κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μην συγχέετε τα πράγματα...

    Το γεγονός ότι έπρεπε οι τιμές των τσιγάρων της Πλέον Ζητουμένης Τιμής να πάνε από 3,20 σε 5,40 δεν ήταν για να μείνουν τα ποσοστά των καπνοβιομηχανιών και των εμπόρων-λιανοπωλητών ίδια, αλλά τα ποσά, δηλαδή τα λεπτά ανά πακέτο.

    Από την ώρα που ο φόρος ως ποσοστό επί της λιανικής τιμής αύξανε, ήταν αδύνατον να μείνουν τα ποσοστά των υπολοίπων ίδια, αφού το σύνολον των ποσοστών των φόρων+ ΦΠΑ, + ποσοστό καπνοβιομηχανίας + ποσοστό δικτύου πρέπει να κάνει 100.

    Το λάθος ξεκίνησε από το γεγονός ότι η έκθεση του λογιστηρίου έλεγε ότι η "φορολογική επιβάρυνση" θα ήταν για τα τσιγάρα της ΠΖΤ 40 λεπτά. Αυτό όμως ενώ ηταν σωστό σαν αυστηρη διατύπωση, δεν σήμαινε ότι η αύξηση των τιμών θα ήταν και 40 λεπτά. Εδώ εγινε όλο το μπέρδεμα και στο Υπουργείο και στους δημοσιογράφους. Η διατύπωση του Λογιστηρίου του κράτους απλά σημαινε ότι αν οι καπνοβιομηχανίες επέλεγαν να μην αυξήσουν τις τιμές τους, τότε η αύξηση των εσόδων του δημοσίου από τα τσιγάρα της ΠΖΤ θα ήταν 40 λεπτά.

    Επειδή όμως όταν το σύνολον παραμένει σταθερό, και ενα κομάτι της πίτας γίνεται μεγαλύτερο, τότε τα κομάτια των υπολοίπων γίνονται μικρότερα. Ετσι δεν ήταν δυνατόν να παραμείνουν ακίνητες οι τιμές, αφού τόσο οι καπνοβιομηχανίες όσο και οι χονδοπωλητές / λιανοπωλητές θα ειχαν έσοδα (προσοχή έσοδα, όχι κέρδη) ανά πακέττο, λιγότερα από όσα είχαν το 2009. Αρα θα έπρεπε να αυξήσουν τις τιμές. Αυξάνοντας όμως τις τιμές, τόσο ο ΕΦΚ όσο και ο ΦΠΑ που αναλογεί σε κάθε πακέττο αυξάνουν αυτόματα και αυτόί σε απόλυτο μέγεθος , αφού είναι ποσοστό επί της λιανικής τιμής. Αρα χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, και πάει λέγοντας.

    Στην λιανική τιμή 5,40 οι καπνοβιομηχανίες και οι χονδροπωλητές / λιανοπωλητές θα είχαν ακριβώς τα ίδια έσοδα ανά πακέττο με το 2009, ενώ το Δημόσιο θα κέρδιζε όλη την διαφορά.
    Επειδή η αύξηση της τιμης θεωρήθηκε υπερβολική, το Υπουργείο, όταν αντιλήφθηκε το πρόβλημα, αποφάσισε να θεσμοθετήσει μικρότερη αύξηση της φορολογίας.

    Το παρακάτω παράδειγμα θα κάνει το πρόβλημα καλύτερα κατανοητό. Εάν έχεις, κατά το 2009, λιανική τιμή σε ένα είδος 100 ευρώ και το κράτος παίρνει φόρο 73%, τότε το κράτος παίρνει 73 ευρώ και οι υπόλοιποι 27 ευρώ. Εάν το κράτος αυξήσει το φόρο στο 78%, τότε περιορίζει τους υπόλοιπους στο 22%. Ναι μεν έχεις φορολογική επιβάρυνση 5 ευρώ στην περίπτωση που η λιανική μείνει ακίνητη, αλλά οι υπόλοιποι δεν θα παίρνουν πλέον 27 ευρώ, αλλά 22 ευρώ. Προκειμένου οι υπόλοιποι να συνεχίσουν να παίρνουν 27 ευρώ, όπως και κατά την προηγούμενη χρονιά, θα πρέπει η λιανική τιμή να γίνει 122,72 ευρώ.

    122,72 x 22% = 27

    Αρα στο παράδειγμά μας, μία αύξηση της φορολογίας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, προκαλεί τελικά αύξηση λιανικής τιμής κατά 22,72 ποσοστιαίες μονάδες.

    Ευχαριστώ - Ανδρέας Γ. Καρέλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Στην Ελλαδα εχουμε μαθει να δαιμονοποιουμε το κερδος. Μακαρι να βγαζουν και οι λιανοπωλητες και τα πρατηρια και οι καπνοβιομηχανιες,ετσι εχει κερδος και ολη η κοινωνια. Το θεμα ειναι,πως με τετοιες παρανοικες αυξησεις-σοκ που φυσικα εκπορευονται απο τους φωστηρες του κρατους,δεν θα κερδισει κανεις και μαλλον θα εχουν αναλογα αποτελεσματα με τα τελη κυκλοφοριας πριν λιγο καιρο.Μονο που στο θεμα του καπνου,δραστηριοποιουνται γυρω στα 100 χιλιαδες ατομα σε αυτη την χωρα(ως πωλήτες,πρατηριουχοι,εργαζομενοι κ.λ.π.) και οι κινησεις επιβαλεται να ειναι πιο προσεγμενες.
    Δυο ερωτηματα για τον κ. Καρελια: α) Ποια η νεα τιμη του Εχcellence; β) Απο ότι ακουσα ετοιμαζονται αρκετα νεα προιοντα,επ αφορμης των αυξησεων.Να περιμενουμε κατι νεο και απο την Καρελια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητέ φίλε Πέτρο, θα μου επιτρέψεις να μην απαντήσω σε τέτοια ερωτήματα, (ανταγωνισμός βλέπεις). Οι τιμές πάντως θα εξαρτηθούν και από το τελικό υψος του ΦΠΑ, το οποίο αναμένεται και αυτό να αλλάξει εντος των ημερών. Πάντως στην αγορά υπάρχουν ακόμα κάποια αποθέματα με τις τρέχουσες τιμές, με την εξάντληση των αποθεμάτων του καθε σήματος, θα ανακοινώνεται και η νέα του λιανική τιμή.

