ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα πακέτα τσιγάρων, που ήδη κυκλοφορούν αλλά ακόμη δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά, δεν αναγράφουν πια τις περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη. Το ιστολόγιο καλεί τους αναγνώστες να μας ενημερώσουν για τις περιεκτικότητες όποιας μάρκας γνωρίζουν, με σχόλιο στην οικεία ανάρτηση. Η σημαντική αυτή πληροφορία θα ενσωματωθεί στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης.

Ευχαριστούμε.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Samsun 216


Παμε σε ενα τσιγαρο απο την Μεκκα του καπνου την Τουρκια. Το Samsun 216 ειναι ενα φθηνο σημα της ,μεχρι πριν λιγα χρονια κρατικης, Tekel(τωρα αγορασμενη απο την Βritish American Tobacco).Εξαιρετικα δημοφιλες στην Τουρκια. Χαρμανι ανατολικο, προελευσης Σαμψουντας,ωραιο αρωμα,πολυ ηπια γευση. Αν και η Τεκελ δεν φαινεται να προσεχει ιδιαιτερα τα προιοντα της,μια και ο καπνος ειναι οχι καλα κομμενος,η ποιοτητα του καλου ανατολικου καπνου επικρατει,αφου κανεις ενα ωραιο καπνισμα(σε αυτο βοηθα και το πολυ καλο φιλτρο) χωρις κανενα δαγκωμα στον λαιμο.
Για τα λεφτα του εξαιρετικο, δικαια οι Τουρκοι προτιμουν τις 4-5 εγχωριες μαρκες τους απο τις εκατονταδες εισαγωγης. Ας παραδειγματιστει η Ελληνικη καπνοβιομηχανια,ειδικα η βρησκομενη διπλα στην πηγη ΣΕΚΑΠ,που βασιζει τα προιοντα της σε Virginia απο την Κινα,την Ινδια και την Ζιμπαμπουε και ας εκμεταλευτει τον θαυμασιο καπνο που μπορει να βγαλει αυτος ο τοπος στην Κατερινη και την Θρακη. Αmerican Blend φτιαχνουν οι πολυεθνικες καλυτερα, ποιοτικο ανατολικο χαρμανι ομως, μπορουν να φτιαξουν ελαχιστες χωρες. Η γνωμη μου ειναι, πως αν υπήρχε διαθεση για αλματα σε αυτο τον τοπο,που εξαγει ελαχιστα,αλλα εισαγει πολυ, η Ελλαδα στο τσιγαρο θα ειχε θεση αναλογη με αυτη της Κουβας στο πουρο.
Για να επιστρεψουμε στο Samsun 216, Βαθμολογια : 8+ στα 10.

23 σχόλια:

  1. ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ!ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 1989 ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ(ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΗΡΕΤΩ(ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ)),ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΟΝΤΕΣ,ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΛΟ.ΑΚΟΥΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑΚΙ ΦΟΡΗΤΟ ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΦΙΣΤΙΚΙ:ΛΙΓΑ ΑΓΓΛΙΚΑ,ΛΙΓΑ ΝΟΗΜΑΤΑ,ΛΙΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ,ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ,ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ,TI EIΔIKOTHTA EXEI ΚΛΠ.ΑΠΟΧΩΡΙΖΟΜΕΝΟΙ,ΑΝΤΑΛΑΣΣΟΥΜΕ ΤΣΙΓΑΡΑ:ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ:ΕΛΛΗΝΙΚΟ MARLBORO,AΣΣΟ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ ΚΑΙ COOPER,KAI MAΣ ΔINOYN:SAMSUN(ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟ)MALTEPE KAI ΤΟΥΡΚΙΚΟ MARLBORO.OΛΟΤΕΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ ΑΠ΄Ο,ΤΙ ΕΙΧΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ(ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ) ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ,ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΠΝΟΣ ΕΥΚΟΛΟΤΡΑΒΗΧΤΟΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟΚΑΤΑΠΙΟΤΟΣ.ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΥΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΩ ΩΣ ΚΑΠΩΣ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΟ "ΑΡΩΜΑ" ΤΟΥ ΚΕΡΑΝΗ,ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ "ΕΘΝΟΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ".ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ MARLBORO EIXE ΤΟΤΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το δοκίμασα. Όμορφο ανατολικό τσιγάρο, για φτηνό πάρα πολύ καλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πουλανε πουθενα στην Ξανθη τουρκικα τσιγαρα? Ειχα παει σε περιπτερο στα πομακοχωρια και ειχα βρει... τουρκικο νερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λογικά νόμιμα δεν νομίζω να επιτρέπεται, "νόμιμα" κατά 99% θα υπάρχει έστω ένα σημείο προμήθειας.