    Σχετικά με την κυκλοφορία νέων προίόντων, αυτό που πρέπει να ξέρεις και εσύ αλλά και οι υπόλοιποι φίλοι, είναι ότι η εταιρεία μας ζεί από αυτόν τον κλάδο, λατρεύει αυτό που κάνει εδώ και 120+ χρόνια, και έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στον καταναλωτή, τόσο στην Ελλάδα οσο και στις 70 περίπου χώρες του εξωτερικού, όπου έχουμε εξαγωγική δραστηριότητα.

    Για άλλη μία φορά θα ηθελα να σε συγχαρώ για αυτό το εξαιρετικό blog και να ευχαριστήσω για την ευγενική φιλοξενία.

    Ανδρέας Γ. Καρέλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σεβαστο. Πάντως ως γενικο σχολιο, καλο θα ειναι να συγκρατηθουν, οσο ειναι εφικτο, οι τιμες και να κρατηθει φυσικα η ποιοτητα των σηματων σας στα γνωστα στανταρ.
    Ευχαριστω και εγω για την συμμετοχη , τον χρονο σας,αλλα και τις πολλες πληροφοριες για τον κλαδο του καπνου.Για οποιαδηποτε νεα κυκλοφορια αποφασισετε στο μελλον, παρακαλω ενημερωστε το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το εβαλε ο Παναγιωτης,το ξαναβαζω και εδω,γιατι το ζητημα ειναι σοβαρο.Ο Καθενας ας βγαλει τα συμπερασματα του.


    Αντιγράφω ασχολίαστο από το ΒΗΜΑ,2-3-2010

    Ξαφνικό λουκέτο στην Παπαστράτος

    02-03-2010


    Η πτώση της ζήτησης οδήγησε την πολυεθνική Ρhilip Μorris να διακόψει προσωρινά τις εργασίες τού εργοστασίου της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο.



    Την οικονομική κρίση που έχει επιφέρει μείωση της κατανάλωσης επικαλείται η Ρhilip Μorris για να αιτιολογήσει την απόφασή της να κλείσει για δύο ημέρες αυτή την εβδομάδα το εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο. Οπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, το 2009 ο κύκλος εργασιών υποχώρησε σε σχέση με το 2008, αλλά η πτώση αυτή γιγαντώθηκε τους δύο πρώτους μήνες του 2010, για αυτό και η διοίκηση προχώρησε στην απόφαση για προσωρινή παύση των εργασιών μέχρι να ανακάμψουν οι παραγωγικές της ανάγκες.

    Οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να λάβουν μέρος της κανονικής τους άδειας. Η διοίκηση της πολυεθνικής στο τέλος της εβδομάδας θα αποφασίσει αν το μέτρο θα ισχύσει και για τις επόμενες εβδομάδες. Η εταιρεία απασχολεί στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου 850 εργαζομένους, αλλά το μέτρο αφορά τους εργάτες στις γραμμές παραγωγής, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 700, και όχι τους διοικητικούς υπαλλήλους.

    Το ανησυχητικό είναι ότι η Παπαστράτος δεν έχει περάσει ακόμη στα τσιγάρα της την αύξηση του φόρου κατανάλωσης, γεγονός που προϊδεάζει για ακόμη δυσκολότερες ημέρες, αφού το πακέτο των 3,20 ευρώ θα «σκαρφαλώσει» στα 3,80 ευρώ.

    Η Παπαστράτος, βιομηχανία-σύμβολο για την ελληνική οικονομία, εξαγοράστηκε το 2003 από την πολυεθνική Ρhilip Μorris. Η πολυεθνική είχε αποκτήσει από την οικογένεια Αβέρωφ το 75% καταβάλλοντας 363 εκατ. ευρώ και μαζί με τη δημόσια πρόταση που ακολούθησε και τη διαγραφή της μετοχής από το Χρηματιστήριο Αθηνών το τίμημα προσέγγισε τα 480 εκατ. ευρώ.

    Η επένδυση της Ρhilip Μorris θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις ξένης εταιρείας στην Ελλάδα, αφού η Παπαστράτος όλα αυτά τα χρόνια εμφανίζει υψηλή κερδοφορία και γεμίζει με μερίσματα τα ταμεία της μητρικής στην Ελβετία. Μάλιστα, η επένδυση της Ρhilip Μorris, επειδή έγινε το 2003, συγκρίνεται άμεσα και με την είσοδο της Societe Generale στη Γενική Τράπεζα, αλλά και της Credit Αgricole στην Εμπορική Τράπεζα ένα χρόνο αργότερα. Οπως είναι γνωστό, και τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν να δουν κέρδη στον ισολογισμό τους εδώ και πολλές χρήσεις.

    Το 2008, οπότε υπάρχουν τα τελευταία επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, ο καθαρός τζίρος της καπνοβιομηχανίας (πλην φόρων και ΦΠΑ) διαμορφώθηκε στα 298 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 73 εκατ. ευρώ. Λίγο περισσότερα (77 εκατ. ευρώ) ήταν το 2007, ενώ κερδοφόρες ήταν και οι χρήσεις του 2004, του 2005 και του 2006. Για αυτό και η Ρhilip Μorris αποφάσισε να επενδύσει άλλα 100 εκατ. ευρώ για να στηθεί νέα, υπερσύγχρονη μονάδα στον Ασπρόπυργο, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και να μείνει προς αξιοποίηση η ιστορική έδρα που βρίσκεται σε γήπεδο 20 στρεμμάτων στον Πειραιά.