    Πάντως από ότι μου είπε φίλος που γύρισε πρόσφατα από ταξίδι στην Τουρκία μου είπε πως τα τσιγάρα είναι εφάμιλλης ποιότητας με τα δικά μας. Μάλιστα είχε πάρει και TEKEL διάφορα αλλά δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, φαίνεται ότι οι αποσκευές είναι πλέον ένα είδος ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω αν μπορείς να βρεις εδώ τούρκικα, το πακέτο το είχε πάρει φίλος που πήγε βόλτα Κωνσταντινούπολη. Αλλά λογικά θα μπορείς να βρεις, ισχύει αυτό που λες, και με τούρκικα αναψυκτικά και ό,τι μπορείς να φανταστείς. Μπορώ να μάθω και να ποστάρω εδώ τι παίζει με τσιγάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι εννοειται. Αν μπορει να βρεθει κανενα Samsun με χαρα στην επομενη βολτα μου,να τσιμπησω μια κουτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ!ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΙΜΗ.ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΕΙΧΕ 5 ΛΙΡΕΣ (2 ΕΥΡΩ) ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ.ΣΗΜΕΙΩΣΗ:ΣΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΓΡΑΦΕΙ ΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ "ΤΕΚΕL & BRITISH AMERICAN TOBACCO GROUP" KAI OI ANAΛΟΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 10 ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ 0,8 ΝΙΚΟΤΙΝΗ,ΕΝΩ ΣΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ DUTY FREE ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΚΕL ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 14 ΠΙΣΣΑ 1,1 ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΚΑΙ 1,4 ΜΟΝΟΞΙΔΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ.

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΕΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ!ΑΥΤΟ ΝΟΜΙΣΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΞΕΝΕΨΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ.

      Διαγραφή
  8. Ισως στην Τουρκια μεσα να επεβαλαν ορια,αλλα να μην ισχυουν για τα Duty Free. Το 2005 που πηγα στην Τουρκια,δεν ειχα καμια προειδοποιηση υγειας,ουτε εγραφε πισα και νικοτινη. Πριν καν δυο χρονια που ξανακαπνισα Samsun ηταν γεματο στα κηδειοχαρτα και εγραφε 0,8 και 10. Φιλε απο την Ξανθη,ποιο Samsun σου αρεσε περισσοτερο? Τα περνα ανετα απο τα συνορα ή σου κανουν καμια μαγκια οι τελωνειακοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ SAMSUN 216.ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟ SAMSUN ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΥ.ΣΤΑ DUTY FREE ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΟΝΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ.ΜΙΑ ΚΟΥΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΕΡΑΣΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΕΙΧΑ ΑΛΛΑ 5 ΠΑΚΕΤΑ ΣΤΟ ΤΣΑΝΤΑΚΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΨΑΞΑΝ ΚΑΝ!