    Η νέα μονάδα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε 40.000 τ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. As usual I'm trying to read this blog with the help of Google Translator.
    Anyway I can't understand everything but it's clear that cigarette price is increasing.
    I would like to have a list of cigarettes seld in Greece and compare them to the price of cigarettes seld in Italy.
    You can read the Italian prices here http://www.aams.gov.it/site.php?page=20090715140543801&op=download

    Are packets with 10 cigarettes seld in Greece?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ι don't believe that there is any list for Greek brands.In our market sold more than 300 varieties so,isn't easy for me to name them all. The prices now,for e.g. a pack of Marlboro is 3,80,the same for a 25gr pack of tobacco. Until the end of the year, they say,Marlboro's price will jump to 4,20. Our cigarettes are cheaper than yours,but our rolling tobacco is expensive. Also we paid for about 700E per month. Compared with Spain and Portugal, Greek and Italian prices are really high.
    We have three big tobacco companies here: Papastratos, a traditional Greek company now owned by Philip Morris and two genuine domestic: Karelias inc and Sekap.
    Worth to buy brands from the Greek market are:
    1) George Karelias Excellence
    2) George Karelias plain-unfiltered
    3) Sante Filter
    4) Lucky Strike plain-unfiltered.
    Some other interesting typical Greek brands, are the cheap oriental cigarette Assos Filter Oval,the semi-oriental Assos Soft pack and the cigarette with the Bio Filter called BF.
    From International brands, i suggest Dunhill International, Lucky Strike Filter or Camel Natural Flavor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. I saw your comment on this page and in my website.
    Thank you.
    Luckily the Greek prices are lower then italian ones.
    A Marlboro Red pack (20 cigarettes) costs 4,50 € and the long size version (100's) costs 4,55 €.
    The cheapest cigarettes in Italy cost 3,70 € (20 cigarettes pack).
    George Karelias, Assos, BF, Lucky Strike unfiltered and Sante are not seld in Italy. Lucky Strike are seld in both Red and Blu Edition. Theorically there is a version of Lucky Strike called "Madura Silver"... I have never seen that type.
    Italians usually dislike Italian brands.
    Only a brand of cigarettes called MS have a great success.
    MS are seld in 19 variants.
    The strongest kind is MS Bionda, it has a great success, but a lot of smokers consider them too strong.
    I usually smoke MS International (just the same as MS Bionda but longest).
    MS costs 3,80 € in 20 cigarettes pack and 1,90 € in 10 cigarettes pack.
    It's the second cheapest cigarette.
    It's quality isn't really high but the taste is ok.
    The MS blend was invented by the Italian State when cigarettes were produced by the State.
    Other italian blends are 821, Linda, Alfa, Lido, N80, Esportazione (filtered and unfiltered): bad cigarettes.
    Other cigarettes are Futura (a good light brand).
    Futura Anis are a great type of aromatic cigarettes (but you don't like aromatic cigarettes so... :] )
    The youngest cigarettes brend in Italy are Yesmoke.
    They are produced by Messina brothers near Torino (in North Italy).
    A really good American Blend.
    Italians dislike Menthol cigarettes: there are few menthol brends in Italy.
    Anyway the most shocking thing about Italian tobacco market is the Marlboro Menthol Brend.
    These cigarettes are present in the official cigarettes list but it's impossibile to find them.
    Somebody says he founded them... really difficult.
    So most smokers dream to go abroad to buy a Marlboro Menthol pack... anyway Elixyr Menthol are much better. ;)

    Are Cigarettes pack with 10 cigarettes seld in Greece?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. 10 cigarettes packs are forbidden in Greece by law.. They used to be sold for a short time but not any more...
    I think they were forbidden cause they were supposed to attract new casual smokers or something like that...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μenthol cigarettes aren't popular also in Greece.Can be found More Menthol,Salem,Marlboro Menthol(and light). I don't like menthol cigarettes too,as i can't stand any flavored cigarette at all.
    MS was for a short time in the Greek market,before 8-9 years. Nothing special,but OK for the price, now i think owned by B.A.T. Yesmoke is a cigarette i like to try, because is from a small company, but also for the positive comments i read. I don't believe that the big tobacco companies,made fine cigarettes, i prefer to support the smaller, mainly the domestic.
    What about Camel cigarettes? In Italy i think, are still very popular. In Greece used to be very popular until 2002.Karelia inc was the producer, under agreement with RJ Reynolds. After 2002 when JTI changed pack+blend+producer, Camel lost all the popularity. Now is an almost terrible cigarette(except Natural Flavor),but i am not sure if JT use the same blend worldwide.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Yes, MS cigarettes are owned by "B.A.T. Italia"
    In Italy Camel are really common blend expecially the Blue type.
    Camels are slowly improving their taste.
    There is a sort of fight between two brends Camel and Chesterfield that are obtaining great success. Expecially after some changes to Marlboro Gold that haven't great success.
    Italian new smokers generation are smoking light cigarette.
    I suppose that in Greece strong cigarettes are widely smoked. Is it true?
    Anyway I would like to smoke a Papastratos I remember that George Karelias were sold in Italy for a while but I have never seen them.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Yes. Greeks, esp. men usually smokes Full Flavor cigarettes, although a cigarette with tar 10 and nic. 0,8 isn't a real full flavor cigarette, as tar and nic levels was very higher before some years and still are,outside the EU. I can't find in the market, any strong cigarette,all of them seems to light.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Επειδη το ταμειο ειναι μειον, το γυρισα στα Καρελια Φιλτρο. Μετα απο 3-4 πακετα δεν αισθανθηκα κατι που να με χαλαει,οποτε θα τα κρατησω για μονιμο κάπνισμα.
    Αυτο τον καιρο κανω σταδιακα και οσο μου επιτρεπει ο χρονος,προσθηκες και αλλαγες σε καποιες παλαιοτερες κριτικες που ειναι ελλειπεις,οποτε ισως καθυστερησω να κανω νεα αναρτηση στο blog. Φυσικα η κουβεντα συνεχιζεται κανονικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καρέλια φίλτρο κασετίνα; Σ΄αυτά μέχρι στιγμής η τιμή είναι 2,20 ευρώ, αρκετά συμφέρουσα δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. 2,20 ναι. Λογικα θα παει στα 2,50 αφου τοσο πηγε και το Καρελια Αγρινιου ηδη. Παντως πριν ακομα μπουν οι αυξησεις η αγορα τσιγαρων ζει μεγαλη πτωση μια και ο κοσμος δεν εχει φραγκο. Μοναδικη εξαιρεση το Leader που γνωριζει μεγαλες δοξες και αυξηση πωλησεων ανω του 10% απο την αρχη του ετους! Πιστευω πως το σε ενα χρονο Leader και Marlboro θα εχουν παρομοιο μεριδιο αγορας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Εσπευσμενη επιστροφη σε Σαντε-Εχcellence. Αποφασισα να επιμεινω να καπνιζω ποιοτηκα,αλλα λιγοτερο,καθοτι τα φθηνα τσιγαρα με χαλανε.
    Σιγα-σιγα πάντως τα πιο πολλα τσιγαρα εχουν αρχισει να ερχονται με τις καινουργιες τιμες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Πήγα σήμερα να πάρω καπνό Black Devil. Την προηγούμενη βδομάδα τον αγόρασα 3 Ευρώ, ενώ σήμερα 4!!!! Αυτό σημαίνει περίπου 33% αύξηση!!!!! Πάμε καλά;;;

    Τζένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ελα ντε, παμε καλα; Τετοιες αηδιες θα οδηγησουν σε καταρευση της αγορας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μου κάνει εντύπωση πάντως, γιατί μόνο ο συγκεκριμένος καπνός είχε αύξηση 1 Ευρώ, ενώ όλοι οι άλλοι από 0,40 έως 0,60 Ευρώ.
    Και αναμένεται νέα αύξηση τον Ιούνιο....

    Τζένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Τα Καμελ Νατουραλ πήγαν στα 3,90! Εχω την εντυπωση,χωρις να γνωριζω κατι απο μεσα, πως παρα τις εξαγγελειες ΔΕΝ θα τολμησουν να κανουν και αλλη αυξηση αφου η αγορα καπνου,που απασχολει πολυ μεγαλο κομματι του ενεργου πληθυσμου οδευει προς διαλυση και βασικα οχι μονο χανονται εσοδα,αλλα θα οδεψει και άλλος κοσμος στην ουρα για το επιδομα του ΟΑΕΔ. Ενα αλλο στοιχειο που επισης με κανει να πιστευω πως ΔΕΝ θα γινει κατι τετοιο,ειναι η διαχρονικα φιλικη αντιμετωπιση των ντεμεκ Ελληνικων κυβερνησεων προς τις πολυεθνικες,οι οποιες σε φαση πολεμου των τιμων ειναι οι πρωτες που πληττονται,μια και οι δυο μη πολυεθνικοι ανταγωνιστες τους ειναι μανουλες στην παραγωγη αξιοπρεπων φθηνων τσιγαρων,βλ. λιγο και περιοδο 2003-2004 με το μπαμ των GR και Leader.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Παντως τετοιες περιοδοι,κρισης και εντονης φορολογησης,ως ενα σημειο θεωρω πως ειναι και εποχες επιχειρηματικων ευκαιριων,αφου η καταναλωτικη συμπερηφορα του μεγαλυτερου κομματιου των καταναλωτων αλλαζει αρδην. Σε χθεσινη κουβεντα που ειχα με φιλο υπευθυνο ποτων σε αλυσιδα Σουπερ Μαρκετ,μου ειπε πως η ταχυτερα αναπτυσομενη μπυρα με τα τους νεους φορους(ελεος 15,5ευρω το απλο ουισκακι,1,40 η Καιζερ),δεν ειναι αλλη απο την Βεργινα η οποια με προσφορες 5+3 δωρο,φθηνες τιμες και ψιλοκαλη ποιοτητα εχει κανει το αλμα.
    Το μελλον κατα εκει παει,ανεκτη ποιοτητα σε ανταγωνιστικη τιμη. Η μονη διαφορα ειναι πως στην καπνοβιομηχανια πλεον δεν παιζει διαφημιση,παρα μονο στα μερη που πωλουνται τσιγαρα,ομως δεν θεωρω πως ειναι κατι τραγικο.Τα λεφτα της διαφημισης ας επενδυθουν στα καπνικα στανταρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Γιαννης Περιπτερο4 Απριλίου 2010 στις 3:10 π.μ.

    Μποϊκοτάζ σε μάρκα τσιγάρων ευρείας κατανάλωσης από περιπτερούχους του Ηρακλείου
    23/03/10

    Να ’σαι θεριακλής, να έχεις μείνει «χαρμάνης» και να γυρνάς από περίπτερο σε περίπτερο και να μην βρίσκεις την αγαπημένη σου μάρκα.

    Η υπόθεση είναι σοβαρή και σηκώνει… τσιγάρο. Όχι όμως όποιο και όποιο, αλλά το δικό σου τσιγάρο, αυτό που γνωρίζεις το πακέτο του καλύτερα και από την παλάμη του χεριού σου.

    Οι περιπτερούχοι του Ηρακλείου -όχι πάντως όλοι- αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τα τσιγάρα που διακινεί ο Παπαστράτος, μεταξύ των οποίων και μια από τις πλέον επώνυμες μάρκες, ευρείας κατανάλωσης.