      Διαγραφή
  9. Ο καλύτερος τρόπος να περάσεις τσιγάρα είναι σε παρέες (2κούτες εσύ =3 εσύ), ούτε σε ζαλίζουν ούτε τίποτα, πάντως ένας φίλος μου έχασε ένα σωρό κούτες τουρκικά κατά τον τελωνειακό έλεγχο, οι οποίες ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τελικά το καθιέρωσα ως μόνιμη μάρκα.Δέν ενοχλεί καθόλου στο λαιμό και προσφέρει απολαυστικό κάπνισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το βρηκες πουθενα μεσα στην Ξανθη ή περνας τα συνορα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Περνάω τα σύνορα ή δίνω χρήματα σε όποιον γνωστό μου πηγαίνει Τουρκία να μου φέρει.Ευτυχώς πολλοί πηγαίνουν συχνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα σύνορα τα περνάς έτσι ελεύθερα ή σε περνάνε εξονυχιστικό έλεγχο πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξέρει κανείς πόσο κάνει το samsun 216 στην τουρκία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Mου φερανε SAMSUN 216 απο Τουρκια, μαλακο πακετο.Μου αρεσε αρκετα.Δεν ειναι σιγουρα 100% ανατολικο, λιγο σπασμενο με αλλα καπνα της ΒΑΤ προφανως για να του δωσουν γευση πιο συγχρονου τσιγαρου, πιο ευρωπαικου.Δεν γνωριζω πώς ηταν παλια.Παντως πιο ανατολικο απο τα αντιστοιχα δικα μας, επειδη μου αφηνει μια ελαφρια πικραδα στο στομα, οπως μου αφηναν τα δικα μας παλιοτερα.Ευκολοπιοτο κ με ωραιο αρωμα, αν κ οχι τοσο εντονο οπως τα 22 ή το Σαντε.Αν η ΡΜΙ κυκλοφορουσε εδω το χαρμανι του Σαντε αφιλτρου σε εκδοχη με φιλτρο, νομιζω καπως ετσι θα ηταν.Κριμα που δεν εχουμε κατι αντιστοιχο στην Ελλαδα!Τιμη δεν υπηρχε στο πακετο, περιεκτικοτητες 10-0,8-10.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα τουρκικα ανατολικα δεν μοιαζουν και πολυ με τα Ελληνικα,τουλαχιστον αυτα που εχουμε συνηθισει στα τσιγάρα μας.

      Διαγραφή
    2. Ναι.Γιαυτο δεν μου φανηκε τοσο εντονο το αρωμα.Μου θυμισε ομως το αρωμα του Σαντε στο πιο λαιτ.

      Διαγραφή
  16. Μου εφεραν απο Τουρκια,τρια πακετα τσιγαρα:Samsun 216,Maltepe και Parliament Night Blue.Πρωτο ανοιξα το Maltepe και καπνιζω τωρα.Μου θυμιζει κατι απο Ασσο κασετινα και Ρεχ εικοσαρι ειναι παντως πολυ αρωματικο και με πολλα ανατολικα στο χαρμανι του,μια πικρα στα τελευταια ειναι αισθητη επισης το τσιγαρο ειναι ασπροφιλτρο σε μαλακο πακετο και απο τα τρια που εχω ειναι το πιο ελαφρυ 10πισα,6νικοτινη,10μονοξειδιο του ανθρακα.Θα καπνισω και τα αλλα δυο και θα γραψω περισσοτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συνεχιζω με το Samsun 216.Πολυ καλυτερο απο το Maltepe,με χορτασε αρκετα αν και οι αναλογιες δεν ειναι στο μεγιστο 10 0,7 10.Πολυ γευστικο τσιγαρο με εξαιρετικα ανατολικα καπνα.Προκειται για ενα λαικο τουρκικο τσιγαρο οχι φθηνο αλλα ουτε ακριβο φτιαγμενο απο τη ΒΑΤ Tουρκιας.Δεν μπορω να προσδιωρισω ακριβως αλλα και τα δυο αυτα τουρκικα σηματα μου θυμιζουν πολυ τα δικα μας παραδοσιακα τσιγαρα,οι γευσεις μας στον καπνο ειναι κοντα.Τελος καπνισα και τα Parliament Night Blue ετσι λεγεται στην Τουρκια η βαρυτερη εκδοχη του,φτιαγμενο απο τη Phillip Moris της Τουρκιας στη Σμυρνη η Izmir.Δεν ξερω αν εχει φιλτρο ανθρακα παντως εχει ενα ιδιοτροπο φιλτρο με το χαρτι να εξεχει λιγο παραπερα σημα κατατεθεν του Parliament σε οσες χωρες κυκλοφορει που ειναι πολλες.Πολυ καλο τσιγαρο μου αρεσε πολυ αν και το εχω καπνισει και παλιοτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έχει και άνθρακα. Και είναι καλό τσιγάρο. Το χαρτί εξέχει για να μην ακουμπάνε τα χείλη στο φίλτρο

      Διαγραφή