    Οι περιπτερούχοι κέρδιζαν μέχρι πρότινος 8% από τα τσιγάρα και θέλουν να συνεχίσουν με το ίδιο ποσοστό κέρδους, ανεξάρτητα από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

    Και έρχεται η συγκεκριμένη εταιρία προώθησης τσιγάρων, που βάζει το φόρο κατανάλωσης, διατηρώντας την ίδια τιμή για τον καταναλωτή, μέχρι να εξαντλήσει τα αποθέματά της. Όμως οι περιπτερούχοι βλέπουν το κέρδος τους από το 8 να πέφτει στο 4,5%.

    Οι περιπτερούχοι του Ηρακλείου επικρίνουν τη συγκεκριμένη εταιρία που έσπευσε να βάλει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, συρρικνώνοντας τα κέρδη τους, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει μόνο στην Κρήτη.

    Οι περιπτερούχοι δε λένε όχι στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, πράγμα που θα βοηθήσει και στην κάλυψη του δημόσιου ελλείμματος, αλλά δεν θέλουν επουδενί να δουν να μειώνονται τα κέρδη τους από τα τερτίπια των εταιριών.

    Παρεμπιπτόντως από χθες κυκλοφόρησαν τα πρώτα πακέτα των λεγόμενων ακριβών τσιγάρων, με τιμή 3,80 ευρώ, από 3,20. Και μέχρι οι καταναλωτές να συνηθίσουν τη νέα τιμή θ’ ακολουθήσει και νέα αύξηση, με την τιμή των παραπάνω τσιγάρων, να φτάνει τα 4,20.

    Το παφ και τάλιρο της αλήστου μνήμης διαφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Σε «φθηνά» και στριφτά τσιγάρα στρέφονται οι καπνιστές μετά την αύξηση του φόρου

    Συρρίκνωση των πωλήσεων κατά 15% στις πωλήσεις καπνικών προϊόντων στο πρώτο τρίμηνο του έτους, διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτεριούχων Αναπήρων Κυλικείων και Καπνοπωλών, ενώ οι πρατηριούχοι καπνοπώλες εκτιμούν ότι εξαιτίας της αυξημένης φορολόγησης θα μειωθεί η κίνηση κατά 30% και πολλά θα είναι τα πρατήρια που θα βάλουν λουκέτο.

    Σε κοινή συνέντευξη, την Πέμπτη, οι πρόεδροι των δύο Ενώσεων, Γ.Πλακόπουλος και Ηλ. Χατζηβασίλογλου, ζήτησαν την επαναδιατύπωση του σχετικού άρθρου του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη φορολόγηση των καπνικών προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των 100.000 ανθρώπων που ζουν από τα περίπτερα.

    Ο κ. Πλακόπουλος είπε ότι «η φορολογία που αυξήθηκε σε 82,35% περιορίζει δραματικά τα περιθώρια κέρδους μας και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των πλέον 40.000 περιπτέρων και μικρών σημείων λιανικής που λειτουργούν σήμερα στη χώρα».

    Συνολικά, υπάρχουν 25.000 καταστήματα ψιλικών και 15.000 περίπτερα σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

    Το 50-70% των εσόδων που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου προέρχεται από καπνικά προϊόντα, ενώ ο ετήσιος τζίρος από τα συγκεκριμένα είδη ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ περίπου.

    Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, τα στοιχεία της Nielsen δείχνουν πτώση των πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 11%.

    Επίσης, αξιοσημείωτο χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των κλάδων ότι οι καπνιστές στρέφονται στα φθηνότερα τσιγάρα, καθώς ήδη καταγράφεται μείωση της αγοραστικής κίνησης των ακριβότερων κατά 20%, και μια αύξηση στα στριφτά τσιγάρα κατά 28%.

    Οι νέες τιμές στα προϊόντα καπνού θα περάσουν τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται περαιτέρω μείωση των πωλήσεων.

    Την ίδια ώρα, «οργιάζει» το λαθρεμπόριο. Μόνο τον τελευταίο μήνα, έχουν εντοπιστεί ένα εκατομμύριο λαθραία τσιγάρα, τα οποία είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τις ποσότητες που μπαίνουν στην αγορά, όπως εκτιμούν οι περιπτερούχοι.

    Σημειώνεται ότι για την ερχόμενη Τρίτη Ομοσπονδία των περιπτερούχων έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1126339&lngDtrID=244

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Για να το γραψω στα ισια: Δοξα και τιμη στον φωστηρα υπουργο οικονομικων Παπακωνσταντινου και στον τιτανα της σκεψης Πρωθυπουργο. Διαχρονικα καταντησαν αυτοι και οι αλλοι,την χωρα να απομεινει μονο με περιπτερα,ψιλικατζιδικα,μπαρακια και ταβερνες.Τι στο διαολο θελουν; Να τα κλεισουν και αυτα; Με τετοιες ηλιθιοτητες οχι μονο το εσοδα μειωνονται,αλλα διαλυεται εντελως και η-οποια-αγορα αφου δουλευει ως αλυσιδα. Ο Καπνος ειδικα απαιτει σεβασμο,αφου εχτυσε αυτη την χωρα,ειναι το εθνικο μας προιον και ακομα και σημερα τα περισσοτερα τσιγαρα ειναι Ελληνικης παραγωγης.
    Το ιδιο πανω κατω ισχυει και για το αλκοολ,οπου ειμαστε μια χωρα που παραγει και εξαγει ΠΟΛΥ αλκοολ και ομως και αυτον τον εθνικο τομεα τον ξεσκισαν στην φορολογια.Ας πανε και το ελαιολαδο στα 10 ευρω το λιτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Φιλε Πετρο συμφωνώ απόλυτα μαζι σου.Προς εκπληξη και απογοητευση μου, αγορασα πριν 2-3 μερες ενα Drum μπλε (Τα τσιγαρα,οχι τον καπνο, ποy btw τα βρισκω πολυ καλα) και απο 2.40 ειχαν παει 2.90!
    Πιστευω πως το καλυτερο που μπορουμε να κανουμε, ειναι να μειωσουμε τον αριθμο τσιγαρων που καπνιζουμε καθημερινα,διατηρωντας παραλληλα και την ποιοτητα στο τι καπνιζουμε, αντι να στρεφομαστε σε αχυροειδεις μαρκες. Νομιζω πως ετσι ειναι καλυτερα, καθως και χρηματα παραπανω εξοικονομουμε, και δε γινομαστε χωμα μπροστα στη ξεδιαντροπη, κουτοπονηρη και μικροπρεπως εκβιαστικη προς τη καπνιστικη κοινοτητα πολιτικη του κρατους να αυξανει ασυστολως τις τιμες των προιοντων καπνου.Μιλωντας με εναν φιλο μου τις προαλλες γι αυτο το θεμα (φανατικος αντικαπνιστης εκεινος, σχετικα καπνιστης εγω :P )μου ειπε ειρωνικα: Ναι δικιο εχεις. Ας αυξησουν το βρεφικο γαλα καλυτερα. | Απ τη μια εκνευριστηκα, αλλα απ την αλλη τι να του πω? δικιο ειχε. Αυτο που εγώ απαιτω παντως,ειναι να αντιμετωπιζονται οι καπνιστες με σεβασμο. Ειναι μια κοινωνικη ομαδα που αξιζουν σεβασμο απο ολους,οπως και (οι) αλλες κοινωνικες ομαδες και να μην αντιμετωπιζονται ως μια ομαδα πρεζακηδων που υπονομευουν τη δημοσια υγεια. Συμφωνω πως πολλοι το κανουν, καπνιζοντας πχ σε χωρους μη καπνιστων κλπ, ομως πολλοι (υποθετω), συμπεριλαμβανομενου και εμου, δε φερομαστε ετσι. Ελεος πια!
    Αυτα ειχα να πω. Φτανει, καταφερα να εκνευριστω παλι.. -.- Καλη συνεχεια με το blog σου, το οποιο ειανι πιθανοτατα το καλυτερο ελληνικο του ειδους του! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Εις απαντηση των μεγαλοφυων αυξησεων των τιμων,οι περιπτεραδες που βλεπουν το επαγγελμα τους να σβηνει,προχωρησαν σημερα σε γενικη απεργια. Εδω Θεσσαλονικη το 80% των περιπτερων ειναι κλειστα!Πάντως μια θλιβερη μειοψηφια,δεν σεβαστηκε το επαγγελμα της, το μελλον της επιχειρησης της και σημερα ανοιξε τα μαγαζια της.
    Δεν λεω σε κανενα τι να κανει, προσωπικα ομως,σε οσους ειδα ανοιχτους σημερα δεν προκειται να αφησω ούτε ευρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΟΙ. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝΕ ΦΕΡΕΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΜΙΑ ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΡΚΑ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΩ ΣΤΟ ΕΞΗΣ. ΠΡΟΤΙΜΩ AMERICAN BLEND ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΙΖΑ MARLBORO LIGHTS.ΑΚΟΥΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Το καλυτερο φθηνο τσιγαρο ειναι ο Ασσος μαλακο(2,70).Πλουσια γευση,μαλακα χαρμανι(δες και την συγκεκριμενη τσιγαροκριτικη) χωρις καμια ενοχληση σε λαιμο η πνευμονια. Ριξε μια ματια και στο Καρελια Λαιτς,που μοιαζει καπως με το Μαρλμπορο Λαιτς αλλα περισσοτερο με το μωβ Σιλκ Κατ. Ολα τα αλλα ειναι μαπα το καρπουζι,με εξαιρεση τα παραδοσιακα τυπου Ασσος Κασετινα,Καρελια Φιλτρο-Αγρινιου,Σαντε κ.λ.π. που οπως δεν νομιζω να σου αρεσουν.

    Υ.Γ. Απο ότι φαινεται τα τσιγαρα θα πιασουν μεσα στον χρονο το πενταευρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Πετρο ευχαριστω για την απαντηση σου.Το πενταευρω το βλεπω κι εγω να ερχεται,για αυτο και προβληματοζομαι.Τωρα, το καρελια λαιτς το εχω προσπαθησει αλλα με τσιμπαει στο λαιμο ρε γαμωτο αν και μου αρεσει το πακετο.Το πακετο του ασσου μαλακου αισθητικα δε μου αρεσει,οσο για το χαρμανι του δεν ξερω.Θυμαμαι οτο το ειχα καπνισει πριν δεκα χρονια και δε μου αρεσε,το βρηκα βαρυ και ο καπνος ειχε ολοκληρα κοτσανια μεσα.Θα δω τι θα κανω,ευχαριστω και παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Το Καρελια Λαιτς και εμενα με τσιμπαει στον λαιμο,αλλα για τα λεφτα του το θεωρω ψιλοκαλο τσιγαρο.Ο Ασσος μαλακο εχει βελτιωθει πολυ τα τελευταια χρονια.
    Τα υπολοιπα φθηνα τσιγαρα ειναι αισχρα. Καλυτερα να μην καπνιζεις. παρα να κανεις Παλλ Μαλλ και Φιλιπ Μορρις.Μια αλλη λυση ειναι και ο καπνος στριφτου,μια ακομα λυση ειναι να καλλιεργεις τον δικο σου καπνο ή να αγορασεις απο καποιο παραγωγο,μια τελευταια ειναι να κοψεις το καπνισμα ή να ξαναρχισεις την ζωη σου απο την αρχη σε μια πιο ανθρωπινη χωρα.
    Το τσιγαρο εδω εγινε πολυτελεια, την ωρα που οι αναγκες για μια απλη αξιοπρεπη επιβιωση τρεχουν. Δεν προτρεπω κανενα να πεταξει 5 ευρω για να αγορασει 20 χαμηλης ποιοτητας τσιγαρα. Ας τα καπνισει ο κατοχικος πρωθυπουργος και οι ξενοι "συμμαχοι" του ΔΝΤ και της ΕΕ. Στην επομενη ακραια αυξηση,οχι μονο θα σταματησω το blog,αλλα θα το διαγραψω κι ολας.
    Οπως θα καταλαβατε,ειμαι γενικα πολυ απογοητευμενος απο την ροη των πραγματων στην χωρα που καποτε λεγοτανε Ελλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. οι αυξησεις ειναι αναγκεες και αφηστε τον Πετραν να λεει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Τα τσιγάρα παιδία από εβδομάδα γύρω στα 4,20 συμφωνα με ΗΔΗ ψηφισθεν νομοσχέδιο. Ενδεικτικό είναι ότι το black devil επειδή το πομηθεύνται σε μικρές ποσότητες και εξαντλε΄ται εύκολα έχει σκαρφαλώσει εδώ και δύο βδομάδες στα 4,20. Μάλιστα μιλώντας χτες με περιπτερά μου είπε ότι για τις υπόλοιπες μάρκες περιμένουν να τελειώσουν τα ήδη υπάρχοντα πακέτα ώστε τα νέα να κυκλοφορήσουν στην αγορά, στα οποία ήδη έχει τυπωθεί η καινούργια τιμή. Τώρα σήμερα ο Υπ Οικονομίας ανακοίνωσε νέα αύξηση. Άρα χαλαρά το πεντάευρω σε έναν μήνα περίπου. Όσο για το αν είναι αναγκαία ή όχι οι απόψεις μου είναι καταγεγραμμένες. Αλλά καπνιστικά παιδιά το μέλλον δυσοίωνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Δεν νομιζω ρε παιδια τα εχετε μπερδεψει τα πραγματα στο κεφαλι σας...3,80 ειναι η κανονικη τιμη και με τον νεο φορο 4,20.Ο Black Devil εκανε ακριβοτερα και τα τσιγαρα της και τον καπνο μην σας φαινονται ολα ετσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ρε ανθρωπε, ο Τσολακογλου σημερα ανακοινωσε ΝΕΑ αυξηση 10%.Κατι Dunhill,Davidoff και ετσι,θα φυγουν πανω απο ταλιρο.
    Ειμαι τοσο θυμωμενος απο αυτα που γινονται,που δεν εχω κουραγιο καν να τους βριζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Oσοι γουσταρουν πολιτικες συζητησεις,ας κανουν μια βολτα και στον ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΕΚΕ,που εχει καπνοπολιτικο χαρακτηρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Α οκ, τωρα το διευκρινησες, σιγουρα davidoff και dunhill θα πανε στο 5ευρω.Με το excelence τι θα γινει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Απο τα χθεσινα ΝΕΑ:
    Αλαλούμ προκλήθηκε για μία ακόμη φορά με την αύξηση των τιμών στα τσιγάρα, την οποία το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου σε 6-8 λεπτά ανά πακέτο, προκαλώντας τουλάχιστον απορία από πλευράς καπνοβιομηχανιών που υπολόγιζαν την αύξηση έως και σε ένα ευρώ το πακέτο για τα ακριβά τσιγάρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς παραγόντων των καπνοβιομηχανιών, η τιμή των φθηνών τσιγάρων από 2,5 ευρώ το πακέτο σήμερα θα φτάσει σταδιακά τα 3,20 ευρώ, για τη μεσαία κατηγορία η τιμή εκτιμάται πως θα αναρριχηθεί από τα 2,80 στα 4,10 ευρώ και για τα ακριβά τσιγάρα των 3,80 ευρώ ανά πακέτο σήμερα η τιμή θα φτάσει και ενδεχομένως θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να σταθεροποιηθούν οι τιμές- αν δεν υπάρξει στο μεταξύ και νέα αύξηση- απομένει να περάσουν στην κατανάλωση τόσο η χθεσινή όσο και η προ ολίγων εβδομάδων αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα, οι οποίες αναμένεται να φανούν στα τσιγάρα συνολικά το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. 1. Θυσία για ποιόν να κάνουμε; Για τα κέρδη των αστών, προκειμένου να γίνουμε ακόμα φθηνότεροι εργάτες κ αυτοί να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα υπερκέρδη τους; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Οι μόνες θυσίες που έχουν αξία, είναι αυτές του αγώνα για λαϊκή εξουσία, τα άλλα είναι καραγκιοζιλίκια των εγκάθετων των αστών Geoffrey Papandreou και George Papakonstantinou (οι οποίοι ενώ υποτίθεται ότι κόπτονται για την Ελλάδα, δεν είναι σε θέση καλά καλά να μιλησουν ελληνικά χωρίς αγγλική προφορά, ενώ φυσικά επιδεικνύουν το πόσο αγγλομαθείς είναι στα αφεντικά τους, όπως οι νυν δυνάστες πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που με αυτόν τον τρόπο θέλουν να δείξουν την πλήρη υποταγή τους, να μην μιλήσω για το ότι, ως άχρηστοι λακέδες που είναι, πήγαν κ σπούδασαν σε ιδιωτικά gypsy college του εξωτερικού, όπου ως γνωστόν δεν παίζουν ρόλο οι ικανότητες σου, αλλά τα φράγκα του μπαμπά...).
    Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγαλύτερος καρκίνος της σημερινής Ελλάδας. Έχει ένα δήθεν φιλολαϊκό προσωπείο, έρχεται στην εξουσία εξαπατώντας τον κοσμάκη κ περνάει τα πιο αντιλαϊκά μέτρα.
    Χώρια τις φασιστόφατσες χρυσοχοϊδη (παρασημοφορημένος από τη cia), πάγκαλου (εγγονός του οργανωτή των ταγμάτων ασφαλείας), διαμαντοπούλου (διαβόητη εχθρός των εκπαιδευτικών, μαθητών, της δημόσιας παιδείας, υπέρμαχος της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου κ του άρθρου 16, ενώ στέλνει τον γιό της σε ιδιωτικό σχολείο κ IB κ είχε εισηγηθεί να υιοθετήσει η Ελλάδα ως δεύτερη επίσημη γλώσσα τα αγγλικά...) κ λοιπών χαφιέδων του new world order που κουβαλάει...
    Ας πληρώσουν την κρίση τους οι ίδιοι οι αστοί. Δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται με συντελεστές της πλάκας κ το μπατσοκ να ρουφάει το αίμα του κοσμάκη, μειώνοντας τους μισθούς του σε εξευτελιστικά επίπεδα κ στέλνοντας στα ουράνια βενζίνες/τρόφιμα/τσιγάρα/ποτά κ άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Όπως το πάνε, θα μας σκοτώσουν από την πείνα (στόχος του αφεντικού του Papandreou, Henry Kissinger, να ξεκάνει το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της γης... για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού. Γι`αυτό άλλωστε κ λιμοκτονούν τόσοι άνθρωποι σε χώρες του 3ου κόσμου, ενώ κανονικά, με βάση την παγκόσμια παραγωγή σε κάθε άνθρωπο της γης αντιστοιχεί 1.5 κιλό κρέας κ 3.5 κιλά δημητριακά/λαχανικά ημερησίως...)
    Όσο για το ότι χρησιμοποιείς την λέξη "βούλγαρος" ως βρισιά, λες και έχουν τίποτα οι άνθρωποι και είναι κακό να είσαι βούλγαρος τι να σου πω...
    Από αυτό φαίνεται και πόσο "αγαπάς" όλους τους βορειοελλαδίτες... Μάλλον αν μπορούσες, θα τους απέλαυνες και στο εξωτερικό, ε; Κοίτα να δεις κάτι ανθρώπους που κόπτονται για το καλό της Ελλάδας...
    Τι να πω πάντως, τέτοια ρατσιστικά σχόλια δείχνουν μεγάλο κόμπλεξ κατωτερότητας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Νεες τιμες τσιγαρων: Το Gr το πρωτο που ανεβηκε απο 3,20 σε 3,50. Το Marlboro παει για 4,20. Με βλεπω να περνω κομπολοι,μεχρι να κανω κανενα ταξιδακι δε γειτωνικη χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. τωρα διαβασα πρωτη φορα αυτο το θεμα ...κατ αρχην δεν μπορει μια φυλη που εχει κανει στην κυριολεξια δηλαδη τους νεαντερνταλ ανθρωπους που ενω χτιζοταν ο Παρθενωνας αυτοι κυνηγούσαν μαμουθ,να θεωρηται υποαναπτηκτη και τεμπελιδες,γιατι αν η σκεψη ειναι τεμπελια και η επιθυμια να κρατησουμε την ποιοτητα και την ιδιαιτεροτητα μας θεωρειται ολα τα αναφερομενα , τοτε ειμαι ολα τα αναφερομενα και το καμαρώνω κιολας, επισης δεν θαυμαζω τη νεα εκδοχη της δημοκρατιας του τυπου εσεις ψηφιζεται εμεις αποφασιζουμε , ουτε οργανισμους με τοσο φιλολαική και δημοκρατικη οργανωση οπως η ΕΟΚ. Αν διαβαζαν όλοι αυτοί οι μεχρι προσφατα πιθικοι αυτο το μπλοκ μαλλον θα αλλαζαν γνωμη αλλα ακομα και αν δεν αλλαζαν ... τουλαχιστον θα εβλεπαν οτι το οτι τους ανεχομαστε δεν σημαινει οτι τους επικροτουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Τώρα διαβάζω αυτό το θέμα των τιμών. Δεν έχω να πω κάτι, πάντα, από την αρχαιότητα εως σήμερα, ο κοσμάκης τη πληρώνει τη νύφη. Όσοι φάγανε, κλέψανε, καταχραστήκανε τη γλιτώνουν. Θέλω ωστόσο να εκφράσω δημόσια τα συγχαρητήρια μου στον κ. Καρέλια που βγήκε και έγραψε στο μπλόγκ και εξήγησε μερικά πράγματα. Παρά το ότι αυτός που διαχειρίζεται τη φόρμα επικοινωνίας στην ιστοστελίδα της εταιρείας δεν μου απάντησε ακόμα, αξίζει ενα μεγάλο μπράβο στον άνθρωπο, που φαίνεται οτι είναι μερακλής και οχι κανένας βολεμένος χαρτογιακάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Νεα αυξηση στα τσιγαρα: Τα σηματα των 3,80 ειδη πηγανε στα 4 ευρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Απορια της ανοδου των τιμων,παντως ηταν η βελτιωση καποιον τσιγαρων στην Premium κατηγορια,για να διατηρησουν ενα ποσοστο του μεριδιου αγορας τους.Τους τελευταιους μηνες δοκιμασα Marlboro,Davidoff,Gauloises,Rothmans,Rothmans International,Lucky Strike Soft ολα τα βρηκα καλυτερα απο οτι ηταν στο προσφατο παρελθον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. μακάρι να ήταν ακριβά μόνο τα τσιγάρα
    και το βρεφικό γάλα φτηνό.Δυστυχώς εκεί
    υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη αισχροκέρδεια(όπως
    και στα περισσότερα είδη διατροφής)σε σχέση
    με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή